Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Eesti IT ja tehnikaalased uudised »  ID-kaart saab 10-aastaseks (lisatud küsitlus "Kuidas hindad ID-kaarti koos 10-aastase ajalooga"?) märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele 1, 2, 3, 4, 5  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing

Kuidas hindad ID-kaarti koos 10-aastase ajalooga?
Ideaalne projekt! (On aidanud raha ja aega säästa)
39%
 39%  [ 94 ]
Möönan teatud halbu aspekte, aga üldmulje on positiivne
42%
 42%  [ 103 ]
Möönan teatud häid aspekte, aga üldmulje on negatiivne
12%
 12%  [ 29 ]
Täiesti saatanast asi!
2%
 2%  [ 5 ]
Ei kasuta ID-kaarti elektrooniliselt
4%
 4%  [ 10 ]
hääli kokku : 241

autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Tanel
HV Guru
Tanel

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 27.01.2012 16:26:30 ID-kaart saab 10-aastaseks (lisatud küsitlus "Kuidas hindad ID-kaarti koos 10-aastase ajalooga"?) vasta tsitaadiga

link :: RIA

Homme, 28. jaanuaril möödub kümme aastat päevast, mil väljastati esimene ID-kaart. Selle aja jooksul on välja antud ligikaudu 1,6 miljonit ID-kaarti.

Politsei- ja Piirivalveameti (PPA) teeninduskeskuse juhataja Tatjana Portnova sõnul näitab PPA infotelefonile saabunud kõnede statistika inimeste suuremat huvi ID-kaardi elektroonilise kasutamise vastu. “Võrreldes aastatetaguse ajaga on kordades kasvanud nende inimeste arv, kes kasutavad ID-kaarti igapäevaselt ning kes elu ilma selleta enam ettegi ei kujuta,“ ütles Portnova. „Infotelefonile helistajad küsivad tihti nõu dokumendi elektroonilise kasutamise kohta ning seda eriti enne valimisi, aga ka tuludeklaratsiooni esitamise ja näiteks praegu käimasoleva rahvaloenduse ajal,“ lisas ta.

„ID-kaart on inimese jaoks elektrooniline allkiri ja võti e-teenuste juurde. Elektrooniliselt kasutades annab ID-kaart võimaluse ajada asju just siis, kui kõige mugavam,” lausus Riigi Infosüsteemi Ameti asedirektor Kalle Arula. Ta rõhutas, et ID-kaardiga tehtud tehingutel on paberil antud allkirja või pangakontoris tehtud tehingu kaal. “Digiallkirja andes peab olema sama tähelepanelik, kui paberil võetud kohustustega. Tuleb meeles pidada, et ID-kaart on täpselt nii turvaline, kui turvaliselt seda kasutatakse.“

Eesti riigi partner ID-kaardi välja andmisel on Sertifitseerimiskeskus, kes väljastab riiklikele isikut tõendavatele dokumentidele (ID-kaart, elamisluba, digi-ID ja mobiil-ID) sertifikaate ning on loonud ka ID-kaardi kasutamiseks vajaliku baastarkvara ja töötanud välja DigiDoc tarkvara, mis võimaldab anda digitaalallkirju, kontrollida digitaalallkirjade kehtivust ning krüpteerida andmeid. Sertifitseerimiskeskuse juhi Kalev Pihli sõnul on ID-kaart positiivne edulugu nii Eestis kui ka mujal maailmas. „Kuigi see edulugu pole sündinud kergelt, on ID-kaardi kasulikkus tänaseks faktiliselt tõestatud,“ sõnas Pihl.

Selle aasta alguse seisuga on kehtiv ID-kaart ligi 1,2 miljonil inimesel, kellest umbes 85% on Eesti kodanikud ning 15% välismaalased. Kümne aasta jooksul on kokku antud 72,6 miljonit digiallkirja ning vähemalt korra on dokumenti elektrooniliselt kasutanud pea pooled ID-kaardi omanikud.

Esimesed 174 ID-kaarti anti pidulikult üle 28. jaanuaril 2002 Sakala keskuses, esimestena said dokumendi toonane Vabariigi President ja proua Ingrid Rüütel.

viimati muutis Tanel 29.01.2012 02:56:53, muudetud 3 korda
Kommentaarid: 465 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 12 :: 7 :: 358
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
ThedEviL
HV Guru
ThedEviL

sõnum 27.01.2012 16:32:56 vasta tsitaadiga

Ja ikkagi on mu rahakott paks kõikvõimalikest kliendikaartidest thumbs_down.gif
Reklaam oli ju. Kõik kaardid ühes?
Isegi pangamakset ei suuda nad läbi ID kaardi korraldada. Ehk ühildada pangakaart ja ID kaart thumbs_down.gif
Võrreldes algselt lubatuga on tegemist täiesti mõttetu vidinaga. thumbs_down.gif
Kommentaarid: 108 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 97
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Tanel
HV Guru
Tanel

sõnum 27.01.2012 16:36:08 vasta tsitaadiga

tsitaat:

Isegi pangamakset ei suuda nad läbi ID kaardi korraldada. Ehk ühildada pangakaart ja ID kaart

Olen kogu selle protsessi sees alguses peale olnud ja seda pole mitte kunagi lubatud, see oli lihtsalt kellegi luulu ja külajutt icon_idea.gif
Ükski pank või suurem kaubanduskett ei loobu oma reklaamist sinu rahakoti vahel.
Teiseks oleks see pankade puhul turvarisk. Küll aga on mõned firmad ise omaalgatuslikult sidunud kliendikaardi ID-kaardiga (isikukoodiga). thumbs_up.gif

Teiseks, EL siseselt reisides passi enam ei pea kaasas kandma. Kolmandaks ei pea enam Eesti siseselt juhiluba kaasas kandma.
Kõike seda asendab ID-kaart.

tagasi üles
Sults
HV veteran

sõnum 27.01.2012 17:22:08 vasta tsitaadiga

No see jutt oli kunagi kõva, et ID-kaart asendab kõik kaardid ja lööb rahakoti kergeks. Kahjuks on riigiasutused, kes sel teemal oma kodulehtedel artikleid üllitasid, vahepeal mitu korda oma sisu uuendanud ja vanad lood on alla lastud.
Vanadest leheartiklitest aga võib sellist juttu praegugi leida.
Tanel, loe mäluvärskenduseks kas või seda:
http://leht.aripaev.ee/?PublicationId=464dc490-fb94-4024-9b75-258ddc8543a9&articleid=91349&paperid=A155A660-950C-4C37-A8F8-251EF4A5A386
Tsitaat siia ka:
tsitaat:
"Poliitikud ja asjahuvilised surusid ID-kaardi Riigikogus seaduseks just lubadusega, et ID- kaart asendab teisi kaarte ja isikutunnistusi, et see on üks universaalne kaart paljude monokaartide asemel,” sõnas Muuli."

Veel linki: http://www.ohtuleht.ee/458788
tsitaat:
"Eredamate ideede järgi pidi 2002. aastast väljaantav superkaart asendama pangakaardid, kaupluste kliendikaardid ja tegema inimese elu veel kergemaks kümnel moel. "

viimati muutis Sults 27.01.2012 17:47:33, muudetud 2 korda
Kommentaarid: 38 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 35
tagasi üles
ThedEviL
HV Guru
ThedEviL

sõnum 27.01.2012 17:23:36 vasta tsitaadiga

Tanel kirjutas:
tsitaat:

Isegi pangamakset ei suuda nad läbi ID kaardi korraldada. Ehk ühildada pangakaart ja ID kaart

Olen kogu selle protsessi sees alguses peale olnud ja seda pole mitte kunagi lubatud, see oli lihtsalt kellegi luulu ja külajutt icon_idea.gif
Ükski pank või suurem kaubanduskett ei loobu oma reklaamist sinu rahakoti vahel.
Teiseks oleks see pankade puhul turvarisk. Küll aga on mõned firmad ise omaalgatuslikult sidunud kliendikaardi ID-kaardiga (isikukoodiga). thumbs_up.gif

Teiseks, EL siseselt reisides passi enam ei pea kaasas kandma. Kolmandaks ei pea enam Eesti siseselt juhiluba kaasas kandma.
Kõike seda asendab ID-kaart.

Ei olnud luulu ega külajutt. Tegemist ID kaardi tarkvara installi käigus oleva reklaamiga icon_exclaim.gif icon_exclaim.gif
Mingi vigane flash animatsioon kuidas rahakott kaarte paksult täis ja oioi milliseid lubadusi jagati thumbs_down.gif
On seal vahet kas ma kannan eestisiseselt kaasas juhiluba või ID kaarti? Pealegi ei ole ükski miilits veel kurjaks saanud kui kumbagi kaasas pole. Küsib viisakalt isikukoodi ja minu pilt on tal ekraanil kohe olemas.

EL'is passi asemel on ta tõesti tänuväärt. Kahjuks pole siin ID kaardi IT poolega mingit pistmist. Ikkagi kasutatakse tühipaljast reisiriba.
Kogu see kiibi pool on üsna õnnetu fail. Kas mitte lätakad ei läinud digi allkirjadega pin kalkulaatori teed?
Kuna ID tarkvara installimisega on koguaeg mingi häda ja viletsus ning nad keelduvad toetamast muud lugejat peale omnikey oleks ta ammu välja surnud kui poleks kohustuslik. 64bit brauseritega pangandus siiani ei tööta.
Hetkel on ta imekombel stabiilne. Aasta tagasi tuli id tarkvara paarkorda kuus üle lasta.
Ma ei tea kedagi kellele ID-kaart meeltmööda oleks. Rohkem on virinaid, et miks mingi leht ei toeta mobiil-id'd
Kommentaarid: 108 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 97
tagasi üles
Sults
HV veteran

sõnum 27.01.2012 17:45:52 vasta tsitaadiga

http://www.ohtuleht.ee/458788
tsitaat:
"Minu meelest on ID-kaart andnud võimaluse just nimetatud valdkondade arenguteks, mida ilma ID-kaardita oleks olnud raske ette võtta," räägib Sertifitseerimiskeskuse juht Kalev Pihl. "Olen veendunud, et ID-kaart on oma eesmärgi kindlasti täitnud. Rohkem kui 300 000 aktiivset igapäevast kasutajat – ja peaaegu pool miljonit kasutajat üldse – on Eesti ID-kaardist teinud maailma kõige paremini kasutatud riikliku kaardiprojekti. Sama on ka mitmed uuringud kinnitanud."

Ha-ha-haa!
Hea valevorst see Pihl! Või 300 000 igapäevast kasutajat! Kahe suurusjärguga eksimine on ikka ränk viga!
tagasi üles
Tanel
HV Guru
Tanel

sõnum 27.01.2012 17:54:06 vasta tsitaadiga

No ID-kaardi kliendikaartideks tegemine sõltub ikka firmadest endist, seda ei saa peale sundida.
tagasi üles
EvilMick007
HV veteran

sõnum 27.01.2012 21:04:20 vasta tsitaadiga

Sults kirjutas:

Ha-ha-haa!
Hea valevorst see Pihl! Või 300 000 igapäevast kasutajat! Kahe suurusjärguga eksimine on ikka ränk viga!

Hmm ja sul on kuskilt miskid täpsemad andmed võtta, kui sertkeskusel?
"Igapäevaselt" on võibolla ajakirjaniku mööda panek, kuid igapäeva asjade ajamiseks (maksude maksmine, vee, elektri,jne näitude edastamiseks,jne) tundub mulle igati OK, arvestades enda ja kõigi tuttavate harjumusi...
Kommentaarid: 46 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 41
tagasi üles
jkddp
HV veteran
jkddp

sõnum 27.01.2012 21:20:02 vasta tsitaadiga

oleks idu kaardil vaid magnetriba.....
Kindlasti oleks mõni itimees teinud sellise softi mis suudab inimestel salvestada oma id-kaardile oma "kliendikaardid". Meil ju enamus kaardiraamatu kaartidest magnetiga - odavam.
Seega ainult sellele identifitseerimise platikkaardile pandud kiip lükkas ümber "kliendikaartide" ristkasutuse. Poolik mõtlemine?

Sults
HV veteran

sõnum 27.01.2012 23:14:23 vasta tsitaadiga

EvilMick007 kirjutas:
Hmm ja sul on kuskilt miskid täpsemad andmed võtta, kui sertkeskusel?
"Igapäevaselt" on võibolla ajakirjaniku mööda panek, kuid igapäeva asjade ajamiseks (maksude maksmine, vee, elektri,jne näitude edastamiseks,jne) tundub mulle igati OK, arvestades enda ja kõigi tuttavate harjumusi...

Ei, mul ei ole paremaid andmeid kusagilt võtta, aga 300 000 igapäevast kasutajat on ilmselge vale väidetava ligi 500 000 ulatuva kasutajate üldarvu juures. Igapäevaselt kasutavad ID-kaarti ehk mõned riigiametnikud, mõned tehnofriikidest või lihtsalt vastavate arendustega tegelevad IT-asjapulgad ja võibolla ka mõne suurema firma raamatupidajad (kuigi raamatupidajate puhul olen kohanud hoopis aktiivset PIN-kalkulaatorite kasutamist ja ma ei tea mitte ühtki aktiivselt ID-kaarti pruukijat).
Ühtki sinu loetletud tegevust ei tehta igapäevaselt. Harilikult ikka kord kuus. Ja valdav enamik ei kasuta neil puhkudel ID-kaarti, vaid muud varianti.
SK on korraliku ja adekvaatse kasutusstatistika avaldamisel üldse kidakeelne, ju on üldpilt nende jaoks liiga nutune. See eest meediasse paisatavas mölas on uhkelt paisutatud numbrid ja ilusad sildid ("igapäevased"). Reaalsus on aga see, et suur osa neist väidetavast 500 000 kasutajast on paremal juhul ID-kaarti kasutanud vaid Vaata Maailma koolitusel, kus ka juhendaja pistis kaardi kasutaja eest masinasse ja aitas sisse toksida koodiümbrikult loetud koodi.
Loodan, et rahvaloenduse korraldajad avaldavad e-loenduse kohta, kui palju autentimisi toimus ID-kaardiga ja kui palju läbi pankade. See statistika on märksa usaldusväärsem kasutajate üldarvu kohta kui SK udujutt.
tagasi üles
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 27.01.2012 23:42:55 vasta tsitaadiga

Sults: Aga kas seda infot / statistikat kah olemas on, et kui palju on ID-kaardiomanikest neid, kes seda üleüldse teavad, et nende ID-kaart sel aastal aegub ja võib kuluda, prognoositult, pikalt aega, enne kui uue kaardi kätte saab.
Kommentaarid: 284 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 11 :: 211
tagasi üles
Manivald
HV kasutaja
Manivald

sõnum 28.01.2012 00:52:06 vasta tsitaadiga

Sults kirjutas:
Ei, mul ei ole paremaid andmeid kusagilt võtta, aga 300 000 igapäevast kasutajat on ilmselge vale väidetava ligi 500 000 ulatuva kasutajate üldarvu juures. Igapäevaselt kasutavad ID-kaarti ehk mõned riigiametnikud, mõned tehnofriikidest või lihtsalt vastavate arendustega tegelevad IT-asjapulgad ja võibolla ka mõne suurema firma raamatupidajad (kuigi raamatupidajate puhul olen kohanud hoopis aktiivset PIN-kalkulaatorite kasutamist ja ma ei tea mitte ühtki aktiivselt ID-kaarti pruukijat).
Ühtki sinu loetletud tegevust ei tehta igapäevaselt. Harilikult ikka kord kuus. Ja valdav enamik ei kasuta neil puhkudel ID-kaarti, vaid muud varianti.

No johhaidii, milleks tähte närida! No kui igapäevaselt, kas siis tõesti peab nii olema, et 7 päeva nädalas permanentselt teeb kaardiga midagi? Ülekandeid??? Mina arvan et "igapäevaselt" all võiks mõista seda, et see on tavalisel inimesel igapäevases käibes (linna peal tuiates isikut tõendava dokumendina, juhilubade asendajana, pangaülekanded, apteegis digiretsept jne).
Väga paljudes aktiivsetes firmades kasutatakse id kaarti ja ka riigiasutustes, kus on vaja dokumente allkirjastada. Ja mitte mõned riigiametnikud vaid ikka väga paljud neist. Mina allkirjastan raamatupidajale saadetud arved - täiesti normaalne igapäevane tegevus ja ei ole üldse mingi läbinisti tehnofriik. Allkiri alla ja mailiga edasi. Tuleb olla moodne ja ajaga kaasas käia.
Ja miks peaks üks raamatupidaja pin kalkulaatoriga jukerdama??? Ei tunne ühtegi sellist. Ikka on id kaart lugejas laua peal. Kõigil neist.
Siis see kliendikaardindus. Minu arvates üldse sekundaarse tähtsusega teema. Mina arvan, et ID kaart ei hakka niipea kaupluste kliendikaarte asendama. Pole mõtet seda loota ja sellest unistada. Mingi ametnik võis seda ju kunagi meeltesegaduses ette kujutada. Tegemist on tihti ühe osa marketingi ja brändi kujundusega - seal plastmasstükil on mingi firma nimi ja logo ja see on asja point ja puänt.
Siin mossitajatele ja kritiseerijatele soovitaksin olla positiivsem! Võtke üks õlu ja tundke elust rõõmu! Ma ikka mitu korda enne tsekkasin üle, kas siin kommid on sellest aastast või äkki viieaastatagused.
Igal juhul on näha, et see id kaardi asi edeneb. Ei ole puusse pannud projekt. Riik toetab ja erasektor toetab, inimesed ka justkui toetavad. Ja küll see tarkvara ka veel areneb ja paraneb, siiani on tiba ikaldus olnud, aga küllap nad kõpitsevad seda ka paremaks.
Kommentaarid: 10 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 10
tagasi üles
dvd vader
HV Guru

sõnum 28.01.2012 00:56:33 vasta tsitaadiga

mida te virisete, et kliendikaarte on liiga palju. kes see käsib neid endale hankida icon_rolleyes.gif mul pole ühtegi kliendikaarti ja ei tunne puudust ka nendest
Kommentaarid: 83 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 6 :: 7 :: 51
tagasi üles
Manivald
HV kasutaja
Manivald

sõnum 28.01.2012 01:03:23 vasta tsitaadiga

No kui poes ikka 5-10 prossa alet saab, siis on väga abiks praegu vaesel ajal, eriti kui suuremad summad mängus on. Lihtlabane kokkuhoid. Mul on kodus sahtlis suur pakk, vastavalt vajadusele kraamin välja ja siis shoppama! thumbs_up.gif
Kommentaarid: 10 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 10
tagasi üles
Sults
HV veteran

sõnum 28.01.2012 03:00:13 vasta tsitaadiga

Manivald kirjutas:
No johhaidii, milleks tähte närida! ...

Pole see tähenärimine ühti! "Igapäevaselt" kõige leebem tõlgendus peaks olema, et kehtib enamikul päevadest, ehk vähemalt 4 päeval nädalas. Kord kaks nädalas oleks kohane väljendada "iganädalaselt", kord-paar kuus aga "igakuiselt". Olen üsna veendunud, et isegi vähemalt korra kuus kasutajaid on vähem kui 300 000.
Igapäevases käibes? Öelgu siis otse välja, et igapäevaste kasutajate all peetakse silmas neid, kes mäletavad, kuhu neil see kaart pistetud on.
Väga paljud ametnikud kasutavad igapäevaselt? Äkki loetleksid ehk need ametkonnad, kus ID-kaardi kasutamine massiliselt igapäevatöös kasutusel on? Mina tean riigiametnikke, kel pole ID-kaarti kunagi tehtudki.
Ma digiretsepti pole kasutanud, võibolla seal on tõesti seda kaarti vaja, kuid kui tihti apteegist ikka retseptiravimeid ostetakse? Mina pole kogu taasiseseisvuse jooksul enda jaoks selliseid ravimeid ostnud. Nohurohu saab apteegist ka ilma dokumendiga lehvitamata. Isikut tõendava dokumendina ja juhiloana toimib enamikul inimestest juhiluba suurepäraselt ning pangaülekannete puhul on PIN-kalkulaator turvalisem kui Eestis enamlevinud pinpadita ID-kaardilugeja abil ID-kaardi kasutamine. Olen käinud kümnete firmade raamatupidamises ja olen neis näinud kasutusel pin-kalkulaatoreid. Sina väidad, et kõigil on ID-kaardid lugejas? Kas painutad ka sõna "kõik" tähendust?
Arveid digiallkirjastada, mis selle tegevuse mõte on? Olla moodne ja ajaga kaasas käia?
tagasi üles
Tomorrow
HV Guru
Tomorrow

sõnum 28.01.2012 08:03:07 vasta tsitaadiga

Endal on enam-vähem täpselt 7 aastat olnud üks ja sama kaart. Kiip veel töötab icon_biggrin.gif
Kommentaarid: 92 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 82
tagasi üles
WAV
HV veteran

sõnum 28.01.2012 10:49:23 vasta tsitaadiga

Kuigi ID kaart mu ainus dokument, on mul teda viimase aasta jooksul vaja läinud ametnikele näidata 2 korda ja kaardilugejasse vaja pista olnud 3 korda. Kaardilugeja põhiline roll ongi laua peal tüliks tolgendada ja tolmu koguda (ning lisaks natuke energiat tarbida - muidugi võiks ta üldse arvuti tagant välja tõmmata, see tõesti minu laiskus olnud). Samas muidugi, sedasi kaart ise säilib ilusti ja töötaks edukalt tõenäoliselt elu lõpuni, kui vaid lubataks.

Mulle küll vägagi tundub, et teatud hulga power-user'ite nimel looduna on paljudele kodanikele see sunniviisiline kaardike väga marginaalse vajadusega.
Kommentaarid: 7 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 7
tagasi üles
pppd
Kreisi kasutaja

sõnum 28.01.2012 11:53:44 vasta tsitaadiga

WAV kirjutas:
Mulle küll vägagi tundub, et teatud hulga power-user'ite nimel looduna on paljudele kodanikele see sunniviisiline kaardike väga marginaalse vajadusega.

Kunagi öeldi et tunnetest on ilus rääkida meeldivale vastassoo esindajale, aga noh, moodsad ajad...

Tegelikult tahtsin ma torkida natukene teise poole pealt - no mis sellest siis on kui kellegi jaoks on mingi üks konkreetne võimalus marginaalse tähtsusega? Selline asi on tegelikult ju täiesti loomulik, nii et milleks esineda iga kord nagu oleks sellega midagi uut avastatud? On palju teenusi, mida mina isiklikult ei kasuta, aga samas ma hoidun ka kuulutamast et see ja teine on mõttetu ning tuleks üldse ära kaotada.

ID-kaardi kohustuslikkus tuleb tema füüsilise osa kohustuslikkuse nõudest, ma pakuks et rahvas ei oleks sugugi rõõmsam kui see oleks tehtud vastupidi ning nõutaks kohustuslikuna passi (mille riigilõiv on suurem).
Kommentaarid: 3 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 3
tagasi üles
Killerwave
HV Guru
Killerwave

sõnum 28.01.2012 12:08:34 vasta tsitaadiga

Endal kaart olnud juba 9 aastat ja siiamaani töötab, kasutanud olen seda ka vastavalt vajadusele vahel rohkem, vahel vähem aga lihtsmaks on see kindlasti muutnud mõningaid toiminguid. Lisaks ID kaardiga sisse logimine turvalisust vajavatesse kohtadesse on juba ajaliselt kiirem ja mugavam kui pangakaardiga mässamine.
ID kaardiga on reisitud, kasutatud niisama isikut tõendava dokumendina, tehtud erinevaid päringuid riigiportaalis, lõpetatud kool(eksami blabla) ja astutud kõrgkooli, ostetud digiretseptiga ravimeid, siiamaani on IDpilet minu jaoks aktuaalne jne
Põhimõtteliselt kasutan igapäevaselt ning ilma selleta oleks elu keerukam ja paljud toimingud nõuaks rohkem aega ja ressursse.

Tõesti seda et igast kaartidest lahti saab ja isegi panga ülekandeid teha sellega, jäi ja tõenäoliselt jääb veel pikaks ajaks püüdmatuks. Lubati tõesti, mäletan isegi.
Kommentaarid: 33 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 31
tagasi üles
mikk36
HV Guru
mikk36

sõnum 28.01.2012 12:42:07 vasta tsitaadiga

Endal saab samuti varsti 9 aastat täis, kogu selle aja rahakoti vahel elanud ja kiip siiamaani töötav.
Kommentaarid: 85 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 2 :: 78
tagasi üles
Sults
HV veteran

sõnum 28.01.2012 15:23:30 vasta tsitaadiga

pppd kirjutas:
ID-kaardi kohustuslikkus tuleb tema füüsilise osa kohustuslikkuse nõudest, ma pakuks et rahvas ei oleks sugugi rõõmsam kui see oleks tehtud vastupidi ning nõutaks kohustuslikuna passi (mille riigilõiv on suurem).

Mäluvärskenduseks riigilõivude osas: passi väljaandmise kulu oli enne ID kaardi maaletoomist palju (üle 3 korra) väiksem kui oli ID- kaardi omahind. Selleks, et rahvale ID-kaarti peale suruda, muudeti passi riigilõiv mitu korda kallimaks ja tehti ID-kaardi riigilõiv alla selle omahinda. Sisuliselt doteeritakse passi riigilõivust ID-kaardi väljaandmist. Kuigi selline tegevus on räiges vastuolus riigilõivude mõttega.

Linki kah: http://web.riigikogu.ee/ems/saros/0116/011660009.html
tsitaat:
Tänaseks on selgunud, et kui kõigi vajalike turvaelementidega passi omahind on 83 krooni, siis isikutunnistuse omahinnaks kujuneb 307 krooni.

Veel linki:
http://www.ohtuleht.ee/107784
tagasi üles
kissu19
HV kasutaja

sõnum 28.01.2012 15:25:23 vasta tsitaadiga

10-aastaga pole asja korralikult käima saadud.
Anti112
HV Guru
Anti112

sõnum 28.01.2012 15:46:44 vasta tsitaadiga

Septembris saab minu ID-kaardil ka 10 aastat täis.

kissu19 kirjutas:
10-aastaga pole asja korralikult käima saadud.

Loll jutt, käib väga ilusti.
See, et kliendikaarte pole ID-kaardile ühildatud, on puhtalt kaupmeeste soovimatus seda teha.

Mina olen igatahes üks nendest igapäevastest kasutajatest, ID-kaart on koguaeg rahakoti vahel ja toimib minu isikut tõendava dokumendina.
See, et eelmisest suvest enam juhiluba ja autodokumente kaasas ei pea kandma, on minu jaoks küll väga suur pluss.
Lisaks kasutan kaarti paar-kolm korda nädalas netipanka, e-maksuametisse jmt. elektroonilistesse iseteenindustesse sisenemisel.
Kommentaarid: 127 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 110
tagasi üles
pppd
Kreisi kasutaja

sõnum 28.01.2012 16:05:40 vasta tsitaadiga

Sults kirjutas:
Mäluvärskenduseks riigilõivude osas: passi väljaandmise kulu oli enne ID kaardi maaletoomist palju (üle 3 korra) väiksem kui oli ID- kaardi omahind. Selleks, et rahvale ID-kaarti peale suruda, muudeti passi riigilõiv mitu korda kallimaks ja tehti ID-kaardi riigilõiv alla selle omahinda. Sisuliselt doteeritakse passi riigilõivust ID-kaardi väljaandmist. Kuigi selline tegevus on räiges vastuolus riigilõivude mõttega.

Linki kah: http://web.riigikogu.ee/ems/saros/0116/011660009.html

See oli ID-kaardi väljatoomise ajal, samuti ei näe ma seal mingit viidet kuskohast seal toodud numbrid pärinevad. Endale ei tundu imelikuna 2012 aastal käia argumendina välja 2001 aasta numbreid ja siis tehtud prognoosi? Viimase 11 aasta jooksul on pass oluliselt muutunud, sh on lisandunud ka täiendavat raha maksvaid turvaelemente, teiselt poolt on kiipkaartide tootmise omahind vähenenud kordades.

Muidugi oleks võinud omal ajal loobuda igasugusest (sh ka riigipoolsest) innovatsioonist ning lonkida, käed taskus, kõikidel teistel sabas, läbiproovitud ja juurdunud tehnoloogiad oleks kindlasti olnud odavamad ja riskivabamad. Mõelge ainult kui palju odavamalt oleks läbi saanud. Oleks me selle kokkuhoiu tõttu praegusel hetkel palju õnnelikumad?

Tagasivaates, ID-kaart sellisel kujul on igatahes olnud positiivne projekt. Jah, jamasid on sellega olnud küll igasuguseid, kuid kokkuvõttes võib seda ikkagi õnnestumiseks lugeda. Minu arvates. Kui on tahtmine ainult vinguda, siis selleks leiab põhjusi muidugi alati...

viimati muutis pppd 28.01.2012 16:07:54, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 3 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 3
tagasi üles
Tanel
HV Guru
Tanel

sõnum 28.01.2012 16:06:42 vasta tsitaadiga

Sekundeerin Antile thumbs_up.gif
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Eesti IT ja tehnikaalased uudised »  ID-kaart saab 10-aastaseks (lisatud küsitlus "Kuidas hindad ID-kaarti koos 10-aastase ajalooga"?) mine lehele 1, 2, 3, 4, 5  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.