Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
elukaz
HV Guru

|
|
tagasi üles |
|
 |
new1
HV kasutaja
|
31.10.2018 18:08:36
|
|
|
https://eu.nkon.nl/rechargeable/18650-size/samsung-18650-inr18650-25r.html mõtled seda oleks mõistlikum kasutada? Tollel vist 18 millioomi sisetakistus, kuumeneks rohkem 10A korral kui see minu pakutud 13 millioomine, ent kui minu lingil oleval tihti võltsingut ringlemas siis jah ei tea iial mis takistus lõpuks asjal on. Või kui seal veel midagi head on, mis 48V 1000W mootori ja 14S3P korral võiks kestvam olla, siis visake link tootest, saab kindlamalt aru millest jutt.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
31.10.2018 20:11:25
|
|
|
no alati saad panna rohkem elemente paralleeli kui arvad, et kuumenemine on liigne või vool per element liiga suureks läheb. eks nende kõigi elementidega ole ju nii, et mida väiksema vooluga neid maha laed, seda kauem nad tõenäoliselt elavad.
mõistlik oleks prognoosida seda kui tihti, kui suures osas kogu discharge tsüklist ja kui pikkade burstidega sa kavatsed seda 10A kasutada akupakist. lühiajaliselt suurt voolu võtta ma usun ei ole mingi suur probleem ühestki korraliku tootja cellist. aga no aku kestust mis iganes voolu korral täielikult ennustada ei oska vist keegi. oleneb väliskeskkonna tempist, jahutusest, asjadest. Võid ju kanalka toru osta õige mõõduga ja panna sinna otsa ventika puhuma mis triggeriga hakkab teatud voolutugevuse korral puhuma.
_________________ "There will be an entire generation of deaf audio enthusiasts who were brought up on CD players and Best Buy receivers, electronic music and so on. These people won't know good sound if it bites them in the ass, so in the end the industry wins." |
|
tagasi üles |
|
 |
Etsike
HV veteran

|
31.10.2018 20:25:40
|
|
|
Tartu linn siis tegi oma rattaringluse rendipunktid avalikuks, üks punkt on mul maja ees ja teine töökoha ees, mõlemad punktid rajamise esimeses etapis. Punktide vahe 2km. Neist ratastest 400 saavad olema elektrikad ja 200 tavalised (mingid Bewegeni toodangust). Kui see süsteem meeldiv kasutada on, siis ei hakkagi ise ratast kokku panema vaid tarbin pigem teenust, hoiaks iga tööpäev 4x2km autosõitu kokku.
https://www.tartu.ee/sites/default/files/uploads/Transport/Asukohad_etapid.pdf
https://bewegen.com/en
|
|
tagasi üles |
|
 |
new1
HV kasutaja
|
31.10.2018 20:31:15
|
|
|
Akusid rohkem sinna sellisesse kombosse ei mahuks ja pinget allapoole tuua ja võimsust kaotada ka ei taha. Toru kavatsen ka veekindlaks teha, sega mingit ava kuskile õhu ringluseks ka ei plaani jätta, vesi saab sisse siis ju sedasi. Samas kõik elemendid pole ju samad mis seal müügil. Enamik tavacelle kuni 10A ja siseetakistus päris suur, need ilmselgelt 10A-ga kõrbevad ülikiiresti, samas seal on ka müügil kallima otsa celle, millel isegi kuni 35A lubavad. Seetõttu uuringi et äkki kellelgi on kogemusi mõne nendes 30A lubatud mahalaadimisvooluga akudega, et kuidas on näiteks 10A kandis koormusega vastu pidanud. E-sigar ilmselt tarbib suht palju, ent seal selliste lühemate piikidega see koormamine. Äkki kellelgi mõne elektrilise murutrimmeri, niiduki vms seadme sisse midagi topitud kus suurema koormusega mõneajaline kogemus olemas, et kui palju Ah kukkunud mingi aja ja mingi umbkaudsete laadimiskordade korral näiteks.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
31.10.2018 22:41:45
|
|
|
kardan, et nii täpset statistikat ükski tavakasutaja väga ei pea, aga noh...never know muidugi. aja osas ehk veel osatakse öelda aga nende laadimiskordadega ju on nagu on. kõik laadimised pealegi ei ole ilmselt full cycle. mina polegi ausalt öeldes siiamaani aru saanud, mismoodi neid laadimiskordi üldse loetakse. misasi on näiteks 100%-70%-100% tsükkel. kas see on laadimiskord või pool laadimiskorda või veerand
new1, soovitaks sul hankida alumiiniumprofiili ja akud selle sisse toppida, seinadega tugevalt otse selle aluprofiili vastu. palju liigub igasuguse kuju ja mõõtuega profiili. saad kindlasti ehitada midagi sellist, kus välja jäävad isegi mingid jahutusribid. aku eluea mõttes on see pisut mõistlikum lahendus kui toppida neid kuskile õhule suletud kanalitorusse kuumenema
_________________ "There will be an entire generation of deaf audio enthusiasts who were brought up on CD players and Best Buy receivers, electronic music and so on. These people won't know good sound if it bites them in the ass, so in the end the industry wins." |
|
tagasi üles |
|
 |
elukaz
HV Guru

|
31.10.2018 22:53:43
|
|
|
Tsükkel on midagi 1C jagu laadimist, olgu siis korraga või kümnega. See on sisu keemiline hävimine voolu toimel, counterit ei ole et 10 või 90% mõlemad annaks sama palju hävingut.
_________________ Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale. |
|
tagasi üles |
|
 |
The_Boss
HV Guru

|
31.10.2018 23:11:35
|
|
|
Liitiumelemendi puhul vananeb element just täis laadimisel ehk seal üle 4V laadimisel. Samas ka liiga vähe laadimisel vananeb. Tegu kahe erineva protsessiga, mille kuldne keskpunkt peaks olema tsipa üle 3.8V. Ehk kui iga kord element laadida kuhugi sinna 3.80-3.85V kanti, peaks saama kõige rohkem tsükleid kätte. Samas selle negatiivne pool on see, et noh.. Akud pole täis
Ja ilmselgelt liigselt elemendilt voolu tarbides rikneb ka element kiiremini. Kuskil kuni 0.5C peaks väga kena tsüklite arvu andma. 4-5C on ikka suht julm.
Vahe võib olla 200 vs 2000 tsüklit.
Kiiruga loetud uurimustööd, hetkel täpsemalt ei oska seletada. Varsti uurin lähemalt.
_________________ Pakun sülearvutite tolmupuhastust, termopasta vahetust, emaplaatide remonti ja BIOS paroolide eemaldust. |
|
tagasi üles |
|
 |
elukaz
HV Guru

|
31.10.2018 23:16:50
|
|
|
See pinge mõju on tsüklitele lisaks ja vananemine toimub ka laadimata.
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
31.10.2018 23:23:04
|
|
|
jah, aga päris nii karm see minuteada ikka ei ole, et 3.8v on kuldne punkt. üle 4v võib laadida ja see ei mõju veel üldse mitte nii hävitavalt. 4.2v on see pinge, milleni paljudes rakendustes vist laetakse, aga mis tegelikult ei ole optimaalne eluea seisukohalt, vaid annab põhiliselt lihtsalt pikema tsükli. sai just ka loetud mingit üsna detailselt ja katsetega vooderdatud researchi selle kohta. muidugi 3.8ni laadides võib ju saada kõige rohkem tsükleid aga see pole enam kuldne kui 3.8ga saad 1500 tsüklit, 4v'ga aga näiteks 1300+
elementide täislaetuna hoidmine vähendab samuti nende eluiga. ja eks loomulikult mida kõrgema pingeni laetud, seda rohkem.
|
tagasi üles |
|
 |
The_Boss
HV Guru

|
31.10.2018 23:36:39
|
|
|
Wiltz, ei öelnudki, et see ~3.8V nüüd parim valik on, vaid need kaks erinevat protsessi, mida mainisin, aga hetkel ei oska täpsustada.. Nende vaheline kuldne kesktee on see ~3.8V.
Elemendid laadida kuskil 4.1V juurde peaks olema üldiselt piisavalt hea efektiga juba.
Ning jah, täislaetuna hoiustamine pole tõesti eriti kasulik. Võiks jääda sinna 40-80% vahele.
_________________ Pakun sülearvutite tolmupuhastust, termopasta vahetust, emaplaatide remonti ja BIOS paroolide eemaldust. |
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
31.10.2018 23:46:48
|
|
|
Mismõttes 2 erinevat protsessi, misasjad on erinevad protsessid? Sa räägid constant voolu ja constant pingega laadimisest?
|
tagasi üles |
|
 |
The_Boss
HV Guru

|
01.11.2018 00:13:31
|
|
|
See maagiline number oli hoopis 3.92V, mis tähendab ligi 60% elemendi mahtuvuse ära kasutamisest. Tsüklite vahe võib pideva täislaadimise vs 3.92V-ni laadimise vahel olla isegi 10x.
Täis laadides toimub liitiumi electroplating anoodile.
Ma ei mäleta, mis n.ö alalaadimise probleem oli...
Vahe tuleb sisse ka 0 kraadise temperatuuri ja 25 kraadise temperatuuri juures laadimisel. Liitiumakule meeldib pigem seal 20-40 kraadi vahel opereerida. 0 kraadi juures pole see soovitatav. Sealjuures tühjaks laadimisel võib temperatuur madalam olla ehk siis talvel võib ikka elektrikaga ringi tiirutada.
Ülikiiruga olen sadu lehti tihedat materjali läbi sirvinud ainult. Mingi aeg vaja kõik aeglaselt, mõttega ja vajadusel mitu korda läbi lugeda, siis oskan lähemalt rääkida.
_________________ Pakun sülearvutite tolmupuhastust, termopasta vahetust, emaplaatide remonti ja BIOS paroolide eemaldust.
viimati muutis The_Boss 01.11.2018 00:22:17, muudetud 3 korda |
|
tagasi üles |
|
 |
new1
HV kasutaja
|
01.11.2018 00:19:18
|
|
|
Aga kas siis põhimõtteliselt vahet ei ole, kas võtan tavalise kuni 10A 2500mAh aku või selle kuni 35A 2500mAh aku, kui panen mõlemid uhama 4C ehk 10 ampriga, siis on mõlemad samamoodi võrdselt pärast sadat tsüklit ühtmoodi küpsed?
Ja kas leidub mõnda alumiiniumist toru ka 75mm nagu kanalka, et mahuks joogitopsi ära? Ehituspoes nagu ei jäänud silma, tuleks kusagilt erilisemast kohast otsida?
|
|
tagasi üles |
|
 |
The_Boss
HV Guru

|
01.11.2018 00:19:37
|
|
|
new1, vaata elementide datasheete.
http://dalincom.ru/datasheet/SAMSUNG%20INR18650-25R.pdf
Seal näiteks selline asi kirjas: Max. continuous discharge (Continuous) 20A(at25°C), 60% at 250 cycle.
Neid peaks saama võrrelda erinevate elementide puhul.
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
01.11.2018 00:50:43
|
|
|
"siis on mõlemad samamoodi võrdselt pärast sadat tsüklit ühtmoodi küpsed?" keegi ei oska ennustada kui täpselt ühtmoodi küpsed nad just on, aga eks põhimõtteliselt sarnaselt mõjub see suure voolu võtmine loomulikult mõlemale. võib lihtsalt oletada, et sellele nö. võimsamale mõjub pisut vähem. samuti arvata on, et lühemad suure vooluga burstid mõjuvad ühele cellile sel juhul oluliselt vähem negatiivselt kui teisele.
päris pärast 100 tsüklit nad sul muidugi vaevalt küpsed on, eks nad ikka natuke kauem kestavad aga 4c akust võtta on päris palju küll. samas ~60v aku puhul on see ju suisa umbes nii 1800-1500w pidevat. on sul tõesti NII palju seda voolu vaja? see tähendaks jalgratta puhul ikka päris suurt kiirust.
võiksid võtta lihtsalt suurema mahtuvusega aku. 3.5ah'se näiteks. saad seda c'de arvu natuke vähendada, akud elavad natuke kauem ja noh tegelikult ju sõidad ka kaugemale. aku ehitamine vast läheb a'la 20% kallimaks, aga mis erilist vahet seal on lõpuks, kas see aku maksab näiteks 200 või 250 euri.
aa ja veel, kui tahad suurt C'd siis ehita lipo aku. või no ma ei tea, kas seda niivõrd ehitama peabki. eks neid valmis pakke müüakse igasuguses konfis. päris odavad on minumeelest ka. seal ei ole 4c mitte mingisugune number. mul krossika starteriaku on näiteks 5ah lipo, võtan sealt startimiseks umbes 50-80A ja tundub, et mingit probleemi see küll ei valmista.
https://hobbyking.com/en_us/turnigy-graphene-5200mah-3s-15c-w-xt60.html
|
tagasi üles |
|
 |
grandmastera
HV vaatleja
|
01.11.2018 00:52:57
|
|
|
Kui oled huvitatud, siis mul on endiselt 64 uut Sanyo NCR18650GA 3350mAh 10A elementi müüa. Hinnaks on 3.6 EUR tükk, asuvad Tallinnas.
|
|
tagasi üles |
|
 |
new1
HV kasutaja
|
01.11.2018 01:09:20
|
|
|
Tegelikult lipode peale olen mõelnud ka eelnevalt, aga jutt tuleohtlikkusest on ära hirmutanud nende suhtes. Või sarnased graphene toodangud on selle koha pealt ohutumad, et ei ole oht keldri maha põletamiseks? Ja võimsuse koha pealt 10A per cell oleks maksimum, ma ei tea mul pole see mootor veel käes, aga ma pakkusin puusalt, et 1000W 48V motor võib võtta 14S akupakist kuni 30A äkki silmini täis aku korral.
|
|
tagasi üles |
|
 |
elukaz
HV Guru

|
01.11.2018 01:11:15
|
|
|
Wiltz kirjutas: |
Mismõttes 2 erinevat protsessi, misasjad on erinevad protsessid? Sa räägid constant voolu ja constant pingega laadimisest? |
Üks on laadimisel ja tarbimisel toimuvad reaktsioonid ja teine on säilitamisel. Temperatuur ja laetus mõjutavad riiulieluiga. Umbes nagu 100% ja 40C kaob aastas 30% mahust vs 40% ja 0C kaob 2% vms numbrid.
|
tagasi üles |
|
 |
new1
HV kasutaja
|
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
01.11.2018 01:46:07
|
|
|
jänes sampust ei joo
30*14*~4 = ~1700w, ma ei tea, võibolla see mootor võib niipalju võtta küll, aga sellisel juhul peab ilmselt sul olema ka vastav (modifitseeritud?) kontroller, mis lubab mootoril nii palju võtta. kui ta originaalis on siiski kõigest 1000w max
|
tagasi üles |
|
 |
new1
HV kasutaja
|
01.11.2018 01:56:26
|
|
|
See mis seal kaasas on, ega ma jah ei tea täpselt kuidas to toimetab. Arvad et 1000W on piir, vahet pole kas sisendis on 48V või 60V?
|
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
01.11.2018 05:13:45
|
|
|
ah õige jah, kõrgepinge...no vot siis ei oskagi väga arvata, mis seal juhtuma hakkab. ei ole neid kontrollereid nii täpselt uurinud. samas siin täiesti raudselt keegi oskab täpselt öelda. ma arvan, et voolutugevus on küll piiratud. 48v puhul peaks see vist kuskil 20A olema siis. Eks ta jääb ka 60v puhul ikka sinna 20A juurde, lihtsalt siis saad natuke rohkem kasutatavat võimsust. mootori max pöörded on suuremad.
|
tagasi üles |
|
 |
new1
HV kasutaja
|
02.11.2018 00:32:14
|
|
|
Sel juhul jääks alla 7A per cell voolutugevus kui 20A piiratud oleks.
|
|
tagasi üles |
|
 |
XeStAiSy
Aeg maha 60
|
04.11.2018 14:49:16
|
|
|
36 voldipeale annab ehitada suure mahtuvsega akusid 48v või suurema korpuse sisse. kui oma akut tühjaks imete siis saate 400-600 laadimiskorda pooltühja saate üle 2000 korra laadida. 36v 250w 350w on selline sweetspot vastupidamise suhtes.
_________________ Punktkeevitus patareidele/akudele. Akutrelli/laptopi/e-bike. PM |
|
tagasi üles |
|
 |
|