Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Alligaator
HV kasutaja
|
25.02.2003 22:11:10
|
|
|
tsitaat: |
aga kui mul on 8 oomine kõll ja
4 ohm 90W x 2
8 ohm 60W x 2
kas ma siis üle 60W kätte ei saagi? kui näiteks takisti lisaks panen kas siis ei saa 4 oomi?
|
Loomulikult üle 60 ei saa siis. Aga kõlar peab sul ka siis vähemalt 60 nominaalis olema muidu ei saa sealt elu sees 60 kätte. No aga loe mis ma estonia kohta eespool kirjutasin... Mis sa tahad oma maja lõhkuma hakata või? Ja mingid takistid sind ei aita ega see vent ei ole ikka kõll kõllil on mähis
|
|
Kommentaarid: 16 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
16 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tuhkur
HV veteran

|
25.02.2003 22:12:53
|
|
|
...ma lihtsalt mõtlesin ,et kui kõlar on 8 oomi ,et siis äkki saaks 4 oomi peale kui takisti lisada...aga kui panna 2 kõlarit rööbiti? siis ka ei saa?
_________________ ____________________ |
|
Kommentaarid: 10 loe/lisa |
   |
1 :: |
8 |
|
tagasi üles |
|
 |
Alligaator
HV kasutaja
|
25.02.2003 22:15:28
|
|
|
ja mis puutub sellesse mis siin eespool kirjutati et puhas heli ei väsita siis see on 1 suur mull. Mida kõvem heli seda rohkem inimese närvisüsteemi ja kõrvu see väsitab. Kuigi puhtam heli väsitab natuke vähem pole see vahe märkimisväärne!!! Mul oli näiteks autos kunagi alpine kalleim hkirja võim, päris korralik makk ja väga korralik kõlarisüsteem koos woofriga - üle poole tunni seda enam vähem maksimumi peal (veel ei moonutanud) kuulata polnud lihtsalt füüsiliselt võimalik. vot nii
|
|
   |
16 |
|
tagasi üles |
|
 |
Alligaator
HV kasutaja
|
25.02.2003 22:16:59
|
|
|
...ma lihtsalt mõtlesin ,et kui kõlar on 8 oomi ,et siis äkki saaks 4 oomi peale kui takisti lisada...aga kui panna 2 kõlarit rööbiti? siis ka ei saa?
|
Siis kui rööbiti siis läheb jah 4 peale aga siis on sul stereo jaoks ju 4 kõlli vaja ja 5.1 jaoks juba 8
|
|
   |
16 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tuhkur
HV veteran

|
25.02.2003 22:18:18
|
|
|
aga siis veel seda ,et kui võimul on ära märgitud
4 ohm 90W x 2
8 ohm 60W x 2
...aga kui on lihtsalt näiteks 2x90W kas seda on siis iga kõlariga?
|
   |
8 |
|
tagasi üles |
|
 |
Alligaator
HV kasutaja
|
25.02.2003 22:21:13
|
|
|
lihtsalt 2x90 ei ole. See on antud ikkagi mingite ohmide pealt ja seda peab siis passist uurima milliste ohmidega see on.
|
|
   |
16 |
|
tagasi üles |
|
 |
Alligaator
HV kasutaja
|
25.02.2003 22:29:27
|
|
|
Tõsisematel ressiiveritel on muidugi kohe selline lüliti kust saad erinevate ohmide peale lülitada. Aga kui on lihtsalt 2x90 on see ainult 1 kindla ohmi pealt
|
|
   |
16 |
|
tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
26.02.2003 00:20:09
|
|
|
GPSRHMS kirjutas: |
Kõllidest siis audese 064 jased 170 w rms
ja võimudest vaataks ikka technicsit see AA class 6 tuhat kopikatega mingit olulist vahet ma sellel 12 tuhhisel variandil ei näinud
8 ja 4 oomi vahe ongi selles, milline aparaat rohkem lärmab, takistus on väiksem st ka suuremat võimsust
audese 064 on näiteks 4 oomine antud pioneeri mudelile saad yhendada kas 4 või 8 oomised kõlarid 4 oomiste puhul lärmab rohkem |
Siin pikalt-laialt nüüd seletatud, valisin esimese ettejuhtuva posti kommenteerimiseks.
Ah jah, selle Technicsi võimu kohta - Mul seesama mudel SU-A808 endal olemas. Maksin selle eest küll 5800 (tellisin). Praegu poest ostes peaks veel odavamalt saama. Ise ostsin seetõttu, et valikut nagu praktiliselt ei olnud. Üldiselt Technics on selline kahtlasevõitu asi. Ei kipu just ükski test teda kiitma, pigem vastupidi. Samas seda Pioneeri jällegi mingil määral kiidetakse. Ise olen üldiselt rahul selle Technicsiga, võimsust jagub tal tõesti vägevalt. Kõlarid on mul sellised küll, et ennem hakkab võim kuuldavalt moonutama, aga siis on juba helitugevus väljakannatamatu. Võimsus sellel siis 2x100W DIN 4 oomi ja 2x70W DIN 8 oomi.
Takistuse ja võimsuse füüsikalisest tähendusest ei hakka seletama, see on iseenesestmõistetav. Aga rõhutaks siin tugevasti meelde, et need võimsused ja oomid on sellised suurused, millel tegeliku kuulamisega on märgatavalt vähem pistmist, kui arvatakse. Väga suurt tähtsust omab kõlari tundlikkus. Näiteks 90dB tundlikkusega 8 oomine kõlar võib üldjoontes sama kõva häält teha, kui 87dB 4 oomine kõlar sama võimendi taga (võimsused erinevad muidugi). Võimendi tutvustuses antud numbreid tasub vaadata rohkem suunavatena. Täiesti vabalt võib ette tulla selline asi, et näiteks NAD 2x50W 8 oomi võimendi teeb märksa puhtamat ja dünaamilisemat häält kui mingi Technics 2x70W 8 oomi. Tasub pöörata tähelepanu ka võimendi maksimaalsele voolutarbimisele - tavaliselt on ka see võimu tagapaneelile märgitud. Kui ikka võimu maksimaalne voolutarbimine on 150W, siis on ju täiesti selge, et ei tule ka parema tahtmise juures kusagilt need 2x100W või enam, kuigi passis nii võib kirjas olla. Ükski võimendi ei ole ideaalse kasuteguriga ja tegelikkuses on kasutegur üsna kehva.
Ja hoidku selle eest, et kõlari peale märgitud võimsusi tähele pannakse koju kõlareid ostes. Kui kõlari peal on 180W max short term power, siis toidab 2x60W võim selle lopelt ära ja jääb ülegi. Ikka tundlikkusele ja sagedusvahemikule rohkem tähelepanu pöörata. Korralikumad kõlaritootjad ei kirjutagi oma kõlaritele selliseid tobedaid numbreid vaid näiteks "recommended amplifier power 20-100W", mis tähendab, et tegelikult kuula kasvõi kontsertvõimuga. Sellest saab ikka päris hästi aru, kui kõlari jaoks võimust liiga palju on. Ja tavalisel kuulamisel keskmisest suuremate kodukõlaritega sellist probleemi keskmise võimendi puhul ei teki mitte kunagi. Keskmine on siin täielik üldistus ja ei pretendeeri mingile täpsusele.
Ja siis lõppude lõpuks - tagantjärele tarkus. Kui vanemas eas tahad korralikult kvaliteetset muusikat kvaliteetse tehnikaga kuulata, võib olla kahjuks liiga hilja, kuna lolli peaga kunagi mõttetu võimuse ja helivaljuse otsingutel kõrvad peesse keeratud. Piisab sellest, et kontsertidel ja diskodel vihaga kõrvu rikutakse. Ei ole mitte vaja seda sama lollust kodus jätkata.
|
|
Kommentaarid: 12 loe/lisa |
   |
12 |
|
tagasi üles |
|
 |
Alligaator
HV kasutaja
|
26.02.2003 00:26:07
|
|
|
kuna lolli peaga kunagi mõttetu võimuse ja helivaljuse otsingutel kõrvad peesse keeratud. Piisab sellest, et kontsertidel ja diskodel vihaga kõrvu rikutakse. Ei ole mitte vaja seda sama lollust kodus jätkata.
|
Just nii. Isegi sai kolbamurdja autost välja visatud kuna hakkas tervise peale 8)
|
|
   |
16 |
|
tagasi üles |
|
 |
GPSRHMS
HV vaatleja
|
26.02.2003 10:04:45
|
|
|
Alligator sa loe mu text ikka veelkord läbi, see et sa autos punni põhja keerad ja kogu kere sellisesse vibrasse satub, et sa vaevu teel pysid see on küll teine deela, reeglina saadki oma "valuläve" sellega kätte, et keerad punni täpselt niipalju kus ka ytleme pärast 3 tundi muusikat oled sa seda võimeline kuulama veel nauditavalt. näiteks mina lasen kuskil 80-95 detsibelliga (võrdluseks sulle, et tugev tavaline inimesekõne on kuskil 60db) Muidugi tuleb ette olukordi, kus laristaks seal 110 ja rohkem, aga helipuhtusele panebki piiri olemasolev tehnika
Ja muidugi tasub tähele panna ka tundlikkust ja sagedusvahemikku. Vaatamata sellele, et inimkõrv on suuteline kuulma kuni 20khz (tegelikkuses veelgi vähem) annab iga kilo helipildile palju juurde. Aga vot ole sina hea mees ja näita seda kõlarit mille diapasoon on 8Hz - sast 40khz. Jah tannoy näiteks toodab osadel mudelitel on isegi 56khz, aga selle hind vist ei ole eestlastele mõeldud irw
|
|
tagasi üles |
|
 |
Alligaator
HV kasutaja
|
26.02.2003 10:50:58
|
|
|
Alligator sa loe mu text ikka veelkord läbi, see et sa autos punni põhja keerad ja kogu kere sellisesse vibrasse satub, et sa vaevu teel pysid see on küll teine deela
|
Võibolla peaksid ise seda oma teksti lugema. Sa seal ju väidad et puhas heli ei väsita kõrvu. Kohe päris kindlasti väsitab kui ta liiga valju on! Ja huvitav mis vibrast ja teelpüsimisest sa üldse räägid- bass paneb auto ja korteri seinad põranda ühtemoodi vibreerima ja sellist helitehnikat vaevalt et kuskil autos on mis teelpüsimise raskeks teeks. Nüüd räägid jah mingist valulävest aga enne väitsid et puhas muusika ei väsita kõrvu
|
|
   |
16 |
|
tagasi üles |
|
 |
GPSRHMS
HV vaatleja
|
26.02.2003 11:16:30
|
|
|
Puhas muusika ei väsitagi kõrvu, ja valulävi on jutumärkides
mis ongi see piir, kustmaalt muusika muutub sinu jaoks ebapuhtaks, see on igal persoonil erinev
|
|
tagasi üles |
|
 |
Alligaator
HV kasutaja
|
26.02.2003 13:31:53
|
|
|
Puhas muusika ei väsitagi kõrvu
|
Kordame veel kord kui sa ütled et puhas muusika kõrvu ei väsita on see ikkagi täielik jama, ei viitsi otsima hakata palju inimese kõrv dB ilma väsimata kannatab aga igal juhul pole seal vahet kui puhta muusikaga on tegemist (või kui ongi vahe siis kaduvväike). Ja muusika ei muutu inimese kõrva jaoks ebapuhtaks volume juurdekeeramisega! Asi on vist ikkka rohkem selles palju dB kõrv kannatab vastu võtta. Ja kuna teadupoolest kõigil inimestel kõrvad on ühesuguse ehitusega siis see erinevused dBllide vastuvõtmises on ka kaduvväiksed, sama hästi võib öelda et neid pole. Ainuke erinevus on selles kui kõvasti kellelegi meedib muusikat kuulata! Mõni kuulab kõvemini mõni vaiksemini. Aga vastuvõtuvõimalused on kõigil ühesugused (need panevad paika kõrvad- mis samuti võin sulle kinnitada et kõigil ühesugused vaatamata sellele kui palju tuult nende vahel parajasti puhub)
|
|
   |
16 |
|
tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
26.02.2003 13:36:21
|
|
|
Kisub offtopic'uks.
Selle lõpetamiseks üks väike võrdlus.
Võtame näiteks mingi korraliku helisüsteemi korralike kõlarite ja võimendiga ja sinna kõrvale mingi suvalise sanga. Ja nüüd mõõtemikrofoniga fikseerime helirõhu. Ütleme, et saavutame mõlemaga helirõhu 75dB. Mis arvate, kumba on mõnusam kuulata? Ning kumb hakkab vähem kõrvade peale kõige tavalisemas mõttes?
|
|
Kommentaarid: 12 loe/lisa |
   |
12 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tuhkur
HV veteran

|
26.02.2003 13:37:17
|
|
|
...Alligaator ja GPSRHMS, siin on üks teema subwoofrites kus oli arutusel kas ja milline heli kõrvu väsitab...pole mõtet siin uuesti vaidlema hakata
suured kõrarid ma kujutan ikka ette...mitte tavaline sang...
_________________ ____________________
viimati muutis Tuhkur 26.02.2003 13:38:48, muudetud 1 kord |
|
   |
8 |
|
tagasi üles |
|
 |
GPSRHMS
HV vaatleja
|
26.02.2003 13:38:31
|
|
|
Muusika muutub ebapuhtamaks justnimelt vooluume juurdekeeramisega, ja seal on vahe kas on puhas või ebapuhas muusika
teil neiu/noormees on asjast küll vale ettekujutus, kui mitte öelda et vale
Iga sagedus, mis lõpptulemusena kiirgub helienergiana valjuhääldist teeb enne sinna jõudmiseks läbi mitu mitu raksu, ja ikka on nii et kahjuks see muutub, näiteks aastat 20 tagasi olev tehnika poolt tagatav heli on paljui kehvem (loe annab rohkem lisamyra) kui näiteks kasvõi praegune tavaline kassetikas. SN/R siinkohal märksõnaks. Ahjaa ja muide ega tegelikult kõrvad väsigi, koormus tekib hoopis ajule, aga sa proovi ise järgi, mina näiteks tegelen muusikaga vahest 24h jutti ja kohe on täpselt näha mis kes ja kus
|
|
tagasi üles |
|
 |
Tuhkur
HV veteran

|
|
   |
8 |
|
tagasi üles |
|
 |
Alligaator
HV kasutaja
|
26.02.2003 13:53:46
|
|
|
Muusika muutub ebapuhtamaks justnimelt vooluume juurdekeeramisega, ja seal on vahe kas on puhas või ebapuhas muusika
|
Minuarust me räägime ikka sel eeldusel et muusika on juba puhas. Vähemalt sa ise nii kirjutad kogu aeg et puhas muusika ei väsita. Ja küll ta juba väsitab kui muusika on puhas ja kuulad seda näiteks 60 dB peal siis väsitab see sind raudselt vähem kui siis kui kuulad seda 80dB SAMA PUHTALT. Selleks ei ole isegi mingeid erilisi väitlusi vaja korraldada igaüks saab sellest aru. Ja niipalju kui ma oma kirjutust lugeda oskan pole ma kuskil kirjutanudki et kõrvad väsivad- ma kirjutasin sellest et on piirid mida inimese kõrv suudab vastu võtta ja need piirid on kõigil inimestel ühesugused. Ja ajalugu ka vist asjasse ei puutu.
|
|
   |
16 |
|
tagasi üles |
|
 |
GPSRHMS
HV vaatleja
|
26.02.2003 13:57:06
|
|
|
kaks , kolm lehte teksti ja pointi ikka mitte kuskil
oehh
|
|
tagasi üles |
|
 |
GPSRHMS
HV vaatleja
|
26.02.2003 14:01:31
|
|
|
Muusika ei saa olla puhas, seal on 101 asja mis selle puhtust oluliselt rikuvad, fm i puhul levib laine, mida segavad teised laine, helikaardi puhul, teiste sagedus jne. Kui nüüd rääkida täpselt timmitud asjast siis ma ei tea kuda sinuga aga mul ei ole vahet kas 60 või 80 db , kas kujutad endale 80mmet db tegelikult ka ette Kõrv kui selline võtab vastu ainult sagedusi, heli on peaaegu sama mis valgus, levib ruumis, aju teeb nendest lainetest heli, nii nagu telekas teeb pildi ja selle protsessimise tulemusena ta väsibki, ja ajalugu puutub ikka asjasse, kuda ei puutu, 20 a tagasi ei olnud dvd d ja igast muud tilulilu
irw
to ihvike: aga millest siis on parem kuulata?
|
|
tagasi üles |
|
 |
Alligaator
HV kasutaja
|
26.02.2003 14:37:54
|
|
|
Muusika ei saa olla puhas
|
Sel juhul kaotab sinu väide et puhas muusika ei väsita absoluutselt igasuguse mõtte! Ja et pole dB vahet 60 või 80 et mismoodi pole vahet vahe ongi selles et 60 väsitab vähem kui 80 ja mina ju just selle vastu vaidlen et puhas muusika ei väsita väsitab ikka kui kõvasti kuulad (60 ja 80 vahe kindlalt olemas et 60 väsitab vähem kui 80) Ja see mida see heli ruumis teeb ja ajalugu on täielik sinupoolne offtopic hämamine. Kordan veelkord mina pole nõus selle väitega et puhas muusika kuulajat ei väsita, puhas muusika väsitab kui teda kõvasti kuulata.
|
|
   |
16 |
|
tagasi üles |
|
 |
Alligaator
HV kasutaja
|
26.02.2003 14:39:53
|
|
|
See et 60 ja 80 pole vahet on sama hea võrdlus et mul pole vahet kas kotis mida tassin on 6 või 8 kilo kartuleid - vahe on. Ja on selles et 6kg kott väsitab sind vähem kui 8 kilone.
|
|
   |
16 |
|
tagasi üles |
|
 |
GPSRHMS
HV vaatleja
|
26.02.2003 14:52:29
|
|
|
mind ei väsita, ma kunagi jälgisin yhte reklaami
ja nii ma siis ostsingi uue pea ja õlad Irw :=>
|
|
tagasi üles |
|
 |
Tuhkur
HV veteran

|
26.02.2003 18:37:21
|
|
|
...ei saa ma aru mida te siin jahute? see jutt on juba ammu resiivrist kaugemal...tehke parem uus teema selle kohta....
|
   |
8 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tuhkur
HV veteran

|
26.02.2003 18:39:03
|
|
|
Veel üks imelik küsimus kõlarite kohta - palju neil senitivity on? Kui see number on kõrge ,siis tavaliselt annab kõlar head matsu ka madala võimsusega ressiiveri puhul.
|
90-92db
|
   |
8 |
|