praegune kellaaeg 23.06.2025 15:28:35
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
jägaja
HV Guru

|
17.02.2016 13:56:26
|
|
|
Super AMOLED, sul elioni miski punkt ju peaaegu risti üle tee, vallamaja vastas, sealt on kallis lasta vedada?
_________________ " Maailm on täis kõikvõimalike külatarkade kogukondi, kelle ühine joon on teadus- ja tõenduspõhisele elukäsitusele vastandumine." |
|
Kommentaarid: 141 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
1 :: |
0 :: |
126 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sold OUT
no credit

|
17.02.2016 13:59:25
|
|
|
3200 eur esialgne pakkumine
_________________ People have been calling for a month and we've been sold out for a week or so.
|
|
Kommentaarid: 92 loe/lisa |
   |
5 :: |
79 |
|
tagasi üles |
|
 |
jägaja
HV Guru

|
17.02.2016 14:11:20
|
|
|
Hind siis juba optilisele? Mul oli esialgne suurem kui 2500€.
Nüüd siis ongi, et miks inimesed ei taha kiiremat, ilma mahupiiranguteta netti?
_________________ " Maailm on täis kõikvõimalike külatarkade kogukondi, kelle ühine joon on teadus- ja tõenduspõhisele elukäsitusele vastandumine." |
|
   |
126 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sold OUT
no credit

|
17.02.2016 14:16:35
|
|
|
No vask tuleb tuppa praegu. 1998 vms veeti meie majadele
_________________ People have been calling for a month and we've been sold out for a week or so.
|
|
Kommentaarid: 92 loe/lisa |
   |
5 :: |
79 |
|
tagasi üles |
|
 |
merku
HV kasutaja
|
17.02.2016 21:36:17
|
|
|
Minu jaoks tähendab kiire internet kiiret pingi. See mis õhu kaudu levib on ikka jube uimane. Eriti tipptunni ajal.
|
|
Kommentaarid: 22 loe/lisa |
   |
19 |
|
tagasi üles |
|
 |
ab79
HV kasutaja
|
17.02.2016 22:08:50
|
|
|
jägaja kirjutas: |
Hind siis juba optilisele? Mul oli esialgne suurem kui 2500€.
Nüüd siis ongi, et miks inimesed ei taha kiiremat, ilma mahupiiranguteta netti? |
ok, mõeldud on ikka seda olukorda, kus inimene ei pea ratsionaalseks kogu võrguehituse kulu enda kanda võtta.
ma usun küll, et kui ma tõesti nt vdsli ei saa, siis antud juhul oleks võtnud vastu mõne mobiilioperaatori pakkumise. Siiski, arvestades sissetulekuid, on 30+€ püsiühenduse eest siiski kallis. Sest see on ainult net, aga kui sul on veel mobiilne elu ja mitu koma teist sideteenust juures, siis üldsumma läheb ikka kirveks ära. Ja sellepärast inimene, kes peab sente lugema, loebki. Võtab väiksema kiiruse, millest rahakott üle käib. 3 aastat tagasi, oli mobiilne net tegelikult "vaeslapse" rollis. Kõik kirusid, et mahud väikesed ja kiirused ka madalad, aga hinnad kirved. 4G pole asja eriti parandanud nagu teada on, sest 4G levib kehvemini, kui 3G.
Hetkel tundub, et ainult konkurents sunnib operaatoreid mahupiiranguteta pakette turule tooma.
|
|
tagasi üles |
|
 |
-parun-
Kreisi kasutaja
|
18.02.2016 02:06:11
|
|
|
ab79 kirjutas: |
Kusjuures, tegin nnatuke "lisauuringuid" google abiga. Saksamaal polegi lõpptarbija DSL paketid kuigi kiired ja hinnad minu arvates liigkõrged (Deutsche Telekom) . Aga seal tundub, et on kõik ühes paketis alates netist kuni teleka ja pere mobiilideni välja. Rootsi Telia ka valikutega väga ei hiilga. Hinnaerinevus on võib-olla kõige kõikuvam, aga noh, ma arvan, et 30€ kiire neti eest välja käia on kallis. 20€ oleks mõistlik veel. SEe muidugi subjektiivne, sest rahakott võimalused ja vajadused on klientidel erinevad. Nt 500 Mbit neti eest maksaks ma tühja. Ei kasutaks seda lihtsalt ära. |
Saksamaa on meist muuski osas maha jäänud... Paljudes kohtades pole alla 10 € kaardimaksed võimalikud. Faksiaparaat on veel siiamaani au sees...
|
|
Kommentaarid: 1 loe/lisa |
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
AntsKask
HV vaatleja
|
18.02.2016 11:39:29
|
|
|
Sain sellise pakkumise Telekom ilt.
Aitäh, et olete huvitatud Elioni teenuste kasutamisest ning kiire tulevikuvõrgu tellimisest.
Esialgsete arvutuste kohaselt on Teie soovitud aadressile xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx valguskaabli rajamise maksumus hinnavahemikus 3 000 - 30 000 €. (ELASA kaablist ca 3 km kaugusel)
Hind sisaldab käibemaksu.
Hind sisaldab:
• välistel sidetrassidel teostatavaid kaabliehitus -ja materjalikulutusi;
• valguskaabli ehitust kuni hoone sideruumini.
Hind ei sisalda:
• maja kohaliku arvutivõrgu ehitustöid ja materjale (sideruumist kuni võrguseadmeteni);
• lairibateenuse kasutamiseks vajalikke võrguseadmeid (marsruuter, võrgulüliti jne).
Täpne hind selgub peale põhjalikumat tehnilist selgitust. Kui olete sellest huvitatud, esitage palun vastav päring Iseteeninduses või kirjutage aadressil info@telekom.ee ning andke meile sellest teada. Edastame Teile täpse hinnapakkumise e-maili teel hiljemalt 7 tööpäeva jooksul. Pakkumisega nõustumise korral ehitame valguskaabli võrgu üldjuhul 2 kuu jooksul.
Parimate soovidega,
Arthur Šibalov
valdkonnajuht
AS Eesti Telekom
Valge 16, 19095 Tallinn
Muud ei midagi. Anna aga raha.
|
|
Kommentaarid: 2 loe/lisa |
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
indrpo
HV Guru
|
18.02.2016 14:07:03
|
|
|
Kuna suurem osa võrgust on ilmselt mobiilioperaatorite kasutuses siis selle kohta kaarti pole, palju sellest töös on. Niipalju kui Telia kiire neti kaart näitab siis näiteks VDSL levialasid võiks Raplamaal lugeda selliselt:
https://geopank.elion.ee/haaletus/
Sipa, Teenuse, Laukna, Vana-Vigala, Kivi-Vigala, Järvakandi, Eidapere, Lelle, Käru, Purku, Raikküla, Kuimetsa, Pahkla, Prillimäe on kõik külad ELASA kaabli küljes töös. Töösse said kohe kui kaabel valmis. Samades piirkondades on ka Telia 4G optika peal.
Sel aastal lisandub Vahastu, Purila ja Järlepa.
Lisaks sellele rajas Starman võrgud Raplasse, Kohilasse, Alusse, Järvakanti ja Kehtnasse.
Omavalitsustest kasutab juba ELASA kaablit mõningates punktides, Märjamaa vald, Kohila Vald, võib-olla mõni veel.
Ülesse ei nimetanud teisi asulaid kus teenusepakkujad ise juba kaabli vedanud olid.
netmaster, sinu juttu kiidavad vaid kasutajad kes arvavad, et optika pidi tuppa selle projektiga jõudma (EI pidanud) VÕI on sama mätta otsast nagu vist sina, ei saanud oma pisi ISP ukse taha kiudu (mida oleks pidanud õigel ajal õiges kohas küsima)
Tänases vaates oleksin ise pidanud ka kodust naabritele ISPna teenust pakkuma hakkama ning siis koju kiu organiseerima läbi ELASA. Vastavad paberid ja kulutused oleks pidanud ikkagi tegema.
OK, oletame, et netmaster, jutt kuidas maksumaksja raha anti suurtele Telekomidele niisama ära (tulemust saamata) siis tekib mul küsimus.
1. Tegemist on EURO rahaga ning nende poolt pakutud, et täita Euroopa liidu ja Eesti eesmärke, viia kiire internet maapiirkondadesse, elanikele lähemale.
2. Võtta see raha siis vastu, või jätta EURO liidu taskusse?
3. Kui iga telekom oleks hakanud ise oma võrku laiendama, siis oleksid igal pakkujal omad kulud suuremad, ning need summad oleks teenuste kaudu kaudselt klientidelt välja nõutud, ehk teenuste hind oleks veel kõrgem, nii nagu Sri Lankal näiteks.
http://www.slt.lk/en/personal/broadband/ftth/packages?item_id=1015 Mingid imelikud piirangutega 100M paketid fiibril ja hinnad keskmiselt 90€ kanti.
See projekt ei tähenda tänase seisuga, et inimene saab kiire interneti või et ta selle TASUTA saab ja ma arvan, et just SEE ongi kogu selle vaidluse põhjuseks.
Mida siis ikkagi inimene saab?
1. Praktiliselt üle eesti valida omale sobiva 4G paketi, kiiruse piirangu ja mahupiiranguta või vastupidi. (tänu ELASAle, ei maksa klient samasuguse optikavõrgu rajamise eest vaid EL)
2. Elades külast, veidi suuremas asulas, peaks tekkima ELASA liitumispunkt ja tõenäoliselt ka mõne teenusepakkuja liitumispunkt millest võib saada täna olemasoleval või ehitataval kaablivõrgul vastavaid kiiruseid.
3. Saab kopsaka summa eest valguskaabliga ise liituda valguskaabliga nii ISP kui ka Eraklient. Juhul kui teenusepakkuja pole nõus LISAKS investeerima suurematesse kogukondadesse kus kogu TÖÖLE tehtud kulutused tagasi teenida. Me räägime eraldi Internetiteenuset ja Kulumaterjalidega tööst.
Mis edasi saab? Teab vaid ELASA, kas kauge tulevik toob kaablid jaotuspunktist edasi klientideni, või jäetakse see ISP ja Klientide endi kuludesse kanda.
Kui netmaster, sugused ütlevad, et kogu tehtud töö on tasuta riigiabi ISPdele ja see vaidlus ka sellega päädib, jääb kliendi vaates vist järele see viimane versioon, ehk projekt lõpetatakse nagu täna planeeritud ja ülejäänud on nagu on. Lehvitame ise kopamehele, omavalitsustele ja projektidele tuhandeid,et kiud tuppa saada. Võib jääda ka variant, et ISP lehvitab ise tuhandeid ning määrab siis teenusele vastava kuumaksu, mis need tuhanded tagasi tooks.
Mina olen öelnud, jätkake.
|
|
Kommentaarid: 259 loe/lisa |
   |
2 :: |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
netmaster
HV kasutaja

|
18.02.2016 18:43:02
|
|
|
minumeelest oleme me sellest kõigest juba rääkinud. Need mõned üksikud VDSL'i levialad olid juba olemasoleva vasevõrguga kaetud ja Telia oleks olnud täiesti vabalt võimeline oma kasumi arvelt sinna optika vedama. Seda nimetatakse investeerimiseks. Pealegi on igasugune DSL tehnoloogiline tupik ja suurendab pikas perspektiivis digitaalselt lõhet maa ja linna vahel veelgi. Kõik ülejäänu su jutust on lihtsalt demagoogia, mille võiks kokku võtta paari lausega: kui raha pakutakse, siis miks ei peaks seda lollidelt vastu võtma ja erinevalt naabritest, on ainult Eesti rikkaimad firmad liiga vaesed, et ise oma tuumikvõrku investeerida.
Eriti hea on võrrelda Eestit Sri Lankaga, mis on muide saar India ookeanis. Mis siis järgmisena - Kuuba, Põhja Korea? Neile kahele pole ka EU võrgu ehitamiseks pennigi raha andnud ja ilmselt selle pärast on seal nüüd kiire internetiga pehmelt öeldes kehvasti?
|
|
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
Maldur
HV veteran
|
18.02.2016 20:36:31
|
|
|
netmaster kirjutas: |
Eriti hea on võrrelda Eestit Sri Lankaga, mis on muide saar India ookeanis. |
Just. Saar ja veel millise geoloogiaga võrreldes meie lameda vesisevõitu põlluga kus on kolm suuremat kraavi sees , kui mõelda sellest liini rajamise keerukuse mõttes.
|
|
Kommentaarid: 4 loe/lisa |
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
jägaja
HV Guru

|
18.02.2016 20:54:08
|
|
|
indrekp kirjutas: |
netmaster, sinu juttu kiidavad vaid kasutajad kes arvavad, et optika pidi tuppa selle projektiga jõudma
Mina olen öelnud, jätkake. |
Ära pane teistele sõnu suhu ja mõtteid, mida pole mõeldud.
tsitaat: |
Euroopa Liidu toetuste abil rajatav lairiba baasvõrk on kavandatud nii, et see ei jääks 98 protsendist kodudest ja asutustest kaugemale kui 1,5 kilomeetrit. |
Sellele magistraalliini ehitusele (samm 1) peaks nüüd järgnema samm nr.2, mis peaks viimase miili pealt tooma kasutajale otsa tuppa, või krundi piirini. Seda aga ei taha kohe teps mitte juhtuda, see viimase miili teenus tahetakse täielikult tarbija rahakotile kanda jätta, kuigi seda pole esialgses kavas sees olnud.
http://uudised.err.ee/v/eesti/5f1197b8-9ae4-49fb-82b4-3234cc1fc58f/riigikontroll-kiire-internet-ei-pruugi-koikide-eesti-kodudeni-jouda
|
   |
126 |
|
tagasi üles |
|
 |
Killer85
HV veteran
|
18.02.2016 21:15:43
|
|
|
1. Tegemist on EURO rahaga ning nende poolt pakutud, et täita Euroopa liidu ja Eesti eesmärke, viia kiire internet maapiirkondadesse, elanikele lähemale.
2. Võtta see raha siis vastu, või jätta EURO liidu taskusse?
|
Kuldne Elioni loogika - kuna tegu on EURO maksumaksja rahaga, siis võib kratti teha küll.
|
|
Kommentaarid: 69 loe/lisa |
   |
67 |
|
tagasi üles |
|
 |
indrpo
HV Guru
|
18.02.2016 21:19:02
|
|
|
netmaster, jägaja, et siis mis?
1. Mõte on ikkagi see, et siis iga operaator paneks linnast oma kiuga küla poole ajama ja seda oma investeeringutest mis tegelikult tulevad rahva rahakotist otse? Ehk siis see keskmine operaator peaks näppu imema, kuna tal sellist investeeringuraha võtta ei ole?
2. Et siis operaator peaks investeerima kahjumlikku projekti ja vedama 100km kiudu selleks, et pakkuda teenust a'la 500le kliendile? (riik võitleb selle eest, et need 500 ka inimväärika neti saaksid)
3. Et siis jätame kasutamata Eurorahad mis aitaksid viia võrgu kõikide kodanike asulatesse, mida saaks kasutada kõik operaatorid, ka need väikesed, kes ei jaksa omale kiudu sinna tuua?
4. Ehk siis kui näiteks Telia oleks oma investeeringutega vedanud kaabli külakolkasse ära, ei oleks pidanud ta seda soodustingimustel teistele rentima ja oleks olnud puhas monopol?
Ehk siis ma ei saa aru, mille poolt te võitlete, kas teile sobis see, et fiiber jõudis maale, või te tahtsite, et operaator ise oleks oma kuludega selle maale viinud ja klient selle kaudselt kinni maksnud?
Ühest ma saan aru, te tahate võidelda minuga vastaspoolel
|
|
   |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
netmaster
HV kasutaja

|
18.02.2016 22:32:48
|
|
|
või te tahtsite, et operaator ise oleks oma kuludega selle maale viinud ja klient selle kaudselt kinni maksnud? |
Täpselt nii. Kliendid on selle juba mitmekordselt kinni maksnud.
Kuna linnas pole enam laieneda võimalik, on täiesti normaalne äritava, et ühe (üli)kasumliku ärisuuna kõrval investeeritakse vähem kasumlikku ärisse, selleks, et laieneda. Olgu see tagasiteenimise aeg kasvõi 10 aastat. Suuremate projektide puhul pole ka veel pikem aeg midagi erandlikku. See, et maale laienemine on nii meeletult kallis, on nende samade telekomide endi poolt kultiveeritud müüt.
Mida ma väidan, on see, et kas ELASA liikmed oleks pidanud ESTWIN'i ise kogu raha sisse panema ja polekski kellelgi midagi öelda olnud. Selleks oli neil olemas nii vajadus, kui finantsvõimekus. Või kui riik/EU rahastab ELASA't peaks riik olema ka asutajaliige (või vähemalt omama nõukogus hääli) proportsionaalselt sisse pandud raha hulgaga ja dikteerima järgmised 100a. kuidas seda võrku majandama peaks. Kaasa arvatud näiteks see, millised kohustused kaasnevad viimase miili ehitamise näol.
Praegu on olukord, kus riik on hulga raha magama pannud, aga juriidiliselt on võrgu omanikeks asutajaliikmed, kellel ei ole riigi ees tegelikult mingeid pikaajalisi kohustusi. Kui see ei ole riigiabi, või lihtsalt kingitus, siis mis see on? Kui nad oleks oma raha sinna matnud, oleks neil mingisugunegi stiimul viimase miiliga edasi minna, et hakata tagasi teenima. Praegu itsitavad pihku või haigutavad niisama, sest neile kingitud kaabli tühjana seismine ei maksa midagi. Paistab pigem nagu tüüpiline kinnisvaraprojekt.
ELASA põhikiri:
8.4. Pärast võlausaldajate kõigi nõuete rahuldamist allesjäänud vara jaotatakse asutajate vahel proportsionaalselt vastavalt sihtasutusele asutajate poolt asutamisotsuse kohaselt üleantud vara väärtusele selle üleandmise hetkel. |
ja mis jääb riigile? Kuna riik ei ole ELASA asutaja, siis tühjad pihud.
|
|
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
ab79
HV kasutaja
|
18.02.2016 23:34:04
|
|
|
-parun- kirjutas: |
ab79 kirjutas: |
Kusjuures, tegin nnatuke "lisauuringuid" google abiga. Saksamaal polegi lõpptarbija DSL paketid kuigi kiired ja hinnad minu arvates liigkõrged (Deutsche Telekom) . Aga seal tundub, et on kõik ühes paketis alates netist kuni teleka ja pere mobiilideni välja. Rootsi Telia ka valikutega väga ei hiilga. Hinnaerinevus on võib-olla kõige kõikuvam, aga noh, ma arvan, et 30€ kiire neti eest välja käia on kallis. 20€ oleks mõistlik veel. SEe muidugi subjektiivne, sest rahakott võimalused ja vajadused on klientidel erinevad. Nt 500 Mbit neti eest maksaks ma tühja. Ei kasutaks seda lihtsalt ära. |
Saksamaa on meist muuski osas maha jäänud... Paljudes kohtades pole alla 10 € kaardimaksed võimalikud. Faksiaparaat on veel siiamaani au sees... |
See on üllatav... Ma polegi ausalt terve oma elu jooksul kordagi saanud faksi kasutada. Siis, kui need kasutuses olid,olin poisike. Aga nüüd asendab faksi ju meiliteenus, kuigi on olemas ka VOiP faksiteenused jne.
Aga kaardimakse miinimum 10€, siis see tähendab, et kaardimakse tegemine on seal siis veel kallim??? Olen Itaalias käinud ja seal vist asjad järelikult natuke paremad, kui Saksas, kaardiga saab maksta igat summat ja hotellides on wifi iseenesestmõistetavalt tasuta. Üle riigi piletimüügiautomaadid raudteejaamades ja kombineeritud maksevõimalused, ka elektriarvega nt kohalikele.
|
|
tagasi üles |
|
 |
kert06
Kreisi kasutaja

|
18.02.2016 23:48:31
|
|
|
võrumaal tean 2 inimest + mina, kellele on tehtud pakkumine 22-28K eur, et vedada 600-1400m valguskaablit
|
|
Kommentaarid: 160 loe/lisa |
   |
142 |
|
tagasi üles |
|
 |
NightStriker
HV veteran
|
19.02.2016 00:29:41
|
|
|
--
viimati muutis NightStriker 26.07.2023 20:40:22, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 65 loe/lisa |
   |
63 |
|
tagasi üles |
|
 |
datebe
HV vaatleja
|
19.02.2016 10:27:20
|
|
|
Ma küll mõtlesin, et ei osale enam selles arutelus, kuna internetis ei ole sisuliselt võimalik muuta jäärapäiselt enda juurde jäävate inimeste arvamust. Seda polegi ehk vaja muuta, kuid jällegi tasakaalustatuse huvides, et seda teemat lugema juhtuvad teised foorumlased näeksid ka teist vaadet..
netmaster kirjutas: |
või te tahtsite, et operaator ise oleks oma kuludega selle maale viinud ja klient selle kaudselt kinni maksnud? |
Täpselt nii. Kliendid on selle juba mitmekordselt kinni maksnud.
|
Minu arvates on see põhimõtteliselt täiesti vale vaatenurk kogu sellele asjale. See peaks olema täiesti ilmselge, et ilma ELASA projektita oleks
a) Eestis hetkel välja ehitatud fiiberoptiline baasvõrk oluliselt väiksema katvusega. Ma ei hakka protsentidega vehkima, kuna ega me ju täpselt ei tea, millises mahus oleksid operaatorid selle ise ette võtnud.
b) See osa baasvõrgust, mille operaatorid oleksid oma jõududega rajanud, oleks veelgi kitsamalt ainult operaatorite enda huve arvestanud. Ei oleks toimunud arutelusid huvitatud osapooltega kaablitrasside valikule ettepanekute tegemisel. Oluline osa tekkinud sünergiast oleks jäänud tekkimata.
c) Klientide jaoks oleksid praegu sideteenuse hinnad kõrgemad, kuna operaatorite marginaalid oleksid ikkagi samasugused nagu täna, kuid kinni tuleks maksta ka tehtud investeeringud.
Netmasteri poolt välja pakutud idee analoog oleks see, kui näiteks Riik ja EU ei aitaks investeerida Jüri tehnopargi infrastruktuuri ja kommunikatsioonidesse eeldades, et las lao- ja tootmispindade ehitajad ise hoolitsevad selle eest. Las nad ise ehitavad omale juurdepääsuteed jne. Ma arvan, et sellisel juhul laiutaksid seal siiani põllud..
Seda mõttekäiku absurdini edasi arendades jääb mulje, et Netmaster esindab justkui Mäo ristis oleva söögikoha omanikku, kelle juurde enam kiirtee ei vii. Lõppkliendile (autojuhile) on neljarealine maantee oluliselt parem ja odavam teenus, kuid ikka on kuskil keegi, kelle jaoks oli vanasti parem.
|
|
Kommentaarid: 3 loe/lisa |
   |
3 |
|
tagasi üles |
|
 |
netmaster
HV kasutaja

|
19.02.2016 12:03:26
|
|
|
Netmasteri poolt välja pakutud idee analoog oleks see, kui näiteks Riik ja EU ei aitaks investeerida Jüri tehnopargi infrastruktuuri ja kommunikatsioonidesse eeldades, et las lao- ja tootmispindade ehitajad ise hoolitsevad selle eest. Las nad ise ehitavad omale juurdepääsuteed jne. Ma arvan, et sellisel juhul laiutaksid seal siiani põllud.. |
vot seda me ei tea, mis kõik oleks. Mitme naaberriigi näitel, oleks operaatorid selle võrgu omale (võibolla küll veidi hiljem) ise ehitanud, leides seejuures mudeli, mis oleks nii majanduslikult, kui tehniliselt jätkusuutlik. Või oleks riik selle ehitanud ja jaotusvõrgu näitel (ainu|enamus)osanikuks jäänud. ELASA ärimudel on selleks vägagi ökonoomne ja sobiv. Samas, kui lao ja tootmipindade ehiaja paari-aastane kasum ületab kümnekordset infra ehitamise maksumuse, siis tõepoolest - miks peaks riik aitama seda finantseerida? Miks peaks üldse riik eelistama ühte ettevõtjat teisele? Kui, siis riik peaks võibolla aitama alustavaid ettevõtteid, aga mitte üleriigiliselt olulise turujõuga rahvusvahelisi korporatsioone. Neljarealise kiirtee omanik on siiski riik, ja tehnopargi omanik ei saa seda 5a. pärast näiteks veoautodele tasuliseks teha, vms. Mis paneb sind arvama, et operaatorite marginaalid on ESTWIN'i tõttu nüüd madalamad, või jäävad selliseks? Mis takistab klientidel kinni maksmast inveteeringuid, mida operaatorid ei teinud? Kui sina Mäo söögikoha omanikuna vaataks seda pealt, siis mida sa arvaks?
viimati muutis netmaster 19.02.2016 12:09:56, muudetud 1 kord |
|
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
Max Powers
|
19.02.2016 12:08:33
|
|
|
Mingisse mõnega majaga külla pole mõtet kaablit vedada. Sama käib elektri, teehoolduse jms kohta.
|
|
Kommentaarid: 215 loe/lisa |
   |
3 :: |
182 |
|
tagasi üles |
|
 |
jägaja
HV Guru

|
19.02.2016 12:10:23
|
|
|
Õigus, kes kolis metsa see ka elagu metsas. Pole sinna vaja muud kui vaevumärgatavat metsarada.
|
   |
126 |
|
tagasi üles |
|
 |
H_K
Aeg Maha 2n

|
19.02.2016 13:11:31
|
|
|
Operaatorid kasutasid soodsat olukorda lihtsalt oma huvides ära, põhisüüdlane kujunenud olukorras, konkurentsitõrgetes ja ehitatud võrgu investeeringu küsitavas efektiivsuses on ikkagi riik, läbi majandus-ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM), kes kureeris raha - operaatorite ja regulatsioonide kokkusaamist. Mingil põhjusel ei paista projekti planeerimises ja tulemuses välja strateegilist riigi huvi ja regulatsioone, mis tagaksid üldisema huvi, vaid kogu projekt alates planeerimisest, tehnilistest aspektidest planeerinud kaasatud operaatorid ainult rangelt oma (äri)huve silmas pidades sisustanud. MKM roll paistis olevat ainult euroopast regionaalsearengu rahad muinasjutuga a'la "kiire internet igasse külasse" välja meelitada. Samas riigi huvi regulaatorina oleks pidanud olema jälgida, et antud projekt soodustaks konkurentsi ja vastaks üldisemalt laiematele huvidele, kui pelgalt suuroperaatorite äriplaan. Antud juhul on regulatsioonid ju kõike muud kui sektoris konkurentsi soodustavad ning seeläbi lairibavõrk mõistliku hinnaga saaks üldse igaüheni jõuda. Kogu loodud investeering on algusest peale suurte operaatorite poolt rangelt nende endi ärihuvidest lähtuvatest tingimusteega reguleeritud nii, et võimalikel konkurentidel ei oleks võimalik:
a) füüsiliselt võrku kasutada - on teadlikult jäetud lairiba võrk ühendamata "ohtlikes" sõlmpunktides, mis võimaldaks tulla konkurentidel kaabelvõrgus või naaberriigist meie turule konkureerima
b) lairibavõrgu rendi tingimused on seatud operaatorite poolt nii, et läbi selle võrgu iga mats maalt konkurendiks ei kipuks.
c) lõppeks läheb kogu võrk asutajaliikmete omandisse ja seejärel võivad nad ühepoolselt kehtestada mistahes tingimusi, kuni sisuliselt võrgu ainult omale hoidmiseni. On loomulik, et ega keegi konkurent ei ole võimleine konkureerima kohalike operaatoritega, kes riigilt oma magistraalvõrgud kingitusena saanud.
Kantsler Kotka sõnamulin on ainult hädakaitse MKM-i saamatuse ja võimalik, et teadlikult korruptiivsete hõnguga ükskõiksuse õigustamiseks.
Mingil põhjusel antud lairibavõrk ei ole ainus näide antud ministeeriumi kureeritavatest sektoritest, millega küsitavused kaasnevad. Olgu Estonian Air, elektrijaamad või "domeenireform", on ühine nimetaja - Parts ja laiemalt IRL-i kombitsad. "Omas ajas kõik õiged otsused" mees paras teflonmees ja midagi pahatahtlikku ei ole keegi suutnud tõestada. Kui tegu ei ole korruptsiooni ja pahatahtlikusega saab sellise süsteemsuse juures jääda üle ainult ebakompetentsus, laiskus ja saamatus.
|
|
Kommentaarid: 53 loe/lisa |
   |
51 |
|
tagasi üles |
|
 |
indrpo
HV Guru
|
19.02.2016 13:38:09
|
|
|
H_K kirjutas: |
a) füüsiliselt võrku kasutada - on teadlikult jäetud lairiba võrk ühendamata "ohtlikes" sõlmpunktides, mis võimaldaks tulla konkurentidel kaabelvõrgus või naaberriigist meie turule konkureerima
b) lairibavõrgu rendi tingimused on seatud operaatorite poolt nii, et läbi selle võrgu iga mats maalt konkurendiks ei kipuks.
c) lõppeks läheb kogu võrk asutajaliikmete omandisse ja seejärel võivad nad ühepoolselt kehtestada mistahes tingimusi, kuni sisuliselt võrgu ainult omale hoidmiseni. On loomulik, et ega keegi konkurent ei ole võimleine konkureerima kohalike operaatoritega, kes riigilt oma magistraalvõrgud kingitusena saanud. |
a) on sul näiteid kus võimalik pakkuja ei saa kiudu kasutada põhjusel, et toite saamine puudub? ELASA võrk algab ja lõppeb kapiga, enamasti saavad kaablid alguse kohast kus võimalik teenusepakkuja saab omale alusühenduse tellida, olgu siis Telia, Televõrk vms.
b) Lairiba võrgu rendi tingimused on kõigile ühesed, olgu siis ELASA asutajaliige või mitte
c) Kuidas ja mis tingimustel ja millal võrk asutajaliikmete omandisse läheb on minule ebaselge, üks mis ilmselt kindel, tingimused peavad jääma samaks.
On sul näiteid millised võrgud on riik kinkinud mõnele operaatorile? Minu teadmine on, et kõik mida riik on eraldanud, on müüdud ja ilmselgelt lagunevas seisus. Ehk kui müüakse maha lagunev laut ja ostja selle üles ehitab, ei ole see kuidagi nüüd äkki kingitud laut. Ehk siis sellele on tehtud sarnased kulutused, mida peaks tegema ka suvaline uus ISP, ostma või ehitama võrgu.
On arusaadav, et piirkonnas kus on vähe kliente ning need on juba kellegi kliendid, siis neid on raske üle võtta, kui sa ei tee turuhinnast madalamat pakkumist, samas fiiber koju võimaldaks seda ju teha kui vaadata neid kartustäratavaid optikapakkumisi suurettevõtetelt. Seega turg on täiesti vaba. Tõenäoliselt näiteks Starmani hiljutine fiibri uudis tähendab ka konkurendi laienemisplaane väiksemates piirkondades.
|
|
   |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
netmaster
HV kasutaja

|
19.02.2016 14:19:03
|
|
|
Kuidas ja mis tingimustel ja millal võrk asutajaliikmete omandisse läheb on minule ebaselge, üks mis ilmselt kindel, tingimused peavad jääma samaks. |
loe siis ELASA põhikirjast, kuidas käib vara jagamine. Juriidiliselt on võrk juba praegu asutajaliikmete omand. Kuna raha on esialgu lootust juurde saada, hoitakse madalat profiili.
Ega keegi ei ütlegi, et selline võrgu kaaperdamine peaks juhtuma, aga suhteliselt suure tõenäosusega varem või hiljem siiski juhtub.
Miks peaks sellisel juhul tingimused samaks jääma? Tegelikult pole nad juba praegu samad.
|
|
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|