Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Eraser
Kreisi kasutaja

|
26.09.2010 13:57:23
Kui palju oleks umbes normaalne temperatuur selle prose ja jahutiga |
|
|
Kui palju võiks olla umbes normaalne idle temperatuur selle prose ja jahuti koostöös?
Protsesor: Core 2 Duo 6300
Jahutus: Arctic Cooling Freezer Pro 7 rev.2
|
|
Kommentaarid: 33 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
30 |
|
tagasi üles |
|
 |
Marie
HV Guru

|
26.09.2010 14:17:16
|
|
|
Sõltub mis programmiga mõõdad, mis Windows on, mis emaplaat, kui hea on korpuse õhuringlus, kõik mõjutab, andurid valetavad, sõltuvalt programmist võivad üksteisest 15C erinevat temperatuuri näidata, ilma koormuseta tuuma kohta vast +35C, koormuse all ei oska arvata ja pole ka tähtis, kui üle +70 ei lähe ja müratase normaalne, siis ei pea selle üle muretsema.
Alla toa temperatuuri olevad numbrid on kõik valed.
_________________ CPU Power (Watt) Protsessorite voolutarve Pentium D 805 (4.1GHz) Full Load 474W  |
|
Kommentaarid: 83 loe/lisa |
   |
1 :: |
74 |
|
tagasi üles |
|
 |
Eraser
Kreisi kasutaja

|
26.09.2010 19:00:13
|
|
|
Selge. Vaatan seda, mida BIOS mulle näitab. Kast on mul momendil mul muidu täitsa lahtine. Lihtsalt panin peale jahutuse vahetust tööle, et vaadata, kas kõik OK. Praegu kipub asi oma silma järgi liiga kõrge temperatuuri peal olema. Tühikäigul paneb üle 50C ning muudkui aga jätkuvalt tõusvas tempos. Stock jahutusega oli asi minu meelest jahedam.
Ise kahtlustan praegu, et pastaga on mingi jama. Mul siin kaks mõnda aega seisnud pastat oli, aga mõlemaga näib olevat sama teema. Ka ainult radika all olnud pastaga oli sama jama.
|
|
   |
30 |
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 1130 loe/lisa |
   |
3 :: |
716 |
|
tagasi üles |
|
 |
Eraser
Kreisi kasutaja

|
27.09.2010 15:56:47
|
|
|
Usun, et pigem esimene variant.
Tavaliselt on viga olnud ikka minus, mitte seadmes.
Mingit nipi selles jahutis nagu ka pole. Tald all, radikas peal ning siis veel vent eraldi külge.
EDIT:
Nii minu mõistus hakkab vaikselt siin otsa saama.
Termopasta olen pannud kenasti vastavalt juhenditele peale. Proovitud sai mitmeid erinevaid termopastasid ning julgen praegu siiski kahelda oma pasta paneku oskustes. 2-3 aastaga ma nüüd nii rooste pole vast ka läinud ... (välistatud see siiski pole ).
Ühe võimaliku vea põhjusena võtsin vaatluse alla veel ka selle, et jahutuse ventilaator läheb üsna tugevalt kõrval oleva radiaatori vastu. Ventilaatorit radika külge pannes tuleb see ventilaatori plastmassist osa lausa kahe metallosa vahele suruda. Panin siis testiks ventilaatori radika vastu niimoodi, et sinna vahele ma seda ei surunud. Paraku oli tulemus ikka sisuliselt sama.
Oleks aga vaja see asi siin ikka nüüd nagu tööle saada ning kuna oma mõistus kipub otsa saama siis ootaks soovitusi. Milles veel võib viga olla?
- Kas tõesti pasta panekus? (Radikas kusjuures läheb parajalt soojaks. Seega mingi soojusülekanne seal siisk nagu toimima peaks.)
- Jahutuse peale paneku? (Ei kujuta ette, mida siin üldse annaks valesti teha. Juhend on väga puust ja punane. Aga ka ilma juhendita suudaks selle vabalt välja nuputada)
- See, et jahutus surub vastu kõrvalolevat radikat?
- Andurid panevad segast? (ICH näit on muide koguaeg konstantelt 63C alates käima panekust)
- Kas see on ainult minu luulud, või võib tõesti olla ka nii, et arvuti kävitub nüüd uue jahutusega aeglasemalt?
Mõtlen just seda momenti, kuni BIOS-i valikut pakutakse ning ka pärast F2 vajutamist tuleb BIOS-i avanemist vähemalt 10-15 sekundit oodata.
Mõned pildid ka siia juurde infoks.
See on siis see kõrvalolev radikas, mille vastu prose jahutus on. Ringiga märkisin koha, kus nad siis teineteise vastu suruvad.
Üldpilt kastist.
BIOS-i näidud ka. Vahin ma muidu ikka õiget numbrit? Prose temperatuuri osas vahin ise seda kõige ülemist numbrit.
BIOS-ist viimane näit enne, kui ta hangus.
Iseenesest töötas ta mul siin kümmekond minutit täitsa rahulikult ning temp 60C-ni ei tõusnud. Enda poolest vaat et jätakski juba aja nii, aga kahel korral on suutnud BIOS-i menüü ära hanguda. Julgen pakkuda, et see on viletsa jahutuse teemaga seotud. Kasti kokku pannes on temp tal iseenesest ju tõuseks ning seega läheks probleem hullemaks.
|
|
   |
30 |
|
tagasi üles |
|
 |
Marie
HV Guru

|
27.09.2010 17:10:01
|
|
|
See Freezer Pro 7 on sul valet pidi peal, pane ventilaator allapoole, protsessori jahutus ei tohi kõrval olevate jahutustega kontaktis olla, arvata võib, et tänu sellele kontaktile ei istu see protsessori jajutus korralikult protsessori peal, on õrnalt lennus, ei puutu ühtlaselt protsessori pinda.
See kõrvalolev jahutus on emaplaadi põhjasilla oma, arvata võib, et tänu sellele kontaktile ka see lennus, ning samas vaimus jätkates võid varsti oma emaplaadi maha kanda, ühe väära protsessori jahutuse paigaldamisega lõhud lõpuks ka emaplaadi ära.
_________________ CPU Power (Watt) Protsessorite voolutarve Pentium D 805 (4.1GHz) Full Load 474W  |
|
   |
74 |
|
tagasi üles |
|
 |
Eraser
Kreisi kasutaja

|
27.09.2010 21:28:36
|
|
|
Marie kirjutas: |
See Freezer Pro 7 on sul valet pidi peal, pane ventilaator allapoole, protsessori jahutus ei tohi kõrval olevate jahutustega kontaktis olla, arvata võib, et tänu sellele kontaktile ei istu see protsessori jajutus korralikult protsessori peal, on õrnalt lennus, ei puutu ühtlaselt protsessori pinda. |
Proovisin seda kokkupuudet märgates prose jahutust ka teistpidi panna, aga näis, et ka nii ei mahu. Tundub, et proovisin liiga vähe. Mahub. Napilt, aga siiski.
See kõrvalolev jahutus on emaplaadi põhjasilla oma, arvata võib, et tänu sellele kontaktile ka see lennus, ning samas vaimus jätkates võid varsti oma emaplaadi maha kanda, ühe väära protsessori jahutuse paigaldamisega lõhud lõpuks ka emaplaadi ära. |
Tänud hoiatamast. Ää lõhkuda just väga ei tahaks.
Praegu on aga paraku seis nii, et pärast jahutuse ümberpööramist on temperatuur endiselt suht-koht kõrge. Praegu tühikäigul on see umbes 60C mail. Jahutuse radikas ise on kenasti tuline. Tegelikult tükkmaad tulisem, kui varem, mis annab alust arvata, et kontakt ja soojusülekanne on varasest parem. Samas ei suuda uskuda, et selline temperatuur ka normaalne on.
Seega järeldus on ... taas pastat panema??
|
|
   |
30 |
|
tagasi üles |
|
 |
Lord Ami
HV veteran

|
27.09.2010 22:41:47
|
|
|
Arvan, et vent ei puhu piisavalt õhku läbi ja selle tulemusena ei jahuta radikat. Vaata nt speedfaniga, mitu rpm ventil on. Kui on alla tuhande, võib asi selles olla. Biosist saad arvatavasti ka uurida pöörete arvu + seda muuta.
|
|
Kommentaarid: 57 loe/lisa |
   |
52 |
|
tagasi üles |
|
 |
Froggy
HV kasutaja

|
27.09.2010 22:57:47
|
|
|
Kui radikas on tuline siis ei saa ju pastas viga olla. Vent uhab ikka korralikult?
|
|
Kommentaarid: 29 loe/lisa |
   |
27 |
|
tagasi üles |
|
 |
Eraser
Kreisi kasutaja

|
28.09.2010 00:35:21
|
|
|
Hmm, vent nähtavasti ei uha siis piisavalt korralikult. BIOS näitab selle kohta vahelduva eduga ca. 700 - 1100 RPM. Kirjade järgi peaks vent töötama vahemikus 900 - 2500 RPM (controlled by PWM).
BIOS-is Fan Controli all oli kolm parameetrit, mida on võimalik muuta:
- Processor Zone Response (Agressive | Normal)
- Processor Zone Damping (High | Normal | Slow)
- Automatic Fan Detection (Always | Disabled | Next boot)
Nende muutmine mingit silmaga nähtavat/käega katsutavad tulemust ei andnud.
Annab seda muidu üldse manuaalselt sättida? BIOS-i muutujatest ei näi tolku olevat ning eelmainitud Speedfan on nätavasti Windowsi programm, millest pole antud juhul ka kasu, kuna Windowsi ise ei pruugi.
|
|
   |
30 |
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
28.09.2010 08:15:53
|
|
|
* Processor Zone Response (Agressive | Normal)
* Processor Zone Damping (High | Normal | Slow)
* Automatic Fan Detection (Always | Disabled | Next boot)
raud regullib ise ka pöördeid. teine asi on, et see freezer oma vendi poolest ongi liiga aeglane selles kastis sellele prosele.
_________________ Kontrollitud ja hooldatud sülerid: https://www.facebook.com/marketplace/profile/100087345405856 või https://www.yaga.ee/mox-fulder Umbes 25 arvutit kohe olemas. |
|
   |
716 |
|
tagasi üles |
|
 |
Atti
HV kasutaja

|
28.09.2010 08:28:56
|
|
|
Selle jahutuse kohta ikke väga soe asi. Mul inbox jahutiga vabakäigus 29 kraadi ja fullloadis 55. Sinu kasutatav jahutus peks nigu törts madalamaid tempe näitama..
|
|
Kommentaarid: 4 loe/lisa |
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
|
   |
716 |
|
tagasi üles |
|
 |
Eraser
Kreisi kasutaja

|
28.09.2010 10:38:39
|
|
|
laurx kirjutas: |
raud regullib ise ka pöördeid. |
Nii saan minagi asjast aru. Aga nüüd tekib küsimus, miks ta endale pöördeid juurde ei pane?
teine asi on, et see freezer oma vendi poolest ongi liiga aeglane selles kastis sellele prosele. |
Nagu ma aru saan, on see see vent võimeline ka oluliselt kiiremini töötama. Seega peaks ju siis sobima.
Samas on jahutuses dokumentatsioonis kasutatud näidisena Core 2 Quad Q9550. Ei ole kohe kindlasti protsessorite hingeelu osas spetsialist, aga minu arusaamise kohaselt peaks olema tegu kuumema tükiga kui minu Core 2 Duo E6300. Ning too Core 2 Quad Q9550 peaks selle jahutusega töötama temperatuuril 52,6C (2500RPM). Samas kui minu oma kütab praegu 60C mail (ca. 1000RPM)
Socket 775 jahutuse kohta on öeldud ka dokumentatsioonis, et "kuni 130W" Ainuke vatilühendiga number, mille ma prose dokumentatsioonist leidsin oli "Max TDP 65W" (Actual TDP may be lower if not all I/Os for chipsets are used.) On need numbrid kuidagi omavahel seotud? Või kas keegi palun dešifreeriks nad mulle palun lahti. Core 2 Quad Q9550 vastav näitaja on muidu 95W - seega pea kolmandiku jagu kõrgem, kui minu prosel.
Praegusel hetkel ei tohikus ju kast üldse rolli mängida, kuna praegu on see täiesti lahtine.
Atti kirjutas: |
Selle jahutuse kohta ikke väga soe asi. Mul inbox jahutiga vabakäigus 29 kraadi ja fullloadis 55. Sinu kasutatav jahutus peks nigu törts madalamaid tempe näitama..  |
Nõus, ka mulle tunduvad praegused näitajad suurevõitu olevat.
kehv kontakt |
Kehva kontakti vastu räägib nüüd juba see, et radikas on kenasti tuline.
kehv korpus |
See veel läbi minu paksu kolba ei mahu, et ta nüüd nii vilets on. Kuigi, kui ventilaator oli suunaga ettepoole, siis oli õhuvool nagu loogilisem. Siis ei puhutud kuuma õhku kuhugi mõne komponendi peale. Praegu saadab vent kogu kuuma õhu otse vastu videokaarti.
viimati muutis Eraser 28.09.2010 11:26:39, muudetud 1 kord |
|
   |
30 |
|
tagasi üles |
|
 |
Omega
HV kasutaja
|
28.09.2010 10:42:27
|
|
|
Eraser kirjutas: |
Praegu saadab vent kogu kuuma õhu otse vastu videokaarti.  |
Siis on sul see valepidi peal. Soe õhk peaks liikuma teises suunas, ehk siis läbi toite korpusest välja.
|
|
Kommentaarid: 21 loe/lisa |
   |
20 |
|
tagasi üles |
|
 |
Eraser
Kreisi kasutaja

|
28.09.2010 11:21:27
|
|
|
Omega kirjutas: |
Praegu saadab vent kogu kuuma õhu otse vastu videokaarti.  |
Siis on sul see valepidi peal. Soe õhk peaks liikuma teises suunas, ehk siis läbi toite korpusest välja. |
Nagu ülevalpool juba juttu oli - teistpidi ei mahu.
|
|
   |
30 |
|
tagasi üles |
|
 |
Omega
HV kasutaja
|
28.09.2010 13:52:00
|
|
|
On ka teine võimalus. Tekitad oma korpusesse, I/O paneeli kõrvale alale, piisavalt palju auke, et soe õhk välja pääseks ja suunad selle õhuvoo sinna poole (pilt2).
Niisama sooja õhu liigutamine kinnises kastis neid kraade allapoole ei vii. Soe õhk tuleb kastist välja juhtida.
|
|
Kommentaarid: 21 loe/lisa |
   |
20 |
|
tagasi üles |
|
 |
blas
Kreisi kasutaja

|
|
Kommentaarid: 79 loe/lisa |
   |
76 |
|
tagasi üles |
|
 |
Marie
HV Guru

|
28.09.2010 14:24:07
|
|
|
.........
Praegu on aga paraku seis nii, et pärast jahutuse ümberpööramist on temperatuur endiselt suht-koht kõrge. Praegu tühikäigul on see umbes 60C mail. Jahutuse radikas ise on kenasti tuline. Tegelikult tükkmaad tulisem, kui varem, mis annab alust arvata, et kontakt ja soojusülekanne on varasest parem. Samas ei suuda uskuda, et selline temperatuur ka normaalne on.
Seega järeldus on ... taas pastat panema??  |
Selline asi tundub uskumatu, pane vana originaal jahutus tagasi ja vaata kas siis temperatuur langeb, Core 2 Duo E6300 peaks ikka väga jahe protsessor olema, see ei tohiks seda Freezer Pro 7 isegi soojaks ajada kui ventilaator kõige väiksematel pööretel töötaks, kui näpu vastu jahutuse talda panna siis vast õrnalt leige, kuid radiaator peaks sellegi poolest jahedaks jääma.
Ma olen seda Freezer Pro 7 omanud ning võimsama protsessoriga testinud, üle kiirendanud samuti protsessorit ning temperatuur jäi ilma koormuseta +35C juurde, igal juhul jahutab ta protsessoriga kaasas olnud jahutusest tunduvalt paremini, kui sul protsessori originaal jahutus tagasi pannes jahutab paremini, siis arvatavasti ei tööta kõik kuumatorud sellel Freezer Pro 7 jahutusel, ehk siis jahutus praak, nii-et katseta originaal jahutusega, võib-olla sul viga mujal, protsessor halvasti pesas, või liialt palju pastat pannud ja see kuhugi elektroonika peale protsessoril või emaplaadile läinud ja annab seal soovimatut lühist
|
   |
74 |
|
tagasi üles |
|
 |
Eraser
Kreisi kasutaja

|
28.09.2010 15:53:07
|
|
|
On ka teine võimalus. Tekitad oma korpusesse, I/O paneeli kõrvale alale, piisavalt palju auke, et soe õhk välja pääseks ja suunad selle õhuvoo sinna poole (pilt2). |
Aitähh, aga praegu küll midagi lõikama ei hakka.
Arvestades korpuse ülesehitust peaks tegelikult sooja õhu pigem üles juhtima. Seda siis vähemalt vastavalt toote juures olnud pildile.
Küsimus, kui nüüd aga vent hoops ülespoole suunata, kas võib see toiteplokile väga halba mõju avaldada, kui sinnapoole suurem kogus sooja liigub? Samas näib see (vastavalt pildile) ju olevat ka nii mõeldud.
Niisama sooja õhu liigutamine kinnises kastis neid kraade allapoole ei vii. Soe õhk tuleb kastist välja juhtida. |
Arusaadav, aga siiski enne, kui midagi lõhkuma hakata, prooviks ikka ilma hakkama saada. Pigem siis juba see jahutus poodi tagasi ning uus asemele. Ega see korpuski nii väga odav lõbu olnud.
EDIT:
blas kirjutas: |
Sama kooslus, idles, ilmselt talvisemal ajal. Korpust puhub läbi 2x12cm venti (eest õhk sisse ja tagant välja nagu ikka), kastis on 2 vinti ja passiivjahutusega hd4670. |
That's more like it! ca. 2x madalamad numbrid, kui mul siin. Enda masin on profiilis kenasti kirjas, aga põhimõtteliselt on endal samuti kaks kõvaketast, Üks korpuse vent (mis tirib jahedat õhku sisse) ning graafika on aktiivjahutusega. Vahetamisele läks just ka toiteplokk, mis on suts nõrgem, kui eelmine, aga välja peaks ta siiski vedama.
Selline asi tundub uskumatu, pane vana originaal jahutus tagasi ja vaata kas siis temperatuur langeb |
See variant oli täna juba plaanis jah. Läheb õhtupoole katsetamisele.
protsessor halvasti pesas |
Paranda mind, kui ma eksin, aga mulle näib, et seda on sinna pesasse ikka suht võimatu halvasti panna.
või liialt palju pastat pannud ja see kuhugi elektroonika peale protsessoril või emaplaadile läinud ja annab seal soovimatut lühist |
Kahtlen, aga vaatan üle ...
|
|
   |
30 |
|
tagasi üles |
|
 |
lepkai
HV kasutaja

|
29.09.2010 13:42:58
|
|
|
endal e8500 kerge OC, idle40-45C koormuse all 50-55C jahutus mõistagi sama.
|
|
Kommentaarid: 8 loe/lisa |
   |
8 |
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
|
   |
716 |
|
tagasi üles |
|
 |
Eraser
Kreisi kasutaja

|
29.09.2010 16:35:17
|
|
|
Eraser, su joonis põhineb ju lasteaia füüsikale: soe keha muutub kergemaks ja liigub üles poole. konvektsioonivoolud jms. selle pärast see vent ka ilmselt alt üles puhuma on suunatud. |
Esiteks oli see mõeldud mõtte kohta, mis välja käidi, et hakata taha paneelile auke juurde puurima.
Teiseks pole see "minu joonis", vaid konkreetselt selle korpusega kohta käiv pildike.
ma paneks kasti ette veel sisse puhuva vendi kah, et soe õhk ikka välja poole surutud saaks. |
Miks ette, miks mitte alla? Küsin, kuna all tal juba on üks vent, mis jahedat õhku sisse toob. Pealegi tähendaks see kogu korpuse esiosa ümberehitamist ja sisuliselt lammutamist, mis põhimõtteliselt nulliks kogu mõtte, miks selle kasti eest sai üldse raha välja käidud.
Nii proovisin seda vana jahutust peale panna, aga selle jalad on ikka juba liiga katki ning seda tagasi panna on praegu ikka liiga kahtlane - vähemalt kaks nurka ei hoia seda enam piisavalt kindlalt kinni ning sellega ei julge proset tööle enam panna. Seega võrdlusmaterjali vana jahutusega paraku tuua ei saa.
Küll aga jäi vana jahutust välja otsides silma üks asi. Nimelt jahutuse tald. Selle jahutuse tald on ikka lausa peegel võrreldes uue jahutuse omaga. Natuke peaks seda ka pildilt näha olema, aga silmaga vaadates või pastat peale pannes on vahe ikka päris suur.
Algse jahutuse tald
Freezer'i tald
Võib-olla näen ma siin niisama tonti, aga kas see on muidu normaalne, et kaks korda kallima jahutuse tallal võin lausa lihvimise jälgi näha, aga odavamal stock jahutusel on pind poleeritud kui peeglil?
|
|
   |
30 |
|
tagasi üles |
|
 |
blas
Kreisi kasutaja

|
29.09.2010 16:54:35
|
|
|
Nii proovisin seda vana jahutust peale panna, aga selle jalad on ikka juba liiga katki ning seda tagasi panna on praegu ikka liiga kahtlane - vähemalt kaks nurka ei hoia seda enam piisavalt kindlalt kinni ning sellega ei julge proset tööle enam panna. |
Ilmselt sinna su koer maetud ongi. Piisab kui 1 kinnitus päris täpselt ei istu ja ongi kontakt prose ja radika vahel kehva ja temp kõrge.
_________________ The truth is out there |
|
Kommentaarid: 79 loe/lisa |
   |
76 |
|
tagasi üles |
|
 |
Eraser
Kreisi kasutaja

|
29.09.2010 17:29:12
|
|
|
blas kirjutas: |
Nii proovisin seda vana jahutust peale panna, aga selle jalad on ikka juba liiga katki ning seda tagasi panna on praegu ikka liiga kahtlane - vähemalt kaks nurka ei hoia seda enam piisavalt kindlalt kinni ning sellega ei julge proset tööle enam panna. |
Ilmselt sinna su koer maetud ongi. Piisab kui 1 kinnitus päris täpselt ei istu ja ongi kontakt prose ja radika vahel kehva ja temp kõrge. |
See jutt käis vana jahutuse kohta. Probleem on aga uue jahutusega, mille kõik kinnitused on täitsa OK.
|
|
   |
30 |
|
tagasi üles |
|