Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Varia »  Raul Eamets: Eesti võiks loobuda sularahast märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3, 4, 5  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Renka
HV Guru
Renka

sõnum 24.11.2010 19:33:46 vasta tsitaadiga

Ho Ho kirjutas:
Ega sularahaga majandamine samuti odav lõbu pole. Ei tea kui kaua saab üht makseterminali ülal pidada selle raha eest, mis kulub rahaautomaadi ühekordse "täitmise" peale icon_smile.gif
Samamoodi maksab hea kopika ka poodides sularahavedu ja kõik muu sellega seonduv.

Samamoodi maksab ka raha pidev juurdetrükkimine/turvamine/käibelt eemaldamine

vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 24.11.2010 19:34:54 vasta tsitaadiga

"boonusena" maksame selle sularahaga majandamise kinni ikkagi meie kui lõppkliendid seega need pankade võetavad teenustasud elektrooniliste maksete pealt pole midagi puhas elektroonilise majanduse eralõbu.
Kommentaarid: 106 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 86
tagasi üles
kellu
HV kasutaja
kellu

sõnum 24.11.2010 19:35:39 vasta tsitaadiga

ihvike kirjutas:
AJ kirjutas:
Mul üks sõber ei kasuta üldse kaardimakseid. Peale palgapäeva võtab enamuse pappi automaadist sulas välja, arvele jääb ainult otsekorraldusete jaoks vajalik raha. Ütleb, et kaardiga maksjate tegevust on liiga lihtne jälgida.
Ma olen ka tihti sellist juttu kuulnud. Aga esiteks, keda see huvitama peaks? Teiseks on selline jälitustegevus keelatud - kui just seadusi ei riku.
Märksa usutavam motiiv on lihtsalt oma väljaminekute varjamine, kas siis naise või kelle iganes eest.
Kui kellelgi oleks vaja tõesti teada, mida sa oma rahaga või üldse eluga teed, pandaks sulle nagunii saba järgi. Või küsitaks "viisakalt".

Ma olen pigem kindel, et maksekaardi numbrist ja tsekil oleva kauba loendist kombinatsiooni säilitamine ja kaardinumbri järgi agregeerimine on täiesti legaalne. Kaardinumber pole mingi sensitiivne info, sest isik selle kaardi taga pole teada. Sellise kombinatsiooni andmelaos hoidmine annab analüütilise CRM kaudu marketroididele ja sisseostujuhile päris olulist infot tootevaliku ja mahtude planeerimise osas. Seetõttu toidupoes maksan ma hea meelega kaardiga, pole kahju poele ja pangale teada anda, et selline kaart poest tarbimismustri järgi kaupa ostab. Näiteks 8 õlut, 2x 4pakk ja just neljapäeva õhtul peale kella 20:10. Kui ostuharjumust ei jälgita, mille järgi peaks poed oskama otsustama, kas õlu panna müüki pudelikaupa või 4pakina. Külastades erineva kontseptsiooniga super- ja hüper- asutusi märkab laisk õllesõber üsna kähku, kus on vaja teha vähem liigutusi doosi kätte saamiseks.

Aga loomulikult on asju mille eest on otstarbekam sularahas maksta. Näiteks turuvarblasele 5 aiaposti paigaldamise eest. Näiteks naabrimehele selle eest, et ta maksis turuvarblasele 10 aiapostivahe aia tegemise eest. Näiteks 2-3h hotellikülastuse eest, sest abikaasa saab kaardi taga oleva konto väljavõttele ligi. Näiteks kasiinos. Näiteks suurele ehitusfirmale kukkunud riigihanke puhul kokkuleppelise reisivautseri või muu sarnase eest. Ja neid olukordi kerib ja kerib, kus inimene ei taha enda maksekaardi kasutamist mitte mingil juhul fikseerida. Isegi kui selle makse taga pole isikuandmeid.

Sellised olukorrad võivad kahtlemata olla illegaalsed aga mu toodud näited on ju kõik täiesti legaalne tarbimine. Teeme sellised asjad küll moraalseks aga inimese isikust lähvutalt keeruliseks-ebamugavaks ja toimunud on oluline inimese põhiõiguste riive. Kõige hullem on, et sellise makse vahendamiseks tekib otsekohe varimajandust toitev anonümiseerimisteenus.
Kommentaarid: 15 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 15
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Max Powers

sõnum 24.11.2010 20:32:44 vasta tsitaadiga

Kaupmees ei tohi kaardinumbrit salvestada.
Statistika ikka selle järgi kas kaart või sularaha.
Kommentaarid: 215 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 3 :: 2 :: 182
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 24.11.2010 20:33:45 vasta tsitaadiga

Samas arvestage seda, et kõiksugu kliendikaardid peamiselt ongi just säärase statistika pidamiseks mõeldud. Ehk siis võid küll sulas maksta kuid kui neile oma partnerkaardi soodukate jaoks annad siis saavad nad iga su liigutust jälgida, vähemalt senikaua kuni neile partnerkaarti julged anda icon_smile.gif
tagasi üles
haha20
HV kasutaja

sõnum 24.11.2010 20:34:34 vasta tsitaadiga

Minu jaoks on hetkel sularaha täielikult backup variant juba, ehk kannan natuke kaasas, kuna äkki läheb vaja.

Minu nägemus:
Võiks olla mingi "elektrooniline raha vidin", kuhu saab pangast raha peale kanda ja tagasi panka kanda.
Siis peaks saama "elektroonilise raha vidinale" ülekantud rahaga teha offlines ülekandeid teistele samasugustele "elektroonilise raha vidinatele", sama lihtsalt nagu sularaha rahakotist otsides.

viimati muutis haha20 24.11.2010 20:45:40, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 2 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 2
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 24.11.2010 20:40:56 vasta tsitaadiga

Võin eksida, kuid Jaapanis peaks juba midagi säärast töötama kus moblas istub sul RFID kivi millega saad kõiksugu makseid teha, vist töötas ka offlines.
tagasi üles
CoiL
HV Guru
CoiL

sõnum 24.11.2010 21:00:51 vasta tsitaadiga

Ho Ho, mina olen kuskilt lugenud juba selliste lahenduste kohta seal jaapanis, et sul on kiip (ükskõik kus, moblas, kaardina vms.) ning astud poodi võtad kraami ja jalutad välja.
Raha võetakse automaatselt poest väljumisel kontolt maha. Kahjuks allikat ei ole enam meeles.
Kommentaarid: 95 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 83
tagasi üles
bezdomn6i
HV kasutaja

sõnum 24.11.2010 21:46:19 vasta tsitaadiga

Hmm... Kuidas sellest asjast aru saada? Kas siin peetakse silmas seda, et kõik tehingud peaksid käima kuidagi digitaalselt läbi panga? Tegelikult on juba praegu de facto olukord, kus mõned riigiasutused ei võta vastu sularaha ja ka ei maksa seda välja (sularaha EEK peaks ju kehtiv raha olema?). Igatahes usun, et 100% sularahavaba elu Eestis lähitulevikus kindlasti ei tule... Kasvõi selle pärast, et Eestis tuleb käibele euro ja Eesti pinnale jääb ringlema igal juhul arvestatv hulk sularaha.
Kommentaarid: 8 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 4
tagasi üles
ModiKomP
HV kasutaja
ModiKomP

sõnum 24.11.2010 22:09:47 vasta tsitaadiga

Jann1 kirjutas:
VÕIMATU!!!

Eestis elab väga suur osa inimesi kellel on täiturid arve kinni pannud ja saavad majandada ainult sularahas.
Vaevalt sellega midagi ette võetakse ja muudetakse.

Pea panti, et seda ei juhtu. Lihtsalt võimatu.

Sinu näitevaral peaks seda just tegema, et pätid maksmahakaks, varimajandus kaoks.!!

tagasi üles
Anna tooli

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 24.11.2010 22:41:34 vasta tsitaadiga

heh, Slashdot'is kirjututatakse ka sellest: http://politics.slashdot.org/story/10/11/21/0112252/Estonian-Economist-Suggests-Abandoning-Cash
jägaja
HV Guru
jägaja

sõnum 24.11.2010 23:09:30 vasta tsitaadiga

Ho Ho kirjutas:
Võin eksida, kuid Jaapanis peaks juba midagi säärast töötama kus moblas istub sul RFID kivi millega saad kõiksugu makseid teha, vist töötas ka offlines.

Eestis on küll masu selle RFID kassapidaja mõtte natuke tulevikku nihutanud, kuid küll ta tuleb.
Kassapidajad jäävad töötuks, kuna kaup registreeritakse raadiopiirde läbimisel ja maksad kaardiga,
Ei mingit sularaha.

Max Powers kirjutas:
Kaupmees ei tohi kaardinumbrit salvestada.
Statistika ikka selle järgi kas kaart või sularaha.

Kaupmees teeb kliendikaardi põhiselt statistikat sinu tarbimisharjumiste kohta.

Goon
Kreisi kasutaja
Goon

sõnum 24.11.2010 23:12:59 vasta tsitaadiga

Pankadele kindlasti selline idee meeldiks, nemad korjaks ainult teenustasu iga makstud arve eest. Ma arvan see muudaks nii mõneski kohas ostmise ebamugavaks. Et mul jääb arusaamatuks mis selle mõte oleks? Et peaks see ära hoidma korruptsioone?
Kommentaarid: 2 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 2
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 24.11.2010 23:22:11 vasta tsitaadiga

jägaja kirjutas:
Kassapidajad jäävad töötuks, kuna kaup registreeritakse raadiopiirde läbimisel ja maksad kaardiga,
Selle kohta ütleks, et viimane aeg on inimroboteist millekski asjalikumaks ümber õppida.
[edit]
Goon kirjutas:
Pankadele kindlasti selline idee meeldiks, nemad korjaks ainult teenustasu iga makstud arve eest.
Miks küll inimesed arvavad, et sularahaga majandamine tasuta on? Jah, taksojuhile makstes sa tõesti annad heal juhul ainult jootraha kuid see ei tähenda, et kogu see paberitega majandamine tasuta käib. Kes ja kuidas makstakse kinni kasvõi sularaha transport? Umbes sama lugu, kuidas usas kiidavad, et näe, meil maksud madalad ning siis plekivad kõige muu eest nina verel.
Goon kirjutas:
Et peaks see ära hoidma korruptsioone?
Ära ei hoiaks kuid mõnevõrra vähendaks vast küll.
tagasi üles
Max Powers

sõnum 24.11.2010 23:24:48 vasta tsitaadiga

tsitaat:

Kaupmees teeb kliendikaardi põhiselt statistikat sinu tarbimisharjumiste kohta.

Eeldades, et seda kasutatakse ja minu juturida oli postituse kohta, kus taheti statistikat teha pangakaardi põhjal..

tsitaat:
Eestis on küll masu selle RFID kassapidaja mõtte natuke tulevikku nihutanud, kuid küll ta tuleb.
Ei mingit sularaha.

Jah, kassapidajatest loobumine on ainuke häda selle juures.
Kõikidele toodetele on kiibi lisamine üsna kallis. Või mis moodi loodate te tooteid raadiopiirdega fikseerida?

Eestis peaks praegu ainult 3-4 teenindajata kassat olema.
Kommentaarid: 215 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 3 :: 2 :: 182
tagasi üles
AJ
HV Guru
AJ

sõnum 25.11.2010 01:57:39 vasta tsitaadiga

ihvike kirjutas:
AJ kirjutas:
Spoiler Spoiler Spoiler
Ma olen ka tihti sellist juttu kuulnud. Aga esiteks, keda see huvitama peaks? Teiseks on selline jälitustegevus keelatud - kui just seadusi ei riku.
Märksa usutavam motiiv on lihtsalt oma väljaminekute varjamine, kas siis naise või kelle iganes eest.
Kui kellelgi oleks vaja tõesti teada, mida sa oma rahaga või üldse eluga teed, pandaks sulle nagunii saba järgi. Või küsitaks "viisakalt".

Sõbral hakkas sularaha kasutamise maania peal pärast seda, kui ta kutsuti "organitesse" seoses oma klassivenna tegemistega. Mu hulhas oli neil seal ta panga väljavõte kus veeti näpuga järge ja päriti teatd väljaminekute kohta. 3 tundi hiljem lasti ta tulema ja mingeid sanktsioone ei järgnenud. Pärast seda siis eelistab sõber sularaha.

jägaja kirjutas:
ihvike kirjutas:
Spoiler Spoiler Spoiler

Panka huvitab see väga ja nad teavad hästi kuidas sul raha arvel liigub , tüüdates sind alatasa oma hoiustamise teemadega.
Sama on pangast raha laenamisega, analüüsitakse kogu su poodlemine läbi.

Tüütavad jah, eriti mõned aastad tagasi. Mul oli mingi aeg suurem summa arvel ja iga kuu helistai ja küsiti mis ma plaanin sellega peale hakata ning kas ma ei tahaks seda investeeriad. Kui vastasin , et kavatsen selle raha ära raisata, siis tekkis toru teises otsas vaikus ja imestati, et kas kogu selle summa. icon_lol.gif
Iga kord ütlesin, et ärg mulle rohkem inveteerimis võimalusi pakkugu aga sellest ei olnud mingit kasu, järgmine kuu helistati jälle. icon_evil.gif
Mis putub laenamisse, siis jäi töökaaslasel laen saamata, kuna ta oli kasiinos kaardiga maksnud. Tüüp oli venna kaine autojuht ja osts endale kohvi. icon_lol.gif

Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 25.11.2010 02:12:42 vasta tsitaadiga

AJ kirjutas:
Sõbral hakkas sularaha kasutamise maania peal pärast seda, kui ta kutsuti "organitesse" seoses oma klassivenna tegemistega. Mu hulhas oli neil seal ta panga väljavõte kus veeti näpuga järge ja päriti teatd väljaminekute kohta. 3 tundi hiljem lasti ta tulema ja mingeid sanktsioone ei järgnenud. Pärast seda siis eelistab sõber sularaha.
Las ma oletan, too klassivend raudselt oli sularaha peal ning kasutas su sõpra tankistina kelle kontot sai siis kasutada? Eks jah, ilge jama küll kui pätid päevavalgele tuuakse. Oh wait, see ju varasemate postituste järgi eestis oluline äri ning seda piirates on varsti kõik pankrotis icon_smile.gif

Dunno kas seb'is on mingid jobud koos või milles asi kuid mind pommitati ka siis, kui aasta otsa arve >15k ei läinud ning kui läksin (vabatahtlikult) mingit säästuhoiust tegema siis polnud neil halli aimugi palju mul reaalselt kuus üle jääb icon_biggrin.gif

tagasi üles
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 25.11.2010 02:44:29 vasta tsitaadiga

Huvitav küll, miks k6ik k2sitlevad yhe arve kasutamist mitme poolt alati Musta 2ri ja Tankismiga? Kui on pisikesed sissetulekud / v6i vahest m6ni juhuslik, siis pole mingit m6tet panku nuumata sellega, et teha kymneid mittevajalikke pangaarveid ja siis muudkui m6ttetuid rahasid pangale maksta. Sel juhul on olemas s22stlik m6tlemine koos yhe v6i paari arvega, millel on mitu kasutajat. Rahaga on ka muud targemat teha kui seda niisama Rootsi rikkuritest pangaomanike taskusse loopida.
Ja kui raha yle on, siis on ka targemaid rahakulutuskohti siinsamas Eestis olemas.

Postitatud mobile device
Kommentaarid: 284 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 11 :: 211
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 25.11.2010 02:52:49 vasta tsitaadiga

tsitaat:
Huvitav küll, miks k6ik k2sitlevad yhe arve kasutamist mitme poolt alati Musta 2ri ja Tankismiga?
Oskad ehk pakkuda mõne muu variandi miks instantsid siis tema arve ja "sõbra" vahelistest suhetest huvi tundsid?
tsitaat:
Kui on pisikesed sissetulekud / v6i vahest m6ni juhuslik, siis pole mingit m6tet panku nuumata sellega, et teha kymneid mittevajalikke pangaarveid ja siis muudkui m6ttetuid rahasid pangale maksta
Teiste kohta ei tea kommenteerida kuid 10 eeku max kuus maksta et ei peaks tuttavate peale lootma jääda on parajalt väike summa.
tagasi üles
QLIMAX
HV kasutaja
QLIMAX

sõnum 25.11.2010 04:01:27 vasta tsitaadiga

Nokia kirjutas:
esimene asi mis meelde tuli oli see Elioni tuumikvõrgu kadumine natukeseks ajaks, mis siis sellel ajal inimesed peaks varastama? icon_biggrin.gif

Maksad natuuras icon_biggrin.gif

Ho Ho kirjutas:

Mis siis juhtub kui see kaart koju ununeb?
Kommentaarid: 32 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 32
tagasi üles
ModiKomP
HV kasutaja
ModiKomP

sõnum 25.11.2010 09:10:54 vasta tsitaadiga

QLIMAX kirjutas:
Nokia kirjutas:
esimene asi mis meelde tuli oli see Elioni tuumikvõrgu kadumine natukeseks ajaks, mis siis sellel ajal inimesed peaks varastama? icon_biggrin.gif

Maksad natuuras icon_biggrin.gif

Ho Ho kirjutas:

Juhtub see sama mis praegult kui paberaha koju unustad icon_cool.gif

tagasi üles
DVDRW
HV Guru
DVDRW

sõnum 25.11.2010 09:45:17 vasta tsitaadiga

jägaja kirjutas:
ihvike kirjutas:
AJ kirjutas:
Mul üks sõber ei kasuta üldse kaardimakseid. Peale palgapäeva võtab enamuse pappi automaadist sulas välja, arvele jääb ainult otsekorraldusete jaoks vajalik raha. Ütleb, et kaardiga maksjate tegevust on liiga lihtne jälgida.

Panka huvitab see väga ja nad teavad hästi kuidas sul raha arvel liigub , tüüdates sind alatasa oma hoiustamise teemadega.
Sama on pangast raha laenamisega, analüüsitakse kogu su poodlemine läbi.

Keegi igatahes uurib küll mida sa ostad. Reklaamid pangas ja isegi postkastis on kuidagi täpselt mulle suunatud. aga ma pole kuskile oma andmeid andnud, kust nad siis teavad mis kaubast huvitatud olen?
Tegelikult mul pole sellest midagi näiteks kui kõik teaksid mida ma ostan. Kui mõni salajasem asi siis lihtsalt maksan sulas. icon_wink.gif
Mind häirib see, et mõnes poes sularahas maksta ei saa! Näiteks arvutipood Faun. St ~2,5kr pangale jätta on kohustuslik isegi kui 20kr hiiremati vms tellid.

viimati muutis DVDRW 25.11.2010 09:47:19, muudetud 2 korda
Kommentaarid: 28 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 27
tagasi üles
margus1000
Lõuapoolik
Lõuapoolik
margus1000

sõnum 25.11.2010 09:46:03 vasta tsitaadiga

Sularahast loobumine ja raha muutmine fiktsiooniks on suur samm eraomandi kaotamise suunas. See omakorda tuletab mulle meelde - igaühelt tema võimete kohaselt, igaühele tema vajaduste järgi. Aga need vajadused ei ole suured, päeva jooksel 5 kCal väärtuses rokka, õhtul tõmbab barakis traktor teki peale ja peaasi, et täid ei leviks icon_biggrin.gif

Muide läbipaistvus tähendab, et asi on üsna õhuke. Sel juhul oleks riik nii õhuke, et peab kahekorra panema, muidu läheb näpp läbi.

viimati muutis margus1000 25.11.2010 11:08:29, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 5 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 5
tagasi üles
AJ
HV Guru
AJ

sõnum 25.11.2010 10:06:30 vasta tsitaadiga

Ho Ho kirjutas:
AJ kirjutas:
Las ma oletan, too klassivend raudselt oli sularaha peal ning kasutas su sõpra tankistina kelle kontot sai siis kasutada? Eks jah, ilge jama küll kui pätid päevavalgele tuuakse.

Ei, organid kasutasid panga väljavõtet näitamaks, et nad teavad millega sa tegeled, millele raha kulutad ja kus ning mida ostad. Et tunnista parem ise ülesse meil on sinu kohta kõik teada.

Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 25.11.2010 11:32:02 vasta tsitaadiga

QLIMAX kirjutas:
Ho Ho kirjutas:
Kaart? Jutt käis nagu moblasse sisse ehitatusest. Kui tihti sa mobla koju unustad?
AJ kirjutas:
Ho Ho kirjutas:
AJ kirjutas:
Las ma oletan, too klassivend raudselt oli sularaha peal ning kasutas su sõpra tankistina kelle kontot sai siis kasutada? Eks jah, ilge jama küll kui pätid päevavalgele tuuakse.

Ei, organid kasutasid panga väljavõtet näitamaks, et nad teavad millega sa tegeled, millele raha kulutad ja kus ning mida ostad. Et tunnista parem ise ülesse meil on sinu kohta kõik teada.
Et siis niisama pulli pärast uurisid tema kontot ilma et mingit põhjust oleks? Mis see sõber siis sajasse puutus?
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Varia »  Raul Eamets: Eesti võiks loobuda sularahast mine lehele eelmine  1, 2, 3, 4, 5  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.