Avaleht
uus teema   vasta Raud »  Videokaardid / Monitorid / TV »  AMD Volcanic Islands aka R-200 seeria videokaardid märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 41, 42, 43 ... 124, 125, 126  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
SilQ
HV Guru
SilQ

sõnum 05.11.2013 23:45:34 vasta tsitaadiga

Helitase dB Heliaallikas

110 Nuttev laps
100 Muruniiduk
90 Väga suure liiklusega ristmik
80 Rong
70 Tolmuimeja
60 Vali laulmine
50 Tavaline inimese vestlus
40 Vaheaeg teatris
30 Sosistamine
20 Lehtede sahin
Kommentaarid: 241 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 208
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
jeesus188
kodustatud
jeesus188

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 05.11.2013 23:47:50 vasta tsitaadiga

SilQ kirjutas:
Helitase dB Heliaallikas

110 Nuttev laps
100 Muruniiduk
90 Väga suure liiklusega ristmik
80 Rong
70 Tolmuimeja
60 Vali laulmine
50 Tavaline inimese vestlus
40 Vaheaeg teatris
30 Sosistamine
20 Lehtede sahin

Ot
Sharapova peaks esikohal olema

Kommentaarid: 71 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 64
tagasi üles
Archangel
HV veteran
Archangel

sõnum 05.11.2013 23:51:11 vasta tsitaadiga

See on jah tõsi, et erinevate veebilehtede arvustuste juures peab uurima kuidas mõõdetakse, sest mõned mõõdavadki otse arvutikasti seest - mis on review enda raames täiesti okei kui nad on alati nii teinud. Tegelikult ongi kõige õigem nii review jaoks mõõta, et saada kõige objektiivsem tulemus, pole arvutikasti ega distantsi jms segavaid faktoreid juures. Aga kui sa üritad mõista kuidas see sind kui arvutikasutajat puudutab siis peaksid Db-d mõõtma enda kõrva juurest, sest ega sa ju kõrvupidi arvutis ei istu.

Ütleme nii, et minu graafikakaart MSI 760 on üks vaiksemaid kaarte mida osta võimalik ning ca. 1m, mis jääb minu kõrva ja arvuti vahele muudab selle praktiliselt hääletuks. Guru3D reviewde järgi on ta ca. 75cm kaugusel full loadis 38Db. Ma kuulen seda, aga umbes samapalju kuulen ma teisest toast ka külmkapi urisemist või aknapraost tulevat pisikest tuuletõmmet. Toa teises otsas olev lauakell tiksub piisavalt valjult, et ma seda kuuleksin üle full-loadis arvuti. icon_biggrin.gif

Seega sorry, aga jutt, et üle 30Db pole talutav tundub väga tobe või on tegemist üli-inimliku kuulmise ja ekstreemselt kõrgete standarditega icon_biggrin.gif. Mul on ideaalne kuulmine ning veedan päevas 16+h arvuti taga. Ma oleksin ammu sussid püsti visanud, kui selline müratase kuidagi häiriks.

30Db kohta öeldakse, et see on võrreldav öise vaikse magamistoaga, õrna sosinaga vaikses raamatukogus paari meetri kauguselt. Põhimõtteliselt kui sa elad linnas siis on sul päeval suure tõenäosusega 30+ Db toas igal hetkel, kui just väga helikindlaid aknaid pole.

Aah kirjutas:
crashromeo kirjutas:
kas te ise mõõdate neid detsibelle?

Vaevalt. Igaüks loeb seda mis talle meeldib. Eric@57 on omaette kino.
Spoiler Spoiler Spoiler

Ma kahtlustan, et selles reviews olid nad "quiet" modes?
Kommentaarid: 25 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 25
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
pots4t4j4
HV Guru

sõnum 05.11.2013 23:58:56 vasta tsitaadiga

SilQ kirjutas:
Mis asi on üldse db? Kuidas seda hinnata? Kust kohast see db tuleb?
Rumalad küsimused aga olgem reaalsed, igaüks mõõdab erinevalt. Isegi üks sama veebileht testib erinevalt ja saab erinevaid tulemusi. Kunagi ventilaatoreid

What? Oled sa kunagi 17db ruumis viibinud? Lihtne test, tõmba oma nutitelefonile detsibelli app, pane ta kõige vaiksemasse ruumi ja vaata mis saad. ISO-3745 standardi järgi ruumi akustiline heli peaks jääma 15db kanti, sellistes ruumides tehakse laulude salvestusi. Mine seisa mõne stuudio heliruumis 5minutit, peale seda küsi mis on nende minimaalne db ja siis tule rääkima et 17db on nõmedalt lärmakas. Koomik.

Kui sul omal kuulmisega probleeme on siis kahju küll, aga toas on täielik vaikus kuulen vaid enda hingamist ja need fancy db meetrid ja veel erinevad näitavad 20-40dB jesus. Mida veel võibolla pole jah dB nüüd see hea võrdlusmoment, aga kõikide juppide va GPU puhul kui seda kuulda on on juba liiga vali jah ok paljusid juppe ongi kuulda ja see on vist mõne jaoks normaalne aga mina nii ei arva, mõttetu vaielda selle üle. Kui on võimalik osta täiesti hääletu jupp siis seda ma ka teen, ainuke probleem ongi GPU puhul mille loadis täiesti vaikseks saamiseks on vaja vesijahutust. Millega tekib järgmine probleem osta nii vaiksed fannid kui tahav või keera nad kui iganes aeglaseks, tekib järgmine lärmav komponent milleks on pump.
Kommentaarid: 490 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 4 :: 3 :: 398
tagasi üles
Kristoferr
HV Guru
Kristoferr

sõnum 06.11.2013 00:03:29 vasta tsitaadiga

hawaii jahutus on sisuliselt identne eelmiste amd reference jahutustega ja väga sarnane ka nvidia turbiinidega. kel käepärast olnud, teab mis häält nad sama rpm kandis teevad. Minu kõrvad seda küll kaua kuulata ei taha. ma arvan et seekord isegi mu naine nõustub minuga.
tagasi üles
pots4t4j4
HV Guru

sõnum 06.11.2013 00:25:21 vasta tsitaadiga

kui need aftermarket ASUS DCII ja Gigabyte WF3 ja MSI 290 kaardid nüüd välja tuleks, siis võiks 2tk ära ~700€ eest on performancit ikka haiglaselt lisaks 4GB videomälu mis on 2560x1440 ekraanil abiks, või kui abiks pole siis varu on alati hea thumbs_up.gif
tagasi üles
londiste
HV Guru
londiste

sõnum 06.11.2013 01:02:02 vasta tsitaadiga

Archangel, vaikses toas saab vähem kui 30db. mingil määral olenevalt elukohast muidugi, kesklinnas mitte.
müra mõõdetakse enamasti kas jala (~30cm) või meetri kauguselt.

pots4t4j4, 17db ei erista sa taustmürast mitte kuidagi ja ma võin kihla vedada, et su masin teeb >30db. 5 venti? su masin teeb kindlasti 30db+

4870 oli kõike muud kui vaikne, 58x0 seevastu oli high-end kaardi kohta täiesti mõistlik.

Winterwind, kui anand liiga roheline on, siis sinu enda toodud techpowerupi lingilt:
Spoiler Spoiler Spoiler

SilQ, ventide müra mõõtmisel kiputakse kasutama paari erinevat kaugust ja ilmselt tunduvalt rohkem erinevaid montaažimeetodeid. ilma metoodikat lugemata on enamik võrdlusi omavahel täiesti võrreldamatud. pärast lugemist vahel isegi enam-vähem võrreldavad. noctuaid on väge erinevaid ja enda kogemuse järgi on need kõik kuradi spetsialiseerunud - teatud tingimustel töötavad kuradi hästi, teisel on üsna nadid. mul on praegugi mõned vanad nf-s12, mis kahjuks praegusse korpusse pannes tekitavad rohkem müra kui tahaks - õhuvool lihtsalt ei sobi vendikohtade võredega millegipärast.

Aah, source?
edit: guru3d. kas ma saan valesti aru või testisid nad openairis seda?

viimati muutis londiste 06.11.2013 01:11:25, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 241 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 215
tagasi üles
crashromeo
HV Guru
crashromeo

sõnum 06.11.2013 01:11:36 vasta tsitaadiga

nah,,detsibellimõõtmise aparaati just pole.

Aga mingi audiofiil ka pole...

7850@CF...endale küll miski "kõrvad jooksevad verd" myra ei tekita....ja mul on antec 900 kast..mis on suht lahtine....

a nuh,,mul käib manowar ka kogu aeg,,, icon_biggrin.gif...

minu mõte on see, et olgu su kast vaikne tahes,,klaviatuur klõbiseb ju ikka yle?....enamasti

PS ei ole vaikusefriik,,,kui naisele ei meeeldi ,,,tõmmaku klapid pähe ...ja nu kui kostab teise tuppa..siis on küll jama majas

viimati muutis crashromeo 06.11.2013 01:12:27, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 165 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 145
tagasi üles
londiste
HV Guru
londiste

sõnum 06.11.2013 01:12:25 vasta tsitaadiga

crashromeo, 7850cf tarbib vähem voolu kui r9-290. umbes 2/3.
tagasi üles
pots4t4j4
HV Guru

sõnum 06.11.2013 01:13:50 vasta tsitaadiga

londiste kirjutas:

pots4t4j4, 17db ei erista sa taustmürast mitte kuidagi ja ma võin kihla vedada, et su masin teeb >30db. 5 venti? su masin teeb kindlasti 30db+

Scythe Gentle Typhoon AP-15 on rated for 28dB @ 1850rpm mis on tõesti vali nagu kirjutasin reguleerin neid 800-1100 rpm, et ma neid üldse ei kuuleks kuni nõrgalt midagi kuulen. Whatever dB see " ei kuule et vent/vendid töötavad" on mulle paras.

Ja sa arvad, et mu kast teeb rohkem lärmi kui ventide max rated dB @ max rpm ja seda kõike @ 800rpm ? OK thumbs_up.gif

viimati muutis pots4t4j4 06.11.2013 01:14:26, muudetud 1 kord
tagasi üles
crashromeo
HV Guru
crashromeo

sõnum 06.11.2013 01:16:25 vasta tsitaadiga

londiste kirjutas:
crashromeo, 7850cf tarbib vähem voolu kui r9-290. umbes 2/3.

tean et tarbib....aga võimekuse vahe...ei oska moment vaielda... pole uurinud,,,aga 7950/70 trimpas küll yle...kui õigesti mäletan....

ja voolutarbivuse vähesuse vs võimekuse pärast ma tollest kooslusest lahti ei ytlegi
Kommentaarid: 165 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 145
tagasi üles
erick
HV Guru
erick

sõnum 06.11.2013 02:24:48 vasta tsitaadiga

Aah, see ju loeb, kui kaugelt mõõdetud on. 1m kauguselt on standard. Default mode'is on standard. Kinnises korpuses on standard. Kaugemalt ja spets "vaikses" mode'is võid ükskõik mida mõõta.
Kommentaarid: 105 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 95
tagasi üles
londiste
HV Guru
londiste

sõnum 06.11.2013 03:11:02 vasta tsitaadiga

erick, mitte päris. nii jalg kui meeter on levinud mõõtekaugused. ka reviewerite kasutatavad (või mittekasutatavad) korpused varieeruvad omajagu.
tagasi üles
Archangel
HV veteran
Archangel

sõnum 06.11.2013 07:20:18 vasta tsitaadiga

pots4t4j4 kirjutas:
londiste kirjutas:

Scythe Gentle Typhoon AP-15 on rated for 28dB @ 1850rpm mis on tõesti vali nagu kirjutasin reguleerin neid 800-1100 rpm, et ma neid üldse ei kuuleks kuni nõrgalt midagi kuulen. Whatever dB see " ei kuule et vent/vendid töötavad" on mulle paras.

Ja sa arvad, et mu kast teeb rohkem lärmi kui ventide max rated dB @ max rpm ja seda kõike @ 800rpm ? OK thumbs_up.gif

Müra-allikad ühinevad teatud ulatuses. Sa ei kuule ainult kõige valjemat häält, vaid ka kõik teised annavad oma panuse. Seega kui sul on viis venti, siis on nende müra tase kõrgem, kui ühe vendi märgitud müratase. Aga Db pole tegelt päris ideaalne müramõõdik, sest loeb ka heli sagedus, mis mõjutab meie arusaama müratasemest. Teatud sagedused on kõrvale mugavamad ja ei sega meid niipalju.

Ah, las olla...
tagasi üles
Odratolgus
HV vaatleja

sõnum 06.11.2013 07:56:59 vasta tsitaadiga

Üks tsitaat HV foorumiavarustest:
AJ kirjutas:
GTX 480 oleks pidanud enne talve välja tulema, siis oleks tast rohkem kasu olnud. Oleks aidanud tuba kütta.

Selles valguses on 290 ja 290X ajastus ideaalne.

Kristoferr kirjutas:

veel peab kordama, et nii 290 kui 290x OC potentsiaal on palju palju väiksem kui gk110 oma. mu 780 jooksutab tuimalt mänge @ 1250/1900 ja jääb sealjuures veel kenasti vaikseks. 290 peaksin sarnase perfi jaoks kindlalt vee alla panema, sest nagu ülevaadetest näha, pole voolutarve/kuumuse eraldus just selle kaardi tugevam külg.

Jep kuumuse eraldus pole selle reference kaardi tugevaim külg, aga Gigabyte WF 3-ga peaks 290-l klokkamiseruumi küll olema, enne kui asi päris tuuliseks läheb.

OC potentsiaal nüüd küll palju palju väiksem ei ole.
Kuna HW bot-i skoorid mõnele ei sobi, panen siis seekord mõned otse 3DMark kodulehelt.
Tegemist küll vesijahutusega.
http://www.3dmark.com/3dm/1560550
http://www.3dmark.com/fs/1095810

plaanin ise ka tellitud R9 290X vee all ära uputada ja siis "natuke" särtsu juurde anda
tagasi üles
SilQ
HV Guru
SilQ

sõnum 06.11.2013 09:14:06 vasta tsitaadiga

londiste

Ma tean kuidas dB mõõdetakse ja mis standardeid kasutatakse, samuti tean ma ka seda nagu eelnevalt öeldud et dB pole ainuke asi mis müra taset näitab. Kõik need tekkivad sagedused ja võred korpuse ees tekitavad sootuks rohkem erinevaid laineid.
Aga mind hakkas huvitama kuidas siis noctua sai oma karbile 9db sai. Need testid on tehtud ilusti helikindlas ruumis ja ühe meetri kaugusel, ainuke erinevus oli see et ruumi müra lahutati vendi mürast ja saadi 9db. See number läks karbile ja hea lihtne oli lollidele müüa neid vente, reaalselt pole see mitte kunagi võimalik.

pots4t4j4

Ma arvan et sa pole kunagi 15dB ruumis viibinud nii, et sa ka ei tea mis tunne see on. 17dB ei saa olla kohe mitte kuidagi häiriv heli, seda pole veel isegi veel 35dB.

Aga GPU'st: Minu arust on 290x see dB täiesti normaalne mida hetkel testides teeb. Tipp def cooleriga kaardid on alati sellist müra teinud aga peale giga, asuse või mõne teise tootja väljatulekut on asi paranenud mitu korda.
tagasi üles
Archangel
HV veteran
Archangel

sõnum 06.11.2013 09:24:58 vasta tsitaadiga

SilQ kirjutas:

Aga GPU'st: Minu arust on 290x see dB täiesti normaalne mida hetkel testides teeb. Tipp def cooleriga kaardid on alati sellist müra teinud aga peale giga, asuse või mõne teise tootja väljatulekut on asi paranenud mitu korda.

Siiski, võrdlus käib peamiselt selle ja eelmise gen'i ref kaartidega ning siinkohal ta on lihtsalt liiga vali/kuum. Kindlasti pole ka kõige hullem kaart mida kunagi tehtud ning absoluutväärtustes võib-olla ka aksepteeritav, kuid võrdluses konkureerivate kaartidega on tulemus siiski väga kehva. Muidugi hakkavad 3-rd party coolerid asja kõvasti parandama aga loogiline on, et rohelistega võrreldes jääb ta ikka valjemaks ja/või kuumemaks tooteks.
tagasi üles
SilQ
HV Guru
SilQ

sõnum 06.11.2013 09:29:58 vasta tsitaadiga

Archangel kirjutas:
SilQ kirjutas:

Siiski, võrdlus käib peamiselt selle ja eelmise gen'i ref kaartidega ning siinkohal ta on lihtsalt liiga vali/kuum. Kindlasti pole ka kõige hullem kaart mida kunagi tehtud ning absoluutväärtustes võib-olla ka aksepteeritav, kuid võrdluses konkureerivate kaartidega on tulemus siiski väga kehva. Muidugi hakkavad 3-rd party coolerid asja kõvasti parandama aga loogiline on, et rohelistega võrreldes jääb ta ikka valjemaks ja/või kuumemaks tooteks.

Mis asi on valjem? Või kuumem? 1dB 2dB? 1kraadi 2? Ma väga kahtlen et rohkem valjem ja kuumem tuleb. Aga eks kuidagi peavad ju 780 ja Titani mehed oma ostu õigustama. Eestlane ju ei ole selline kes ütleb "jah, sitt ost sai tehtud, mis teha."
tagasi üles
Draco
HV veteran
Draco

sõnum 06.11.2013 09:37:06 vasta tsitaadiga

Oodake ASUS`e DC2 kaart ära ja siis vaadake. Iga stock vurr on vali olnud. Ei ole need 1 ventikaga NV vurrid ka nüüd väga vaiksed, olen mõnda neist kasutanud.
Endal on DC2T 270x ja no kaart on VÄGA vaikne. Enam kui kindel, et DC2 290x tuleb samamoodi VÄGA vaikne.

Archangel
HV veteran
Archangel

sõnum 06.11.2013 10:00:12 vasta tsitaadiga

SilQ kirjutas:
Archangel kirjutas:
SilQ kirjutas:

Mis asi on valjem? Või kuumem? 1dB 2dB? 1kraadi 2? Ma väga kahtlen et rohkem valjem ja kuumem tuleb. Aga eks kuidagi peavad ju 780 ja Titani mehed oma ostu õigustama. Eestlane ju ei ole selline kes ütleb "jah, sitt ost sai tehtud, mis teha."

No mõelge loogiliselt. Kui ref kaartide puhul on 290 kaardid ca. 10db valjemad ning ikka sealjuures 10C kuumemad, kui 780/Titan siis mis paganama valemi järgi peaksid 3-rd party coolerid selle vahe 1-2 ühiku peale pressima võrreldes 3-rd party 780/Titaniga? See pole reaalne lihtsalt. 40db ja 50db vahe on kahekordne. 290 kaardid on kaks korda valjemad, kui 780/Titan, olles kuumemad. Selles pole loogikat, et viskad ilusama õhu otsa ning see vahe haihtub.

Mina pole 780/Titan kaartide poole isegi vaadanud, liiga kallid. 290 poole isegi vaataks - aga ma tahan oma kaardilt vaikust ja jahedust. Seetõttu otsisin ka kõige vaiksema/jahedama/odavama mid-high end kaardi mis hetkel leidub endale. 290 oleks väga ahvatlev, meeletult tugev upgrade täiesti mõistliku hinna eest aga ma ei kannataks elu sees mitmeid kordi suuremat müra välja.

290x - 55% peal olev kaart sellist häält ikka teha ei tohiks. icon_biggrin.gif

Spoiler Spoiler Spoiler
tagasi üles
jeesus188
kodustatud
jeesus188

sõnum 06.11.2013 11:20:52 vasta tsitaadiga

Suht mõttetu postitada videokaardi helisid siia. Kui ma keeran hääle 1 peale, siis on vaiksem kui hingan, keeran heli põhja, ajab hulluks icon_lol.gif
Kommentaarid: 71 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 64
tagasi üles
Archangel
HV veteran
Archangel

sõnum 06.11.2013 11:28:54 vasta tsitaadiga

jeesus188 kirjutas:
Suht mõttetu postitada videokaardi helisid siia. Kui ma keeran hääle 1 peale, siis on vaiksem kui hingan, keeran heli põhja, ajab hulluks icon_lol.gif

Seda küll jah. icon_biggrin.gif

Eks nende müratugevuste üle võibki vaidlema jääda. Vähe sellest, et mõõtmised pea alati erinevad, on kõigil subjektiivne arvamus sellest, et mis on talutav ja mis mitte. Lihtsalt niipalju on kindel, et kaart on valjem ja kuumem, kui konkurendi oma ning kõigi eelduste kohaselt jääb see vahe tuntavaks ka peale 3-rd party lahenduste tekkimist. Kas see kellegi ostu hakkab segama või mitte jäägu selle isiku otsustada. Lihtsalt seda võiks arvestada kaartide odavuse üle rõõmustades. Kuskilt peab järeleandmisi veidi tegema.

Aga jällegi. Valikuvõimalus. Tarbija jaoks parim asi.

Hetkel tundub nii, et peale customite tulekut saab praktiliselt igas hinnaklassis endale just endale meelepäraseima perfi/müra/kuumuse/välimuse kaardi leida. Asi millest mõned kuud tagasi võis ainult und näha. thumbs_up.gif
tagasi üles
caramis
HV Guru
caramis

sõnum 06.11.2013 11:32:38 vasta tsitaadiga

kahtlen, et 3-rd party coolerite all asi lärmakaks jääb. see, et reference jahuti disain efektiivne ei ole, ei tähenda kohe seda, et custom coolerid samamoodi toimivad
tagasi üles
Kristoferr
HV Guru
Kristoferr

sõnum 06.11.2013 11:44:21 vasta tsitaadiga

kindlasti saavad vaikseks. ega hawaii nüüd niipalju rohkem ka voolu ei tarbi. korpuse õhutusvõime tuleb ka üle vaadata.
reference disaini OC potentsiaal ei pruugi küll palju paraneda. selleks on tootjatel vaja välja tulla kvaliteetsemate vooluahelatega. hetke 5+1 tundub olema väga piiripeal, kui foorumitites omanike postitusi lugeda.

tagasi üles
Archangel
HV veteran
Archangel

sõnum 06.11.2013 11:48:03 vasta tsitaadiga

caramis kirjutas:
kahtlen, et 3-rd party coolerite all asi lärmakaks jääb. see, et reference jahuti disain efektiivne ei ole, ei tähenda kohe seda, et custom coolerid samamoodi toimivad

Ei, ma ei arvagi, et ta otseselt jube lärmakaks jääb, aga lärmakamaks võrreldes konkurentidega. Point on ju selles, et lihtsalt see paganama kiip läheb nii kuumaks ja õhul on omad piirid, kui palju on reaalne jahutust anda. Ning kui juba high-end video ostmiseks läheb siis on paljud nõus pigem veidi ekstra maksma, kui saab konkurendi käest vaiksema ja jahedama kaardi mida mõnuga klokkida.
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Raud »  Videokaardid / Monitorid / TV »  AMD Volcanic Islands aka R-200 seeria videokaardid mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 41, 42, 43 ... 124, 125, 126  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.