praegune kellaaeg 18.06.2025 20:06:09
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Mario.
HV Guru
|
09.04.2013 14:20:03
AKI kaamerate kasutamise juhis |
|
|
Dokument.
Kuna meil puudub konkreetne teema fotograafia eetilis-õiguslikust poolest, siis antud juhend on hea võimalus oma arvamuse avaldamiseks.
tsitaat: |
IKS § 11 lg 8: “Kui seadus ei sätesta teisiti, asendab avalikus kohas toimuva heli- või pildimaterjalina jäädvustamise puhul avalikustamise eesmärgil andmesubjekti nõusolekut tema teavitamine sellises vormis, mis võimaldab tal heli- või pildimaterjali jäädvustamise faktist aru saada ja enda jäädvustamist soovi korral vältida. Teavitamiskohustus ei kehti avalike ürituste puhul, mille avalikustamise eesmärgil jäädvustamist võib mõistlikult eeldada.“.
Teisisõnu tähendab see seda, et avalikus kohas võib avalikustamise eesmärgil ilma inimestelt nõusolekut küsimata filmida, kui vaatevälja jäävaid inimesi teavitatakse sellises vormis, mis võimaldab neil jäädvustamise faktist aru saada ja seda soovi korral vältida. |
tsitaat: |
Teatud juhtudel ei ole inimesel reaalselt võimalik salvestisele jäämist vältida:
Inimene, kes läheb kokkulepitud kuupäeval ja kellaajal asutusse või arsti vastuvõtule ja peab ootama konkreetses kohas, ei saa sealt lahkuda, et mitte kaamera ette jääda.
Salvestisele jäämise vältimise võimaldamisest ei saa rääkida ka olukorras, kus salvestamine toimub ühistranspordi sõidukis ja ainus võimalus on sõidukilt maha minna.
Salvestisele jäämist ei saa vältida ka inimene, kes on abitus seisundis või väga purjus.
Avalikus kohas salvestisele jäämise vältimine ei pruugi olla võimalik ka ametnikul, kes täidab avalikus kohas oma ametiülesannet. Näiteks politseinik ei saa jätta katki peatatud sõiduki kontrollimist.
Neil kirjeldatud juhtudel, mil inimesel ei ole võimalik kaamera ette jäämist vältida, võib inimest avalikus kohas avalikustamise eesmärgil filmida a) kui ta ise selleks nõusoleku annab või b) selliselt, et isik ei ole tuvastatav. See ei puuduta muudel seadusest tulenevatel alustel filmimist (nt filmimine avalikul üritusel või IKS § 11 lg 2 alusel, IKS § 14 lg 3 alusel turvakaamerate kasutamine).
Sõitvate autode filmimisel ei ole autol vaatevälja jäämise vältimine võimalik. Seetõttu tuleks autode puhul tagada, et salvestiselt ei nähtuks liiga lähedalt autos istuvad inimesed. Ainuüksi auto välimuse ja numbrimärgi järgi teavad paljud inimesed auto omanikku (eeskätt auto omaniku lähedased, sõbrad ja töökaaslased). Kuid pelgalt auto välimuse ja numbrimärgi järgi ei ole võimalik teha ühest järeldust selle kohta, kes autoga parasjagu sõitis, sest ühe autoga võib sõita mitu inimest. Nii ei peaks auto kujutist, millelt inimesi ei nähtu, reeglina käsitlema isikuandmetena. Samas tasuks arvestada, et väga paljud inimesed tunnetavad autonumbri näitamist suure riivena, sest sõbrad ja tuttavad tunnevad saavad oletusi ikka teha. Seetõttu tuleks sõltuvalt salvestise olemusest vajadusel hägustada ka numbrimärgid. |
|
|
Kommentaarid: 274 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
6 :: |
2 :: |
217 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
09.04.2013 17:43:40
|
|
|
AKI vastavat üllitist võib vabalt võtta anekdoodikogumikuna, sest reaalses elus aktsepteerivad nad ka näiteks selliseid möödalaskmisi, kus ettevõte on oma kasutustingimustes sätestanud selle, et kliendil on õigus igal ajal nõuda oma isikuandmete töötlemise lõpetamist (seadusest tulenev õigus), kuid reaalselt ettevõte ei lõpeta kliendi nõudmisel oma isikuandmete töötlemist. Pärast sellise juhtumi omal nahal kogemist ei võta ma AKI avaldusi enam tõsiselt.
|
|
Kommentaarid: 38 loe/lisa |
   |
0 :: |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mario.
HV Guru
|
09.04.2013 18:04:53
|
|
|
Sults kirjutas: |
AKI vastavat üllitist võib vabalt võtta anekdoodikogumikuna, sest reaalses elus aktsepteerivad nad ka näiteks selliseid möödalaskmisi, kus ettevõte on oma kasutustingimustes sätestanud selle, et kliendil on õigus igal ajal nõuda oma isikuandmete töötlemise lõpetamist (seadusest tulenev õigus), kuid reaalselt ettevõte ei lõpeta kliendi nõudmisel oma isikuandmete töötlemist. Pärast sellise juhtumi omal nahal kogemist ei võta ma AKI avaldusi enam tõsiselt. |
Ma saan aru, et ka kohtulahend jäi ettevõtte kasuks?
Vastasel korral ei ole juhtum lõpetatud - kas ettevõte seadusest tulenevaid kohustusi täidab, ei ole AKIga seotud.
Samaväärsena võib väita, et meie seadusandlus on anekdoodikogum, sest seadusrikkumisi esineb.
Vestle täpsemalt.
|
|
   |
217 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
09.04.2013 19:16:33
|
|
|
Tegemist oli Osta.ee-ga.
AKI arvas, et on ok, kui Osta.ee jääb minu isikuandmeid (isikukood jms otseselt minule viitavad andmed) töötlema ka pärast seda, kui ma nõudsin vastavalt kasutuslepingu tingimustele enda isikuandmete töötlemise lõpetamist. Kohtusse ei pöördunud (mina ei pöördunud ka AKI-sse, seda tegi Osta.ee, selle omanikul oli AKI-ga mingi koolivendade vms teema), sest kui juba isikuandmete kaitse seaduse järelevalveasutus nii arvab, et IKS § 12. (7) ei ole vaja täita, siis vaevalt kohuski midagi teisiti arvaks. Sonisid midagi tagasiulatuvast mõjust jne. Samas ma ju ei vaidlustanud varem toimunud töötlemist vaid seda, mis toimus sellest edasi, mil Osta.ee segi pööras ja korralikule kasutajale bänni pani. Kusjuures Osta.ee jõudis vahepeal mulle juba valetada, et nad on minu isikuandmete töötlemise lõpetanud, kuid kiire kontroll näitas vastupidist.
|
|
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
liivainime
HV kasutaja

|
13.04.2013 10:36:42
|
|
|
Vabandust OT pärast, kuid kuidas see "kiire kontroll" käis?
|
|
Kommentaarid: 17 loe/lisa |
   |
16 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
13.04.2013 15:21:45
|
|
|
liivainime kirjutas: |
Vabandust OT pärast, kuid kuidas see "kiire kontroll" käis? |
No see on ikka väga offtopic. Ja parema meelega ma seda ei reedaks. Huvitaval kombel oli see küsimus ka AKI jaoks olulisem, kui isikuandmete volitamata töötlemise lõpetamine.
Selle loo puänt oli muide selles, et AKI õigustas jätkuvat minu isikuandmete töötlemist sellega, et kui Osta.ee minu isikuandmed ära kustutaks, siis nad ei teaks, kelle isikuandmete töötlemise nad pidid lõpetama. Seega foto teema juurde tagasi tulles, kui keegi nõuab oma foto kujul isikuandmete töötlemise lõpetamist, siis võib vabalt keelduda põhjendades, et kui foto eemaldada, siis sa ei tea enam, kes ja millist endast tehtud fotot "töödelda" keelas. Osta.ee poolt piirdus kogu töötlemise lõpetamine vaid minu kasutajatunnuse asendamisega mingi teise tunnusega. Seega võib lihtsalt pildi alla kirjutada mingi suvalise väljamõeldud isiku nime, ja isikuandmete volitamata töötlemise probleem ongi lahendatud!
|
|
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mario.
HV Guru
|
14.04.2013 10:33:18
|
|
|
Meil pretsedent õigust ei loo, aga see teema tundub tõesti üsna ohtlik olevat e keegi peab kasutaja jaoks positiivse kohtulahendini jõudma, eeskujukski.
Kui sina see ei ole, siis pirisemiseks minu silmis sinul ka suurt õigust ei ole.
|
|
   |
217 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
14.04.2013 13:30:15
|
|
|
Ma lihtsalt räägin, kuidas asjade tegelik seis on.
Ootan huviga, millal tuleb ja milline saab olema AKI juhis selle kohta, kuidas tõlgendada isiku õigust nõuda oma isikuandmete töötlemise lõpetamist ja mida nad seejuures peavad tagasiulatuvaks mõjuks. Kuni see põhimõtteline küsimus ei ole lahendatud, on nende soovitused kaamerate kasutamisel isikuandmete kaitse põhimõtete järgimiseks üks udujutt.
|
|
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
WAV
HV veteran
|
14.04.2013 14:28:24
|
|
|
Et siis kui kaamera on kõigile nähtav, võib avalikus kohas inimesi filmida...
Nojah, kolakaid TV-profikaameraid (suur objektiiv, varjuk, suundmikrofon koos tuulekaitsega) märkab kindlasti, kuid mida teha mobiiltelefonidega mis igaühel käes? Kui keegi hoiab telefoni pea lähedal, siis tont sellest aru saab, kas ta filmib või hoopis niisama räägib või sirvib telefoniga.
Ja seda detailideni pürgivat seadlust edasi mõeldes tekib kohe ka küsimus, et kas realismistiili viljelev hea käega kunstnik võib teist inimest ilma luba küsimata üles joonistada, niisama vanakoolistiilis pliiatsit ja pabermärkmikku kasutades? Aga tahvelarvutit ja puutepliiatsit kasutades? Aga kui viimasel juhul kasutatakse ekraanil olevat kaamerapilti, mida ei salvestada, kuid niiöelda kopeeritakse käe ja pliiatsi abil seda pilti "üle joonistades"?
Igal juhul on palju halli maad endiselt ja samas on ka kartus, et suure õhinaga seda juhendit edasi arendades võib kergesti jõuda juba ka absurdsusteni.
|
|
Kommentaarid: 7 loe/lisa |
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ollaz
HV veteran

|
|
Kommentaarid: 83 loe/lisa |
   |
57 |
|
tagasi üles |
|
 |
WAV
HV veteran
|
14.04.2013 14:51:13
|
|
|
Mis puudutab üldiselt ametnike agarust, seadusandluse arenguid jms., siis ongi jah nii, et mida kauem on mingi stabiilne ühiskond/riik püsinud, seda hullemaks (ülereguleeritumaks) nende asjadega kipub minema. Näiteks viimase 100 aasta jooksul omal maal sõdadest ja riigipööretest pääsenud USA ja Rootsi juriidika.
Samas vastandnäitena meil siin Eestis oli väga vaba ja paindlik olukord 1991...ca1994 ehk siis just pärast riigiaparaatide vahetumist. Maru lihtne oli 90ndate algul meil riigiametites asju kooskõlastada, lubasid saada, kokkulepetele jõuda. Kõik toimus hästi paindlikult ja peaaegu ilma dokumentatsioonita. Mõnedki valdkonnad, mille jaoks täna on vaja esitada tohutu hulk dokumente, avaldusi, kinnitusi (pole oluline kas paberil või digitaalselt) ja seejärel oodata kuude kaupa, sai tollal korda aetud üheainsa A4 paberile käsitsi kirjutatud vabas vormis ühelauselise avaldusega, mõnikord lausa minutite jooksul ning isegi ei küsitud taotleja isiku tuvastamiseks dokumenti! Seejuures oli tegemist unikaalsete miljoniprojektidega, mitte mingi lihtsama massprotseduuriga mida täna e-riigis ka suhteliselt kiirelt korda saab (ja mille üle nüüd meil uhkustatakse).
|
|
Kommentaarid: 7 loe/lisa |
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|