Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Tanel
HV Guru

|
09.04.2012 08:30:33
Eesti vajab 2-3 korda enam IT-spetsialiste |
|
|
Arengufondi analüüside järgi peaks Eestis olema IT- spetsialiste praegusest 2-3 korda rohkem. See tähendab, et olemasolevatele umbes 7000-le oleks veel vähemalt sama paljudele tööd pakkuda.
Loe edasi Äripäevast.
_________________ Hinnavaatlus.ee - leia parim hind!
HV valuutakalkulaator
viimati muutis Tanel 09.04.2012 09:46:52, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 465 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
12 :: |
7 :: |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Max Powers
|
09.04.2012 08:52:42
|
|
|
Kas alles ei olnud uudis, et 1000 inimest on puudu?
|
|
Kommentaarid: 215 loe/lisa |
   |
3 :: |
2 :: |
182 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 465 loe/lisa |
   |
12 :: |
7 :: |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mnator
HV Guru
|
09.04.2012 09:15:20
|
|
|
Ja kirsiks tordil on, et kõik peavad olema superosavad ja superharitud paberite järgi ja vähemalt 5 aastase töökogemusega. Muidu ei taheta isegi eriti töövestluselegi kutsuda. (oma poisi reaalne kogemus..............)
|
|
Kommentaarid: 1 loe/lisa |
   |
0 :: |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
madd0g
HV veteran

|
09.04.2012 09:16:45
Re: Eesti vajab 2-3 korda enam IT-spetsialiste |
|
|
Tanel kirjutas: |
umbes 7000 tuhandele |
7000 siis?
_________________ Mõõdan üheksa korda enne kui lõikan, aga ikka on kuradi naljakas. |
|
Kommentaarid: 120 loe/lisa |
   |
108 |
|
tagasi üles |
|
 |
1dumbpcuser
HV Guru
|
|
Kommentaarid: 100 loe/lisa |
   |
1 :: |
95 |
|
tagasi üles |
|
 |
Marie
HV Guru

|
09.04.2012 09:47:08
|
|
|
Vaata mida naad veel ei taha, sellised IT-spetsialistid on tavaliselt mõne ärivaldkonna juhid:
ot: |
....... spetsialist, kes lisaks väga headele professionaalsetele teadmistele, mõistaks organisatsiooni toimimist tervikuna, oskaks näha infotehnoloogiliste lahenduste mõju äritulemuste saavutamisele ja organisatsiooni kultuurile," |
_________________ CPU Power (Watt) Protsessorite voolutarve Pentium D 805 (4.1GHz) Full Load 474W  |
|
Kommentaarid: 83 loe/lisa |
   |
74 |
|
tagasi üles |
|
 |
Pihv
HV veteran

|
09.04.2012 10:04:23
|
|
|
Mnator kirjutas: |
Ja kirsiks tordil on, et kõik peavad olema superosavad ja superharitud paberite järgi ja vähemalt 5 aastase töökogemusega. Muidu ei taheta isegi eriti töövestluselegi kutsuda. (oma poisi reaalne kogemus..............) |
See on tegelikult igas valdkonnas niimoodi, et miinimum 2a töökogemust samas valdkonnas ja väga head teadmised.
Samas vähegi asjalik noor saab asja selgeks vähem kui 1 kuuga ja omandab uusi teadmisi töö käigus väga kiirelt.
|
|
Kommentaarid: 101 loe/lisa |
   |
94 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
09.04.2012 10:54:07
|
|
|
Saab ka ilma kogemuseta tööle, lihtsalt siis peab leppima mõnevõrra madalama palganumbriga
_________________ Teach a man to reason and he'll think for a lifetime
Common sense - so rare that it's a damn superpower
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
Kommentaarid: 106 loe/lisa |
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
geronimo
HV vaatleja
|
09.04.2012 11:25:24
|
|
|
Ja kirsiks tordil on, et kõik peavad olema superosavad ja superharitud paberite järgi ja vähemalt 5 aastase töökogemusega. Muidu ei taheta isegi eriti töövestluselegi kutsuda. (oma poisi reaalne kogemus..............) |
Olukord selline ainult siis ,kui sul pole soovitajaid või pole lihtsalt mitte midagi ette näidata. Lisaks sellised tingimused tulevad tavaliselt väikefirmadelt . Kui oled ise agar õppija ja inimsenea sobid ettevõttesse siis võetakse sind vastu alati. Alati ei tähenda super hea paber ja töökogemus seda, et sind ka vastu võetakse - võid ju olla kapis ITguru keda keegi ei taha ( tavaliselt ).
|
|
tagasi üles |
|
 |
MKD
HV kasutaja
|
09.04.2012 11:32:06
|
|
|
Huvitav, väga huvitav. Mulle tundub, et antud juhul oli probleem pigem milleski muus, sest päris paljud "suured proge" firmad on nõus võtma tööle inimese, kellel ei ole töökogemust ega ka vajalikke oskusi, kuid on suur huvi ja töötahe. Üks endine kolleeg sai nii ühte suurde IT firmasse progrejaks, omamata reaalset progreja kogemust ja oskusedki piirdusid enda põlve otsas paari kuuga õpituga. Muidugi sellisel juhul tuleb alustada üsna madalalt palgalt, kuid tulevikus tasub selline valik igati ära.
Tihtipeale on inimeste nõudmised ja ootused liiga suured, ala jutt "sellise palga eest mina küll tööle ei lähe", samas muidugi leidub ka selliseid tööpakkumisi, kus otsitakse imeinimesi - sellistest tasub eemale hoida.
|
|
Kommentaarid: 3 loe/lisa |
   |
3 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mnator
HV Guru
|
09.04.2012 11:37:29
|
|
|
geronimo kirjutas: |
Olukord selline ainult siis ,kui sul pole soovitajaid või pole lihtsalt mitte midagi ette näidata. Lisaks sellised tingimused tulevad tavaliselt väikefirmadelt . Kui oled ise agar õppija ja inimsenea sobid ettevõttesse siis võetakse sind vastu alati. Alati ei tähenda super hea paber ja töökogemus seda, et sind ka vastu võetakse - võid ju olla kapis ITguru keda keegi ei taha ( tavaliselt ). |
Enamusel kooliskäiatest, kes tahaks kasvõi suvel juba kuskil harjutada reaalset tööd, pole korralikke soovitajaid ja koolistehtu pole mingi eriline ettenäidatav materjal. Et firma taolisest suvisest harjutajast võiks peale kooli lõppu endale saada hea noore töötaja, see ei paista eriti meie riigis huvi pakkuvat. Ja samas on lipsanud ajakirjandusse paari juhtumi kohta infi, kus mingile väljamaa lurule on ministripalku makstud ja pettunult jälle loobutud, kuna tegelikuses osutus kõlbmatuks töötajaks......
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
MKD
HV kasutaja
|
09.04.2012 11:50:22
|
|
|
..koolistehtu pole mingi eriline ettenäidatav materjal. Et firma taolisest suvisest harjutajast võiks peale kooli lõppu endale saada hea noore töötaja, see ei paista eriti meie riigis huvi pakkuvat. Ja samas on lipsanud ajakirjandusse paari juhtumi kohta infi, kus mingile väljamaa lurule on ministripalku makstud ja pettunult jälle loobutud, kuna tegelikuses osutus kõlbmatuks töötajaks...... |
Ma olen isegi veel võrdlemisi noor aga oma esimese töökoha sain ma just tänu koolis tehtule (tänu arvutidisaini konkurssil osalemisele sain praktikale ning sealt edasi juba tööle..). Samamoodi saab ju huvi korral erinevatest üritustest osa võtta, just toimus gümnaasiumi noortele suunatud IT-öö (ja taoliseid asju korraldab ITL pidevalt..), mille eesmärk oli küll töötada välja mõni uus lahendus aga CVsse ju igati korralik viide noorele. Kõik sellised asjad loevad, kuid kui vaid riiki ja ettevõtteid kiruda, siis ei juhtu tõesti mitte midagi..
|
|
   |
3 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
09.04.2012 11:50:58
|
|
|
Kooli kõrvalt tehakse praktikat, see lausa õppekavadeski sees. Praktikat tehakse vahel ka päris tasuta kuid igal juhul saad kogemuse puudumises süüdistada ainult iseennast.
Samuti on võimalik vabal ajal kõiksugu projektides kaasa lüüa. Progemine selle koha pealt vast kõige lihtsamgi kuna opensource nodi on jalaga segada, aita millist iganes soovid.
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
geronimo
HV vaatleja
|
09.04.2012 11:59:33
|
|
|
Olukord selline ainult siis ,kui sul pole soovitajaid või pole lihtsalt mitte midagi ette näidata. Lisaks sellised tingimused tulevad tavaliselt väikefirmadelt . Kui oled ise agar õppija ja inimsenea sobid ettevõttesse siis võetakse sind vastu alati. Alati ei tähenda super hea paber ja töökogemus seda, et sind ka vastu võetakse - võid ju olla kapis ITguru keda keegi ei taha ( tavaliselt ). |
Enamusel kooliskäiatest, kes tahaks kasvõi suvel juba kuskil harjutada reaalset tööd, pole korralikke soovitajaid ja koolistehtu pole mingi eriline ettenäidatav materjal. Et firma taolisest suvisest harjutajast võiks peale kooli lõppu endale saada hea noore töötaja, see ei paista eriti meie riigis huvi pakkuvat. Ja samas on lipsanud ajakirjandusse paari juhtumi kohta infi, kus mingile väljamaa lurule on ministripalku makstud ja pettunult jälle loobutud, kuna tegelikuses osutus kõlbmatuks töötajaks...... |
alati on erandeid.. asi selles, et suurfirmad võtavad periooditi koolipingist null taustaga tööle , seda selleks et hoida firma sisene latt kõrge sest kui koguaeg võtta ja võtta uusi null taustaga juurde, siis vanade kalade aeg kulub suuremast jaost nende koolitamisele ja lõpuks jooksevad vanad kalad tagant ära , sest selline asi on arenemist pärssiv ja ei paku huvi neile. Koolist saab suurepärased kontaktid vähemalt TTÜ, TÜ ja ITK. Mainor on alla igasugust arvestust - seal puudub antud valdkonnas kvaliteetne õpe ( ise olen Mainoris õppinud ). Ise olen just nende hulgast, kes astus null taustaga IT maailma just sellepärast, et ma ei teanud suurt midagi , mind oli lihtsam ümber koolitada kui juba kogemusi omavat inimest kellel on tekkinud juba kindlad suunad asjades. Jah enne seda saatsin kümmnetesse firmadesse CV'sid , 90% neist ei vasta (enamaasti väikefirmad). Nüüd olen ühes Eesti suurimas IT firmas palgal ( enne IT maailma olin ehitusvaldkonnas ). Aga suurfirmad huvituvad aegajalt hooajaliselt just tühja taustaga inimestest, sest neid on võimalik õpetada ja nad õpivad uusi asju võib-olla paremini.
nii palju veel, et on grupp IT valdkonna inimesi , kes ei ole huvitatud firmades tööd tegema, sest meil on tore internet, kus on protaalid erinavate konkursidega, kus on võimalik oma oskusi lihvida ja portfolio tekitada tehtust mida ette näidata. Kõik seisab inimese enda tahte taga
Kõige alus on suhtlemine !!! kui koolis ei suhtle ja käid seal lihstalt siis ole õnnelik kui sa koristajaks saad. Ärge otsige põhjuseid miks sind ei võeta või tahetaks, alati tuleb proovida ja proovida.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Mnator
HV Guru
|
09.04.2012 12:06:10
|
|
|
Eks ma kõrvalt vaatan, mida tulevik toob. Aga senine pilt kipub olema meie riigi ja firmade kahjuks. ( Kui ma võrdlen sellega, mida väljamaal olen näinud, et kuidas mujal oma riigi noori kaasa üritatakse tõmmata jms. )
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
MKD
HV kasutaja
|
09.04.2012 12:13:07
|
|
|
[quote="geronimo"][quote="Mnator"]
TTÜ, TÜ ja ITK. Mainor on alla igasugust arvestust - seal puudub antud valdkonnas kvaliteetne õpe ( ise olen Mainoris õppinud ). . |
Üldiselt on sul väga õige jutt, kuid Mainori kohapealt ei saa kuidagi nõustuda, õpin isegi seal ja olen asjadega ka üsna hästi kursis (oman ülevaadet ka teiste koolide õppekavadest ning oludest) ning ma ei saa küll kurta. Ma vahetasin hiljuti töökohta ning ma ei saa küll öelda, et mind oleks kuidagi halvemini koheldud, töövestlusele kutsuti ka mitmesse riigiametisse ning praegusele tööle sain just tänu Mainoris õpitule (vägagi hästi sain töövestlusel viidata ettevõtluse õppele - taustale). Ma arvan, et pigem on asi inimestes.. kuigi muidugi on ka miinused sel koolil, kuid see pole antud teemas üldse tähtis.
|
|
   |
3 |
|
tagasi üles |
|
 |
geronimo
HV vaatleja
|
09.04.2012 12:20:41
|
|
|
[quote="MKD"][quote="geronimo"]
TTÜ, TÜ ja ITK. Mainor on alla igasugust arvestust - seal puudub antud valdkonnas kvaliteetne õpe ( ise olen Mainoris õppinud ). . |
Üldiselt on sul väga õige jutt, kuid Mainori kohapealt ei saa kuidagi nõustuda, õpin isegi seal ja olen asjadega ka üsna hästi kursis (oman ülevaadet ka teiste koolide õppekavadest ning oludest) ning ma ei saa küll kurta. Ma vahetasin hiljuti töökohta ning ma ei saa küll öelda, et mind oleks kuidagi halvemini koheldud, töövestlusele kutsuti ka mitmesse riigiametisse ning praegusele tööle sain just tänu Mainoris õpitule (vägagi hästi sain töövestlusel viidata ettevõtluse õppele - taustale). Ma arvan, et pigem on asi inimestes.. kuigi muidugi on ka miinused sel koolil, kuid see pole antud teemas üldse tähtis. |
ok võimalik , et olukord aastatega paremaks läinud ( ise viibisin seal 3 aastat tagasi) kuid see aeg oli 3 õppejõudu IT valdkonnast suurepärased. Aga IT valdkond pole ainult koodi kirjutamine , tänapäeval on see väga lai mõiste juba, seega peaks inimestele tegema selgeks selle osa, et IT != koodikirjutamine ainult
|
|
tagasi üles |
|
 |
SurfData
HV Guru

|
09.04.2012 12:26:00
|
|
|
no IT on väga lai mõiste. Siin mitmedki firmad otsivad tuttavate kaudu jne progejaid endale. Ainuke probleem on, et osades kohtades soovitakse ka seda, et progejad istuksid stiilis 9-17 seal kontoris tooli taga. Kes aga käib koolis (ja tahab kooli kõrvalt tööl käia, et elementaarsemad kulutused endal ära katta nagu üür, söök jms) on see nadi kui mitte öelda, et vastuvõetamatu variant. Õnneks sain aasta-poolteist tagasi sugulase tuttava juurde progejaks suunata, kus piisab ka "kaugtööna" asjade tegemisest ja teed seda omal valikul, kasvõi kell 4 öösel. Taheti ka mujale, aga õppurile 9-17 tööpäevad ei sobi, muidu kannatab kool (õigemini see langeb täitsa ära).
Muidugi mida mõeldakse 7000 "spetsialisti" all on raske öelda. Eks seal ole seinast seina valik. Progejad jms ei pea otseselt füüsiliselt välismaale minema või seal pidevalt viibima, et asju teha. Arstid jms aga küll. Paljud teavad juba näiteks 3 kursusel, et kui siin kooli lõpetavad, lähevad kohe soome tööle.
|
|
Kommentaarid: 84 loe/lisa |
   |
74 |
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
09.04.2012 12:51:45
|
|
|
Pisike kõrvalpõige, paljud firmad võtaks palju rohkem paktikante, aga selle tegevuse ametlik asjaajamine on firma jaoks väga tüütu jamamine Eesti riigis. Ja seetõttu paljud firmad loobuvad sellest tegevusest ka juba ette ära.
Kõikvõimalik tööohutus, tervishoid, erialane koolitamine jne. jne. see paneb firma õlule päris suure lisakoormuse.
|
|
Kommentaarid: 284 loe/lisa |
   |
11 :: |
211 |
|
tagasi üles |
|
 |
WildRanger
HV kasutaja
|
09.04.2012 13:22:46
|
|
|
Selle ~7000 peab lahti kirjutamaa, milliseid spetsialiste vajatakse, et riik saaks nad omale koolitada. Lisaks see ~7000 võiks olla laiali jaotatud Eesti peale, et kust ja kui palju puudu on ning millise suunitlusega. Seni kuni öeldakse ~7000 on puudu ja keegi ei tea millise suunitlusega jäämegi neid taga otsima. Ja paraku on need ~7000 spetsialisti puudu suuremates keskustes, ehk tööpuudust ta väljapool keskusi leevendama ei hakka.
_________________ Nobody is perfect but I m pretty f*cking close! |
|
Kommentaarid: 26 loe/lisa |
   |
25 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
09.04.2012 14:02:23
|
|
|
WildRanger kirjutas: |
Ja paraku on need ~7000 spetsialisti puudu suuremates keskustes, ehk tööpuudust ta väljapool keskusi leevendama ei hakka. |
Keskustest on nad puudu kuna seal on nende konsentratsioon kõige kõrgem, järelikult on mõtet sinna oma firma esindus teha et töötajail oleks kodu lähedal. Oleks kusagil keskusest väljas ka vähe tihedamalt itimehi küll siis ka sinna kolitaks. Pinna rendi arvelt saaks kena kopika kindlasti kokku hoida.
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
SurfData
HV Guru

|
09.04.2012 14:06:26
|
|
|
Ho Ho kirjutas: |
WildRanger kirjutas: |
Ja paraku on need ~7000 spetsialisti puudu suuremates keskustes, ehk tööpuudust ta väljapool keskusi leevendama ei hakka. |
Keskustest on nad puudu kuna seal on nende konsentratsioon kõige kõrgem, järelikult on mõtet sinna oma firma esindus teha et töötajail oleks kodu lähedal. Oleks kusagil keskusest väljas ka vähe tihedamalt itimehi küll siis ka sinna kolitaks. Pinna rendi arvelt saaks kena kopika kindlasti kokku hoida. |
pinna rent on palkade jms kulu kõrval üks väiksemaid asju, eriti kui võtta progejaid ja nende palku.
|
|
Kommentaarid: 84 loe/lisa |
   |
74 |
|
tagasi üles |
|
 |
ranel
HV Guru
|
09.04.2012 14:09:39
|
|
|
[quote="MKD"][quote="geronimo"]
Üldiselt on sul väga õige jutt, kuid Mainori kohapealt ei saa kuidagi nõustuda, õpin isegi seal ja olen asjadega ka üsna hästi kursis (oman ülevaadet ka teiste koolide õppekavadest ning oludest) ning ma ei saa küll kurta. Ma vahetasin hiljuti töökohta ning ma ei saa küll öelda, et mind oleks kuidagi halvemini koheldud, töövestlusele kutsuti ka mitmesse riigiametisse ning praegusele tööle sain just tänu Mainoris õpitule (vägagi hästi sain töövestlusel viidata ettevõtluse õppele - taustale). Ma arvan, et pigem on asi inimestes.. kuigi muidugi on ka miinused sel koolil, kuid see pole antud teemas üldse tähtis. |
Vabandage väga, aga minu arust sellist kooli aksepteerida ei saa, kus rahaga saab ainetest läbi. Minuarust see on üks väga suur miinus.
Ise muudkui õpid ja õpid ja siis mainori tegelane keksib, et njah raske aine, aga väike althõlma raha ja pandi hinne ära.
Selliseid ilmselt pole palju seal, aga nende olemasolu on küll tilk tõrva meepotis.
Kui täpselt mäletan, siis matemaatika hinne maksis 5000eek.
_________________ Mobiilne rehvivahetus Lõuna-Eestis ja rehvide tellimine üle Eesti. www.rsrehvid.ee 53 843 843
viimati muutis ranel 09.04.2012 14:23:28, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 186 loe/lisa |
   |
165 |
|
tagasi üles |
|
 |
HellWalKeR
HV kasutaja

|
09.04.2012 14:12:56
|
|
|
Ise üritan sel suvel ka kuhugile progrejaks tööle saada. Huvi on suur aga eks saab näha, kas tahetakse 1. kursuse tudengit
|
|
Kommentaarid: 5 loe/lisa |
   |
3 |
|
tagasi üles |
|