Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Mario.
HV Guru
|
24.05.2011 12:59:15
|
|
|
Mulle on meelde jäänud, et Canoni aparaatidel pidi müravaeseimad ISOd olema 160 korrutised.
|
|
Kommentaarid: 274 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
6 :: |
2 :: |
217 |
|
tagasi üles |
|
 |
elukaz
HV Guru

|
24.05.2011 13:02:55
|
|
|
Konkreetne video mille põhjal seda väideti tundus et teatud isod olid üle- või alasäris ja vastavalt selle siis nimetati pimedamat pilti müravaesemaks.
_________________ Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale. |
|
Kommentaarid: 187 loe/lisa |
   |
3 :: |
0 :: |
151 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mario.
HV Guru
|
|
   |
217 |
|
tagasi üles |
|
 |
kasparx
HV vaatleja
|
06.06.2011 23:07:55
|
|
|
Hei!
Kas keegi teist on õppinud Eesti Kunstiakadeemias fotograafia alal?
Mis arvate sellest ja kas tasub õppima minna?
Kas peale bakalaurusekraadi omandamist on lihtne leida tööd?
Ja kui ka leiab tööd, kas sellisel alal elatab ennast ka ära?
|
|
Kommentaarid: 6 loe/lisa |
   |
5 |
|
tagasi üles |
|
 |
MelesMeles
HV Guru
|
06.06.2011 23:29:39
|
|
|
Sau,
Mina ei ole õppinud.
Mina arvan, et igaüks võib enda raha ja ajaga teha, mida iganes soovib. Kasvõi õppida fotograafiat.
Kas tasub õppima minna? Kas tasub täna öö läbi üleval olla? Kas peaks homme piima või keefiri ostma? (Ehk küsimus on, "miks" sa õppima tahad minna? Mida sa peale õpinguid kavatsed teha? Kas need asjad, mida sa siis teha kavatsed, tõesti vajavad seda kraadi nende tegemiseks? ...)
Töö leidmine on lihtne, tööle saamist, tööl hakkamasaamist koolides ei õpetata. (Välja arvatud müügiga seotud erialad.) Kuulen praegugi, kuidas buss majast mööda sõidab. Bussijuht teeb tööd. Seega ma leidsin töö. Kas ma tahan bussijuhiks saada? See on küsimus. Kas ma peaks bussijuhiks saamiseks fotograafiat õppima? See on teine küsimus. Tööpakkujad tahavad vähemasti mõningast töökogemust, kraad üksi ei garanteeri midagi.
Ka pudeleid korjates ja kaltse kandes elatab end ära. "Elan, aga mis elu see on." Mis elustandardit sa saavutada tahad? Fotopoodi müüjaks ilmselt võetakse. Kuidas klienditeenindajad end ära elatavad, pead neilt küsima. Enamik fotograafe on üksikud hundid, kes tegutsevad ise väikeettevõtjatena.
Suvalised hilised mõtted. Soovitan eesmärgid paberil läbi mõelda, mida õppida tahad, miks haridust tahad, mida peale ülikooli teha tahad, mis variandid ülikooli mineku asemel on, ja sada muud. Sinu elu, mitte meie elu.
_________________ Allkiri |
|
Kommentaarid: 268 loe/lisa |
   |
194 |
|
tagasi üles |
|
 |
Jüri Öö
HV kasutaja

|
07.06.2011 00:30:44
|
|
|
Tänapäeval on peaaegu iga inimene fotograaf, aga tõsiselt hea fotograaf leiab alati tööd. Küsimus on pigem selles, kui palju see ala sulle huvi pakub ja millest oled valmis loobuma. Kui pildistad pühapäeviti aias lilli, siis ei ole ilmselt mõtet. Kui veedad aga iga vaba hetke aparaadiga metsas loomi jahtides või pimikus pilte ilmutades, siis on ehk isegi lootust. Konkurents on igatahes suur ja tõsise huvita pole elukutselisse fotograafiasse asja. Photopointi teenindajaks võib ehk isegi saada. Ma arvan, et kui asi ikka tõsiselt huvitaks, siis peaksid ise oskama oma küsimustele vastata.
|
|
Kommentaarid: 70 loe/lisa |
   |
60 |
|
tagasi üles |
|
 |
eix666
HV veteran

|
07.06.2011 00:45:55
|
|
|
Jüri Öö kirjutas: |
....Kui veedad aga iga vaba hetke aparaadiga metsas loomi jahtides või pimikus pilte ilmutades, siis on ehk isegi lootust... |
Minumeelest aga vastupidi, sel juhul eriti mitte...loodusfotograafid on vähemalt Eestis minuteada rõhuvas enamuses hobipiltnikud (st sellega elatavad end ära ikka väga vähesed), ning üldiselt käib kõik tänapäeval digitaalselt, ei ole professionaalidel aega pimikus mässata (mõni üksik erand võibolla veel midagi filmile teeb)...need mõlemad ikkagi puhtalt hobipiltniku lõbud...
Muidu aga jah, suur soov fotograafiks saada peab olema, ning rikkaks fotograafiaga ei saa (eriti kui tehnika hindu vaadata, mis soetamist ootab ja mis end ka ära peab tasuma)...
|
|
Kommentaarid: 39 loe/lisa |
   |
39 |
|
tagasi üles |
|
 |
beastbeats
HV Guru

|
07.06.2011 03:03:54
|
|
|
kasparx, ega fotograaf ei ole kraanajuht - amet selgeks ja kohe tööle...
Kui ennast müüa ei oska, siis lõpetad laboris masina taga - samas kui on annet, silma ja tunnetust ning pealehakkamist, võib maailm (kõigi oma võimalustega) su ees lahti olla.
P.S arvestades EKA praegust situatsiooni, soovitaks pigem Tartu Kõrgemasse Kunstikooli minna õppima.
Piltnike kui "käsitöölisi" õpetavad ka paar "kutsekat".
_________________ Päevad lõpevad siis, kui lased neil minna...
M: Uus/pakendis Fjern Fjork Titanium Forked Spoon - 10€ |
|
Kommentaarid: 364 loe/lisa |
   |
280 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mario.
HV Guru
|
07.06.2011 07:00:13
|
|
|
Fotograafiaga on üsnagi raske end ära elatada, kui sa ei soovi roppu tööd teha ja pingutada, milleks on lõpuks maine ja niši kujundamine e. sa müüd pigem õhku. Avades mõned tuntumad müügikeskkonnad, siis seal on Eesti mastaabis lugematult utoopilise latiga kaadreid, milledele võid kommertsõigusi osta mõne kuni mõnekümne dollari eest - need fantastilised kunstiteosed on selle mitte äraelatava hinnaga põhjusel, et digiajastu saabumine on aidanud kaasa rahva eneseväljendusele, mis omakorda on hägustanud fotograafi monetaarset staatust ja väärtust - kuni kolmandikule on see töö, teistele aga kunstiline eneseväljendus, millest ei otsita rahalist hüve.
Fotograafia saabugu inimesele hobina, mitte koolis õpitud ametina eesmärgi või tingimusega õppida juhul, kui see ka elatab. Nii on ta väärtuslikum.
Kui sa soovid seda õppima minna, pead arvestama selge tõsiasjaga. Tõenäoliselt oleks rahaliselt kasulikum omandada (keevitaja) kutseharidus ning fotograafia järgi kas koolist või hobina, et kõht täis jääks ja järgmise õnnetu Rimi saaliteenindajana ei lõpetaks.
Lihtsaks pulmapiltnikuks, stuudiosse ja pressifotograafiks võid ka siinmail pürgida, aga et midagi enamat saavutada, ma ei tea..
viimati muutis Mario. 07.06.2011 07:04:50, muudetud 2 korda |
|
   |
217 |
|
tagasi üles |
|
 |
Heineken
HV Guru
|
07.06.2011 07:01:35
|
|
|
tsitaat: |
Fotograafia saabugu inimesele hobina, mitte koolis õpitud ametina eesmärgi või tingimusega õppida juhul, kui see ka elatab. Nii on ta väärtuslikum. |
Kena kokkuvõtlik lause, mis täiesti paika peab.
|
|
Kommentaarid: 24 loe/lisa |
   |
23 |
|
tagasi üles |
|
 |
kasparx
HV vaatleja
|
08.06.2011 01:54:19
|
|
|
Natuke irooniline on see, et kooli kõrvalt ma juba töötan Rimis
Just sellest, millest MarioA. rääkis tunnen veidi muret. Et huvi on väga tõsine fotograafia vastu juba neljandat aastat ja meeldib pildistada ja uurida ka vanemaid masinaid, mis filmile tegid. Huvipuudus kindlasti pole probleemiks. Pigem on probleemiks just see, et kas ma peale selle kraadi omandamist ka sellel alal tööle saaks kuskile, millega elataks ennast ära. Sellepärast lootsingi siit foorumist vastuseid saada, et äkki keegi on teist käinud sealt koolis sellel alal, või on keegi teie tuttavatest käinud. Ei soovi ka päris fotograafia alal magistrikraadiga photopoindis müüjana töötada.
Valisin ka sellise ala just sellepärast, et mõtlesin oma ideaaltöökohale. Fotograafina töötades kattuksid kaks väga tähtsat asja - mu lemmikhobi ja enda äraelatamine. On ju nii, et kõik otsivad omale töökohta, mida nad armastavad ja kus neile meeldib käia?
Ja ma ei leia midagi halba pressifotograafitöös. Minumeelest on neil täitsa arvestatav palk ja ei pea päris lolli tööd tegema.
Fotograafia suunale on tavaliselt olnud iga aasta kõige suurem konkurents EKA suundadest. Sisseastumisel nõutakse head inglisekeele oskust ja ka head joonistamisoskust. Viimane puudub mul täielikult, järelikult on mul ka väiksem võimalus sinna sisse saada.
Rahaliselt kasulik või mitte, ma ju ometi ei lähe keevitajaks õppima, kuna fotograafina oleks mul raskem raha teenida. Minu arvates on ikkagi esimene prioriteet ameti valimisel enda soov, töö tasuvus on pigem teisejärguline.
Selle kohta sobib hästi minumeelest üks inglisekeelne tsitaat - "If you are not doing what you love, you are wasting your time" Billy Joel.
|
|
Kommentaarid: 6 loe/lisa |
   |
5 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mario.
HV Guru
|
08.06.2011 08:18:00
|
|
|
kasparx, kindlasti on sul õigus, aga sa pead mõistma, et majandus dikteerib sinu võimalused heaoluks.
Kindlasti on uhke öelda, et ma järgin enda unistust, aga see roosa soov ei pruugi sulle siin riigis hiljem mugavat elatustaset tagada ja sa pead sellega arvestama.
Ma ei laida mõtet, aga see on üsna ohtlik ettevõtmine ja lootus, kui sul ei ole juba pädevat elatusallikat/ametit.
|
|
   |
217 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru

|
08.06.2011 08:21:14
|
|
|
kasparx, ma ei tea küll 100 ja 1% eelpool sõnavõtnute elu-olu kuid elukutselise fotograafina pole ilmselt neist keegi töötanud. Pigem tasub uurida EKI's õppivate või EKI läbinud inimeste käest + elukutselistelt fotograafidelt. Kui soovid seda teha foorumi vormis siis sedasorti inimesi kohata Fotokalas ning Eestifotos. Ühe variandina soovitangi Eestifoto inimestega suhelda, mul endal on nendega mitmed kokkupuuted olnud ning kõik eranditult positiivsed.
|
|
Kommentaarid: 181 loe/lisa |
   |
1 :: |
145 |
|
tagasi üles |
|
 |
-Koppel-
Kreisi kasutaja

|
08.06.2011 09:41:12
|
|
|
Fotograafia ja muu loov töö on selline, kus inimesi huvitab ainult tulemus. Need, kes fotograafina ära elavad omavad oma firmat. Tööd sulle keegi naljalt ei paku, pead ennast ise müüma.
|
|
Kommentaarid: 10 loe/lisa |
   |
10 |
|
tagasi üles |
|
 |
eix666
HV veteran

|
08.06.2011 17:33:53
|
|
|
Kui tegu pole suure kunstnikuhingega, ning tarbefotograafi töö (st pressifotograafist pulma- ja stuudiopildistamiseni) kõlbab ka, siis tasuks EKA asemel vaadata ehk hoopis Polütehnikumi poole, sealt saadav haridus on pigem praktilist laadi, ning valmistab päris maailmaks paremini ette. Tartu kõrgema kunstikooli kohta on ka kiitvaid sõnu kuulda olnud.
Üldiselt kooli lõpetanuna tuleb tõesti valmis olla selleks, et ise üksiku hundina tuleb oma teenust müüa ja end (ja oma kallist tehnikat) seeläbi ära elatada, tööle ei kiputa väga võtma, kui just tutvusi õiges kohas pole või niisama ei joppa.
|
|
Kommentaarid: 39 loe/lisa |
   |
39 |
|
tagasi üles |
|
 |
monty11
Kreisi kasutaja

|
08.06.2011 23:42:07
|
|
|
Küll siin on ikka omapäraseid arvamusi välja toodud.
"Pimikus" töötamisele kulub hetkel fotograafidel ehk tõesti vähem aega kui seda kunagi filmi ajal, kuid on väga suur viga alahinnata selle tööetapi olulisust. Oleneb fotosessiooni pikkusest võib pimikus (ehk siis tänapäeval digitaalses pimikus arvuti taga) kuluda isegi rohkem aega kui pildistades.
Üks mida ma siin ei täheldanud, on anne. Fotograafiks ei õpita, vaid sünnitakse. Kui seda pole, siis võid sa õppida palju sa tahad, kuid latti väga kõrgele seada pole mõtet ja pole ka mõtet teisi ameteid kõrvale lükata. Juurde võib õppida seda praktilist poolt, sest seda sündides kaasa ei anta Isegi n.ö tarbefotograafiks pole sul eriti asja, kui silma pole. Alati võid seda ju proovida, aga tänapäeval liigub info kiirelt, eriti just negatiivne. Esimeseks sammuks oleks panna kokku oma tööde portfoolio ja sellega mõnede tuntumate fotograafide uksele koputada ning paluda neilt hinnangut oma töödele. Järgi selles Marko soovitust ja vaata näiteks Eestifoto poole.
Täiesti päri olen väitega, et enamasti loodusfotograafiast ära ei elata. Selliseid inimesi, kes ainult loodusfotost ära elavad on isegi maailmas vähe, üks neist oli vist Nick Brandt, kui ma ei eksi, vähemalt tema piltide hinda vaadates ei imesta sugugi selle üle. Ülejäänud peavad leidma ka muid sissetulekute allikaid, aga loomulikult võivad ka need olla seotud fotograafiaga, näiteks koolituste tegemine jne. Aga nii algava hinge puhul on sellest vast veel vara rääkida.
Kindlasti peab sinus peituma ka müügimehe kuradike, sest nagu siin mainiti, ei tulda sinu juurde (kui sa pole just üle Eesti tuntud tegija) vaid sina pead ise oma klientideni jõudma.
Selle peaksid ka enda jaoks välja mõtlema, et kas sa ikka tahad, et su armastatud hobist saaks su igapäevane töö. See armastus peab ikka väga suur olema, et sul sellest ühel hetkel lihtsalt villand ei saaks.
Aga kui sul juba kool läbitud, oskused olemas ja tahtmist ka, siis näiteks oma stuudio ülesseadmisel on väga paljud leidnud abi EAS-ist või mistahes muudest raha jagavatest instantsidest, eeldusel muidugi, et projekt on normaalselt valmis kirjutatud. Muidugi ei oska öelda, milline on olukord selleks ajaks kui sul koolitee seljataga.
See viimane lõik on stiilis "naised saunas rääkisid", kuid sageli võib ette tulla näiteks pulmade pildistamisel seda, et kui sul pole seda kõige vingemat tehnikat (ega inimene pilti tee, ikka kaamera ), siis on lootused tööd saada väiksemad.
Ei ole ka mina elukutselise fotograafina tööd teinud, need lihtsalt mõtted ja "naistelt saunas kuuldud" mõttekillud.
_________________ Both the universe and stupidity are infinite. I'm not so sure about the former. - A. Einstein
Tule ja kiika minu fotomaailma. |
|
Kommentaarid: 4 loe/lisa |
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
tavka007
HV kasutaja

|
21.06.2011 20:57:52
|
|
|
Kas peegelkaameratel on selline variant ka, et saab viia enne garantii lõppu kontrolli, et kas kõik on ikka nii nagu peab? Seda siis kaameratootja enda kulu ja kirjadega või sellist varianti pole olemas? Kas Eesti juhtivad fotopoed Fotoluks ja Photopoint pakuvad ka kaamera kontrolli teenust, et kui mul on plaan osta omale uus kasutatud kaamera, siis saab selle nende juurde kontrolli viia, kuna enda teadmised pole kõige paremad. Oskate anda mõned nipid, mida kasutatud kaamera ostmisel kontrollima peab?
|
|
Kommentaarid: 3 loe/lisa |
   |
3 |
|
tagasi üles |
|
 |
MelesMeles
HV Guru
|
21.06.2011 21:15:23
|
|
|
Kui googlet kasutada oskad, leiad enam kui piisavalt infot. Canoni kaamerad saad Overalli kontrolli viia, tasu eest.
|
   |
194 |
|
tagasi üles |
|
 |
MMx
Kreisi kasutaja

|
|
Kommentaarid: 76 loe/lisa |
   |
67 |
|
tagasi üles |
|
 |
MelesMeles
HV Guru
|
22.06.2011 15:24:04
|
|
|
Need käivad USB kaabli ümber mingil põhjusel.
|
   |
194 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ands
HV Guru
|
22.06.2011 15:45:06
|
|
|
kusjuures kõige parem on see, et usb-kaablit pole komplektis;)
|
|
Kommentaarid: 350 loe/lisa |
   |
297 |
|
tagasi üles |
|
 |
Cert85
HV kasutaja

|
|
Kommentaarid: 4 loe/lisa |
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
mr.Bean
HV vaatleja

|
22.06.2011 18:34:27
Re: Nikon D3100 karbi sisu? |
|
|
Kui sa manuaali oleks viitsinud lugeda siis oleks sa selle fakti niisama ka teada saanud. Pilte saab selle digikaga üle kanda 5 erineval moel.
Ja kui ostad suvalise usb juhtme siis vaata ikka manuaali, vastavalt juhtme pikkusele tuleb paigaldada see magnet kas siis suurem või väiksem.
|
|
Kommentaarid: 8 loe/lisa |
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
-Koppel-
Kreisi kasutaja

|
06.07.2011 14:54:12
|
|
|
Tuli just ports filmile tehtud fotosid Photopointist (200 tundlikusega film) ja detaile vaadates näevad välja nagu madala kvaliteediga jpg - lille detailid ja inimeste juuksed sulanduvad omavahel kokku ja piirjooned on hägused.
Kas probleem on Photopointi trükkimise metoodikas, minus või kõik peabki just nii olema?
|
|
Kommentaarid: 10 loe/lisa |
   |
10 |
|
tagasi üles |
|