Avaleht
uus teema   vasta Raud »  Kõvad kettad »  RAID märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele 1, 2  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Superglue
HV veteran
Superglue

sõnum 09.03.2003 13:44:40 RAID vasta tsitaadiga

Mis kukuks asjast nii välja kui paneks raidi Seagate Barracuda ATA IV 60GB 7200rpm ja minu praeguse ketta IBM Deskstar 60GXP 60GB 7200rpm.

viimati muutis Superglue 25.03.2003 16:29:46, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 62 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 58
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
typical
HV kasutaja
typical

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 09.03.2003 13:48:41 Re: RAID vasta tsitaadiga

Superglue kirjutas:
Mis kukuks asjast nii välja kui paneks raidi Seagate Barracuda ATA IV 60GB 7200rpm ja minu praeguse ketta IBM Deskstar 60GXP 60GB 7200rpm.

raidi jaoks oleks parim kaks identset ketast, ehk siis kas kaks barracudat või kaks ibm'i. kui identsed ei ole ei pruugi kiiruse tõus üldse nii suur olla. // jutt raid 0
aga kui tahad panna raid1 siis võib panna küll, ei tohiks see mõjutada, et erinevad.
Kommentaarid: 55 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 55
tagasi üles
sethtanel
HV veteran
sethtanel

sõnum 14.03.2003 01:39:28 vasta tsitaadiga

a mis sa sellega mõtled näiteks, et mis kukuks asjast nii välja?
välja tuleks täiesti töötav raid. icon_biggrin.gif
no kui kettad oleksid mingi 60 ja 80 siis läheks 20gb kaotsi aga hetkel täiesti norm.
mina hääletan hetkel raid 0 poolt thumbs_up.gif

ei väida, et typical valetab.
aga väidan, et kiirus kasvab ikka sedavõrd, et tasub ära. icon_biggrin.gif

vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
typical
HV kasutaja
typical

sõnum 14.03.2003 12:36:17 vasta tsitaadiga

sethtanel kirjutas:
a mis sa sellega mõtled näiteks, et mis kukuks asjast nii välja?
välja tuleks täiesti töötav raid. icon_biggrin.gif
no kui kettad oleksid mingi 60 ja 80 siis läheks 20gb kaotsi aga hetkel täiesti norm.
mina hääletan hetkel raid 0 poolt thumbs_up.gif

ei väida, et typical valetab.

ma ei väidagi, et kiirus ei kasva, lihtsalt ei ole nii suur kui kahel identsel kettal. alati võib ju proovida kui suur kasu sellest on.
Kommentaarid: 55 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 55
tagasi üles
Zertler
HV vaatleja

sõnum 14.03.2003 16:07:35 vasta tsitaadiga

Proovi järgi jah, kõige kindlam viis teadasaamiseks thumbs_up.gif

Teoreetiliselt peaks kasutama täpselt sama marki kettaid. See et ketaste erineva mahu korral läheb see suuremast kettast ülejääv osa raidi jaoks raisku, on hoopis teisejärguline. Tähtsam on see, et kettad oleksid sama pöördusajaga ja lugemis-kirjutamiskiirused oleksid võimalikult lähedased. Seal igasugused ajastamisprobleemid jne. Samas Barracuda IV on raid-i suhtes niigi sedavõrd kapriisne, et sellele võib teistüüpi kettaga paaritamine isegi kasuks tulla icon_wink.gif Kui võimalik proovi järgi, see inf huvitaks teisigi.

Samas ei ole raid0 mingi imeasi ja ei tohiks olla eesmärk omaette, vaid sõltub mida sa teed. Näiteks mingi suurte mahtudega videotöötlus. Kui masinas ainult 2 ketast, siis raid0 ei pruugi ka eriti võitu anda. Säti parem oma asjad nii, et saaksid ühelt kettalt lähtematerjali lugeda ja teisele samal ajal kirjutad, et poleks pidevat seek-imist.

Lisaks on raid-i juures üks ilgelt sitt asi. Kui sul on hiljem vaja selle stripe-i juures midagi muuta või ringi formattida, aga oluline data juba peal, siis icon_mad.gif Nojah, kui häda väga käes, siis lihtsalt tuleb leida see ruum, kuhu kuni 120GB andmeid ajutiselt evakueerida. Hoopis icon_evil.gif on, kui üks ketastest peaks ära surema.
Kommentaarid: 2 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 2
tagasi üles
sorts
Kreisi kasutaja

sõnum 14.03.2003 16:19:30 vasta tsitaadiga

sethtanel kirjutas:

mul raidi küljes 40 ja 80G seagated, kaotsi pole midagi läind.
Kommentaarid: 59 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 58
tagasi üles
wicked
HV Guru
wicked

sõnum 14.03.2003 16:25:12 vasta tsitaadiga

Ja kas nad on ka RAID-massiivis? Nad sul vast ikka JBODina, ehk 'just a bundle of disks'. St RAID kontra töötab lisa ATA kontrana
sorts
Kreisi kasutaja

sõnum 14.03.2003 16:47:19 vasta tsitaadiga

seda ei tea, K-saluunis pandi. algul komplekteerisid valesti nagu ikka icon_razz.gif
all
HV vaatleja

sõnum 14.03.2003 18:23:28 vasta tsitaadiga

Aga kes keegi siin olevatest asjapulkadest oskab öelda, kas see on normaalne, kui mul on PCI slotis RAID'i kontroller ja iga kord masinat bootides vilgutab RAID'i bios umbes 5 sek sellist teksti, et "incomplete RAID set"

Hetkel on kasutusel raid1, see tähendab seda, et 4. võimaliku kõvaketta asemel on neid vaid 2. Kas see on siis lihtsalt soovituslik vihje, et ma ei kasuta seda potentsiaali täiel määral ära?

Ja oskab veel siis keegi öelda, kuidas saaks kontrollida RAID1 tööd? Noh praegu on 2 ketast taga ja lootus on et need on ilusti sünkroonis. Kuid kuidas ma saaks selles veenduda?

incx
HV kasutaja
incx

sõnum 20.03.2003 21:38:57 vasta tsitaadiga

all kirjutas:
Aga kes keegi siin olevatest asjapulkadest oskab öelda, kas see on normaalne, kui mul on PCI slotis RAID'i kontroller ja iga kord masinat bootides vilgutab RAID'i bios umbes 5 sek sellist teksti, et "incomplete RAID set"

Hetkel on kasutusel raid1, see tähendab seda, et 4. võimaliku kõvaketta asemel on neid vaid 2. Kas see on siis lihtsalt soovituslik vihje, et ma ei kasuta seda potentsiaali täiel määral ära?

Ja oskab veel siis keegi öelda, kuidas saaks kontrollida RAID1 tööd? Noh praegu on 2 ketast taga ja lootus on et need on ilusti sünkroonis. Kuid kuidas ma saaks selles veenduda?

Tombad masina t88tades yhel kettal kaabli tagant 2ra.
Kommentaarid: 20 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 20
tagasi üles
lamp
HV Guru
lamp

sõnum 20.03.2003 23:04:06 vasta tsitaadiga

hmm.. a kas raid0+1 jaoks pole mitte vaja min 4 ketast.. raid 0 ja 1 ajavad ju 2ga ka läbi?
Kommentaarid: 187 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 1 :: 164
tagasi üles
DoS
HV veteran
DoS

sõnum 21.03.2003 22:30:42 vasta tsitaadiga

link :: RAID

siin peaks infi küll olema
Kommentaarid: 50 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 47
tagasi üles
Craft
Kreisi kasutaja

sõnum 24.03.2003 19:19:48 vasta tsitaadiga

Üks dumbuser küsimus ka vahele: Ma lugesin läbi emaplaadi manuali, tean nüüd kõike igasugu raidmodede kohta, aga mu küsimusele ta ei vastanud. Masinas on praegu 4 ketast. Kas raid tähendab siis seda, et saan veel 2 lisada? ( raid emaplaadi küljes )
Kommentaarid: 41 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 39
tagasi üles
Robot
Bännitud

sõnum 24.03.2003 22:29:48 vasta tsitaadiga

sethtanel kirjutas:

Kovaketta puhul pole mingit universaalset kiirust. Ja naiteks systeemi ketta kiirust
see RAID0 vaevalt tostab, pigem kahandab kuna tegemist on vaiksete failidega kus
maaravamaks saab access time (poordumisaeg), millele igasugune raidindus ainult kahju
tekitab.
Kommentaarid: 3 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 2
tagasi üles
tommionu
tubli telepoiss
tubli telepoiss
tommionu

sõnum 25.03.2003 08:15:12 vasta tsitaadiga

Craft kirjutas:
Üks dumbuser küsimus ka vahele: Ma lugesin läbi emaplaadi manuali, tean nüüd kõike igasugu raidmodede kohta, aga mu küsimusele ta ei vastanud. Masinas on praegu 4 ketast. Kas raid tähendab siis seda, et saan veel 2 lisada? ( raid emaplaadi küljes )

oleneb mis sul seal täpselt on ...
tavaliselt 2 tava IDE pesa ja siis veel 2 RAID IDE pesa, ehk kokku 4+4 ketast, millest 4 (need asuvad IDE RAID kontrolleri taga) on võimalik RAID'i panna ...
Kommentaarid: 39 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 37
tagasi üles
Deep Fury
Kreisi kasutaja
Deep Fury

sõnum 25.03.2003 11:50:32 vasta tsitaadiga

Robot kirjutas:
... Ja naiteks systeemi ketta kiirust
see RAID0 vaevalt tostab, pigem kahandab kuna tegemist on vaiksete failidega kus
maaravamaks saab access time (poordumisaeg), millele igasugune raidindus ainult kahju
tekitab.

Kui Robot teaks midagi sellest kuidas RAID0 toimib, siis ta ehk teaks, et lugemiskiirus peaks märgatavalt tõusma.
Kirjutamiskiirus suureneb tunduvalt vähem.

RAID0 puhul on kiirusevahe just näha suuremate andmeblokkide lugemisel ja kirjutamisel, kuna siis kasutatkse paremini mitme ketta koos kirjutamine/lugemine. Väikeste andmeblokkidega majandamine on suhteliselt aeglasem, kuna faili otsivad mõlemad kettad ja lõpptulemus seisab aeglasema otsingutulemusega ketta taga. (Ilmselt seda vist üritas Robot seletada aga see ei tõmba kogusüsteemi jõudlust kokkuvõttes küll alla). Väikeste failide kopeerimise kiirus võib olla mingil määral väiksem.

Sellest, kuidas kahe kettaga RAID0 süsteemi jõudlust "ei tõsta" on juttu
http://www.envynews.com/review.php?ID=417&page=2
Võtavad asja kokku nii, et "insane performance" ja annavad 99 punni 100st @ DiamondMax Plus 9 SATA 160GB drive in a dual-set RAID-0 configuration.
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
Robot
Bännitud

sõnum 25.03.2003 13:08:23 vasta tsitaadiga

Deep Fury kirjutas:

........................................

Neid lolle teste ära niiväga usu, loe parem -
http://www.storagereview.com
tagasi üles
incx
HV kasutaja
incx

sõnum 25.03.2003 16:25:54 vasta tsitaadiga

Robot kirjutas:
Deep Fury kirjutas:

........................................

Neid lolle teste ära niiväga usu, loe parem -
http://www.storagereview.com

Mina usun oma lolli masinat. Ok, voiks oelda, et ma olen suht poweruser ja enamustele tunduvad minu pandud tingimused arvutile tsiba ylepakutud, aga peale dual-processor raid0'is ketastega masina taga yle mitme aasta veetmist tagasi minna ei taha. Mingit mangu voib 3GHzine desktop masin küll vahest kiiremini vaanata, aga kui sellise kasti taga tosist tood teha, tekib pigem tunne, et laheks teeks vahepeal suitsu, kuni masin tooga hakkama saab. Nii et 2x800 > 3000. Yay.
tagasi üles
Robot
Bännitud

sõnum 25.03.2003 21:42:05 vasta tsitaadiga

incx kirjutas:

Ok, voiks oelda, et ma olen suht poweruser

Siiski saaksid masina kiiremaks kui systeemi paned yksiku SCSI kettale (15000rpm) ja toofailid alles
neile IDE raid0'i (siiski arvan et soft-raid0 tuleks kiirem). Ja ara unusta neljandat ide ketast kuhu backupe teha.

incx kirjutas:

Nii et 2x800 > 3000. Yay.

......jabur ja veel P3 ja sdram ??

viimati muutis Robot 25.03.2003 22:46:17, muudetud 1 kord
tagasi üles
Telempe
Kreisi kasutaja
Telempe

sõnum 25.03.2003 22:27:53 vasta tsitaadiga

tsitaat:
Mina usun oma lolli masinat. Ok, voiks oelda, et ma olen suht poweruser ja enamustele tunduvad minu pandud tingimused arvutile tsiba ylepakutud, aga peale dual-processor raid0'is ketastega masina taga yle mitme aasta veetmist tagasi minna ei taha. Mingit mangu voib 3GHzine desktop masin küll vahest kiiremini vaanata, aga kui sellise kasti taga tosist tood teha, tekib pigem tunne, et laheks teeks vahepeal suitsu, kuni masin tooga hakkama saab. Nii et 2x800 > 3000. Yay.

Sul on 1Giga RAMmi ka!

stepzter
HV veteran
stepzter

sõnum 26.03.2003 00:18:01 vasta tsitaadiga

Deep Fury kirjutas:
Kui Robot teaks midagi sellest kuidas RAID0 toimib, siis ta ehk teaks, et lugemiskiirus peaks märgatavalt tõusma.
Kirjutamiskiirus suureneb tunduvalt vähem.

Mis RAID0 tööpõhimõttes kirjutamiskiiruse kasvu vähendab? RAID1 ei tõsta kirjutamise kiirust.

Aga muidu jah tavakasutuses (Wordi exceli outlooki käima panemine jms ) ei anna RAID 0 väga olulist vahet. Selles osas on isegi RAID1 korraliku kontraga märgatavalt parem. Lihtsalt järjest suurte andmehulkade lugemist kettalt on üsna vähe tavaliselt. Ja fragmenteeritud andmete lugemine on RAID0'ga isegi natukene aeglasem kohati.
Kommentaarid: 26 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 26
tagasi üles
incx
HV kasutaja
incx

sõnum 29.03.2003 21:28:23 vasta tsitaadiga

Robot kirjutas:
incx kirjutas:

Ok, voiks oelda, et ma olen suht poweruser

Siiski saaksid masina kiiremaks kui systeemi paned yksiku SCSI kettale (15000rpm) ja toofailid alles
neile IDE raid0'i (siiski arvan et soft-raid0 tuleks kiirem). Ja ara unusta neljandat ide ketast kuhu backupe teha.

Ei näe sügavat mõtet semi-desktop/semi-arendusmasinasse, mis eriliselt karmi multiuser kettaväänamist ei näe, 15krpm SCSId sisse lükata. Raid0 annab piisava vahe täiesti mõistliku hinnaga. Ning backupid vajalikust kraamist liiguvad DVD peale.

Robot kirjutas:

incx kirjutas:

Nii et 2x800 > 3000. Yay.

......jabur ja veel P3 ja sdram ??

Ja nii see on. Vähemalt selleks, mida mul masinaga teha vaja on.
tagasi üles
Robot
Bännitud

sõnum 30.03.2003 02:22:21 vasta tsitaadiga

incx kirjutas:

Ei näe sügavat mõtet semi-desktop/semi-arendusmasinasse, mis eriliselt karmi multiuser kettaväänamist ei näe, 15krpm SCSId sisse lükata. Raid0 annab piisava vahe täiesti mõistliku hinnaga. Ning backupid vajalikust kraamist liiguvad DVD peale.

Mis on semi-arendusmasin? Mis asi on multiuseri kettavaanamine? Mis asi on vaanamine?
On olemas selline asi nagu multitasking, millele pole raid0'ist küll erilist abi kui kontra just
mingi 10 000 eeku kanti ei jaa - SCSI tuleb odavam.
DVD on hea variant, ainult backupe tuleb sagedasti teha ja hdd'le teha on kiirem.
tagasi üles
incx
HV kasutaja
incx

sõnum 31.03.2003 21:29:56 vasta tsitaadiga

Robot kirjutas:
incx kirjutas:

Mis on semi-arendusmasin? Mis asi on multiuseri kettavaanamine? Mis asi on vaanamine?
On olemas selline asi nagu multitasking, millele pole raid0'ist küll erilist abi kui kontra just
mingi 10 000 eeku kanti ei jaa - SCSI tuleb odavam.
DVD on hea variant, ainult backupe tuleb sagedasti teha ja hdd'le teha on kiirem.

Heh, jube tähenärimiseks läheb kätte icon_smile.gif

Anyways,
1. semi-arendusmasin on kast, mida a) kasutan personaalse desktopina b) vahelduva eduga arendusmasinana, kus jookseb tavaliselt 1-3 vmware instantsi, mille sees vastavalt linux või windows ja mida siis kasutatakse arendusplatvormina, kokku võttes oleks natukene nagu server, natukene nagu workstation ja veitsa desktop kah.
2. multiuseri kettavaanamine (okei, ei olnud kõige parem sõnastus icon_razz.gif) suhtkoht tähendabki multitaskingut, kuid sellist, mis sisaldab ohtrat ketta kallal käimist (lugemine/kirjutamine siis väljakirjutatuna)
3. kui sa nüüd mu eelmise postituse ilusasti läbi loeks, siis oleks sealt võimalik aru saada, et ketast koormavat _multitaskingut_ eriti ei ole, s.t situatsiooni, kus suurem arv programme järsku ketta poole pöörduda sooviks. Pigem on kettalt vaja (enda mugavuseks?) suurt läbilaskevõimet, mida raid0 pakub parema hinna/kvaliteedisuhtega kui SCSI.
4. DVD on hea variant toesti, aga backupe "sagedamaks" ta nüüd küll ei aja. Kogu backupi point on siiski see, et teda tehakse piisavalt sagedasti, et crashi puhul millestki taastada oleks ja see midagi poleks paar aastat vana. See, mis meediumile bitid jouavad, nüüd küll toimingu sagedust ei koti. Lisaks, HDD on kiirem küll, a mis siis juhtub, kui ta ära sureb? Votame näiteks täiesti utoopilise võimaluse, et vooluplokk laseb sul kogu kasti 12V traadi peale 220V. Aiaiai. Ropud sõnad tuleks ainult meelde sellise võimaluse peale. DVD plaat pole kindlasti igavene, aga tüüpilisest kõvakettast elab ta ikka kauem.
tagasi üles
Robot
Bännitud

sõnum 02.04.2003 22:43:20 vasta tsitaadiga

incx kirjutas:

Pigem on kettalt vaja (enda mugavuseks?) suurt läbilaskevõimet, mida raid0 pakub parema

Aga kust kuradi kohast Sa oled yldse lugenud (voi katsetanud?) et raid0 pakub paremat labilaskevoimet vaikeste failide puhul (sain algul küll nii aru, kui Sul aga suured failid on, siis on teine asi aga seda Sa ei maininud). Minuteada ei tosta ta vaikeste failide puhul mingit kiirust. Kui tostaks, siis ostaks homnepaev ise ka raidi-kontra.

incx kirjutas:

Lisaks, HDD on kiirem küll, a mis siis juhtub, kui ta ära sureb?

Pidasin ikka seda silmas et esialgu teed kiirkorras backuppe HDDle ja alles siis korvetad
DVD, kuid mitte nii sageli kui HDDle neid teed. Kui pidevalt DVD+-RW'le korvetada, siis
ei pea yks toorik enam kuigi kaua vastu ja iga paev uut toorikut osta laheb ka nats kalliks.
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Raud »  Kõvad kettad »  RAID mine lehele 1, 2  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.