Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Üldfoorum »  Eesti noorte säästmisharjumused (18-35.a) - küsitlus - TTÜ majandusteaduskonna magistritöö märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
h0llem
HV vaatleja
h0llem

sõnum 02.02.2015 02:05:00 Eesti noorte säästmisharjumused (18-35.a) - küsitlus - TTÜ majandusteaduskonna magistritöö vasta tsitaadiga

Tere foorumi rahvas,

Viin TTÜ majandusteaduskonnas läbi magistritöö jaoks uuringut, kus soovin leida erinevaid mõjutegureid, mis noorte säästmisharjumusi mõjutavad. Olen väga tänulik, kui leiaksite paar minutit aega, et küsitlusele vastata. Iga küsitluse vastanu andmed on väga olulised, vahet pole, kui noor te olete, kas käite tööl või koolis. Kui Teil tekib küsimusi, siis vastan Teile meeleldi! Kui soovite veel panustada noorte tulevikku, siis võite küsiltust enda sõprade ja tuttavatega ka jagada icon_smile.gif

https://docs.google.com/forms/d/1X5oMlVYl-0D77DsOqu5LIRcaM5kwa9yCjt5xcEeG5sA/viewform?c=0&w=1

Lehelt leiate veel lisainfot ning suunava lingi küsitlusele.

Suured tänud vastamast ning tulemused saabuvad samale lehele pärast edukat kaitsmist.

Lugupidamisega,
Risko Tiitso
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
infect
Kreisi kasutaja
infect

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 02.02.2015 02:16:30 vasta tsitaadiga

tsitaat:
Kui suur on Teie 6 kuu keskmine sissetulek eurodes? *

Mõeldud siis ikka 6 kuu ehk 6x ühe kuu palk kokku?
Kommentaarid: 25 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 25
tagasi üles
von Wu
HV Guru
von Wu

sõnum 02.02.2015 02:18:30 vasta tsitaadiga

Mõeldud on ikka keskmist. 6 kuu sissetulek jagatud 6-ga.
Kommentaarid: 888 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 668
tagasi üles
infect
Kreisi kasutaja
infect

sõnum 02.02.2015 02:31:06 vasta tsitaadiga

von Wu kirjutas:
Mõeldud on ikka keskmist. 6 kuu sissetulek jagatud 6-ga.

Lause küll seda ei väljenda.
tagasi üles
korsten
HV veteran

sõnum 02.02.2015 09:11:31 vasta tsitaadiga

Majandusteaduskonna magistritöö tarvis on tegemist küll väga kehva küsitlusega. Pigem gümnaasiumi ettevõtlus/majandustunni tasemel küsitlus :S
tagasi üles
Riivo
HV Guru
Riivo

sõnum 02.02.2015 14:05:05 vasta tsitaadiga

korsten kirjutas:
Majandusteaduskonna magistritöö tarvis on tegemist küll väga kehva küsitlusega. Pigem gümnaasiumi ettevõtlus/majandustunni tasemel küsitlus :S
Vastasin küsitlusele. Nõus selle arvamusega.
Kommentaarid: 233 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 221
tagasi üles
attrs
HV Guru
attrs

sõnum 02.02.2015 14:13:25 vasta tsitaadiga

Riivo kirjutas:
korsten kirjutas:
Vastasin küsitlusele. Nõus selle arvamusega.

+1

h0llem
HV vaatleja
h0llem

sõnum 02.02.2015 14:37:21 vasta tsitaadiga

Omalt poolt tagasisideks nii palju. Kelle jaoks tundub tase madal, siis ma eeldan, et Teie jaoks on haridussüsteemis kõik väga hästi. Teie lapsed arenevad kiiremini ning majanduslikult arukamaks kui teised, samuti on Teie rahaasjad väga korras. Kui see tõesti on pole see tase, siis miks enamus inimesi elab üle oma võimete ja töötab pensionini? Miks noored alustavad tulude-kulude kontrolli ja finantsplaneerimist nii hilja? Kui olete enda finantsidega kursis, siis sellele vastamine peakski olema lapsemäng. Samas on olnud tagasisidet, et raske küsitlus ning võttis kauem kui paar minutit aega. Hetkel pea 400 vastanute tulemusi silmates võin julgelt väita, et hüpoteese on võimalik püstitada päris palju ning olukord ei ole üldse mitte lilleline.

Igal juhul kõigil on õigus oma arvamusele ning tagasiside on alati oodatud, olgu ta negatiivne või siis positiivne.

Arutelu vastu pole mul midagi, kui keegi soovib oma arvamust jagada icon_smile.gif
tagasi üles
infect
Kreisi kasutaja
infect

sõnum 02.02.2015 15:18:48 vasta tsitaadiga

Asi pole eesmärgis.

Küsitlus on nõrk. Olen ise ka üliõpilane ja see on praegu küll madal tase.
tagasi üles
rex
HV Guru
rex

sõnum 02.02.2015 15:44:45 vasta tsitaadiga

h0llem kirjutas:
Miks noored alustavad tulude-kulude kontrolli ja finantsplaneerimist nii hilja?

Mingeid wannabe psühhoanalüütilisi teste ma tavaliselt täita ei viitsi, kuna ma näen läbi, millises suunas üks või teine vastus tulemust kallutab, aga sellele küsimusele ma võin sulle soovi korral pikalt ja laialt vastata. icon_cool.gif
Kommentaarid: 247 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 226
tagasi üles
h0llem
HV vaatleja
h0llem

sõnum 02.02.2015 15:46:39 vasta tsitaadiga

Küsitlus peab ikkagi olema arusaadav enamustele ning samuti tuleb arvestada ka ajalist piirangut. Pole reaalne teha küsitlus, mille täitmine võtab tunni ning kus kasutatakse enamuses ainult finantstermineid. Kui öeldakse ette, et ei tasu pikka küsitlust teha ning nõutud vastanute arv on päris suur, siis üsna raske üksikindiviidil teha kõigile arusaadav ja lühike küsitlus, et need eesmärgid täita. Tuli otsustada teatud kindlad muutujad mudelisse ning tegutsema hakata.

Mu enda eesmärk on töösse lisada spetsiifiline ning huvitav teooria (psühholoogilised faktorid, inimeste tarbimine, säästmine, arenenud vs arengumaad jne), kõrvale teised empiirilised uuringud ning enda mudelid. Eelkõige on rõhk andmete uudsusel ning valimi suurusel.

Töö peaks olema kõigile inimestele arusaadav ning mõtlemapanev. Reaalselt ühiskonnas vajalik ja loodetavasti kuskil ringkonnas ka kõneainet pakkuv.
tagasi üles
2korda2
HV kasutaja

sõnum 02.02.2015 15:56:04 vasta tsitaadiga

tsitaat:
Mitu protsenti sissetulekust olete keskmiselt viimase 6 kuu jooksul kuus säästnud? *

Mida loetakse säästmiseks? Kas eluasemelaenu põhiosa tagasimaksed on säästmine? Autoliisingu põhiosa tagasimaksed?
Jooksvale kontole iga kuu jäävad 100EUR (mis tõenäoliselt suvel reisimisega laiaks lüüakse)?
Või loetakse siin säästmiseks eraldi finantsinstrumentidesse paigutatud varasid? Või kõlbab säästmiseks nimetada ka mõnd hobitegevust, mis lubab investeeritud vara väärtust säilitada/kasvatada (numismaatika jms)?
Sõltuvalt definitsioonist kõigub mul säästmine 5-25% vahel.

tsitaat:
Kus hoiate või hoiaksite oma hädareserve?

Aktsiates, pikaajaliselt. Vastusevariant puudub.
Kommentaarid: 7 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 7
tagasi üles
h0llem
HV vaatleja
h0llem

sõnum 02.02.2015 16:09:53 vasta tsitaadiga

Mida suudate säästa peale eluasemelaenu, autoliisingu jt põhiosa tagasimakseid. Raha, mis jääb reaalselt üle, mida on võimalik pensionini säästa või millessegi investeerida.

Hetkel on mõeldud nii lühi- kui ka pikaajalist säästmist. Kui jääb pool aastat iga kuu 100 eurot kõrvale, siis inimesel võib see seista niisama, reisiks kõrvale pandud või investeeritakse seda igakuiselt või mingi perioodi tagant, kas siis finantsinstrumentidesse või hobidesse, mis võivad vara kasvatada. Selles küsimuses pole oluline, mida rahaga edasi tehakse. Teha kindlaks, kas üldse teatakse ja ollakse kursis sellega. Millised inimesed rohkem suudavad säästa ning võimalikult varakus eas leida need positiivsed mõjurid ülesse.
tagasi üles
korsten
HV veteran

sõnum 02.02.2015 16:31:55 vasta tsitaadiga

tsitaat:

Arutelu vastu pole mul midagi, kui keegi soovib oma arvamust jagada icon_smile.gif

thumbs_up.gif
Kui on juba üle 400 vastanu siis ilmselt küsitlust enam tagasi ei kutsuta ja/või uuesti ei püstitata.

Kuna teemaalgataj poolt on oodatud vastukaja siis märgiks kiirelt mõned asjad mis mulle silma hakkasid.
1) vastusevariante on vähe/pole lahtrit selgituseks või mõne muu vastusevariandi märkimiseks (alates "töösuhe" küsimusest peale).
2) ei saanud valida üle ühe valiku ning puudus selgituslahter.

3) taskuraha küsimuse näol on tegemist suunava küsimusega. Kui vastasin "ei saanud taskuraha" siis pidin ikkagi vastama järgnevatele küsimustele mis puudutasid kontrolli ja taskuraha piisamise kohta?
4) "Kas olete nõus, et põhikooli lapsi võiks distsiplineerida erinevate boonuste, kulude kontrolli jt meetoditega? " Liiga laialivalguv küsimus mida paljud ei seosta üldse majandusliku küljega. Näiteks võib olla boonuseks või tõkendiks laagrisse saamine/mitte saamine, "trahviks" õue muru niitmine (mida muidu teeb nt isa) jne.
5) "Mitu protsenti sissetulekust olete keskmiselt viimase 6 kuu jooksul kuus säästnud?" Kehtib peost-suhu elajate kohta. Ma hoian oma sääste aastaid samal tasemel ja seega võiks vastata, et pole midagi säästnud kuigi pangaarvel on säästudena aasta sissetulek. Samas võivad pikemaajalised säästud olla mitte rahalised (nt investeeringud kinnisvarasse, väärtpaberitesse, väärismetallidesse vms).
6) "Kas olete säästnud raha reisi, auto, elektroonika jne soetamise jaoks?" Täpsustaks selle "jne". Kui mul midagi vaja peaks olema (ka nt autot) siis ma lähen ja ostan. Maja ja kinnisvara ostuks pean samas säästma. Samas teine inimene säästab muusikakesuse ostuks... Samuti pole arvestatud järelmaksu/liisingu võimalusega. Mõnel on terve elu järelmaksu peal kuid kodulaenu pole, kiirlaenu pole võtnud ja ei suitseta (viimase kohta käis ka väga imelik küsimus, küsitleja näol on ilmselgelt tegemist kas mittesuitsetaja või pühapäevasuitsetajaga). Samas joob nagu loom icon_smile.gif

Sellise küsitluse põhjal on vast võimalik "midagi ära teha" ja võib juhtuda ka, et tänapäeva tingimustes (ülikoolil on vaja õpilasi ja lõpetajaid ning inimestel on vaja diplomit: tekib sümbioos ja "kuidagi ära tegemine") magistritöö valmis saada ning ära kaitsta. Teisalt ei leiaks tõenäoliselt pooletunnine "kaasa mõtlemine" ja küsimustiku täitmine eriti palju vastukaja ja oleks noortele füüsiliselt valus pingutus (mõtlemine ja keskendumine üle 2 minuti).

E: Krediitkaardiga/järelmaksuga ostlemine võrdub millegi jaoks säästmisega. Samas peegeldab (tavaliselt) kehvemat majanduslikku mõtlemist. Küsitlusse aga märgib selline inimene tõenäoliselt "kui raha on siis ostan". Tulemus on vildakas.

Mu kriitika pole pahatahtlik, esitan oma nägemuse ja allkirjale vastavalt ei maksa seda absoluutse tõe esitamisena võtta.

E2:
tsitaat:

Kelle jaoks tundub tase madal, siis ma eeldan, et Teie jaoks on haridussüsteemis kõik väga hästi. Teie lapsed arenevad kiiremini ning majanduslikult arukamaks kui teised, samuti on Teie rahaasjad väga korras.

Lugesin mitu korda ja ikka ei suutnud aru saada mis seob küsitluse madalat taset "kõik väga hästi" haridussüsteemi ja laste arenguga...
tsitaat:

...Eelkõige on rõhk andmete uudsusel ning valimi suurusel.

Statistika tegemine on libe tee. Uute muutujate sisse toomine kisub tihti statistika vildakaks sest tihtipeale rõhutakse just uudsele lähenemisele ja arvestatakse sissetoodud muutujate mõju teemale valesti (ülepaisutatuna). Näiteks keskkonnamõju hindamisel on muutujatega "pisut mängides" saada hoopis erinevaid lõpptulemusi.

tagasi üles
rex
HV Guru
rex

sõnum 02.02.2015 16:38:03 vasta tsitaadiga

korsten kirjutas:
2) ei saanud valida üle ühe valiku ning puudus selgituslahter.

Kes neid 400+ selgitusi lugeda viitsib. Kokkuvõttes lastakse tabelisse vanus või vanusegrupp ja selle taha vastav valikvastuste esinemisprotsent. Ega neid ankeete eraldi ei avata. Selgituste adekvaatne analüüs oleks juba doktoritöö materjal.
Kommentaarid: 247 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 226
tagasi üles
LKits
HV Guru
LKits

sõnum 02.02.2015 16:58:35 vasta tsitaadiga

Miks alkoholi harjumustes ei ole? Kuidagi mitte-eestlaslik icon_biggrin.gif

Mõni tõmbab pakk päevas (20-25€ nädalas), mõni paneb nädalavahetusel 50-100€ eest pidu.

Töösuhte all on see lause, kuidagi ebameeldiva tooniga "Varakult pensionil, kuna on piisavalt passiivset sissetulekut, et säilitada olemasolev elatustase".
Kuidas lähened invaliidsus töövõimetusega pensionäri osas?

Igatahes, vastatud icon_smile.gif

vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
2korda2
HV kasutaja

sõnum 02.02.2015 17:06:01 vasta tsitaadiga

h0llem,
antud vastuste põhjal saad vildaka nägemuse. Põhjendan:
Võtame kaks isikut, kummalgi neto-sissetulek 1000EUR.
1. isik 1 on võtnud kodulaenu ja autoliisingu, põhiosa tagasimaksed kokku 250EUR, paneb iga kuu enda juhitud aktsiaportfelli 100EUR.
2. isik 2 ei ole võtnud ühtegi laenu, elab üüripinnal ja kasutab ühistransporti, iga kuu jääb 150EUR jooksevkontole üle, kord aastas käib selle raha eest eksootikat nautimas.

Antud säästmise definitsiooni järgi on isik 2 edukam säästja. Kumb suurema tõenäosusega muretut pensionipõlve peab?
Ehk - minu jaoks jääb töö eesmärk pisut segaseks.
Kommentaarid: 7 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 7
tagasi üles
von Wu
HV Guru
von Wu

sõnum 02.02.2015 20:50:33 vasta tsitaadiga

korsten kirjutas:
E: Krediitkaardiga/järelmaksuga ostlemine võrdub millegi jaoks säästmisega. Samas peegeldab (tavaliselt) kehvemat majanduslikku mõtlemist.

Oleneb, mida osta. Enamik asju läheb kogu aeg kallimaks, seega võib järelmaksuintress olla isegi soodsam kui pärast aastast kogumist (ja algse summa kokku saamist) avastada, et tuleb veel pool aastat koguda.
Samas arvutitehnika või autode jaoks on igal juhul mõistlikum koguda. Mingi aja pärast saad parema asja odavamalt.
Kommentaarid: 888 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 668
tagasi üles
napoleon
Unknown virus
napoleon

sõnum 02.02.2015 21:03:45 vasta tsitaadiga

Eestis on suht tüüpiline, et võetakse n+1 laenu ja järelmaksu ja midagi ei jää üle. Eheda näitena meenub ühe inimese väide(kelle sissetulek oli umbes sama mis minul ehk keskmisega võrreldes sugugi mitte väike). Väide oli siis selline, et mina(st. mina mitte tema) endale midagi selleks osta ei saagi, et elektroonika, autode jms. jaoks laenu/liisingut/järelmaksu ei võta. Tema ootas iga kuu palgapäeva ja mina oleks võinud omale 50" teleka ka kohe välja osta ja selle peale poleks kaugeltki mitte kõik säästud kulunud(seda ma talle muidugi ei öelnud), kuid ei pidanud seda mõistlikuks kuluks.
Küsitluse suunitlus umbes selline paistabki olema, et kui paljud end lõhki on laenanud koos psühholoogiliste küsimustega, miks nad seda teinud on icon_wink.gif
Kommentaarid: 77 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 60
tagasi üles
RCC
HV Guru
RCC

sõnum 02.02.2015 21:38:29 vasta tsitaadiga

h0llem kirjutas:
on Teie rahaasjad väga korras. Kui see tõesti on pole see tase, siis miks enamus inimesi elab üle oma võimete ja töötab pensionini? Miks noored alustavad tulude-kulude kontrolli ja finantsplaneerimist nii hilja? Kui olete enda finantsidega

raha on suurim illusioon ja pettus, seega rahaasjad EI SAA olla kunagi korras. miks inimesed töötavad ja elavad üle oma võimete; kõik tahavad ju olla naabrist paremad. enamus käib ju tööl (st ei tee tööd) vaid olude sunnil, mis on tegelikult väga vale.

vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
UnknowFunk
Kreisi kasutaja
UnknowFunk

sõnum 03.02.2015 15:21:24 vasta tsitaadiga

Asjalik küsitlus, vastatud thumbs_up.gif
0n3_Sh0t
HV vaatleja
0n3_Sh0t

sõnum 04.02.2015 00:43:08 vasta tsitaadiga

Küsimustik suhteliselt nõrgal tasemel koostatud ja selle eesmärk on arusaamatu.
Küsimustik tundub läbimõtlematult ja kiiruga kokku pandud.
Küsimused on ''hüplevad'', st. küsimused peaksid olema paremini jaotatud ja nende esinemine loogilisem. (Valimi demograafilised näitajad, valimi käitumisharjumused jne. loogilises järekorras)
Kindlasti oleks pidanud olema ka võimalus vastajal oma vastust selgitada.
Aga eks me kõik õpime.

Ehk jagad meiega ka küsitluse tulemusi ja oma järeldus?
tagasi üles
SurfData
HV Guru
SurfData

sõnum 04.02.2015 14:20:50 vasta tsitaadiga

sai ka vastatud. Tundusid jah natuke hüplikud küsimused. Mõnes oleks tahtnud mitu vastust panna (eriti just see pensioni teema, et riiklikult nagu praegu on (kuna ma ju maksan makse sinna) ja lisaks siis isiklik kogumine ning vajadusel ka lapsed (mul õnneks seda II lammast ei ole, kolmandast rääkimata). Praegune üks sunnitud valik sundis mind valima riiki). Samuti on mul säästmine praegu olematu. Varem sai säästetud, hetkel läheb kõik eluaseme peale. Kui sellega "valmis" siis vaatab säästmise teemat edasi. Seega olen ma halb finantside käsitleja? Kiirlaene võtnud ei ole. Küll aga olude sunnil õppelaenu ja eluasemelaenu. Samuti mainitud küsimus, et suitsetamine ja hasartmängud on sees, aga alkoholi tarbimist mitte (mis on paljudel suurema kuluga kui mõni lotopilet või suitsetamine).

Ootaks ka huviga, et mis tulemused ja järeldused sealt välja kooruvad.
Kommentaarid: 84 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 74
tagasi üles
h0llem
HV vaatleja
h0llem

sõnum 01.07.2015 13:44:40 vasta tsitaadiga

Tere jälle.

Nüüdseks lõputöö kaitstud ning tulemused olemas. Tänan kõiki vastajaid ning huvilistel on võimalus töö PDF versiooniga, infograafikuga või uudisteportaalide artiklitega tutvuda.

Kõik see leitav RiskInvest finantsportaali lehelt icon_arrow.gif http://www.riskinvest.ee/magister

Ilusat päeva icon_smile.gif
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Üldfoorum »  Eesti noorte säästmisharjumused (18-35.a) - küsitlus - TTÜ majandusteaduskonna magistritöö
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.