Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
autor |
|
Dumbass
HV kasutaja

|
07.01.2011 22:12:30
Arvuti üleliigsed aeglustused |
|
|
Tervist,
pöörduks siis endast targemate poole järgmise murega. Juba aasta aega käitub arvuti erinevate opsüsteemide all imelikult: iga natukese aja tagant vajub arvuti kooma, ketastelt lugemiskiirus (või kirjutamine) langeb alla 100 kilobaidi sekundis, IOPS langeb pea nulli ning kogu arvuti on reaktsioonivõimetu.
Sellised episoodid varieeruvad pikkuses viiest minutist isegi tundideni, üks kord läks Windows 7 bootimiseks umbes 2 tundi
Ravi tundub olevat igasuguse koormuse ketastele kaotamine, aga ega seegi alati aita. Üks imelik asi on see, et kui BIOS-e all sisse lülitada SMART, ütleb üks proge Speccy, et mu kettad ei toeta SMARTi ning raporteerib mõlema ketta pöörlemiskiiruse 5400 rpm (tegelikult 7200 rpm), samuti paneb ta mõlema ketta cache suuruseks 2 megabaiti.
Korduvalt juba surface scanne teinud, failisüsteemi scanne ja vahetanud isegi opika Win 7-e peale, miski pole aidanud. Emaplaat vahetus kah vahepeal, mis välistab katkise SATA kontrolleri.
Kas on kellelgi ideid troubleshootimiseks (tarkvaralised palun, pole võimalust juppe suvakalt välja vahetada ) või isegi lahendusi probleemile?
Konf järgmine:
Phenom II x4 940 BE @ 3,0 GHz
Western Digital 320GB HDD
Western Digital 1,5TB Green HDD
8Gb DDR2-1066 RAM (@ DDR2-800, kuna Phenomi mälukontroller on üks igavene pussy)
Sparkle GTX 275
_________________ Fortuna non penis in manu non recipe.
Mitme arvuti vahel failide syncimiseks kasuta lihtsat ja mugavat Dropbox-i (ning toeta minu ja sinu dropboxi 500 megabaidise boostiga ). |
|
Kommentaarid: 8 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
07.01.2011 23:03:52
|
|
|
SMART andmeid vaata (ja näita foorumis) Everesti või HD Tune Pro-ga (prooviversioon 15 päeva)
_________________ Tee inimesele lõke ja tal on soe üheks päevaks, pista ta põlema ja tal on soe elu lõpuni. (Terry Pratchett)
e.k spikker: muhk on kumer, lohk on nõgus. |
|
Kommentaarid: 33 loe/lisa |
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dumbass
HV kasutaja

|
|
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
Märt.
HV Guru

|
08.01.2011 21:39:05
|
|
|
Proovi datakaablit vahetada.
_________________ Albert Einstein: "Vaid kaks asja on lõpmatud, universum ja inimlik rumalus, ja selles esimeses pole ma nii kindel." |
|
Kommentaarid: 29 loe/lisa |
   |
23 |
|
tagasi üles |
|
 |
destiny12
Piiratud kasutaja

|
08.01.2011 21:46:32
|
|
|
See CRC error on mul kettal eluaeg olnud aga mingit puudust ei tähelda.
_________________ "Ära mine sinna, kuhu rada viib. Mine selle asemel sinna, kus rada ei ole, ja saa teerajajaks." |
|
Kommentaarid: 83 loe/lisa |
   |
2 :: |
77 |
|
tagasi üles |
|
 |
Drover
HV vaatleja

|
08.01.2011 22:09:09
|
|
|
Juba aasta aega käitub arvuti erinevate opsüsteemide all imelikult
Donald . ...
|
|
Kommentaarid: 1 loe/lisa |
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dumbass
HV kasutaja

|
08.01.2011 23:36:35
|
|
|
Mes?
No selles mõttes, et probleemi alguses oli mul XP, siis dual-boodis Windows 7 ja nüüd siis veel puhtalt 7 (formaatisin ketta ja tegin puhta installi). Mingil hetkel soperdasin veel Ubuntuga aga ei mäleta kas see kah läägas.
Kaableid vist kolm korda juba vahetanud ja neid CRC erroreid juurde tulnud nagu pole. Tean jah, et need põhjustavad PIO ühenduseni laskumist aga neid pole ju juurde tulnud.
Suurem ketas oli ainult 3 kuud vana kui probleemid algasid. Kas selline asi on teoorias võimalik, et mingi voolukõikumine mõlemad kettad püsivalt cripple-is? Mõned kuud hiljem suri mul graafikakaart...
Toitekas aga on selline suht adekvaatne Chieftek-i oma, ei ole päris 300-kroonine grill
Mitme arvuti vahel failide syncimiseks kasuta lihtsat ja mugavat Dropbox-i (ning toeta minu ja sinu dropboxi 500 megabaidise boostiga ). |
|
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
09.01.2011 00:21:00
|
|
|
WD booditava DOS kettautiliidiga (Data Lifeguard Diagnostic) full scan / advanced test - misiganes nimetus sellel seal on. Mõlemale kettale.
Varu kõvasti aega
_________________ Tee inimesele lõke ja tal on soe üheks päevaks, pista ta põlema ja tal on soe elu lõpuni. (Terry Pratchett)
|
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dumbass
HV kasutaja

|
10.01.2011 00:52:29
|
|
|
Niisiis
Tänane päev möödus Checkdiski ja selle WD DOS utiliidiga. Eelnev checkdisk parandas suuremal kettal paar unused indexit, aga muid vigu ei leidnud. WD programmike samuti kummagi ketta puhul vigu ei raporteerinud.
Mainin siis, et tegin ikka n.ö. täieliku checkdiski ja täieliku selle WD asja testi.
|
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
10.01.2011 01:00:54
|
|
|
Kas sul on vahepeal olnud olukord, kus mõni partitsioon peaaegu täielikult täis sai?
Kas sa kasutad mõnel partitsioonil kataloogide või kogu partitsiooni pakkimist?
_________________ Teach a man to reason and he'll think for a lifetime
Common sense - so rare that it's a damn superpower
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
Kommentaarid: 106 loe/lisa |
   |
1 :: |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dumbass
HV kasutaja

|
10.01.2011 01:17:26
|
|
|
Mmm, täitumist on olnud jah, kompressiooni aga ei kasuta.
Praegu vaatasin Win 7-e performance monitori abil, et kui käivitada sel suuremal kettal asuv Crysis, siis püsib ta queue size rahulikult mingi 40 ringis hüpates kohati 90-ni. Ja ise laeb ta RAM-i seda kiirusel 30 kilobaiti sekundis
Kui see midagi aitab, siis pilt mu Disk Manageri vaatest:
Spoiler 
Ja My Computer vaatest:
Spoiler 
|
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
10.01.2011 01:20:52
|
|
|
Vaata disk defragmenteriga ka üle kui suuresti asi fragmenteerunud on. NTFS kipub rämedalt aeglaseks minema, kui lased ketta enam-vähem servani täis, alla mega sekundis lugemiskiirus pole sellisel juhul eriline ime.
Muidugi päris 2h bootup aega ei tohiks see vast põhjustada.
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dumbass
HV kasutaja

|
16.01.2011 17:52:55
|
|
|
Eilnepäev lasin kettad defragmenteriga üle just selleks, et testid mby nati kiiremini jookseks. Suvel üritasin ka neid partitsioone pea fragmentideta hoida aga ega sellest abi polnud.
EDIT: Tegin seoses oma casemodimisega ühe tähelepaneku: modides läks molexite otsa 4 120mm ventilaatorit. Imelik on aga see, et kui arvuti käivitada, kulub ventikatel käivitumiseks umbes kümmekond sekundit (selle aja möödudes hakkavad nad järjestikku end natuke liigutama). Kas see võib viidata toitekaprobleemile? Kuna see SATA-toide ja see nn. tavamolex on ju vist mõlemad sama raili otsas. Paistab, nagu oleks toitekal probleeme pinge hoidmisega.
Toitekaks on mul siis mingi 620W Chieftec A12S.
|
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
Noname
HV Guru

|
16.01.2011 18:14:26
|
|
|
ketas kutu ei midagi muud. rumal jutt, et ketas aeglaseks läheb kui ääreni täis.
_________________ "Olukord on sitt, aga see on meie tuleviku väetis." - Lennart Meri
"Edu on kehv õpetaja. See ahvatleb tarku inimesi mõtlema, et nad ei saagi kaotada" - B. Gates |
|
Kommentaarid: 370 loe/lisa |
   |
3 :: |
320 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
16.01.2011 19:16:15
|
|
|
Noname kirjutas: |
rumal jutt, et ketas aeglaseks läheb kui ääreni täis. |
Teatud piirini saab minna aeglaseks nagu mu enda näitest võis näha. Kuigi jah, kunagi ei tasu eeldada, et viga ei või peituda rauas.
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
Noname
HV Guru

|
17.01.2011 10:04:26
|
|
|
mingid imeväiksed vahed on defragmeeritud tühjal kettal defragimata pilgeni täis kerttal. olen kuulnud juttu isegi, et mida rohkem täis seda kiirem ketas tulenevalt platteri välisringi ja siseringi pikkusest
_________________ "Olukord on sitt, aga see on meie tuleviku väetis." - Lennart Meri
"Edu on kehv õpetaja. See ahvatleb tarku inimesi mõtlema, et nad ei saagi kaotada" - B. Gates |
|
   |
320 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
17.01.2011 10:34:57
|
|
|
mingid imeväiksed vahed on defragmeeritud tühjal kettal defragimata pilgeni täis kettal. |
Mnjaa, sa pole siis kohanud torrenti või eMule-ga silmini täis aetud ketast/partitsiooni, kus mingi 700MB fail koosneb mõne(kümnest) tuhandest fragmendist, mis paiknevad läbisegi kogu ketta ulatuses...
tsitaat: |
olen kuulnud juttu isegi, et mida rohkem täis seda kiirem ketas tulenevalt platteri välisringi ja siseringi pikkusest  |
Võhikutelt kuuleb igasugu imejutte ja see lugu on igatahes bullshit, sest kõvakettal (vastupidiselt optiliste ketastega) on ketta algus ketta välisservas ehk kõige kiiremas osas ja ketta täitmist failidega alustatakse sealt. Tõenäoliselt see lugu mõne hea fantaasiaga võhiku käest pärit ongi, kes on juhtumisi tähele pannud CD-R-i kirjutamisel, et see täitub tsentri poolt väljapoole ja arvab lihtsameelselt, et kõvaketas töötab samal põhimõttel.
|
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
17.01.2011 10:54:46
|
|
|
mingid imeväiksed vahed on defragmeeritud tühjal kettal defragimata pilgeni täis kerttal |
Nagu rääkisin siis kukkus mu ketta lugemiskiirus kusagile alla megabaidi sekundis kui oli seda saanud umbes kuu aega kasutatud kui 180G'st oli vaba 3-5 ning steamiga sai asju suht-koht tihti peale-maha installitud. Tõstsin ~150G jagu kraami teisele kettale, defragmentisin olemasoleva ja tõstsin ~120G jagu andmeid tagasi ning kiirus läks tagasi 40-50MB/s kanti.
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dumbass
HV kasutaja

|
17.01.2011 13:55:06
|
|
|
See võis tuleneda ja siis sellest, et põhiliselt loetavad asjad sattusid defragmentimisel ketta kiiremasse ossa.
|
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
Miki-Hiir
HV veteran
|
17.01.2011 14:07:43
|
|
|
Nii ja naa ... mul kogemus WD välise kettaga, mille kiirus oli ajapikku vajunud ikka väga alla. Ketas täis ei olnud ja defragment ei leidnud ka fragmenteerunud faile. Chkdsk ei leidnud ka anomaaliaid - kõigi andmete järgi nagu täiesti korras ketas aga umbes 3x aeglasem kui algselt. Ja seda kogu ulatuses.
Sai siis andmed mujale kopeeritud, partitsioon maha võetud ja uus partitsioon ning andmed uuesti peale - jälle kiirus normis.
|
|
Kommentaarid: 46 loe/lisa |
   |
43 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dumbass
HV kasutaja

|
17.01.2011 14:22:21
|
|
|
Konks on siin selles, et mul algasid need jamad, kui suurem ketas oli alles 3 kuud vana ning vist pooles mahus täitunud. Vanem ketas on umbes 3 aastat vana, ning need aeglustused tunduvad olema pseudo-random ajastuse ning random loetava kohaga.
Ei teagi, peab siis vist uue pooleteiseterase hankima
Huvitav on see, et värskelt läksin üle Windows 7-le, st. formaatisin põhjalikuma variandiga selle väiksema ketta, tegin uue partitsiooni ja lasin windooza peale ja ühe huvitava proge näit muutus. On proge nimega DPC latency checker, ennist, XP-ga istus see näit stabiilselt ebanormaalsel tasemel, milleks oli 600 mikrosekundit, nüüd aga on ta madalam 100 mikrosekundit. Samas siin kõrval ühel igivanal P4 kastil on ta lausa 40 mikrosekundit, ei mina seda nalja mõista.
|
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
17.01.2011 14:28:27
|
|
|
Dumbass kirjutas: |
See võis tuleneda ja siis sellest, et põhiliselt loetavad asjad sattusid defragmentimisel ketta kiiremasse ossa. |
Kettaruumi vabastasin sel viisil, et tõstsin asjad üle glan'i teise masinasse ning sealt hiljem tagasi. Kiiruse numbrid andsin siis vastavalt sellele, mida kopeerimise ajal nägin. Sääraseid alla mb/s kiirusi nägin jämedalt kolmandiku aja jooksul, nonde sajakonna giga kopeerimise lõppedes olid kiirused vastavalt enne puhastust ~8mb/s ja hiljem tagasi tõstes 45mb/s
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
Noname
HV Guru

|
17.01.2011 23:08:57
|
|
|
Dogbert kirjutas: |
mingid imeväiksed vahed on defragmeeritud tühjal kettal defragimata pilgeni täis kettal. |
Mnjaa, sa pole siis kohanud torrenti või eMule-ga silmini täis aetud ketast/partitsiooni, kus mingi 700MB fail koosneb mõne(kümnest) tuhandest fragmendist, mis paiknevad läbisegi kogu ketta ulatuses...
olen kuulnud juttu isegi, et mida rohkem täis seda kiirem ketas tulenevalt platteri välisringi ja siseringi pikkusest  |
Võhikutelt kuuleb igasugu imejutte ja see lugu on igatahes bullshit, sest kõvakettal (vastupidiselt optiliste ketastega) on ketta algus ketta välisservas ehk kõige kiiremas osas ja ketta täitmist failidega alustatakse sealt. Tõenäoliselt see lugu mõne hea fantaasiaga võhiku käest pärit ongi, kes on juhtumisi tähele pannud CD-R-i kirjutamisel, et see täitub tsentri poolt väljapoole ja arvab lihtsameelselt, et kõvaketas töötab samal põhimõttel. |
olen näinud umbes ~2000 sellist arvutit millele kettad kõik umbes. endal ka 2tb pilgeni täis ja kiirusevahet ei näe. pigem tulevad sellised kiirusevahed vigastest NTFS tabelitest. Väga palju olen näinud kettaid mis ääreni täis ja poole aeglasemad kui peaks, ära defragminse vahe on väga väike, küll aga mõjub väga hästi chkdsk.
see ketta kiiruse sõltuvalt platteri sise ja välisküljelt oligi samast teemast minuarust kui see, et täis kõvaketas on aeglasem kui tühi ja defragment väga oluliselt midagi muudab
|
   |
320 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
17.01.2011 23:27:43
|
|
|
Üks asi on täis ketas, teine asi on täis ketas millele on selles olekus lademes faile peale ja maha kopeeritud, eriti hunnikute kaupa pisikesi faile või torrenteid.
Defragment üldjuhul erilist efekti ei omagi, rohkem platseebo värk. Vähemalt vista peal olnu ning miski netist tiritud asjandus ei osanud mõhkugi teha, käsitsi failid peale ja maha kopeerimine seevastu parandas kõik probleemid.
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
18.01.2011 14:27:40
|
|
|
Dogbert kirjutas: |
Võhikutelt kuuleb igasugu imejutte ja see lugu on igatahes bullshit, sest kõvakettal (vastupidiselt optiliste ketastega) on ketta algus ketta välisservas ehk kõige kiiremas osas ja ketta täitmist failidega alustatakse sealt. Tõenäoliselt see lugu mõne hea fantaasiaga võhiku käest pärit ongi, kes on juhtumisi tähele pannud CD-R-i kirjutamisel, et see täitub tsentri poolt väljapoole ja arvab lihtsameelselt, et kõvaketas töötab samal põhimõttel. |
olen näinud umbes ~2000 sellist arvutit millele kettad kõik umbes. endal ka 2tb pilgeni täis ja kiirusevahet ei näe. pigem tulevad sellised kiirusevahed vigastest NTFS tabelitest. Väga palju olen näinud kettaid mis ääreni täis ja poole aeglasemad kui peaks, ära defragminse vahe on väga väike, küll aga mõjub väga hästi chkdsk.
see ketta kiiruse sõltuvalt platteri sise ja välisküljelt oligi samast teemast minuarust kui see, et täis kõvaketas on aeglasem kui tühi ja defragment väga oluliselt midagi muudab  |
Jutt oli mitte lihtsalt pilgeni täis ketastest, vaid ülimalt fragmenteerunud faile täis ketastest, kus mõnesajamegane fail koosneb kümnetest või sadadest tuhandetest fragmentidest. 700MB fail koosneb 1024 baidiste klastrite puhul 179200 klastrist (parandage, kui valesti arvutasin) ja võib seega koosneda ka kuni 179200 fragmendist, kui kusagil kõrvutiasuvaid tühje klastreid faili salvestamise ajal ette ei sattunud. Torrenti ja p2p-ga tõmmatavaid faile kirjutatakse pika aja jooksul väikeste juppide kaupa ja sellisel juhul failid fragmenteeruvad rohkem kui ühekorraga salvestamisel. Kui üht partitsiooni on kaua failide tõmbamiseks kasutatud (eriti kui ei kasutata failide salvestamisel pre-allocation funktsionaalsust), läheb olukord teinekord üsna ekstreemseks. Failisüsteem võib olla täiesti korras, aga kui faili lugemisel peavad pead iga järgmise klastri juurde liikumiseks partitsiooni teise serva "sõitma", siis tekib iga klastri lugemise vahele pöördusaja pikkune viide. Sisuliselt on pilt sarnane ketta kiirusetesti random reads/writes testile ja kiirused kukuvad samasse auku.
e.k spikker: muhk on kumer, lohk on nõgus.
viimati muutis Dogbert 18.01.2011 18:39:45, muudetud 4 korda |
|
   |
32 |
|
tagasi üles |
|