Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
WAV
HV veteran
|
29.05.2011 13:56:47
|
|
|
armin81 kirjutas: |
Kas probleem on lihtsalt suures kettas. nö adresseerimise ruum on piiratud terve kõvakettaga ning ei sõltu partitsioonist? Või erinevate partitsioonidega (näiteks 1,5tb+1,5tb) on võimalik sellist probleemi vältida? |
MBR ja GPT vaatlevad ikkagi kogu ketast tervikuna, juba enne partitsioonide tasandit. Alles nende kaudu defineeritakse järgnevalt partitsioonid kettal. Kuna MBR'il ei jätku bitte üle 2,199023255552 TB aadressruumi defineerimiseks, siis sealt edasi temaga partitsioone luua ka ei saa (kuid põhimõtteliselt saab kasutada ketast 2,199 TB mahuga kettana siis ja teha selle piires ka alampartitsioone, ise järgi proovitud, toimis). Aga võimalik, et mõned rakendused ei märka siis seda tekkinud loogilist piiri ja lasevad kuidagi sealt üle ääre... ja siis hakkavadki imelikud anomaaliad.
PS! Mina võin ka siinkohal mingi loogikaga veidi puusse panna, ei ole kõik nüansid mulle endalegi veel selged.
2,199023255552 TB = 2,00 TiB = 2048,00 GiB = 2097152 MiB
3TB ketas (Hitachi HDS723030ALA640 LBA=5860533168):
3,000592982016 TB ~ 2,73 TiB ~ 2794,52 GiB ~ 2861588 MiB
siis kasutamata osa suuruseks jääb ~ 746,52 GiB
|
|
Kommentaarid: 7 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
armin81
Kreisi kasutaja
|
29.05.2011 15:27:23
|
|
|
Mul juba oli ketas GPT-s. MBRi piiri ei oleks tohtinud olla. Aga kes ütleb, et mis siis toimus. Mis täpsemalt asja untsu keeras. Tegi seda kontroller kuna tal oli vana driver peal?
_________________ Otsid mööblit? Uuri Siit või Siit.
Soovid kolida? Vaata Siia. |
|
Kommentaarid: 96 loe/lisa |
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
WAV
HV veteran
|
29.05.2011 16:01:50
|
|
|
armin81 kirjutas: |
Mul juba oli ketas GPT-s. MBRi piiri ei oleks tohtinud olla. Aga kes ütleb, et mis siis toimus. Mis täpsemalt asja untsu keeras. Tegi seda kontroller kuna tal oli vana driver peal? |
Asi kipub siis jah vist draiveri valdkonda.
Põhimõtteliselt on ju 4 asja, mida 3TB ketta kasutamisel nõutakse:
1. UEFI boot'iga emaplaat (juhul kui boodid sellelt kettalt, kuid sina vist kasutasid lisa-datakettana nagu ma aru sain);
2. GPT süsteemis kettajuurikas (sul oli see tehtud, loodetavasti ka õigesti?, seega vist okei);
3. Soovitavalt 64-bit Win7/Vista (sul oli see samuti kenasti peal, seega okei);
4. Õige kaasaegne kettakontroller/draiverid (siia nüüd jääbki küsimärk..... ja seda on väga raske analüüsida-hinnata...)
Aga millise utiliidiga tegid sa sellele kettale GPT peale? Kas kasutasid Win7 "Disk Management"i selleks? (jah sellega mul tuli küll õigesti välja, seda siis teise, sekundaarse ketta puhul, samas esimest buuditavat ketast installides ei õnnestunud seda võimalust rakendada, pidin ümbernurga pusima, kasutades korraks Ubuntu liveCD abi, ainult GPT juurika loomiseks, ilma partitsioonita, ja siis tuli asi lõpuks ikkagi õigesti peale - Win7 omapead vaikimisi tegi puhta installi alguses miskit valesti ja siis ei saanud üle 2,2TB kasutada).
PS!
Kui teed 3TB boot-ketast Win7'ga, siis peab algul kohe tekkima ketta algusesse kaks erilist, vägisi ilmuvat partitsiooni:
- 100 MiB primary ... System EFI
- 128 MiB primary ... (Reserved) MSR hidden
Kui aga teed 3TB data-ketast, siis tekib neist peidetud lisapartitsioonidest ainult see:
|
|
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
armin81
Kreisi kasutaja
|
29.05.2011 16:23:12
|
|
|
GPT oli tehtud Windowsi enda Disk Managementi alt. Kasutusel oli Data kettana, sest Bootimist sellelt minu süsteem ei toeta. Aga mälu järgi oli kettal kokku 3 partitsiooni. Eks peab vaatama ja katsetama kui ketta kätte saab vist.
Kontroller ICH9R aga driveriks oli vist MS-i mingi 6.5 vms. Nüüd hiljem uuendasin RST 10.5 peale. Pole sellega proovida saanud.
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tomorrow
HV Guru

|
31.05.2011 17:28:59
|
|
|
WAV kirjutas: |
Kui teed 3TB boot-ketast Win7'ga, siis peab algul kohe tekkima ketta algusesse kaks erilist, vägisi ilmuvat partitsiooni:
Kui aga teed 3TB data-ketast, siis tekib neist peidetud lisapartitsioonidest ainult see:
- 128 MiB primary ... (Reserved) MSR hidden |
Hmm veider.Pole küll kunagi mingit 128MB parti näinud.Kas see on mingi GPT kaasnähe?.Sest vähemalt MBR-ga tehakse ainult see 100MB part.
|
|
Kommentaarid: 92 loe/lisa |
   |
82 |
|
tagasi üles |
|
 |
WAV
HV veteran
|
31.05.2011 18:56:03
|
|
|
tomorrow kirjutas: |
- 128 MiB primary ... (Reserved) MSR hidden |
Hmm veider.Pole küll kunagi mingit 128MB parti näinud.Kas see on mingi GPT kaasnähe?.Sest vähemalt MBR-ga tehakse ainult see 100MB part. |
Sa ei pruugigi seda iga asjaga vaadates üldse näha, Disk Management seda vaikimisi ka ei näita üldse! Aga ta on olemas. Kui arvutad täpselt kõigi oma partide tegelikud megabaidid kokku ja tead ka ketta megabaitide täpset summat, siis ka ilmneb see 128MiB erinevus. Aga eelkõige kui Win7 abil teha puhast alg-installi tühjale kettale, siis Windowsi installi suhteliselt alguses, nii paari minuti pärast peale DVD'lt käivitamist, tüüpiliselt ettekuvatavas lihtsustatud disk-management aknas, just pärast seda kui oled andnud (custom) korralduse luua sulle meeldiva suurusega C part Win'i jaoks (eelnevalt ikkagi GPT süsteemis juurikaga kettale), ongi hetk hiljem graafiliselt mõlemad need peidetud partid ilusti näha, ilmubki ühe korraga 3 parti (bootketta puhul siis).
Kuid oligi vist jah nii, et see 128MiB part ilmus ainult GPT süsteemis etteantud kettajuurika puhul! Näiteks esialgu mul Windows ei saanud ise GPT loomisega hakkama ja siis tõesti mäletan, et ilmus ainult üks lisapartitsioon.
NB! Nüüd tagantjärgi leidsin ka ümbernurga juhendi, kuidas sellest Win7 alginstalli GPT tekitamise suutmatusest üle saada:
To install Windows 7 on GPT is simple; while installing from windows 7 DVD,
and you get to the segment that you can create or delete partitions press "shift+F10"
this will open a command prompt and you can use diskpart to convert to GPT |
Nojah, mina tegin sama asja siis eraldi lisakäiguna Linuxi live-CD abil ära, aga nagu näha ongi kala selle Win7'ga 3TB bootketta loomisel. Muidu loogiline ja ladus install nagu Windowsil ikka, kuid seda seal vahepeal vajalikku ümbernurga nüanssi ikka annab kasutajal endal välja nuputada! Selles installietapis on ju Windows veel praktiliselt juhitamatu ja midagi peale next/back valida pole...
Kusjuures sellega pole üllatused veel siis lõppenud! Kui õnnestus teha edukalt ära see GPT juurikas (kas siis tolle totaka "diskpart" utiliidiga või välise live-cd abiga), siis edasi tekib veel teinegi ehmatus, kuvatakse punase märgiga hoiatus:
Windows cannot be installed to this disk. This computer's hardware may not support booting to this disk. Ensure that the disk's controller is enabled in the computer's BIOS menu. |
Aga siis tuleb lihtsalt külma kõhuga seda hoiatust ignoreerida (loomulikult pead sa ise teadma, et ikkagi UEFI oma masina BIOS'ist eelnevalt aktiveerisid, muidu on mõttetu) ja huvitaval kombel Windows isegi lubab siis rahulikult ikkagi edasi minna, mitte ei blokeeri edasisi toiminguid ära! Tegelikult ka kõik edasine õnnestub siis probleemideta juba. Tõenäoliselt on Windows 7 loojatel programmikoodis mingi check lahtiseks unustatud...
viimati muutis WAV 31.05.2011 19:04:55, muudetud 1 kord |
|
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tomorrow
HV Guru

|
31.05.2011 18:56:39
|
|
|
Selge siis.Loodetavasti Win7 tulevane SP2 ja Win8 parandavad selle kala, kui see just meelega nii pole tehtud.
|
|
   |
82 |
|
tagasi üles |
|
 |
WAV
HV veteran
|
31.05.2011 19:37:05
|
|
|
Viimast jututeemat illustreerivad screenshotid (netist leitud, ise ma loomulikult ei saanud sel hetkel neid veel salvestada):
1) UEFI boot'i sisselülitamise koht (vähemalt Inteli emaplaatide BIOS'is tüüpiline):
Spoiler 
2) Nende peidetud partitsioonide kuvamine Windows 7 (Vista) installi suhteliselt alguses:
Spoiler 
Spoiler 
Huvitav, et kahte viimast pilti võrreldes on kummagi peidetud parti järjekord erinev. Ma ise enam ka ei mäleta täpselt, kumb neist mul esimeseks tekkis.
NB! Aga arvestage sellega, et kui teete seal algse installi juures omale meeldiva suurusega C parti (Windowsi ja programmide jaoks näiteks), siis selle parti soovitava suuruse etteandmisel (MiB number) tuleb juurde arvestada veel 228 MiB mis võetakse selle teie etteantud suuruse hulgast maha, st. reaalne C parti suurus tekib siis etteantud suurusest 228 MiB võrra väiksem. Pole küll teab mis oluline erinevus, aga kui tahate mingit ilusat kindlat suurusnumbrit oma C partitsiooni jaoks, tuleb sellega arvestada.
|
|
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
DVDRW
HV Guru

|
02.06.2011 06:26:58
|
|
|
Hitachi väidab, et tema 3TB ketast ei saa kasutada data kettana W7 32 bit OS all link
WD ketast aga saab. Oluline info 3TB ketta ostul.
Praegu see 3TB WD Dell Optiplex 380 arvutis data kettana mobo SATA küljes. Paistab, et toimib. 2n ääreni täis ja copin/kustutan andmeid.
Selle arvuti kohta seisab kodulehel "Up to 320GB SATA hard drive (7200RPM)"
|
|
Kommentaarid: 28 loe/lisa |
   |
27 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tomorrow
HV Guru

|
02.06.2011 07:19:02
|
|
|
DVDRW kirjutas: |
Hitachi väidab, et tema 3TB ketast ei saa kasutada data kettana W7 32 bit OS all link
WD ketast aga saab. Oluline info 3TB ketta ostul. |
Hmm paistab, et mul oli siis "pooleldi" õigus enne:
SurfData kirjutas: |
Arvuteid valin juhuslikult, kõigil W7 32bit proffessional. |
32bitine Windows ei ole kõige parem asi, millega katsetada. Buutida ei saa sellega 3TB üldse kuidagi, datakettana siiski võimalik, kuid... ka teatud tingimustega vist... |
Ei 32bit pole toetatud ei Boot ega Data kettana .Vähemalt mitte kui soov üle 2.2TB kettale laksata. |
data kettana on boot kettana jah mitte:
Spoiler 
|
Sry mul mõlkus XP meeles seda kirjutades. |
|
|
   |
82 |
|
tagasi üles |
|
 |
WAV
HV veteran
|
02.06.2011 12:03:05
|
|
|
WD ketast aga saab. |
See koht on seal Hitachi poolt pakutavas illustreerivas tabelis segane natuke. On jah keelumärk pandud, kuid samas on sama lahtri alumine pool ära täidetud. Ma ei oska ka kommenteerida seda vastuolu.
Hitachi ja WD 3TB ketaste vahel võib muidugi erinevus ilmneda justnimelt sektorite suuruse erinevuse tõttu. Hitachi traditsioonilised 512 baidised sektorid vs WD 4 kB sektorid. Hitachi LBA number on jah sellega 8 korda suurem.
|
|
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
SurfData
HV Guru

|
02.06.2011 12:06:58
|
|
|
WD ketast aga saab. |
See koht on seal Hitachi poolt pakutavas illustreerivas tabelis segane natuke. On jah keelumärk pandud, kuid samas on sama lahtri alumine pool ära täidetud. Ma ei oska ka kommenteerida seda vastuolu.
Hitachi ja WD 3TB ketaste vahel võib muidugi erinevus ilmneda justnimelt sektorite suuruse erinevuse tõttu. Hitachi traditsioonilised 512 baidised sektorid vs WD 4 kB sektorid. Hitachi LBA number on jah sellega 8 korda suurem. |
see VÕIB jah olla selle sektori suurusega. 32bitine külge igatahes võttis küll ketast, muidugi datat täis ei lasknud omal ajal.
WD ketast aga saab. Oluline info 3TB ketta ostul. |
Hmm paistab, et mul oli siis "pooleldi" õigus enne:
SurfData kirjutas: |
Arvuteid valin juhuslikult, kõigil W7 32bit proffessional. |
32bitine Windows ei ole kõige parem asi, millega katsetada. Buutida ei saa sellega 3TB üldse kuidagi, datakettana siiski võimalik, kuid... ka teatud tingimustega vist... |
Ei 32bit pole toetatud ei Boot ega Data kettana .Vähemalt mitte kui soov üle 2.2TB kettale laksata. |
data kettana on boot kettana jah mitte:
Spoiler 
|
Sry mul mõlkus XP meeles seda kirjutades. |
|
tänapäeval saab 3tb ketast kasutada juba ka windows XP all seagate tooliga
http://www.seagate.com/www/en-us/support/beyond-2tb
video kah:
http://support.seagate.com/rightnow/flash/discWizard/DiscWizard_Large_3TB_XP/DiscWizard_Large_3TB_XP.htm
|
|
Kommentaarid: 84 loe/lisa |
   |
74 |
|
tagasi üles |
|
 |
DVDRW
HV Guru

|
08.06.2011 10:05:28
|
|
|
Avastasin Dell E6410 läptopil saab Biosist valida: Boot List Option - 1. Legacy 2. UEFI. Kas see tähendab, et ma saan panna sinna GPT 3TB ketta ja bootida sealt w7 64bitiga?
|
|
Kommentaarid: 28 loe/lisa |
   |
27 |
|
tagasi üles |
|
 |
friik1
HV Guru

|
08.06.2011 10:35:55
|
|
|
DVDRW, põhimõtteliselt küll. Mõnel Dellil on kasutatud seda UEFI/GPT boodi võimalust juba - küll mitte 3TB ketastega.
|
|
Kommentaarid: 188 loe/lisa |
   |
1 :: |
1 :: |
166 |
|
tagasi üles |
|
 |
armin81
Kreisi kasutaja
|
17.06.2011 22:27:08
|
|
|
Sain siis ketta venna käest tagasi. Põhilise segaduse andmete täielikuks taastamiseks aitas korraldada Windowsi checkdisk ilmselt. 2,2tb andmeid alles pole. Samas tundub, et ei ola ka Ainult 750GB. Hetkel kopeerin asjad maha ja teen 3TB-le formati. Osad failid on suurusega 0 ja neid ei loe ega kustuta. Eks vaatame kui suur kadu on reaalselt.
P.S. Hetkel näitab Disk Management mulle muidugi ainult 1 suurt partitsiooni. 2794,3GB kasutatavat pinda.
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|