Avaleht
uus teema   vasta Vaidlused »  Parem HV »  Mida ette võtta pettuste vähendamiseks Ärifoorumis ? märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
erkki
Kreisi kasutaja
erkki

sõnum 21.07.2004 23:10:47 vasta tsitaadiga

ep0x kirjutas:
aga äkki teeks registreerimisse mingi käendajate värgi. et peab olema mingi 2 isikut kes kutti teavad v6i on kokkupuutunud ja ennem kui neid pole siis ärifoorum "bye bye". ja kui sa hakkad kellegi käendajax siis on sul ka vastutus selle isiku andmete omandamises ja peab jagama neid teistele HV kasutajatele kui ta on ettusega hakkama saanud:P see vähendax kindlasti natuke thumbs_up.gif käendajad peaksid kirjutama tema andmed kuhugi profiili kah (v6i 6ldse mida teavad temast)
aga probleem m6ni isik ei tea 2 inimest siit icon_sad.gif
aga proovida tasuks ikka
ja siis v6ib raffas teha 3 kasutajat korraga icon_biggrin.gif
ja see v6ix ka olla et pead nx olema 2 kuud HV kasutaja veel lisaks thumbs_up.gif

mulle see idee ei meeldi, sest iga mees seisku ikka enda eest, mitte et ma pean kellegi teise jama eest vastutama
Kommentaarid: 39 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 29
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
UB
HV Guru
UB

Autoriseeritud ID-kaardiga
sõnum 22.07.2004 05:10:05 vasta tsitaadiga

link :: KMA

Fast&Furious kirjutas:
erkki kirjutas:
aga siiski ma arvan, et isikukood profiilis oleks hea, sest selle abil saab vajadusel teiste andmete õigsust kontrollida

a seda annab ju feikida või mis. panen sinna mingisuguse 37709250128 ja kes ütleb, et ma 77 sündind olen. tegelt istub selle taga hoopis 14 aastane päss.

Ärivoorumis osalemiseks teha kohustuslikuks oma nime ja isikukoodi avalikustamine ja isiku kontrollimiseks saab kasutada KMA linki. Muidugi on võimalik, et keegi hakkab ka neid andmeid võltsima, kuid...on olemas ka selline link http://www.mig.ee/est/paringud/isikuparing/ , kuid dokumendi numbrit ei tohiks kindlasti siin avalikustada, sest see on asi mida ei saa tavakodanik avalikult kusagilt võltsida. Aga alati on võimalik kahtluste peletamiseks ostjal ja/või müüjal sellised täiendavad andmed esitada. Loomulikult tuleb vaadata ka seda kuidas inimene on siiani saanud oma asjad aetud ning kes on olnud hindajad - kui ikka uuele kasutajale on andnud 10 uut kasutajat positiivse hinnangu, siis sellist äripartnerit ma küll väga ei usalda.
Kommentaarid: 45 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 39
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
UB
HV Guru
UB

sõnum 22.07.2004 05:21:15 vasta tsitaadiga

_marek kirjutas:
Just.
Kõik võikski ID-kaardi puhul jääda vanaviisi.
Et on võimalus oma isik tuvastada ID-kaardi abil esmakordselt.

Edaspidi seda vaja ei ole.
Ja kaubelda saavad ka need, kes tuvastamist teinud ei ole.
Ainult et siis oskab igaüks arvestada, et nende isikutega kauplemine on riskantsem.

Ei saanud hästi asjale pihta, tuvastad ennast ainult korra! Milleks mul siis on kaardilugeja ostetud. Kui tahad äri teha, siis tuvastada ennast ikka iga kord, see 4-8 kohalise PIN koodi sisestamine ei ole ju raske?
tagasi üles
UB
HV Guru
UB

sõnum 22.07.2004 05:28:08 vasta tsitaadiga

ep0x kirjutas:
aga äkki teeks registreerimisse mingi käendajate värgi. et peab olema mingi 2 isikut kes kutti teavad v6i on kokkupuutunud ja ennem kui neid pole siis ärifoorum "bye bye". ja kui sa hakkad kellegi käendajax siis on sul ka vastutus selle isiku andmete omandamises ja peab jagama neid teistele HV kasutajatele kui ta on ettusega hakkama saanud:P see vähendax kindlasti natuke thumbs_up.gif käendajad peaksid kirjutama tema andmed kuhugi profiili kah (v6i 6ldse mida teavad temast)
aga probleem m6ni isik ei tea 2 inimest siit icon_sad.gif
aga proovida tasuks ikka
ja siis v6ib raffas teha 3 kasutajat korraga icon_biggrin.gif
ja see v6ix ka olla et pead nx olema 2 kuud HV kasutaja veel lisaks thumbs_up.gif

Ma olen isiklikult kokku puutunud ainult kasutajaga Bigmarx, kas see tähendab siis seda, et ärifoorum on minu jaoks suletud. Samas on saadud siin 3 korda positiivselt äri aetud. Tehtud ostud: 1200kr, 2500 kr ja 400kr ning petta pole saanud ja pole ka ise petnud.

ID kaardi ideed toetasin ma juba ammu, kuid mulle öeldi, et seda ideed ei arendata, ma polevat esimene kes selle välja käis. Väike jama on ainult see, et mul ei ole igas arvutis mida ma kasutan ID-kaardi lugejat ja seda ei anna kuidagi installida ka (pole admin õiguseid), ja äri ajamisega on teadupärast kiire. Äkki on võimalik siis sisse logida ka mobiili abil: saadan SMSi parooliga ning kui telefon millelt sõnumi saatsin vastab eelnevalt registreeritud numbriga, olengi sisse logitud. Ettemaksuga telefonidega, muidugi sellist asja lubada ei saa, sest siis jääb onimene ikkagi anonüümseks. See on lihtsalt üks idee, mille teostamine...raha?
tagasi üles
_marek
HV Guru
_marek

sõnum 22.07.2004 09:47:50 vasta tsitaadiga

Keegi pole öelnud, et ärifoorum on kellelegi suletud.
Lihtsalt endal on võimalik oma mainet parandada ja ennast ausamana tõestada, tuvastades ID-kaardiga enda isik.
Kui mõni kord on kiire ja seda teha ei jõua, tuleb lihtsalt ostja/müüjaga saavutada kokkulepe. (Ehk sel korral läheb kõik vanaviisi)
Kommentaarid: 130 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 118
tagasi üles
UB
HV Guru
UB

sõnum 22.07.2004 13:45:51 vasta tsitaadiga

_marek kirjutas:
Keegi pole öelnud, et ärifoorum on kellelegi suletud.
Lihtsalt endal on võimalik oma mainet parandada ja ennast ausamana tõestada, tuvastades ID-kaardiga enda isik.
Kui mõni kord on kiire ja seda teha ei jõua, tuleb lihtsalt ostja/müüjaga saavutada kokkulepe. (Ehk sel korral läheb kõik vanaviisi)
Sel juhul võib ju ausalt välja öelda: tekitame ebavõrdsust!
tagasi üles
Tanel
HV Guru
Tanel

sõnum 22.07.2004 13:47:43 vasta tsitaadiga

UB, jep, digitaalne ebavõrdsus
tagasi üles
razor
HV Guru

sõnum 22.07.2004 15:10:04 vasta tsitaadiga

mhmh mina arvan ikkagi, et ükskõik milliseid meetmeid rakendades võib petta saada. seega turvalisus sõltub ikkagi inimesest endast - kui oled nii sooda et saadad 3 postiga kasutajale raha ette siis on ka pettasaamise protsent võrdlemisi suur. paistab et siin foorumis isegi uued kasutajad rakendavad üldlevinud kauplemisreegleid Cargo puhul.

isiklikult ei taha üldse saata kaupa ette kui vähemalt poolt raha ei ole kätte saanud. ja raha ei kanna ma kunagi ette. siiamaani vähemalt 25 tehingut ilma probleemideta...

näide ka tegelikult: oma Geforce3 ostsin inimeselt, kes oli äsja foorumil registreerunud. tema jaoks oli enesestmõistetav see, et ta saadab mulle ennem kaardi ja ma veendun selle korrasolus ning alles seejärel kannan ma talle raha.

edit: by all means, rakendage abinõusid pettuste vähendamiseks. lihtsalt vaadake ette, et ise kauplemisel lollakaid apsakaid sisse ei lase tulla.
Kommentaarid: 132 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 120
tagasi üles
MorRAW
Ei ole Guru
MorRAW

sõnum 22.07.2004 16:14:39 vasta tsitaadiga

razor kirjutas:
....rakendage abinõusid pettuste vähendamiseks. lihtsalt vaadake ette, et ise kauplemisel lollakaid apsakaid sisse ei lase tulla.

jah, seda on kerge öelda aga raske teostada icon_lol.gif

Tanel, kas see ID külgepookimine on üldse mõeldav-teostatav-reaalne?
Et jah, tore idee küll aga seda oleks vaja siiski ka teostada thumbs_up.gif
Kommentaarid: 376 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 2 :: 317
tagasi üles
Tanel
HV Guru
Tanel

sõnum 22.07.2004 16:49:33 vasta tsitaadiga

MorroW,
tsitaat:

kas see ID külgepookimine on üldse mõeldav-teostatav-reaalne?

jah

tagasi üles
razor
HV Guru

sõnum 22.07.2004 18:16:07 vasta tsitaadiga

MorroW, ei ole ju raske. lihtsalt kui oled müüja / ostja siis teed ise tingimused. kui teisele poolele ei meeldi siis jääb kaup tegemata. nagu ma varem mainisin siis lihtsalt kaupled tingimusteta ainult inimestega, kellega oled ise ennem äri ajanud või on mõni su tuttavatest seda teinud.
tagasi üles
UB
HV Guru
UB

sõnum 22.07.2004 19:10:35 vasta tsitaadiga

Tanel kirjutas:
MorroW,
tsitaat:

kas see ID külgepookimine on üldse mõeldav-teostatav-reaalne?

jah

Tanel ja millal võiks seda autoriseerimussüsteemi kasutama hakata?

viimati muutis UB 22.07.2004 19:12:26, muudetud 1 kord
tagasi üles
Terminator III
HV veteran

sõnum 22.07.2004 19:12:20 vasta tsitaadiga

Ma arvan et esimesena peaks bänni nendele kasutajatele panema kes on juba korra petnud
Kommentaarid: 201 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 15 :: 21 :: 61
tagasi üles
MarkoV
HV kasutaja

sõnum 22.07.2004 19:19:15 vasta tsitaadiga

Terminator III kirjutas:
Ma arvan et esimesena peaks bänni nendele kasutajatele panema kes on juba korra petnud

Ja mis sellest bännist kasu on? Tehakse uus kasutaja ja petmine jätkub.
Kommentaarid: 31 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 31
tagasi üles
Tanel
HV Guru
Tanel

sõnum 22.07.2004 19:19:23 vasta tsitaadiga

UB, hea õnne korral paari kuu jooksul
tagasi üles
UB
HV Guru
UB

sõnum 23.07.2004 04:53:17 vasta tsitaadiga

Tanel kirjutas:
UB, hea õnne korral paari kuu jooksul
See on väga hea uudis thumbs_up.gif
tagasi üles
erkki
Kreisi kasutaja
erkki

sõnum 26.07.2004 01:38:39 vasta tsitaadiga

kas asja juba siis mõeldakse/teostatakse HV kõrgemas kihis?
tagasi üles
Tanel
HV Guru
Tanel

sõnum 26.07.2004 04:58:17 vasta tsitaadiga

erkki, jah
tagasi üles
erkki
Kreisi kasutaja
erkki

sõnum 26.07.2004 09:36:26 vasta tsitaadiga

siis jääme ootama 8)
tagasi üles
daddo
HV kasutaja
daddo

sõnum 13.08.2004 04:36:38 vasta tsitaadiga

nii.. loen seda siin ja...
natuke lootustandev, natuke nutune te seisukoht..

igatahes minust on saanud ID kaardi ideoloogia fanatt, tõesti fantastiline võimalus, mille riik on enda peale võtnud thumbs_up.gif
Ja selle lugeja muretsemine ei tohiks ka probleem olla. Iga uue arvuti ostmisel peaks seda juba kui MUST HAVE komponenti võtma. aga jah, inimesed on pimedad, et 11000 krooni maksev arvuti ja +290 krooni maksev lugeja on liiga kallis, kuigi 11290 krooni maksev arvuti, ilma lugejata, pole ju esimese variandiga võrreldes üldse kallis... või siis mingi 10 icon_question.gif pakki suitsu? ei tea, pole ise suitsumees, võibolla sellespärast mul see lugeja ongi... icon_biggrin.gif

Igatahes te vaatate seda ID kaardi asja läbi mustvalgete prillide: teie jaoks eksisteerib senimaani ainult võimalus, et autentimine siin foorumis oleks 1 ja ainuke lahendus... aga oled sa identifitseeritud id kaardiga või ei, alati kehtib vanasõna: loll saab kirikuski peksa... Ja siinkohal tuleb mängu ID kaardi teine ja ehk oluliseimgi funktsioon: äripartneriga vahetatavate mailide signeerimine kahepoolselt... ja see sertifikaat, mille te id kaardiga saate, kehtib vaid teie @eesti.ee mailiaadressi kohta: ehk sulleril puudub võimalus minna hotti ja teha uus mailiaadress ja saada siin foorumis uus identiteet...
Ja loomulikult on võlusõna DIGIALLKIRI:
kuigi ma pole siin veel ise ühtegi tehingut sõlminud, võite kindlad olla, et mitte mingit ettemaksu või toodet te minul enne ei näe, kui te olete digiallkirjastanud dokumendi, mis sisaldab punkte a la:
*see ja see on sõlmind lepingu sel ja sel ajal*
*käesoleva lepingu sisuks on selle ja selle toote ostu-müügi tehing*
*müüja vastutab toote legaalsuse eest*
*see teeb sellele ülekande ja s kohustub X aja jooksul ülekande sooritamise hetkest toimetama toote X, Y, Z seerianumbriga xyz sellele*
*kui toode osutub töökõlbmatuks, on kohustatud see selle X aja jooksul tagasi võtma ja tagastama tollele tasutud summa*
*vaidlused lahendatakse käesoleva dokumendi punktidest ja EV seadustest lähtuvalt*

JNE... mis iganes hing ja olukord nõuab...

ehk te saate isegi aru... kui kogu andmevahetus liigub mõlemapoolselt signeeritud maile pidi, lisaks on digiallkirjastatud dokument, mis korralikult kuupäevastatud ja näeb ette meetmeid, mis panevad sulleri loobuma antud tehingust, sest isik on seostatud ja ta on pannud oma õigusjärgse allkirja alla...
päris idioodist suller vaid paneks oma digiallkirja dokumendile, mis juhul, kui ta tõmmab teil naha üle kõrvade, muutub vabaks pääseks "kutseks uurijaga diskussioonile"... ja siis ei aita juba sellised abinõud, et ta kannab teie arvele raha tagasi ja ajab uurijale p***a...
Ja id kaardiga selline asi kah, et kui keegi tankist peaksi vahele sattuma, siis ta lihtsalt saab kulud oma kraesse, kui oma id kaarti kolmandate isikute "huvides" ära kasutada laseb... Seega kallid Märt ja Kai, kas teil ID kaart on, siis võime ju äri teha icon_biggrin.gif

ehk lõpetuseks... kui tahate turvata kuulutuste lisamist ja lugemist, siis jamage oma kutsumistega (mis OT-na tõi meelde kohe rate.ee "geniaalse" lahenduse, kui pilt on Liiga Hea Et Olla Tõsi, et mõni teine kasutaja "kiidab heaks"...) jne... kui aga tahate turvalisemat tehingut, siis välistage sulleri tahtmine külma teha... sest eeldatavasti, suller mõtleb rohkem, et kas ta ikka tahab pea seaduse silmusesse vabatahtlikult pista.. mina ei pistaks icon_smile.gif

rait021
HV kasutaja
rait021

sõnum 13.08.2004 05:07:45 vasta tsitaadiga

Kallid ausad HV-lased.
Alati kui kellegagi olete äri teinud, siis ALATI KOMMENTEERIGE seda KASUTAJAT.
Eriti siis kui olete petta saanud.
Õnneks väga paljud ka seda teevad. Aga lihtsalt tuletan veel kord meelde:)
Kommentaarid: 12 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 11
tagasi üles
daddo
HV kasutaja
daddo

sõnum 13.08.2004 05:14:39 vasta tsitaadiga

mulle tundub see kuidagi kunstlik... jään siiski seisukohale, et iga kasutaja prioriteet nr 1 peaks olema enda kaitsmine ja prioriteet nr 2 vastava hinnangu kujundamine... erandiks muidugi negatiivsed juhtumid... samas, kui asju ajada nii nagu mu eelmises postituses oli, siis ma ei usu, et negatiivseid kogemusi tekiks..

OT: keegi võiks tekitada uue teema, et luua siis selline baasfail, mis sisaldaks elementaarseid tingimusi mingi tehingu sõlmimisel... lähtudes siis ka EV seadustest..

kännuämmelg
HV Guru
kännuämmelg

sõnum 13.08.2004 06:00:36 vasta tsitaadiga

kõik ilus- kena, kuid enamjagu asju on nii odavad või on vajadus nende järgi nii suur, et pole mõtet seda digilillutamist läbi teha.
see ostu-müügi leping on muidugi kena, kuid HV-s liigub ka palju alaealisi, kelledega äritsedes peaks tegema ju vanematega lepingu
Kommentaarid: 243 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 4 :: 3 :: 205
tagasi üles
daddo
HV kasutaja
daddo

sõnum 13.08.2004 12:07:30 vasta tsitaadiga

no iga üks peaks ju ise leidma, kas ta tahab asja enda jaoks turvalisemaks teha või ei. Sest see on siiski müüja ja ostja vaheline kontakt, mille turvamisest räägin... Ja pealegi sisuliselt pole selle ühe poole alaealisusega veel probleemi: lihtsalt see, kes siis pole alaealine, saab küll mingi väikse garantiikirja allkirjastada, et peale raha saamist saadab toote või et peale toote saamist saadab raha.

Kuid asjal mõte oleks siiski kahepoleselt. Pealegi, vanemate teadmine ja kaasa tulemine peaks olema veel turvalisemaks tegema, kui kasvõi esimene konkreetne tehigukaaslane on seda nõudnud ja siis kommentaaridesse kirja pannud, et 'usaldusväärne partner - sealhulgas vanematepoolse toetusega' or smt, siis võib küll arvata, et ka järgmisel korral on see müüja usaldusväärne.

Ja vaadake seda viimast argumenti veel sellest seisukohast, kui: oletame, et te teete äri alaealisega, kellega see ka teie arvates ideaalselt õnnestub. Aga mis kaitseb teid selle eest, et see poisiklutt kodust salaja asju ei müü? Hiljem saate mingi jama kaela... Ja kui te juba keeldute tagasi müümast või teil pole enam tagasi müüa, siis võib järgmine HV.EE-d puudutav artikkel ajakirjanduses olla juba sellise sisuga , et "hinnavaatluse keskkonna vanemad liikmed kasutavad ära nooremaid kasutajaid...". Seda ju keegi teist ei soovi, ma eeldan...
Sellesmõttes, on see siiski kõige parem ja kindel tegutsemisviis, mis on ka ametlikult hv.ee poolt "rangelt soovitatav" peaks olema, kui nii öelda võib.

Kuidagi imelik tundub, et sisuliselt on riik sellisteks asjadeks taganud väga hea enesekaitse vahendi, aga rahvas ei oska või ei taha seda lihtsalt kasutada. Püüdke mõelda laiemalt, kui et "ID kaardiga saan vaid panka kergemini sisse logida".. icon_smile.gif

Ja peale seda, kui et mingi 10-15 lihtsalt üldist punkti teha ja tekitada selline baasfail, siis digiallkirjastamine võtab koos teatud lahtrite täitmistega (hind, kuupäevad ja konkreetne toode..), mis muudavad üldise blangi konkreetse tehingu jaoks sobivaks, 2 minutit ehk kõige rohkem... allkirjastmanine ise ju, kui arvuti ID kaardi konfitud, ehk pool minutit maksimaalselt... ehk see on ikka äärmiselt väike ajakulu, mis jääb kindlasti alla juba esimese kommetari kirjutamise omale, mille te kulutaksite siis, kui LASETE end petta ja hakkate siin vanduma, ise unustades taaskord vanasõna:
loll saab kirikuski peksa... icon_sad.gif

Ise võtan seda küll sama loomulikult kui näiteks autos turvavöö kasutamist, mis harjumusena ei põhjusta küll mingeid raskeid üleelamatuid emotsionaalseid traumasid. icon_razz.gif

razor
HV Guru

sõnum 13.08.2004 12:23:08 vasta tsitaadiga

* Garantiikiri vms ei vähenda petmise võimalusi (hint: kui pangakonto on isegi teada siis paljudel juhtudel ei vaevu Eesti Politsei ikkagi sekkumast, kuna summad on nii väikesed)
* Vanemate kaasamine ei ole positiivne nähtus - paljudel ei ole näiteks selliseid vanemaid kes oleks valmis oma töö kõrvalt "lapse" äriasjadega tegelema. Ise ei ole alaealine kuid transada lasen ennast ikka vanematel ja ega nad eriti vaimustuses ei ole kui peavad mind siia sinna vedama icon_rolleyes.gif
* Miks sa kõiki alaealisi kohe "poisikluttideks" pead? Miks ei või alaealine olla sama usaldusväärne kui täisealine (paljud petturid on just täisealised, loe kasvõi pettustega seotud topicuid)? Siit foorumist olen paljude alaealistega äri ajanud ja siiamaani on kõik korrad olnud positiivsed.
* Ei saa viia asja ainult IDkaardi põhiseks, kuna lihtsalt paljudel esialgu ei ole id kaardilugejat...

miks mitte teha nii nagu osta.ee's on kus esmakordsel sisselogimisel viskad oma pangakonto username, passi ja siis miski turvakoodi kaardilt ning edaspidi on asi ok? mingeid blankette jms ei oleks vajagi, kuna imho on tegemist ikkagi suht mõttetu abinõuga mis pettuste vähendamisele pea mitte kuidagi kaasa ei aita. Otsid digiallkirjastatud dokumendiga siis taga ammu kadunud inimest vms, samamoodi nagu paljudel on siiamaani pangakonto kaudu inimese otsimisega läinud...
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Vaidlused »  Parem HV »  Mida ette võtta pettuste vähendamiseks Ärifoorumis ? mine lehele eelmine  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.