Avaleht
uus teema   vasta Raud »  Protsessorid »  Mäluprobleemid... märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
hashi
Kreisi kasutaja

sõnum 22.08.2008 12:52:12 Mäluprobleemid... vasta tsitaadiga

Heips!
Ei oska aimatagi, kas tegu minu või arvuti mälu ja mõistusega icon_wink.gif

Nimelt on 4x 512MB DDR2 mälu ja tööle ma neid koos ei saa. Proovitud erinevate emaplaatidega(Gigabyte GA-965G-DS3 ja ASRock 4CORE1333-GLAN/M, 4CORE1333-FULLHD). Spetsifikatsioonide järgi peaksid kõik plated igas asendis neid mälusid "sööma".
Tegu siis PQI 2x 512MB PC-5300 667MHz 32x8 CL4 ja 2x 512MB PC-5300 667MHz 32x8 CL5 Single-Side DDR2 klotsidega. Proovitud erinevates ja erineva/vahelduva asetusega slottides, kuid koos nad tööle mul ei hakka. Arvuti kas ei võta üleüldse pilti ette(piuksu ka ei tee) või kui mingigi pildi ette saab, siis BIOS arvab, et slottides on erineva mahuga mälud(ühtedes 521MB ning teistes 256MB). Memtest loobib sellisel juhul loomulikult ainult erroreid. Kui aga mälusid eraldi testida, siis on kõik korras, ei mingeid vigu. Näiks nagu üle kahe sloti mälusid ei suudaks emaplaat/BIOS "omaks võtta". Olen proovinud nii, et sama kanali pääl on erineva CL-iga kiibid ja ka nii et sama CL-iga kiibid on ühe kanali pääl, kuid tolku ikka mitte miskit icon_sad.gif

Siit siis küsimus suurele ringile - kas tegu on minu mõistuse anomaaliaga või ongi nii, et erinevate CL-idega DDR2 mälu-kiibid koos ei funktsioneeri?

Kommentaarid: 32 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 30
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
WäntWõll
make.believe
WäntWõll

sõnum 22.08.2008 14:02:03 vasta tsitaadiga

Ei pruugi tõesti icon_idea.gif
Aga proovi panna CL4 mälud algselt sisse ja bioses muuda ära CL5-ks,siis laksa teised järgi
Kommentaarid: 374 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 2 :: 300
tagasi üles
hashi
Kreisi kasutaja

sõnum 22.08.2008 16:01:01 vasta tsitaadiga

wanawoll kirjutas:
Ei pruugi tõesti. Aga proovi panna CL4 mälud algselt sisse ja bioses muuda ära CL5-ks,siis laksa teised järgi
Probleem ka selles, et ma ei suuda tuvastada mingil moel, kummad klotsid on CL4 ja kummad CL5 - mingeid täpsustavaid kirjasid/tähistusi neil pääl ei põle icon_sad.gif
tagasi üles
WäntWõll
make.believe
WäntWõll

sõnum 22.08.2008 16:32:29 vasta tsitaadiga

Kui sisse panna siis AUTO seades võtavad nad oma õige SPD,mida peaks Win-i all nägema muredetta icon_idea.gif
tagasi üles
hashi
Kreisi kasutaja

sõnum 23.08.2008 10:33:00 vasta tsitaadiga

wanawoll kirjutas:
Kui sisse panna siis AUTO seades võtavad nad oma õige SPD,mida peaks Win-i all nägema muredetta icon_idea.gif
Mmm... äkist nimetad ka mõne tarkvara/utiliidi, millega aktuaalset CL-i näha saab? Senised proovimised erinevate vahenditega(SystemInfo, Everest, CPUZ jms) näitavad kõiki võimalikke emaplaadi/BIOS-i poolt toetatavaid CL seadeid(270MHz, 400MHz ning neile vastavaid mäluseadete väärtusi).
tagasi üles
laurx
HV Guru
laurx

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 23.08.2008 10:39:30 vasta tsitaadiga

tsitaat:

et erinevate CL-idega DDR2 mälu-kiibid koos ei funktsioneeri

nii ongi. bios peab neile kõigile andma timingud, mil nad töötavad, ilmselt ei ole neil mäludel sellist ühist nimetajat.
kunagi üritasin saada tööle yhte masinat kolme 256 se kiviga.. andis kompunnida enne, kui stabiilse koosluse sain. halvimal jhul ei postind plaat, siis sain sinist suvaliselt..

WäntWõll
make.believe
WäntWõll

sõnum 23.08.2008 13:07:32 vasta tsitaadiga

hashi, >Mis jutt see siis nüüd on icon_eek.gif
CPU-Z näitab sulle aktiivset spd

Kui on CL4 sees siis näitab seda,kuna mobo tõmbab auto seades mälud käima nagu on nede ette antud väärtused icon_idea.gif
Kui CL5 kit sees siis CL5 väärtustega.
tagasi üles
hashi
Kreisi kasutaja

sõnum 26.08.2008 14:54:39 vasta tsitaadiga

wanawoll kirjutas:
hashi, > Mis jutt see siis nüüd on? CPU-Z näitab sulle aktiivset spd[kärtz...]Kui on CL4 sees siis näitab seda,kuna mobo tõmbab auto seades mälud käima nagu on nede ette antud väärtused. Kui CL5 kit sees siis CL5 väärtustega.
No-nääd-siis - kõik genitaalne või seesamunegi geniaalne on ime-lihtne icon_wink.gif
Mina sobrasin selle CPUZ SPD tab-il ja uudistasin säälseid väärtusi, mälu-tab'i aga unustasin sootuks vaadata. See selleks...
Paraku ei aidanud selle CPUZ mäluväärtuste uurimine mind mitte raasugi edasi ega lahendanud ka probleemi - jama jätkub samas vaimus ning kord on "vestmann all ja piibeleht peal, kord vastupidi" icon_sad.gif

Nimelt raporteerib CPUZ ver.1.46 mõlema mälu-klotsi paari puhul, et tegu on CL5-ga, kuid kõiki koos kasutades nad arvutit tööle panna ei suuda või hangub masin mõne minuti jooksul nigu eelmistes postitustes olen kirjeldanud.

Loomkatseid tegin ASRock G31 (4CORE1333 -GLAN/M) emaplaadil BIOS-i default sätetega ehk siis:
Memory Remapping - Disabled
DRAM Frequency - Auto
Flexybility - Disabled
CAS Latency - Auto
RAS-to-CAS - Auto
Precharge - Auto
Activate Precha - Auto
Lisaksin juurde, et kasutan emaplaadile integreeritud graafikat, Auto Mode-s, DVMT (Dynamic Video Memory Technology) on samuti Auto ning DVMT/FIXED Memory on häälestatud maksimaalseks.
Toitepingetesse puutuv on autumaagiline, seega välistaks ka OC võimaluse.

Kirjeldan siinkohal, mida CPUZ mälu-kiipide kohta arvas:
PQI Corp
PC2-5300 (333MHz)

SPD Timings Table
200MHz - 3.0-3-3-9-12 @ 1.8V
266MHz - 4.0-4-4-12-16 @ 1.8V
333MHz - 5.0-5-5-15-20 @ 1.8V

Memory Timings @ Dual Cannel
DC Mode - Symmetric
DRAM Freq - 332.4MHz
FSB:DRAM - 3:5
CL - 5.0 clocks
tRCD - 5 clocks
tRP - 5 clocks
tRAS - 15 clocks
CR - 2T
Ja seda kõike vaatamata sellele, millistes slottides klotsid on, kas kombineerin omavahel erinevaid paare jne. Kui aga kasutan kõiki slotte, arvuti tööle ei hakka.

Vägisi jääb mulje, et pean vist ise mõnesse kompetentsesse raviasutisse kontrolli minema või... (loe: wanawoll'i allkirja) icon_wink.gif icon_biggrin.gif

EDIT: lisaksin siia veel VIITE, kus on näha, et kõigi eelduste kohaselt PEAKS tegu olema CL4 mäludega. Vähemalt üks komplekt. Teise ostsin samas mõni aeg hiljem ja tol korral CL4 klotse enam saada põlnd ning pidin rahulduma CL5 moodulitega. Kuna mälud olid algselt mõeldud erinevates arvutites kasutamiseks, siis probleem puudus. Nüüd aga tahaksin neid kasutada samas masinas, kuid seni pole ma sellega hakkama saanud.

viimati muutis hashi 26.08.2008 15:06:06, muudetud 1 kord
tagasi üles
jnt
HV Guru
jnt

sõnum 26.08.2008 15:01:57 vasta tsitaadiga

a pane 2 mälu vms sisse ja säti bios'ist kõik manuaalselt nii, nagu näitab ka cpuz, kui masina tööle saad. Ja siis proovi kõikide mäludega korraga. Ehk aitab.
Kommentaarid: 110 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 0 :: 102
tagasi üles
WäntWõll
make.believe
WäntWõll

sõnum 26.08.2008 15:02:00 vasta tsitaadiga

Ok pikk jutt si** jutt,aga ma ei lugenud kuskilt välja,et kas sa proovisid üldse ainult CL4 klotse käsitsi CL5 peale tööle panna või mitte icon_question.gif icon_idea.gif
Seepärast et kui sa annad neile suurema(ehk lõdvema) väärtuse ette ei tohiks hiljem sama väärtusega klotside lisamine lõppeda panges beer_yum.gif
Muidugi võib juhtuda...
Kui sa paned käsitsi juba olemas olevad CL5-te kõrvale CL4-jad,siis peabki asi panges olema,kui CL5 klotsid ei kannata CL4 spd
tagasi üles
laurx
HV Guru
laurx

sõnum 26.08.2008 15:03:05 vasta tsitaadiga

konkreetse plaadi ehk kiibistiku kohta mingit väikses kirjas juttu ei ole stiilis, et kõiki slotte ei saa teatud tingimustel kasutada blabla.. ?
hashi
Kreisi kasutaja

sõnum 26.08.2008 15:21:01 vasta tsitaadiga

wanawoll kirjutas:
Ok pikk jutt si** jutt,aga ma ei lugenud kuskilt välja,et kas sa proovisid üldse ainult CL4 klotse käsitsi CL5 peale tööle panna või mitte?[kärtz...] Kui sa paned käsitsi juba olemas olevad CL5-te kõrvale CL4-jad,siis peabki asi panges olema,kui CL5 klotsid ei kannata CL4 spd
Ei. Käsitsi mingeid väärtusi BIOS-ile ette kirjutama ei hakanud, kuna mul pole selles osas absoluutselt mingeid kogemusi icon_sad.gif
Siit tulenevalt siis ka küsimused - kas määran BIOS-i mälude seadetes CL5 väärtused, mis CPUZ ette andis? Remapingu, Flexibility, Precharge ning selle aktiveerimise jätan puutumata? DRAM Frequency peaksin siis vast 1:2 seadma(kui BIOS võimaldab)? CAS Latency ja RAS-to-CAS panen mõlemad 5?
Ja nii saama???

to laurx: ei manuaalis ega ka emaplaadi tootja kodukal ma midagi sellekohast seni leidnud pole, isegi hästi pisikeses kirjas mitte. Oleks siis tegu ühe ja sama tootja plaatidega - ei ASRock-i ega ka Gigabyte ei suutnud mõlemaid mälu-komplekte koos jooksutada.

tagasi üles
WäntWõll
make.believe
WäntWõll

sõnum 26.08.2008 15:22:07 vasta tsitaadiga

hashi, Kuna sa kogemusi omada ei soovinud algselt,siis olen proovinud sulle 3 posti asja selgitanud ja kõik sellest on läinud tühja icon_exclaim.gif thumbs_down.gif
Muidugi on vaja panna käsitsi,AUTO seades otsid tuult väljalt icon_razz.gif
Nüüd läheb tõmbab mobo juhendi onlinest ja süveneb koos tassi kohvi või õllega (kuidas keegi) thumbs_up.gif
tagasi üles
hashi
Kreisi kasutaja

sõnum 26.08.2008 15:45:11 vasta tsitaadiga

wanawoll kirjutas:
hashi, Kuna sa kogemusi omada ei soovinud algselt,siis olen proovinud sulle 3 posti asja selgitanud ja kõik sellest on läinud tühja
Mis teha - sa peaksid ju ise väga hästi teadma, et...(loe oma allkirja) icon_wink.gif

wanawoll kirjutas:
Muidugi on vaja panna käsitsi, AUTO seades otsid tuult väljalt
Kuna mul polnud aimugi, kumb mooduli-komplekt on CL4, kumb CL5, siis ei suutnud ma ka leida põhjust, miks ja millistel tingimustel süsteem hangub. Et probleem mälude erinevusest on tingitud, seda taipasin, kuid...
wanawoll kirjutas:
Kui on CL4 sees, siis näitab seda, kuna mobo tõmbab auto seades mälud käima nagu on nede ette antud väärtused. Kui aga CL5 kit sees, siis CL5 väärtustega.
...ei näita ju või pean ma tõepoolest minema ravile. Kuigi mu jutt oli pikk ja "sedapsi", üritasin ju selgitada, et mõlema moodulikomplekti kasutamisel BIOS-i algseadetega(auto) väitis CPUZ, et tegu on CL5 moodulitega.

wanawoll kirjutas:
Nüüd läheb tõmbab mobo juhendi onlinest ja süveneb koos tassi kohvi või õllega(kuidas keegi)
Juhend on olemas ka off-lines(kaasasolnud CD-l), õllet ei tarbi, kuid kohvi joon mitme mehe eest(vbolla ongi minu probleem sellest tingitud). Eks ma's üritan veits süvenenumalt mälude paigaldamise ja kasutamise lõiku uurida icon_wink.gif
tagasi üles
WäntWõll
make.believe
WäntWõll

sõnum 26.08.2008 16:48:51 vasta tsitaadiga

tsitaat:

ei näita ju või pean ma tõepoolest minema ravile. Kuigi mu jutt oli pikk ja "sedapsi", üritasin ju selgitada, et mõlema moodulikomplekti kasutamisel BIOS-i algseadetega(auto) väitis CPUZ, et tegu on CL5 moodulitega.

Siis panedki käsitsi timmid 5.5.5.15 ja hakakd proovima,kuna seljuhul sa välistad erinevate SPD väärtustega mälude käimamineku thumbs_up.gif
Ära veel alla anna icon_lol.gif
tagasi üles
hashi
Kreisi kasutaja

sõnum 27.08.2008 10:54:19 vasta tsitaadiga

wanawoll kirjutas:
Siis panedki käsitsi timmid 5.5.5.15 ja hakakd proovima, kuna sel juhul sa välistad erinevate SPD väärtustega mälude käimamineku. Ära veel alla anna
Siis paningi ning annan siiski alla icon_sad.gif

Ühel juhul võttis arvuti pildi ette, kuid Vista arvas, et miskit on väegade s*taste ja jäigi rebootima(isegi seif mõudi ei suutnud käima vedada) ning plaadilt repairi käivitamisel läks "näost siniseks". BIOS väitis, et slottides on 2x 512MB ja 2x 256MB moodulit. Loomulikult oli mälutest paksult vigu täis.

Teisel juhul aga tuli külmalt käivitades ette BIOS-i laadimispäis, kuid tekst vahetas pidevalt sümboleid ja need olid täiesti suvalised, ASCII kooditabeli äärest ääreni. Ja sinna ta hangus - ei edasi ega tagasi. Reset nupule vajutades ei võtnud aga enam piltigi ette. Testida loomulikult põlnd sellises seisundis midagi.

Siinkohal on minul nende mäludega tegelemiseks igatahes mõistus otsas, kopp ees ja panen homseks tohtri juurde aja kinni.

Ausalt-öeldes ma selle CPUZ väidetavat eriti ei usaldaks - mu koduse arvuti mälukiibid jooksvat 200MHz ja timmid olevat 3-3-3-9, kuigi reaalselt on slottides NEED moodulid.

tagasi üles
laurx
HV Guru
laurx

sõnum 27.08.2008 14:07:08 vasta tsitaadiga

müü oma pulgad maha ja osta siis identsed asemele.. mis sa jaurad nendega.
hashi
Kreisi kasutaja

sõnum 27.08.2008 15:46:35 vasta tsitaadiga

laurx kirjutas:
müü oma pulgad maha ja osta siis identsed asemele.. mis sa jaurad nendega.
Seda ilmselt teha tulebki. Mötsin, et püüan olemasolevad ära kasutada, kuid ilmselt ei saa ma sellega hakkama.
Loeksin selle teema-arenduse lõppenuks, kuigi üks sarnane probleem on täna juba lisandunud. Tea, kas peaks senistele kogemustele tuginedes talle ka müümist soovitama? icon_wink.gif

Aga tänud kõigile kaasa-elajatele ja toetajatele icon_smile.gif

tagasi üles
laurx
HV Guru
laurx

sõnum 27.08.2008 15:55:01 vasta tsitaadiga

mida rohkem liiste, seda raskem k2ima saada.. paraku.
hashi
Kreisi kasutaja

sõnum 29.08.2008 11:38:57 vasta tsitaadiga

laurx kirjutas:
mida rohkem liiste, seda raskem k2ima saada.. paraku.
Paraku - "saaga" jätkub... icon_sad.gif

Pistsin sisse 2 uhi-uut 1024MB PC2-6400(800MHz) liistu (Double Side) ja BIOS arvab(default seadetes), et need on 667MHz. BIOS on viimane saadaolev. See selleks...
Panen need siis kenaste 800MHz pääl tööle(muud mälu-parameetrid jätan BIOS-is AUTO), kuid siis läheb Vista mõne aja töötamise pärast "näost siniseks" nigu tekiks õhupuudus ja teatab, et mäluviga ning kogu arvuti hangub. Mälutest sealjuures mingeid vigu ei tuvasta - ei automaat-seadistuste juures, kui BIOS arvab, et 667MHz moodulid on kasutusel, ega ka siis, kui ma käsitsi 800MHz ette annan.
Samas proovisin oma koduarvutites(GA-965G-DS3 ja 4CORE1333-FULLHD emaplaatidel) samu mooduleid ning nende BIOS-id tunnistasid ilma näppimiseta need koheselt PC2-6400 @ 800MHz liistudeks.

Vägisi kipub jääma mulje, et kas on konkreetse emaplaadi MCH(Memory Controller Hub) vigane või paneb lihtsalt Vista mäluhaldur "villast" ning peaksin clean installi sellele tegema. Installisin Vista siis, kui masinas oli 2x 2048MB PC2-6400 @ 800MHz mälud sees(need tunnistas BIOS @ default kenaste 800MHz mooduliteks). Äkist see(Vista) ei saa nüüd enam "asjale pihta", ku mälu vähem on? icon_rolleyes.gif

Või on tegu hoopiski mingi 64*8 vs 128*8 jne vms juraga? Igatahes manuaal ei kõssa selle koha päält küll essugi ning kaasaegsed mäluhalduse kiibid peaksid vast kõik-võimalikke "klotse" suutma probleemideta tuvastada ja oskama neid juhtida shocking.gif

Mäs te arvate, mhh?

tagasi üles
jnt
HV Guru
jnt

sõnum 29.08.2008 12:04:57 vasta tsitaadiga

hashi, aga äkki emaplaat üldiselt ei toetagi üle 667MHz'iseid mälusid, seega paneb 800MHz'ised mälud tööle 667MHz peal... Kas 667MHz peal on asi stabiilne muidu?
Kommentaarid: 110 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 0 :: 102
tagasi üles
Mihkel.
HV Guru
Mihkel.

sõnum 29.08.2008 12:08:29 vasta tsitaadiga

jnt kirjutas:
hashi, aga äkki emaplaat üldiselt ei toetagi üle 667MHz'iseid mälusid, seega paneb 800MHz'ised mälud tööle 667MHz peal... Kas 667MHz peal on asi stabiilne muidu?

hashi kirjutas:
(need tunnistas BIOS @ default kenaste 800MHz mooduliteks)

icon_wink.gif
Kommentaarid: 91 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 81
tagasi üles
hashi
Kreisi kasutaja

sõnum 29.08.2008 12:27:50 vasta tsitaadiga

jnt kirjutas:
Vaata ise -> 4CORE1333-GLAN/M ja püüa ka eelnevat tähelepanelikumalt lugeda icon_wink.gif
Esialgu tundub, et on küll stabiilne, kuid tahaks asjast võtta "kõik, mis tootja poolt lubatud" ehk teisiti-väljendudes - ikka "kogu (makstud)raha eest" icon_biggrin.gif

tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Raud »  Protsessorid »  Mäluprobleemid...
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.