praegune kellaaeg 26.06.2025 00:29:33
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
SurfData
HV Guru

|
04.04.2013 17:33:34
|
|
|
Chidori kirjutas: |
kristjs1 kirjutas: |
kuid seda netist ostetud telekat ei saa sul keegi maksustama hakata Ostad 4 telekat ja müüd ostas maha... |
Miks sa seda arvad? Jumala kindlalt võetakse tollis vahele ja hakataks uurima, mis nendega on ja kaubal peab olema märgitud väärtus - seega see, et sina selle 100 BTC ostsid ei huvita kedagi kui telekal on peal väärtus 1000 USD - saad selle 1000 USD pealt ka tollimaksud |
yup, nii ta on. Talupidaja ei tohi sulasele süüa ka anda oma maa peal kasvatatud porgandist ja kartulist jne niisama tasuta. Tuleb arvutada turuväärtus ja selle pealt siis maksta.
|
|
tagasi üles |
|
 |
degreal
HV veteran
|
04.04.2013 17:43:56
|
|
|
Toll on omaette teema. Ütleme kui see bitcoini aksepteeriv firma asub kõrvaltänavas. Ostan 100BTC teleka, tehingu hetkel makstakse hetke kursi alusel riigile eurodes käibemaks. Aga tulumaks? Ja kui bitcoinide eest kulda osta siis pole vist käibemaksu ka mitte?
|
|
tagasi üles |
|
 |
LKits
HV Guru

|
04.04.2013 17:45:03
|
|
|
degreal kirjutas: |
Toll on omaette teema. Ütleme kui see bitcoini aksepteeriv firma asub kõrvaltänavas. Ostan 100BTC teleka, tehingu hetkel makstakse hetke kursi alusel käibemaks. Aga tulumaks? Ja kui bitcoinide eest kulda osta siis pole vist käibemaksu ka mitte? |
Ja kui too ettevõte ostis teleka eurodes ning kandis teleka kuludesse, siis kuidas ta raamatupidamises tulud sisse lööb? Paneb mõnuga maksude võrra kõrgema hinna, sest makse peab ta ju enda ettevõtluse juures maksma
Bitcoin ei tööta füüsiliste asjade müügi puhul, sest neist jääb füüsiline jälg maha. Digitaalsete puhul on teema omaette Teenused täpselt samuti.
|
 |
kristjs1
HV vaatleja
|
04.04.2013 17:57:58
|
|
|
Nojah tollimaks on tollimaks. Kui EU seest ostad, poles sul ka seda ju. Ma räägingi tulumaksust, mida on suht võimatu kätte saada sellise skeemitamisega. Mis sa sinna tuludeklaratsiooni siis kirjutad?
Ostsin 1 teleka hinnaga 10btc. Ostu hetkel oli btc hind 100 euri/btc. Nüüd müüsin telekad osta's maha 1500 euriga. Eeldatavalt sain ma müügi pealt 500 euri tulu. Aga kui ma kirjutan sinna deklaratsiooni, et ostu hetkel oli btc hind 160 euri ja ma sain hoopis 100 euri kahju? Kuidas seda tolle hetke hinda tagantjärgi kindlaks teha? Eriti kui erinevates vahetusfirmades on erinevad hinnad ja btc hind kõigub 10-15% kahe minutiga?
Kust võtta välja mis hinnaga ma need 10 btc üldse ostsin? Võibolla enne buumi 3 eurot tk. Võibolla kaevandasin need ise?
degreali point on ka hea, et kui on ATM. Kuidas seda trackida? Oleks siis veel et 1 wallet millele annab teha väljavõtte, kuid kui ma genereerin iga päev uue walleti? 100 tk päevas, teen nende vahel kandeid ...
viimati muutis kristjs1 04.04.2013 18:02:44, muudetud 1 kord |
|
tagasi üles |
|
 |
degreal
HV veteran
|
04.04.2013 18:04:33
|
|
|
Ostad 100€ eest 100 bitcoini. Kuu pärast on kurss 2x tõusnud ja lähed 100€ telekat ostma:
stsenaarium 1) Vahetad bitcoinid eurodeks. Saadud tulu (100€) pealt maksad riigile tulumaksu (teeme lihtsustatult 20€). Järgi jääb 200€-20€ = 180€. Poes tasud eurodes. Telekas maksab 100€ (sisaldab km) ja saad 1,8 telekat.
stsenaarium 2) Lähed poodi, kus saab bitcoinidega maksta. Kursitõusu tõttu maksab telekas 50BTC(100€, sisaldab km). 100€ eest ostetud bitcoinide eest saad 2,0 telekat.
|
|
tagasi üles |
|
 |
LKits
HV Guru

|
04.04.2013 18:13:49
|
|
|
Nojah tollimaks on tollimaks. Kui EU seest ostad, poles sul ka seda ju. Ma räägingi tulumaksust, mida on suht võimatu kätte saada sellise skeemitamisega. Mis sa sinna tuludeklaratsiooni siis kirjutad?
Ostsin 1 teleka hinnaga 10btc. Ostu hetkel oli btc hind 100 euri/btc. Nüüd müüsin telekad osta's maha 1500 euriga. Eeldatavalt sain ma müügi pealt 500 euri tulu. Aga kui ma kirjutan sinna deklaratsiooni, et ostu hetkel oli btc hind 160 euri ja ma sain hoopis 100 euri kahju? Kuidas seda tolle hetke hinda tagantjärgi kindlaks teha? Eriti kui erinevates vahetusfirmades on erinevad hinnad ja btc hind kõigub 10-15% kahe minutiga?
Kust võtta välja mis hinnaga ma need 10 btc üldse ostsin? Võibolla enne buumi 3 eurot tk. Võibolla kaevandasin need ise?
degreali point on ka hea, et kui on ATM. Kuidas seda trackida? Oleks siis veel et 1 wallet millele annab teha väljavõtte, kuid kui ma genereerin iga päev uue walleti? 100 tk päevas, teen nende vahel kandeid ... |
Et midagi kanda kuludesse, on sul vaja paberit (ostu-müügileping, tšekk). Kui pole paberit, siis ei saa kanda kuludesse - EMTA tuleb väänab käsi. Võltsima hakkad - saad karmid trahvid kaela.
Kui ei ole kulusid, siis kokkuvõtvalt maksad rohkem makse (selle arvelt, et TM ei saa tagasi).
|
 |
kristjs1
HV vaatleja
|
04.04.2013 18:17:02
|
|
|
No kui mul on arve summas 10 btc Mida nad siis teevad? Arvutavad arve kuupäeva seisuga mingi keskmise euro väärtuse sealt? Ja isegi kui nad selle välja arvutavad, siis ikkagi jääb ju lahtiseks kas ma sain teleka edasimüügi pealt reaalse tulu või kulu, kuna seda on võimatu kindlaks teha mis hinnaga ma coinid ostsin.
viimati muutis kristjs1 04.04.2013 18:19:05, muudetud 1 kord |
|
tagasi üles |
|
 |
Goon
Kreisi kasutaja

|
04.04.2013 18:18:38
|
|
|
Ah ärge selle maksuameti pärast pablage nad on kari homosi. Tee ostade ju asju bitcoinide eest kui küsitakse, et mis raha eest te selle 100" teleri või auto ostsite siis ütlete et kingiti või et kukkus sõitvast veoautokastist maha.
|
|
tagasi üles |
|
 |
ArvQ
HV Guru

|
04.04.2013 18:23:23
|
|
|
No kui mul on arve summas 10 btc Mida nad siis teevad? Arvutavad arve kuupäeva seisuga mingi keskmise euro väärtuse sealt? Ja isegi kui nad selle välja arvutavad, siis ikkagi jääb ju lahtiseks kas ma sain teleka edasimüügi pealt reaalse tulu või kulu, kuna seda on võimatu kindlaks teha mis hinnaga ma coinid ostsin. |
Just.
Goon kirjutas: |
Ah ärge selle maksuameti pärast pablage nad on kari homosi. Tee ostade ju asju bitcoinide eest kui küsitakse, et mis raha eest te selle 100" teleri või auto ostsite siis ütlete et kingiti või et kukkus sõitvast veoautokastist maha. |
Ma sinuga nõus. Aga me rääkisime siiski tehniliselt korrektne olemisest ja sellest, et kui sa spekuleerid BTC'ga siis pead ka tegelikkuses selle pealt maksu riigile maksma. See kui oma tarbeks ostad asju on omaette teema. Kui sa neid ostetud asju edasi hakkad müüma oled juba jällegi EMTA huviorbiidis.
|
|
tagasi üles |
|
 |
kristjs1
HV vaatleja
|
04.04.2013 18:27:56
|
|
|
Jajah, selge see. Mind lihtsalt huvitabki, et kuidas teha kindlaks kas ma olen oma tv-äriga plussis või miinuses Asi pole pablamises või riigi petmises. See teema tuleb varem või hiljem emta inimestel selgeks mõelda, et kui astub sisse mees kes räägib midagi bitcoinidest ja raskest elust.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Chidori
HV Guru

|
04.04.2013 18:31:34
|
|
|
Ma räägingi tulumaksust, mida on suht võimatu kätte saada sellise skeemitamisega. |
Kes keelab sul/sulle kaupa ilma arveta müüa - tulem on täpselt sama... reaalsuses kaupmehed teevad arve kus võibolla on võibolla ei ole umbes nii kirjutatud "Value 100 usd, payed in 1 BTC", makse maksavad niikuinii.
degreali point on ka hea, et kui on ATM. Kuidas seda trackida? |
See ei ole riigi mure sinu asju trackida - riiki huvitab ainult, et kaupmees ostis kauba x summa eest kohalikus valuutas ja müüs selle y summa eest kohalikus valuutas - ametlikul tasemel hetkel sellist asja nagu bitcoin ei eksisteeri ja kui müüja müüs kaupa kliendile bitcoin eest, siis kaupmees omas paberimajanduses peab selle ikkagi kuidagi ära lahendama.
Siin kohal soovitaksin natuke mõelda üldse selle peale - Bitcoin arve.. kas see on üldse ametlikult arve? Bitcoin ei ole ju tunnustatud valuuta... Ostad 4 telekat ja saad bitcoin arve mida ükski hooldus ei tunnista kui arvena.
Samuti kas Tarbijakaitse sind kaitseb kui näitad neile bitcoin arvet - samahästi võid näidata arvet kus kirjas 10 WoW Gold, naerdakse sind lihtsalt välja.
Ma päris hästi ei saa aru mis tulu ja KM te siin arvutate - KM maksab kaupmees riigile kauba endale ostes - see KM, mis klient müüjale annab on tegelt juba kaupmehe poolt riigile makstud.
Seega see, kas arve on BTC või EUR ei mängi üldse rolli. Kaupmehe antud BTC arve ametlikul tasemel ei tähenda absoluutselt midagi - ta tõenäoliselt teeb oma raamatupidamisse veel teise arve kus on midagi analoogset kirjas:
TV -4 pc
BTC +200
|
|
tagasi üles |
|
 |
kristjs1
HV vaatleja
|
04.04.2013 18:40:38
|
|
|
Ühesõnaga ma ostan 1 btc 100 euroga. Kuu pärast on see väärt 1000 eurot. Kuu pärast ostan selle 1btc eest teleka. Müün selle teleka maha 500 euro eest. Maksuametile läheb siis kirja, et ostsi 1000 ja müüs 500, järelikult jäi 500 miinusesse. Järelikult ei pea makse maskma. Sisuliselt aga jäin ju 400 plussi.
|
|
tagasi üles |
|
 |
degreal
HV veteran
|
04.04.2013 18:47:21
|
|
|
Siin kohal soovitaksin natuke mõelda üldse selle peale - Bitcoin arve.. kas see on üldse ametlikult arve? Bitcoin ei ole ju tunnustatud valuuta... Ostad 4 telekat ja saad bitcoin arve mida ükski hooldus ei tunnista kui arvena.
Samuti kas Tarbijakaitse sind kaitseb kui näitad neile bitcoin arvet - samahästi võid näidata arvet kus kirjas 10 WoW Gold, naerdakse sind lihtsalt välja. |
Milleks selline lollimängimine. Arve peal on lihtsalt kirjas, "telekas maksis 100€, maksti bitcoinidega". kaupmees läks maja nurga juurde bitcoin ATM-i juurde, tegi bitcoinid eurodeks, Pistis 100€ kassasse. 100% korrektne ja keegi ei naera sul maksuametis.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Chidori
HV Guru

|
04.04.2013 18:58:34
|
|
|
kristjs1, kui sa eraisikuna seda kõike teed, siis ei lähe maksuametile midagi kirja.
Ma ei ole raamatupidaja ja ma pole ka väga süvenenud sellesse teemasse - isiklikul kogemusel tean kinnisvara näitel: Kui sulle pärandatakse korter ja sa kirjutad ennast sinna sisse ja seejärel müüd selle maha, siis ei pea makse maksma (kuna see on su isiklikus kasutuses vara). Kui, aga sa müüd selle korteri kohe maha ilma ennast sinna sisse kirjutamata, siis pead tulumaksu maksma (kuna tegemist on kinnisvara tehinguga, mis on kui tulu teenimise eesmärgil).
Kui rääkida BTC'st siis see peaks sinna Võlaõigusseaduse peatüki alla minema, et kui sa eraisikuna ostad endale midagi, siis on sul õigus see maha müüa ilma midagi dokumenteerimata - seega ei pea ka tulumaksu maksma kui müüd asja kallimalt maha kui ostsid.
Kogu minu point selle asja juures oli pigem see, et BTC-ga makstes sa otseselt maksudest mööda ei saa vaid kaupmees peab selle kuidagi ise ära korraldama ja tõenäoliselt on seal hinna sees juba maksude osa kah.
Kaval kaupmees võibolla müüb sulle täna toote Eur-BTC miinus 10%, sest teab, et ülehomme saab ta nende BTC'de eest 20% rohkem, aga see ei muuda seda fakti, et täna ta müüs sulle toote miinusega. Kui maksuamet, aga
kaupmeest külastab, siis peab ta olema võimeline tõestama, et tal eksisteerib x kogus BTC'sid nagu ta laoseis näitab või kui tal on paberimajanduses kirjas rahaühikud ilma, et tal reaalselt seda raha oleks, siis tegemist on rahapesuga vms. ja teda trahvitakse.
Mul tuttav tegi ehitusfirmaga nii, et ta kirjutas oma korteri remondiks kulunud asjad kõik firma kuludesse ja kui maksuamet kogu paberimajanduse läbi käis, siis sai ta 50 000 eek trahvi
Eraisikuna ainuke mure minul oleks, et kas garantii kah toimib nende BTC arvetega - global warranty puhul võiks toimida, aga muude puhul on juba kaheldav.
viimati muutis Chidori 04.04.2013 19:01:26, muudetud 1 kord |
|
tagasi üles |
|
 |
LKits
HV Guru

|
|
tagasi üles |
|
 |
Chidori
HV Guru

|
04.04.2013 19:04:16
|
|
|
LKits, tulud ja kulud on ju kirjas
Firma:
videokaart +1 / -100 eur
videokaart -1 / BTC +10
BTC -10 / +150 eur
kulud: 100 eur
Tulud: 150 eur
Kasum: 50 eur
- see peaks olema üldine valem mille põhjal tulumaksu makstakse. Kui tulumaksu määr on 21%, siis firma maksab 50 eurost 10.5 riigile.
Samuti on antud kontekstis nende 10 BTC väärtus 100 eur kuna videokaardi väärtus oli 100 eur ja hetkel olev turuväärtus ei mõjuta seda kuidagi. Kasum(või kahjum) tekib alles siis kui sa müüd need BTC-d kohaliku valuuta vastu.
viimati muutis Chidori 04.04.2013 19:29:54, muudetud 1 kord |
|
tagasi üles |
|
 |
RassK
HV Guru

|
04.04.2013 19:21:41
|
|
|
Te parem rääkige seda, et kui bitcoin veel nii mitu aastat eksisteerib, siis lõpuks tekivad ikka ju tsentraalsed kasutuskohad?
Kuna see data dir kasvab nii mitmeteks TB´deks, mida rohkem ülekandeid seda suuremaks peab ka andmemaht minema.
Ehk siis lõpuks laetakse alla mingi GB päevas?
lõppkasutajale suht ebamugav...
|
|
tagasi üles |
|
 |
LKits
HV Guru

|
|
tagasi üles |
|
 |
degreal
HV veteran
|
04.04.2013 19:51:32
|
|
|
Ma ajaks vana rida edasi. Vahepeal siin läks jutt selle peale kas firma saab kõiksugu maksudest vabaneda, see mind ei huvita. Mind huvitab just ostja vaatepunktist, et kas ma pean kursi kõikumisest tulnud ostujõu eest makse maksma või mitte. Jutt siis stsenaarium number 2-st. Vahet pole kas maksan läti lattidega, kodukanadega või bitcoinidega:
tsitaat: |
stsenaarium 1) Vahetad bitcoinid eurodeks. Saadud tulu (100€) pealt maksad riigile tulumaksu (teeme lihtsustatult 20€). Järgi jääb 200€-20€ = 180€. Poes tasud eurodes. Telekas maksab 100€ (sisaldab km) ja saad 1,8 telekat.
stsenaarium 2) Lähed poodi, kus saab bitcoinidega maksta. Kursitõusu tõttu maksab telekas 50BTC(100€, sisaldab km). 100€ eest ostetud bitcoinide eest saad 2,0 telekat.
|
|
|
tagasi üles |
|
 |
LKits
HV Guru

|
|
tagasi üles |
|
 |
Lordlesta
Kreisi kasutaja
|
04.04.2013 22:13:21
|
|
|
RassK kirjutas: |
Te parem rääkige seda, et kui bitcoin veel nii mitu aastat eksisteerib, siis lõpuks tekivad ikka ju tsentraalsed kasutuskohad?
Kuna see data dir kasvab nii mitmeteks TB´deks, mida rohkem ülekandeid seda suuremaks peab ka andmemaht minema.
Ehk siis lõpuks laetakse alla mingi GB päevas?
lõppkasutajale suht ebamugav... |
+1
Ei kujuta küll ette, et kui tahan midagi osta/müüa siis pean enne paar tera infot alla laadima
|
|
tagasi üles |
|
 |
Chidori
HV Guru

|
04.04.2013 22:57:15
|
|
|
degreal, ma ei saa su küsimusest päris hästi aru, aga antud hetkel on tegemist sellise olukorraga
Telekas maksab 1000 eurot või 10 bitcoini (1 bitcoin ~100 eur), homme on aga bitcoini väärtus juba 130 eur, aga telekas maksab ikka 10 bitcoini, kuna hindasid ei uuendata igapäevaselt ja tänu sellele on teleka hind bitcoinis 130 eurot.
Odavamalt sa kindlasti ei saa - Kui sa lähed vahetad raha bitcoiniks ja lähed poodi bitcoinidega ostma, siis saad ikka korralikult vastu pükse, kui just ei leia mõnda hullu kes annab oma bitcoinid sulle ala. 50% turuväärtusest.
Vaadates neid hindu, mis enamjaolt bitcoinides online poodides on, siis seal on mingi 25% juurdehindlust veel lisaks
|
|
tagasi üles |
|
 |
degreal
HV veteran
|
04.04.2013 23:18:36
|
|
|
degreal, ma ei saa su küsimusest päris hästi aru, aga antud hetkel on tegemist sellise olukorraga
Telekas maksab 1000 eurot või 10 bitcoini (1 bitcoin ~100 eur), homme on aga bitcoini väärtus juba 130 eur, aga telekas maksab ikka 10 bitcoini, kuna hindasid ei uuendata igapäevaselt ja tänu sellele on teleka hind bitcoinis 130 eurot.
Odavamalt sa kindlasti ei saa - Kui sa lähed vahetad raha bitcoiniks ja lähed poodi bitcoinidega ostma, siis saad ikka korralikult vastu pükse, kui just ei leia mõnda hullu kes annab oma bitcoinid sulle ala. 50% turuväärtusest.
Vaadates neid hindu, mis enamjaolt bitcoinides online poodides on, siis seal on mingi 25% juurdehindlust veel lisaks |
Eiei. Poes näidatud hind on ankurdatud eurode külge, bitcoinides näidatav hind on muutub laivis (vt. näiteks https://www.bitcoinstore.com ). Küsimus on selles, et kui sa bitcoine niisama müüd, siis pead tulu eest tulumaksu maksma - kõigile selge. Aga kui ma bitcoine kunagi eurodeks ei tee, vahetan täiesti ametlikus poes "nö. kaup kauba vastu" siis ei ole selge tulu saamise moment, mille alusel ma tulumaksu pean maksma.
Telekas maksab 1000€ (või 10BTC). Kurss tõuseb 100%. Siis poes on 1000€ telekas ikka veel müügis aga nüüd juba bitcoinides näidatav hind on tänaseks hoopis 5BTC. Nüüd ma ostan 10BTC (mis oli varasemalt 1000€ eest soetatud) eest bitcoinide eest hoopis 2 telekat, mis on kumbki 1000€. Sisuliselt ma sain 1000€ tulu, mille eest tuleb maksu maksta?
|
|
tagasi üles |
|
 |
LKits
HV Guru

|
|
tagasi üles |
|
 |
Chidori
HV Guru

|
05.04.2013 00:07:14
|
|
|
degreal, eraisikuna bitcoini müügi eest tulumaksu maksta on päris huvitav tegevus - Kui kavatsed suuremas koguses müüa, siis võiks juba FIE/firma teha ja kulud kah arvestada.
EMTA's natuke sobrades:
1) 1728 Eurot aastas on tulumaksuvaba tulu, selle piirdes ei deklareerita tulu (kui sa käid ametlikult tööl ja oled vormistanud, et 144 eurot kuus makstakse sulle tulumaksu vabalt, siis on sul see määr juba täis)
2) Oma Vara(Vallasasja) võõrandamisel ei pea maksma tulumaksu - Kui sa ostad külmiku ja müüd selle eraisikuna maha, siis sa ei pea maksma tulumaksu, sarnaselt ei pea sa tulumaksu maksma kui sa ostsid 10 euro eest Bitcoine ja müüsid need maha 10 000 euro eest.
Siit, aga tuleb teine nüanss - Kui sa teed seda pidevalt ja sihiga, siis tsitaat otse emta lehelt:
"Tegemist on ilmselgelt füüsilise isiku ettevõtlusega (eraisiku iseseisev kestev tegevus, mille eesmärgiks on tulu saamine, tulude saamiseks tehtavad kulutused jne), seega saadud tulu maksustatakse kui ettevõtlustulu."
|
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa ei või manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|