praegune kellaaeg 28.06.2025 10:11:07
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Tanel
HV Guru

|
16.08.2014 10:27:19
Ülikoolid said programmide abil mitmele plagiaadile jälile |
|
|
Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus (HITSA) on ülikoolidele loonud eestikeelse plagiaadituvastussüsteemi KRATT (kraaditööde autorsuse tuvastamise tarkvara), mis kasutab dokumentidest korduste leidmiseks digitaalsetes arhiivides olevaid töid, otsib sarnasusi internetist ja eestikeelsest Vikipeediast ning ka süsteemi lisatud töödest.
Kahtluste ilmnedes koostab KRATT raporti, kus probleemsed kohad on võrdlusmaterjaliga kõrvuti esile toodud
Loe edasi: http://www.postimees.ee/2889835/ulikoolid-said-programmide-abil-mitmele-plagiaadile-jalile
Pildil: Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutuse infosüsteemide arenduskeskuse juhataja Eneli Sutt näitab plagiaadiprogrammi KRATT, millega saab Eestis kaitstud diplomitöid omavahel võrrelda. Foto: Jaanus Lensment
_________________ Hinnavaatlus.ee - leia parim hind!
HV valuutakalkulaator |
|
Kommentaarid: 465 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
12 :: |
7 :: |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
rex
HV Guru

|
16.08.2014 12:30:03
|
|
|
Kui seda veel tagasiulatuvalt teha, saaks vist platsi "ülikooliharidusega" kontingendist poole puhtamaks.
|
|
Kommentaarid: 247 loe/lisa |
   |
0 :: |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
kalvis
Kreisi kasutaja
|
16.08.2014 19:07:11
|
|
|
Ma ei tea ühtegi tööd, mis ei sisaldaks kirjandusest või eriti wikipeediast kopeeritud lõike. Arvutiajastul on ju teksti kopeerimine imelihtne. Oma enda töö oli 80% koopia tehnilistest juhenditest, wikist ja avaldatud kirjandusest. Minu töö oli õigest kohast õige lõik kopeerida et saaks ilus jutt, kõik parandused olid keeleliselt ju vaid selleks, et jutt oleks ladus, ometi sain parima hinde. Sest kaitsmisel olin sisus 100% valdaja, ühegi tõmbeküsimusega vahele võtta polnud võimalik.
Kooliajal oli tüüpiline, et grupiga tehti kursdatööd, seega olid vaid ülesande arvandmed erinevad, ometigi kaitsmisel tuli kohe välja, kes oli teinud copy-paste, kes aga sisust aru saanud.
Selle programmi alusel lendaks kogu mu lõpetanud kursus ülikoolist välja.
|
|
tagasi üles |
|
 |
TALIBAN
HV kasutaja
|
16.08.2014 20:08:54
|
|
|
Äkki keegi targem teab, et kas KRATT oskab ka tõlkida tekste ? Nimelt, enamus akadeemilisest kirjanduses on inglise keeles ja reeglina koostatakse akadeemilised tööd eesti keeles. Ehk siis tõlkes läheb vorm kui selline nagunii kaduma (iga inimene tõlgib nii nagu ta oskused lubavad) ja programmil pole võimalust võrrelda seda teksti mitte millegagi. Parandage mind kui ma eksin. Kui mitte siis on programmi efektiivsus kaheldav...
|
|
Kommentaarid: 20 loe/lisa |
   |
18 |
|
tagasi üles |
|
 |
ricom2ger
HV veteran

|
16.08.2014 21:12:45
|
|
|
kalvis kirjutas: |
Ma ei tea ühtegi tööd, mis ei sisaldaks kirjandusest või eriti wikipeediast kopeeritud lõike. Arvutiajastul on ju teksti kopeerimine imelihtne. Oma enda töö oli 80% koopia tehnilistest juhenditest, wikist ja avaldatud kirjandusest. Minu töö oli õigest kohast õige lõik kopeerida et saaks ilus jutt, kõik parandused olid keeleliselt ju vaid selleks, et jutt oleks ladus, ometi sain parima hinde. Sest kaitsmisel olin sisus 100% valdaja, ühegi tõmbeküsimusega vahele võtta polnud võimalik.
Kooliajal oli tüüpiline, et grupiga tehti kursdatööd, seega olid vaid ülesande arvandmed erinevad, ometigi kaitsmisel tuli kohe välja, kes oli teinud copy-paste, kes aga sisust aru saanud.
Selle programmi alusel lendaks kogu mu lõpetanud kursus ülikoolist välja. |
Teemaks on ju viitamine, mitte sisu. Egas ta on natuke totter, unustatud jutumärk loetakse plagiaadiks.
TALIBAN kirjutas: |
Äkki keegi targem teab, et kas KRATT oskab ka tõlkida tekste ? Nimelt, enamus akadeemilisest kirjanduses on inglise keeles ja reeglina koostatakse akadeemilised t.ööd eesti keeles. Ehk siis tõlkes läheb vorm kui selline nagunii kaduma (iga inimene tõlgib nii nagu ta oskused lubavad) ja programmil pole võimalust võrrelda seda teksti mitte millegagi. Parandage mind kui ma eksin. Kui mitte siis on programmi efektiivsus kaheldav...  |
Kui keegi on seda sama teksti varem kasutanud ja ümberjutustanud, siis pmsti "tõlgib" küll.
|
|
Kommentaarid: 123 loe/lisa |
   |
111 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ragnar7474
HV veteran
|
17.08.2014 00:26:42
|
|
|
Tekib küsimus, et kust kohast peaks siis lõputöö info tulema? Või on parafraseerimine pandud kõige tähtsamale kohale?
_________________ O: Kaevurikraami - Toiteplokid, riserid, emaplaadid, FAN controllerid jms
O/M: NVIDIA 10xx 20xx 30xx videokaarte. |
|
Kommentaarid: 93 loe/lisa |
   |
89 |
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
17.08.2014 09:42:55
|
|
|
Ragnar7474 kirjutas: |
Tekib küsimus, et kust kohast peaks siis lõputöö info tulema? Või on parafraseerimine pandud kõige tähtsamale kohale? |
Kui viitsid algallikas oleva teksti läbi lugeda, siis näed, et jutt ei käi info kasutamisest vaid, et jutt käib enamjaolt sellest, et puuduvad viited neile allikatele millest infot kasutati.
See viitamise-värk on tänapäeval täpselt samamoodi nagu oli aastaid ja aastakümneid tagasi, et kui mingit infot kasutasid siis panid ilusti-kenasti kirja ka selle kuskohast info pärit on.
Raamatu korral: raamatu pealkiri, autor, ilmumisaasta, leheküljed.
Neti korral: siis originaalloo pealkiri, autor ja link sellele.
Väga lihtne ju. Ja kes veel täpsemalt ja p6hjalikumalt värgist teada tahab, siis näiteks ülikoolidel on lausa olemas Viitamisjuhendid. Huvitav, et nendest midagi kuuldud pole....
Üks väike näide, aga ka PDF-formaadis selgitavaid lehti on netis hulgim saadaval:
Tallinna Ülikool
Teadustööde vormistamise juhend
http://www.tlu.ee/et/eesti-humanitaarinstituut/yliopilasele/juhised-ja-blanketid/teadustoode-vormistamise-juhend
|
|
Kommentaarid: 284 loe/lisa |
   |
2 :: |
11 :: |
211 |
|
tagasi üles |
|
 |
namstoop
HV Guru

|
17.08.2014 11:34:20
|
|
|
Ei maksa liiga sahmi sellise asja pärast minna jah. Lõppkokkuvõttes peab ikkagi inimene otsustama, kas tegu on plagiaadiga või on lihtsalt ühes kohas jutumärgid puudu vms. Lisaks saavad sama programmi kasutada ju ka tudengid enda töö eelnevaks kontrolliks.
Ma paari enda tudengi tööd lasin sealt läbi. Aga kuna siis oli asi üsna alguses ei olnud oodatagi mingit erilist tulemust.
Aga üldiselt on viitamine üsna problemaatiline teema küll. Olen retsenseerides päris palju vajakajäämistega kokku puutunud. Ei teagi kas seda tehakse lollusest või mõni ka teadlikult.
_________________ verba volant, scripta manent
Hoiatus! Olen sinu postituses olevate lolluste ja nõmeduste vastu allergiline. Lolluste ilmnemisel võib kaasneda raskekujuline sarkastiline reaktsioon. |
|
Kommentaarid: 72 loe/lisa |
   |
3 :: |
1 :: |
63 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|