tundub, et see llm'dega mängimine on põhimõtteliselt täpselt sama protseduur nagu aastaid tagasi oli gpu mining mäletan end tegemas samu asju, gpu pinget all, takti natuke alla, power limitiga vist sai ka jahmerdatud jne. miski 5 või 6 kaarti masinas paralleelselt jooksmas ja pidi saama a'la ühe 800w toiteka taga kõik see värk hakkama
See paralleelselt jooksutamine on LLMide vaatest kulukas. Kui GPU on 1TB/s mälu ribalaiusega ja PCIe 5.0 x16 siin laseb ainult 64 GB/s läbi, siis tavalise PC peal on mitme GPU lahendused suurte mudelite jooksutamiseks üliaeglased.
High-end LLM GPUdel on AMDi poolelt 896 GB/sec Infinity Fabric link ja nVidia poolelt 900 GB/sec NVlink GPUde omavaheliseks ühendamiseks. Need on muidugi mitukümend tonni tükk.
E:
32GB AMD AI Radeon R9700 Pro (loe 9070XT topelt mäluga) juulis tulemas koos uute Threadripperitega.
Asus Tuf nägi amazonis 800 euroga ja kopikad peale isegi..
Aga Hellhound oli geizhalsis petekas, näitas 800+ aga peale klikates amazoni enda keskkonnas oli juba üle 900+ hinnasildil.
Mis head vaiksed ja madala vrm/gddr tempiga oleks?
Hellhound, Pure, Asus Tuf?
Nitro on põlevate juhtmetega, jääb kohe välja, mul vabem toitekas ka...
9070 xt käib siis jutt.
Tootjad võivad ju muliseda nii palju kui jaksavad, aga reaalsus on, et järjest rohkem mänge ei ole ka 1080p peal enam sujuv kogemus. Eespool lingitud videod tõestavad seda ju ilmekalt.
Küll rahva teadlikkus ka aegamisi tõuseb ja 8GB kaardid jäävad ehk juba järgmisest põlvkonnast välja. _________________ Liitu Binance'ga Liitu Honey'ga
Mäletamist mööda "ristiti" 7600/6600 läbi ajaloo kõige kehvemaks kaardiks, 4x pici radasid ja ja vähe VRAMmu.
8gb tänapäeval on vähe, vahet pole kes seda kaarti teeb.
Ja UE5 mängudele peaks olema 16x pci rada ja gddr6x min, mitte nonx
Ei no tegelikult ka, teil on peas kinni osati see 8gb teema.
Paljud budget kasutajad mängivad ju "väikeste" kaartidega ja ei ole häda mitte midagi. Kõikei mängi UE5 mootoritel mängusid ja mida iganes. Paljud mängivad üldse ainult mingit kuni viite mängu ja neil ei pruugi vaja minna 1080p peal rohkem. Kuidas te kinnistute sellesse teemasse nii palju? Ma ei oskaks näiteks 24gb mäluga mitte midagi peale hakata kuigi neid kaarte on mul läbi käinud palju. _________________ Emotsionaalne suruja
https://hwbot.org/users/tannu013/
Eks kohati aetakse pilli puruks selle 8GB ümber. Enamasti peaks 1080p 8GB läbi ajama.
(vahe on 16 GB kasuks ka 1080p juures kohati aga mitte selline, et ühega toimib ja teisega mitte).
Kui aga hakatakse reklaamima neid tooteid kui 1440p siis jääb 8GB juba vajaka või vaja alandada sätteid.
Seega kui turustada toodet kui 1080p siis 60 fps saavutamiseks peaks 8 GB piisav olema.
Aga teine teema on, et kas oma hinda need uued kaardid väärt.
Kõik on hinnas, kui saaks mingi rtx 5060 ti 8GB / rx 9060 xt 8GB 300 euroga kätte ei kurdaks keegi.
Hetkel nt. rtx 5060 ti 16GB liigub juba hinnas sinna 5070 12 GB maale, millel jällegi omad probleemid jne.
kusjuures, ei ole asi ka 1080p teema, vaid on see, et nui neljaks peab ultra olema. paljud uued, eriti uute konsoolidele orienteeritud, mängud tulevad by default väga kehvasti PC-le optimeeritud tekstuuridega. On mingi eriti tuntav hüpe medium/high vs ultra peale, kus visuaalselt väga suurt vahet ei ole, aga vajaliku videomälu mahu tõus on kohutav.
Näiteks indiana jones nõkkas isegi 720p ultraga, samas kui 1440p medium/high optimeeritud settingud jooksid väga okei. justkui erineva tekstuurikvaliteedi astmega lihtsalt tuimalt tahetakse palju kraami puhvrisse lugeda ja reso lihtsalt kiiresti downscaletakse postis, ilma et tegelikult tekstuure vähendatakse.
128bit 8GB kaardid jäävad seetõttu maha, et kui puhvrist veidi vajaka jääb, siis ei jõua ka jooksult seda kiiresti laadida. näiteks vanakooli 3070 elab puhvripuuduse hulga kergemini üle, kui näiteks uus 5060.
Asus Tuf nägi amazonis 800 euroga ja kopikad peale isegi..
Aga Hellhound oli geizhalsis petekas, näitas 800+ aga peale klikates amazoni enda keskkonnas oli juba üle 900+ hinnasildil.
Hellhound, Pure, Asus Tuf?
Nitro on põlevate juhtmetega, jääb kohe välja, mul vabem toitekas ka...
9070 xt käib siis jutt.
Eriti suurt vahet pole. Enamus mudelitel on jahuti all väga sarnane PCB ja jahutus on üldjoontes samad dual või triple slot koos kolme vendiga.
Vaiksed on nad kõik kui käsitsi vente 100% ei keera. Ma pole ka näinud, et mingi kaart oleks märgatavalt maldama VRM/VRAM tempiga kui teised.
Väike vahe on selles, et osadel mudelitel on 3x8pin. Teistel 2x8pin, aga see ei tohiks jõudlust eriti mõjutada.
Pole ka silma hakanud mudelit mida kindlasti tasuks vältida. Rohkem tulebki mängu hind ja välimus kui muu on üsna sarnane. Kui TUF saab sama raha eest mis Hellhound või Pure, siis see on hea diil, sest TUF on tippmudel samas kui Hellhound ja Pure on aste madalamal olevad mudelid (vs Red Devil ja Nitro+).
heretic666 kirjutas:
S*tute ainult nvidiat et 8GB vram pole piisav ent isegi AMD raiub vastu et enamikele gameritele rohkem kui 8GB VRAM pole üldse vajagi
Selektiivne mälu jälle. Ei, ei kritiseerita ainult sinu kallist Nvidiat. Ütlesin siinsamas loetud postid tagasi, et 9060 XT 8GB on DOA.
Veel varem kirjutasin, et AMD poleks pidanud sellist üldse väljastamagi ja minimaalselt oleks sellel pidanud olema teine nimi a'la 9060 8GB, mitte 9060 XT 8GB.
Näiteks 9070 vaatamata samale mälule ei oma XT nime. Samas poole vähema mäluga 9060 XT 8GB omab XT nime?. See on täielik jama.
Ma olen oma 8GB kriitikas erapooletu. AMD saaks sellest pääsu ainult siis kui nad müüks oma 8GB mudelit märgatavalt odavamalt, kui teised tootjad.
Vael kirjutas:
Mäletamist mööda "ristiti" 7600/6600 läbi ajaloo kõige kehvemaks kaardiks, 4x pici radasid
Sa ajad segamini RX 6500'ga. See oli x4 (lisaks puuduvad dekooderid). 6600/7600 oli x8. 9060 XT x16 on mõistagi parem.
c4v6 kirjutas:
Ei no tegelikult ka, teil on peas kinni osati see 8gb teema.
Paljud budget kasutajad mängivad ju "väikeste" kaartidega ja ei ole häda mitte midagi. Kõikei mängi UE5 mootoritel mängusid ja mida iganes. Paljud mängivad üldse ainult mingit kuni viite mängu ja neil ei pruugi vaja minna 1080p peal rohkem. Kuidas te kinnistute sellesse teemasse nii palju? Ma ei oskaks näiteks 24gb mäluga mitte midagi peale hakata kuigi neid kaarte on mul läbi käinud palju.
Sinu jutus on vastuolu. Kui budget kasutaja mängib 1080p peal viit (eeldatavasti vana) mängu, siis tal polegi uut kaarti vaja. Olgu see siis 8GB või 16GB.
Pealegi 8GB kaardid pole kuidagi budget sõbralikumad, kui hinnavahe 16GB kaartidega on ~30-50€ ainult.
Isegi Intel suudab 12GB kaarti müüa alla 300€.
terric kirjutas:
Eks kohati aetakse pilli puruks selle 8GB ümber. Enamasti peaks 1080p 8GB läbi ajama.
(vahe on 16 GB kasuks ka 1080p juures kohati aga mitte selline, et ühega toimib ja teisega mitte).
Kui aga hakatakse reklaamima neid tooteid kui 1440p siis jääb 8GB juba vajaka või vaja alandada sätteid.
Seega kui turustada toodet kui 1080p siis 60 fps saavutamiseks peaks 8 GB piisav olema.
Aga teine teema on, et kas oma hinda need uued kaardid väärt.
Kõik on hinnas, kui saaks mingi rtx 5060 ti 8GB / rx 9060 xt 8GB 300 euroga kätte ei kurdaks keegi.
Hetkel nt. rtx 5060 ti 16GB liigub juba hinnas sinna 5070 12 GB maale, millel jällegi omad probleemid jne.
Täpselt!
Kaartide hinnad on absurdselt tõusnud tänu Nvidia eestvedamisele. Selle valguses on 8GB koonerdamine seda solvavam inimestele kes mäletavad, et 8GB midrange kaardid olid turul pea kümme aastat tagasi sama või vähema raha eest.
Sellest ka kriitika. Sul on täiesti õigus, et inimesed tolereeriks 8GB, kui selle hind oleks aktsepteeritav. Tootjad ise on ennast nurka mänginud ja saavad õigustatult kriitikat.
High-Q kirjutas:
kusjuures, ei ole asi ka 1080p teema, vaid on see, et nui neljaks peab ultra olema. paljud uued, eriti uute konsoolidele orienteeritud, mängud tulevad by default väga kehvasti PC-le optimeeritud tekstuuridega. On mingi eriti tuntav hüpe medium/high vs ultra peale, kus visuaalselt väga suurt vahet ei ole, aga vajaliku videomälu mahu tõus on kohutav.
Näiteks indiana jones nõkkas isegi 720p ultraga, samas kui 1440p medium/high optimeeritud settingud jooksid väga okei. justkui erineva tekstuurikvaliteedi astmega lihtsalt tuimalt tahetakse palju kraami puhvrisse lugeda ja reso lihtsalt kiiresti downscaletakse postis, ilma et tegelikult tekstuure vähendatakse.
128bit 8GB kaardid jäävad seetõttu maha, et kui puhvrist veidi vajaka jääb, siis ei jõua ka jooksult seda kiiresti laadida. näiteks vanakooli 3070 elab puhvripuuduse hulga kergemini üle, kui näiteks uus 5060.
Jutt ei ole enam 1080p ultra sätetest. Nüüd on meil näited juba 1080p medium, kus 8GB kaardid koperdavad.
Kas see on normaalne, et inimene ostab üle 400€ maksva kaardi millega saab kohe mängida ainult 1080p low, et vältida 8GB probleeme?
Olgu, see pole igas mängus, aga see probleem aja jooksul ainult süveneb ja enamus inimesi kasutab kaarte 4-5 aastat enne uuendamist.
Kui see on täna nii märgatav, siis 4-5 aasta pärast on see kaart kasutamatu käkk puhtalt oma mälu pärast, kuigi arhitektuur ja GPU justkui jõudu veel omaks.
Nüüd kus kaartide hinnad on nii kalliks läinud see kaardi omamise aeg ainult pikeneb.
Olen nüüd ise ka pisut erinevaid mudeleid uurinud ning erinevates välismaa poodides on nt Sapphire kaartide kohtade ebaproportsionaalselt palju viiteid coil whine kohta. Suht kahju sest Pulse kaardid peaks olema MSRP ning väga hea jahutusega. Samas Powercolor ning Gigabyte kohta on vaid üksikutes arvamustes coil whine mainitud. Loomulikult siin tuleb ka väga tugevalt (eba)õnn mängu sest samast mudelist on võimalik saada täiesti vaikne eksemplar või siis selline, mis kiljub nagu siga aia vahel.
Alates 6000 ja 30 seeriast on nii Nvidia kui ka AMD mul kõik kräununud käes. Mõni rohkem, mõni vähem. Kõige retsim ever on olnud 3090 rog strix mingi ja üldiselt strixid kõik hiilgavad sellega.
Päeva lõpuks oleneb FPS'ist ja bandwitchist mida läbi surutakse, kaablist mida kasutatakse ning ka paneeli inputist nagu lugeda on võinud. Ma ei mäleta viimase umbes saja kaardiga mis käest läbi käinud, et coilwhine puuduks. Mõni lihtsalt ei tee seda kuni näiteks 100-150fpsini, mõni ei tee seda 1440p peal kuid kõik räuskavad kui 1920x peal 500fps+ läbi lasta. _________________ Emotsionaalne suruja
Ma ei tea siis kuidas mul vedanud on. 9070 XT Gigabyte Gaming OC mudel on seni hääletu. Mul pole seni ükski kaart coil whine tekitanud. Olen seda ainult youtube videotest kuulnud. Võibolla kui minu käest oleks läbi käinud sadu kaarte, siis oleks ikka kogenud seda, aga ma ei vaheta kaarte nagu sokke.
Olen ka vanas 3DMarkis 4000+ fps läbi lasknud. Kusjuures nende vanade (03, 05 ja 06) tööle saamisega nii, et FPS poleks monitori max Hz oli omaette operatsioon 9070 XT peal...
Kui youtube videos on coilwhine, siis on ju coilwhine? Kuigi täiesti arusaamatu miks see ainult siis tekib. _________________ Emotsionaalne suruja
Kui youtube videos on coilwhine, siis on ju coilwhine? Kuigi täiesti arusaamatu miks see ainult siis tekib.
Ei ma ei pidanud silmas, et youtube vaadates tekib coilwhine
Ma pidasin silmas, et youtubist coilwhine teemalisi videosi vaadates saan aimu kuidas see üldse kõlab.
Olen nüüd ise ka pisut erinevaid mudeleid uurinud ning erinevates välismaa poodides on nt Sapphire kaartide kohtade ebaproportsionaalselt palju viiteid coil whine kohta. Suht kahju sest Pulse kaardid peaks olema MSRP ning väga hea jahutusega. Samas Powercolor ning Gigabyte kohta on vaid üksikutes arvamustes coil whine mainitud. Loomulikult siin tuleb ka väga tugevalt (eba)õnn mängu sest samast mudelist on võimalik saada täiesti vaikne eksemplar või siis selline, mis kiljub nagu siga aia vahel.
Mul on koduarvutites aastate jooksul olnud vist ligi paarkümmend suht high-end kaarti. Ainus, kaart, millel arvestatav coil whine oli üks MSI 3090 Ventus. Kõik ülejäänud on olnud kuuldamatud. Ma arvan, et suuresti on asi ka selles, et ma pole kunagi nende arvutitega kasutanud kehva jõudluse- ja kvaliteediga toitet ning ei kasuta ka igasugu värvilisi kaablipikendusi vms tilulilu, mis koormuse all pinget võiks alla tõmmata. _________________ Liitu Binance'ga Liitu Honey'ga
Coilwhine tavaliselt tekib kõrge fpsiga, ise kasutan alati fps capi(eelmise monitoriga 160, praegusega 170) ja pole ühegi kaardiga coilwhine olnud. Kui 300+ fps saavutada siis hakkab virisema küll.
Sapphire osas kurdetakse seda rohkem ilmselt sel põhjusel, et see kõige populaarsem tootja AMD kaartide osas ja kui on rohkem tarbijaid siis ka rohkem tagasisidet.
Aga hea näha, et enamike kaartidega nüüd reklaamivad, et kasutavad PTM7950(või lihtsalt phase changing padi), 7000 seeriaga oli kõrge hotspot temperatuur teemasid räigelt Redditis... kaasa arvatud ise pidin 3 kuud peale ostu lahti kistuma ja PTM peale lükkama.
Coilwhine osas tekib ka minu kogemusel uncapped kõrge fps'iga aga vähem parema PSU'ga. Aga see teooria peab ka paika, et mida vähem watte PSU'l seda tõenäolisemalt coil whine tunda annab high-end kaartidega. Näiteks minu eelmine 850w PSU'ga oli coil whine tunduvalt suurem kui uue 1kw PSU'ga. _________________ Sõim ja räuskamine läheb SIIA
Majority of gamers are still playing at 1080p and have no use for more than 8GB of memory. Most played games WW are mostly esports games. We wouldn't build it if there wasn't a market for it. If 8GB isn't right for you then there's 16GB. Same GPU, no compromise, just memory options.
_________________ - londiste
...aga mina ei saa kunagi suureks!
Majority of gamers are still playing at 1080p and have no use for more than 8GB of memory. Most played games WW are mostly esports games. We wouldn't build it if there wasn't a market for it. If 8GB isn't right for you then there's 16GB. Same GPU, no compromise, just memory options.
Jah ja siis see prebuilt PC kasutaja installib Stalker 2 ja näeb sellist pilti
Spoiler
ja paneb review-se et mäng on mängimatu sest devid ei oska open world mängu "optimiseerida vms".
8GB kaardil ongi koht, xx50 ja alla seerial 200$.
5060ga saab ka edukalt 144p peal sätted põhjas uuemaid mänge mängida, sest 1080p peal oli 5060 7700XT tulemusega samal pulgal, aga 8GB mäluga saab ainult 8GB.
Üks küsimus on HIND ja teine NIMETUS. Ja loomulikult kui sa ehitad ise 1000ndeid masinaid, siis sa tead täpselt mida soovitada. Aga kui sul on 5060Ti, ülevaated on kõik 16GB omad ja siis emme ostab mängumasin, et "oh kõik kiidavad" ja käima pannes saad 8FPS 45FPS asemel.
Seal esimene oli 5060ga testitud Clair Excalibut mis esimeste päevadega müüsid miljoneid koopiad. Siinse rahva väide on siis et kuna 5miljonit mängib iga päev CSGO-d, et siis 2miljonile mängurile võib vale turundust teha et kuna "nad on vähemuses". Päris hea loogika ikka.
See mees on rohkem AMD mainet kahjustanud kui ükski AMD otsus. Miks sellist lapsesuud seal hoitakse ma ei tea.
Read the room ütleks sellise sõnavõtu peale. See pole esimene kord kui see mees on täielikku jama ajanud.
Muidugi on turg 8GB kaartidele, aga mitte selle raha eest mida nende eest küsitakse. Küsimus pole selles kas 8GB on piisav enamusele või kas AMD peaks sellist mudelit üldse tootma.
Küsimus on selles, et see 8GB on liiga kallis arvestades seda kui odav mälu ise tegelikult on ja kui väike on hinnavahe 16GB mudeliga. AMD ise ja ka Nvidia see põlvkond on selleks hinnavaheks määranud ainult 50.
Kui kaart maksaks 200, siis oleks 50 suur raha, aga 8GB kaardid maksavad 330€ minimaalselt (ainult üks 5060 mudel) ja enamus algavad 370€ pealt.
16GB 5060 Ti saab juba 406€ eest ja selle +36€ eest saab 24% kiirema kaardi koos poole suurema mäluga. Miks peaks keegi 370€ või isegi 330€ eest 24% aeglasema 8GB kaardi ostma jääb selgusetuks.
Jah ja siis see prebuilt PC kasutaja installib Stalker 2 ja näeb sellist pilti
Spoiler
ja paneb review-se et mäng on mängimatu sest devid ei oska open world mängu "optimiseerida vms".
see on siiski padajutt. stalker 2 defaultis teeb mingi "pretesti" ja määrab selle järgi sätted. kas seda tehakse parimal viisil, ma muidugi kahtlen, aga kindla peale mingit epicut kehva rauaga ei defaultita. Ja kui see "prebuilt pc" kasutaja ei oska sätteid optimeerida või muuta, siis tõenäoliselt ei oska ta sätteid epicu peale panna. Ses mõttes epic siin ja ultra seal igal pool peale suruda on jah veidi vale. minu "näkase 8GB kaardiga" default sätetega on nõksutanud seni vaid jedi survivor (see vist ei jookse kellelgi hästi), indiana jones teatud kohtades (ma muidugi mängisin day0 verisooni, äkki post-launch on midagi parandatud) ja Starfield (mis oli launchis eriti pelmeeni mootoriga ja ei suutnud alguses gpu-d üle 75% utiliseerida). Kõik viimased isegi selle aasta popimad mängud (awoved, expedition 33, doom:TDA, isegi oblivioni remastered) ei ole küll default sättes mul 8GB kaardiga 1440p kordagi köhinud, vähemalt tuntavalt mitte. okei, viimane doom oli imelik loom, et defaultis kõik low (ilma mingi mõjuva põhjuseta) ja pidin hoopis vapralt sätteid tõstma.
High-Q, HUB testib käsitsi kõige nõudlikumas mängu osas. Sisseehitatud benchmarkid (ma ei tea kas Stalker 2 sellist omab) tavaliselt on palju kõrgema jõudlusega, aga ei peegelda nö worst case scenario't.
See mängu enda määratud sätted on minu kogemuse põhjal tavaliselt täielik jama.
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.