praegune kellaaeg 18.06.2025 11:26:34
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
wr
HV vaatleja
|
23.03.2011 13:44:24
Upgrade terminalisüsteemile |
|
|
Hei targad
Paluti üle vaadata ühe koolimaja tulevane riigihange. Kuna ise serverite koha pealt üsna nullimees, siis äkki saab siit abi. Probleem ise selline:
Lähteandmed: Koolis on hetkel 180 terminali ja umbakudu 40 sülearvutit. Mõne aasta pärast lisandub veel 20 ja 10, seega võib algandmetesse kirjutada juba praegu 200 terminali ja 50 sülearvutit. Reaalselt tööd tehakse keskeltläbi pooltel masinatel korraga (tunni ajal klassis, tunnivälisel ajal enda kabinetis). Serverite kohta päris täpsed andmed küll puuduvad aga külajutud räägivad, et kogu seda süsteemi haldab kokku kolm serverit. Üks kaheprotsessoriline ja kahetuumaline AMD Opteron 280 + 8 giga mälu ja kaks üheprotsessorilist ja kahetuumalist AMD Opteroni 280 + kummaski 4 giga mälu. Paraku, nagu ma aru olen saanud siis ilma virtualiseerimiseta. Serverid ise on puhtalt terminalide peal, ei mingit andmebaasi või Exchange'i. Mingisugust eritarkvara ei kasuta, tavaline Office ja veebipõhised rakendused.
Probleem: Süsteem on aeglane. Viis aastat tagasi ehitati see win server 2003 ja office 2003 peal üles ja siis jooksutas kogu süsteemi üks server (2x2 tuuma). Nüüd on aga uus tarkvara, uued töökohad ja lisandunud andmemaht süsteemi liigselt koormama hakanud ja väidetavalt ei saa haldamisega hakkama ka kolm serverit. Probleemi suurendab kooli eripära töötada kella alusel - st koormus tuleb üheaegselt.
Lahendus: Suurendada serverite arvu.
Küsimus: Mis oleks kõige optimaalsem ? Asendada vanad serverid uutega ? Kui võimsad ? Või osta olemasolevatele lihtsalt odavamad ja väiksema jõudlusega serverid juurde ning virtualiseerida ?
Mul on muidu riigihanke esialgne kava laual aga ma veel andmeid ei avaldaks. Tahaks lihtsalt võrrelda kas nende küsitav on üldse reaalne...
Aitäh!
|
|
tagasi üles |
|
 |
Andrus Luht
itimees.ee

|
|
tagasi üles |
|
 |
wr
HV vaatleja
|
23.03.2011 16:33:27
|
|
|
Oskad ehk ka pakkuda mingi umbkaudse konfiguratsiooni. Kui annaks näiteks nõrgemad serverid 2 ja 3 teistele allasutustele, kiirem nr1 server jääks teenindama tulevaseid uusi, seega järgi jäävad need algsed 180 terminali (+40 läpparit). Palju proset, palju mälu ?
|
|
tagasi üles |
|
 |
Andrus Luht
itimees.ee

|
|
tagasi üles |
|
 |
wr
HV vaatleja
|
23.03.2011 17:59:11
|
|
|
Tänud, guugeldan õhtul ajaviiteks..
Miks ma tegelikult nii ääri-veeri kirjutasin - mulle tundub praegune riigihange lihtsalt pisut üle pingutatud ja lõhnab nagu oleks mingi firma selle ette dikteerinud
Uusi servereid 2 tk, milles:
2x Intel Xeon Hexa-Core X5650
24 GB põhimälu
3x146GB 15k rpm hotswap (storage on tegelikult eraldi olemas)
|
|
tagasi üles |
|
 |
Andrus Luht
itimees.ee

|
|
tagasi üles |
|
 |
kurask
Kreisi kasutaja

|
23.03.2011 19:03:25
|
|
|
selline spetsifikatsioon on sinu esimest posti arvestades väga
palju rohkem huvitaks mida (millist raid lahendust) peetakse silmas 3x146 all, et kas 3e kettaga raid1te või midagi muud.
samuti huvitaks andmete säilimise tagamine (upsid, backup lahendused).
_________________ IT haldus | IT hooldus | CarrotArrow.com |
|
tagasi üles |
|
 |
wr
HV vaatleja
|
24.03.2011 09:57:35
|
|
|
Hea on ta kindlasti, küsimus on et kas ei saaks odavamat Kool IT eelarve on vaja kontrolli alla saada
|
|
tagasi üles |
|
 |
Andrus Luht
itimees.ee

|
|
tagasi üles |
|
 |
illukas
HV kasutaja
|
25.03.2011 21:58:27
|
|
|
Sinu parameetritest lähtuvalt, ei saa eriti odavamalt, võib proovida, kuid siis võib juhtuda et tuleb selline poolpidune süsteem, mida hakka 2 aasta präast uuesti upgradema
Pigem minna kindla peale välja, on endal sekeldusi vähem. Ning rõõm mis saab korralikult töötavast süsteemist on suurem
ära litsentse ära unusta
PS IBM garantii on Eestis tasemel
_________________ https://inlink.ee |
|
tagasi üles |
|
 |
Angrist
HV kasutaja
|
28.03.2011 15:44:23
|
|
|
@#$$$!!!!
Vabandust minu süsteemikeele pärast aga vahel ajab turri.
Selline vanaraud seal, ja sa imestad miks aeglane, tahad korralikku masinat ja küsid, et miks palju maksab ?
Normaalne serveri raud on projeketeeritud töötama kolem aastat, hea on kui töötab neli. 5 on juba palju.
Nüüd kui sa võtad ostad serverid siis sa võtad sellise konfi mis töötaks ka kolme või nelja aasta pärast.
Miinimumkogus kõiki olulisi serverid ja lülisid on 2, sest kui üks katki läheb mida siis teed ? seletad õpilastele et noh juhtub ?
võid kasutada 2003 puhul session directoryt või siis 2008 session brokerit, see on normaalne lahendus.
Soovituslik oleks täna terminali jaoks võtta juba 1X SSD ketas, ning kõik data redirectida failiserverisse mida siis ka backupitakse, Terminal serverit ennast ei backupita.
PS
Andrus Luht kirjutas: |
wr, õnnetuseks meie maailmas hea ja odav ei käi pea kunagi kokku... |
Täpsustame kvaliteetne, odav ja kiire, nende kolme parameetri kahte kombinatsiooni on alati võimalik saada.
PS.PS.
Tänapäeval on suht oluliseks saanud ka veel terminalide lingi kiirus. Mis sellise koguse puhul oleks mõistlik miinimum 1 GBit. A igaksjuhuks mõõda üle.
Ning on mõistlik ka luua lahendus kus. Terminalil on kaks võrgukaarti millest üks ühendatakse RDP klientidele connectimiseks ning teine võrgukaart läheb siis failiserverite ja interneti külge.
|
|
tagasi üles |
|
 |
erick
HV Guru

|
25.04.2011 15:05:37
|
|
|
wr kirjutas: |
Tänud, guugeldan õhtul ajaviiteks..
Miks ma tegelikult nii ääri-veeri kirjutasin - mulle tundub praegune riigihange lihtsalt pisut üle pingutatud ja lõhnab nagu oleks mingi firma selle ette dikteerinud
Uusi servereid 2 tk, milles:
2x Intel Xeon Hexa-Core X5650
24 GB põhimälu
3x146GB 15k rpm hotswap (storage on tegelikult eraldi olemas) |
Et siis efektiivselt soovitatakse sul upgreidida see:
8 tuuma 2,4GHz (PassMark CPU kohta 1282, kokku 5128)
16GB RAM
3 füüsilist kasti
selle vastu (kui ma saan õigesti aru, et kummaski serveris on 2 X5650-t):
24 füüsilist tuuma / 48 virtuaalset tuuma 2,67GHz (PassMark CPU kohta 7920, kokku 31 680)
48GB RAM
2 füüsilist kasti
Kui saada nüüd probleemipüstitusest õigesti aru, et süsteem on viimasel ajal VEIDI aeglaseks jäänud (mis võib vabalt olla tingitud RAM'i vähesusest, peaks kontrollima load'i) siis kohalikud gurud kaagutavad siin kaasa riigihankes tellitud lahendusele ilma isegi märkamata, et rämeda raha eest tahetakse siin süsteem KUUS KORDA võimsamaks teha (veaks ära ~1000 terminali? Kui üks server kukub, siis 500 ümber).
Iseeneses pole võimsamas süsteemis midagi halba, kestab kauem, aga antud juhul ma saan aru, on tegu tõsises rahahädas kooliga, kes pole kindel, kas ta sellist väljaminekut lubada suudab endale ja kas see ikka on vajalik.
Noh, numbreid vaadates saab selgeks, et EI OLE vajalik.
LAHENDUS:
Kaks füüsilist masinat 16GB RAM'i tk, näiteks kummaski Xeon E5620 protsessor, 4 tuuma / 8 threadi 2,4GHz (PassMarki skoor 4626, kahe masina kohta 9252).
Põhimõtteliselt isegi kui üks serveritest maas oleks, oleks süsteem ikkagi üleval peaaegu sama hästi kui praegu.
Räägime hinnast ka: X5650 = 996 USD, E5620 = 387 USD.
|
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|