Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
KohviPaus
Kreisi kasutaja
|
03.09.2012 12:18:27
|
|
|
On ikka vahe küll ja väga suur vahe. Kui ma ei ole usklik siis ma ei taha ka, et seda mulle peale surutakse koolis. Kui tahan siis lähen vabatahtlikult kirikusse. Me ei ela enam keskajas.
|
|
Kommentaarid: 14 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
1 :: |
12 |
|
tagasi üles |
|
 |
iceincube
HV veteran

|
03.09.2012 12:36:13
|
|
|
Ettevõtmine tundub huvitav samas kahtlane et see toimib. Nagu öeldud see vääga palju oleneb õpetajast. Meil omal ajal oli ka mingi progemise värk isegi vist korra- mäletan sellest vaid seda, et harjutasime 2nd süsteemist 10nd süsteemi ja vice versa arvude muutmist. Tundub väga vale ots kus seda õpetama hakata. St ei tekita seda huvi nii.
Max Powers kirjutas: |
Arvutitundides tänapäeval ei progetagi? |
Minul õpetati office kasutamist Arvutitunnid olid kõige tunnid pmst... Tööõpetuses sai vähemalt pulli teha. Seal üritasid oma huvitavamaid asju ikka teha nagu netist asjade alla tõmbamine ja uurimine (kodus netti pold veel too aeg)
Progemisega sai algust tehtud 14 aastasena kui esimene arvuti majja jõudis kuna huvi oli midagi ise luua. Nüüd toob leiva lauale.
|
|
Kommentaarid: 39 loe/lisa |
   |
0 :: |
37 |
|
tagasi üles |
|
 |
Miki-Hiir
HV veteran
|
03.09.2012 13:21:57
|
|
|
Alustuseks võiks tõsta matemaatika mahtu. Praeguse keskmise matemaatika taseme pealt veel hakata programmeerimist õpetama tundub üsna võimatu ettevõtmine.
Reaalained pole niigi kuigi populaarsed, rääkimata sellest, et programmeerimise vastu on enamalt jaolt huvi meessoost isikutel.
Valikainena ok, kui huvi on, miks mitte.
|
|
Kommentaarid: 46 loe/lisa |
   |
43 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
03.09.2012 13:33:01
|
|
|
Mihkel^^ kirjutas: |
no mingile 7ndikule sa ei tee eriti selgeks programeerimist, eriti kui pole matemaatilist mõtlemist, siis ikka ei mõtle välja küll, kuidas programmi koostada, aga algtasemel võiks ikka midagi õpetada, keskkoolis võib juba vabalt õpetada raskemaid funktsioone isegi. |
Keskkooli lõpus sai progemisolümpiaadidel käidud ning koos minuga oli seal üks 8'nda klassi poiss kes võistles 12'nda klassi rahvaga samal tasemel ning ülinapilt jäi välja rahvusvahelisele olümpiaadile minekust. Kui lapsel tekib progemise vastu tõsine huvi suudab ka mingi <10a vanune tegelinski üsnagi kiirelt oma käe peal asjad selgeks teha. Suudavad seda kõik, lihtsalt tahtmist on vähestel.
matukaz kirjutas: |
Ei näe asjal väga mõtet, selle pärast ongi ülikoolis õppeaine nagu informaatika selleks, et kel huvi on saab õppida programeerima |
Kuidas teab noor just programmeerimist õppima minna kui tal pole halli aimugi mida see endast ette kujutab? Ma sain oma praegusele karjäärile (ning edasistele õpingutele) aluse just tänu põhikooli arvutitunnis näidatud BASIC'ule, enne seda ei osanud isegi oletada, et miskit säärast on võimalik teha.
LiivaneLord kirjutas: |
Põhikool tuleks pikendada 12. klassini, gümnaasium nelja klassini. Põhikool + keskkool oleks siis 16 aastat. Sedasi peaks saama selgeks kõik see, mis praegu õpitakse + lisaained.
(see oli pooleldi huumor)  |
Kusjuures juba pikemat aega olen mõelnud, et koolis käimise aega võiks aasta jagu pikendada. Viimase mõnekümne aasta jooksul on elus hakkama saamiseks vajaliku info ja oskuste hulk röögatult palju kasvanud ning selle omandamise surumine 12a sisse ei ole teps mitte lihtne ja hakkab puudujääke tekkima.
The_Boss kirjutas: |
Küsimus pigem selles, kas õpetajad saavad selle õpetamise selgeks, mitte selles, kas õpilased selle selgeks saavad... |
Tõsi, see on asja juures kõige suurem probleem. Kuigi eks alati võib lootma jääda, et igas klassis tekib 1-2 asisemat tegelast kes loetud nädalatega suudavad asja omale piisavalt selgeks teha ning õpetaja ameti üle võtavad. Sellist asja sain omal nahal tunda nii põhikoolis kui keskkoolis progemist õppides/õpetades
carlking kirjutas: |
Ülikooli võiks alles siis lasta inimesi kui nad on 3-4 aastat tööd teinud ja silmaringi laiendanud ning teavad mida nad edaspidi tahavad. Kes kohe märgade kõrvatagustega keskkoolipingist lähevad, saavad vaid riigieelarveväliselt  |
Selle silmaringi laiendamiseks ongi tarvis põhi- ja keskkoolis võimalikult laialt kõikvõimalikke ameteid tutvustada. Su teooriat aretama hakates läheks rõhuv enamus mingiks poemüüjaks-koristajaks-burksiflippijaks või muuks sarnaseks mõttetuks tegelaseks kusagile tööle selle asemel, et tutuvuda karjäärivõimalustega. Pappi on ju vaja teenida, et ära elada.
tahanteada kirjutas: |
Kas neid usutunde on kooli ikka niiväga vaja? Iga lapsevanem võib ju oma lapse iga pühapäev kirikusse viia ja neid kirikuid on iga nurga taga. Nii, et kirikute puudust küll pole, et ka koolid kirikuteks muutma peab. |
Jah, on vaja. Muidu saadakse religioonide olemusest äärmiselt kallutatud pilt. Iseasi kust leida piisavalt laialdaste teadmistega religiooniõpetajaid, et tunni teema väga ühte auku ei läheks.
Miki-Hiir kirjutas: |
Alustuseks võiks tõsta matemaatika mahtu. Praeguse keskmise matemaatika taseme pealt veel hakata programmeerimist õpetama tundub üsna võimatu ettevõtmine. |
Seda kindlasti. Üldiselt olekski tarvis peamiselt arendada laste loogilist mõtlemist. Niisama kuivalt valemite tuupimisest pole vähimatki kasu kui ei selgitata miks täpselt need valemid säärased on ning kui ei teata kuidas neid vajadusel tuletada. Ülikoolis sellega tegeldakse, enne seda praktiliselt mitte.
_________________ Teach a man to reason and he'll think for a lifetime
Common sense - so rare that it's a damn superpower
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
Kommentaarid: 106 loe/lisa |
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
iceincube
HV veteran

|
03.09.2012 14:00:55
|
|
|
Ho Ho kirjutas: |
/--/Kusjuures juba pikemat aega olen mõelnud, et koolis käimise aega võiks aasta jagu pikendada. Viimase mõnekümne aasta jooksul on elus hakkama saamiseks vajaliku info ja oskuste hulk röögatult palju kasvanud ning selle omandamise surumine 12a sisse ei ole teps mitte lihtne ja hakkab puudujääke tekkima. |
Kõlab kirve meetodina, see aasta lisamine.
Pigem peaks olemasolevat mõtekamaks muutma minu silmis. Tuupimispõhine haridus ju de-moraliseerib kähku.
|
|
   |
37 |
|
tagasi üles |
|
 |
Max Powers
|
03.09.2012 14:01:56
|
|
|
HoHo ja tahanteada on siia teemasse jõudnud. Võib vast teema lukku panna
|
|
Kommentaarid: 215 loe/lisa |
   |
3 :: |
2 :: |
182 |
|
tagasi üles |
|
 |
Magic
HV Guru

|
03.09.2012 14:04:06
|
|
|
Kooli pikendamine on küll mingi esituupuri märg unenägu
Mida ei kasuta see ununeb... lisaks maailmapilt jääb aina ahtamaks, sest mingit lollust on vaja pähe ajada ja seda ilma seosteta.
Tuupimine, aga vähemalt minul pähe ei salvestu - 1 päev ja 95% kadunud. Milleks sellist lollus teha, parem õpetada läbi loogika ja seoste inimene normaalselt mõtlema.
Mälumängude aeg on läbi
|
|
Kommentaarid: 234 loe/lisa |
   |
200 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
03.09.2012 14:04:43
|
|
|
iceincube kirjutas: |
Pigem peaks olemasolevat mõtekamaks muutma minu silmis. Tuupimispõhine haridus ju de-moraliseerib kähku. |
Seda nagunii. Ainus probleem on, et asjade üksipulgi algusest peale selgeks tegemine võtab tõenäoliselt kokkuvõttes rohkem aega kui senise tuupimisega jätkamine. Ma ei taha eriti uskuda, et "õige" õpetamise peale üle kolimine automaagiliselt nii palju aega vabastaks, et seda saaks kõiksugu uute ainetega täita.
Muidugi üksikute õppeainete piires on ka kohti, mida optimeerida annaks. Enda hellaks kohaks oli ajalugu kus suht-koht sama temaatika võeti 12a jooksul 3x läbi õige pisut varieeruva detailsusega.
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
lightbluefox
HV Guru
|
03.09.2012 14:55:43
|
|
|
Kooli võimalusel varem kui 7 aastaselt ja suvevaheaeg lühemaks, nii saab rohkem materjali läbi võtta või õppida midagi rohkem süvendatult. Nii hästi on meeles kuidas matemaatikas, füüsikas ja emakeeles kiirelt ühelt teemalt teisele libisesime, saateks õpetaja selgitused: "lugege õppekavast mis on vaja veel läbi võtta" ...."ei jõua"...jne.
Nii ongi tulemus see, kus mingeid sügavamaid teadmisi ja huvi naljalt ei teki, kui just ise väga ei taha- nagu Kadi Liis Saar....
viimati muutis lightbluefox 03.09.2012 16:32:20, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 45 loe/lisa |
   |
44 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
03.09.2012 15:12:49
|
|
|
lightbluefox kirjutas: |
Nii ongi tulemus see, kus mingeid sügavamaid teadmisi ja huvi naljalt ei teki, kui just ise väga ei taha- nagu Kadi Liis Saar.... |
Teine probleem peitub ka kultuuris. Tark olla ning enesetäiendamisega tegelemine ei ole eriti popp noorte hulgas.
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
The_Boss
HV Guru

|
03.09.2012 17:17:31
|
|
|
Nii ongi tulemus see, kus mingeid sügavamaid teadmisi ja huvi naljalt ei teki, kui just ise väga ei taha- nagu Kadi Liis Saar.... |
Teine probleem peitub ka kultuuris. Tark olla ning enesetäiendamisega tegelemine ei ole eriti popp noorte hulgas. |
See oli võibolla sinu ajal. Praeguseks see muutunud.
_________________ Pakun sülearvutite tolmupuhastust, termopasta vahetust, emaplaatide remonti ja BIOS paroolide eemaldust. |
|
Kommentaarid: 356 loe/lisa |
   |
282 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
03.09.2012 17:21:44
|
|
|
Võibolla tõesti. Pole eriti koolilastega suhelnud viimasel ajal ning teen meelevaldseid järeldusi oma eakaaslaste kohta. Ka siinne foorum annab päris huvitava pildi olukorrast
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
SKG
HV Ihaldatuim Poissmees

|
03.09.2012 17:40:08
|
|
|
Teine probleem peitub ka kultuuris. Tark olla ning enesetäiendamisega tegelemine ei ole eriti popp noorte hulgas. |
See oli võibolla sinu ajal. Praeguseks see muutunud. |
Hehe, enamus ei suuda isegi syveneda kui materjali (tekst/video) omastamine votab temalt rohkem kui 2-3 minutit (ega filmitreilerid suvaliselt oma pikkuse pole saanud).
HV foorum ja mu oma tutvusringkond hea naide. Oodatakse, et koik "lusikaga suhu topitaks" ja ise ei vaevuta miskit uurima. Kui seda ei tehta, siis lihtsalt ignoreeritakse.
_________________ 17/1/2023, Scart: "Selle sajandi senise möödunud aja üks suuremaid skandaale on hetkel lahti rullumas..."
6/4/2025, RFK Jr: "The most effective way to prevent the spread of measles is the MMR vaccines." |
|
Kommentaarid: 373 loe/lisa |
   |
3 :: |
313 |
|
tagasi üles |
|
 |
The_Boss
HV Guru

|
03.09.2012 17:48:33
|
|
|
Tark olemine ei tähenda seda, et sa suudad materjali pikka aega järjest omandada või et suudad teksti sõnasõnalt pähe õppida... Nende kohte öeldakse pigem tuupurid. Nad ei pruugi olla targad, aga nad suudavad lihtsalt kõik pähe tuupida. Nende suunas tõesti alati ka praegusel ajal hästi ei vaadata.
_________________ Pakun sülearvutite tolmupuhastust, termopasta vahetust, emaplaatide remonti ja BIOS paroolide eemaldust. |
|
   |
282 |
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
03.09.2012 17:50:57
|
|
|
Aga äkki vaataks keegi lõpuks ka teist poolt, et on väga palju lapsi, keda progemist mõttetuks peavad ning keda hoopis teised huvialad huvitavad. Näiteks keegi tahab hoopis toiduvalmistamist õppida, kedagi huvitab hoopis õmblemine või kudumine või äkki keegi tahab hoopis autojuhiks, meremeheks või lenduriks saada.
|
|
Kommentaarid: 284 loe/lisa |
   |
2 :: |
11 :: |
211 |
|
tagasi üles |
|
 |
Flacko
Joonistusmaniakk!

|
03.09.2012 17:58:36
|
|
|
Minul oli koolis matemaatika/füüsika/keemia PIIN, minul mõistus ei võtnud seda, tehku mis tahtsite, asjad ei jõudnud kohale mulle.... Kõik muud ained olid minu jaoks loogilisemad. Ja ma teadsin juba väga noorelt et minu soov on saada animeerijaks/joonistajaks, sest see oli nauding mu jaoks. Loomingulised teemad läksid mulle kenasti peale ning igast loodusõpetus, geo, IT ala, graafika tegemine, joonistamise tund.
_________________ Flacko, the nutty weasel who loves blue cheese, Blyth's Reed Warblers, Thrush Nightingales and Devin Townsend! |
|
Kommentaarid: 199 loe/lisa |
   |
166 |
|
tagasi üles |
|
 |
Magic
HV Guru

|
03.09.2012 18:09:14
|
|
|
Tark olemine ei tähenda seda, et sa suudad materjali pikka aega järjest omandada või et suudad teksti sõnasõnalt pähe õppida... Nende kohte öeldakse pigem tuupurid. Nad ei pruugi olla targad, aga nad suudavad lihtsalt kõik pähe tuupida. Nende suunas tõesti alati ka praegusel ajal hästi ei vaadata. |
Tüüpilised tuupurid on hävinud maj. kriisis väga tugevalt - sest nad ju tuupisid, et raamat annab kogu tarkuse ja nii ongi.
Loogiline mõtlemine või isetegutsemine on neil tihti 0... Lisaks mitmed väga heade hinnetega keska lõpetajad kukkusid loogilistes ainetes ülikoolis läbi.
Mina seda punnitamist ei mõistnud, aga selle tingib see, et tihti pole ka ülikoolis selge, kas inimene õpitavat ala üldse tahab omandada.
7-8a tagasi oli ikka arvamus, et kõik peavad ülikooli minema... parema meelega oleks keskeri arvuti või ehituse alal teinud ja siis vaatanud edasi.
|
|
Kommentaarid: 234 loe/lisa |
   |
200 |
|
tagasi üles |
|
 |
LiivaneLord
Sõpradele "Olavi"
|
03.09.2012 18:30:13
|
|
|
Flacko kirjutas: |
Minul oli koolis matemaatika/füüsika/keemia PIIN, minul mõistus ei võtnud seda, tehku mis tahtsite, asjad ei jõudnud kohale mulle.... Kõik muud ained olid minu jaoks loogilisemad. Ja ma teadsin juba väga noorelt et minu soov on saada animeerijaks/joonistajaks, sest see oli nauding mu jaoks. Loomingulised teemad läksid mulle kenasti peale ning igast loodusõpetus, geo, IT ala, graafika tegemine, joonistamise tund. |
Minu puhul on risti vastupidi. Miski loominguline välja ei tule. Kunstiõpetus, kirjandus, muusika, kehaline olid väga igavad. Neile lisaks ajalugu, keeled jms. :S
Matemaatika muutus kevadeks igavaks, põhikooli lõpus polnud peale jõule seal midagi huvitavat, sest hakkas muutuma kordamiseks. Keema ja füüsikaga sama lugu.
|
|
Kommentaarid: 20 loe/lisa |
   |
19 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
03.09.2012 19:08:33
|
|
|
Tark olemine ei tähenda seda, et sa suudad materjali pikka aega järjest omandada või et suudad teksti sõnasõnalt pähe õppida |
Esiteks tuim tuupimine ei ole praktiliselt mingis seoses tarkuse* omandamisega.
Teiseks materiali süübimise, selle mõistmise-omandamise võime ning püsivus on hädavajalikud targaks saamise eeldused.
*) tegelikult küll pean silmas inteligentsi arendamist kuid kes viitsib kaasa mõelda saab sellest niigi aru
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
The_Boss
HV Guru

|
03.09.2012 19:12:00
|
|
|
Tark olemine ei tähenda seda, et sa suudad materjali pikka aega järjest omandada või et suudad teksti sõnasõnalt pähe õppida |
Esiteks tuim tuupimine ei ole praktiliselt mingis seoses tarkuse* omandamisega.
Teiseks materiali süübimise, selle mõistmise-omandamise võime ning püsivus on hädavajalikud targaks saamise eeldused.
*) tegelikult küll pean silmas inteligentsi arendamist kuid kes viitsib kaasa mõelda saab sellest niigi aru  |
Aga loed, et ma oleks öelnud esimese osa kohta vastupidi?
Ma olen täitsa nõus, et nad on eeldused, aga püsivus pole üks nõue selleks... Saab ka ilma.
|
   |
282 |
|
tagasi üles |
|
 |
guest1902
Kreisi kasutaja

|
03.09.2012 19:31:40
|
|
|
See oli võibolla sinu ajal. Praeguseks see muutunud. |
HoHol m6nes m6ttes 6igus, pigem asi selles, millise seltskonna ning vanuseryhmaga l2bi kipud k2ima. Harju keskmine on pappi-plekki-pihve, aga 6ige ka tegelikult (kuidas keegi eesm2rgile l2heneb)
Yhe aasta juurdelisamine keskkoolile on m6ttetu, pigem vana 4+2 systeem ylikooli tagasi, kolme aastaga ei saa eriala selgeks ning olen sunnitud 5a kokku koolipinki nyhkima, et erialast t88d saada. Aga noh, mis Euroyhtlustuse vastu ikka teha, mugavam ju v2lismaale lapsep6lve pikendama minna
_________________ assumption is the mother of all fuck ups
,,think before you print and save a ROOT::TTree'' |
|
Kommentaarid: 2 loe/lisa |
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
iceincube
HV veteran

|
|
   |
37 |
|
tagasi üles |
|
 |
neros
HV Guru

|
04.09.2012 08:37:51
|
|
|
Huvitav on see, et meil pidi olema alates sellest ajast kui ma olin 10, arvutitunnid. Keegi aga varastas arvutid ära niiet tol aastal ei juhtunud midagi ja vanavanemad otsustasid Mainori Majanduskooli arvutit õppima torgata. Seal siis õpetati Wordi, Excelit ja Powerpointi (ja windooserit ka) ning ühel hetkel oli ka Volcov Commander, seda siis Windows NT 4.1 peal. Järgmisel aastal alustati progemisega, kirjutasime midagi C++is (kuigi tegelikult oli valdav enamus C, ainuke vahe oli iostream, vahest stdio ja iostream segi). Probleem selles, et midagi eriti ei seletatud ja mingeid muid materjale ei antud. Aasta lõpus otsisin ma ise netist C++i (pigem C) õpetusi, ja leidsin ühe eestikeelse juhendi Windows 3.1 programmeerimiseks. Sai siis selle abiga natuke juurde õpitud kuigi tol hetkel jäi ikka piisavalt segaseks. Pascalit ja andmebaase üritati ka õpetada (Accessi kujul). Ma arvan, et õppejõud ise ei olnud ka väga pädev progemises, vähemalt selle seletamises. Debugimine koosnes sellest, et üritasime leida typosid koodist ekraani abiga . Kolmandal aastal oli rohkem C++i (või C'd), pascalit ja midagi veel, ei mäletagi mida. Samal ajal oli paralleelselt võimalik koolis juba arvuteid kasutada ja ma õppisin iseseisvalt BASICut millega sai juba keerulisi asju teha, ning sealt edasi tuli Rapid-Q. Tol hetkel hakkas juba natuke selgeks saama mis C++ endast kujutab ja pigem tuli just iseõppimisest kogu senine teadmine, kaasa arvatud C#, PHP ja muud asjad. Arvutikoolist oleks võinud teise aasta üldse ära jätta kuna tol hetkel oli ma juba pädevam BASICus kui see tase mis C's õpetati, ehk projektorilt mahakirjutamine.
Seega, kui õppejõud on normaalne ja oskab õpetada, peaks igaüks olema suuteline õpetada, peaasi et ei üritata kohe muutujatüüpe, funktsioone ja klasse selgeks teha vaid alustatakse algtasemest ja asjadest millest on lihtne aru saada, kõige lihtsam on ilmselt Basic või C#. Tõenäoliselt basic, kuna seal on lihtne öelda "PRINT 'Hello world'" - "See käsk pritsib ekraanile teksti". Kui see selge on, võib edasi minna näiteks "READ i" - "See käsk loeb muutujasse i mingi teksti".
Niiet iseenesest väärt ettevõtmine, senikaua kuni midagi olulist ära ei kaotata. Muusikaajalugu ja kunstiajalugu on ehk vähemolulisemad, päris ajalugu väga mõtet ära kaotada ei ole.
E: Ja sellest hetkest kui koolis tegelikult arvutiõpetus algas, kõrgematele klassidele oli progemise alused ka, põhikooli omadele õpetati rohkem wordi. Seal olid ka ainult paarile klassile. Ma isegi ei tea, kas meie klassist kellelegi õpetati midagi, vist tüdrukud said midagi.
_________________ GitHub
.NET Core & Azure baasil lahendused ja arhitektuur - kontakt. |
|
Kommentaarid: 48 loe/lisa |
   |
40 |
|
tagasi üles |
|
 |
Betamax
HV Guru

|
04.09.2012 10:01:21
|
|
|
Ma oleksin oma hinge ära müünud, kui arvutiõpetuses oleksime prgrammeerimist ja arvutite hingeelu saanud õppida. Selle asemel jagati meid 3 gruppi ja arvutiõpetuse tunnid olid üle nädala. Muidu poleks lihtsalt klassi ära mahtunud. Mõnikord olid tunnid isegi harvem, kuna arvutiõpetaja oli maani täis ega ilmunud tööle.
Õpetati meile Wordis teksti redigeerimist ning Publisheris kodulehe/ajakirja-ajalehe tegemist.
|
|
Kommentaarid: 730 loe/lisa |
   |
551 |
|
tagasi üles |
|