|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
| autor |
|
Heineken
HV Guru
|
02.03.2012 04:47:45
|
|
|
Veelgi paremad on need filmimiseks. Crop kere ees siis 24mm enamvähem sarnane 35mm objektiiviga täiskaadri ees ja 28mm enamvähem 45mm, mis üsna ligidal 50mm'le. Filmimiseks IS jube kasulik, kui käest tahta filmida, samuti crop kerega filmides on ka vaateväljad väga toredad.
Pildistamise jaoks iseenesest pole ka paha, kui pildistamine eeldab üsna kinnist ava ja madalat ISO't ja ka seda, et subjekt ei liigu.
|
|
| Kommentaarid: 24 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
23 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Kuivati
HV kasutaja
|
02.03.2012 07:56:39
|
|
|
| Teab keegi kust saaks tõmmata erinevate loomade ja lindude hääli. Leidsin paar rebase urgu, aga päris lähedale ei julge minna. Oleks hea kuskil peidus olla ja siis helisid telefonist lasta.
|
|
| Kommentaarid: 4 loe/lisa |
   |
4 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
06.03.2012 01:57:32
|
|
|
Plaainis augusti alguses ~2.5 nädalaks vähe kaugemale reisile minna ning sinna võtaks hea meelega vähe asisema varustuse kaasa. Kõike ise ostma hakata oleks "kerge" overkill hetkel kuid kas on ehk keegi, kes oleks nõus mõnd asja laenama/rentima selleks ajaks?
Huvi pakub siis nodi mis 60d külge käiks. Eriti laiemat sorti vaatenurgaga suure avaga fix (30mm ja alla selle), lainurk ning välk.
Võibolla ka ka peoga mälukaarte-akusid ning kergem kolmjalg/monopod kuid nood on suht odavad ja tõenäoliselt ostan ise. Objed-välgu aga tahaks vähe asisemad kui võimalik.
Jah, aega pea pool aastat kuid halba ei tee, kui varakult enam-vähem selgeks saab mida saab laenata ja mida tuleb omal hankida. Vajadusel võin ka loomulikult mingit sorti kompensatsiooni pakkuda. Reis ise pole midagi väga ekstreemset seega varustuse pärast pole erilist mõtet karta, muda, vihmametsa niiskust, karme miinuseid ega muud jama nad nägema ei hakka
_________________ Teach a man to reason and he'll think for a lifetime
Common sense - so rare that it's a damn superpower
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
| Kommentaarid: 107 loe/lisa |
   |
1 :: |
87 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Heineken
HV Guru
|
06.03.2012 02:50:09
|
|
|
Reisi jaoks soovitan soojalt võimalikult vähe kaasa vedada. Su praegune 18-270mm superzoom oleks üks võimalus, isiklikult soovitaks isegi vaid ühte-kahte fiksi kaasa vedada ja kolmjalad, suured välgud, muud asjad koju jätta(siinkohal loomulikult ma ei mõtle mälukaarte ega akusid - neid vea nii palju kaasa kui vähegi võimalik ). Hakkavad pildistamist segama(kui kõik kokku panna, kaaluvad jubedalt, samuti kasutus on üsna piiratud enamikele, eriti kui pikalt ühte kohta ei jää ja ei viitsi üles panema hakata asju jms, isiklikult reisil seda ei teeks ja tüüpiliselt pole see ka väga vajalik). Teletorusid isiklikult väga ei soovitaks, aga eks siin tulevad eelistused mängu jms. Mõistlik oleks lihtsalt omale nt. Sigma 30mm F1.4 või midagi muud taolist(Canon 28mm F1.8/Canon 35mm F2) endale osta, vaevalt et pärast rentimist sa seda endale ei taha kaamera ette.
Teiseks vast mõni ülilainurk või kergem lainurk, nt. crop ette Sigma 10-20mm või siis kui päris ülilainurka ei taha, siis mingi 20-24mm vahemikus fiks, neid on Sigmal ja Canonil erinevaid, erinevate avade ja hindadega, seda võibolla esialgu võiks tõesti vaid laenutada.
Muidugi kui reis spetsiifiliselt millegi pildistamise jaoks on, siis teine teema, aga ka siis pole mõtet seda kaasa võtta mida reaalselt vaja ei ole ja/või ei hakka reaalselt kasutama.
Kasulikuks infoks soovituste suhtes oleks ka see, kuhu lähed ja mida sa tõenäoliselt seal teed, st. kas oled maastikute või inimeste keskel ja mida sa pildistada tahaksid. Isiklikult pean reisimise jaoks kõige ideaalsemaks vaateväljaks 35mm ekvivalenti, kerge lainurk, aga ei moonuta veel ja ei ole päris liiga lai, aga ei ole ka liiga pikk, teisel kohal oleks 50mm ekvivalent. Pikemat väga ei tahaks, laiemat tahaks vaid selleks et komplementeerida neid kahte, või ühte neist kahest.
See on siis minu soovitus.
|
|
   |
23 |
|
| tagasi üles |
|
 |
erko
Kreisi kasutaja
|
06.03.2012 09:09:39
|
|
|
Ho Ho, unusta välk, unusta "nodi". Ühinen Heinekeni soovitusega võtta fotokola võimalikult vähe kaasa. Mina soovitaks 1-2 väikest fiksi, näiteks Canon 24mm f2.8 ning Canon 85mm f1.8 USM. Või siis su superzoom (aga seda küll viimases hädas)
|
|
| Kommentaarid: 26 loe/lisa |
   |
26 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru

|
06.03.2012 09:54:12
|
|
|
Mina ei soovita midagi kuna igal reisil on omad omapärad. Ma olen näiteks Norra/Soome kogu enda fototehnika alati kaasa vedanud ning ei ole kordagi kahetsenud. Tegemist on olnud ka suuresti fotohuvilistele suunatud retkedega ning juba planeerimisel on arvestatud sellega, et tulevad kokku inimesed suurte ja raskete seljakottidega ning reisijad tahavad mõne lille ümber tundide kaupa roomata. Või siis saada põõsaga üheks oimugi liigutamata ning jällegi tundide kaupa lindu/looma passida. Uus-Meremaal tundsin näiteks suurt puudust mahajäänud makroobjektiivist kuna mõtlesin iga grammi peale kuid kokkuvõttes selgus, et liiga napiks ei tasu ka minna.
Ehk siis HoHo - räägi täpsemalt, mis profiiliga reis on ja kui kriitiline on iga kilo ja gramm.
|
|
| Kommentaarid: 186 loe/lisa |
   |
147 |
|
| tagasi üles |
|
 |
namstoop
HV Guru

|
06.03.2012 10:05:45
|
|
|
Mark0, no Lapimaa fotoreisile loomulikult võetakse nodi kaasa, aga kui tegu on lihtsalt reisiga, kus muuhulgas võimalusel pilti ka tehakse, siis on komplekti kergus-väiksus reeglina plussiks.
Ma olen enamasti ka piirdunud kahe objektiiviga ning pigem laiema nurga poole kuuluvatega (aga see on juba igaühe pildistamissoovidest ja harjumustes kinni). Mul näiteks on sobivaks koosluseks 10-20mm + 17-70mm. Et kõik mahuks ära väikesesse üleõlakotti, mida vajadusel saab mahutada nii väiksemasse kui suuremasse seljakotti. Lisaks on viimasel jal kaasas olnud ka väike kompaktkaamera. On kohti ja aegu, kus suure kaameraga pole alati otstarbekas vehelda.
_________________ verba volant, scripta manent
Hoiatus! Olen sinu postituses olevate lolluste ja nõmeduste vastu allergiline. Lolluste ilmnemisel võib kaasneda raskekujuline sarkastiline reaktsioon. |
|
| Kommentaarid: 72 loe/lisa |
   |
3 :: |
63 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
06.03.2012 11:51:58
|
|
|
Reisist täpsemalt siis, et plaanis on tüdrukuga koos Jaapanis ära käia. Peamiselt liigume ringi linnades aga raudselt kuigipalju ka looduses (mäkke ronida vaja + mõned saared). Raskem kola mida igapäevaselt tarvis pole jääb maha Osaka'sse hotelli kus siis vastavalt vajadusele varusid täiendame kui riigi kesk- ja lõunaosas ringi laseme.
| Heineken kirjutas: |
Mõistlik oleks lihtsalt omale nt. Sigma 30mm F1.4 või midagi muud taolist(Canon 28mm F1.8/Canon 35mm F2) endale osta, vaevalt et pärast rentimist sa seda endale ei taha kaamera ette.  |
Tegelikult toosama 30mm sigma on juba peaaegu soolas ning lähema paari kuu jooksul peaks selguma kas saan selle praktiliselt muidu kätte või mitte
| Heineken kirjutas: |
| Teiseks vast mõni ülilainurk või kergem lainurk, nt. crop ette Sigma 10-20mm või siis kui päris ülilainurka ei taha, siis mingi 20-24mm vahemikus fiks, neid on Sigmal ja Canonil erinevaid, erinevate avade ja hindadega, seda võibolla esialgu võiks tõesti vaid laenutada. |
Säärast ülilaia pidasingi silmas. Praegune 18mm alumise otsaga Tamroni tele jääb kohati kitsaks, eriti kui pole väga võimalik suuremast objektist kaugemale jalutada, et kõik peale ära mahuks.
Seljakoti koha pealt on mul kogemus olemas kui kaks nädalat peale rangluu murdu 10kg kott+2.5kg kolmjalg seljas mööda Helsinkit päev otsa ringi kooserdasin. Mugav ei olnud aga ellu jäin Samas usun, et ka koos plaanitud välgu-objedega-monopodiga saab koorma jupp maad kergemaks. Kindlasti saab enne reisi katseid tehtud erineva kaaluga koti ja varustatuse astmetega.
Ideaalis võtaks kaasa oma 60d+väikevennalt pana zf18 kiireteks klõpsudeks/tüdrukule pihku pista (boonusena kasutavad mõlemad SD kaarte)
Objedest ~10mm lainurk, 30mm suure avaga fix, makro ning pikem tele
Välku võiks vaja minna kui Comiket'il juhtub üleliiga pime olema ja/või kui hiljapeale jääme. Muidugi alati on ka sisse ehitatud kuid see on pehmelt öeldes nadivõitu + loodan, et välisega ei pea iga klõpsu järel 10s ootama.
Monopodi võib vaja minna kui ei leidu kedagi, kes meist pilti teeks mingi asja taustal või kui on vaja pikemat säriaega.
Makro on olemas Tamroni näol ning peaks olema enam-vähem asine kuid samas selle kaasa võtmises veel väga kindel pole. Kõiksugu huvitavaid sitikaid-samblikke tahaks kindlalt pildile saada kuid ilma korraliku kolmjalata võib see keeruliseks osutuda ning siis juba võib ehk ka niisama kasvõi fixiga käest pildistada neid. 18-270mm tamron ka olemas kuid midagi eriti head see pole. Samas kui plakatiks ei pildista ajaks asja ära ning oleks suht hea all-in-one kui näiteksl innas jalutades vaja järjest väga eri kauguse-suurusega asju kaadrisse saada. Sellele vast asendust ostma ei hakka kuid rentimise peale võib mõelda.
Kirvemeetodiga tuleks siis umbes ~1kg kere+"seep", ~2.5kg objed+välk ning ~1kg monopod. Seljakott + akud ja muu pisem nodi (varjukid, filtrid, puhastusvahendid) juurde ning kokku tuleb vast ~6kg kui tõesti kõike kogu aeg kaasa vedada. Osa nodi saan tüdruku kulge riputada või kasvõi vöökotti vmt, et kogu kaal konstantselt õlgadel ei oleks. Muidugi lisandub ka muu hädatarvilik kuid seda vast nii väga üüratus koguses ei ole.
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
   |
87 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru

|
06.03.2012 12:34:06
|
|
|
Panasonicu ZF-18 on sisuliselt sama kui Tamroni 18-270. Ma jätaks rahus 18-270 maha ning seebikaga saaks teha ära niisama klõpsud, peegliga spetsiifilisemad pildid. Ülilainurk, valge fiks siis kui valgust pole, makro ja tele vastavalt soovile. 70-300 objektiivid suudavad tihtipeale ka päris lähedale teravustada. Kui just 1:1 suurust vaja pole siis saaks IMHO makro ka maha jätta. Muidugi on taas tegu kompromissiga kvaliteedi arvelt. Ning 70-300mm võib ju anda 1:2 suurenduse 300mm peal aga eks proovi sellega pilti teha. Väga rahulikku modelli ning head statiivi on selleks vaja. Samas 1:4, 1:5 suurendus on lille ja liblika jaoks igati piisav. Putuka jaoks aga enam mitte.
Oleneb ka, mida tahad hiljem piltidega teha. Suurem väljatrükk tahab siiski üsna head optikat su kaamerakere puhul. Pana ja 18-270 on piisavad kui pilti väga kaua ei vaata (ehk siis veebi jaoks). Kui aga on pilte, mida tead, et hiljem tahad võimalikult kvaliteetselt omada, siis peab rohkem optikale mõtlema.
Samamoodi tasub mõtelda, milleks ja kas on statiivi vaja. St taas - mis on pildi väljund. 18 megapikslit annab parasjagu mänguruumi mitmes mõttes, samuti kannatab kaasaegsetel peeglitel ISOga mängida. Kui tulemus ei pea olema suurelt seina peal nauditav siis ma olen rahulikult lasknud maastikke kasvõi ISO 3200ga. Samuti ei pea ava olema tingimata võimalikult kinni, tihtipeale piisab laias otsas näiteks F/8'sast. Sellise kombinatsiooniga saab enamasti piisava säriaja käest pildistamiseks. Pikemad säriajad, pimedad ruumid on muidugi omaette teema - nende hetkede jaoks on vaja statiivi.
Tehnika on muidugi üks osa protsessist, jube hea on kui seda ei tähtsusta üle . Kui ikka keskenduda emotsioonile siis pole väga vahet, mis tehnika on kaasas.
Ahjaa - mis kasu on monopoodist? St kui kedagi teist käepärast pole siis monopoodile ei aseta ju kaamerat, et aegvõttega pilti teha - selleks on statiivi vaja. Esimese ja kiirema stabiliseerimise jaoks vast on monopood isegi abiks aga sedagi ainult ühes suunas (üles-alla). Teised kaks suunda jäävad ikkagi ebakindlaks. Samuti saab kruvi ja jupi nööriga väga odava, kompaktse, kerge ja kiiresti kasutatava monopoodi teha.
|
|
   |
147 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
06.03.2012 12:52:43
|
|
|
| Mark0 kirjutas: |
Tehnika on muidugi üks osa protsessist, jube hea on kui seda ei tähtsusta üle . Kui ikka keskenduda emotsioonile siis pole väga vahet, mis tehnika on kaasas. |
Seda kindlasti aga kui võimalus ka asine tehnika kasutusse võtta siis miks mitte
| Mark0 kirjutas: |
| Ahjaa - mis kasu on monopoodist? |
Pidasin silmas miskit sellist mida on võimalik ka ilma lisatugedeta seisma panna:
Spoiler 
Loomulikult stabiilsus pole suurem asi aga parem kui mitte midagi
|
   |
87 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru

|
06.03.2012 13:00:58
|
|
|
| Ahha, selliseid jalaga variante on ka monopoodi puhul olemas. Ei teadnudki. Kui ta kannatab kaamerat, tuult pole ning julged tehnika sinna peale panna siis vast äkki aitab jah.
|
|
   |
147 |
|
| tagasi üles |
|
 |
namstoop
HV Guru

|
06.03.2012 13:41:15
|
|
|
| Ho Ho kirjutas: |
Spoiler 
Loomulikult stabiilsus pole suurem asi aga parem kui mitte midagi  |
no see nüüd küll tuult ei kannata ja ma küll kaamerat ei julgeks sinna otsa seisma jätta üksi
Pigem siis mõni selline kolmjalg, millel saab ühe jala ära võtta ja monopodina kasutada.
Hoiatus! Olen sinu postituses olevate lolluste ja nõmeduste vastu allergiline. Lolluste ilmnemisel võib kaasneda raskekujuline sarkastiline reaktsioon. |
|
   |
63 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
06.03.2012 13:46:17
|
|
|
Too konkreetne on tõesti suts liiga nikats aga miskit sellist peaks juba jupp maad asisem olema ning kaalub pea 2.5x vähem mu praegusest kolmjalast:
http://www.manfrotto.co.uk/self-standing-monopod-black
Kui veidi otsida viitsiks küllap leiaks ka miskit veel paremat. 70cm pikkus transpordiasendis pole just kõige pisem
|
   |
87 |
|
| tagasi üles |
|
 |
namstoop
HV Guru

|
06.03.2012 14:44:45
|
|
|
Ho Ho, ei tea, pigem siis ikka sellest stiilis http://siruicanada.com/tripods/m3204.htm
Statiivide teemas Overalli mehed kirjutasin neist vahepeal usinalt.
|
   |
63 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru

|
06.03.2012 14:48:55
|
|
|
Milleks muidu monopoodi vaja on? St üks on kiirelt pildistamiseks, ilmselt ka jooksvalt stabiliseerimiseks... midagi veel?
St hakkasin mõtlema, et on olemas ju ministatiivid. Sellised tillukesed ~10 cm kõrgused, mis taskusse lähevad ja vist sadat grammigi ei kaalu. Muidugi nende jaoks on vaja kõrgemat pinda, muidu on lainurgaga enamus alt-ülesse pildid. Selle kõrge nikatsi peale enda kallist tehnikat toetada... ma ei tea.
Või siis on Velbonil näiteks "ultra Maxi" vms seeria, mis on kerge ja päris kompaktne. Mul endal oli ka selline statiiv aga müüsin maha kuna kasutasin harva. Kuid matkale sobiks üsna hästi.
|
|
   |
147 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Jaanos
HV kasutaja
|
06.03.2012 15:22:34
|
|
|
Nende tillukestega on too häda, et alati ei ole kohta kuhu peale asetada kui teatud perspektiivi tahad saada. Ma pigem mõtleks millegi kompaktse ja soodsa peale (kui fiiber kalliks jääb) http://www.zssirui.com/EN/frm_ProductSeries_En.aspx?SeriesID=18 73 EUR eest on arca-swiss kinnitusega kuulpea koos plaadiga, jalg pealekauba Kindel ta peegli jaoks ei ole aga vähemalt püsti hoiab. No ja hind ka kui muul ajal kasutamist ei leia kui hädapärast reisul.
|
|
| Kommentaarid: 10 loe/lisa |
   |
10 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Ollaz
HV veteran

|
06.03.2012 16:47:00
|
|
|
| Nende väikeste raskustaluvus on ka veits niru, vähe raskema kaamera all vajus laiali.
|
|
| Kommentaarid: 83 loe/lisa |
   |
57 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Jaanos
HV kasutaja
|
06.03.2012 17:06:13
|
|
|
Huvitav, minul 5DII fiksiga (800g) kannatab hädapärast ära kui jala viimast jätku ja kesksamba pikendust välja ei tõmba. Ehk siis toimetamisruumi 30cm- 100cm. Aga ma enamasti pildistan statiivilt peegli üleslukustuse ja viitavajaga. Ei olnud tuuline ilm ka.
Aga jah, konkreetne mudel pigem kompaktidele ja peeglita hübriididele mõeldud. Suurem Gorillapod peegli alla ehk stabiilsuselt parem aga hinnalt suht sama ning nende kõrgustega ei anna sellises diapasoonis mängida...
|
|
   |
10 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Heineken
HV Guru
|
06.03.2012 18:38:38
|
|
|
Ministatiivide asemel vaata Joby Gorillapod'i poole, ei ole küll kõrge aga saad praktiliselt igalepoole seda seisma panna.
Tolle reisi jaoks 60D + 30mm F1.4 + 10-20mm F4-5.6 combo oleks juba päris Boss. Isiklikult midagi rohkem väga ei võtakski.
Endal plaanis ka augustis tripp ette võtta (ja umbes sama kauaks ka asukoht küll aga erinev - Euroopa), selleks ajaks vast on juba Fuji X100 ostetud ja peeglikola ma kaasa ilmselt ei tassigi.
5D + Sigma 50mm F1.4 on juba ise kobakas(samas kui ainus objektiiv siis pole ka viga, üksteisega heas tasakaalus need), sinna veel Sigma 24mm ja Zeiss 20mm juurde on üsna kaalukas. Minu jaoks 35mm ekvivalent toru ja väike vaikne kere hämmastava ISO perfiga ongi praktiliselt kõik mida vaja.
|
|
   |
23 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Jaanos
HV kasutaja
|
06.03.2012 21:04:23
|
|
|
| tsitaat: |
selleks ajaks vast on juba Fuji X100 ostetud ja peeglikola ma kaasa ilmselt ei tassigi.
|
No aga võta ühendust, mul lausa kohapealt selline isend pakkuda (uuena ja garantiiga). Instruktaaži nendest nippidest mida ise pea aastase kasutuse järel enda kaameraga saanud saad tasuta kaasa
|
|
   |
10 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Mobileman
Kreisi kasutaja
|
06.03.2012 21:44:51
|
|
|
Statiividest palju juttu siin viimasel lehel. Ma oma 3-aastase peegelkaamera kasutamise aja jooksul polegi praktiliselt statiivi kasutanud. Samas võibolla tänu sellele käsi veidi treenitum ka toru paigal hoidmise koha pealt. 300 mm toruga (poolkaadril siis nagu 480 mm) mõni räägib, et alla 1/500 s jääb juba värin näha, 1/250-ga julgen klõpsida küll, 1/125-ga saab ka tavaliselt normaalse pildi kätte, olen saanud püsti seistes käest ka 1/60-ga ilma värina jälgedeta pildi, aga see juba on veidi juhuse asi, alati ei pruugi saada. Jutt loomulikult ilma stabikata torust.
Eks vahel oleks ikka huvitav proovida olematus valguses ülipikke särisid või enne päikesetõusu looduses midagi pildistada vms. Metsloomi tihti kohtab ka olematu valgusega, samas tihti on olukorrad sellised, kus poleks aega statiivi üles seada (varjest ei pildista). Ühte odavat saasta statiivi olen proovinud, aga ei taha näha ega kasutada enam sellist, parem teen ilma. Kui ostan ükskord, siis mingi tõeliselt korraliku asja, mis aga eeldab veidi suuremaid rahalisi vahendeid kui praegusel hetkel kasutada on.
|
|
| Kommentaarid: 45 loe/lisa |
   |
41 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Ollaz
HV veteran

|
06.03.2012 22:39:47
|
|
|
30 sekundit säriga on käest tibake raske tulistada jah
Aga pole see 300mm tele ots üle mõistuse rasket 1/125 säriga lasta, iseasi, mis toru on (300mm f/2.8L on näiteks piisavalt raske toru, et paari pildi järel hakkab värin sisse tulema). Odava, tavaliselt plastmassist korpusega, klaasiga on kõvasti lihtsam.
|
|
   |
57 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Mobileman
Kreisi kasutaja
|
07.03.2012 01:08:10
|
|
|
| Ilma stabikata 300 mm F4 L USM on mul, eks ta on veidi kergem kui stabikaga versioon. Ausalt öeldes plaan on, et võiks vahetada stabikaga toru vastu. Lisaks sellele, et stabikas oleks mõnikord abiks, on sellel ka tunduvalt kiirem/täpsem autofookus, pildi kvaliteedi vahe mingi väike tundus ka olema, vähemalt F4-ga, aga see oli märgatav 100% suurusega vaadates vaid (ei välista ka seda, et praegune toru ja kaamera ei tee autofookuse osas ideaalselt koostööt, pole kalibreerida lasknud, ei olnud aega ka manuaalselt katsetada).
|
|
   |
41 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Heineken
HV Guru
|
07.03.2012 10:31:04
|
|
|
| Jaanos kirjutas: |
| tsitaat: |
selleks ajaks vast on juba Fuji X100 ostetud ja peeglikola ma kaasa ilmselt ei tassigi.
|
No aga võta ühendust, mul lausa kohapealt selline isend pakkuda (uuena ja garantiiga). Instruktaaži nendest nippidest mida ise pea aastase kasutuse järel enda kaameraga saanud saad tasuta kaasa  |
Oleks mul vaid raha praegu sellist jubinat ära osta.
Pealegi uue hind jääb niiehknaa paljuks... kui see just vahepeal mingil põhjusel ei peaks langema (mis on ebatõenäoline).
|
|
   |
23 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Invention
Kreisi kasutaja
|
|
| Kommentaarid: 20 loe/lisa |
   |
19 |
|
| tagasi üles |
|
 |
dud66
HV veteran

|
|
| Kommentaarid: 55 loe/lisa |
   |
52 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Araablane
Kreisi kasutaja
|
|
| Kommentaarid: 30 loe/lisa |
   |
28 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Valvejoodik
HV veteran

|
17.03.2012 14:48:44
|
|
|
Kursuse koostajad on küll vähemalt üpris tuntud fotograafid
Aga isiklikult eelistaks ikka päriselus toimuvad kursust kus saad otse juhendajalt huvipakkuvaid küsimusi küsida ja ka proovipiltide kohta tagasisidet saada.
|
|
| Kommentaarid: 16 loe/lisa |
   |
15 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Lindman
HV kasutaja
|
|
   |
15 |
|
| tagasi üles |
|
 |
MelesMeles
HV Guru
|
|
| Kommentaarid: 268 loe/lisa |
   |
194 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Araablane
Kreisi kasutaja
|
17.03.2012 15:07:21
|
|
|
Olen isegi Eesti foto koolitusest head kuulnud, eks peab ära tegema selle nalja
Aga mis raamatust arvate, tasub ära?
|
|
   |
28 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Valvejoodik
HV veteran

|
17.03.2012 16:39:50
|
|
|
Teooriat saab internetist tasuta ju (Inglise keeles võid info sisse lausa ära uppuda)
|
|
   |
15 |
|
| tagasi üles |
|
 |
erko
Kreisi kasutaja
|
|
| Kommentaarid: 26 loe/lisa |
   |
26 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Heineken
HV Guru
|
17.03.2012 20:02:28
|
|
|
+1
Soovitan seda ka mina.
Nüüdseks vist olen suurema osa artiklitest seal vähemalt ühe korra läbi lugenud.
|
|
   |
23 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Araablane
Kreisi kasutaja
|
17.03.2012 22:55:28
|
|
|
Väga mahukad lingid, tänud
Raamatu võtan ka külje alla, ei maksa teine palju ning nii saab raamatukogu ka suurendada
|
|
   |
28 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Valvejoodik
HV veteran

|
20.03.2012 19:32:22
|
|
|
Küsin kiirelt siit teemast:
Täna pildistades sattusin selliste artefaktide peale pildil (tegelikult nad nii silmapaistvad ei ole, tegin lihtsalt need natuke märgatavamaks). Esinesid need vaid väikese avaga (F22) pildistades, suure ava juures neid ei silmanud... Kas tegu tolmuga sensoril?
Spoiler 
|
|
   |
15 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Lindman
HV kasutaja
|
20.03.2012 19:36:40
|
|
|
| Valvejoodik kirjutas: |
Täna pildistades sattusin selliste artefaktide peale pildil (tegelikult nad nii silmapaistvad ei ole, tegin lihtsalt need natuke märgatavamaks). Esinesid need vaid väikese avaga (F22) pildistades, suure ava juures neid ei silmanud... Kas tegu tolmuga sensoril?
Spoiler 
|
Kõikide eelduste kohaselt küll. Lahtise avaga ei tohiks reegline tolm sensoril väga välja tulla, aga kinnise avaga peaks kenasti nägema. Igaks juhuks võid mõne muu objektiiviga paar laksu kinnise avaga teha.
Eelmine nädal avastasin ka omal sensorilt paar lärakat. Kõige suuremad sai nö. klistiirpumbaga (igas apteegis olemas ja maksab ca 1 eur) ära puhutud. Paar väiksemat täppi jäi, aga hetkel annab vabalt neid välja kloonida.
Siit ka siis küsimus, et mida arvata fotoremont.ee'st?
|
|
   |
15 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Mobileman
Kreisi kasutaja
|
20.03.2012 19:39:03
|
|
|
Spoiler 
|
Tundub sensoril oleva sodi moodi jah, see tulebki nähtavale just väikese avaga ja eriti hästi ühtlaselt sinise taeva taustal.
|
|
   |
41 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Valvejoodik
HV veteran

|
20.03.2012 19:42:42
|
|
|
| Lindman kirjutas: |
Spoiler 
|
Kõikide eelduste kohaselt küll. Lahtise avaga ei tohiks reegline tolm sensoril väga välja tulla, aga kinnise avaga peaks kenasti nägema. Igaks juhuks võid mõne muu objektiiviga paar laksu kinnise avaga teha.
Eelmine nädal avastasin ka omal sensorilt paar lärakat. Kõige suuremad sai nö. klistiirpumbaga (igas apteegis olemas ja maksab ca 1 eur) ära puhutud. Paar väiksemat täppi jäi, aga hetkel annab vabalt neid välja kloonida.
Siit ka siis küsimus, et mida arvata fotoremont.ee'st? |
Fotoremont.ee on fotograafide hulgas väga austatud koht Ise käisin ka seal ja kõik oli 5+
Kas seda pumpa kannatab ka amatöörina kasutada?
|
|
   |
15 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Lindman
HV kasutaja
|
20.03.2012 19:52:58
|
|
|
| Kas seda pumpa kannatab ka amatöörina kasutada? |
Ega seal midagi rasket ei ole. Tavaline kummipall, millel on kummist toru otsas, ainult paar proovi pumpamist teha, et mingit talki sees ei oleks jumala eest. Kaamera paned sensori puhastus reziimile ja pumpad mõned korrad õhku peale, mitte mingit raketiteadust sellega ei ole. Lahtisest tolmust saab lahti, aga mis kinni juba on, selles niisama lahti ei saa. Proovida vähemalt võib.
|
|
   |
15 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Valvejoodik
HV veteran

|
20.03.2012 19:58:53
|
|
|
| Praegu panin kaamera huvi pärast puhastusrežiimile ja uurisin sensorit- palja silmaga seal küll mingeid kübemeid ei tuvastanud. Proovisin ka teist objet ja sellega paistavad ka "täpid".
|
|
   |
15 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Mobileman
Kreisi kasutaja
|
20.03.2012 20:08:50
|
|
|
| Palju silmaga naljalt ei näegi igat väikest sodi, luubiga peaks nägema.
|
|
   |
41 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Kuivati
HV kasutaja
|
21.03.2012 08:19:05
|
|
|
| Plaanin osta välku, aga sooviks ennem natuke teada. Mida tähendab näiteks juhtarv: 30 (ISO 200, m, 20°C). Kui tahaks välku kaamerast eemale viia siis mis vahe on välgukaablil ja juhtmevabal saatjal. Ning kuidas saada teada mis katiku kiirus on maksimum, et pool pilti poleks must.
|
|
   |
4 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Ollaz
HV veteran

|
21.03.2012 08:32:37
|
|
|
| Kiireim peaks olema 1/200 säritus, kui välk seda toetab (profivälkude puhul saab muidugi ka kiiremini). Juhtarv näitab välgu võimsust, kuid seletada ma seda ei oska, las keegi teine kirjutab, kes välkudega kodus on.
|
|
   |
57 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Heineken
HV Guru
|
21.03.2012 08:47:44
|
|
|
| Mõnede kaamerate puhul vist oli ka 1/250, peeglite osas siis. Lehtkatikuga saab ka kiiremaid kasutada, aga need üsna mittelevinud tänapäeval, eriti harrastajate osas.
|
|
   |
23 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Mario.
HV Guru
|
21.03.2012 10:03:57
|
|
|
| Kuivati kirjutas: |
| Plaanin osta välku, aga sooviks ennem natuke teada. Mida tähendab näiteks juhtarv: 30 (ISO 200, m, 20°C). Kui tahaks välku kaamerast eemale viia siis mis vahe on välgukaablil ja juhtmevabal saatjal. Ning kuidas saada teada mis katiku kiirus on maksimum, et pool pilti poleks must. |
Antud juhtarv näitab, mis piires saad sa mängida teravussügavusega või kaugusega subjektist, et subjekt projekteeritakse sensorile piisavalt valgustatult.
|
|
| Kommentaarid: 274 loe/lisa |
   |
6 :: |
2 :: |
217 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
21.03.2012 14:42:07
|
|
|
| Plaanin osta välku, aga sooviks ennem natuke teada. Mida tähendab näiteks juhtarv: 30 (ISO 200, m, 20°C). Kui tahaks välku kaamerast eemale viia siis mis vahe on välgukaablil ja juhtmevabal saatjal. Ning kuidas saada teada mis katiku kiirus on maksimum, et pool pilti poleks must. |
Juhtarv näitab, kui võimas see välk on ehk kui kaugelt see suudab pildistatava objekti antud ISO ja vaatenurga juures ära valgustada. Kui jagad juhtarvu kasutatava avaarvuga, siis saad selle kauguse, kuhu maani välk ära valgustab. Nt sinu toodud juhtarv 30 tähendab seda, et avaarvu 4 korral valgustab välk ISO 200 kasutamisel ära kuni 7,5 m kaugusel ja kaadri keskel 20 kraadise vaatenurga sees oleva objekti, avaarvu 8 puhul aga vaid 3,75 meetri kaugusel oleva objekti.
|
|
| Kommentaarid: 38 loe/lisa |
   |
35 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Anton Lemb
HV vaatleja

|
21.03.2012 15:29:15
|
|
|
Juhtarv on peen matemaatika, mis oleneb sellest, kuidas tootja seda arvutab ja mille praktiline väärtus tänapäeval on hägune, saab vaid umbkaudselt välke omavahel võrrelda.
juhtarv: 30 (ISO 200, m, 20°C) tähendab, et pildistades iso 200ga, valgustaks välk täisvõimsusel objekti kottpimeduses normaalselt 30 meetri kauguselt, kui objektiivi ava oleks 1. sellise avaga objektiive meil eriti liikumas ei ole, lahtiseimad levinud avad on 1,8 50mm fiksidel ja 2,8 muudel objektiividel. seega saaks iso 200 juures 1,8 avaga kottpimedas valgustatud objekti ~16 meetri kauguselt(30/1,8) ja 2,8 avaga 11 meetri kauguselt(30/2,8).
iso tõstmine ja loomuliku lisavalguse olemasolu aga lubavad pildistada ka kaugemaid objekte. mitmed välgud on suumreflektoriga, mistõttu on erinevates suumi asendites välgu juhtarv erinev. nendel välkudel on sageli öeldud kõige kitsama valgusvihgu juhtarv, sest see on suurem.
selliste välkude puhul on suumi asend antud juhtarvu jaoks sageli välja öeldud. harvadel juhtudel on ka mingi näitliku ava korral juhtarv välja arvutatud, aga kuna sellega muutub sama välgu võimsuse juures väljaöeldud number madalamaks, siis seda eriti ei harrastata.
näiteks siin on juhtarvud välja toodud nii iso 100 kui 200 jaoks, mõlemad 35mm asendis
http://www.photopoint.ee/et/toode/24388/nikon-valklamp-sb-910
sel välgul on aga kirja pandud juhtarv näiliselt röögatu suur, aga seda reflektori 105mm asendis. kui selle välgu reflektor on 35mm asendis on ka juhtarv omajagu madalam, kuna valgus jaotub suuremale alale
http://www.photopoint.ee/et/toode/20226/sigma-valklamp-ef-610-dg-super-nikonile
Kui ma õigesti oletan, siis on kõnealune välk see
http://www.photopoint.ee/et/toode/9541/nikon-sb-400
see välk ei toeta juhtmevaba tööd, seega peaks kasutama välgukaablit. kuigi on võimalik soodsama hinnaga ehitada sinna vahele tavaline sünkrokaabel, siis peaks ikkagi kasutama TTL kaablit, sest muidu kaob igasugune säriautomaatika ja kõik kaamera seadistused peab käsitsi sättima.
http://www.photopoint.ee/et/toode/15864/big-spiraalkaabel-ttl-nikon-valgule-1m-423237
juhtmevabalt koos TTL mõõtmisega toimivad mõned suuremad välgud, näiteks see
http://www.photopoint.ee/et/toode/18187/metz-valk-50-af-1-nikonile
see välk suudab jutsignaali vastu võtta. juhtsignaali saatjaks peab aga kaamera peal olema juhtimisfunktsiooniga välk. üksikutel kaameratel on see funktsioon ka kaamera sisevälgul, aga kuna signaal edastatakse välguvalgusega, mitte raadioga, peab välkudel olema otsenähtavus ja näiteks õues päikse käes on seetõttu tööraadius üsna väike.
kiireim säriaeg oleneb kaamerast, see on ka juhendis reeglina kirjas.
_________________ www.photopoint.ee
http://blog.photopoint.ee |
|
| tagasi üles |
|
 |
Kuivati
HV kasutaja
|
22.03.2012 18:32:50
|
|
|
| Lugesin, et mul kaameral maks kiirus 1/500. Kas see on võimalik kõikide välkudega? Vaatasin, et osadel välkudel on välgu talla jaoks üks ja osadel rohkem ühendusi. Näiteks kui mul on mingi suvaline välk millel pole võimalik välgu pealt seadeid muuta ja on ainult 1 ühendus, et kas siis toimub kõik ainult manuaalselt?
|
|
   |
4 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Anton Lemb
HV vaatleja

|
22.03.2012 19:26:58
|
|
|
| Lugesin, et mul kaameral maks kiirus 1/500. Kas see on võimalik kõikide välkudega? Vaatasin, et osadel välkudel on välgu talla jaoks üks ja osadel rohkem ühendusi. Näiteks kui mul on mingi suvaline välk millel pole võimalik välgu pealt seadeid muuta ja on ainult 1 ühendus, et kas siis toimub kõik ainult manuaalselt? |
1/500 säriaeg väib pisut probleeme tekitada küll, kuna sageli kestab maksimumvõimsusel välgusähvatus kauem, ehk välguivalgustus jääb nürgemaks kui arvutatud. kui aga välk toimib üks aste madalamal võimsusel (automaatselt paneb välk maksimumlaksu harva, kui töesti muud üle ei jää), peaks enamvähem ok olema. kui välgu all on ainult üks kontakt, siis ta vötab jah ainult keskontakti käsu - "nüüd!" ja kõik muud seadistused tuleb teha käsitsi. kui välgu pealt saab käsitsi muuta välgu võimsust siis on hästi, kui ei, siis peab kaamera seadistustega suruma särituse välgule sobivasse vahemikku. olgu ka öeldud et mitme kontaktiga välkudel toimib ttl mõõtmine vaid selle tootja kaamera peal, mille jaoks ta loodud on.
Kui tohib huvi tunda, siis mis kaameraga tegemist on? ei meenu hetkel kaameraid, mil oleks 1/500 välgusünkro kiirus.
_________________ www.photopoint.ee
http://blog.photopoint.ee |
|
| tagasi üles |
|
 |
|