praegune kellaaeg 15.08.2025 12:36:27
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
note1
Lõuapoolik

|
25.02.2009 17:00:52
|
|
|
Võtan siis asja kokku.
Mida teha nende kaameratega, mis filmivad igapäevaselt avalikku kohta?
Ja kuidas on see eraldatud fotograafiast?
Miks ei tohi avalikus kohast inimest pildistada?
Kas kodanikul ei olegi enam õigusi ja ta peab aga maksma riigimakse ja politsei võib teha mis tahab (antud juhul avalikus kohas pildistamine, filmimine)?
Oma valija ei tohi pildistada oma riigiesindajat avalikus kohas aga hääletada ja valida teda ainult tohib..?
Jama. Võin teha mida süda ihaldab, seaduse piirides muidugi. Segane jutt. Aga seadus lubab kohtulahendit, tulemust - enne seda ei saa kedagi väärteo tegijaks või kurjategijaks nimetada.
viimati muutis note1 25.02.2009 17:07:48, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 3 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
2 :: |
0 :: |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
AJ
HV Guru

|
25.02.2009 17:06:50
|
|
|
Siis oleks ju nendel tontidel, kes krimi saadetes kaamera ette jäävad, põhjust raha küsida. Seda enam, et enamasti nad protesteerivad filmimise vastu. Seega avaldavad selgelt oma vastumeelsust filmimisele ja kui neid telekas näidatakse, tehakse seda vastu nende tahtmist.
_________________ Küsige mida tahate, me vastame mida tahame. |
|
Kommentaarid: 37 loe/lisa |
   |
36 |
|
tagasi üles |
|
 |
note1
Lõuapoolik

|
25.02.2009 17:11:15
|
|
|
AJ kirjutas: |
Siis oleks ju nendel tontidel, kes krimi saadetes kaamera ette jäävad, põhjust raha küsida. Seda enam, et enamasti nad protesteerivad filmimise vastu. Seega avaldavad selgelt oma vastumeelsust filmimisele ja kui neid telekas näidatakse, tehakse seda vastu nende tahtmist. |
Jep. Võttes arvesse, et parimate filmide eest saavad näitlejad miljoneid.
Seega, kohtusse - kui avalikus kohas pildistada ei tohi või pildistatu olla ei või. (Muidugi kui jalgupidi päris kuritöö kohal ei ole- tapetu veres jne.)
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
AJ
HV Guru

|
25.02.2009 17:18:20
|
|
|
Sõltub kus on kuritöö koht, kui see asub avalikus kohas ja inimene ei taha, et teda filmitakse/pildistatakse ei tohiks seda ka teha.
_________________ Küsige mida tahate, me vastame mida tahame. |
|
Kommentaarid: 37 loe/lisa |
   |
36 |
|
tagasi üles |
|
 |
note1
Lõuapoolik

|
25.02.2009 17:35:39
|
|
|
AJ kirjutas: |
Sõltub kus on kuritöö koht, kui see asub avalikus kohas ja inimene ei taha, et teda filmitakse/pildistatakse ei tohiks seda ka teha. |
Aga kui inimene ei taha, et politsei või riigipoolt/linnaameti pandud kaamera, teda filmib avalikus kohas?
Aga aru ma ei saa, miks lubatakse inimese enda kodust pildistada/ filmida menetluse ajal või pärast seda - mingi filmikanali või televisiooni poolt? Politsei loaga kogu riigivaatajatele?
Seda lubatakse aga avalikku kohta ei või? Tehkem ikka ennem privaatkoha asja selgeks. Eraterritooriumi, kodu jne.
Kas joodik ei olegi inimene? Põhiliselt filmitakse kodudes purjus inimesi.
viimati muutis note1 25.02.2009 17:38:26, muudetud 1 kord |
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
25.02.2009 17:51:35
|
|
|
note1 kirjutas: |
Mida teha nende kaameratega, mis filmivad igapäevaselt avalikku kohta?
Ja kuidas on see eraldatud fotograafiast? |
Avalikus kohas filmivad kaamerad on kas politseikaamerad:
Politseiseadus, §13 (Politsei õigused), lg1, punkt 10¹: "Politseil on õigus ohu väljaselgitamiseks ja tõrjumiseks või õigusrikkumise kõrvaldamiseks jälgida ja salvestada avalikus kohas toimuvat avaliku jälgimisseadmestiku abil";
turvakaamerad:
Nende kasutamist reguleerib ka mingi õigusakt, kuid ma ei oska kohe öelda, milline (jälitustegevuse seadus?, turvaseadus? vms);
ja n.ö. tavalised veebikaamerad:
Nende vastu on andmekaitseinspektsioon isegi üritanud isikuandmete kaitse seaduse alusel ristiretke ette võtta, kuid mis sest saanud on, ma ei tea. Kuressaare oli vist koht, kus teema üles kisti. Selle kohta on isegi õiguskantsler oma sõna öelnud.
tsitaat: |
Miks ei tohi avalikus kohast inimest pildistada?? |
Aga tohib ju, isiku nõusolekul ja muudel seaduses sätestatud juhtudel.
Kas kodanikul ei olegi enam õigusi ja ta peab aga maksma riigimakse ja politsei võib teha mis tahab (antud juhul avalikus kohas pildistamine, filmimine)? |
Kodanikel on õigused, kuid ei tohi nende realiseerimisel vastuollu minna kaaskodanike õigustega (näiteks õigusega eraelu puutumatusele) ja seadusega ja seaduse alusel pandud piirangutega.
Jama. Võin teha mida süda ihaldab, seaduse piirides muidugi. Segane jutt. Aga seadus lubab kohtulahendit, tulemust - enne seda ei saa kedagi väärteo tegijaks või kurjategijaks nimetada. |
Jah, seaduse piires tohid teha. Kuid ka isikuandmete kaitse seadus on seadus, mis seab sinu tegevusele piire.
Mis puutub nn "privaatkohas" (sellist mõistet ma Riigi Teatajast ei leidnud) filmimist, siis põhimõtteliselt peaks olema igal eravalduse valdajal olema õigus keelata oma valduses filmimine. Teisest küljest on ajakirjandusel õigus ülekaaluka avaliku huvi korral filmida. See jääb siis kohtu otsustada, kas see avalik huvi oli ikka piisavalt ülekaalukas ja kas selle teostamise käigus ei rikutud olulisel määralisiku põhiõigusi.
viimati muutis Sults 25.02.2009 18:15:05, muudetud 2 korda |
|
Kommentaarid: 38 loe/lisa |
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
note1
Lõuapoolik

|
25.02.2009 18:01:06
|
|
|
Seega, kui minu poolt valitud riigiesindaja ei taha, et ma teda avalikus kohas (kindlasti vaikimisi ka privaatkohas) pildistan, siis ma seda teha ei tohi.
Seega järeldan, et siis ma võin teda enam mitte valida.
Aga kui avalikus kohas pildistada kedagi ilma loata ei tohi, siis järeldan, et ma seda ka ei tee.
JA inimene peab kõigepealt pärast tõestama kohtus, et ma teda pildistasin ja tema esindajad peavad tõestama, et mul on temast (antud juhul) väärteo kohast tehtud pilte või üldse lubamatuid pilte temast või pilte, kus on tema seal kujutatud.
Seega, tehniliselt on võimalik - pildid teha selliseks, et neid ei ole.. välja arvatud, internetis või ajalehes, ajakirjas, televisioonis avaldatud pildid, eks.
Siit järeldan, et ma võin pildistada või filmida inimest ka ilma tema nõusolekuta, eriti seda juhul, kui mul filmi või digitaalset salvestavat meediat sees ei ole?
Kas tegevus iseenesest või salvestamine on keelatud?! Ja mis kohus arvab ja kas ilma kohtuta saab teha kiirmenetlust nii?
Või ei tohi suunata objektiivigi keelatud isiku poole? Või äkki ei tohi oma läätseid (naiteks prille) keelatu poole suunatagi?
Ja lõpuks on nii, et ei tohigi vaadata avalikus kohas kellegi poole, kes seda ei taha või ei mingeid prillide, klaaside läätsede kellegi poole suunamist.
Kobame pimeduses, kepp käes. Prillide, läätsede kandmine keelatud.
viimati muutis note1 25.02.2009 18:09:58, muudetud 1 kord |
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
25.02.2009 18:03:57
|
|
|
Seega, tehniliselt on võimalik - pildid teha selliseks, et neid ei ole.. välja arvatud, internetis või ajalehes, ajakirjas, televisioonis avaldatud pildid, eks. |
Isikuandmete kaitse seadus ei kehtigi rangelt vaid isiklikuks eesmärgiks isikuandmete töötlemise kohta. Isiklikuks kasutamiseks, nii, et sa välistad fotode kolmandate isikute näha sattumise, võid pildistada nii palju kui kulub, kui just pildistamine ei ole koha reeglitega keelatud (nt kinos, mõnedel etendustel jne) või kui pildistamine ei lähe vastuollu muu seadusega.
|
|
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
jyrisa
HV veteran
|
25.02.2009 18:07:50
|
|
|
XR sattus reede õhtul krimisse ja nüüd on mure, et mis teha?
|
|
Kommentaarid: 76 loe/lisa |
   |
72 |
|
tagasi üles |
|
 |
note1
Lõuapoolik

|
25.02.2009 18:16:14
|
|
|
Võtan siiski arvesse, et pildistamine e. meedia või digikujutiste salvestamine kuulub seaduse mõttesse.
Seega võin kõikides kohtades, kus iganes olen - kanda kaasas või ees, sellist läätsedega ollust, mida ei saa/suudeta kokku viia kaameraga ega meediat salvestava objektiga.
Täidan igat pidi seadust ju. Niikaua kui see seaduse alla kuulub.
Aus kodanik. Aus riigikogu. Aus ühiskond.
Või hakatakse tegema seadusi, mis on hoopis sellised, et need läätsed või prillid on riigikogu poolt või tarbijakaitse ameti poolt heaks kiitmata ? Ja kinno nendega minna ei tohi?
Ainult mingi Golden Visonist või Microsoftis, Canonist ostetud läätsed?
viimati muutis note1 25.02.2009 18:25:37, muudetud 1 kord |
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
XR
HV Guru

|
25.02.2009 18:19:07
|
|
|
jyrisa kirjutas: |
XR sattus reede õhtul krimisse ja nüüd on mure, et mis teha? |
ei ei.. mul on alati bisnessplan!
|
|
Kommentaarid: 49 loe/lisa |
   |
42 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
25.02.2009 18:25:57
|
|
|
Võtan siiski arvesse, et pildistamine e. meedia või digikujutiste salvestamine kuulub seaduse mõttesse.
Seega võin kõikides kohtades, kus iganes olen - kanda kaasas või ees, sellist läätsedega ollust, mida ei saa/suudeta kokku viia kaameraga ega meediat salvestava objektiga.
Aus kodanik. Aus riigikogu. Aus ühiskond. |
Mida iganes. Kui sa aga lähed näiteks Madonna kontserdile, siis on turvameestel õigus sul see ese konfiskeerida, kui sellise eseme kaasa võtmine on ürituse reeglitega vastuolus. Eelkõige ise tead, mis teed ja milleks.
|
|
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
note1
Lõuapoolik

|
25.02.2009 18:30:53
|
|
|
Sults kirjutas: |
Aus kodanik. Aus riigikogu. Aus ühiskond. |
Mida iganes. Kui sa aga lähed näiteks Madonna kontserdile, siis on turvameestel õigus sul see ese konfiskeerida, kui sellise eseme kaasa võtmine on ürituse reeglitega vastuolus. Eelkõige ise tead, mis teed ja milleks. |
Ja kogemata, see madonna rikub minu nägemisõigusi? Lasevad prillid eest ära võtta, mis pole kallid firmaprillid? Aga kui mul on arsti retsept ja poe tsekk, mis tunnistab, et need läätsed on minu priilid, et ma näeks? Kas piletiraha tagastatakse? Eriti kui need on ikka minu prilliläätsed?
Ja ei lasegi minu prillide pärast Madonna konsertile? Või minu naha tüübi või rassi pärast? Aga teistel prillikandjatel lastakse?
viimati muutis note1 25.02.2009 18:33:13, muudetud 1 kord |
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
25.02.2009 18:32:46
|
|
|
Ja kogemata, see madonna rikub minu nägemisõigusi? Lasevad prillid eest ära võtta, mis pole kallid firmaprillid? Aga kui mul on arsti retsept ja poe tsekk, mis tunnistab, et need läätsed on minu priilid, et ma näeks? Kas piletiraha tagastatakse? Eriti kui need on ikka minu prilliläätsed? |
Aga proovi järgi, tee katse. Siis saad teada. Mis siin ikka pikalt seletada.
|
|
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
note1
Lõuapoolik

|
25.02.2009 18:38:43
|
|
|
Ja kogemata, see madonna rikub minu nägemisõigusi? Lasevad prillid eest ära võtta, mis pole kallid firmaprillid? Aga kui mul on arsti retsept ja poe tsekk, mis tunnistab, et need läätsed on minu priilid, et ma näeks? Kas piletiraha tagastatakse? Eriti kui need on ikka minu prilliläätsed? |
Aga proovi järgi, tee katse. Siis saad teada. Mis siin ikka pikalt seletada. |
Kindlasti lasen Madonna rassistiks teha. Prillikandjate ja nahavärvi vihkajaks?
Ja kas ka siis kui mul on silmaläätsed? Äkki nende tõttu, et need läätsed turvameestele ei sobi, on rohelist värvi näiteks? Või mõni mill suuremad kui silmamunad?
Et kas ma pean riskima, et Madonna ei saaks mulle esineda? PEan pimedana lava äärde koperdama?
Äkki mu ajud salvestavad hiljem digipeegli peale, salvestuspeale?
Pean kõike proovima? Selgelt rassist.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
rocket
Kreisi kasutaja
|
25.02.2009 20:36:10
|
|
|
Võtaks siis nüüd asja kokku äkki. Siin on niipalju seadusi ja asju ette toodud, et silme eest läheb kirjuks.
Kas mul on õigus filmida/pildistada avalikus kohas inimest, ilma temalt luba küsimata ja kas ma pean pildi kustutama tema soovil (viisakusest ikka teeks, aga kas ma olen kohustatud?) Ja kui mul on näiteks filmiaparaat, mille film on täis. Pean välja nokkima filmi kaamerast ja kõik pildid ära rikkuma?
http://www.reporter.ee/2009/02/25/uskumatu-suudimatus-kaasliiklejad-uritasid-politsei-kaest-paasta-maani-tais-juhti/ - näiteks siin videolõigus on selgelt näha, et vanamees ei tahtnud et teda filmitaks. Kas ta saab siis kahjutasu küsida?
|
|
Kommentaarid: 19 loe/lisa |
   |
17 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
25.02.2009 21:03:43
|
|
|
rocket kirjutas: |
Võtaks siis nüüd asja kokku äkki. Siin on niipalju seadusi ja asju ette toodud, et silme eest läheb kirjuks.
Kas mul on õigus filmida/pildistada avalikus kohas inimest, ilma temalt luba küsimata ja kas ma pean pildi kustutama tema soovil (viisakusest ikka teeks, aga kas ma olen kohustatud?) Ja kui mul on näiteks filmiaparaat, mille film on täis. Pean välja nokkima filmi kaamerast ja kõik pildid ära rikkuma? |
Aga pöördu ametliku tõlgenduse saamiseks andmekaitseinspektsiooni või õiguskantsleri poole ja tee siis siin kokkuvõte.
Kahjutasu saab küsida alati. Kas kahjutasu ka välja mõistetakse ja makstakse, see sõltub juba asjaoludest. Kahjutasu väljamõistmise esimene eeldus on selles, et sa pead olema suuteline tõestama, et oled saanud kahju ja et see, kelle käest sa kahjutasu nõuad, on kahju tekkimises süüdi.
Konkreetse videolõigu puhul jäi mulle mulje, et kaameramees katkestas filmimise, kui filmitav oli selgesõnaliselt öelnud, et filmimine lõpetataks. Mis järjekorras see video tegelikult filmiti, on mulle teadmata. Ka politsei käitus suhteliselt korrektselt ja sulges pärast lühikest filmida laskmist (avaliku huvi rahuldamiseks) politseibussi ukse, varjates sellega kaameramehe eest tema ohvri.
|
|
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
B6
HV Guru

|
25.02.2009 23:43:21
|
|
|
mis see seadus ikka niiväga loeb
lähen mööda tänavat(oletame, et seadus lubab valimatult keda tahan pildistada) ja teen neiust klõpsu ning neiu naeratab kenasti vastu
siis astub kuskilt välja tema peiku ja tulipeana sõidab mulle raskelt molli(seadusega muide täiesti keelatud tegevus).
eks siis ise tead millega pildistades riskid ja võiks neid riske ka natuke varem taibata, eks nad vereloigus lebades muidugi selguvad
avaliku eluka avalikus kohas pildistamine muidugi veel kahtlasem tegevus, saad ülbelt prominendilt molli või turvadelt, fännidelt jne
lisaks on neil kaukas palju raha ja pikad karvased käed, et õnnetu pildistaja elu põrguks teha kui viitsimist ja tahtmist jätkub
|
|
Kommentaarid: 183 loe/lisa |
   |
5 :: |
156 |
|
tagasi üles |
|
 |
Hendrique
HV kasutaja

|
25.02.2009 23:58:39
|
|
|
robert! kirjutas: |
Tegelikult on asi nii, et kui sa oled avaliku elu tegelane (poliitik, muusik, näitleja, baari-paavo jne) siis sa lihtsalt oled teistest "kõrgemale" tõstetud ja sa pead arvestama kuulsusega kaasnevat tähelepanu ning ka sellega koos ka pildistamisi, imo. |
See nüüd küll õige ei ole! Kuna pole võimalik anda avaliku elu tegelaste ammendavat loetelu, tuleks siiski juhinduda isikuandmete kaitse seadusest. Vaid üritustel, kus pildistamine/filmimine on eeldatavad juba ürituse iseloomust (telesaate salvestus, missivõistlus, spordivõistlused jne), ei ole vaja pildistamiseks luba küsida. |
See, mis robert kirjutas, just õige ongi. Polegi vaja mingit loetelu avaliku elu tegelastest, olulisem küsimus on see, kuidas saadakse avaliku elu tegelasteks. Asi on selles, et 1) avalikkuse huvi avaliku elu tegelaste vastu on alati olemas ja 2) ajakirjandusel on õigus (ja kohustus) kajastada avaliku elu tegelasi objektiivselt, see tähendab muuhulgas, et avaliku elu tegelasi ei pea alati kajastama positiivselt, ülistavalt või muud moodi avaliku elu tegelasele meelepäraselt.
Kui kanda "inimesed tänavalt" kujuteldavale privaatsuse-graafikule, siis ühes otsas on avaliku elu tegelased, teises otsas on lapsed ja teovõimetud ning tavainimene jääb keskele. Avaliku elu tegelasi võib pildistada nii kuis süda ihkab, mingit luba pole vaja. On olnud küll neid prominent-nahistab-noore-neiuga-auto-tagaistmel-ja-avastab-hommikul-seda-tegevust-kajastava-pildi-ajalehest-ning-kaebab-vastutava-väljaandja-kohtusse-kaasusi. Pea kõik sellised kaasused on kaotatud, mõnikord ka juhtudel, mil on kaevatud otsese avaliku laimu pärast.
Seadustest tulenevad õigused ja kohustused ei ole absoluutsed. Inimesel, kes on viimased viisteist aastat tegelenud riigireetmisega, pole alust nõuda õigust vabadusele ja Vändra-Avelil pole alust nõuda õigust privaatsusele kui "Ärapanijas" teda maha tehakse.
|
|
Kommentaarid: 11 loe/lisa |
   |
1 :: |
10 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
26.02.2009 01:32:40
|
|
|
Hendrique kirjutas: |
See, mis robert kirjutas, just õige ongi. Polegi vaja mingit loetelu avaliku elu tegelastest, olulisem küsimus on see, kuidas saadakse avaliku elu tegelasteks. Asi on selles, et 1) avalikkuse huvi avaliku elu tegelaste vastu on alati olemas ja 2) ajakirjandusel on õigus (ja kohustus) kajastada avaliku elu tegelasi objektiivselt, see tähendab muuhulgas, et avaliku elu tegelasi ei pea alati kajastama positiivselt, ülistavalt või muud moodi avaliku elu tegelasele meelepäraselt. |
Ma ei rääkinud sellest, et oleks vaja mingit nimekirja. Minu väide on, et ei ole võimalik tõmmata piiri, kes on avaliku elu tegelane ja kes mitte. Minu arvates näiteks Vändra-Aveli ei ole avaliku elu tegelane, aga nagu paistab sinu kommentaarist, siis sinu arvates on. Isikuandmete kaitse seadusel puuduks igasugune mõte, kui see avaliku elu tegelaste isikuandmete kaitse kohta ei kehtiks ja samas oleks täiesti vaba tõlgenduse küsimus, keda avaliku elu tegelaseks pidada.
Avaliku elu tegelasi võib ilma nende nõusolekuta avalikustamiseks pildistada vaid ajakirjanduslikel eesmärkidel (st. mitte igasugusel eesmärgil) ja üksnes seaduses sätestatud alustel (sh. ülekaalukas avalik huvi) ning seejuures ei tohi ülemäära kahjustada tema õigusi (sh õigust eraelu puutumatusele). Seega ainult huvi olemasolust ei piisa, see peab olema ülekaalukas ja isikuandmete avalikustamine ei tohi ülemäära kahjustada isiku õigusi. Vastasel korral saaks mõne perverdi huvide rahuldamiseks tungida avaliku elu tegelaste kõige intiimsematesse sfääridesse.
Kui kanda "inimesed tänavalt" kujuteldavale privaatsuse-graafikule, siis ühes otsas on avaliku elu tegelased, teises otsas on lapsed ja teovõimetud ning tavainimene jääb keskele. Avaliku elu tegelasi võib pildistada nii kuis süda ihkab, mingit luba pole vaja. On olnud küll neid prominent-nahistab-noore-neiuga-auto-tagaistmel-ja-avastab-hommikul-seda-tegevust-kajastava-pildi-ajalehest-ning-kaebab-vastutava-väljaandja-kohtusse-kaasusi. Pea kõik sellised kaasused on kaotatud, mõnikord ka juhtudel, mil on kaevatud otsese avaliku laimu pärast. |
Sa võid selle omal nahal järele proovida ja ma võin sulle garanteerida, et kui sinu süda ei ole just väga napi ihalusega, siis saad oma vitsad kiiresti kätte. Vähegi tõsisem sekkumine avaliku elu tegelase eraelu puutumatusse toob sulle tõenäoliselt kaasa kohtuasja, mille sa kaotad. Võita võid sa vaid juhul, kui eraelu puutumatuse rikkumine on põhjendatav avaliku elu tegelase kahepalgelisuse, ebamoraalsuse või tema poolt sooritatud kuriteo paljastamiseks. Kui lähed aga normaalse isiku (toon näiteks Aarne Üksküla) eraelu vastu tema tahtmist igal sammul jäädvustama, siis pole sul minu hinnangul kohtuasja korral mingit lootustki!
Seadustest tulenevad õigused ja kohustused ei ole absoluutsed. Inimesel, kes on viimased viisteist aastat tegelenud riigireetmisega, pole alust nõuda õigust vabadusele ja Vändra-Avelil pole alust nõuda õigust privaatsusele kui "Ärapanijas" teda maha tehakse. |
Eksid! Isegi Vändra-Avelil on õigus privaatsusele. See on tema põhiseaduslik õigus (§26). Ja isikuandmete kaitse seaduse alusel saab Vändra-Aveli keelata isegi nende isikuandmete edaspidise avalikustamise ja nende isikuandmete töötlemise, mille kohta ta varem on avaldamiseks/töötlemiseks nõusoleku andnud (isikuandmete kaitse seaduse §11 lg3 ja 4).
viimati muutis Sults 26.02.2009 01:33:46, muudetud 1 kord |
|
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
vull
HV veteran
|
26.02.2009 01:35:29
|
|
|
see seadus on loodud pigem inimeste isikuandmete kaitseks(eelkõige asutustes toimuv jms..) kui kellegi tegevuse piiramiseks (1. paragrahv).
nagu ma juba "eelmises teemas" rääkisin, siis kõik kes hakkavad avalikus kohas pildistamise/filmimise peale kisa tõstma, tuleb kaadrist lihtsalt välja saata.
kui sa kedagi personaalselt nö jäädvustad, siis nende andmete töötlemiseks(mitte-isiklikul otstarbel) on vaja subjekti kirjalikku luba(eesmärk, andmed jne) kui inimene pole avaliku elu tegelane?
avalikus kohas tehtud foto v video esitamise eest määratav "karistus" on ilmselt see, et Andmekaitse Inspektsioon teeb sulle mõne andmesubjekti algatusel ettekirjutuse ja kui sa seda ei täida, siis saad alles karistatud. juhul kui kõik on seaduspärane, siis ei pea sa mingeid ettekirjutusi täitma.
e siis niikaua kui ise kedagi ahistama ei hakka(ala kodu-aia ees filmid tubasid - eraelu puutumatus) ja ettekirjutusi ei saa( ), on sinu tegevus täiesti ok.
kui keegi tuleb su kaamerat näppima, siis kaeba kallaletungi katse eest kohtusse. kui on võimalik sinu jutule tulla, et ära filmi jne, siis peab saama ka kaadrist omal jõul lahkuda.
see madonna teema läheb rohkem copyright-i, reklaami müügiõiguse jms jura alla.
avaliku elu tegelastest ja sellest seadusest rääkis Mihkel Raud ka mingis tv3 saates.. vbla tv3 või tv.ee lehel on need olemas.
a noh... 4. paragrahv jääb ikka veitse segaseks... need tuvastatud/tuvastamisel võiks olla lahti seletatud kuna hetkel võib sealt eitea-mida välja imeda.
   |
43 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
26.02.2009 01:38:57
|
|
|
Vull, §1 ju ei räägi mingitest asutustest. See kehtib isikuandmete töötlemisele kõige üldisemalt.
Ja kordan veelkord, et mitte "tuvastamisel" vaid "tuvastatav". Tuvastatav = on võimalik tuvastada.
|
|
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
Hendrique
HV kasutaja

|
26.02.2009 02:17:45
|
|
|
Ma ei rääkinud sellest, et oleks vaja mingit nimekirja. Minu väide on, et ei ole võimalik tõmmata piiri, kes on avaliku elu tegelane ja kes mitte. Minu arvates näiteks Vändra-Aveli ei ole avaliku elu tegelane, aga nagu paistab sinu kommentaarist, siis sinu arvates on. Isikuandmete kaitse seadusel puuduks igasugune mõte, kui see ei kehtiks ka avaliku elu tegelaste isikuandmete kaitse kohta ja samas oleks täiesti vaba tõlgenduse küsimus, keda avaliku elu tegelaseks pidada.
Avaliku elu tegelasi võib ilma nende nõusolekuta avalikustamiseks pildistada vaid ajakirjanduslikel eesmärkidel (st. mitte igasugusel eesmärgil) ja üksnes seaduses sätestatud alustel (sh. ülekaalukas avalik huvi) ning seejuures ei tohi ülemäära kahjustada tema õigusi (sh õigust eraelu puutumatusele). Seega ainult huvi olemasolust ei piisa, see peab olema ülekaalukas ja isikuandmete avalikustamine ei tohi ülemäära kahjustada isiku õigusi. Vastasel korral saaks mõne perverdi rahuldamiseks tungida avaliku elu tegelaste kõige intiimsematesse sfääridesse. |
On võimalik tõmmata piir. Tõsi, piir on kohati hägune. Tänases ajakirjanduspraktikas on avaliku elu tegelane see, kes on ise meedia tähelepanu otsinud ja seda ka pälvinud. Piiri hägusus seisneb selles, et kuidas käsitleda inimesi, kes ei ole ise meedia tähelepanu otsinud, kuid on siiski selle osaks saanud. Vändra-Aveli, Tõehetke-Lilit jms on avaliku elu tegelased. Siin pole üldse oluline kes nad sinu või minu või kellegi teise arvates on. Isikuandmete kaitse seadust käsitled sa praeguses kontekstis valesti, samuti on väär su käsitlus ajakirjanduslikest eesmärkidest ning tundub, et kokkuvõttes ajakirjandusest, selle toimimismehhanismidest, regulatsioonist ja praktikast üldse.
Sa võid selle omal nahal järele proovida ja ma võin sulle garanteerida, et kui sinu süda ei ole just väga napi ihalusega, siis saad oma vitsad kiiresti kätte. Vähegi tõsisem sekkumine avaliku elu tegelase eraelu puutumatusse toob sulle tõenäoliselt kaasa kohtuasja, mille sa kaotad. Võita võid sa vaid juhul, kui eraelu puutumatuse rikkumine on põhjendatav avaliku elu tegelase kahepalgelisuse, ebamoraalsuse või tema poolt sooritatud kuriteo paljastamiseks. Kui lähed aga normaalse isiku (toon näiteks Aarne Üksküla) eraelu vastu tema tahtmist igal sammul jäädvustama, siis pole sul minu hinnangul kohtuasja korral mingit lootustki! |
Ma olen seda enda nahal proovinud ja pole vitsa saanud. Okei, too mulle Eesti kohtupraktikast näiteid, kus hageja on võitnud eraelu puutumatuse rikkumise kaasuse ja mina toon sulle iga ühe vastu kaks vastupidise lahendiga kaasust... ee, tehes otsa lahti tuleb mulle kõigepealt meelde Martin Müürsepa hagi Eesti Ekspressi vastu seoses sellega, et viimane rikkus ta eraelu puutumatust, kirjutades loo sellest, et Müürsepp otsib omale naist. Müürsepp loomulikult kaotas, kuna ta on avaliku elu tegelane.
Eksid! Isegi Vändra-Avelil on õigus privaatsusele. See on tema põhiseaduslik õigus (§26). Ja isikuandmete kaitse seaduse alusel saab Vändra-Aveli keelata isegi nende isikuandmete edaspidise avalikustamise ja nende isikuandmete töötlemise, mille kohta ta varem on avaldamiseks/töötlemiseks nõusoleku andnud (isikuandmete kaitse seaduse §11 lg3 ja 4). |
Ega ikka ei eksi küll. Igal inimesel on õigus privaatsusele nagu igal inimesel on õigus vabadusele, ainult et mõne inimese jaoks on vabadust vaid kümne ruutmeetri jagu ja mõnele on privaatsust vaid hästi varjatud saladuste näol. Sorry, aga su viimase postituse viimane lõik on absurdne jama. Jäta see isikuandmete kaitse seadus nüüd rahule ja katsu suuremat pilti näha. Tutvu näiteks Eesti ajakirjanduseetika koodeksiga ja loe ajalehti. Ei ole sel Vändra-Avelil mingit teoreetilist õigust ega praktilist võimu öeldu avaldamist/töötlemist jne keelata või käskida. Isikuandmete kaitse seadus ei reguleeri avaliku elu tegelaste kajastamist meedias!
|
|
Kommentaarid: 11 loe/lisa |
   |
1 :: |
10 |
|
tagasi üles |
|
 |
vull
HV veteran
|
26.02.2009 02:30:56
|
|
|
räägib küll kuna see käib sinna kõige üldise alla. samamoodi nagu "jms" mu tekstis......
point on selles et see seadus ei keela sul avalikus kohas pildistamist. pigem piirab isikuandmete liigset levitamist(töötlemist) ja tagab inimeste eraelu puutumatuse, õigused jne(paragrahv 1!). senimaani on see paras filosoofia, kuni hakatakse lahkama konkreetset juhtumit.
oma pilte ei pea sa ka kustutama kuna keegi x seda niisama nõuab. võib ainult piirata selle edasist levikut. a kuna reaalset karistust nagunii avalikus kohas pildistamise eest ei saa(mõni ettekirjutus võib tulla), siis pole mõtet edasi filosofeerida.
<cut>
   |
43 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
26.02.2009 03:18:18
|
|
|
Hendrique kirjutas: |
On võimalik tõmmata piir. Tõsi, piir on kohati hägune. Tänases ajakirjanduspraktikas on avaliku elu tegelane see, kes on ise meedia tähelepanu otsinud ja seda ka pälvinud. Piiri hägusus seisneb selles, et kuidas käsitleda inimesi, kes ei ole ise meedia tähelepanu otsinud, kuid on siiski selle osaks saanud. Vändra-Aveli, Tõehetke-Lilit jms on avaliku elu tegelased. Siin pole üldse oluline kes nad sinu või minu või kellegi teise arvates on. Isikuandmete kaitse seadust käsitled sa praeguses kontekstis valesti, samuti on väär su käsitlus ajakirjanduslikest eesmärkidest ning tundub, et kokkuvõttes ajakirjandusest, selle toimimismehhanismidest, regulatsioonist ja praktikast üldse. |
Vaata, on ikka küll oluline, kas pildistaja arvates on isik avaliku elu tegelane või mitte! Eriti siis, kui sa ütled, et avaliku elu tegelasi võib piiramatult pildistada, aga tavaliste inimeste puhul kehtivad piirangud. See, keda pildistaja arvab avaliku elu tegelaseks, on selle juures võtmeküsimus!
Ja kuna see piir on ikka väga, VÄGA hägune, siis ei saa sinu pakutud põhimõte kehtida. Sest selle järgi saaks avaliku elu tegelaseks lugeda kõik isikud, kes on mingil viisil meediasse pääsenud (ega siis ainult oma lollusega liputajaid avaliku elu tegelasteks nimetada saa), ilmselt ka kõik avaliku võimu teostajad, ühiskondlike organisatsioonide liikmed, kultuuritegelased, sportlased jne jne. Ja kui kaua kestab avaliku elu tegelase staatus? Igavesti? Kas see käib ka tema hõimlaste ja sugulaste kohta (presidendiproua, presidendi lapsed ja lapselapsed jms)? Kuna seda piiri ei ole ühegi õigusaktiga määratud, siis sellist piiri ei eksisteeri ja ei saa eksisteerida seadust, mis kehtiks ainult (konkreetselt määratlemata) avaliku elu tegelaste või siis vastupidi, just ülejäänute kohta. See oleks vastuolus õigusriigi põhimõttega.
Ma olen seda enda nahal proovinud ja pole vitsa saanud. Okei, too mulle Eesti kohtupraktikast näiteid, kus hageja on võitnud eraelu puutumatuse rikkumise kaasuse ja mina toon sulle iga ühe vastu kaks vastupidise lahendiga kaasust... ee, tehes otsa lahti tuleb mulle kõigepealt meelde Martin Müürsepa hagi Eesti Ekspressi vastu seoses sellega, et viimane rikkus ta eraelu puutumatust, kirjutades loo sellest, et Müürsepp otsib omale naist. Müürsepp loomulikult kaotas, kuna ta on avaliku elu tegelane. |
Vähe oled siis proovinud! Sinu Müürsepa naiseotsimise lugu ei ole pädev näide. Kui keegi kirjutaks iga nädal Müürsepa naiseotsingutest, sest tema "süda himustab" selle teema valgustamisega tegeleda, siis saaks ta kohtus kindlasti kaotuse osaliseks. Ühekordne kirjutis võib ju tõesti käia "ülekaaluka avaliku huvi" alla, mis "ei kahjusta liigselt subjekti õigusi".
Ma ei ole Eesti kohtupraktikat väga jälginud. Kuna kehtiv isikuandmete kaitse seadus on jõus olnud vaid natuke üle ühe aasta, siis arvestades meie kohtute aeglust ei saagi lahendite hulk arvestatav olla. Seega ma ei näe põhjust sulle isegi mõnd näidet otsima hakata.
Aga ma võin kihla vedada, et kui sa teeksid blogi, kuhu paneksid pikema aja jooksul iga päev mitu fotot mõnest tuntud avaliku elu tegelasest tema eraeluliste toimingutega tegelemisest, kaotaksid sa kohtus kindlasti, kui subjekt asja kohtusse annaks.
Vändra-Aveli ei saa käskida kokku korjata kõik lehed, kus tema pildid sees on, kuid ta saab keelata enda isikuandmete edaspidise avalikustamise eesmärgil töötlemise ja avalikustamise. Vaid sellisel juhul, kui ta saab hakkama millegagi, mille puhul ülekaalukas avalik huvi õigustab eraelu puutumatuse riivet, võib vastu tema tahtmist tema isikuandmeid avalikustada.
Kui sa pead ennast nii kõvaks meheks, kes määrab, kus maalt mõni seadus kehtib ja kus mitte, siis pole mul mõtet sinuga vaielda. Sellisel juhul saab sind võibolla aidata teatav raviasutus. Vastasel korral palun viiteid õigusaktidele, mis sinu väiteid kinnitaksid. Lihtsalt mingi "laiema pildi" jutt ei veena!
Muide, millise isikuandmete kaitse seaduse kehtivusala piirava sätte alla sa oma väite "Isikuandmete kaitse seadus ei reguleeri avaliku elu tegelaste kajastamist meedias!" paigutaksid?
§ 1. Seaduse reguleerimisala ja eesmärk
(1) Seaduse eesmärk on kaitsta isikuandmete töötlemisel füüsilise isiku põhiõigusi ja -vabadusi, eelkõige õigust eraelu puutumatusele.
(2) Seadus sätestab:
1) isikuandmete töötlemise tingimused ja korra;
2) isikuandmete töötlemise riikliku järelevalve korra;
3) vastutuse isikuandmete töötlemise nõuete rikkumise eest.
§ 2. Seaduse kohaldamine
(1) Käesolevat seadust ei kohaldata, kui:
1) isikuandmeid töötleb füüsiline isik isiklikul otstarbel;
2) isikuandmeid üksnes edastatakse läbi Eesti territooriumi, ilma et neid andmeid Eestis muul viisil töödeldaks.
(2) Käesolevat seadust kohaldatakse kriminaalmenetlusele ja kohtumenetlusele menetlusseadustikes sätestatud erisustega.
(3) Käesolevat seadust kohaldatakse isikuandmeid sisaldava riigisaladuse töötlemisele, kui see tuleneb:
1) 1990. aasta 19. juulil allakirjutatud konventsioonist, millega rakendatakse 14. juuni 1985. aasta Beneluxi Majandusliidu riikide, Saksamaa Liitvabariigi ja Prantsuse Vabariigi valitsuste vahel sõlmitud Schengeni lepingut kontrolli järkjärgulise kaotamise kohta nende ühispiiridel (Schengeni konventsioon) või
2) 1995. aasta 26. juulil vastuvõetud Euroopa Liidu lepingu artiklil K.3 põhinevast Euroopa Politseiameti konventsioonist (Europoli konventsioon).
Minu arusaama järgi sellist välistust pole!
Üldiselt mulle tundub, et tänapäeva nooruse arusaamised õigussüsteemist on äärmiselt puudulikud. Minu asi ei ole seda lünka täita ja ma lõpetan siin teemas kommenteerimise. Kurb lihtsalt kui mingid "suurema pildi" vennad oma libateadmistega noori ja rohelisi eksiteele ajavad. Soovitan isikuandmete kaitse seaduse tõlgendamise küsimustega pöörduda kas andmekaitseinspektsiooni või õiguskantsleri poole. Need mõlemad saavad anda ametliku seisukoha konkreetse probleemi kohta tõstatatud konkreetsele küsimusele. Mina olen eraisik ja minu tõlgendused ei ole ametlikud.
|
|
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|