1.45V on default tehase volt, 1.6V on ehk tibake overkill, samas ventikas neid jahutab kenasti ära, aga 1.5V ei vaja isegi lisa jahutust. _________________ Laptopid.ee Suur sülearvutite salong, kohapeal 200+ sülearvutit, HV kasutajale 5-10% läpparilt alla!
1.45V on default tehase volt, 1.6V on ehk tibake overkill, samas ventikas neid jahutab kenasti ära, aga 1.5V ei vaja isegi lisa jahutust.
Ma ei räägi tehase OC voldist, vaid ametlikust specist;) DDR4l oli väljatulekul 1.2V, aga paistab et mõned kivid taluvad kõvasti rohkem... mu ddr3 oc RAMl oli ka soovituslik1.55v;)
Anandtech intervjuu Lisaga väljas, nagu aru saan siis ka läpakate 5xxx läks eelmise aasta lõpus juba OEMdele, et nad saaks vaikselt kokku hakata laduma... nii et jah, pole esimesel poolaastal lootustki...
see ongi põhjus, miks ma istun veel "näkase" R5 3600 ja B450 peal. Pole mõtet taguda mitu sotti selle pärast, et 3dmarkis või cinebenchis natuke punkte saada. Käisid korra mõtted, et uuendaks enne vee alla panemist (pärast niikuinii ei viitsi laiali lammutada), aga see on tühi kulu.
Kui monitori on 1440p ja 144hz, siis jah. Kuid kui on 1080p ja 240hz monitor, ning mängid compet mänge, siis on pointi.
Eile tellisin kaks erinevat RX6800 custom kaarti, saab näha kas tulevad kohale ja mis see edasiminek on
Seal videos Steve võrdles ka just RX6800 kaardiga.
see ongi põhjus, miks ma istun veel "näkase" R5 3600 ja B450 peal. Pole mõtet taguda mitu sotti selle pärast, et 3dmarkis või cinebenchis natuke punkte saada. Käisid korra mõtted, et uuendaks enne vee alla panemist (pärast niikuinii ei viitsi laiali lammutada), aga see on tühi kulu.
Ma lähen nüüd alles 3600 peale üle, i5-2500k pealt.
Loodan, et vahe on märgatav.
Läksin ise 2500k -> 3700x. Vahet näed kohe kindlasti.
Mina kui inimene kes ei ole varem mälu OC'ga tegelenud ei saanud küll nende paljukiidetud 4400 Viperitega hakkama.
Proovisin küll nii kalkulaatori kui ka erinevate teiste näidete järgi nt 3600CL14, 3600CL16, 3800CL14, 3800CL6 (kui ka 4000CL16 kuna ühes maagilises excelis oli keegi seda saanud just minu moboga) aga pmst kõik OC'd feilisid, ainult 3600CL16 bootis Windowsisse peale mida küll pmst kohe ka crashis.
Kui HardwareUnboxed videoõpetus tundus olevat lihtne, sisesta aga ainult kalkulaatori antud väärtused BIOSisse, siis tegelikult pead ikka ka teadma mida teed kuna ainukesed muud teiste näpunäited on "play with the voltages" ning "tighten the timings" ja nendega mul pole küll midagi teha.
Igatahes olid ka mingid suvalised värvilised g.skillid ostetud juurde, niiet jäävad need. Pole küll üldsegi head, 3600CL18 aga ikkagi paremad kui 2133CL15 millega Viperid out of the box jooksevad ning eks RGB teeb kah alati tuju heaks. Peab siis lihtsalt kunagi hiljem ostma kallimad ja kohe normaalsete näitajatega pulgad mis ei vaja muid teadmisi kui xmp profiili valimist. Viperid aga lähevad homme müüki.
Kas täna 4750G ostmine on märg unenägu ja lotovõit, või saab reaalselt kuskilt kätte?
Ebayst või Aliexpressist saab. Poodides on igalpool otsas kui prebuilt komplekte mitte arvestada.
alar26t kirjutas:
DVDRW kirjutas:
High-Q kirjutas:
Läksin ise 2500k -> 3700x. Vahet näed kohe kindlasti.
Ise läksin 2500K (4.7Ghz OC) pealt 3800X peale (4.5Ghz). Vahe on mäekõrgune. Eriti mängudes mis jooksevad palju paremini nüüd. Ilmselt 3600-ga oleks sama efekt. 2500K neli tuuma pole enam piisav tänapäeval.
Clover kirjutas:
Kui HardwareUnboxed videoõpetus tundus olevat lihtne, sisesta aga ainult kalkulaatori antud väärtused BIOSisse, siis tegelikult pead ikka ka teadma mida teed kuna ainukesed muud teiste näpunäited on "play with the voltages" ning "tighten the timings" ja nendega mul pole küll midagi teha.
Kõlab justkui sa sisestasid taimingud aga ei tõstnud volti?
Kui midagi segaseks jäi oleks võinud siin teemas uurida. Oleks saanud soovitusi mida proovida. Samas kui inimene üritab ise pusida, siis on tagantjärele raske öelda miks täpselt tööle ei läinud. 3600 CL16 peaks olema nobrainer. Seda teevad ka palju kehvemate kividega pulgad. Pakun, et asi võis olla kas voldi mittetõstmises või siis selles, et üks või mitu alamtaimingut olid liiga kangeks keeratud. Ega see kallkulaator pole kah täiesti õige alati oma soovitustes.
Pealegi kõigi taimingute siisestamine korraga polegi hea mõte. Kui asi ei käivitu siis sa ei tea ju milline probleeme põhjustab, sest kõik olid korraga sisestatud. Ülekiirendamine on alati samm-sammu värk. Kõigepealt sisestad ühe osa. Siis proovid kas töötab. Kui töötab, siis sisestad teise osa. Kui ei tõõta lased esimese osa omasid lõdvemaks jne. Lisaks on kiirem alati nö top-down lähenemine kus kiirem on sisestada numbrid mis vaevu töötavad ja siis hakata neid alandama, et stabiilsus saavutada kui et sisestada madalad numbrid ja hakata neid tõstma vähehaaval.
Kahju kuulda, et ei õnnestunud. Potsataja saab nüüd muidugi laskemoona juurde oma väidetes, et need mälud ei kõlba kuhugi
Kõlab justkui sa sisestasid taimingud aga ei tõstnud volti?
Ma alustasin nii, et panin sisse täiesti kõik väärtused mis kalkulaatori peal kuvati, k.a. (recommended) voldid. Tööle ei läinud.
Natukene kahtlane muidugi oli, et kalkulaator andis 3800CL14 juures soovituseks 1.42v aga samas 3600CL14 jaoks 1.45v. Samuti olid 3600 fast ja safe parameetrid pmst samad mõlemad CL14 ja ainult voldid erinevad.
Hiljem tegin ka mitmed katsed nii, et sisestasin ainult primary timingud ja voldid, muu jätsin auto peale, polnud samuti abi.
Kuna ise seda asja ei jaga, siis ei teadnud mida võiks kruttida, kas volti mingis suunas või primary timinguid ja kui palju täpsemalt. Oleks ikka lootnud, et kalkulaatori abil ainult copy paste ja sellest piisab.
Ei ütle üldse, et halvad pulgad, lihtsalt minul pole piisavalt teadmisi ja eks ka juhendid seinast seina; oleks siis veel mõni täpselt minu mobo kohta, äkki jätsin midagi veel muutmata. Nt algselt tegin Advanced DRAM configurationi ära, panin DRAM frequency ja FCLK frequency ning voldid paika ja masin läks tööle. Mõtlesin, et super, töötab. Siis aga tõmbasin ZenTimings ja avastasin, et tegelikult jookseb ikka 2133 peal; pidin minema ja XMP profiili kah valima, alles siis kõik muud sätted läksid käiku...
Clover, Soovituslikud voldid on väga madalad. Arvestades seda, et default volt (küll 4400 kiiruse jaoks) on 1.45v, siis tundub ebareaalne taimingute koomale tõmbamisega ka veel volti alandada. Endal jookseb 3733 CL14 ja 1.55v. Wirxil jookseb 4066 CL14 1.60v
Samamoodi IOD jms voldid. Ma ei tea miks kalkulaator niivõrd konservatiivne on nende voltidega.
Lisaks see, et soovitab Fast preseti korral Gear Down Mode=Disabled. See on retsept probleemideks. GDM lisab niipalju stabiilsust, et isegi pro overclockerid nagu Buildzoid ütlevad, et GDM Disabled ei tasu ära, kuna nõuab nii palju tweakimist, et stabiilselt tööle saada.
Enda kogemusest veel CAD_BUS AddrCmdDrv soovitab 20 aga minul sellega hangus taaskäivitusi tehes. Pidin tõstma 24 peale nagu ka teised CAD_BUS numbrid, et taaskäivitusel ei hanguks.
Minul nende mäludega täpselt identne sama paha kogemus, ise kahtlustan emaplaati. Põhimõtteliselt bootis masin ainult jedec profiili @2133 ja cl oli sealjuures 22. Mina mälusid ära ei müünud, kunagi uuema riistvaraga katsetan uuesti. 3600+ kiirustest ülesse poole minnes võib kahtlustada, et fclk pole stabiilne, samas mul oli kordaja biosis jäetud auto. Pigem pakun, et msi insenerid ei viitsinud ühtegi mälu > 3600Mhz tehases katsetada, seetõttu ongi selline tunne nagu oleks mälude asemel plaadile suranud kartulivahvlid.
Nu ma vast prooviks siis alustuseks kasvõi 3600CL16 käima saada vms normaalselt. (CL14 oleks muidugi parem).
Aga kuidas soovitate alustada, subtimingud jätta auto peale ja otsida primary timingud ja voldid millega käima läheb?
Huvitav on see, et mõlemal kasutajal on MSI plaadid. Potsatajal samuti. See on juba kolm inimesest kes MSI plaatridel ei saa neid mälusi normaalselt tööle. Minul ja wirxil Gigabyte plate (sama mudel). See on kummaline selles mõttes, et tavaliselt peaks MSI plaadid olema head mis puutub mälusid. Võimalik, et see käib siiski kõrgema otsa MSI platede kohta.
EDIT:
Clover kirjutas:
Nu ma vast prooviks siis alustuseks kasvõi 3600CL16 käima saada vms normaalselt. (CL14 oleks muidugi parem).
Aga kuidas soovitate alustada, subtimingud jätta auto peale ja otsida primary timingud ja voldid millega käima läheb?
Proovi alguseks 1.55v DRAM Volt. GDM Enabled. FCLK 1800.
tCL: 16
tRCDWR: 18
tRCDRD: 18
tRP: 18
tRAS: 32
Kui toimib, siis proovi:
tRCDWR: 16
tRCDRD: 16
tRP: 16
Kui toimib, siis proovi:
tCL: 14
tRCDWR: 16
tRCDRD: 16
tRP: 16
tRAS: 28
Rumal küsimus aga: kas Ryzenil ongi seni mäludega selline n*ss või lähevad need mäluteemad rohkem selle 0,1% kasutajate alla, kes tahavad mäludest rohkem välja pigistada kui paberil kirjas?
Samas, kui ei näpi kaotad päris palju mängude FPS-is, RAM-i timmimine andis mulle rohkem FPS-i juurde 1440p peal, kui 3800x -> 5900x protsessori vahetus. 4K peal vahet vist jällegi väga pole ja 1080p peal on vahe suurem, kui 1440p peal. Ehk siis rangelt soovituslik on võimalikult tihedad timingud saada ning RAM-i kiirus emaplaadiga 1:1 seada. Kiirusele annab korraliku lisa võimalikult kõrge infinityfabric, mul hetkel täiesti stabiilne 2033Mhz peal ning RAM siis 4066Mhz.
Mälu timmides pane Clover mem calculatori pakutud numbrid, 1.5V võib julgelt ka ilma vendita kasutada igapäevaselt Patriodil ning kui ei boodi siis pane mälu mhz madalamaks, kui ikka ei boodi pane veel madalamaks, lõpuks peab bootima hakkama(mhz tibake lihtsam viga otsida, kui timinguid muutes). Siis saad hakata otsima, mis põhjustab mitte bootimise ja timingud tihedamaks ajada. Ma pakuks samuti välja et see on GearDown mode, mis võiks olla enabled ning 1T.
1.5V peal need ja stabiilne samuti windowsis, kuid memtest viskab mõnikord mõne üksiku errori sisse. Kui panna Geardown enabled ning 1T siis latency tuleb 51.3ns ning pole veel kordagi sama 1.5V peal memtestis erroreid näinud.
_________________ Laptopid.ee Suur sülearvutite salong, kohapeal 200+ sülearvutit, HV kasutajale 5-10% läpparilt alla!
Siin samas teemal kusagil eespool tõin neid % ja fps-id välja ka koos piltidega, kui läksin 2x tehase seaded 4200Mhz RAM-i pealt 4x4400Mhz peale üle.
Tombrideri benchmark 1440p
2x RAM 4600Mhz tehase timingud 3800x 137fps
4x RAM 3800Mhz timingud paigas 3800x 163fps
4x RAM 3800Mhz timingud paigas 5800x 178fps
4x RAM 4000Mhz, IF2000m timingud paigas 5800x 185fps
Ehk siis RAM timingute paika ajamine andis 19% kiiruse lisa(seal sees 2 vs 4 mälupulka ka), CPU vahetus sama mälu mhz juures 9% ning kui kiirem IF sisse arvestada, siis 11%. Samas kõigil ei pruugi IF2000 toimida. Tombrider väga CPU nõudlik mäng, enamuses ei pruugi nii suur vahe tulla. _________________ Laptopid.ee Suur sülearvutite salong, kohapeal 200+ sülearvutit, HV kasutajale 5-10% läpparilt alla!
Proovi alguseks 1.55v DRAM Volt. GDM Enabled. FCLK 1800.
tRCDWR: 18
tRCDRD: 18
tRP: 18
Alustasin sellest. Windowsi võttis ette aga siis kohe ka BSOD.
Äkki siis peaks IOD jms voldid kah ära muutma aga ma ei tea mille peale kuna kirjutasid, et kalkulaatori omad on kah madalad.
Testisin 3600 CL16 ja CL14 erinevate voltidega; 1.55v ja 1.5v ning muud teiste parameetrite voldid, alati bootis windowsisse kui üsna kohe ka BSOD.
3800 CL16 feilis aga endiselt koheselt, nii 1.5v kui ka 1.55v peal.
GDM btw on mul alati grayd out, ei saa Auto pealt ära muuta. Google pakkus, et ma pean Command Rate väärtuse panema mitte 1T vaid "Gear Down Mode" (ma hetkel ei mäleta kas seal selline valik olemas, ei kontrollinud), siis peaks saama GDM muuta. Kui GDM on auto peal, siis ZenTimings näitas, et on disabled.
Muidu ikka ju õiged kohad kuhu volte panen?
See oli vist ainuke mille puhul kõige kauem Windows ees oli, sain ZenTimings'i üle vaadata. BSOD tuli alles siis kui läksin AIDA64'ga memory benchmarki tegema. 1.55V peale panek ei aidanud, ei tea kas midagi muud peaks muutma.
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.