praegune kellaaeg 17.06.2025 11:28:12
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
enzzz
HV vaatleja
|
11.11.2024 02:14:15
|
|
|
Eks ma algul nagunii vahetaks ainult ühe nendest välja ja siis vaataks edasi, kuidas meeldib, alati on võimalik tagasi vahetada.
> text to speech jaoks kasutaks ise vähe võimekamaid seadmeid
Mõtlesin, et processimise jaoks on eraldi tsentraalne server. Võimekusega siis ka vastavalt nõrgemaid LLMe jooksutama. Teatud asjade osas võib olla OpenAI või Claude'i APIsi, aga kõike ei tahaks küll sinna saata.
Aga ma tahan jällegi mõtelda edasi selles võtmes, et need võiks olla lihtsalt mini-tabletid, mis olukorra sunnil on ühendatud ka vajalikuga, et seda termostaati päriselt asendada. Sest kui muidu tahta, et oleks häälkäsklused kuskil ja, et need igast toast töötaksid - või mingid teated igast toast töötaksid siis see tundub päris mugav ja palju võimalusi andev.
viimati muutis enzzz 11.11.2024 02:14:27, muudetud 1 kord |
|
tagasi üles |
|
 |
RassK
HV Guru

|
11.11.2024 02:14:24
|
|
|
enzzz kirjutas: |
Mõtlesin, et processimise jaoks on eraldi tsentraalne server. |
Tavaliselt serverisse saadetakse juba puhastatud striim. Lokaalselt on tööd veel küllaga, et korralik striim kokku saaks. 1 mikriga on elu küll lihtne aga norm tulemus on ikka mitmetega.
|
|
tagasi üles |
|
 |
enzzz
HV vaatleja
|
11.11.2024 02:30:51
|
|
|
Sõltub ka kaugusest? Nende puhul mõtleks, et see oleks umbes selline, et lähed 50cm kaugusele vaatad ja räägid. Aga ilma testimata, ma ei oska isegi spekuleerida, et kuidas see toimiks. Aga ma tahan vähemalt korra proovida midagi, ja näha mis välja tuleb. Aga eks teoorias seda ma võiks algul eraldi vidinaga ka proovida, ma ei pea seda kohe seina sisse panema ja termostaadina tööle saama.
Edit:
Ilmselt see ei mahuks sinna, aga ma saan enne mingisuguse WiFiga termostaadi osta ja samas panen lähedusse midagi https://www.raspberrypi.com/products/raspberry-pi-touch-display/ taolist istuma koos hea mikrofoni ja kõlariga. Kui see piisavalt hästi toimib siis võib kaaluda, et kas midagi päriselt saaks sisse mahutada.
|
|
tagasi üles |
|
 |
RassK
HV Guru

|
11.11.2024 02:37:37
|
|
|
Sõltub ka kaugusest? Nende puhul mõtleks, et see oleks umbes selline, et lähed 50cm kaugusele vaatad ja räägid. Aga ilma testimata, ma ei oska isegi spekuleerida, et kuidas see toimiks. Aga ma tahan vähemalt korra proovida midagi, ja näha mis välja tuleb. |
Kindlasti on seal palju faktoreid jah (kaugused, müraallikad, mikrofonide hulk, algoritmid jne jne).
Ma endale tegin korraliku keskse display, 13.3" (mõned postitused ka siin samas teemas). Ma arvan, et need termostaatide displayd on ikkagi liiga lukuaugud, et sealt midagi praktilist teha. Kui enda lokaalne võrk on üleval, siis ühest 13" ekraanist saad kõikide tubade üle kontrolli nii või naa ja UI / UX on ka märgatavamalt parem.
Mis puutub kõnetuvastusse, siis on ka sama idee pikemat aega olnud. Hetkel mingi osa lahendavad ära 3x Echo Dot 4, sealt muidugi oma lokaalsesse mootorisse (ala Whisper) ei striimi (isegi kui selle kätte saab, siis ilmselt läbi mingi AWS mikroteenuse, mis pole ka just hea). Home Assistant pidi kuulujuttude kohaselt aasta lõpuks turule tooma mingi Amazon Echo laadse seadme justnimelt lokaalseks tuvastamiseks. Ühesõnaga ma olen veel ootavas seisukohas.
|
|
tagasi üles |
|
 |
enzzz
HV vaatleja
|
11.11.2024 03:01:16
|
|
|
Ma lugesin veidi ajalugu ja saan aru, et see display on sul seinal? Ja võtab elektrit ka kuskilt otse seinast?
Ma pole varasemalt väga midagi teinud füüsilist seoses remondi või elektriga, nii et ei tea kui hästi tajun võimalusi. Seetõttu tundus ka lihtsam kasutada olemasolevaid auke. Et mul siin praegu palju õppida seoses maja asjadega.
Et sellist lahendust teha, et saaks suvalisest kohast seinast võtta, siis ma peaksin kindlasti seda elektrikul laskma teha?
Sest ma tahtsin algul automatiseeritud kardinaid, mille ma otsustasin esialgu mitte võtta, kuna konsultatsiooni käigus arvati, et ei ole väga lihtne jõudlust neile saada.
|
|
tagasi üles |
|
 |
RassK
HV Guru

|
11.11.2024 03:17:49
|
|
|
Ma lugesin veidi ajalugu ja saan aru, et see display on sul seinal? Ja võtab elektrit ka kuskilt otse seinast?
Ma pole varasemalt väga midagi teinud füüsilist seoses remondi või elektriga, nii et ei tea kui hästi tajun võimalusi. Seetõttu tundus ka lihtsam kasutada olemasolevaid auke. Et mul siin praegu palju õppida seoses maja asjadega. |
Display on seinal jah, kõige käidavamas kohas. Õnneks mul selle sama seina taga on ka kogu network / homelab, seega kõris on nii usb-c, hdmi kui ka 12V DC.
Vähemalt kipsiga on hea, kui miski õigel ajal paika ei saanud (nagu mul), siis seda pole väga kallis ohverdada. Terve sisekoridori ripplagi läks ohverdamisele. Nüüd sealt laest leiab igasugu imelikke asju jooksmas, alustades elektrist (230, 12, 24) kuni bus süsteemideni.
Et sellist lahendust teha, et saaks suvalisest kohast seinast võtta, siis ma peaksin kindlasti seda elektrikul laskma teha? |
Plaani peab oskama lugeda kui segaseks maksta ei taha. Ise teen hübriidi, ohtlikumad asjad elektrik, mida puutunud pole... aga noh, 230V pole ka väga eksperimenteerimiseks, reaalsed tagajärjed võivad halvad olla (kui ametlikuks jääda).
Ametlikult ei ole elektrik, seega teoorias ei tohiks mina ka midagi puutuda.
|
|
tagasi üles |
|
 |
enzzz
HV vaatleja
|
|
tagasi üles |
|
 |
kork
HV vaatleja
|
11.11.2024 20:01:35
|
|
|
kork kirjutas: |
Heips kiire küsimus, et kas Eberle fre-f2a põrandakütte termostaati on võimalik lihtsa vaevaga asendada ilma termoandurit vahetamata sellise vidinaga: link
Tänud ette |
Hulga teksti kirjutatud, aga kas saab siis muuta?
Miks üleüldse termostaati vahetada? Vot, asi sedasi, et võibolla saab mingi energia kokkuhoiu, aga see ei ole primaarne. Mul on mitu kodu. Ja mitu kodu tähendab seda, et ma ei tahaks hakata sõitma 75 kilomeetri kaugusele, kui ühel hetkel elektri hind jälle 4000 raha megavatist on. Tahaks kaugelt suured tarbijad välja lükata. Ja täpiks I-le hakatakse talvel ka desünki venemaa loodevõrgust ju tegema.
|
|
tagasi üles |
|
 |
RassK
HV Guru

|
11.11.2024 20:57:37
|
|
|
Toote manual vaja lahti võtta, seal on kirjas, millised andurid sobivad. Kui põrandas on olev andur klapib manualis mainituga, siis sobib.
Mõned söövad ainult kindlat andurit, teiste puhul laseb seade valida mitmete erinevate vahel.
Vesipõrandakütte puhul veel lisaks vaatad, et aktuaatorid oleks õiget pidi. NC vs NO. Täpselt sama lugu nagu anduritega, mõni seade laseb vahetada, mõni on fikseeritud.
Igal juhul kõikide manualis on see tähtis info kirjas.
|
|
tagasi üles |
|
 |
degreal
HV veteran
|
11.11.2024 23:22:55
|
|
|
Ise vahetasin ühe lolltermostaadi targa vastu, et ta 500MWh/€ hinna ajal paar tundi põrandakütmist vahele jätaks
|
|
tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
12.11.2024 11:40:42
|
|
|
degreal kirjutas: |
Ise vahetasin ühe lolltermostaadi targa vastu, et ta 500MWh/€ hinna ajal paar tundi põrandakütmist vahele jätaks |
Jah ja pärast kütad 250Wh tagasi 4h.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Prillpapa
HV kasutaja
|
12.11.2024 12:04:35
|
|
|
Kui tegu puhtal elektril põrandaküttega, miks mitte vältida elektrihinna tiputunde.
Kohati eriti selle nutiarenduste puhul kohtab hullu eeldust, kuidas kodus-eluruumides tuleb taotleda laboritingimusi, temperatuur peab komakohaga täpne olema, kui õhukvaliteet langeb tuleb koheselt ventileerida jne.
Ma ei tea, elus elanud eri kohtades ka ahjuküttega kodus, kus hommikul oli 15-17C ja kütmise järgselt 27C - sai elatud. Inimene pidada olema üks kohanemisvõimelisemaid liike ja kui keegi on nõus oma kodus elektrikulude piiramisel kannatama nt 1-3C temperatuurikõikumisi - see ei tohiks olla katastroof ega eluvõimalusi kahandav.
Börsielektri jälgides kohtab ka erinevaid loogikaid, mida inimesed enda tarbimisharjumustega kohandavad:
- võtta maksimum odavamatest tundidest
- vältida ööpäeva kõige kallimaid tunde
- tarbijad lülitada tööle kui elekter on ööpärva keskmisest madalam ja välja siis kui keskmisest kõrgem
- ju veel variante
Osa variante võivad olla ka tunnetuslikud nö klaas pooltäis vs pooltühi vaidlus.
_________________ --- |
|
tagasi üles |
|
 |
netmaster
HV kasutaja

|
12.11.2024 12:21:56
|
|
|
Markos kirjutas: |
Jah ja pärast kütad 250Wh tagasi 4h. |
Miks peaks?
Kui näiteks 8h jooksul jahtub tuba/maja niipalju, et teatud temperatuuri hoidmiseks on vaja kütta 2h, siis ongi vaja kütta 2h, mitte 4h. Kui on võimalik lükata see 2h kõige odavama hinnaga ajale, siis miks mitte? Ma ei kujuta ette, kui hõre peab olema maja, mida on vaja peale "paari tundi" jahtumist kütta 4h. Loogiliselt võttes ei saagi sellist maja soojaks, sest maja jahtub rohkem, kui kütta jõutakse.
Näiteks täna on minu pump soojendanud tarbevett 26 minutit (peale südaööd) ja maja kütnud 3 korda, kokku 16 minutit. Kell 8-11 oli kõrge hinna tõttu sunnitud seisak. Praegu on kell 11:17 ja pump seisab endiselt. Tubade termostaadid on seatud 22 kraadi peale ja hüsterees on 2 kraadi.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
12.11.2024 12:44:16
|
|
|
netmaster kirjutas: |
Markos kirjutas: |
Jah ja pärast kütad 250Wh tagasi 4h. |
Miks peaks?
Kui näiteks 8h jooksul jahtub tuba/maja niipalju, et teatud temperatuuri hoidmiseks on vaja kütta 2h, siis ongi vaja kütta 2h, mitte 4h. Kui on võimalik lükata see 2h kõige odavama hinnaga ajale, siis miks mitte? Ma ei kujuta ette, kui hõre peab olema maja, mida on vaja peale "paari tundi" jahtumist kütta 4h. Loogiliselt võttes ei saagi sellist maja soojaks, sest maja jahtub rohkem, kui kütta jõutakse.
Näiteks täna on minu pump soojendanud tarbevett 26 minutit (peale südaööd) ja maja kütnud 3 korda, kokku 16 minutit. Kell 8-11 oli kõrge hinna tõttu sunnitud seisak. Praegu on kell 11:17 ja pump seisab endiselt. Tubade termostaadid on seatud 22 kraadi peale ja hüsterees on 2 kraadi. |
Problleem on selles, et sa jahutad maja maha, et tippe vätlida, aga sul ei pruugi pärast odavat aega tulla. Näiteks täna öösel oli odav, su pump vb sügas sel ajal niisama, kuigi oleks võinud ette kütta. Siis tuleb tipp, mida sa väldid ja südapäeval, kui hind on ka kõrge, läheb pump ikkagi tööle. Mul seisab ta täna rahulikult 06-23. Ehk siis kalli vältimise asemel kasutagem hoopis odavat. Hüsterees 2 kraadi, johhaidii, täiesti juhitamatu süstee ju.
|
|
tagasi üles |
|
 |
-vodafone-
HV Guru

|
12.11.2024 13:07:35
|
|
|
Markos, mis Sinu parim lahendus on, mida kasutad (kütteloogika)?
|
|
tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
12.11.2024 14:02:54
|
|
|
-vodafone- kirjutas: |
Markos, mis Sinu parim lahendus on, mida kasutad (kütteloogika)? |
Inerts on ära mõõdetud ja selle pealt välja arvutatud, mitu kõige odavamat tundi on ööpäevas vaja, et katta ära kogu ööpäev nii, et pump töötaks täiega vaid nell tundidel. Praegust piisab 7'st tunnis ööpäevas, miinuskraadidega on vaja 10-12. Ruumide temperatuuri on vaja tõsta selleks 1 kraad.
|
|
tagasi üles |
|
 |
-vodafone-
HV Guru

|
12.11.2024 14:22:38
|
|
|
Markos, Kui odavad tunnid satuvad täna Teisipäev 15:00-23:59 ja järgmisel päeval kolmapäev 00:00-07:00 ning ülejärgmisel uuesti neljapäev 15:00-23:59 siis ka ei ole ideaalne ju? Kütteta periood on sel juhul kolmapäev 07:00 kuni neljapäev 15:00, mis teeb 32h ilma kütteta.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
12.11.2024 14:24:30
|
|
|
-vodafone- kirjutas: |
Markos, Kui odavad tunnid satuvad täna Teisipäev 15:00-23:59 ja järgmisel päeval kolmapäev 00:00-07:00 ning ülejärgmisel uuesti neljapäev 15:00-23:59 siis ka ei ole ideaalne ju? Kütteta periood on sel juhul kolmapäev 07:00 kuni neljapäev 15:00, mis teeb 32h ilma kütteta. |
Ideaalseid lahendusi ei olegi, aga see on pigem harv nähtus. Tihedamini esineb seda, et kõige odavam tund on rohkem, kui 24h kaugusel eelmisest või siis on ööpäeva vaheldumisel nad teineteise kõrval. Vahel tuleb ka losse sisse võtta paratamatult.
|
|
tagasi üles |
|
 |
netmaster
HV kasutaja

|
12.11.2024 14:25:15
|
|
|
tsitaat: |
Problleem on selles, et sa jahutad maja maha, et tippe vätlida, aga sul ei pruugi pärast odavat aega tulla. |
ei saa aru. Jahutan maja maha? Praeguste temperatuuridega saan ma aru umbes teisel või kolmandal kütteta päeval, et kuidagi jahedamaks kisub. Maksimaalse 6h "tipu" jooksul ei jahtu kindlasti midagi maha.
üldiselt siiski välditakse kõige kallimaid tunde ja köetakse odavamatel tundidel. See on loogikavastane, et kõige kallimatele tundidele ei järgne (kasvõi natuke) odavamaid tunde.
Siis tuleb tipp, mida sa väldid ja südapäeval, kui hind on ka kõrge, läheb pump ikkagi tööle. |
jälle ei saa su loogikast aru. Kui südapäeva hind on kõrge, siis on ta ju ikkagi odavam, kui see eelnev tipp oli. Kui elekter on 24h järjest kõik tunnid suhteliselt kallis, siis nii on ja pole midagi teha. Erilist rahalist võitu ei ole ja see aeg tuleb lihtsalt üle elada. Sellist aega, kus elekter on 24h või rohkem aega väga kallis (üle 600Mwh) on siiski väga harva ja sellega tuleb siis eraldi tegeleda, kui viitsib.
Mul seisab ta täna rahulikult 06-23. Ehk siis kalli vältimise asemel kasutagem hoopis odavat. |
Enamasti on päeva jooksul mõned kallimad tunnid ja nende vältimisel on rahaline võit suurim. Lisaks on see mehhanism suht lollikindel.
Jah, alternatiiv oleks kütmine ainult kõige odavamatel tundidel. Miinuseks on see, et kui õues on väga külm, siis võib tekkida olukord, kus tekib lõpuks küttedefitsiit ja tuba läheb ikkagi külmaks. Ehk siis võimalik kütmise aken on suht väike ja/või väga valel ajal. Vajadus suurema koguse tarbevee järele võib tekkida ka sellest, et kolm inimest kävad järjest duši all. Seevastu kallite tundide vältimisel on igasugu olukordade tekkimine suhteliselt vähetöenäolisem.
Ilmselt ma teen millalgi ära selle, et kalliste või odavate tundide arv sõltuks automaatselt välistemperatuurist. See lahendab vähemalt pooled potentsiaalsed probleemid.
Hüsterees 2 kraadi, johhaidii, täiesti juhitamatu süstee ju. |
maitseasi. Mina praktiliselt ei suuda tunda 2 kraadist temperatuurivahet, kui see tekib poole päeva jooksul. Järsku võibolla küll jah. Suurema osa ajast olen ma nagunii tööl või magan. Ma pole kunagi koju tulles ehmatanud, et appi, toas on 22 kraadi asemel 21,2 või hoidku jumal 22,6.
Inerts on ära mõõdetud ja selle pealt välja arvutatud, mitu kõige odavamat tundi on ööpäevas vaja, et katta ära kogu ööpäev nii, et pump töötaks täiega vaid nell tundidel. |
nagu ma eelnevalt mainisisn, see "arvutus" sõltub tugevalt välistemperatuurist.
viimati muutis netmaster 12.11.2024 14:35:48, muudetud 2 korda |
|
tagasi üles |
|
 |
-vodafone-
HV Guru

|
12.11.2024 14:28:18
|
|
|
Markos, nõus. Ammutan lihtsalt datat, et teiste kogemuste ja teadmiste pealt optimeerida ka enda lahendust.
Varem ka kirjutanud, et ise kasutan pmst teie 2 (kui nii võib ülal olnud väitluse pealt öelda ) hübriidi - cutin nii tippe kui ka low8h (or < targeti kwh/c) "kütan ette". Aga nagu ka mainisid, päris ideaalset ei ole ja ei ole ka see.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Prillpapa
HV kasutaja
|
12.11.2024 14:46:40
|
|
|
Küttejuhtimise teemal ei saagi ühtset kõigile sobivat lahendust olla, sest eeldused võivad olla hoonetel erinevad, täpsemalt soojakadu ja küttevõimsus.
Markos-e, varasematest postitustest on jäänud mulje ja järeldus, et tema soojuspump on dimensioneeritud suht piiri peale, kus pakaseliste ilmadega peab pump enamus tundidest ööpäevas kütma ja päris pakasega 24h järjest ja isegi siis pakase jätkudes elamine tasapisi jahtub ehk pump ei suuda tegelikult elamist ära kütta - viide kergele kütteseadme aladimensioneeritusele.
Sellises olukorras on Markos-e argumendid pädevad, kus börsielektriga mänguruum kahaneb olematuks, isegi kui kõrgetel tundidel elektrit säästa, peab pärast topelt pikalt pingutama, et soovitud temperatuuri saada. Kui me väga pikalt ette ei tea, ei temperatuure ega ka börsihinda, on säästva graafiku saavutamine keeruline ja teatud piirist võimatu.
See aga ei tähenda, et mõnes teises elamises, kus hoone on soojapidavam, pump pigem üle dimensioneeritud, ei võiks samades oludes (ilma temp, börsihind) enam mänguruumi olla ja seeläbi säästu välja pigistada.
Rääkimata sellest, kus inimeste temperatuuritaluvus&harjumus on erinevad, nt mul naine tunneb kohe ära pistab virisema, kui elamises alla 22C läheb, samas ämma-äia elamises 19C tavapärane, külas käies varbad külmetavad, aga nemad ei kurda..
Foorumites-kommentaariumites sama jama, kus osa rahvast kootud vesti ja soojade sussidega elu aeg läbi ajanud ja üle 20C on juba saun, teised vinguvad, kui automaatika ei suuda ühtlaselt 24C hoida ja vaja uus maja vist ehitada
_________________ --- |
|
tagasi üles |
|
 |
jägaja
HV Guru

|
|
tagasi üles |
|
 |
RassK
HV Guru

|
12.11.2024 15:01:06
|
|
|
Ma ei näe küll selles ühtses juhtimises probleemi. Lihtsalt sisendid ja target on erinev. Samamoodi selle pumba võimsus on sisend (kas lased 1h 10kW või 2h 6kW). Inerts on samamoodi sisend. Lõppudelõpuks ei saa su valemisse tulla 1 konstant vaid on vaja teha terve mudel. Ehk siis lahendad sama probleemi, mis ala Themo.... kui tahta kõige efektiivsemat.
Mida suurem on inerts, seda rohkem vaja parameetreid ette ennustada. Ehk siis lõpuks ei päde ka välistemp vaid vaja on lisaks välistempi ennustust (eriti kiirete tõusude ja languste puhul). Palju õnne kui tarbevesi on ka taga, siis hakkad ka selle kasutust ennustama (või 4. pesija ootab homset päeva kui külma ei taha).
Lõpuks mida rohkem neid parameetreid ära kasutad, seda efektiivsemaks saad. Samamoodi vastupidi. Võtad kalli nutika termostaadi, cutid ainult peake maha, siis jumal teab, mis aastal selle tagasi teenid.
|
|
tagasi üles |
|
 |
netmaster
HV kasutaja

|
12.11.2024 15:52:40
|
|
|
Kuna börsihinna tekkemehhanismi on sisse kirjutatud pigem kõrged tipud, mitte sügavad lohud, siis ma väidan endiselt, et tippude mahalõikamine on kõige lihtsam ja efektiivsem viis.
On pigem kahtlane, kui palju igasugune ilmaennustuste ja eiteamis parameetrite arvestamine juurde annab. Kuna reaalset kokkuhoidu on praktiliselt võimatu arvutada, siis vabalt võib olla, et kogu selle võimlemise peale jääb kuu lõpuks ainult 3€ rohkem kätte.
Samas, kuna tippude nüsimine erilisi ebamugavusi ei tekita ja midagi ei maksa, siis las ta olla. Natuke ikka kokku hoiab.
|
|
tagasi üles |
|
 |
RassK
HV Guru

|
12.11.2024 16:02:51
|
|
|
netmaster kirjutas: |
Kuna börsihinna tekkemehhanismi on sisse kirjutatud pigem kõrged tipud, mitte sügavad lohud, siis ma väidan endiselt, et tippude mahalõikamine on kõige lihtsam ja efektiivsem viis.
On pigem kahtlane, kui palju igasugune ilmaennstuste ja eiteamis parameetrite arvestamine juurde annab. Kuna reaalset kokkuhoidu on praktiliselt võimatu arvutada, siis vabalt võib olla, et kogu selle võimlemise peale jääb kuu lõpuks ainult 3€ rohkem kätte.
Samas, kuna tippude nüsimine erilisi ebamugavusi ei tekita ja midagi ei maksa, siis las ta olla. Natuke ikka kokku hoiab. |
Kõige lihtsam viis, täiesti nõus. Kõige efektiivsem, sellega ei ole päri (Ka ChatGPT arvab, et moderate level strateegia). Miks? - väga suurt rolli mängib aeg. Tippude cuttimine näiteks moodustab väiksema % ajalisest optimeerimisest kui eelkütmine.
Lisaks elektrigraafik pigem on ikkagi sujuv. Tüüpiliselt midagi on läinud õhtale kui graafik on sujuv -> järsk tõus -> ja jätkub enne tõusu eelnev sujuvus. Pigem tuleb tipp, järgmised mitu tundi suundub rahulikult madalaima poole. Sinu piir (threshold) tõenäoliselt on kuskil selle langeva osa vahel. Ehk siis kütad tagasi keskmise tunnihinna juures mitte madalaima, jättes jälle raha lauale.
Siin võib muidugi väita, et saab hüstereesiga parandada. Idee poolest võiks see ka dünaamiline olla. Liiga väikse hüstereesi korral hakkad kohe kütma kui hinnapiirist madalamaks läheb, liiga suure korral võid sõuda juba uude tõusu sisse.
|
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|