praegune kellaaeg 20.06.2025 08:41:05
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Tanel
HV Guru

|
18.12.2007 13:50:14
|
|
|
Sults kirjutas: |
Tanel kirjutas: |
Sults, Jah, Eesti riik on kohustatud 1,3mln ID-kaardi eest maksma üle 300mln krooni.
Kuid minu arvates on see projekt juba ammu tagasi teeninud, nii otseste (majanduslik sääst) kui kaudsete (tunnustus e-riigile, investeeringute kasv jne) kaudu. Tehnoloogia arendamine ja inimeste harjumuste muutmine nõuab ohvreid ja 300 mln krooni on arvestades kogu Eesti majandust ikka pisku. |
Mis sa sellega öelda tahad? Et las aga jagatakse trummipõrina saatel maksumaksja sadu miljoneid vasakule ja paremale, peaasi, et saaks trummi põristada? |
imo ei ole tegemist trummipõristamisega, kui riik ja kümned tuhanded inimesed sellest kasu saavad ja eeldatavasti veel kümneid tuhandeid lisandub
Sul on võimalik oma meelsust üles näidata valimistel, ja hääletada nende vastu, kes toona selle otsuse Riigikogus vastu võtsid. Mina olen igatahes selle toonase ettenägeliku otsusega rahul .
|
|
Kommentaarid: 465 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
12 :: |
7 :: |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
18.12.2007 14:05:34
|
|
|
tsitaat: |
Ühe sertifikaadi uuenduse maksumus oli minu mälu järgi ka 300 kr ringis (ärge tulge seletama, et tasuta on! Riik maksab Sertifitseerimiskeskuse AS-le kõik kenasti maksumaksja rahast kinni!).
|
Paluks tõestust! Muidu taandub su jutt väärtusetule "naised saunas rääkisid" laimule. |
Paraku on enamus sinu ja teiste ID-kaardi toetajate jutt siin nagu tüüpiline "naised saunas rääkisid". Kas sa ise ei oska riigieelarve dokumente rahandusministeeriumi lehelt üles leida või sellekohaseid kirjutisi netist? Mina kasutan selleks Googlet, soovitan teil ka proovida!
http://www.parnupostimees.ee/011006/esileht/10068042.php
Siiski väljendasin ennast enne valesti: üks uuendamine maksab hinnakirja järgi 90 kr. Kuna 10 aastase perioodi jooksul tuleb 3 korda sertifikaate uuendada, saabki kaardi kehtivusaja jooksul kokku 3x90=270 ~ 300
Muuseas, 307+270>>500, aga selle ID-kaardi kuludesse lisanduvad veel muud kulud.
viimati muutis Sults 19.12.2007 14:02:12, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 38 loe/lisa |
   |
0 :: |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
18.12.2007 14:21:12
|
|
|
Siiski väljendasin ennast enne valesti: üks uuendamine maksab hinnakirja järgi 90 kr
|
ehh, see 90 krooni on pankade teenustasu.
Sertifikaatide uuendamine SK lehel on siiski tasuta.
Ja uuemad sertifikaadid kehtivad 5 aastat.
_________________ Hinnavaatlus.ee - leia parim hind!
HV valuutakalkulaator |
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
18.12.2007 14:24:22
|
|
|
Siiski väljendasin ennast enne valesti: üks uuendamine maksab hinnakirja järgi 90 kr
|
ehh, see 90 krooni on pankade teenustasu.
Sertifikaatide uuendamine SK lehel on siiski tasuta.
Ja uuemad sertifikaadid kehtivad 5 aastat. |
Kas ma seinaga räägin või?
Ka KMA võtab selle 90 kr, kui kehtivuse lõpuni on enam kui 105 päeva jne. ning ülejäänud sertifikaatide (ka see online uuendamine) eest tasub riik maksumaksja raha eest SK arvele ise.
viimati muutis Sults 18.12.2007 14:27:22, muudetud 1 kord |
|
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
18.12.2007 14:27:20
|
|
|
Ka KMA võtab selle 90 kr, kui kehtivuse lõpuni on enam kui 105 päeva jne.
|
kes sul käsib viimasel minutil uuendada
Inimestel, kellel on PIN-koodid kadunud, on kasulikum KMAsse minna. Erinevalt pankadest ei pea seal PIN-koodide ümbriku eest 90kroonist teenustasu maksma, kuid seda ainult siis, kui sertifikaadid on aegunud või 105 päeva jooksul aegumas. |
Ülejäänud sertifikaatide eest tasub riik maksumaksja raha eest SK arvele ise. |
seda ma ei lugenud sealt välja, millel su andmed põhinevad?
|
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
18.12.2007 14:32:16
|
|
|
|
kes sul käsib viimasel minutil uuendada  |
enam kui 105 päeva on just vastupidi, varajane uuendamine. Kas sa ise ka aru saad, mida sa kirjutad?
Inimestel, kellel on PIN-koodid kadunud, on kasulikum KMAsse minna. Erinevalt pankadest ei pea seal PIN-koodide ümbriku eest 90kroonist teenustasu maksma, kuid seda ainult siis, kui sertifikaadid on aegunud või 105 päeva jooksul aegumas. |
Ülejäänud sertifikaatide eest tasub riik maksumaksja raha eest SK arvele ise. |
seda ma ei lugenud sealt välja, millel su andmed põhinevad?  |
Minu andmed põhinevad sellel, et kuigi ma ei ole olnud ID-kaardi otsustajateringis, olen viibinud üritustel, kus kõike ID-kaardiga seonduvat enne laiemale avalikkusele jõudmist tutvustatakse. Kuigi need üritused ei andnud väga täpset pilti, sest need olid enne lõpliku otsustamist, tean ma asja tagamaid hästi. Seetõttu oskan meedias avaldatud kildudest pildi paremini kokku panna, kui nn tavalugeja.
vt http://www.sk.ee/pages.php/0202040102,674
viimati muutis Sults 19.12.2007 14:02:18, muudetud 2 korda |
|
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
18.12.2007 14:34:20
|
|
|
|
kes sul käsib viimasel minutil uuendada  |
enam kui 105 päeva on just vastupidi, varajane uuendamine. Kas sa ise ka aru saad, mida sa kirjutad?
. |
küll sulle meeldib tähti närida
Loomulikult ma pidasin silmas õigeaegset uuendamist.
|
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
18.12.2007 14:36:01
|
|
|
Minu andmed põhinevad sellel, et kuigi ma ei ole olnud ID-kaardi otsustajateringis, olen viibinud üritustel, kus kõike ID-kaardiga seonduvat enne laiemale avalikkusele jõudmist tutvustatakse. Kuigi need üritused ei andnud väga täpset pilti, sest need olid enne lõpliku otsustamist, tean ma asja tagamaid hästi. Seetõttu oskan meedias avaldatud kildudest pildi paremini kokku panna, kui nn tavalugeja.
|
Siis sa peaksid teadma, kas seal konkreetselt räägiti sellest, et riik maksab Sertifitseerimiskeskusele 90 krooni iga sertifikaadi uuenduse eest? Täitsa siiralt huvitab, sest varem pole sellest kusagil lugenud
|
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
18.12.2007 14:42:38
|
|
|
|
Siis sa peaksid teadma, kas seal konkreetselt räägiti sellest, et riik maksab Sertifitseerimiskeskusele 90 krooni iga sertifikaadi uuenduse eest? Täitsa siiralt huvitab, sest varem pole sellest kusagil lugenud  |
http://www.sk.ee/pages.php/0202040102,674
3. detsembril 2004 sõlmiti Siseministeeriumi ja AS-i Sertifitseerimiskeskus vaheline kokkulepe, mille alusel hakkab riik tasuma ID-kaardil olevate sertifikaatide uuendamise eest, mille 3-aastane kehtivusaeg lõppeb. Seega on ID-kaardi sertifikaatide uuendamine kaardiomanikule tasuta |
Täpne summa vt siseministeeriumi eelarve realt
viimati muutis Sults 19.12.2007 14:02:25, muudetud 1 kord |
|
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
18.12.2007 15:07:27
|
|
|
Ja uuemad sertifikaadid kehtivad 5 aastat. |
http://www.sk.ee/pages.php/0202040102,674:
Uuendatud sertifikaat kehtib kolm aastat, kuid mitte kauem kui isikutunnistuse kehtivusaeg. |
viimati muutis Sults 19.12.2007 14:02:34, muudetud 1 kord |
|
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
18.12.2007 15:54:27
|
|
|
Sults, huvitav, ühes teises ametlikus allikas on aga toodud:
Pärast 1.01.2007 taotletud isikutunnistuse (ID-kaardi) ning sellele kantud sertifikaatide kehtivusaeg on viis aastat. Kuna nii kaardi kui ka sellele kantud sertifikaatide kehtivusaeg on sama, siis puudub vajadus sertifikaatide uuendamiseks.
Enne 1.01.2007 taotletud isikutunnistuse kehtivusaeg isikuttõendava dokumendina on kümme aastat ning sertifikaatide kehtivusaeg 3 aastat. Seega tuleb kaardi elektroonilisi funktsioone võimaldavaid sertifikaate iga kolme aasta tagant uuendada.
Muuseas, minu kaart on välja antud 2002 ja hiljuti 14.detsember sertifikaate uuendades on kehtivusajaks märgitud 21.03.2012, ehk natuke üle 4 aasta. Seega peale 2007 sertifikaate uuendades saab sertifikaatide kehtivusajaks 5 aastat, kuid mitte rohkem kui kaardi kehtivusaeg, mis minu näite puhul on 2012.a.
|
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
daddo
HV kasutaja

|
18.12.2007 17:14:28
|
|
|
1. Kas oled nõus, et asjatundmatutele isikutele digitaalse autentimisvahendi andmisega tekkis seni puudunud risk, et nad ID-kaarti valesti kasutades või hooletusest kellegi teise väärkasutada jättes annavad pahatahtlikule isikule võimaluse oma virtuaalse identiteedi kuritarvitamiseks? |
Selline võimalus on sümboolne. Nii nagu on võimalus, et inimesele autosse veljevõtit müües me riskime näiteks sellise asjaga, et kui ta otsustab lagedal platsil selle veljevõtme otse üles visata, siis võib ta ise sellega pihta saada. Ehk teoreeritiliselt võib absoluutselt erinevates eluvaldkondades mingi muidu head ja funktsionaalset asja vääralt kasutades end kahjustada. Küsimus on selles, et kas väikese koguse lollide pärast, tuleb ID-kaardi puhul mingit komejanti tegema hakata? Kas kaardile turvaelementide trükkimise asemel tuleb hakata sinna paigutama teksti, et kui sa oled väga paranoiline inimene, siis kohe peale kaardi kättesaamist söö PIN koodide ümbrik ära ja vasaraga purustka kiip?
2. Kas oled nõus, et valdav osa ID-kaardi omanikke pole siiani (enamasti juba rohkem kui ühe ID-kaardi sertifikaadi kehtivusaja) ühtki korda oma ID-kaarti elektroonilistes kanalites autoriseerimiseks või muudel ID-kaardi digifunktsioonidel (krüpteerimine, allkirjastamine) kasutanud? |
Sinu kõik argumendid põhinevad sellele, et sa loed e-teenuseid ID kaardi fundamentaalseks põhjaks. Sa ei suuda ette kujutada, et tegemist on kompleks lahendusega, millel on sadu muid kasutuskohti ja -viise. Kaasa arvatud isiku klassikalise tuvastuse, visuaalse tuvastamise viisil. Ja sa küll väitsid, et ma väidan sind öelnud asju, mida sa ei ole, siiski püüan veel kord. Ma küsin sinult, et mis on muude dokumentide puhul see õige "protsess", mille statistika näitab, kas asi on õnnestunud või mitte? ID-kaardi puhul on sinu silmis selleks e-teenuste pool. Unustades ära, et ID-kaart on ICAO standarditele vastav isikut tõendav dokument, mis avab sinu jaoks kogu Euroopa. Ehk kui selline ID-kaart oleks näiteks Portugalis, siis saad ju isegi aru, et et meie seisukohast on see kaart ikkagi portugallase isikut tõendav dokument. Tema mingid siseriiklikud lisad (tsiteerin sind: krüpteerimine, allkirjastamine) ei ole argumendiks, et öelda, Portugali ID-kaart on mõttetu.
Sa usud vist siiralt, et kui sellel kaardil poleks kahte sertifikaati, et siis:
a) see kaart oleks odav (aga ega ei oleks küll, nagu öeldud, kaart peaks olema ikkagi ICAO standardile vastav ja igal uuenduskuuril saama juurde tänapäevaseid turvaelemente)
b) kaardil poleks kiipi, mis teeks kaardi omakorda odavamaks (jälle sama teema - ICAO. Väga paljudel riikidel sisaldab ID-kaart ka juba samuti biomeetriat (rootslastel on on kaardis 2! kiipi, meie omale lisaks veel RFID..), meil hetkel on see veel vaid passi pärusmaa... Seega kaart sisaldaks ikkagi kiipi ja oleks sama kallis. Siis sa nutaks, et näed, sul ei lähe biomeetrilisi andmeid vaja jne...)
Kas sinu arvates peale sertifikaatide väljarookimist ID-kaardist lõpetataks sinna ka omaniku pildi lisamine lasergraveerimise teel nagu seda praegu tehakse, et dokument võltsimiskindlam oleks; materjal muudedakse selliseks, et kokkumurdmisel kaart puruneks kohe; kaart ei koosneks enam erinevatest kihtidest, kust mikroskoobiga saaks kaardi ehtsust kontrollida jne? Think twice!
3. Kas oled nõus, et ID-kaardi e-funktsiooni kandev osa (kiip+firmware+sertifikaadid) on kaardi juures kallim kui selle plastkest koos kujundusega? |
Ei ole. Loe eelmist punkti. Märksõnadeks "isikutunnistuse füüsilised turvaelemendid". Sest füüsiliselt pole see kaart orienteeritud mitte e-teenuseks, vaid rahvusvahelistele standarditele vastavaks ja tänapäevaselt võltsimiskindlaks isikutunnistuseks. Ja sellel on oma hind.
4. Kas oled nõus, et ilma e-funktsioonita kaart oleks selle võrra odavam ja kuivõrd enamik sunni korras kaela määritud kaardi e-funktsioone ei tarvita, oleks ilma e-funktsioonideta kaardi võimalus nendele, kes e-funktsioonidest ei hooli, hoidnud kokku päris kena kopika? |
Kahtlen siiralt. Nii nagu igasugused hulgi hanked ja suurtes kogused tehingud näitavad - hulgi on soodsam. Toome siin näiteks lahenduse sinu enda armastatud passi: riigil on raudpolt kindlalt kulukam üleval pidada erinevat liiki passe, nagu kodaniku pass, välimaalase pass ja diplomaatilised passid jne... Nende asemel võiks ju olla identse välimusega dokument, kus vaid näiteks seerianumbri 2 esimest tähte määraks selle liigi. Aga seda ei tehta ju... Ikka on passidel eri värvi kaaned... sisse trükitakse erinevad täpsustavad kanded, mis dokumendiga tegu jne...
Ja veel passi kohta: sa räägid rahva passiarmastusest tänapäevases kontekstis. Sellest hetkest, kus rahvas on oma harjumustes kinni. ID-kaart on aga sisuliselt viimase aastakümne kontseptsioon. Aga ma olen täiesti kindel, et kui kõrvutada neid aastaid, kus Eestimaal hakati (võõra riigi poolt...) passe alles välja andma, et siis olid olemas samasugused skeptikud - kellele ei meeldinud kaane värv, kellele riik, mis selle neile välja andis jne... Aga vaadakem tänapäeva - pass on elementaarne asi. Ja ka ID-kaart on seda, ühiskonna harjumus aga saabub pisut aeglasemalt.
   |
3 :: |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
18.12.2007 23:44:32
|
|
|
daddo kirjutas: |
Selline võimalus on sümboolne. Nii nagu on võimalus, et inimesele autosse veljevõtit müües me riskime ... |
Ma ei usu, et sa NII rumal oled, et pead gravitatsiooni mõju mitteteadjate hulka sama suureks, nagu seda on andmeturbe võhikute arv. Mina olen veendunud, et gravitatsioonieirajaid on ikka mitu suurusjärku vähem. Nad lihtsalt ei elaks piisavalt kaua...
Sinu kõik argumendid põhinevad sellele, et sa loed e-teenuseid ID kaardi fundamentaalseks põhjaks. Sa ei suuda ette kujutada.... |
Sina ei suuda ette kujutada mida ma loen või mida ma suudan ette kujutada. Sul on haiglane komme isiklikuks minna!
Ma küsin sinult, et mis on muude dokumentide puhul see õige ... |
Aga sa tee muude dokumentide kohta eraldi teema ja diskuteeri seal nendega, kes viitsivad seal sinu demagoogiat taluda!
Seega kaart sisaldaks ikkagi kiipi ja oleks sama kallis. |
No mida argumendid! Mis asja sa tarvitad?
Märksõnadeks "isikutunnistuse füüsilised turvaelemendid". Sest füüsiliselt pole see kaart orienteeritud mitte e-teenuseks, vaid rahvusvahelistele standarditele vastavaks ja tänapäevaselt võltsimiskindlaks isikutunnistuseks. Ja sellel on oma hind. |
Usu mind, kaarti aktsepteeritakse mitte e-kanalites kasutamiseks samaväärselt täisfunktsionaalse ID-kaardiga isegi siis, kui kiip täiesti küpse on. Seega pole see kiip ja selles olev info mingi turvaelement füüsilisele kaardile! ID-kaardi füüsilised turvaelemendid on nii viletsad, et igapäevakasutuses võiks sama hästi võltsitud kaardiga hakkama saada. Pass annab ID-kaardile vabalt silmad ette. Passi kaante vahele on suudetud peita isegi selliseid turvaelemente, mida tootjaga kokku lepitud pole (aafrika passivanapaber). ID kaardid näevad välja nagu keskmisest pisut paremal magnetkaardiprinteril prinditud kliendikaardid.
Nii nagu igasugused hulgi hanked ja suurtes kogused tehingud näitavad - hulgi on soodsam.... |
Riigihangetel võib vabalt juhtuda, et hulgi on kallim! Kui ikka mahud aetakse nii suureks, et teised tarnijad saab diskvalifitseerida, saab ainus pakkuja vabalt meelepärast hinda küsida, eriti, kui ostjaga eelnev kokkulepe olemas, kuidas tulusid jagatakse.
Poest hulgi (ploki, kasti või aluse kaupa) ostes on kaup enamasti odavam kui üksikmüügis. Samas, kui kogused on juba kümnetes tuhandetes, siis koguse edasiselt suurenemiselt miljonile ei saa kohe kuidagi sellist hinnavõitu, et kui kaardi tegelikke vajajaid on 10...100 tuhat, siis on hinnavõidu tõttu mõttekam võtta juba miljon kaarti. Pakun, et selliste mahtude juures on hinnavahe ühe kaardi kohta suurusjärgus maksimaalselt 5...10%. See ei õigusta kuidagi seda, et maksimaalselt 10% vajajate pärast sunnitakse ka ülejäänud 90% asja ostma. Pealegi, kui see ID-kaart on nii hea asi, pole probleem selle tegelikel kasutajatel ka kord 5...10 aasta jooksul 50 krooni enam maksta. Mina ise oleks küll meelsamini maksnud vabatahtliku elektroonilise funktsionaalsusega ID-kaardi eest. Nüüd tehti sellest minu jaoks Breznevi pakike, kus passi soovimisel tuleb poolvägisi ka ID-junni eest maksta. See määrab paljuski ka minu suhtumise.
... siin... armastatud... raudpolt... üleval... asemel...võiks... välimusega... esimest... seda... sisse... jne... |
Aruta seda probleemi kusagil mujal kellegi teisega edasi. Minule hakkab juba tunduma, et tegemist on meditsiinilise probleemiga. "passiarmastusest tänapäevases kontekstis"???
ühiskonna harjumus aga saabub pisut aeglasemalt. |
Mina küll loodan, et maksumaksja rahade sadades miljonites huugama panemisega rahvas kunagi päris ära ei harju. Need summad on nii suured, et asja peaks uurima KaPo ja süüdlased peaks pikalt trellitatud maailma seestpoolt uurima.
viimati muutis Sults 19.12.2007 14:02:41, muudetud 1 kord |
|
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
18.12.2007 23:57:11
|
|
|
Sults, ok, saame su vihast aru.
Aga fakt on see, et tegu on tehtud ja valik on langetatud.
Inimestel on võimalik oma meelsust üles näidata valimistel (mida ka sina loodetavasti teed)
Mis sinu jaoks optimaalne valik tulevikuks oleks?
ID-kaardid kehtetuks tunnistada jne?
HV valuutakalkulaator |
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
daddo
HV kasutaja

|
19.12.2007 04:34:24
|
|
|
Ega ma ka enam ei suuda...
Ma lihtsalt loodan, et need rumalakesed, keda Sults siin e-teenuste eest kaitsta proovib, traditsioonilisel, mitte-e moel, enam mitte kunagi petta ei saa. Et vanadel pensionäridel kortereid/maju välja ei petetaks jne... Natuke naiivne ootus, aga eesmärk on ju siiras!
Mis aga Sultsi puudutab, siis ma loodan, et tulevik on sulle helge... Kuigi on ilmselge, et igasuguste elektroonilistekanalite kasutamine suureneb.
Ja tegelikult oodakem edasi esimest tasemel ID-kaardi pettust.
Mina jään siiski eelkõige kartma kõikide dokumentidega tehtavaid traditsioonilisi (ja isikukoodiga tehtavaid) kurjustükke...
   |
3 :: |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
19.12.2007 11:33:42
|
|
|
Sults, ok, saame su vihast aru. |
Mis vihast? Ma ei ole vihane. Psühholoogiliselt on muidugi mõistetav, et pead endaga eriarvamusel olevat inimest tema jutu põhjal vihaseks.
[Aga fakt on see, et tegu on tehtud ja valik on langetatud. |
Teostuse viisi saab ju ometi muuta, mitte jätkates ämbri kolina saatel!
[Inimestel on võimalik oma meelsust üles näidata valimistel (mida ka sina loodetavasti teed) |
Kahjuks pole konkreetsed ametnikud, kes kogu selle sita kokku keerasid, valitavad. Ja kui valimised midagi muudaks, siis keelataks need ära.
Muide, ID-kaardi sünni ajal pooldas praegu võimul olev Reformierakond täpselt sama seisukohta, mis mina.
http://www.sloleht.ee/index.aspx?id=107784&d=20010615&a=1.
http://www.saaremaa.ee/uudised/arhiiv/4201/19id2.php
[Mis sinu jaoks optimaalne valik tulevikuks oleks? |
Tulevikus tuleks kindlasti vältida sellis käsu korras "innovatsiooni". Konkreetselt ID-kaardiga seonduvalt tuleks massiivse ID-kaardi kui turvalise autentimisvahendi promomise kampaania asemel pöörata oluliselt rohkem rõhku kodanike andmeturbealasele harimisele. Eelkõige oleks vaja teadvustada millised on elektrooniliste toimingute ohud ja kuidas neid minimeerida.
[ID-kaardid kehtetuks tunnistada jne? |
Mida see muudaks? Või ilgud niisama?
viimati muutis Sults 19.12.2007 14:02:48, muudetud 1 kord |
|
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
19.12.2007 11:51:23
|
|
|
Tulevikus tuleks kindlasti vältida sellis käsu korras "innovatsiooni". Konkreetselt ID-kaardiga seonduvalt tuleks massiivse ID-kaardi kui turvalise autentimisvahendi promomise kampaania asemel pöörata oluliselt rohkem rõhku kodanike andmeturbealasele harimisele. Eelkõige oleks vaja teadvustada millised on elektrooniliste toimingute ohud ja kuidas neid minimeerida.
|
Üks tugevaid tegureid sellealasel tööl on pangad. Kui pangad otsustavad, et ID-kaart on oluliselt turvalisem mistahes koodikaartidega autentimisest, siis see lõpuks nii ära ka tehakse, et esmalt vähendatakse ülekande limiiti veelgi, kuni lõpuks aastaks 2009 jääb järele vaid ID-kaardiga või PIN kalkulaatoriga autentimine. Pangad juba teavad mis nad teevad (nad on ju ka 50% osanikud SK-s)
Ilmselt oled juba lugenud, kuid tasub ehk ka uuesti lugeda läbi Arvutikaitse 2009 3 leheküljeline koostööleping. Minu jaoks on ülimalt positiivne, kui järjest rohkem inimesi hakkavad ratsionaalselt mõtlema, esmalt harima end turvalisuse teemal ja teiseks, autentima end ID-kaardiga
HV valuutakalkulaator |
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
19.12.2007 12:05:33
|
|
|
Tulevikus tuleks kindlasti vältida sellis käsu korras "innovatsiooni". Konkreetselt ID-kaardiga seonduvalt tuleks massiivse ID-kaardi kui turvalise autentimisvahendi promomise kampaania asemel ...
|
Kui pangad otsustavad, et ID-kaart on oluliselt turvalisem mistahes koodikaartidega autentimisest, siis see lõpuks nii ära ka tehakse, et esmalt vähendatakse ülekande limiiti veelgi, kuni lõpuks aastaks 2009 jääb järele vaid ID-kaardiga või PIN kalkulaatoriga autentimine. Pangad juba teavad mis nad teevad (nad on ju ka 50% osanikud SK-s)
Ilmselt oled juba lugenud, kuid tasub ehk ka uuesti lugeda läbi Arvutikaitse 2009 3 leheküljeline koostööleping. Minu jaoks on ülimalt positiivne, kui järjest rohkem inimesi hakkavad ratsionaalselt mõtlema, esmalt harima end turvalisuse teemal ja teiseks, autentima end ID-kaardiga  |
Minule näitab see vaid, et jätkatakse üha valjeneva ämbrikolina saatel.
viimati muutis Sults 19.12.2007 14:02:55, muudetud 1 kord |
|
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
19.12.2007 12:11:20
|
|
|
Sults, mis on ikkagi see "valjenev ämbrikolin", kui raha ID-kaardi ja selle infrastruktuuri loomiseks on juba "raisatud" ?
Kas kõik need eskperdid, kes toetavad ID-kaarti ja selle suuremat kasutust, ei väärigi sinu arvates eksperdi nimetust?
Mis oleks sinu reaalne alternatiiv koodikaartidele, arvestades et enamik eestlasi teeb pangatehinguid internetis.
HV valuutakalkulaator |
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
19.12.2007 12:58:35
|
|
|
Sults, mis on ikkagi see "valjenev ämbrikolin", kui raha ID-kaardi ja selle infrastruktuuri loomiseks on juba "raisatud" ?
Kas kõik need eskperdid, kes toetavad ID-kaarti ja selle suuremat kasutust, ei väärigi sinu arvates eksperdi nimetust?
Mis oleks sinu reaalne alternatiiv koodikaartidele, arvestades et enamik eestlasi teeb pangatehinguid internetis. |
Miks sa üldse küsid, kui sa vastuseid läbi ei loe? Mul jääb mulje, et te, ID-kaardi promojad, loete minu kommentaaridest välja kõike seda, mida ma kirjutanud ei ole, kuid seda, mida ma kirjutasin, te välja lugeda ei suuda või ei taha.
Minu arvates oli esmalt vale sundida mitteteadlikku kodanikku omale virtuaalse identiteedi kaarti ostma, sellise ID-kaardi võtmine oleks pidanud olema vabatahtlik. Teiseks on vale sundida (käsu korras või siis alternatiividele piiranguid seades) mitteteadlikku kodanikku seda virtuaalset identiteeti kasutama. Mitteteadlikud kodanikud tuleks eelnevalt harida piisavalt teadlikeks kodanikeks ja siis jätta neile oma valida, kas kasutavad ühtesid või teisi meetodeid. Ise soovitan kõigil kasutada pangatoimingutes PIN-kalkulaatorit, mille väärkasutamist on pahatahtlikul isikul seadme enda valdusse saamise korral raskem teostada kui ID-kaardi puhul ning millega veel ei saa pangas nägu näitamata miljonilaenulepinguid sõlmida.
Ahjaa, kui on soov sõlmida pangas nägu näitamata miljonilaenulepingut, siis soovitan kasutada ID-kaarti!
viimati muutis Sults 19.12.2007 14:03:00, muudetud 1 kord |
|
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
19.12.2007 13:02:51
|
|
|
Miks sa üldse küsid, kui sa vastuseid läbi ei loe?
|
Seepärast et sa räägid vaid minevikust, kui "kehvasti" kõike tehti/tehakse jne aga ei vaata tulevikku.
Fakt on see, et turvaline ID-kaardi infrastruktuur on käivitatud ja küsimuseks oli, kuidas edasi minna.
Sain nüüd lõpuks vastuse kätte.
Siinkohal me jäämegi ilmselt eri seisukohtadele, sina ei poolda elektroonilist ID-kaarti, mina pooldan.
Mina usaldan Eesti riiki ja infotehnoloogia eksperte, sina ei usalda.
Kogu lugu. Las koerad hauguvad, karavan läheb edasi 8)
HV valuutakalkulaator |
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
19.12.2007 13:17:51
|
|
|
Miks sa üldse küsid, kui sa vastuseid läbi ei loe?
|
Seepärast et sa räägid vaid minevikust, kui "kehvasti" kõike tehti/tehakse jne aga ei vaata tulevikku.
Fakt on see, et turvaline ID-kaardi infrastruktuur on käivitatud ja küsimuseks oli, kuidas edasi minna.
Sain nüüd lõpuks vastuse kätte. |
Ma olen siin mitu korda viidanud, kuidas tuleks teha, seega väide, et ma vaid mineviku vigu kritiseerin, on vale.
Muide, vale on ka tingimusteta eeldada, et ID-kaardi infrastruktuur on turvaline.
Siinkohal me jäämegi ilmselt eri seisukohtadele, sina ei poolda elektroonilist ID-kaarti, mina pooldan.
Mina usaldan Eesti riiki ja infotehnoloogia eksperte, sina ei usalda. |
MINA POOLDAN ID-KAARDI VABATAHTLIKKU JA TEADLIKKU KASUTAMIST! Usaldus riigi ja ekspertide vastu on mul olemas sedavõrd, mis puudutab ID kaardi tehnilist lahendust. Kui need eksperdid peavad aga õigeks väheteadlike kodanike seas kaardikasutust lihtsalt sunnivõtete ja labase promoga suurendada, siis selles valdkonnas ma neid infotehnoloogiaekspertideks ei pea, pigem diletantideks.
viimati muutis Sults 19.12.2007 14:03:06, muudetud 1 kord |
|
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
19.12.2007 13:28:55
|
|
|
Sults, vat siin meie seisukohad erinevadki
Otsus on juba ammu langetatud ja see teadmine "mina tean mida tuleks teha" siin enam ei päde.
incx postituses on kõik kenasti välja toodud, miks ID-kaart on kohustuslikuks tehtud.
Kellele või millele su kriitika suunatud on? Miks sa siis vastavate instantsidega koostööd ei tee ja oma ettepanekuid ei esita?
CERT teabepäeva presentatsioonist võis aga lugeda, et ID-kaardi promomine käib käsikäes turvalise andmeturbealase harimisega
HV valuutakalkulaator
viimati muutis Tanel 19.12.2007 13:30:03, muudetud 1 kord |
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
19.12.2007 13:29:27
|
|
|
Elagu tsensuur HV-s!
|
|
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|