Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
tahanteada
Lõuapoolik

|
22.08.2011 14:25:09
|
|
|
Ho Ho: Sinu küsimusele saab vastata lihtsa küsimusega, et miks Sa küll paned termopasta protsessori ja radiaatori vahele, et miks Sa ei pane radiaatorit niisama vastu protsessrit.
Kui sellele küsimusele vastuse leiad, siis saad ka kohe vastuse küsimusele, et miks erinevate komponentide vahele termopastat või termoteipi pannakse.
|
|
Kommentaarid: 284 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
2 :: |
11 :: |
211 |
|
tagasi üles |
|
 |
The_Boss
HV Guru

|
22.08.2011 14:27:13
|
|
|
tahanteada, said mõttest natuke valesti aru.
_________________ Pakun sülearvutite tolmupuhastust, termopasta vahetust, emaplaatide remonti ja BIOS paroolide eemaldust. |
|
Kommentaarid: 356 loe/lisa |
   |
0 :: |
282 |
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
22.08.2011 15:35:31
|
|
|
The_Boss: Ei saanud valesti aru, Ho Ho tahab panna otse erinevad jahutusdetailid kokku, kuid sel juhul jääb kahe komponendi vahele õhk ja õhk halvendab soojusülekannet, õhus olev hapnik tekitab metallidele oksiidikihte jms.
Ja selle kõige vältimiseks, soojusülekande parandamiseks pannaksegi termopasta või termoteip vahele.
|
|
Kommentaarid: 284 loe/lisa |
   |
2 :: |
11 :: |
211 |
|
tagasi üles |
|
 |
The_Boss
HV Guru

|
22.08.2011 15:39:55
|
|
|
Jutt polnud sellest, mis Ho Ho teha tahab, vaid mis teemaalgataja teha tahtis.
Ho Ho sai aru, et teemaalgataja valab ise radikad ja siis paneb korpuse ja radika vahele mingi hunniku termopastat vms asja (kodus nii valades ei saa ju siledat pinda). Palju efektiivsem oleks siis võtta need inbox radikad ja need sinna kinnitada (ja panna termopastat, mida ei lähe seekord nii palju + soojusülekanne ka parem).
_________________ Pakun sülearvutite tolmupuhastust, termopasta vahetust, emaplaatide remonti ja BIOS paroolide eemaldust. |
|
   |
282 |
|
tagasi üles |
|
 |
Noname
HV Guru

|
22.08.2011 17:33:19
|
|
|
tahanteada kirjutas: |
The_Boss: Ei saanud valesti aru, Ho Ho tahab panna otse erinevad jahutusdetailid kokku, kuid sel juhul jääb kahe komponendi vahele õhk ja õhk halvendab soojusülekannet, õhus olev hapnik tekitab metallidele oksiidikihte jms.
Ja selle kõige vältimiseks, soojusülekande parandamiseks pannaksegi termopasta või termoteip vahele. |
Väga valesti said aru.
_________________ "Olukord on sitt, aga see on meie tuleviku väetis." - Lennart Meri
"Edu on kehv õpetaja. See ahvatleb tarku inimesi mõtlema, et nad ei saagi kaotada" - B. Gates |
|
Kommentaarid: 370 loe/lisa |
   |
3 :: |
320 |
|
tagasi üles |
|
 |
LiivaneLord
Sõpradele "Olavi"
|
22.08.2011 18:17:26
|
|
|
Ho Ho, fotokat oli niikuinii tarvis. Kuna siinset foorumit külastades jäi üks parajasti silma, siis mõtlesin, et miks ka mitte. Tegelikult olin juba varem ühe lähedase tuttavaga läbi rääkinud, et kui vaja pilte teha, siis saaksin temalt laenata. Aga ise omada on siiski parem. Ja fotokas on super!
Alumiiniumist valaksin koos ribidega kasti küljed. Arvan, et kõige lihtsam ja töökindlam, sest kas arvate, et keevitaja vähe maksab? Neete ma näha ei taha. Needikohtasid on jõledama keeruline hermeetida. Tuleb nii needi seest kui needi ümbert õli läbi. Mida vähem auke, seda parem. Nagu Wiltz ütles, et külgede valamine ei tohiks üle mõistuse keeruline olla. Vaja alumiiniumi, mille hankimine on lihtne ja vormi teha. Ainus küsimus on see, et kas ikka saan alumiiniumi sulama ja ega ta liiga kiiresti tahkeks ei muutu. Kui kiiresti alumiinium tahkeks muutub ja kui hästi see vormi pragudesse voolab? Ribi paksuseks 2 mm on tegelikult liigselt suur priiskamine, aga kas 1 mm laiusesse prakku alumiinium voolab üldse? Või millised oleksid nõuanded, kuidas õhukesi ribisid valada?
Oh, praegu tuli pähe mõte, et kas nii ei sobi, et ostan õhukest alumiiniumlehte, lõikan sellest ribid ning asetan serva pidi valuvormi põhja nii, et ribid on üksteise suhtes parallellsed (nii, nagu peaksid jäämagi)? Ja kui valan alumiiniumi, siis sulam läheb ribide ümber ja mingeid reljeefe vormi sisse poleks vaja teha. Siis peaks ka ribide kontakt kasti seinaga väga hea. Aga samas valu kogu aega jahtub, tuleks käsitsi laiali ajada valu ja ega eelnevalt valmis lõigatud ribid ise ei hakka äkki üles sulama?
Üks küsimus veel Wiltzile. Kas ribi kõrgus peaks olema 7 cm??? :S Kas seda väga palju ei ole? Ma arvasin, et 2 cm või natuke peale. Ribid võin asetada natuke tihedamalt. Võibolla 1 cm ribide kaugus üksteisest?
Noname, ma avastan ideed. Ma ei oska sulle sinu jaoks arusaadavalt selle teema mõttekust selgitada. Ei vaevu ka pead vaevama sellega. Ka tegutsemisrõõm ning uute asjade proovimine on huvitavam ja palju mõttekam, kui näiteks NFS-i mängida.
Lisaks ei ole praegu väljanägemine prioriteet. Kui alumiiniumi ribid ei tule ideaalselt sirged vms, siis pole sellest hullu. Peaasi, et ribid ennast ära tasuksid piisavalt. Kui üks katse läheb nihu, teen uue ja parema. Seega ootaks ikka asjalikke mõtteid. :S
|
|
Kommentaarid: 20 loe/lisa |
   |
19 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
22.08.2011 18:47:32
|
|
|
tudiludi kirjutas: |
Oh, praegu tuli pähe mõte, et kas nii ei sobi, et ostan õhukest alumiiniumlehte, lõikan sellest ribid ning asetan serva pidi valuvormi põhja nii, et ribid on üksteise suhtes parallellsed |
See ribade peale valamine on jah üsnagi mõistlik mõte ja väldib terve hunniku probleeme mis ribide valamisega tekkida võivad. Muidugi peab siis külje paksus olema päris korralik, et need ribad sinna sisse ikka pidama jääks (1cm jääb väheks?) ning seetõttu läheb sul tarvis üsnagi korralikus koguses alumiiniumi. Arvestades suhteliselt pisikese 50x50cm küljega ja 1cm paksuse seinaga teeb see ~13.5kg* alumiiniumi + misiganes kaod sul sulatamisel-valamisel tekivad.
*) http://www.wolframalpha.com/input/?i=%2850*50*2%29+cm^3+aluminium+in+kg
_________________ Teach a man to reason and he'll think for a lifetime
Common sense - so rare that it's a damn superpower
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
Kommentaarid: 106 loe/lisa |
   |
1 :: |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
LiivaneLord
Sõpradele "Olavi"
|
22.08.2011 18:54:58
|
|
|
Ho Ho, ei-ei. Kasti külje paksus 2-3 mm. Ribi nii õhuke, kui võimalik ning ribide vahe üksteise suhtes oleks 10 mm. Keegi pakkus 15-20 mm, mina arvasin 2-3 mm, aga peab arvestama jah, et kuidas õhk paremini liiguks. Seetõttu arvasin, et 10 mm võiks eks optimaalne olla.
Eelnevalt lõigatud ribi peaks jääma 3 mm paksuse kasti külge küll, kuid unustasin ära, et ribi ei tohi valuvormi põhjani ulatuda. Paar milli peab olema ka ribi serva ja vormi põhja vahel, kuna vastasel juhul laguneks see külg mul tükkideks, kui ta lahti võtaksin. Selles suhtes on sul õigus, et ribi ei pruugi õhukese seina küljes püsida. :S
|
|
   |
19 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
22.08.2011 19:03:33
|
|
|
Ma ei usu eriti, et valatud alumiinium oleks kaugeltki nii tugev, kui seda on tõmmatud leht mida poest saad kuid las asjatundjad räägivad täpsemalt kuidas asi on. Kui kasti kõrgus on pool meetrit ning see on õli täis siis ma väga ei imestaks kui see õli raskuse all laiali laguneb Samuti saab olema kõvasti probleeme eespool mainitud asjaga, et alumiinium tõmbub sulades kokku ning võivad tekkida õhuvahed ribide ja valatud seina vahele
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
XeStAiSy
Aeg maha 60
|
22.08.2011 19:14:27
|
|
|
See teema on kergelt juba surnud. Üks asi alumiinumi valamine teine praktika. Võta 220 v veepump hydor ja lase õli ringlusesse cpu peale vasu radikat võid ju suure radika jahutuseks panna ventilaatoriega. Tähtis on see ,et õli ringleks. Õli kasutades ei tohiks ka pump pläriseda nagu on seda veega. Ei kulu. Pump peab muidugi suhteliselt võimas olema. Ma olen põlveotsas vesijahutuse teinud kus cpu oli 33c 1.7 voldiga. Lihtsalt isu pole ehitada. vase känkaraid saab kuusakoskist osta kui hästi tahta.
_________________ Punktkeevitus patareidele/akudele. Akutrelli/laptopi/e-bike. PM |
|
Kommentaarid: 12 loe/lisa |
   |
11 |
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
22.08.2011 19:24:51
|
|
|
selline asi ei õnnestu elusees, et valad 2-3mm põhja, pistad sinna valamise ajal 1mm plekid püsti sisse, lased ära jahtuda ja ongi superlux ega siis tahke alu ja vedel alu ei hakka lihtsalt niimoodi naksti kokku sa sulated need plekid alt otsast alates lihtsalt üheks suureks känakaks
mõte ise oli muidugi revolutsiooniline aga ma tahaks rõhutada, et viska see valamise mõte vahepeal peast ära! kasuta natuke tavapärasemaid vahendeid...ega sul mõnele metallitöökojale ligipääsu ei ole?
ribi kõrgus võiks olla vähemalt 7cm, sest soojus levib alumiiniumis küll ja küll ning palju lihtsam on ju teha 3 korda vähem kõrgeid ribisid kui palju madalaid!
_________________ "There will be an entire generation of deaf audio enthusiasts who were brought up on CD players and Best Buy receivers, electronic music and so on. These people won't know good sound if it bites them in the ass, so in the end the industry wins." |
|
Kommentaarid: 275 loe/lisa |
   |
9 :: |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
LiivaneLord
Sõpradele "Olavi"
|
22.08.2011 19:26:25
|
|
|
Kasti kõrgus on siiski 35 cm. Kui kompromissi mitte teha, siis mõni sentimeeter peale. Kui nüüd korralikud ribid teha, siis võiks kasti laiust kahandada 18 cm pealt 13-14 peale. Laiust (25 cm) ainult muuta ei saa. Emaplaat peab ära mahtuma. Need on siis sisemised mõõdud. Seega jääks kasti mahuks umbes 12 liitrit ja eeldatavasti läheb 11 liitri kandis õli.
Ehk saab katsetada, kui palju sellise hulga õli jahutamiseks ribisid tarvis on.
Margus - ehk oleks aeg kõrvale jätta teema mõttetus või mõttekus. Kui teema on sinu jaoks surnud, siis eemalda see oma teemade hulgast. Ma ei võta osa näiteks Google Chrome arutelust, rääkimata sellest, et kirjutaksin sinna, et kui kuidas te küll seda saasta kasutada saate. Ainus, mis ka kahetsen, on see, et nafta- ja majanduskriisi arutelust osa võtsin. Poleks midagi vahele öelnud, näeksin palju targem välja. Aga kõike ei saagi teada ning kõigest ei jõuagi huvituda. Olen natuke ka õppinud ...
|
|
   |
19 |
|
tagasi üles |
|
 |
XeStAiSy
Aeg maha 60
|
22.08.2011 19:31:33
|
|
|
2-3 mm põhja vähe jah. 4-5 mm oleks juba hea kuna õhukene põhi soeneb, aga ei jahuta.
Ma ütlesin kergelt surnud ,aga mässa edasi kui viitsid. Kui see nii levinud jahutus oleks kasutataks seda mujal ,aga uuri kuidas mujal tehtud ja muuda paksemaks ja võimsamaks. Kõik hoiavad kokku kuskilt.
_________________ Punktkeevitus patareidele/akudele. Akutrelli/laptopi/e-bike. PM |
|
   |
11 |
|
tagasi üles |
|
 |
LiivaneLord
Sõpradele "Olavi"
|
22.08.2011 19:40:32
|
|
|
Margus, selline asi ei saagi levinud olla. Ei rahalises mõttes, loodussäästlikkuse mõttes, ohutuse mõttes ja kasutamise ning remondi mõttes. Olen leppinud, et see on lollus, kuid teoreetiliselt võib selline lollus isegi toimida.
Wiltz, selge sott. Normaalsele töökojale küll mitte. Lihtsalt siinkandis on üks vana veneaegne töökoda, kus kaitsmete asemel on raudnaelad või noad.
Aga kui ma paneksin alumiiniumist ribade asemel terasest ribad? Sellised hästi õhukesed, et kerged oleksid. Kas need jääksid alumiiniumi külge, kui sula ära tahkub? Kui alumiinium kokku tõmbub, ning ribid lahti tulevad, saaks ribid külje külge ka tinutada. Need ei pea väga tugevasti kinni olema. Kasti seina paksuseks teeks siis 5 mm.
Aga oluline küsimus oleks ikkagi - kui hästi alumiiniumi sula voolab ja kui kiiresti see tahkub? 2 mm paksust külge võib olla keeruline teha, sest võibolla ei saa ma sellist paksust kogu vormi ulatuses korralikult tagada.
|
|
   |
19 |
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
22.08.2011 19:45:42
|
|
|
"Ehk saab katsetada, kui palju sellise hulga õli jahutamiseks ribisid tarvis on"
õli on ainult ülekande mehhanism ja selle hulk ei oma antud juhul mitte mingisugust tähtsust, jahutasvõimsus peab vastama ikka komponentide soojaeraldusele. eks seda saaks välja arvutada ka ja väga raske see ilmselt ei ole, kuid mina ei viitsi küll neid füüsikavalemeid praegu välja otsima hakata
võta eeskujuks üks korralik suur prose õhkjahuti (näiteks: http://www.scythe-usa.com/product/cpu/006/scnj1000p.html ) ja arvuta välja, palju selle ribide pindala on, pane mingil määral veel juurde, näiteks 25% pinda ja peaksid saama enamvähem laias laastus teada kui palju ribisid sa pead oma kastile külge tegema ja mis mõõdus need peavad siis olema.
seda, et sul antud lahenduse puhul prose temp näiteks üldse kunagi hästi madal saab olema, pole nagunii mõtet muidugi loota! ilmselt ta tõuseks ja jääks ikkagi kuskile sinna 60-70 kraadi juurde loksuma sest soojusülekanne iseenesest on ikkagi küllaltki kehvavõitu.
Margus, kas füüsikatunnid on vahele jäänud, või on kooliskäimine üldse ära jäänud sinul kui kosmoserobotil? soojuse eraldus toimub pinna pealt...soojust koguda võib lihtsalt suurema õlimassiga ka, selleks pole vaja osta paksemat alumiiniumi, mis on kordi kui mitte sadu kordi kallim kui väike kogus õli selle sama soojuse kogumiseks.
Vaatame, kas Margus kui imeinimene arvutada oskab. küsimus selline, kui suur on 2 erineva põhja pindala erinevus kui 1) mõõdud 300*300*2mm 2) mõõdud 300*300*4mm ? vastus palun protsentides ja võib olla suht umbkaudne
_________________ "There will be an entire generation of deaf audio enthusiasts who were brought up on CD players and Best Buy receivers, electronic music and so on. These people won't know good sound if it bites them in the ass, so in the end the industry wins." |
|
   |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
22.08.2011 19:53:20
|
|
|
Wiltz kirjutas: |
võta eeskujuks üks korralik suur prose õhkjahuti (näiteks: http://www.scythe-usa.com/product/cpu/006/scnj1000p.html ) ja arvuta välja, palju selle ribide pindala on, pane mingil määral veel juurde, näiteks 25% pinda ja peaksid saama enamvähem laias laastus teada kui palju ribisid sa pead oma kastile külge tegema ja mis mõõdus need peavad siis olema. |
... ning siis korruta saadud number N'iga läbi (N>>1) kuna su kastil ei ole sundjahutust
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
LiivaneLord
Sõpradele "Olavi"
|
22.08.2011 19:57:35
|
|
|
Loodan, et teema ei kaldu jälle negatiivse suhtumisega teooria suunas ...
Minupoolne pakutav vastus Wiltzi küsimusele - teine on esimesest 100% suurem ehk kaks korda suurema pindalaga. Sisetunne aga ütleb, et see on vale vastus. :S
|
|
   |
19 |
|
tagasi üles |
|
 |
XeStAiSy
Aeg maha 60
|
22.08.2011 20:09:09
|
|
|
Mina pole arvutaja ma olen põlveotsas tegija. Kui mulle piisavalt mõistust juurde anda siis suudan rohkem. Koolis pole ma füüsikani jõudnudki damn no mida sa õppid kui ruumi pole kuhu asi panna. Selline tulemus pole sündinud mitte minu tahtest mul on peas midagi palju vägevamat kui teil üldse siin foorumis olemas on. Ühel päeval loobun kogu oma mõistusest ja mind siis pole ka siin foorumis kui ma kõike ära ei kirjuta ennem paberile ,aga ma hakkan sellega tegelema ja saab minust uus inimene.
Nii nagu Praegu ei tasu elul jätkata. Ärge nüüd mind ka maha matke, kuna Praegu asi sõltub ideel ja praktikal. See arvuti tegelikult elus ei anna midagi.
Lihtsalt ma olen niii sakitdown tehtud ,et elul edasi elada pole mõtet. Mulle ei meeldi damn nende katsetused seinaäärde tuleks nad reastada..
|
   |
11 |
|
tagasi üles |
|
 |
LiivaneLord
Sõpradele "Olavi"
|
22.08.2011 20:15:11
|
|
|
Parimaks iseloomuks sobib vist lause - loll on see, kes vabandusi ei leia.
Ja nõuandeks - rääkimine hõbe, vaikimine kuld.
|
|
   |
19 |
|
tagasi üles |
|
 |
Villemk2
HV veteran

|
22.08.2011 20:34:35
|
|
|
Vastuseks wiltzi küsimusele: pindala on sama.
Tudiludi: kas plaanid kasti ka videokaardi panna?
|
|
Kommentaarid: 127 loe/lisa |
   |
119 |
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
22.08.2011 20:54:23
|
|
|
Villemk2 vastus on vast kõige lähedasem õigele...või noh, kui arvestada, et umbkaudne vastus oli lubatud siis põhimõtteliselt jah ongi see õige vastus. täpsemalt on see vahe ehk mingi 1%, mis ei oma aga mingisugust tähtsust praktikas.
ma natuke imestan, et tudiludi selle arvutusega failis nii ei saa ju jahutust projekteerida, see oli kõige basicum, põhikooli tasemel tehe
Ho Ho, jah, eks ta põhimõtteliselt tuleks korrutada: kuid ma arvestasin tegelikult selle järgi, et selline vägevam jahutus idee poolest võiks olla suuteline võrdlemisi korraliku prose ka passiivis ära jahutada (no tegelikult mitte võiks, vaid ta ongi!), seda siis juhul kui need ribid on näiteks rohkem laiali asetatud ja vertikaalselt ning piisavalt pikad. passiivjahutuse algtõed
EDIT: tudiludi, vaata kuidas mina kunagi CPU coolerit teha mõtlesin, äkki saab ideid oma asja jaoks pilt1 http://imageshack.us/photo/my-images/194/jurakas.jpg/ ja pilt2 http://imageshack.us/photo/my-images/571/karakas.jpg/
pöörata tähelepanu siis kolahunnikus kõige ülemisele jurakale lõigatud siinidega vasetükile ja selles püsti olevale vaskplekile. mõte oli kõik siinid täita valmislõigatud vaskpleki tükkidega...
_________________ "There will be an entire generation of deaf audio enthusiasts who were brought up on CD players and Best Buy receivers, electronic music and so on. These people won't know good sound if it bites them in the ass, so in the end the industry wins."
viimati muutis Wiltz 22.08.2011 21:23:16, muudetud 1 kord |
|
   |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
The_Boss
HV Guru

|
22.08.2011 21:22:45
|
|
|
Kui tahad ülivaikset arvutit, tee kast, mis on eest ja tagant ilusti avatud. Kinnitad sinna 240mm või mis see ülisuur vent ongi. Siis freooniga vms täidetud torud viid proselt, videokaardilt kuhugi kasti keskele vms ja sinna kinnita siis alumiiniumribisid nii palju kui kasti mahub. Vent arvatavasti ei pea koguaeg siis töötama kah, passiivis vast suudab kõik maha jahutada. Äkki prooviksid midagi sellist teha?
|
   |
282 |
|
tagasi üles |
|
 |
LiivaneLord
Sõpradele "Olavi"
|
22.08.2011 21:46:24
|
|
|
Villemk2, ikka. Mis siis?
Wiltz, ma olen vahest mõtlematu. Üks põhi on kaks korda paksem, kuid need jahtuvad praktiliselt sama aeglaselt maha.
Väga lahe. Kui kaugel projekt stoppama jäi või kui tegid pausi, siis millal paus lõpeb? Millega sooned lõikasid ja kuidas need vaskplekid kinnitada plaanisid?
The_Boss, idee on iseenesest väga hea. Hästi suur ventilaator, mis töötab aeglastel pööretel ja jahutab ribisid. Aga kas freoon ei ole mitte gaas? Või pidasid kaubandusketis leiduvaid mingeid torusid silmas? Kui, siis ehk täpsustad, sest hetkel ma ei kujuta neid ette. :S
|
|
   |
19 |
|
tagasi üles |
|
 |
The_Boss
HV Guru

|
22.08.2011 22:01:58
|
|
|
Ma pidasin neid vasktorusid silmas, mis kasutatakse ntks läppari jahutuses ning tihtipeale ka lauaarvutite prosede ning videokaartide jahutuses. Seal sees on minuteada freoongaas. Parandage kui eksin.
Näiteks see: http://imageshack.us/photo/my-images/90/ac64pro1tj1.jpg/
Arvatavasti saab neid torusid kuskilt tellida normaalsemate mõõtudega ja kasutamata. Et siis saab ise selle jahutuse valmis teha.
|
   |
282 |
|
tagasi üles |
|
 |
Villemk2
HV veteran

|
22.08.2011 22:06:20
|
|
|
see 90W soojusvõimsust mis sul enne oli, oli integreeritud videoga nagu ma aru sain?
Pead arvestama, et videokaart toodab kordades rohkem soojust (olenevalt GPUst kuni 150+W)
|
|
Kommentaarid: 127 loe/lisa |
   |
119 |
|
tagasi üles |
|