Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Andmeside ja kõnelevi »  Telia Koduinternet märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 906, 907, 908 ... 919, 920, 921  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Oompa
HV kasutaja
Oompa

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 20.02.2025 15:36:47 vasta tsitaadiga

Kui palju maksumaksjale selle võrgu riigistamine maksaks icon_rolleyes.gif
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Etz
HV Guru
Etz

sõnum 20.02.2025 15:46:48 vasta tsitaadiga

KillFrenzy kirjutas:
indrpo kirjutas:
KillFrenzy, Ei pea vajalikuks, keegi võrgundusest midagi teab, teeb ise ona kalkulatsioonid.

rofl.gif

kopp.gif

tagasi üles
Zonerman
HV veteran
Zonerman

sõnum 20.02.2025 17:39:15 vasta tsitaadiga

Oompa kirjutas:
Kui palju maksumaksjale selle võrgu riigistamine maksaks icon_rolleyes.gif

Keegi pole seda arvutanud, sest see oleks väga suur summa Telialt need omakorda üle osta. Riik oli loll, et andis ära magistraalid, mis kunagi kuulusid Eesti Telefonile.
https://ttja.ee/uudised/vastulause-artiklile-superkiire-internet-eestis-100-leedus-ja-latis-20-eurot
See võtab kokku praegu seisu. TTJA arvas, et Eesti hinnad ongi normaaselt Euroopas. Absurdsemat asja pole ma lugenud. See oli teemaks 2021 kui Leedus juba oli siis 1gbit 20 eur kuus ja meil 70-100. Mida aasta edasi seda rohkem me maha jääme selles osas. https://digital-strategy.ec.europa.eu/et/policies/broadband-lithuania

sakinaga
HV Guru

sõnum 20.02.2025 17:52:29 vasta tsitaadiga

indrpo kirjutas:
KillFrenzy, Ei pea vajalikuks, keegi võrgundusest midagi teab, teeb ise ona kalkulatsioonid.
Ei hakka siin "Michalit" mängima ja ütlema, et arvutused on olemas.
Ehk siis plämised niisama teadmata, millest räägid? See tundub küll Michali moodi.
Kommentaarid: 159 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 151
tagasi üles
BA79
HV kasutaja

sõnum 20.02.2025 18:26:07 vasta tsitaadiga

Kui riigistamine on kallis siis vahest oleks alternatiiv mingi operaatorineutraalne uus magistraal luua, sest ELASA arendus ei toimi nende totakate reeglite tõttu, mida näeb ette EStWin projekt , siis pole küsimus tegelikult selles, et magistraal kuulub Teliale. Jah riik andis ära ja väga rumalalt käitus aga praegusel juhul jõuab riik varsti sellisesse tupikseisu, kus e-riik, avalikud teenused, ioT baasil riiklikud teenused (nt võtab EL vastu direktiivi, et kõik riigid peavad võimaldama ioT kasutuselevõttu) ei ole võimalik pakkuda sest kaablipõhine infra on puudulik, mobiilne net umbes sest on üle müüdud jne.
Andmemahud kasvavad iga aastaga sest e-teenuste platvormid muutuvad aina keerukamaks ja seda nii avalike, kui ka kommertsteenuste puhul.

https://et.wikipedia.org/wiki/EstWin Siit saab lugeda ja kui võrrelda tänapäeva tegelikku seisu siis mulle tundub küll, et see projekt on läbi kukkunud. Juurdepääsuvõrke rajatakse sinna kus elab väga vähe inimesi. Samal ajal on probleem ka suuremates asulates, lausa linnades.

Operaatorid ei saa nagunii hajaasustuses loodetud tulu. Seetõttu vist ka mobiilimaste optikaga ühendama hakati sest üle mobiilse saab ka kaugemal asuvaid ajutiselt masti kasutavaid kliente teenindada.

https://et.wikipedia.org/wiki/ELASA Tsiteerin lõiku: ELASA on võitnud kõik interneti põhivõrgu rajamiseks korraldatud riigihanked ja saanud selle käigus toetust Euroopa Liidu maksumaksjatelt, mis ulatub võrgu valmides ligi 74 miljoni euroni. Samas on süüdistatud sihtasutust, et valguskaabli vedamisel on tegeletud mobiilimastide ühendamisega, kuid mitte sellega, milleks EstWin projekt ellu kutsuti. Samuti on juhitud tähelepanu võimalusele, et sihtasutuse likvideerimisel saavad selle osalised moodustada aktsiaseltsi, mil poleks riigi ees kohustusi, kuid millele kuuluks maksumaksjate raha eest rajatud võrk." Selle järgi tundub, et palli on koguaeg taotud ühte väravasse. Ja sellest lähtuvalt pole imestada, et riigi kiire internet on nagu on.

viimati muutis BA79 20.02.2025 18:58:20, muudetud 2 korda
tagasi üles
KillFrenzy
HV Guru
KillFrenzy

sõnum 20.02.2025 18:30:21 vasta tsitaadiga

BA79 kirjutas:
Kui riigistamine on kallis siis vahest oleks alternatiiv mingi operaatorineutraalne uus magistraal luua,

Kui palju maksab uus magistraal?

BA79 kirjutas:
sest ELASA arendus ei toimi nende totakate reeglite tõttu, mida näeb ette EStWin projekt .

Mis asi ei toimi milliste reeglite tõttu?

BA79 kirjutas:

https://et.wikipedia.org/wiki/EstWin Siit saab lugeda ja kui võrrelda tänapäeva tegelikku seisu siis mulle tundub küll, et see projekt on läbi kukkunud. Juurdepääsuvõrke rajatakse sinna kus elab väga vähe inimesi. Samal ajal on probleem ka suuremates asulates, lausa linnades.

Lugesid enda pandud linki ka?

"See võrk ehitatakse välja maapiirkondades ning asulates, kus on vähem kui 10 000 elanikku."

viimati muutis KillFrenzy 20.02.2025 18:36:01, muudetud 2 korda
Kommentaarid: 151 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 133
tagasi üles
RCC
HV Guru
RCC

sõnum 20.02.2025 18:35:04 vasta tsitaadiga

indrpo kirjutas:
margus28, Isegi kui su absurdne plaan läbi läheks. Siis oled sa märganud, palju maksad elektrilevile võrgutasu ja palju elektri eest.
See on sama jahu mida poliitikud hetkel raiusid käsi südamel, te saate nende propelleritega ülisoodsa elektri, samal ajal mainimata, palju selle plaani teostumisel võrgutasu olema hakkab.
Hind siis ei langeks, raudpolt.
Ettekujutuseks, siis oleks kliendi kraes võrgutasu pakun 25€-50€/kuu ja maksad igal juhul, kasuta või ära kasuta. Interneti hind ehk jah 1Gbit/20-25€ sõltuvalt pakkujast.
Ehk sama laks või kallim, illusioone ei maksa luua.
ˇ

võrgutasu kehtestab ettevõte iikka ise. ja justnimelt ettevõte, mitte riik. see et on olemas elektrilevi ja enefit ei tähenda mitte midagi, sest tegelikult on nad ikkagi erafimad, ja lähtuvad kasumi saamisest. elektripuhul on neid töid natuke rohkem ja nad on kallimad ka. optikat on juba eurorahade eest veetud, ja seda hooldada pole vaja. seega on võimalik saada peaaegu see nullkulu rendiga toimima, KUI ahnepäitse sinna ligi mitte lasta - indroprod näiteks

elasa täitsa toimiks kui seda tehtaks mõistlikult edasi. st veetaks kaabel sinna kus ongi kunded ja kogumoos ja sealjuures peab enne selgeks tegema, baasvõrk>juurdepääsuvõrk>kundevõrk ja kes mille eest maksab

vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
BA79
HV kasutaja

sõnum 20.02.2025 18:46:34 vasta tsitaadiga

Killfrenzy See ongi totakas reegel, et projekt kuni 10000 elanikuga asulatesse samal ajal kui probleem optika kättesaamisega on ka palju suuremates asulates. 100 Mbit/s miinimum on vist küll enamuses saavutatud aga sealt edasi on kaardil üks suur valge laik, kui tervet riiki ja isegi linnade lõikes linnaosasid arvestada.
tagasi üles
indrpo
HV Guru

sõnum 20.02.2025 18:57:24 vasta tsitaadiga

sakinaga kirjutas:
indrpo kirjutas:
Ei hakka siin "Michalit" mängima ja ütlema, et arvutused on olemas.
Ehk siis plämised niisama teadmata, millest räägid? See tundub küll Michali moodi.

Minumeelest kõik viimased 100 postitust on kellegi niisama "plämisemine"
Teema on niikuinii OT solki täis, et lisan siis omaltpoolt ka vürtsi.
Ainus erinevus on, et ma tean kogu võrkude tausta ja mis millega kaasneks kui miskit tehtaks teisiti.

Lihtsalt hämmastav kuidas arvutinurga spetsialistid mõtlevad välja mingeid strateegiaid või kirjeldavad mingeid võrke millest nad tegelikult ei tea midagi. Ei saagi teada sellepärast, et võrkude info on suhteliselt varjatud IGA ettevõtte poolt kes neid omab.
Netis on näha selline veepealne osa millest siis erinevaid oletusi tehakse.

Isegi kui ma tahaks, ei saa ju ka mina mingit ettevõtete võrkude infot avaldada sest selle siseinfo jagamine oleks igale nuhile magus info, olgu siis delfi, geenius, konkurendid omavahel, midaiganes.
Lisaks saetaks mind lollide vastustega juba siin foorumis pooleks icon_biggrin.gif Seda on niisamagi näha.

Ma lihtsalt selgitasin ja võrdlesin siin välja toodud skeemi Elektrituruga, ilmselt on ehk kaasmaalaste ajudes kuidagi vastuvõetav.
KUI riik sellise skeemi misiganes viisil teoks saaks teha, siis konkurents võib tekkida, aga koguHIND ei lange.
1Gbit/s hind jah langeks aga selle võrgukulu maksab klient ja püsivalt, nii nagu on täna elektri puhul ampritasud, kuutasud võrgu haldajale, jms, seal on kasumiootused ja uute investeeringute kulud jne.

ELASA Magistraalvõrk on kõikide operaatorite signaale täis, mis jutt see on, et see on Telia oma? Kõik kes kasutavad, maksavad võrdsetel tingimustel, oled sa suur või väike teenusepakkuja. Need kiud kulgevad nii Telia kui ka endise Televõrgu ehk Tele2 otstesse ning ilmselgelt peale ehitusi ka Elisa mingitesse jaotustesse.
Enefit, Corle jms. muu ehitaja op neut võrk, täpselt samamoodi. Kõik operaatorid, kes soovivad, saavad oma signaali sinna lasta ILMA Telia käest midagi küsimata, ei mingit lisarenti.

ehk kui keegi neist ütleb, et miks on konkurentsis internet nii kallis, siis vaadaku oma pakkumine ise üle, Tele2 hämab siin mingite Telia hulgihindade üle, täna on hind Teliaga suht samas augus, 1 märts, vaadake kui Telia 1G läheb 55€ peale, mitu päeva kulub kui Tele2 hind hakkab 45 olema, võibolla ka sealt alla kuna Elisa on 45€. Kuhu see Tele2 kulu nüüd siis kadus, tal pole omal kliendi optika võrkugi ju, rendib omaenda endisest Televõrgust, ELASAst ja Enefitist. Aga ei, Telia hulgihind on süüdi Tele2 paketihinnas?
Kommentaarid: 259 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 0 :: 226
tagasi üles
KillFrenzy
HV Guru
KillFrenzy

sõnum 20.02.2025 18:59:36 vasta tsitaadiga

indrpo kirjutas:

Ainus erinevus on, et ma tean kogu võrkude tausta ja mis millega kaasneks kui miskit tehtaks teisiti.

rofl.gif
tagasi üles
indrpo
HV Guru

sõnum 20.02.2025 19:02:40 vasta tsitaadiga

KillFrenzy, ise kes sa samamoodi tegeled sarnase asjaga, võiks ka teada, aga sul tundub mingi huvitav seisund täna olema, mingid müstilised kõhukrambid.
Kommentaarid: 259 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 0 :: 226
tagasi üles
RCC
HV Guru
RCC

sõnum 20.02.2025 19:10:48 vasta tsitaadiga

Oot, kas telia hääletoru hakkab juba sellist sousti keetma, et oi aga eestis on hoopis teised standardid. eestis on AINULAADSED võrgud, mis siis, et ülejäänd planeet kasutab ja saab hakkama selle optika standardiga . ma katsun personaliosakonnast uurida, et kas selle indrek p-tega annaks miskit ette võtta, et vbl piparmündi tee aitaks, või miskit peale määrida.

tuuletallajate valed tulevad igapäev välja, küll see telia pättus ka paljastub (mida mina juba tean niigi)

vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Zonerman
HV veteran
Zonerman

sõnum 20.02.2025 19:20:37 vasta tsitaadiga

Ma ei tea kust see info tuleb. et Telia 1G 55€ hinnale läheb. Mina pole ühtki teadet saanud selle kohta ja viimane kõne oli ka, et ise olen loll, et tahan kiiremat mida mul vaja pole.

Isegi kui oleks 55€ , siis oleks kallim olnud, kui täishinnaga Elisa rääkimata soodukast.

Aga nad võivad oma äriplaani kellelegi teisele selgitada. Ma olin Telia klient alates 2008 icon_biggrin.gif
Kusjuures mina ei heida midagi Teliale ette, lihtsalt nende äriplaan on ajast ja arust edu neile.

Etz
HV Guru
Etz

sõnum 20.02.2025 19:39:15 vasta tsitaadiga

indrpo kirjutas:
KillFrenzy, ise kes sa samamoodi tegeled sarnase asjaga, võiks ka teada, aga sul tundub mingi huvitav seisund täna olema, mingid müstilised kõhukrambid.

Kellel kõhukrambid, kel grafomaania, kel muud hädad. Santlaager mitte foorum. icon_lol.gif

tagasi üles
KillFrenzy
HV Guru
KillFrenzy

sõnum 20.02.2025 21:10:39 vasta tsitaadiga

indrpo kirjutas:

Ei tea mina kellegi võrkudest ega hindadest/kuludest midagi.
Hea nalja peale peab ikka naerma ju.
tagasi üles
a1
Kreisi kasutaja
a1

sõnum 21.02.2025 11:08:09 vasta tsitaadiga

Kui võtta see 19€/kuu teenuse hind.
Uuringu järgi on Eesti maapiirkondades 122990 hoonet kus puudub 100Mbit/s võimalus.
Hinnangu järgi läheks neile võrgu ehitamine maksma 828.000.000 €, ehk 6732 €/per punkt.
Jagades eeltoodud teenusehinnaga, saame tasuvusajaks 30 aastat.

Tundub hea koht kuhu maksumaksja raha kühveldada icon_eek.gif

Ma nagu mäletaks, et Enefit alustas oma fiibli müüki hinnaga 6 € ?
Tänaseks on see juba 33% otsa saanud.
Nii et tasuvus paraneb icon_rolleyes.gif
Kommentaarid: 39 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 38
tagasi üles
A.S.
HV Guru

sõnum 21.02.2025 11:26:44 vasta tsitaadiga

a1 kirjutas:
Hinnangu järgi läheks neile võrgu ehitamine maksma 828.000.000 €, ehk 6732 €/per punkt.
Jagades eeltoodud teenusehinnaga, saame tasuvusajaks 30 aastat.

Tundub hea koht kuhu maksumaksja raha kühveldada icon_eek.gif

Vaadates, kuidas riik neid miljoneid ja miljardeid süüdimatult ja mõttetult vasakule-paremale loobib, läheks see raha vähemalt suures osas asja ette.

Kommentaarid: 33 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 33
tagasi üles
londiste
HV Guru
londiste

sõnum 21.02.2025 12:47:57 vasta tsitaadiga

https://ekspress.delfi.ee/artikkel/120357576/raha-vedeleb-keegi-ei-taha-netiuhenduste-konkurents-eesti-moodi
järgmine nutulugu. mind päris palju häirib see, kuidas muidu nagu targad inimesed kirjutavad aiast ja aiaaugust. eks see eesti telefoni teliaks erastamine ja kõrged jaetarbija hinnad käivad sinna juurde, aga muu lähem jutt on nii segane kui veel olla saab.

oleks juba aeg, et keegi neist kirjutajatest võtaks ette näiteks telia, enefiti, elasa ja muude hulgiteenuste hinnakirju. kellel meil veel oma võrku on, elisal? keegi siin linkis leedu peale, sealne võrk on riigi opereeritav ja hinnad avalikult väljas. võtta mingid stsenaariumid ette - selle turutõrkepiirkondade ja viimase miili raames on mingid standardolukorrad vist juba olemas - ja vaataks kuidas see välja tuleb. kui telia küsib palju raha, siis on nende nina sinna hea sisse susata. kui mitte, siis tuleks üritada aru saada, miks. lisaks on mul kõva kahtlus, et kogu arutelule - kaasa arvatud ttja ja riigi poolt vaadates ning nende survestamiskatsete mõttes - tuleks kasuks probleemi korrektne sõnastus ja edastamine. kui probleem on kanalisatsioon, siis tuleks ka selles suunas nügida, mitte kas ise või telia mahitusel teema umblusse ära ajada.

olles nii mõndagi ttja dokumentidest lugenud, siis nende ettekujutus asjast on palju parem kui meediakajastus seda ette kujutab.

edit:
turutõrkepiirkonnad ja viimane miil ehk need kohad, kus töötavat infrat täna ei ole, on hoopis eraldi teema. saan küll inimlikult aru siin mõnest staarkommenteerijast ja nii mõnestki muust kommenteerijast, et telia võiks kiu koju vedada aga telia on siiski erafirma ning kui sulle pole nad ka aastakümneid tagasi infrat erastamise käigus saanud, siis on neile raske midagi ette heita. selliste klientide jaoks ongi riikliku toetusega (loe: kas eu või eesti riik maksab) programmid - selle tulemusena siis tänases kontekstis ennekõike elasa ja enefit aga vist ka mingid regionaalsemad üritused, mida tihti tehti koos kanalisatsiooni rajamisega.

viimati muutis londiste 21.02.2025 13:03:38, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 241 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 215
tagasi üles
margus28
HV vaatleja

sõnum 21.02.2025 13:01:26 vasta tsitaadiga

indrpo kirjutas:
võrkude info on suhteliselt varjatud IGA ettevõtte poolt kes neid omab.
.....
Isegi kui ma tahaks, ei saa ju ka mina mingit ettevõtete võrkude infot avaldada sest selle siseinfo jagamine oleks igale nuhile magus info, olgu siis delfi, geenius, konkurendid omavahel, midaiganes.

security through obscurity -- kas varjamine on vajalik konkurentsi vältimiseks? Tõepoolest börsiettevõtte eesmärk on omanikele maksimaalselt kasumit teenida. Suurem mööda laskmine on siiski riigi poolt tehtud: kas regulatsioonid ei ole piisavad ja/või nende täitmist ei kontrollita. Siin juba eelnevalt lingitud ERR saatest jäi minu jaoks kõlama justiits ja digiministri seisukoht (videos 24:27 - 25:18):
tsitaat:
Järelvalve huvides ongi Telial näiteks need asjad eraldatud: tema siis see peateenuste pakkumine ja tema see võrguosa. Need ongi eraldatud teenused. Mina ei saa aru mida lugupeetud Lauri Läänemets soovib siin veel eraldada, ma tõesti ei saa sellest aru. Need on eraldatud. Need on ka administratiivselt ja seaduse järgi eraldatud.
Riik on seadusesse kirja pannud, et kohalik omavalitsus peab ehitusprojekte niimoodi korraldama, et kõik sideteenused mahuvad sinna torusse ja pääsevad ligi ja samamoodi on seaduses kirjas see, et kõik pakkujad peavad ühte sellesse torusse või ka kaablisse ligi pääsema ja TARBIJAL PEAB OLEMA SEE VÕIMALUS, ET TA SAAB VALIDA ERINEVATE TEENUSEPAKKUJATE VAHEL.
Kui seal on praktikas niimoodi, et mõne koha peal see ei toimi, siis on tegemist seaduse rikkumisega ja kõiki seaduserikkumisi tuleb minu arvates täie tõsidusega menetleda ja inimeste õigusi kaitsta.

Päris kindlasti "mõne koha peal see ei toimi". Jääme põnevusega tulemusi ootama, kas või kuidas inimeste õigusi kaitstakse.
tagasi üles
londiste
HV Guru
londiste

sõnum 21.02.2025 13:05:28 vasta tsitaadiga

margus28 kirjutas:
tsitaat:
Järelvalve huvides ongi Telial näiteks need asjad eraldatud: tema siis see peateenuste pakkumine ja tema see võrguosa. Need ongi eraldatud teenused. Mina ei saa aru mida lugupeetud Lauri Läänemets soovib siin veel eraldada, ma tõesti ei saa sellest aru. Need on eraldatud. Need on ka administratiivselt ja seaduse järgi eraldatud.
Riik on seadusesse kirja pannud, et kohalik omavalitsus peab ehitusprojekte niimoodi korraldama, et kõik sideteenused mahuvad sinna torusse ja pääsevad ligi ja samamoodi on seaduses kirjas see, et kõik pakkujad peavad ühte sellesse torusse või ka kaablisse ligi pääsema ja TARBIJAL PEAB OLEMA SEE VÕIMALUS, ET TA SAAB VALIDA ERINEVATE TEENUSEPAKKUJATE VAHEL.
Kui seal on praktikas niimoodi, et mõne koha peal see ei toimi, siis on tegemist seaduse rikkumisega ja kõiki seaduserikkumisi tuleb minu arvates täie tõsidusega menetleda ja inimeste õigusi kaitsta.
Päris kindlasti "mõne koha peal see ei toimi". Jääme põnevusega tulemusi ootama, kas või kuidas inimeste õigusi kaitstakse.
kohalik omavalitsus, lubage naerda. ma isegi ei räägi nende pädevusest aga olles üsna hiljuti näinud kuidas sel tasemel töötab ehitusega seonduv, siis icon_biggrin.gificon_biggrin.gificon_biggrin.gificon_biggrin.gif
tagasi üles
Zonerman
HV veteran
Zonerman

sõnum 21.02.2025 13:52:18 vasta tsitaadiga

londiste, Kõik algab riigi plaanidest ja soovist. Meil pole lihtsalt valitsustel olnud mingit suurt soovi Eesti kiire interneti kaetavuse ja kättesaadava hinanga lahendust leida.
Pannakse paberile mingi mull jutt kirja, plaanime loodame jne. Nagu ka see tuuleparkide värk. Lihtsalt tuimalt otsustakse väikses ringis ja siis pärast ei suudeta selgitada rahvale, miks nii otsustati kui jutt läheb detailidesse ja hinnale. TTJA on samasugune kasutu institutsioon päriselt seista tarbijate eest ja teha valitsusele jõuliselt kriitikat, kui nad isegi uuriks, miks meil areng seisab.

Loe ja võrdle neid https://digital-strategy.ec.europa.eu/et/policies/broadband-lithuania https://digital-strategy.ec.europa.eu/et/policies/broadband-estonia
Eesti eesmärk on mingi 2030 hägune, katame, teeme, planeerime, vaatame, loodame. Leedus on kindlad kriteeriumid:
tsitaat:
Leedu 2021. aasta oktoobri ülikiire lairibaühenduse arendamise kava eesmärk on pakkuda 2027. aastaks linnades ja maapiirkondades kodumajapidamistele ja avaliku sektori asutustele internetiühendust kiirusega vähemalt 100 Mbit/s.
2021. aasta oktoobris kirjutas transpordi- ja kommunikatsiooniministeerium koos avaliku sektori asutuste ja telekommunikatsiooniteenuste osutajatega alla memorandumile, milles kõik pooled leppisid kokku, et 2025. aastaks saavutatakse 100 Mbit/s ühenduse kiiruse kättesaadavus vähemalt 95 %-le Leedu kodumajapidamistest.

vs Eesti peaks, võiks jne
tsitaat:
Aastaks 2030 peaksid Eestis olema asukohast sõltumata kättesaadavad ülikiired, usaldusväärsed ja taskukohased telekommunikatsiooniühendused, mis võimaldavad luua ja kasutada innovaatilisi teenuseid. Kõigil peaks olema juurdepääs vähemalt 100 Mbit/s ühendustele, mida saab suurendada kuni 1 Gbit/s.

londiste
HV Guru
londiste

sõnum 21.02.2025 14:04:28 vasta tsitaadiga

Zonerman, sumbud natukene palju semantikasse. su enda lingilt:
Eesti lairiba plaan 2030 kirjutas:
Eelpool nimetatud tegevuste tulemused oleksid järgmised:
- aastaks 2030 on kõigil Eesti elanikel ja ettevõtetel võimalus liituda vähemalt 100 Mbit/s internetiühendusega, mida saab suurendada kuni kiiruseni 1 Gbit/s;
- turutõrkepiirkondades on riigi ja sideettevõtjate koostöös rajatud baastaristu, mis võimaldab uute tehnoloogiate kasutuselevõttu;
- vähemalt 95 % Eesti asustatud piirkondadest on kaetud 5G-levialaga.
sama kirjutab tegelikult ka sinu tsitaat kui need "peaks" sealt kõrvale jätta. kui reaalne see plaan on, ei kujuta isegi ette. su lingid ütlevad, et täna on eestis 76.6% ja leedus 78%. leedu enda kontrolli all olev põhivõrk teeb neil asju muidugi lihtsamaks.
need eesmärgid-tulemused on muidugi tegelikult eu ühised ja seega mittemidagiütlevad.

tagasi üles
margus28
HV vaatleja

sõnum 21.02.2025 14:05:19 vasta tsitaadiga

Pigem 2050: https://www.riigikontroll.ee/Suhtedavalikkusega/Riigikontrolliblogi/tabid/310/ItemId/2464/amid/920/language/et-EE/Default.aspx
tagasi üles
londiste
HV Guru
londiste

sõnum 21.02.2025 14:16:25 vasta tsitaadiga

margus28 kirjutas:
Pigem 2050: https://www.riigikontroll.ee/Suhtedavalikkusega/Riigikontrolliblogi/tabid/310/ItemId/2464/amid/920/language/et-EE/Default.aspx
tundub asjalik kokkuvõte.
kiirelt lugedes silma jäänud kohad:
- viimase 5 aastaga 28 miljonit ja 42 000 aadressi - 670€/aadress. edasi jäänud 120 000 aadressiobjekti ja mainitud eeldatav vajalik toetus juba 2500 per aadressiobjekt (kolmas etapp kuni 3000€ toetust ja kaetakse 70% või 95%). illustreerib seda, et lihtsamad kohad on ära tehtud
- aadressiobjektidest on võrguteenusega liitunud 34.5% ja internetiteenust kasutab 24.3%. 2022. aasta auditi ajal kasutas loodud ühenduste kaudu internetiteenust 21%
- lõpus mainitakse hilisema halduse reguleerimatust - nii hooldusega-riketega tegelemise võtmes kui ka toetust saanud võrguomaniku hinnastamise küsimust (mis jäetakse ttja-le)

tagasi üles
Zonerman
HV veteran
Zonerman

sõnum 21.02.2025 14:41:10 vasta tsitaadiga

londiste kirjutas:
Zonerman, sumbud natukene palju semantikasse. su enda lingilt:
Eesti lairiba plaan 2030 kirjutas:
Eelpool nimetatud tegevuste tulemused oleksid järgmised:
- aastaks 2030 on kõigil Eesti elanikel ja ettevõtetel võimalus liituda vähemalt 100 Mbit/s internetiühendusega, mida saab suurendada kuni kiiruseni 1 Gbit/s;
- turutõrkepiirkondades on riigi ja sideettevõtjate koostöös rajatud baastaristu, mis võimaldab uute tehnoloogiate kasutuselevõttu;
- vähemalt 95 % Eesti asustatud piirkondadest on kaetud 5G-levialaga.
sama kirjutab tegelikult ka sinu tsitaat kui need "peaks" sealt kõrvale jätta. kui reaalne see plaan on, ei kujuta isegi ette. su lingid ütlevad, et täna on eestis 76.6% ja leedus 78%. leedu enda kontrolli all olev põhivõrk teeb neil asju muidugi lihtsamaks.
need eesmärgid-tulemused on muidugi tegelikult eu ühised ja seega mittemidagiütlevad.

Ühised on EU's ainult toetused ja raamid aga projekti nimi mille alt iga riik toimetab on teine. Riik ehk valitsus vastutab lõpuks ikkagi ise, kas ja kui kiiresti saavad tehtud eesmärgid. Jah Leedus on natuke teine olukord aga see ongi peamine, et kui me ainult ehitame ehitamise pärast aga lõpphind on ikkagi selline, et maksame räigelt selle eest lõpptarbijana või siis paljud ikkagi ei saa seda endale lubada ehk liituda. Elame näeme, mis seis on umbes 5 aasta pärast. 2050 tundub vb isegi Eesti osas realistlik, sest me oleme Leedust maas.

näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Andmeside ja kõnelevi »  Telia Koduinternet mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 906, 907, 908 ... 919, 920, 921  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.