Pole juttugi GPU die baashinnast, seega võib jutust järeldada, et GPU tootjatel kasub isegi väike ja tõsteti hinda veelgi. GDDR7 esimene gen kallis on, sellest bõib aru saad. Aga AMD kasutab siiski GDDR6te, mille R&D ja muud kõrvalkulud peaks ammmu tasaolema teenitud...
BOM hinnast me ikka midagi ei tea, seda dikteerib AMD/Nvidia oma suva järgi. Aga eg neil pole ka mingit põhjust alandada hinda kui nagunii kõik ära ostetakse...
Tootmiskulud kallinenud? Ma ei tea et Hiimas/Taiwanis el 10x kallimalt müüakse ning et toit oleks seal 3x kallimaks läind viimastel aastatel nagu meil. Pealegi kasutatakse Hiinas orjatööjõudu ikka veel- nagu keskajal, palka ei saa üldse, süüa ei anta, kui eluvaim läbi võetakse järgmine 2miljarist asemele.
Temu selle pärast nii odavalt saabki müüa...
Ag meie lollid kujutame ette et " vaesekesed" korporatsioonid elavad nii rasket elu ja neil ikka kulud nii suured ja plekime aga üliodava/orjatööjõu kinni, arvates et mujal maailmas ka selline hinnaralli nagu meil..
Ma olen seda siin varemgi välja toonud, et GPU on anomaalia. Enamus muid arvutikomponente niimoodi ei kalline ja ei erine niivõrd väljareklaamitud hinnast.
Korpused pole hakanud äkitselt 3x rohkem maksma. Toidete hind on normaalne ja mingit märgatavat hinnatõusu seal pole.
Mälude hinnad on langenud. Prosede hinnad on jäänud suht samaks. 9800X3D MSRP küll veidi tõusis vs 7800X3D, aga ainult 30 võrra ja on vabalt 550€ eest ostetav (kuigi esimesed kaks kuud oli saadavus kehva ja hind 700+).
Teiste prosede hinnad on suht stabiilseks jäänud.
Emaplaatide hinnad on küll tõusnud PCIe 5.0 tõttu (ilmselt) aga ei saa ka seal öelda, et MSRP eest ühtegi emaplaati ei saaks.
Monitoride hinnad on langenud. Eriti OLED monitorid, kus isegi uus mudel hakkab 550-st ($ MSRP) ja aja jooksul ilmselt langeb veelgi.
Zonerman, Kui AIB jutt tõele vastab, siis disainijad Nvidia ja AMD (TSMC on ju tootja) on seadnud ebarealistliku MSRP 80% GPU+VRAM ja jätnud ainult 20% mänguruumi jahutuse jms jaoks.
Sinu pakutud MSRP kvoot oleks üks lahendus. Teine lahendus oleks, et Nvidia/AMD lõpetaksid ebarealistlikult madala MSRP väljakuulutamise.
AMD puhul ma veel usun, et neid kaarte on võimalik selle raha eest väikese kasumiga toota, aga Nvidia ametlikud numbrid on sama fake nagu nende benchmarkid MFG'ga.
Tegelikult Nvidia alustas seda juba RTX 2080 Ti peal, kus väljareklaamitud $999 nähti sama tihti kui päikesevarjutust. Tegelik saadavus oli $1200. Tollal polnud AI, scalpereid ja krüpto küll eksisteeris aga ma ei mäleta, et 2080 Ti oleks mingi krüpto monster olnud, sest kõrge hinna tõttu oli ROI halb.
Tomorrow, no kui isegi Soomes ja Eestis oli saadaval MSRP hinnaga kaarte siis on ikka võimalik reklaamitud hinnaga müüa. Ega ilu pärast kasumita esimest laari ei müüdud. Lihtsalt neid MSRP mudeleid tehti minimum kogus kuna nagunii ostetakse kõik ära siis mõttekas toota neid mudeleid, millega saab suuremat summat küsida(nagu näiteks MSI Ventus X3 OC vs Ventus X3 OC Plus. Ainuke vahe on, et Plusil on metallist backplate ja hind kohe +150eur, reaalne tootmiskulu Plus mudelil ilmselt +2eur)
heretic666, Sellist kõrgemat otsa ma ei arvesta, sest sealt võib alati leida näiteid hinnatõusust. Nagu sa ise mainisid, siis 1600W Titanium, aga paljudele see üldse vajalik on?
Ma olen viimased 15 aastat olnud 1000W peal (hetkel 7a 1000W Titanium) ja pole kordagi tundnud, et väheks jääb. Samamoodi saab viidata Threadripperi massiivsele hinnatõusule, aga see on seetõttu, et Intel pole suuteline seal juba aastaid konkureerima.
irw. euro strengthens my ass. panustan pigem, et tekkis konkurents.
Tomorrow kirjutas:
Ma olen seda siin varemgi välja toonud, et GPU on anomaalia. Enamus muid arvutikomponente niimoodi ei kalline ja ei erine niivõrd väljareklaamitud hinnast.
Korpused pole hakanud äkitselt 3x rohkem maksma. Toidete hind on normaalne ja mingit märgatavat hinnatõusu seal pole.
Mälude hinnad on langenud. Prosede hinnad on jäänud suht samaks. 9800X3D MSRP küll veidi tõusis vs 7800X3D, aga ainult 30 võrra ja on vabalt 550€ eest ostetav (kuigi esimesed kaks kuud oli saadavus kehva ja hind 700+).
milline asi su loetletuist vajab tootmise osas piiravaks olevaid 5nm või 3nm klassi tootmisprotsesse ja suuremaid kui paarsada mm^2 kive? amd prosed on suhteliselt väiksed, ccd on 70mm^2.
lisaks muidugi see ai lugu, kus gpu-del on reaalsem roi teoorias võimalik kui muudel asjadel.
Tomorrow kirjutas:
Zonerman, Kui AIB jutt tõele vastab, siis disainijad Nvidia ja AMD (TSMC on ju tootja) on seadnud ebarealistliku MSRP 80% GPU+VRAM ja jätnud ainult 20% mänguruumi jahutuse jms jaoks.
lugu ütleb 80% bom-ist, mitte msrp-st. bom oled sa ka ise üritanud arvutada siin erinevatel hetkedel ja leidnud, et see on msrp-st ikka oluliselt väiksem. _________________ - londiste
...aga mina ei saa kunagi suureks!
Emaplaatide hinnad on küll tõusnud PCIe 5.0 tõttu (ilmselt) aga ei saa ka seal öelda, et MSRP eest ühtegi emaplaati ei saaks.
Monitoride hinnad on langenud. Eriti OLED monitorid, kus isegi uus mudel hakkab 550-st ($ MSRP) ja aja jooksul ilmselt langeb veelgi.
Esiteks: kõik need asjad on sellised mis keskmiselt võrreldes kaardiga ostetakse palju pikemaks ajaks ja seega iga paari aastatagant ei vahetata välja. Korralik toide kestab 5+ aastat miinimum ja kui varuga siis kasvõi 10 aastat. Monitor samuti. Plate terve oma socketi eluea pluss isegi kui tuleb uus siis enamus ei torma kohe toda ostma kuna uue esimene genn pole piisav edasiminek. Mälu kestab ka paljudel juhtudel terve enda mälutüübi eluaja jne.
Teiseks: Vaata kuipalju on teistel komponentidel tootjaid + kuilihtne on mitmeid asju toota - kamoon tood näiteks korpused mida aint kasvõi AT's rohkem kui 70'lt tootjalt ja mida võib piltilikult öeldes igaüks toota kui mõistab plekki väänata
GPU'de osas on jah probleem, et on 2 arendajat, Inteli ma jätan kõrvale meelega, sest alla 1% on ta olematu dedicated turul.
Nvidia suur monopol on jah selleni viinud alates RTX tulekust ja nii vaikselt hinda kerinud aga ma olen ka nõus, et selline tõus ei ole tingitud tootmsie sisendhinnast isegi TSMC 5nm viimase vahvli tootmisel. Ma olen enam kui kindel, et selle 80% sees on tegelt korralik kasum nvidial näiteks. Ja siis tõesti jääbki teistel, kes kaarte päriselt suures ulatuses toodavad vähe oma kasumi jaoks. Ärme unustame EVGA saagat. Nad said aru, kui hull seis on nvidiaga. Retail hinda või MSRP ei teata ette ja pikalt enne reliisi. Kuna kõik tahavad mingit GPU'd osta mingil hetkel, siis ongi olukord, kus käib nõiajaht, kes annab enne järgi ja ostab uue kaardi.
Praegu lugedes USA näited, siis 9070XT ostjad olidki need, kes omasid isegi 1060 kaarte 1080Ti jne. Sellepärast ma mainisingi, et nüüd saab raske olema õigustada ka AMD'l müüa järgmist kaarti mid segmendis, kui hind endiselt paneb üles aga pakutav perf tõus on jälle seal 20-30% vahel pure raster.
Sisuliselt jälle läheb mitu aastat, enne kui midagi asjaliku tuleb hinna ja perfi osas.
Kuna halo või high-end turg on väike, siis sealt ma muutusi ei oota enne kui AMD sekkub sinna jälle. Ehk siis GPU'de turg ongi anomaalia, kuna ainult kahel ettevõttel on iga põlvkond midagi uut tuua. TEgemist on ka kalli arendusega nii raua kui softi osas ja isegi Hiina pole suutnud veel konkuretsi pakkuda, kuigi üritavad vist viimati oli 2080 kaardi perfiga? _________________ Sõim ja räuskamine läheb SIIA
milline asi su loetletuist vajab tootmise osas piiravaks olevaid 5nm või 3nm klassi tootmisprotsesse ja suuremaid kui paarsada mm^2 kive? amd prosed on suhteliselt väiksed, ccd on 70mm^2.
lisaks muidugi see ai lugu, kus gpu-del on reaalsem roi teoorias võimalik kui muudel asjadel.
Prosed on ju. Olgu nad on väiksemad, aga nad on toodetud samuti kõige uuemal tootmisprotsessil ja ometi nende hinnad pole aastatega märgatavalt muutunud. Ryzen 5 ei maksa äkitselt 750€ ja Ryzen 7 1000+
Kas GPU kivid on aastatega siis suuremaks muutunud? Ei ole ju. Jah Nvidial on jätkuvalt *02 kivi mis on suur, aga enamus teisi kive mis isegi nt 5080 peal kasutatakse on koomiliselt pisikesed minevikuga võrreldes.
Auron kirjutas:
Teiseks: Vaata kuipalju on teistel komponentidel tootjaid + kuilihtne on mitmeid asju toota - kamoon tood näiteks korpused mida aint kasvõi AT's rohkem kui 70'lt tootjalt ja mida võib piltilikult öeldes igaüks toota kui mõistab plekki väänata
Prosedel on ainult kaks tootjat. Meil pole ju kolmanda osapoole brändinguga prosesi kus LED tulukesed peale pandud või mingi eksootiline jahuti ehitatud.
Mälude osas võib tunduda, et pakkumist on palju, aga mälukive toodavad reaalselt kolm suuremat tootjat Micron, Samsung ja SK-Hynix. On ka veel mõned tähtsusetud nagu Nanya jms aga need ei mõjuta midagi.
Monitoride osas on samuti paneelitootjaid ainult loetud hulk. OLED paneelide osas ainult kaks.
Ma mõistan su argumenti, aga tootjate hulk ei seleta seda hinna anomaaliat.
Kellelgi õnnestus 15 aastat vana toite ja 12pin kaabliga saada 8pin PSU otsad sulama.
khm, miks on pildil adaptril kaks 8-pin ühendatud? tundub, et 8-pin ühenduste safety margin ei ole ka päris nii ilus nagu pidevalt kilgatakse...
edit: lugesin threadi allapoole. op kirjutas, et kõik 3 otsa olid ühendatud ja võttis ühe lahti enne kui pilti tegi. ei muuda tegelikult pointi.
(tegelik põhjus on muidugi sellessamas big blob of 12v loos nagu ikka)
see kaart peaks 360w power limitiga olema. 180w per connector. arvestades, et kaks tükki põlenud, siis halvimal juhul mõlemas connectoris vool läbi ühe pini - 15a. sellest enam kui tõenäoliselt piisab, jah. tegelikult oleks päris põnev teada, mis seal 16-pin otsa pool toimub. panustaks, et seal ei sulanud
ja toitega ei tohiks sellel lool mingit erilist pistmist olla. kui ka vana on, siis oluline osa, et vähemalt vajalik hulk 12v välja antakse, tundub tulemuste pealt vaadates olema täidetud _________________ - londiste
Kes neid PCIe jurakaid ikka korpusest tirib, juhtmed pihku ja välja ta kangutabki. 15a vb tõesti pikapeale keegi suutnud nii juhtmed ühendusest välja tirida.
Ausam võrdlus oleks olnud kui vähemalt juhtmed tutikad.
Toiteploki elektroonika osas peale kondekate midagi ju läbi minna ei saa?
Samas jah kui filtreerimine ära kukub sis inrush current on seal filtreerideski ulme suur...
londiste, Nüüd saab kilgata jah, et näe 8 pin kah sulab ja pole sellel 12 pin häda midagi - ühe anekdootliku näite põhjal. Mineviku 8 pin probleemid on tekkinud kasutaja enda Y-splitter lahenduste tõttu, kus toitest on võetud ühest 8 pin väljundist voolu Y jagajaga.
Üldine reegel on olnud see, et peaks ühendama 1:1 ehk siis kui kaardil on nt 3x8 pin, siis toitest peaks tulema kaarti kolm eraldi ja teineteisest sõltumatut 8 pin juhet. Paraku inimesed mugavuse, laiskuse või toite enda võimetuse (liiga vähe 8 pin, liiga väike W) tõttu on kasutanud Y splittereid ja need on kohati osutunud probleemseks.
Tomorrow, ühe näite põhjal? kasvõi der8aueri videos too kiire katse 150c oli 8-pin pool
see 1:1 ei ole päris selline reegel. tegelikult on see mõnda aega olnud vaid soovitus. toitekaablid on pikalt olnud enamasti 2x8pin kaardi pool ja 1x8-pin psu pool ja specced 300w peale.
peaks connectori jaoks oma teema tegema
huvitav asi, mida buildzoid mainis oli, et connector speci järgi peabki big blob of 12v olema. peaks ta videosid veidi brausima, kas ta sellest kuskilt lähemalt ka räägib. lugesin atx specci aga seal otseselt seda kirjas ei näinud. _________________ - londiste
ei võta Buildzoidi juttu jumalakirjana, aga samas ei ole ka põhjust tema väidetes kahelda. paras tsirkus selle pistiku ümber igastahes on käimas ja see XT120 mod on midagi mida ma oodata ei osanud, sest seni on mulle tundunud, et ainult mina olen see idioot kes selles toimivat lahendust näeb _________________ CAD modelleerimine - 3D-skännist või mõõtmiste-kirjelduste põhjal uue mudeli loomine
3D-printimine - kuni 350x350x420mm ühe detaili kohta, valmidus enamike termoplastikute jaoks olemas (va. PEEK, PEKK jms)
peab vist uue otsinguringi tegema. need on netist otsingutega leitavad aga kuna tasuline kraam, siis tuleb iga kord eraldi otsida
selles mõttes huvitav, et kuidas see seal täpselt kirjas on. big blob of 12v ei ole tegelikult viable connectorite jaoks, kus on rohkem kui paar juhet. selsamal põhjusel, et aga mis kui kõik peale ühe juhtme katki on. _________________ - londiste
peab vist uue otsinguringi tegema. need on netist otsingutega leitavad aga kuna tasuline kraam, siis tuleb iga kord eraldi otsida
selles mõttes huvitav, et kuidas see seal täpselt kirjas on. big blob of 12v ei ole tegelikult viable connectorite jaoks, kus on rohkem kui paar juhet. selsamal põhjusel, et aga mis kui kõik peale ühe juhtme katki on.
No nii oli ka 6 ja 8 pinnistes olid ka 12+ ja 12- plaadil üheks sillatud, pesa ulatuses.
Lihtsalt kaartidel teostati voolukontroll pistiku piires (jah arvestatakse, et ühendus on 100% toimiv).
Eks see standard ja need uued VRM lahendused teostavad ka pistiku piires kontrolli lihtsalt
ülemineku ajal oli jagatud kolmeks kuna need 8pin (150W).
Aga jah kui kaardid on miski 1-3+k raha siis võiks ikkagi vähemalt 3 (2pinni) grupi kaupa kontrolli teha (nende komponentide hind on olematu võrreldes muuga).
Üldiselt kogu see kokkuvõte on, et ostad uue GPU siis pane kõik uued kaablid alates PSU, eks need 6/8pin ka väsivad ja
alati võib olla, et 12vhpwr mõni klemm on kehva ühendusega siis koormab neid 8pinni klemme ka rohkem.
ot:
Mäletan kui veel 6/8pin pistikuid polnud siis GT 8800 GS kaardil oli eraldi buzzer kui 4pin molex polnud ühendatud hakkas pinisema. Nüüd võiks
olla ka vähemalt kolmeste gruppidega kontroll ja kui mõni grupp on allapoole siis hakkab pinisema
selles mõttes huvitav, et kuidas see seal täpselt kirjas on. big blob of 12v ei ole tegelikult viable connectorite jaoks, kus on rohkem kui paar juhet. selsamal põhjusel, et aga mis kui kõik peale ühe juhtme katki on.
No nii oli ka 6 ja 8 pinnistes olid ka 12+ ja 12- plaadil üheks sillatud, pesa ulatuses.
Lihtsalt kaartidel teostati voolukontroll pistiku piires (jah arvestatakse, et ühendus on 100% toimiv).
Eks see standard ja need uued VRM lahendused teostavad ka pistiku piires kontrolli lihtsalt
6-pin on väiksed voolud ja 2x12v juhet. 75w 12v on 6.25a, selle ajab ühest juhtmest suht muretult läbi. 8-pin on juba 12.5a ja 3x12v juhet, see ühte juhtmesse ajada peaks olema okei aga on juba kahtlasem. eps-12v - 4x12v - voolu kohta spec ei ütle konkreetselt aga tavaliselt tsiteeritakse connectori või kaablite 6a või 7a numbreid, seega 288w või 336w, 24a või 28a ühest juhtmest läbi ajada ei ole enam hea mõte. sama siis ka nende 8-pin connectorite kohta, mida psu pool kasutatakse 300w jaoks. 6x12v juhet 12vhpwr asjas ajab selle muidugi eriti ekstreemseks aga kas tõesti spec näeb ette, et per connector on blob? või ei näe spec midagi tarbe poolest ette ja eeldus on, et ju siis blob?
terric kirjutas:
Aga jah kui kaardid on miski 1-3+k raha siis võiks ikkagi vähemalt 3 (2pinni) grupi kaupa kontrolli teha (nende komponentide hind on olematu võrreldes muuga).
kontrollist endast vist ei piisa, sellel kontrollil peab mingi tegevus taga olema. peaks vaatama, kuidas see näiteks 3x8-pin voolusisendiga platede puhul välja näeb. stiilis, et mis juhtub kui sealt 8 +12v juhet läbi lõikad. või ongi kogu teema vaid selles, et ühendused on nii palju paremad, et nii suurt vahet ei teki? _________________ - londiste
6-pin on väiksed voolud ja 2x12v juhet. 75w 12v on 6.25a, selle ajab ühest juhtmest suht muretult läbi. 8-pin on juba 12.5a ja 3x12v juhet, see ühte juhtmesse ajada peaks olema okei aga on juba kahtlasem. eps-12v - 4x12v - voolu kohta spec ei ütle konkreetselt aga tavaliselt tsiteeritakse connectori või kaablite 6a või 7a numbreid, seega 288w või 336w, 24a või 28a ühest juhtmest läbi ajada ei ole enam hea mõte. sama siis ka nende 8-pin connectorite kohta, mida psu pool kasutatakse 300w jaoks. 6x12v juhet 12vhpwr asjas ajab selle muidugi eriti ekstreemseks aga kas tõesti spec näeb ette, et per connector on blob? või ei näe spec midagi tarbe poolest ette ja eeldus on, et ju siis blob?
terric kirjutas:
kontrollist endast vist ei piisa, sellel kontrollil peab mingi tegevus taga olema. peaks vaatama, kuidas see näiteks 3x8-pin voolusisendiga platede puhul välja näeb. stiilis, et mis juhtub kui sealt 8 +12v juhet läbi lõikad. või ongi kogu teema vaid selles, et ühendused on nii palju paremad, et nii suurt vahet ei teki?
Muidugi internet vaatab voolukontrolli ja "shunt takisteid" kahe eri asjana kuid tegelikult, mõõdetakse takistil pingelangu ja selle järgi arvutatakse vool.
Einu võib vaielda kui cows come home aga mõte on ikkagi selles, et on üüratu lappamine kus 1600W ei sulata pistikut (KUI TAHTA) ja samas 400W sulatab pistikut(KUI EI JOPPA) ehk see ongi nagu bullshet suures mõttes
Tomorrow, Seda oleks pidanud vaatama mingi õhtu, kui veits alko sees ja kuskil seltskonnas, et lihtsalt korralikult naerda. Nii selge näoga sellist iba ajada nvidia poolt. Kusjuures ma saan aru, et midagi peab ju vastama küsimustele aga läheb orki oma vastustega, sest loogikat pole.
Muideks 5070 non XT kaardid osad vedelevad poodides, keegi ei taha neid. _________________ Sõim ja räuskamine läheb SIIA
See pole vedelemine kui kohe ära ei osteta, see tähendab lihtalt, et kasutajatel on valikut ja nad ei pea kõike ära ostma suvalise hinnaga. See on hea.
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.