Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Wiltz
HV Guru
|
07.03.2025 09:17:27
|
|
|
on tänapäev suuurt vahet ka, et kas osta mingid a'la 5600mhz cl40 pulgad (sellised budget asjad aga mingite radikatega siiski) või kulutada natuke rohkem mingisuguste "vägevamate" peale a'la 6000/6400 ja pisut madalam CL? endale tundub, et peamine vahe neil tuleb sellest, et viimased tiksuma pandud suuremale voldile ja vastavalt siis mhz kõrgem/timing tihedam.
seda kõike saab ise ka biosist näppida samas...
_________________ "There will be an entire generation of deaf audio enthusiasts who were brought up on CD players and Best Buy receivers, electronic music and so on. These people won't know good sound if it bites them in the ass, so in the end the industry wins." |
|
Kommentaarid: 275 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
9 :: |
3 :: |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
londiste
HV Guru

|
07.03.2025 10:00:08
|
|
|
am5 puhul muidugi 6000, expo ja nii madal cl kui plate qvl ja rahakott lubavad
alati saab ise näppida kui huvi ja viitsimist on aga oluliselt mõnusam on võtta selleks ettenähtud lahendus, mis loodetavasti ühe klikiga töötab.
_________________ - londiste
...aga mina ei saa kunagi suureks! |
|
Kommentaarid: 241 loe/lisa |
   |
0 :: |
1 :: |
215 |
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
27.03.2025 00:14:20
|
|
|
sai võetud 6000 pulgad ära. EXPO settingud tunduvad suhteliselt mittetoimivad. 5600 profiiliga töötab, 6000'ga mitte. kui manuaalselt asju näppida siis saab kiiruse 6000 peale küll aga no timingutega mängimine on ikka suhteliselt time consuming ja pingetest ei saa vabsee mitte midagi aru.
kas keegi mingit päriselt adekvaatset ddr5/am5 mälu OC guide ka oskaks soovitada? sellist, kus oleks lahti seletatud ka eelkõige just need miljard erineva nimega pinget ja nende efekt
ja kas am5 põlvkonna riistvara ja plaatidega ongi nii ja midagi teha pole, et muudad mingit ühte mäluga seotud settingut biosis ja siis iga kord passid kuradima 3-5 minutit ning ootad, et kas nüüd tuleb pilt ette või jääbki midagi "trainima"? see on ikka päris kuradima ebameeldiv ausalt öeldes. uskumatu ajaraiskamine tundub võrreldes varasema mõistliku lahendusega, kus panid aga settingud, timingud asjad asjad paika ja vaatasid kas saad pildi ette või mitte. stabiilsustestimist tegid ise windoozas pärast nii palju kui parasjagu vaja oli
_________________ "There will be an entire generation of deaf audio enthusiasts who were brought up on CD players and Best Buy receivers, electronic music and so on. These people won't know good sound if it bites them in the ass, so in the end the industry wins." |
|
   |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mirage
HV veteran
|
27.03.2025 10:47:27
|
|
|
On ka mulle AM5 kooslus jätnud mulje, et 100% toimivat DDR5 kompotti EXPOdega vist polegi. Kas võtab boot 30-45 sekundit aega või jääb restarti tehes toppama. Endal sain küll tööle flare x5 6000 CL30, aga nüansid on endiselt. Cold boot töötab reeglina kiirelt ja 100%, aga windows restart on selline 60/60, kas jääb 15 või 0d koodi taha toppama. Õnneks tundub, et see toppama jäämine ei mõju mitut restarti vajavatele windows uuendustele, järgmise cold boot puhul toimetab edasi.
Googeldades ja uurides, tavaliselt BIOSis kaks asja, millele tähelepanu pöörata: memory context restore ja power down enable. Nendega sai koosluse enam-vähem tööle, DDR4 ja AM4 platform on praeguseks endiselt jätnud stabiilsemalt toimiva mulje.
Mis veel pidi just restarte mõjutama, on igasugused taustal jooksvad monitooringu rakendused, HWinfo, Lian Li L-Connect 3, MSI Center jms.
_________________ Terrorists have two eyes, pandas have two eyes. Coincidence? I think not!
><(((°> |
|
Kommentaarid: 78 loe/lisa |
   |
73 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tomorrow
HV Guru

|
27.03.2025 11:07:10
|
|
|
Ma ei tea kuidas AM5'ga on aga AM4 peal oli power down säte mõttetu. See oli voolusäästu säte. Mälud ei võta eriti voolu. Võibolla AM5 peal on midagi muudetud.
Mis windowsi restarti puudub, siis:
tsitaat: |
By default, Fast Startup (also called Fast Boot) is enabled in Windows. This setting is found under:
Control Panel → Power Options → Choose what the power buttons do
Fast Startup helps Windows boot faster by using a hybrid shutdown, where the kernel session is hibernated instead of fully closing.
However, restarting Windows always performs a full reboot, bypassing Fast Startup. This ensures that system updates and driver changes are fully applied.
So, in summary:
- Fast Startup (Fast Boot) is ON by default.
- Shutting down uses Fast Startup if enabled.
- Restarting always does a full reboot, ignoring Fast Startup. |
|
|
Kommentaarid: 92 loe/lisa |
   |
82 |
|
tagasi üles |
|
 |
Kristoferr
HV Guru

|
27.03.2025 11:07:22
|
|
|
Ma ikka kahtlustan, et muu kala on teil. Ma olen katsetanud 3 erinevat prose, erinevat EXPO kitti, 3 emaplaati ja kõik töötasid vaikimisi EXPO sätetel kenasti. Ainuke mure oli Asuse ja Gigabyte varasemate biosidega DDR5-8000 pulkade käima saamine. Viimase biosega on seegi mure lahendatud.
Panen oma loogilised sammud 6000 1:1 või 8000 2:1 jaoks siia.
1. Uusim bios peale
2. load optimized defaults
3. load expo profile
4. set CPU vSoc = 1,2v (ka kõige kehvem CPU võiks 1,2v juures 6000 1:1 ja 8000 2:1 teha)
5. lased treenida ja siis kiire koormustest
6. kui kõik ok, siis keerad pika treenimise kinni. ja võid CPU VDD vaikselt alla tooma hakata.
Kui ikka probleemid, siis krt ma ei tea...
Muidugi tasub ka vaadata, mida actually hardcore overclocking oma YT kanalis AM5 peal teeb.
_________________ Liitu Binance'ga
Liitu Honey'ga
viimati muutis Kristoferr 27.03.2025 23:05:39, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 257 loe/lisa |
   |
4 :: |
209 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mirage
HV veteran
|
27.03.2025 12:27:43
|
|
|
Tomorrow kirjutas: |
Ma ei tea kuidas AM5'ga on aga AM4 peal oli power down säte mõttetu. See oli voolusäästu säte. Mälud ei võta eriti voolu. Võibolla AM5 peal on midagi muudetud.
Mis windowsi restarti puudub, siis:
tsitaat: |
By default, Fast Startup (also called Fast Boot) is enabled in Windows. This setting is found under:
Control Panel → Power Options → Choose what the power buttons do
Fast Startup helps Windows boot faster by using a hybrid shutdown, where the kernel session is hibernated instead of fully closing.
However, restarting Windows always performs a full reboot, bypassing Fast Startup. This ensures that system updates and driver changes are fully applied.
So, in summary:
- Fast Startup (Fast Boot) is ON by default.
- Shutting down uses Fast Startup if enabled.
- Restarting always does a full reboot, ignoring Fast Startup. |
|
Fast startup on/off, vahet ei täheldanud, aeg-ajalt hangub ikka ja ei tule enam üles.
Power down enable oli täiesti tundmatu nüanss mu jaoks enne AM5, aga nüüd tuleb välja, et on üks asi, mida näppida normaalsemaks toimimiseks. Voolu säästmine pole antud kontekstis oluline.
Ainuke vaste googeldamisele, mida pole täielikult katsetanud on igasuguste monitooringu tarkvarade kõrvaldamine, pole mu jaoks lahendus.
_________________ Terrorists have two eyes, pandas have two eyes. Coincidence? I think not!
><(((°> |
|
   |
73 |
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
27.03.2025 19:08:58
|
|
|
1. Uusim bios peale - tehtud, aga minumeelest see ei muutnud midagi
2. load optimized defaults - noh, cmos reset sai mingi kohe alguse poole tehtud seega ilmselt peaks olema see ka by default tehtud. võiks nagu eeldada, et bios reset laadib automaatselt "optimized defaults"?
3. load expo profile - proovitud esimest ja teist, 5600 töötab, 6000 mitte. ilmselt on probleem kas mingis/mingites konkreetsetes timingutes (sest manuaalselt ja lõdvemate timmidega iseenesest 6000mhz jookseb küll ja on esmapilgul stabiil)...või siis on probleem EXPO puhul selles, et kiirus ja timingud laetakse küll sealt peale, aga pingeid ei muudeta vastavalt selliselt, et see kiirus ja timingud ka stabiilne oleks?
4. set CPU VDD = 1,2v (ka kõige kehvem CPU võiks 1,2v juures 6000 1:1 ja 8000 2:1 teha) - vot selle peale ma ausalt öeldes ei tulnud, et CPU pinget ka pean näppima kui AINULT mälude klokki ja timinguid üritan muuta...aga väga hea, proovib ära
5. lased treenida ja siis kiire koormustest - no tundub, et treenimine toimub pidevalt ilma mingisuguse minu nõusoleku küsimiseta
6. kui kõik ok, siis keerad pika treenimise kinni. ja võid CPU VDD vaikselt alla tooma hakata - vot SIIN on nüüd see suurim küsimus, keeran kinni aga kuidas, kuskohast??? kui muutsin seda settingut a'la "fast" või "complete" siis ma ei ütleks, et protseduuri pikkus oleks kuidagi muutunud. memory context restore lülitasin sisse...see ei muutnud samuti absull mitte midagi
ühesõnaga kaks peamist küsimust vast:
1) kas nende EXPOde ja XMP'de laadimisel loetakse profiili järgi ainult mälu kiirus ja timingud automaatselt sisse või peaks see ka kõikvõimalikke pingeid siis ise muutma ja sättima? võib ju eeldada, et default pingete peal ei toimigi suuremad kiirused ja tihedamad timingud
2) mida see "treenimine" üleüldse päriselt tähendab ja endast kujutab? ilmselge on see, et mingit treenimist seal ei toimu - kas see on siis lihtsalt mingisugune sisemine semi-kiire stability test, mis läbi jooksutatakse, või see on mingi secondary timingute automaatne sättimine või mis?
|
   |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
londiste
HV Guru

|
27.03.2025 22:09:18
|
|
|
Wiltz, kahe mälupulgaga majandad ikka?
mis plate ja mälud sul on?
expo paneb mälude pinge ka paika.
teisel pool mälusid on aga mälukontroller, mis tänapäeval prose küljes. ja see võib madalamal pingel kiirete mäludega mitte enam hakkama saada - sellepärast ka soovitused sealt pingeid tõsta.
trainingu osas olen ma aru saanud, et see peakski olema just seal kontrolleri pool pingete-taktide-timingute paika saamiseks.
Mirage kirjutas: |
Googeldades ja uurides, tavaliselt BIOSis kaks asja, millele tähelepanu pöörata: memory context restore ja power down enable. Nendega sai koosluse enam-vähem tööle, DDR4 ja AM4 platform on praeguseks endiselt jätnud stabiilsemalt toimiva mulje. |
need on koos mainitud enamasti sellepärast, et memory context restore töötab ainult siis kui power down enabled on
töötab see context restore muidugi alles siis kui sul asjad paigas on, asjad paigas ja training tehtud. muul juhul (olenevalt platest ja biosest) kas võib ebastabiilsust tekitada või laseb ikkagi trainingu.
_________________ - londiste
...aga mina ei saa kunagi suureks! |
|
Kommentaarid: 241 loe/lisa |
   |
215 |
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
27.03.2025 22:43:32
|
|
|
Kahene kit jah, 4 küll ei oleks julgenud osta 2x16gb peaks iseenesest olema kõige lihtsam combo, mida "draivida"
Patriot Viperi 6000 mälud (peaks olema miski hynix b-die või midagi taolist..) ja B650MP-E PRO mobo. Sellega olen/olin kursis jah, et mälukontroller on prose sees, ma lihtsalt arvasin ja eeldasin, et see mälukontrolleri pinge on siis niinimetatud vSOC, mis on ju täitsa eraldi asi kui prose enese vcore? Seda (vSOC) ma manuaalselt olen tõstnud ka.
Kas sa siis vihjad sellele, et see "training" tegelikult sisuliselt võtab minu (näiteks) manuaalselt valitud erinevad seadistused ja teeb nendega mingit huugabuugat ehk testib ja proovib midagi ristipõiki ning selle trainingu lõpptulemus on tegelikult see, et minu poolt manuaalselt valitud seadistused lõppkokkuvõttes seadistatakse vähemal või rohkemal määral ümber? Ja alles seejärel tuleb pilt ette ning saab bootida
Kui aus olla siis kõige totakam asi ongi hetkel need pool miljonit erinevat pinget, mis seal biosis igal pool laiali. Nimetused on ka sellised, et ega loogiliselt väga aru ei saa, mis on mis. Ei lange ka kokku erinevate teiste tootjate nimetustega ja ning tihtipeale ka mitte sellega, mida googeldades leida võib
|
   |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
Kristoferr
HV Guru

|
27.03.2025 23:10:42
|
|
|
Wiltz, sry, ma vSoc = 1,2 mõtlesingi, kui cpu vdd kirjutasin. Endal ka juba nimetused sassis. See, kui liiga kõrge, siis võib ka ebastabiilseks muutuda (olen kuulnud, aga mitte täheldanud). Igatahes 1,2v peal peaks 6000 kindasti tegema. Mul endal 1,15v. Ühtki teist mäludega seotud pinget ma käsitsi näppinud ei ole.
Selline 24/7 tiksuv setup:
Spoiler 
Liitu Honey'ga |
|
   |
209 |
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
27.03.2025 23:40:06
|
|
|
jep. 1.3 vSOC paistab olema liig, tõmbasin 1.2 peale ja juba parem.
aga no ma ei tea, võibolla mulle tundub nii, kuid minumeelest need EXPO profiilid mul pingeid küll kuidagi väga eriti õigesti paika ei pannud (kui üldse..). peale ise näppimist, seejuures suht ehku peale ja tunde järgi, siis nagu sain suuremate kiirustega ka bootima. alguses 5800 ja nüüd 6000 ning CL32. tegelikult tahaks muidugi timinguid veel kõvasti paremaks saada sest hetkel on vist miski 32-50-50-..something
muidugi neid pingeid on peale vSOC (mille nimetus minul on midagi CPU IMC jne) seal veel terve hunnik. väga keeruline otsustada, et mida jätta auto peale ja mida mitte. mälu VDD ja VDDQ igatahes ajasin 1.35 peale nii nagu mälude spec ette näeb. ja siis vaatan, et sinul on mälu vddq üldse 1.8v?!?!?
kas command rate 1T peale panid ka biosis kuskilt manuaalselt või seda pole üldse eraldi näppinud? "vanasti" oli see ulme oluline säte, kiiruse vahe oli kohati meeletu 1T vs 2T
|
   |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mirage
HV veteran
|
28.03.2025 10:27:25
|
|
|
londiste kirjutas: |
Mirage kirjutas: |
Googeldades ja uurides, tavaliselt BIOSis kaks asja, millele tähelepanu pöörata: memory context restore ja power down enable. Nendega sai koosluse enam-vähem tööle, DDR4 ja AM4 platform on praeguseks endiselt jätnud stabiilsemalt toimiva mulje. |
need on koos mainitud enamasti sellepärast, et memory context restore töötab ainult siis kui power down enabled on
töötab see context restore muidugi alles siis kui sul asjad paigas on, asjad paigas ja training tehtud. muul juhul (olenevalt platest ja biosest) kas võib ebastabiilsust tekitada või laseb ikkagi trainingu. |
Päris mitu kuud lasin ainult context restore enabled ja bootis oluliselt kiiremalt küll (obviously), alles hiljem hakkasin uurima, et kas see ongi tavaline, et restart pangestub enamjaolt, sellest lähtuvalt leidsin alles selle power down enable, MSI'l oli see vist auto peal (Asust ei mäleta, see töötaski mitu kuud ainult context restore näppides). Enable parandas oluliselt restartimise lõpuni jõudmise tõenäosust.
Pinget pole ise puutunud, mäletamise järgi näitab hwinfo mu 7800x3d puhul vist alla 1 voldi, 0.98 midagi aga sisemise mälukontrolleri toimimiseks tundub see järgmine loogiline samm, kui ükskord jälle viitsin mässama hakata.
><(((°> |
|
   |
73 |
|
tagasi üles |
|
 |
Vael
HV Guru
|
28.03.2025 10:39:35
|
|
|
DDR5 algseade peaks olema 1.1v ehk kui expo 1.2v peale tõstab on juba OC.
1.8V oli ülemine piir juba ddr3 jaoks:p. Vb mõtles 1.18, ise ka nii mälusid küpstand et 1 vahelt ära jätnud;)
Mas saand ddr4 ka EXPO peal tööle, panin 3600expo, ja siis lasin pügale võrra madalamale. Kõik timm, töötab siiani. Mul puudub cmos reset nupp ka nii et ei mäe selle 2fps nimel tundide viisi kahte seade paika seadmiseks raisata. Ddr3 ja clear cmos nupuga käis asi kiiremini...
|
|
Kommentaarid: 17 loe/lisa |
   |
16 |
|
tagasi üles |
|
 |
Timmuk
HV kasutaja

|
09.04.2025 14:05:34
|
|
|
Mul oli ka huvitav anomaalia 7800x3D ja 6000mhz mäludega. Süsteem sai kokku pandud aasta või natukene rohkem tagasi. Sai EXPO enabletud ja kõik toimis nagu peab 6000 mhzga. Hiljuti märkasin, et masin ei taha enam restardist ülesse tulla. Tavaline shutdown ja boot - polnud probleem. Ainult kui "restart" valik valida (win või linux) siis jäi mobol "kollane" tuli lihtsalt põlema ja must pilt ette. Ootasin ka pikemat aega aga vahet polnud (mingi bugi pidi ka olema kus mälude treenimine võib võtta kuni 45 minutit). Proovisin neid sätteid biosis muuta aga selles polnud kasu. Vahel harva arvutis bootis restardist aga enamasti mitte. Power nupust arvuti kinni ja siis nullist bootis probleemivabalt. Ilma EXPOta ja base 4800mhz-ga süsteem toimis probleemivabalt aga tahtsin kasutada ikka 6000mhz kuna raha makstud selle eest.
Lõpuks siis nagu üleval ka toodud, laadisin expo sätted ja panin manuaalselt paika vSoc 1.2V peale ja mälud 1.350V (nagu EXPO vüi XMP ette näeb) ja süsteem bootib jälle igast asendist isegi "restart" valikust nii wini kui linuxi all. Proovisin buildzoid videos nähtud (https://www.youtube.com/watch?v=x5U-8rvmGDc) timinguid ja mälu latency (80nm -> 69nm) sai ka parem. Hetkel tundub, et süsteem on jälle stabiilne ja tänu madalame vSOC voldile (mobo määras expoga selle 1.3V) tempid ka paremad.
Kui ma manuaalselt mäludele määrasin 1.350V siis mobo määras automaatselt CPU VDDle ka 1.350V-le. Mis rahvas arvab, kas seda võiks hiljem alla proovida tuua nagu üleval pool Kristoferr mainis? Või proovida jätta AUTO peale. Kui aus olla siis ma hetkel ei mäletagi mida ta EXPO enabled näitas. Ma eeldaks, et sama,sest EXPOga oli mälu volt ka 1.350V. Seega võiks turvaline olla?
   |
10 |
|
tagasi üles |
|
 |
Kristoferr
HV Guru

|
09.04.2025 14:50:44
|
|
|
Timmuk, CPU VDD võid jätta auto asendisse ja ilmselt ta siis seabki end 1,35v peale nagu vMEM expo järgi on.
vSoc 1,2v võid hea CPU korral saada 6000 1:1 settingutel veel alla poole. Kui hästi läheb, siis 1,1-1,15v peale. Proovi.
Liitu Honey'ga |
|
   |
209 |
|
tagasi üles |
|
 |
terric
HV kasutaja

|
09.04.2025 15:24:04
|
|
|
Kristoferr kirjutas: |
Timmuk, CPU VDD võid jätta auto asendisse ja ilmselt ta siis seabki end 1,35v peale nagu vMEM expo järgi on.
vSoc 1,2v võid hea CPU korral saada 6000 1:1 settingutel veel alla poole. Kui hästi läheb, siis 1,1-1,15v peale. Proovi. |
Ega "Expo/XMP" ei määra ju CPU vSOC jne. Ainult tahvlite pinge või ?
vSOC jne peaks AMD poolt sagedus/pinge kõveral olema st. 2400Mhz selline pinge jne.
Aga nende tabelite või vastava kirjanduse leidmine on suht raske, mingites foormuites jne. poetatakse aga
eelistaks paberit, millel AMD/Intel logo oleks peal ja voltide vahemikud (nn. turvalised voldid).
"AUTO" korral siis plaat määrab aga kas need voldid on nüüd AMD "ametlik" või emaplaadi tootja testide tulemused ?
ot: |
Ma ise suht JEDEC eelistaja aga hetkel on 5200 MT/s need vist ka 7950x ametlikult toetatud kuid tiksuvad 4800 MT/s samas vaelvat mingit erilist vahet on.
4800 vs 6000 kindlasti oleks. |
|
|
Kommentaarid: 2 loe/lisa |
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
jtz
HV kasutaja
|
09.04.2025 16:31:15
|
|
|
Mul asrocki x870 peal EXPO enableda siis loetakse sealt peale ka vSOC (VDD_SOC) koos mitmete teiste pingetega - samad pinged loetakse peale G-Skill ja Lexari mälude puhul. (kui ma ei eksi siis loeti peale VDDIO, VDD, VDDQ, VDD_SOC, VDD misc ja VDDP). Ja minu mõlema kiti puhul on EXPO default pinge olnud VDD_SOC-il 1,200v.
Mõte, et EXPO just määrab SoC/Uncore pinge.
aga mu kogemus vaid ühe ema ja mõne valitud kitiga.
Spoiler 
esimesed 3 on kitist sõltuvad, muud siiani samad olnud, ilma EXPO'ta on need pinged "AUTO"
VDDIO Voltage 1.4v
DRAM VDD Voltage 1.4v
DRAM VDDQ 1.4v
DRAM VPP 1.8v
SoC/Uncore 1.2v
VDD Misc 1.1v
VDDP 1.150v |
|
terric kirjutas: |
... Ega "Expo/XMP" ei määra ju CPU vSOC jne. Ainult tahvlite pinge või ?... |
_________________ Inflation Nation |
|
Kommentaarid: 7 loe/lisa |
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
terric
HV kasutaja

|
09.04.2025 16:52:21
|
|
|
jtz kirjutas: |
Mul asrocki x870 peal EXPO enableda siis loetakse sealt peale ka vSOC (VDD_SOC) koos mitmete teiste pingetega - samad pinged loetakse peale G-Skill ja Lexari mälude puhul. (kui ma ei eksi siis loeti peale VDDIO, VDD, VDDQ, VDD_SOC, VDD misc ja VDDP). Ja minu mõlema kiti puhul on EXPO default pinge olnud VDD_SOC-il 1,200v.
Mõte, et EXPO just määrab SoC/Uncore pinge.
aga mu kogemus vaid ühe ema ja mõne valitud kitiga.
Spoiler 
esimesed 3 on kitist sõltuvad, muud siiani samad olnud, ilma EXPO'ta on need pinged "AUTO"
VDDIO Voltage 1.4v
DRAM VDD Voltage 1.4v
DRAM VDDQ 1.4v
DRAM VPP 1.8v
SoC/Uncore 1.2v
VDD Misc 1.1v
VDDP 1.150v |
|
terric kirjutas: |
... Ega "Expo/XMP" ei määra ju CPU vSOC jne. Ainult tahvlite pinge või ?... |
|
Eks nädalavahetusel peab vaatama, mida voldid teevad kui liikuda 5200-le.
ASUS plaat ja manualis leidsin, et kui on DOCP I siis on EXPO+ASUS "optimeeringutega" aga DOCP II siis puhas EXPO.
Samas 4800 vs 5200 ja DDR 1.1v. Võimalik, et siis vSOC jne ei muutu pinged.
|
|
Kommentaarid: 2 loe/lisa |
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
heretic666
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 72 loe/lisa |
   |
70 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tomorrow
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 92 loe/lisa |
   |
82 |
|
tagasi üles |
|
 |
Viilutaja
HV Guru

|
24.04.2025 11:59:43
|
|
|
Tootjad võiks rohkem välja lasta mõistlikuma hinnaga platesid kus on external glock generatori, et saaks pcie kiiruse lahku lüüa. Saaks oc'da mõistlikult ka x3D prosesi. Ning ei oleks vaja 400+ euroseid emaplaate. Ja neid ka väga käputäis.
|
|
Kommentaarid: 224 loe/lisa |
   |
194 |
|
tagasi üles |
|
 |
aff
Kreisi kasutaja
|
26.04.2025 23:45:10
|
|
|
Tere.
Oskab keegi lollile selgitada miks dram:f on 1:30 ? Googles olen hätta jäänud ja ainuke teema mida lugeda osanud olen on , et see peaks olema 1:1 . Klokkinud midagi muud pole peale selle et ppo on -30 all cores.
Ramiks on kingston fury 6k @cl30 .
Ette tänades.
Pilt: https://www.upload.ee/image/18026311/Screenshot_2025-04-26_233935.png
Edit: Proseks on 9800x3d kui see vajalik peaks olema
|
|
Kommentaarid: 68 loe/lisa |
   |
61 |
|
tagasi üles |
|
 |
jtz
HV kasutaja
|
28.04.2025 10:06:58
|
|
|
ütlesid et sul ram on 6000mt/s... sis.
1:30 -> bus clock (ideaalis 100mhz, või ka 99,8mhz vms muutuv/kõikuv)(BCLK või ka FSB tähis mis cpu-z'l) X 30 (memory clock ratio) = 3000mhz -> double data rate = 2x 3000 -> saad 6000mt/s
ala "bus clock" 30'nele suhe..
6200mt/s puhul siis on suhe näiteks 1:31
Spoiler 
seda mõtlesid?
1:1 mida mõtled 6000mt/s juures on vast see, et mälu (MCLK) ja mälu kortoller (UCLK) on 1:1
edit: MCLK tähis korrigeeritud.
aff kirjutas: |
Tere.
Oskab keegi lollile selgitada miks dram:f on 1:30 ? Googles olen hätta jäänud ja ainuke teema mida lugeda osanud olen on , et see peaks olema 1:1 . Klokkinud midagi muud pole peale selle et ppo on -30 all cores.
Ette tänades.
Edit: Proseks on 9800x3d kui see vajalik peaks olema |
_________________ Inflation Nation |
|
Kommentaarid: 7 loe/lisa |
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
aff
Kreisi kasutaja
|
01.05.2025 01:20:11
|
|
|
jtz kirjutas: |
ütlesid et sul ram on 6000mt/s... sis.
1:30 -> bus clock (ideaalis 100mhz, või ka 99,8mhz vms muutuv/kõikuv)(BCLK või ka FSB tähis mis cpu-z'l) X 30 (memory clock ratio) = 3000mhz -> double data rate = 2x 3000 -> saad 6000mt/s
ala "bus clock" 30'nele suhe..
6200mt/s puhul siis on suhe näiteks 1:31
Spoiler 
seda mõtlesid?
1:1 mida mõtled 6000mt/s juures on vast see, et mälu (MCLK) ja mälu kortoller (UCLK) on 1:1
edit: MCLK tähis korrigeeritud.
aff kirjutas: |
Tere.
Ette tänades.
Edit: Proseks on 9800x3d kui see vajalik peaks olema |
|
AItäh seda mõtlesingi
|
|
Kommentaarid: 68 loe/lisa |
   |