Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Tanel
HV Guru

|
20.05.2013 16:09:38
Asekantsler: IKT valdkonnas jääb maas vedelev raha üles korjamata |
|
|
Majandusministeeriumi asekantsleri Taavi Kotka sõnul jääb info- ja kommunikatsioonitehnoloogia valdkonnas maas vedelev raha sisuliselt üles korjamata, sest suur hulk tööd jääb töökäte puudumise tõttu tegemata.
Tööandjad kurdavad, et suurim puudus Eesti tööjõuturul on just inseneridest ja reaalteadusi õppinud spetsialistidest, seda eriti IT-sektoris. Taavi Kotka rääkis Vikerraadio saates "Reporteritund", et tööjõupuudus on ITK-sektoris olnud viimase kaheksa aasta vältel üsna püsival tasemel.
Loe edasi ERR Uudistest.
_________________ Hinnavaatlus.ee - leia parim hind!
HV valuutakalkulaator |
|
Kommentaarid: 465 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
12 :: |
7 :: |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Rasmus
HV veteran
|
21.05.2013 00:09:54
|
|
|
Ausalt-öeldes hakkab see IKT sektori tööjõupuuduse teema ennast juba tugevalt ammendama. Kui siin räägitakse tuhandetest töökätest, mis puudu on, siis kus on töökuulutused? Neid ju ei ole. Reaalsuses ei näe mina sellist tööopuudust ei otseselt ega ka kaudselt, vaid minu jaoks on antud teema aina rohkem mull.
_________________ Rakvere parasiit |
|
Kommentaarid: 50 loe/lisa |
   |
0 :: |
1 :: |
47 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
21.05.2013 01:24:59
|
|
|
tsitaat: |
Kui siin räägitakse tuhandetest töökätest, mis puudu on, siis kus on töökuulutused?
|
hmm
"Kõige lihtsam on teha statistikat nii, et võtke CV Keskus või CV Online lahti ja vaadake, kui palju on aktiivseid kuulutusi väljas. See number on seal puhtalt esmatasandi vajaduste osas olnud pidevalt 250-300 aktiivset kuulutust, isegi masuajal," tõi ta välja. Ta lisas, et hirm nagu võiks IKT-valdkonnas töö otsa saada, on vähetõenäoline, kui vaadata, kuidas üha enam liigutakse reaalmaailmast virtuaalsesse maailma, kasutades nutitelefone ja muid tehnikavidinaid. Virtuaalmaailm vajab tooteid ja teenuseid, uusi kunstnikke ja disainereid, samuti pakub IKT sektor kõrgemat palka. |
HV valuutakalkulaator |
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
The_Boss
HV Guru

|
21.05.2013 01:26:53
|
|
|
Oodaku mõni aasta, annan enda panuse sinna...
_________________ Pakun sülearvutite tolmupuhastust, termopasta vahetust, emaplaatide remonti ja BIOS paroolide eemaldust. |
|
Kommentaarid: 356 loe/lisa |
   |
282 |
|
tagasi üles |
|
 |
dksvertix
HV kasutaja

|
21.05.2013 01:53:25
|
|
|
Kui võtta ERR artikkel ette, siis esiteks, ei mainita seal tuhandetest mitte midagi ja teiseks, seal on päris kaval sõnademäng kasutusel, mille äratabamine kaotab artikli igasuguse dramaatilise efekti ja siis on ta tõesti kooskõlas reaalsusega. Aga ikka võib jah nii öelda, et kellelgi oli jälle, väga, igav.
|
|
Kommentaarid: 2 loe/lisa |
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Miki-Hiir
HV veteran
|
21.05.2013 07:11:01
|
|
|
Tuleb paraku nõus olla.
Praegu on seis see, et tööd tuleb aknast ja uksest ning pole inimesi kellega kõik see töö ära teha - arendusjõud sai kohe aasta algul aasta lõpuni välja müüdud, müük toimub juba ammu järgmisse-ülejärgmisse aastasse, stabiilselt on puudus nii Java arendajatest kui ka testijatest.
|
|
Kommentaarid: 46 loe/lisa |
   |
43 |
|
tagasi üles |
|
 |
kännuämmelg
HV Guru

|
21.05.2013 07:41:01
|
|
|
1. puudu pole töökätest mitte IKT sektoris tervikuna vaid ainult programmeerimisega seonduvas. IKT on märksa laiem mõiste
2. puudu pole mitte töökätest vaid antud valdkonna odavjõust (skype palgapoliitika)
Miki-Hiir, kas ettevõtjana prognoosid omale aastateks sellist tööhulka ja oleksid valmis võtma alaliselt tööle vajamineva hulga spetsialiste või räägid siiski ainult paari projekti hetkebuumist?
viimati muutis kännuämmelg 21.05.2013 07:43:53, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 243 loe/lisa |
   |
4 :: |
3 :: |
205 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
21.05.2013 07:44:43
|
|
|
antud valdkonna odavjõust (skype palgapoliitika)
|
Millel need andmed põhinevad?
Nii palju, kui olen kuulnud erinevatest allikatest, siis Skype maksab töötajatele vägagi korralikku raha.
Kui isegi Skype-sse 2006 kandideerisin, pakuti ca 50 000 EEK kuupalka (küll mitte progemise, vaid natukese teistlaadi töö eest).
Aga progejad on igal pool hinnas, liiati kui progemine saab olla erinevalt tavatööst piirideülene (st. saad teha tööd teise riiki kolimata).
HV valuutakalkulaator |
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
kännuämmelg
HV Guru

|
21.05.2013 07:48:08
|
|
|
Tanel kirjutas: |
antud valdkonna odavjõust (skype palgapoliitika)
|
Millel need andmed põhinevad?
Nii palju, kui olen kuulnud erinevatest allikatest, siis Skype maksab vägagi korralikku raha.
Kui isegi Skype-sse 2006 kandideerisin, pakuti ca 50 000 EEK kuupalka. |
pagan.. vabanda.. jutt polnud skypest, vaid Playtechist (cv-saitide põhiline tööotsija)
Ma arvan, et asjaosalistel oleks nagu palju kaasas rääkida
|
|
   |
205 |
|
tagasi üles |
|
 |
The_Boss
HV Guru

|
21.05.2013 08:06:10
|
|
|
Ma just olen kuulnud, et playtechis saab progreja 2000€/kuus. Või on see väike raha?
_________________ Pakun sülearvutite tolmupuhastust, termopasta vahetust, emaplaatide remonti ja BIOS paroolide eemaldust. |
|
Kommentaarid: 356 loe/lisa |
   |
282 |
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
21.05.2013 08:07:39
|
|
|
Muide, selline vihje, et vajatakse tuhandeid tegijaid, ringleb juba aastaid ja tavaliselt on juurde lisatud ka see, et enamjaolt on tegu ühekordsete, lühiajaliste projektidega.
Ning pärast sellise ühekordse töö tegemist on seesama IT-töötaja tagasi tööturul, uut tööd otsimas.
|
|
Kommentaarid: 284 loe/lisa |
   |
2 :: |
11 :: |
211 |
|
tagasi üles |
|
 |
Miki-Hiir
HV veteran
|
21.05.2013 08:34:24
|
|
|
kännuämmelg kirjutas: |
1. puudu pole töökätest mitte IKT sektoris tervikuna vaid ainult programmeerimisega seonduvas. IKT on märksa laiem mõiste
2. puudu pole mitte töökätest vaid antud valdkonna odavjõust (skype palgapoliitika)
Miki-Hiir, kas ettevõtjana prognoosid omale aastateks sellist tööhulka ja oleksid valmis võtma alaliselt tööle vajamineva hulga spetsialiste või räägid siiski ainult paari projekti hetkebuumist? |
Hetkebuumist ei saa rääkida, enamus kliente on pikaajalised, raamlepingud on 3-5-aastased, seega ikka püsivalt tööle.
|
|
Kommentaarid: 46 loe/lisa |
   |
43 |
|
tagasi üles |
|
 |
kännuämmelg
HV Guru

|
21.05.2013 08:40:34
|
|
|
The_Boss kirjutas: |
Ma just olen kuulnud, et playtechis saab progreja 2000€/kuus. Või on see väike raha? |
kõik ei saa sellist raha. puudu on ikkagi nendest, kes musta tööd teevad
|
|
   |
205 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
21.05.2013 08:43:40
|
|
|
Ma just olen kuulnud, et playtechis saab progreja 2000€/kuus. Või on see väike raha? |
kõik ei saa sellist raha. puudu on ikkagi nendest, kes musta tööd teevad |
Mis see must töö on?
HV valuutakalkulaator |
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
kännuämmelg
HV Guru

|
21.05.2013 08:50:38
|
|
|
kõik ei saa sellist raha. puudu on ikkagi nendest, kes musta tööd teevad |
Mis see must töö on? |
Kunagi personalitegelane vestis, et sealsetel progejatel (mitte arendajad) pidi olema päris mitu taset, milledest alumine pidi olema sisuliselt koodi kopeerija
|
|
   |
205 |
|
tagasi üles |
|
 |
Rasmus
HV veteran
|
21.05.2013 11:32:15
|
|
|
Siinkohal tahaks mainida, et tarkvaraarendus ei ole ainuke IKT valdkond, kuigi seal tundub tööjõupuudus kõige suurem olevat. Kuigi ise antud valdkonnas tegev ei ole ja enda isiklikku seisukohta väljendada ei saa, siis olen suhelnud mitmete suurte tarkvaraarendusettevõtetes töötavate spetsialistidega ja nende hinnangul on küll spetsialistidest puudus, aga tuhandetest kindlasti rääkida ei saa. Samuti on väga paljud töökuulutused selles mõistes eksitavad ja statistikat kallutavad, et otsitakse inimesi tööle projektipõhiselt. On esinenud ka olukordi, kus konkursse korraldatakse fiktiivselt vaid seetõttu, et hanketingimused seda nõuavad ja reaalselt on töökoht täidetud juba ammu.
300-400 töökuulutust CV keskuses ja teistes online tööportaalides on sulaselge vale. Olen jälginud töökuulutusi 3-4 aastat ja üle 150 töökuulutuse korraga on harva. Hetkelgi näiteks 114 töökuulutust. Seega tuhandetest kohe kindlasti rääkida ei saa.
Ma ei ole küll ise tarkvaraarenduse valdkonnas tegev, aga erialast tööd (it-spetsialist kesktasemel (riist- ja tarkvarahaldus ning madala taseme serverisüsteemid) otsisin Lääne-Virumaal üle aasta. Lõpuks leidsin töökoha, mis iseloomult on väga sobiv, aga palgatase on Eesti keskmisest isegi madalam. Muidugi ma mõistan, et Lääne-Virumaa ei ole Tallinn, aga ikkagi on minu hinnangul kogu see IKT sektori tööpuuuduse teema üle dramatiseeritud ja asi ei ole üldse nii hull.
|
   |
47 |
|
tagasi üles |
|
 |
Aulo
HV vaatleja
|
21.05.2013 12:43:55
|
|
|
Töökuulutuste arvu järgi puhtalt ei saa võtta, sest ühe töökuulutusega ei otsita ju vaid ühte inimest ehk teisisõnu kui meil näiteks on vaja 10 testijat, siis me ei pane üles kümmet erinevat kuulutust.
Värbamine ei ole minu põhitöö, aga igapäevaselt näen, et jõudu puudu on ja aktiivne otsimine\intervjueerimine käib. Pink on lühike ehk tööjõu puudusel tuleb paljudele projektidele ära öelda, erinevatel põhjustel ehk kui arendajaid isegi oleks, siis testijaid pole jne. Väikestes tubades ilmselt seda ei tunne, aga suurtes progemismajades on asi tegelikult isegi väga hull - enamasti sellistel on välisomanikud ning väljastpoolt tulev kasvusurve on suur, samuti potentsiaal grupi siseselt ehk koostöös välismaiste üksustega teha oluliselt suuremaid projekte kui vaid oleks tegijaid.
Ka aasta finantseesmärke paika pannes arvestatakse teatava kasvuga ja tihti ei jää need saavutamata mitte ebaõnnestunud projektide tõttu vaid seetõttu, et ei õnnestunud kasvada planeeritud mahus ehk aasta lõpuks pole nii palju töötajaid kui planeeriti ja seetõttu ei õnnestunud ka teha niipalju tööd kui planeeriti. Seega kui Su ettevõttes töö läheb hästi ehk arveldamisega probleeme ei ole, siis surve meeskonna kasvule on juba puhtalt iga-aastast tulemuste kasvu ootavate aktsionäride poolelt. Suurem on parem - kui mõni projekt ebaõnnestubki, siis teised projektid kompenseerivad jne. Mida väiksem Sa oled, seda vähem on sul sarnaseid katteid ja puhvreid.
Samuti tõesti täie lugupidamise juures, aga kogu muu Eesti ei ole Tallinn ega Tartu ehk väljaspool neid tööd otsides ja mitte leides ei tohiks lubada ekslikult tekkida järeldusel, et ju siis pole tööjõust puudu. Puudu on, aga puudusekannatajad on koondunud kahte suuremasse linna.
IT tööjõu puudus on massiline ja järjest süveneb - vaadake kasvõi Google I/O 2013 ettekandeid ja loetlege üles need üksikud kus kas otsesõnu või ridade vahelt ei ole puudust arendajatest. On vaja neid, kes arendavad tehnoloogiaid\tööriistu kui veel rohkem neid, kes välja arendatud tehnoloogiad kasu(m)likult tööle panevad. Järjest vähemaks jääb valdkondi, millel pole kokkupuudet IT-ga, samas nälg lahendada kõik maailma probleemid ja korjata kokku kogu maailma raha IT abil järjest kasvab ning tööpuudus kõigis muudes valdkondades järjest süveneb, sest IT astub inimeste asemele.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
DoS
HV veteran

|
21.05.2013 16:56:58
|
|
|
Seega tuhandetest kohe kindlasti rääkida ei saa.
|
Kordan küsimust, kes meist räägib tuhandetest  |
Hr. asekantsler ütles saates numbriks 1500-3000
|
|
   |
47 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
21.05.2013 17:26:31
|
|
|
DoS kirjutas: |
|
Hr. asekantsler ütles saates numbriks 1500-3000 |
Kui nii, siis nii. ERR artiklist seda ei leidunud.
HV valuutakalkulaator |
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
DoS
HV veteran

|
21.05.2013 18:02:48
|
|
|
DoS kirjutas: |
|
Hr. asekantsler ütles saates numbriks 1500-3000 |
Kui nii, siis nii. ERR artiklist seda ei leidunud. |
Need arvud toetuvad ilmselt sellele ja võimalik et ka uuematele uuringule (IKT sektori tööjõu vajaduse prognoos aastast 2011): http://itl.ee/?dl=681
|
|
   |
47 |
|
tagasi üles |
|
 |
Rasmus
HV veteran
|
|
   |
47 |
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
22.05.2013 11:07:24
|
|
|
Aga igasugu ühekordsed ja väga kiiret teostamist vajavad projektid nõuavad tihti kohe ja nüüd sadu või tuhandeid tegiaid.
Sellest on ka varem palju räägitud, et seesama probleem põletabki väga tihti, et on olemas kiire projekt, kuid see töö jääb tegemata, kuna koheselt pole võtta neid tegijaid. Ja pole aega oodata aastaid, kuni IT-koolid neid siis koolitavad.
|
|
Kommentaarid: 284 loe/lisa |
   |
2 :: |
11 :: |
211 |
|
tagasi üles |
|
 |
Rasmus
HV veteran
|
22.05.2013 13:11:32
|
|
|
tahanteada kirjutas: |
Aga igasugu ühekordsed ja väga kiiret teostamist vajavad projektid nõuavad tihti kohe ja nüüd sadu või tuhandeid tegiaid.
Sellest on ka varem palju räägitud, et seesama probleem põletabki väga tihti, et on olemas kiire projekt, kuid see töö jääb tegemata, kuna koheselt pole võtta neid tegijaid. Ja pole aega oodata aastaid, kuni IT-koolid neid siis koolitavad. |
Ma arvan, et siinkohal tulekski kogu olukord konseptuaalselt üle vaadata. IKT projekte ei saagi niimoodi kiirelt ühekordsena läbi viia, kuna kompetentsi leidmine on keeruline (mitte ainult eestis). Tegemist ei ole muusikaüritusega, kus kutsud artistid kohale, nad teevad oma esinemise ära ja kõik lähevad laiali. Kes on vähegi tarkvara-arendusega kokku puutunud, siis teab, et suuremate projektide puhul ei ole mõtet alla 2-5 aastasest projektiperioodist üldse rääkidagi. Ma ei pea silmas siin veebitreialeid vms sama valdkonna spetsialiste. Neid on juba praegu võimalik väga kiirelt sisse osta ja täiesti normaalse projektikuluga.
Tõenäoliselt olekski mõistlikum (mida praegused tarkvaraettevõtted ju teevadki) hoida palgal kogus spetsialiste, kes projektidega tegelevad.
|
   |
47 |
|
tagasi üles |
|