Tundub, et see mees teab tegelikult ka, millest ta räägib. Kogu see temaatika on tema eriala ja erinevalt muudest jutupaunikutest on ta ise käed sageli mustaks teinud.
Ise üritan olla rohelise mõtteviisiga, midagi ei raiska, vana korras kraami müün maha või kingin järgmisele, prügi sordin, kompostikasti peame. Aga praegu on ikka päris raske aru saada, et mis asi tegelikult öko on ja mis ainult paistab öko. Mulle tundub, et meile oleks natuke rohkem vaja sellist kainet ja lihtsat talupojaloogikat ja seda kõike peaks lihtsamini ja arusaadavamalt tavakodanikule kommunikeerima.
Olukorras, kus talvel valitseb paarinädalane tuulevaikus, ei ole vajaliku taastuvenergia salvestamine praegusaja tehniliste lahenduste abil võimalik (või siis eeldaks sadakonna salvesti ehitamist maksumusega vähemalt 500 miljardit eurot...).
Seega kuulub muinasjutt Eesti täielikust üleminekust tuule- ja päikeseenergiale rohepesu valdkonda ning seda saavad rääkida ainult need, kes juba algkoolis käisid loodusõpetuse ja matemaatika tundide asemel kliimademonstratsioonidel.
_________________ Süümi, juumi, makkami ja kui tüüle nakkami...
viimati muutis dex 05.10.2023 14:32:02, muudetud 2 korda
Mulle tundub, et meile oleks natuke rohkem vaja sellist kainet ja lihtsat talupojaloogikat ja seda kõike peaks lihtsamini ja arusaadavamalt tavakodanikule kommunikeerima.
Liiv kuulutab raamatu järelsõnas: „Rohepööret võib pidada planeedi loodusele kõige katastroofilisemalt mõjuvaks kataklüsmiks pärast Chicxulubi asteroidi maalekukkumist (kui mitte arvestada Homo sapiens'i ilmumist).
Kogu industrialiseerimine ja sellega reaalselt 200+ aastaga kaasnenud looduskahjustused on väga ok.
Probleemiks on rohepööre mida tehakse selle piiramiseks mida paarsada aastat on normaalseks peetud.
Teadlane lisaks opereerib väitel, et me vajame salvestuseks ainult liitiumi-koobalt-nikkel ja see kulub kõik ära sest alternatiive ju ei ole.
ometi on meil majapidamisi, mis on täielikult off-grid ja saavad 100% oma tarbitavast elektrist tuulest ja/või päikesest. Ehk siis saab küll, kui vastav tahtmine on. Need kes ainult persetavad ja ootavad, et keegi teine neile kõik ette ja taha ära teeks ning nemad ise ei pea lillegi liigutama, neile tundub tõesti et "ei saa", varem või hiljem ootab neid aga üllatus...
Olen mõnda sellist näinud jah. Pmst kõik, mis sooja genereerib, on klassikaline puidu, gaasi või õli(!) põletamine ja otseloomulikult on kusagil genekas. Tänapäevased mugavused pmst puuduvad, lisaks pidev energiakulu üle arvepidamine ja lisaks kogu see päikesepargi-akumajandus maksab korralikult, tasuvust ei paista.
Hiljuti mustamäele sattudes märkasin, et kohalik Hesburger on paneelid katusele saanud, vot see on roheline ja majanduslik mõtlemine! Toidukoht on avatud päeval, päike paistab, ahjud huugavad, lisaks konditsioneerid, energia tuleb ja kasutatakse kohapeal ära, kõik bilanss igati positiivne ja tasuvusaeg lühike. Sama võiks olla igal pool, haiglates, lennujaamades ja tööstuses, midagi võrku andma ei pea, kõik tarbitakse kohapeal.
Mul on majal paneelid katusel neljandat aastat ja aku olemas teist aastat.
Nelja aastaga on sääst elektrist, ostmata jäänud elektri ja müüdud elektri summas, suurem kui katusele pandud paneelide maksumus. Aku saab tõenäoliselt nelja-viie aastaga nulli oma investeeringu.
Aga rääkige veel kuidas nad TEGELIKULT ennast ära ei tasu, ma huviga kuulan.
Mul on majal paneelid katusel neljandat aastat ja aku olemas teist aastat.
Nelja aastaga on sääst elektrist, ostmata jäänud elektri ja müüdud elektri summas, suurem kui katusele pandud paneelide maksumus. Aku saab tõenäoliselt nelja-viie aastaga nulli oma investeeringu.
Aga rääkige veel kuidas nad TEGELIKULT ennast ära ei tasu, ma huviga kuulan.
Üks pliit soemüüriga ja õhk-vesi. Isegi elektripliit tuli juurde, eelnevalt oli gaas. Soojustagastusega ventilatsioon on veel vaja paigaldada, valmidus on loodud.
Kaks puuküttega ahju lõhkusin välja ja soojustasin maja 30cm villaga + 50cm pööning.
Üks pliit soemüüriga ja õhk-vesi. Isegi elektripliit tuli juurde, eelnevalt oli gaas. Soojustagastusega ventilatsioon on veel vaja paigaldada, valmidus on loodud.
Kaks puuküttega ahju lõhkusin välja ja soojustasin maja 30cm villaga + 50cm pööning.
Maailma pole mõtet kütta ei elektri ega puudega.
Ja palju on talvine keskmine ööpäevane elektrikulu ? Maja ruutmeetrid oleks ka abiks edastada.
Paneele panin see aasta juurde, nüüd kokku 30kW. Panen vist veel kuna sai selle mõttega juba suurem inverter ja jämedam juhe põllule veetud. Hetkel ei paista, et enne novembri keskpaika võrgust väga oluliselt tarbima peaks.
Lisandunud 20kW paneele maksis samapalju kui algselt 10kW katusele mis ennast juba ära on tasunud. Nüüd saaks juba jälle oluliselt odavamalt kuna hinnad kukuvad läbi põranda.
Detsember ja jaanuar võtan võrgust 700-900kWh, ehk vajadusel võiks vabalt võrgust väljas olla diiselgeneraatori ja Neste XTLiga korra-kaks päevas akut laadides, kui kohe üldse päikest pole. Genekat pole veel ostnud, pigem vaatan enne akut juurde.
Ehk siis soojuspump pmst ei töötagi. 20kwh on mu suvine kulu, kus soojuspump teeb vaid sooja vett ööpäevas 2.8kwh eest. Isegi, kui ma kogu IT ja targa maja välja lülitaks, saaks tulemuseks ca 15kwh. Praegust, kui soojuspump juba vaikselt tööd teeb, on kulu 30kwh. Maja on muidugi 2,5x suurem ka. Kui ma kulutaks 30k ja kolis suveks offgridi, siis vaadates oma selle suve keskmist el arvet 130€ koos ülekandega, palju see siis tasuvusajaks teeb, mingi 19a ? Ok, ma müün talveks ette, 2'ga müün 15'ga ostan, profit ? Paneelid saavad otsa 15a'ga, aku 8-10a'ga. Mul on talvine keskmine energiakulu 1.9MWh. Ei klapi asjad, ei klapi.
Paneelid saavad 15a otsa? Aku 8-10a? Miks? Loobid kividega ja taod kirvega?
See on loomulik vananemine, aku puhul veel eriti, sest seal pole asi ainult tsüklite arvus, vaid ka ajalises vananemises. See ongi rohehullusi iseloomustav demagoogiline võte, et alati jätakse midagi sobivat valemist välja, nagu näiteks puudega kütmine ja seadmete eluea tugev ülehindamine. Su inverteri eluiga on ka mingi 10-15a. Kui sul ka joppas ja said paneelid kilohinnaga, siis pole vaja sellega keksima tulla, võta aluseks hetkel kehtiv turuhind (ca 1k = 1kwh) ja tee arvutused sellega läbi. Maksimum, mida tänaste vahenditega saavutab on 10a lõikes nulli jõudmine seda kõike juhul, kui energiatarbimise bilanss kõike soosib. Puhas tegemise rõõm vaid, ja "roheline" oled täpselt niipalju, et kohapeal ei tossa, aga hiinas söejaamad annavad minna, et sulle paneelid, inverter ja akud valmis teha.
Mul on aku teist aastat töös ja 255 tsüklit kasutatud ning SOH on 100%.
Paneelid neljandat aastat ja 40MWh toodetud ning väljundvõimsuses tipud on täpselt sama kõrged nagu esimesel aastal.
Aga räägi veel kellegi teoreetilist muinasjuttu, ma hea meelega kuulan.
viimati muutis anubis 05.10.2023 16:00:29, muudetud 1 kord
1k kw? Kust su andmed pärinevad?
Ja tal pidi kostal olema vist, 10a see paraku ei kesta, kõik kohad neid täis mis kohe pärast garantiid laiali lennanud. Teiste tootjatega asi parem
Ma ise ladusin 15kwh akutorni juurde alles, ostan kogu vajaliku elektri mõne tunniga paariks päevaks ette
Ja tal pidi kostal olema vist, 10a see paraku ei kesta, kõik kohad neid täis mis kohe pärast garantiid laiali lennanud. Teiste tootjatega asi parem
Ma ise ladusin 15kwh akutorni juurde alles, ostan kogu vajaliku elektri mõne tunniga paariks päevaks ette
Paneeli paigaldajatelt, vähemalt eelmine aasta oli nii, vahepeal on mingi kõva odavnemine toimunud ? Ma pole värskemaid pakkumisi võtnud, kuna hetkel on projekt pausile pandud, naudin OPM'i ehk teiste inimeste raha, kes buumi korras paneelid paigaldanud ja nüüd mulle 0 hinnaga elektrit provaidivad.
tsitaat:
Paariks päevaks ? Selles majas ei elata vaid istutakse teki all õlemütsid peas.
anubis, olen varem palunud sul teha sama tasuvusarvutus läbi kui korraga tahaks märkmisväärne osa Eesti majapidamistest taolise lahenduse ehitada... Või isegi mingil väiksemal skaalal, ütleme 50 tuhat majapidamist? Või isegi 10 tuhat... Lisaks, kuna populariseerid off-gridi, siis ma eeldan, et inverter on off-gridi oma ega vaja sünkroniseerimisabi.
Turul puudub igasugune võimekus taolisi üksiklahendusi isegi minimaalselt skaleerida. Kui siin eelmine aasta läks paneelide paigaldus popiks lendasid üles nii töörahad kui toodete hinnad ja kohati taheti 3x - 5x suuremaid summasid kui varem. Praeguseks on asjad tiba normaalsemaks kukkunud (sest võrguhind läks alla ja noh... huvi kadus )
Paneeli paigaldajatelt, vähemalt eelmine aasta oli nii, vahepeal on mingi kõva odavnemine toimunud ? Ma pole värskemaid pakkumisi võtnud, kuna hetkel on projekt pausile pandud, naudin OPM'i ehk teiste inimeste raha, kes buumi korras paneelid paigaldanud ja nüüd mulle 0 hinnaga elektrit provaidivad.
tsitaat:
Paariks päevaks ? Selles majas ei elata vaid istutakse teki all õlemütsid peas.
Et paljune see ööpäevne keskmine kulu siis on ? Mul on ainuüksi "Life support" 10kwh ööpäevas, ehk siis soe vesi, vent ja IT. Eks madalad numbrid saadaksegi nii, et midagi sellest puudub või siis kasutatakse teist energiaallikat.
anubis, olen varem palunud sul teha sama tasuvusarvutus läbi kui korraga tahaks märkmisväärne osa Eesti majapidamistest taolise lahenduse ehitada... Või isegi mingil väiksemal skaalal, ütleme 50 tuhat majapidamist? Või isegi 10 tuhat... Lisaks, kuna populariseerid off-gridi, siis ma eeldan, et inverter on off-gridi oma ega vaja sünkroniseerimisabi.
Turul puudub igasugune võimekus taolisi üksiklahendusi isegi minimaalselt skaleerida. Kui siin eelmine aasta läks paneelide paigaldus popiks lendasid üles nii töörahad kui toodete hinnad ja kohati taheti 3x - 5x suuremaid summasid kui varem. Praeguseks on asjad tiba normaalsemaks kukkunud (sest võrguhind läks alla ja noh... huvi kadus )
Mida skaleerida? Tarbija paneb omatarbe katmiseks inverteri mis võrgusuunas midagi ei müü, näiteks 5kw ja paneele näiteks ka 5-7kw, ehk 20-30m². Paneb ka 12-24h kriitilise tarbimise jagu salvestust. Praegu umbes €15k kokku umbestäpselt.
Kui meil 50000 majapidamist aastas näiteks 5MWh vähem elektrit tarbiks ei peaks niipalju asju ahjus põletama, sest 250GWh oleks vähem tarbimist. Samavõrra suvel jahutamisel kulu kukun, paneelid toodavad kõige soojemal ajal.
Miks sa offgridist räägid, mina olen võrgus. See, et ma ütlesin, et ma märtsist novembrini võrgust midagi ei tarbi tähendab, et ma olen "off grid" v.a. terminina tõlgendades ühes väga kitsas tähenduses.
Kõik tahtsid ratsa rikkaks saada ja nüüd kui enam ei saa siis bõib ju jälle võrgust osta..kuni järgmise pauguni. Siis peab riik jälle aitama või doteerima inimeste lollust ja lühinägelikkust.
Tarbija paneb omatarbe katmiseks inverteri mis võrgusuunas midagi ei müü, näiteks 5kw ja paneele näiteks ka 5-7kw, ehk 20-30m².
Mul on siis, kui päike paistab, omatarve ~0,5kwh, panen ühe paneeli ? Aga niipea, kui tahan toitu valmistada, või sooja vett teha, on kohe nelja paneeli vaja, mis muul ajal siis ülejääki toodavad. Nii see asi skaleerubki lõpuks absurdini, kus sul on vaja 15kwh paneele ja 20kwh akusi, mis kunagi ära ei tasu. Tootmise seisukohalt jälle ei tasu ära seetõttu, et nüüd on meil paneelibuum ära olnud ja tulemused näha, kes paneelidesse ei "investeerinud" on rahul, ülejäänud kipuvad vastavates diskussioonigruppides vinguma, kui eleker jälle negatiivseks kukub. Eratarbine on täielik köömes, hoopis suurtarbijad võiksid oma elektri kohapeal toota.
Tarbija paneb omatarbe katmiseks inverteri mis võrgusuunas midagi ei müü, näiteks 5kw ja paneele näiteks ka 5-7kw, ehk 20-30m².
Mul on siis, kui päike paistab, omatarve ~0,5kwh, panen ühe paneeli ? Aga niipea, kui tahan toitu valmistada, või sooja vett teha, on kohe nelja paneeli vaja, mis muul ajal siis ülejääki toodavad. Nii see asi skaleerubki lõpuks absurdini, kus sul on vaja 15kwh paneele ja 20kwh akusi, mis kunagi ära ei tasu. Tootmise seisukohalt jälle ei tasu ära seetõttu, et nüüd on meil paneelibuum ära olnud ja tulemused näha, kes paneelidesse ei "investeerinud" on rahul, ülejäänud kipuvad vastavates diskussioonigruppides vinguma, kui eleker jälle negatiivseks kukub. Eratarbine on täielik köömes, hoopis suurtarbijad võiksid oma elektri kohapeal toota.
See, et nad kunagi ära ei tasu on sul jube sügaval peas sees.
Äkki vaatad oma tarbimise üle ja teed korrektuure oma kalkulatsioonides?
Et paljune see ööpäevne keskmine kulu siis on ? Mul on ainuüksi "Life support" 10kwh ööpäevas, ehk siis soe vesi, vent ja IT. Eks madalad numbrid saadaksegi nii, et midagi sellest puudub või siis kasutatakse teist energiaallikat.
10-15kwh, rohkem kulub siis kui pesumasinad paar ringi päevas teevad, muidu saab 10kwh hakkama.
Peaksid jah omale mingi energiaauditi tegema, jube suur sul see kulu.
Sooja vee ja kütte hind on sel talvel 6 senti kwh stabiilselt, kõik mugavused.
Ja elekter võib sul 0 maksta, võrgutasu pead ikka maksma...
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.