Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
Kui suureks hindad piraattarkvara osakaalu oma arvutis |
0% (piraattarkvara puudub) |
|
6% |
[ 118 ] |
kuni 25% (mõned üksikud väikesed programmid) |
|
10% |
[ 192 ] |
kuni 50% (suuremad rakendusprogrammid, mida pidevalt kasutatakse) |
|
11% |
[ 208 ] |
kuni 75% (enamus, mõned üksikud legaalsed programmid) |
|
36% |
[ 660 ] |
100% (veendunud piraat, legaalne tarkvara praktiliselt puudub) |
|
33% |
[ 606 ] |
|
hääli kokku : 1784 |
|
autor |
|
Atti
HV kasutaja

|
05.07.2006 10:44:11
|
|
|
TanElofJ kirjutas: |
tsitaat: |
loeb softi hind ja kui see on õige pole probleemi
|
Kusjuures softi mida võimalik osta, maailmas sigapalju.
Kes ütleb milline on õige hind?
OS WinXP Pro (OEM) hind (~2000.-) ons meeletult kallis?  |
Jänkile või ka keskmisele eurooplasele mitte. Kui vaadata kui suure suhtelise osa oma kuu sissetulekust peaks kulutama keskmine eestlane selle windu ostmiseks, siis peab ütlema, et kirves. Kui see windu maksaks ~200.- siis vaevalt, et oleks mõtet teda pirada.
|
|
Kommentaarid: 4 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
mTim
HV Guru

|
05.07.2006 11:18:02
|
|
|
4 kuud kogud raha ja pirad windowsi ja sis ostad originaali - nii tegin mina
_________________ "I have never followed a rule. That is my rule. Do you follow? I don't." The Joker
Lexuse summutist tuleb vaid lilleõisi ja ükssarvepeeru - HV foorum
M: E36 varuosad |
|
Kommentaarid: 45 loe/lisa |
   |
40 |
|
tagasi üles |
|
 |
bezdomn6i
HV kasutaja
|
05.07.2006 11:38:01
|
|
|
loeb softi hind ja kui see on õige pole probleemi
|
Kusjuures softi mida võimalik osta, maailmas sigapalju.
Kes ütleb milline on õige hind?
igaüks võib öelda, milline on tema arvates õige hind ja vastavalt sellele tegutseda. karta on, et ostja meelest õige hind ei ole tootja jaoks õige ja vastupidi.
kuna softi legaalsust kontrollitakse enamasti ettevõtetes, siis kodutarbija jaoks määratakse hind (võib olla regiooniti erinev) tootja poolt ning toodetud piraatluse tõttu jalgadega hääletamine hinda oluliselt reguleerida ei saa. kõigi eelduste kohaselt on see tootja jaoks optimaalseim hind (tulude ja kulude suhe soodsaim) kuid ei pruugi olla optimaalseim tarbija jaoks, kes siis oma tõekspidamistele ja oskustele vastavalt oma kulusid optimeerima hakkab. mulle on jäänud mulje, et riigid, kus on vaesem elanikkond figureerivad ka piraatluse edetabeli tippudes. muidugi pole sissetulek ainuke tegur, mis mis ühe või teise valiku kasuks otsust kallutab - kukultuuritaust ja riigi (kirjutatud seaduste ning poliitika) osa inimese elus jne. on ju germaani ja anglosaksi taustaga rahvad üldiselt seaduskuulekamad kui ladinlased nagu ka jaapanlased on riigi/keisritruumad kui zimbabwe elanikkond.
~2000 eeku wini eest pole meeletult kallis, aga see, mis sa selle raha eest saad pole minu arvates seda hinda väärt (utreeritult - ma ei soovi ostuhinna eest asja üürida).
|
|
Kommentaarid: 8 loe/lisa |
   |
1 :: |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
Elof
HV Guru

|
05.07.2006 11:47:14
|
|
|
Atti, kuu aega kasutavad inimesed Windows'i? Või iga kuu peavad 2000.- välja käima? Ei saa ma aru kuidas eestlased suudavad endale autosid soetada kui need tublisti kallimad kui 200.-
Nagu mTim'gi märkis - ei pea raks ja ostetud olema. Vabalt võib raha koguda. Inimesed lihtsalt ei suvatsegi reeglina mõelda sellele et kuidagi "teenuse" eest tasuda.
http://www.ettk.ee/et/uudised/2006/06/item22805 ... vaesed eestlased?
Kui kuld maksaks samapalju kui liiv siis keegi ei varastaks seda. Ainuke asi, et siis ei tasuks seda kaevandada etc.
ma ei soovi ostuhinna eest asja üürida |
Raamatuid loed?
Lehti loed?
Nendegi puhul sa ei oma nende sisu vaid paberkandjat.
|
|
Kommentaarid: 212 loe/lisa |
   |
2 :: |
175 |
|
tagasi üles |
|
 |
bezdomn6i
HV kasutaja
|
05.07.2006 12:00:12
|
|
|
Raamatuid loed?
Lehti loed?
Nendegi puhul sa ei oma nende sisu vaid paberkandjat. |
tänan huvi tundmast, loen nii üht kui teist.
aga kuidas see eelnevaga haakub?
|
|
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
Elof
HV Guru

|
05.07.2006 12:16:58
|
|
|
bezdomn6i kirjutas: |
Raamatuid loed?
Lehti loed?
aga kuidas see eelnevaga haakub? |
Loe seda minu kirjutatud teksti, mida tsiteerisid
Nii palju kui kommertsvara olemas, peaks nende kõigiga olema nii, et kui raha nende eest maksad siis just kasutamise eest mitte source code'i omamise eest. Kui kommerts ei sobi siis võib ju vabavaraga lihtsalt läbi ajada ... ei ole siis mingit moraalset kohustust "teenuse" eest tasuda
|
|
   |
175 |
|
tagasi üles |
|
 |
eix666
HV veteran

|
05.07.2006 12:18:54
|
|
|
see kehtib ju ainult siis kui koos uue arvutiga osta, OEM'i eraldi hiljem juurde osta on minuteada just sellesama eelnimetet EULA'ga vastuolus (vms, igastahes on pea iga OEM toote peal või kuskil kirjas, et see on mõeldud müümiseks ainult uue riistvaraga, mitte eraldi)... eraldi ostmiseks on ikkagi retail versioon mis on nati kallim....
ja see, et Eestis kõik tarkvaratootja reegleid suhtkoht eiravad ja vabalt OEM versioone müüvad ei ole siinkohal vabandus...
|
|
Kommentaarid: 39 loe/lisa |
   |
39 |
|
tagasi üles |
|
 |
Elof
HV Guru

|
05.07.2006 12:23:01
|
|
|
eix666 kirjutas: |
see kehtib ju ainult siis kui koos uue arvutiga osta, OEM'i eraldi hiljem juurde osta on minuteada just sellesama eelnimetet EULA'ga vastuolus (vms, igastahes on pea iga OEM toote peal või kuskil kirjas, et see on mõeldud müümiseks ainult uue riistvaraga, mitte eraldi)... eraldi ostmiseks on ikkagi retail versioon mis on nati kallim....
ja see, et Eestis kõik tarkvaratootja reegleid suhtkoht eiravad ja vabalt OEM versioone müüvad ei ole siinkohal vabandus...  |
https://foorum.hinnavaatlus.ee/viewtopic.php?p=2557703#2557703
https://foorum.hinnavaatlus.ee/viewtopic.php?t=233769&
Kui klassifitseerid end "system builder"iks siis võid pira XP vahetada ka ise OEM vastu.
Võiks asjadega ikka kursis olla
viimati muutis Elof 05.07.2006 12:23:38, muudetud 1 kord |
|
   |
175 |
|
tagasi üles |
|
 |
ufo56
HV Guru

|
05.07.2006 12:23:35
|
|
|
Aga ole uhke vähemalt et mul midagigi originaali on (windows xp) minuarust peaks ikka iga arvuti kasutaja kes windowsi kasutab sellegi vähemalt endale originaali ostma
   |
67 |
|
tagasi üles |
|
 |
Auron
HV Guru

|
05.07.2006 13:02:57
|
|
|
loeb softi hind ja kui see on õige pole probleemi. sinu jaoks on olnud sulle vajaliku softi hind õige, minu jaoks samuti. piraadi joks ilmselt mitte. |
Heh nahaalse inimese jaoks poleks see wini hind ka siis õige kui see maksask nagu allpool pakutud 200.- eeku kuna selle eest saab reedel õllest või viinast end segi juua ja siis soft jääks ikka ostmata ning oleks "liiga kallis".
Atti kirjutas: |
Jänkile või ka keskmisele eurooplasele mitte. Kui vaadata kui suure suhtelise osa oma kuu sissetulekust peaks kulutama keskmine eestlane selle windu ostmiseks, siis peab ütlema, et kirves. Kui see windu maksaks ~200.- siis vaevalt, et oleks mõtet teda pirada. |
Nagu allpool öeldud siis võib raha koguda. Kui osta uus arvuti siis koos legaalse opsys'ga mille hind on ikka sujuvalt odavam kui retail variandi oma. Kui arvuti kui kodus ikkagi meelelahutuse täitja jaoks raha on mõned tuhanded küll siis sinna ka winiraha juure leiab. Asju mida osta ei jõua ei pea ostma. Kui mersut osta ei jõua siis ei lähe seda ju kellegilt pihta panema õigustades tegu, et "liiga kallis ise ostmiseks". Ja ärge nüüd hakake jälle ajama juttu sellest kuidas nende kahe asja vargus on ikka erinev. Loata asja kasutamise liik ja üldine diskussioon teemal kas loata millegi kasutamine on õigustatud kui endal sellejaoks raha pole on kaks iseasja.
|
|
Kommentaarid: 152 loe/lisa |
   |
129 |
|
tagasi üles |
|
 |
bezdomn6i
HV kasutaja
|
05.07.2006 13:25:24
|
|
|
Raamatuid loed?
Lehti loed?
aga kuidas see eelnevaga haakub? |
Loe seda minu kirjutatud teksti, mida tsiteerisid
Nii palju kui kommertsvara olemas, peaks nende kõigiga olema nii, et kui raha nende eest maksad siis just kasutamise eest mitte source code'i omamise eest. Kui kommerts ei sobi siis võib ju vabavaraga lihtsalt läbi ajada ... ei ole siis mingit moraalset kohustust "teenuse" eest tasuda  |
mul on tunne, et räägime teineteisest pisut mööda ning need osaliselt kontekstist välja kistud tsitaadid aina süvendavad möödarääkimist.
ostuhinna eest üürimise all pidasin silmas hindade erinevust (hind ostmisel ja hind üürimisel) sama tegevuse puhul (üürimine ja üürimine). wini vale hind väljendub minu jaoks selles, et ostetud kasutusõigus on selle hinna eest liiga limiteeritud (võrdle nt suse kasutusõigust win xp oem variandi omaga). sortsu omades on kindlasti uhke ja hea tunne, aga tavakasutaja selle eest vast rohkem raha välja ei käi.
raamatu/lehe omamine ja lugemine pole minu meelest nagu päris samad asjad?
minu meelest haakuks võrdlus, siis kui jutt oleks sortsu lugemisest ja omamisest.
Auron kirjutas: |
loeb softi hind ja kui see on õige pole probleemi. sinu jaoks on olnud sulle vajaliku softi hind õige, minu jaoks samuti. piraadi joks ilmselt mitte. |
Heh nahaalse inimese jaoks poleks see wini hind ka siis õige kui see maksask nagu allpool pakutud 200.- eeku kuna selle eest saab reedel õllest või viinast end segi juua ja siis soft jääks ikka ostmata ning oleks "liiga kallis". |
täiesti nõus. kindlasti on hulk inimesi, keda praeguse seadusandluse järgi piraadiks saab kutsuda, suhteliselt püsiv nähe. ma olen veendunud, et on isegi sellised inimesi, kes rikuksid kasutajaõigusi isegi juhul kui see neile oluliselt kulukamaks läheks kui originaali soetamine. eriti tingimustes, kus suurtootjale on piraatlus pigem kasu kui kahju allikas...
|
|
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
Melks
HV vaatleja
|
05.07.2006 13:32:55
|
|
|
Kui osta raamat, siis sul on olemas raamat ning tema 'source-code'. Kui sa ostad Wini on sul miski asi, mida sa saad kasutada niikaua, kui Microsoft lubab sul seda kasutada (Mitte et nad hakkaksid õigetel kasutajatel asja välja lülitama, aga võimalus on olemas). Samas on illegaalne kasutada seda Windowsit mitme arvuti peal... kodukasutaja või mitte. Paralleel võiks olla see, et raamatut võiks lugeda ainult oma toas. Mida turg vajab on suur konkurents, kuid seda ei teki kuna a) enamus kasutajaid ei ole huvitatud kõigest, mis ei ole MSi tehtud ning b) kuna MS on monopol ja tänu sellele ongi hinnad nii kõrged kui MS tahab. Kui tahad kasutada, siis osta, kui ei taha, siis ära osta - nemad saavad oma kasumi kätte igal juhul.
Samas MSi õigustuseks võiks öelda seda, et keskmiselt kasutatakse näiteks WinXP'd 5 aastat. See on ~2000:5=~400EEK/aasta, mis omakorda on ~400:12=~33EEK/kuu. Kui MS kehtestaks kuumaksu nagu mõnedel mängudel (WoW jne., millel see on umbes 5x suurem kuus), siis ei oleks küll nii paljudel inimestel nuriseda. Taimer läheb käima, kui Windows käima läheb ning läheb kinni, kui Windows kinni pannakse... Mõelege... Ka loodusele kasulik -> inimesed lülitaks rohkem oma arvuteid välja, sest mitte ainult elektriarve, vaid ka kasutusaeg jookseks. Aga ahjaa... kõikidel kasutajatel ei ole internetti ning võimalusi OSi eest maksmiseks ning näiteks OSi 'kasutamiskella' integreerimine oleks ometi kasutaja privaatsuse ning õiguste rikkumine mingil moel. Muidugi kräkitaks see ka kuidagi ära... 'Timeleft: 99999999999999days99hours99seconds'
Piraatlus kogu oma olemuses ei ole õige, AGA see, mida praegu loetakse õigeks ei ole ka teps mitte aus ja ülim tõde.
My 2 cents.
P.S. 'Piraatlust' on ka väljaspool arvuti- ning softimaailma, aga kõik peavad seda loomulikuks ning tavaliseks. Näiteks... Sõbrale filmikassetti laenamine või kopeerimine. Või raamatute laenamine/andmine jne. jne. Olgu... see pole päris sama, aga samas ei ole võimalik eriti otsest paralleeli tuua.
|
|
Kommentaarid: 7 loe/lisa |
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
Elof
HV Guru

|
05.07.2006 13:48:00
|
|
|
Melks kirjutas: |
Kui osta raamat, siis sul on olemas raamat ning tema 'source-code'. Kui sa ostad Wini on sul miski asi, mida sa saad kasutada niikaua, kui Microsoft lubab sul seda kasutada (Mitte et nad hakkaksid õigetel kasutajatel asja välja lülitama, aga võimalus on olemas) |
Tõin raamatu näitena seetõttu, et kuigi sa võid küll lugeda seda kui palju tahad, ei tohi seda ümber kopeerida ning edasi jagada. Kasutada ühte raamatut võivad aga järjestikku mitu inimest, nagu ühes arvutis olevat tarkvaragi. Raamatu 'source-code' ei tule raamatuga sugugi kaasa, ilukirjanduse puhul oleks see siis maailm, milles tegevus toimub, mis asub vaid autori peas.
Raamatu puhul ei oma sa mingeid ÕIGUSI seda paljundada, muuta või järge kirjutada vmt. Kommerts-raamat, nagu kommerts-tarkvaragi.
Microsoft ei saa keelata mul oma Windowsi kasutamist lõpetada, mida ulmet jälle
|
|
   |
175 |
|
tagasi üles |
|
 |
Herr Kurm
Piiratud kasutaja

|
05.07.2006 14:36:43
|
|
|
Raamatu puhul ei oma sa mingeid ÕIGUSI seda paljundada, muuta või järge kirjutada vmt.
|
Enda tarbeks võin ma lõdvalt raamatut paljundada (softi puhul samuti) ja järge võin ma kah kirjutada niipalju kui kulub
_________________ -logod, firmaidentiteet, küljendamine, flash-
-portfolio- |
|
Kommentaarid: 25 loe/lisa |
   |
19 |
|
tagasi üles |
|
 |
Elof
HV Guru

|
05.07.2006 14:44:02
|
|
|
Herr Kurm kirjutas: |
Raamatu puhul ei oma sa mingeid ÕIGUSI seda paljundada, muuta või järge kirjutada vmt.
|
Enda tarbeks võin ma lõdvalt raamatut paljundada (softi puhul samuti) ja järge võin ma kah kirjutada niipalju kui kulub  |
Üldiselt tekkis küsimus, et mida selle XP puhul niiväga muuta tahetakse, mida ametlikult teha ei lubata, isegi enda tarvis?
|
|
   |
175 |
|
tagasi üles |
|
 |
Renka
HV Guru

|
05.07.2006 14:48:19
|
|
|
Herr Kurm kirjutas: |
|
Enda tarbeks võin ma lõdvalt raamatut paljundada (softi puhul samuti) ja järge võin ma kah kirjutada niipalju kui kulub  |
Kus sulle sellised õigused ka müüdi?
|
|
Kommentaarid: 71 loe/lisa |
   |
61 |
|
tagasi üles |
|
 |
Herr Kurm
Piiratud kasutaja

|
05.07.2006 15:00:46
|
|
|
kui te viitsiksite vahetevahel raamatukaante vahele ka kiigata siis näeksite et seal on umbes nii: käesoleva trükise loata levitamine suusõnalisel või muul moel on vastuolus autorikaitse blablabla. Jargesid on kirjutatud niiet maa must teiste autorite poolt kui originaalautor, samuti ei saa autoriõiguse alla kuuluvaks vanamehenässi kelle nimi on Juss. Muidugi on teine lugu lausplagiaadiga nagu vene garry rotten-iga.
TanElofJ, esimese asjana võtaks ette need kuradima veateated mis on sihilikult hämavad ja segadusseajavad. varasemate billi opsyside lekkinud sorts olevat kuuldavasti progejaid naerma ajanud - saast ja jaburdusi täis
_________________ -logod, firmaidentiteet, küljendamine, flash-
-portfolio- |
|
Kommentaarid: 25 loe/lisa |
   |
19 |
|
tagasi üles |
|
 |
guest1902
Kreisi kasutaja

|
05.07.2006 17:25:22
|
|
|
Vabandage, kuid ma pole sellesse teemasse süvenenud, kuid kas ma võin tõmmata softi ja meediat ilma, et ma mingeid seadusi rikun?
Kas ma võin nendest failidest koopiaid teha enda tarbeks ja mitte kellelegi teisele edasi levitada?
Seda kõike AINULT Eesti piires.
Suured tänud, tahan teada ainult, kas olen väga paha inimene
_________________ assumption is the mother of all fuck ups
,,think before you print and save a ROOT::TTree'' |
|
Kommentaarid: 2 loe/lisa |
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
05.07.2006 17:38:10
|
|
|
Oleneb softist ja meediast. Kui sul n2iteks kehtivat wini litsentsi ei ole siis sa seda tirida v6id kuid kasutada ei v6i. Sama lugu ka enamus teiste tasuliste tarkvaradega.
_________________ Teach a man to reason and he'll think for a lifetime
Common sense - so rare that it's a damn superpower
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
Kommentaarid: 106 loe/lisa |
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
Auron
HV Guru

|
05.07.2006 17:52:08
|
|
|
Melks kirjutas: |
Kui sa ostad Wini on sul miski asi, mida sa saad kasutada niikaua, kui Microsoft lubab sul seda kasutada (Mitte et nad hakkaksid õigetel kasutajatel asja välja lülitama, aga võimalus on olemas). |
Sa ei osta wini vaid ostad selle kasutamisõiguse teatud tingimustel. Teiseks see välja lülitamine on mingi rumal jutt. Keegi ei lülita sul kunagi midagi välja, lihtsalt üheltmaalt nö.tehnika arenedes jõuab üks soft oma võimaluste pakkumisega sinnamaani kus lihtsalt see vanem kood ei võimalda talle teatud asju külge pookida ja samuti uuem ja kiirem ja teistsugune riistvara liohtsalt ei toimi temaga. Sellel tasemel kuhumaani ta arenes võid teda kasutada kuikua tahes.
Samas on illegaalne kasutada seda Windowsit mitme arvuti peal... kodukasutaja või mitte. Paralleel võiks olla see, et raamatut võiks lugeda ainult oma toas. |
Raamatut võid ju lugeda kahh kus tahes - tööl, bussis, pargipingil jne. eeldusel, et sa ei loe avalikult seda neile ette kes selle eest maksnud pole ja ei levita sellest koopiaid. tähtsi on see,et see soft oleks korraga ianult ühes arvutis. Eitea kuidas muidu netikohvikud võimalikud oleks kus ühe arvutitaga sadu ja tuhandeid inimesi käib?
viimati muutis Auron 06.07.2006 12:09:28, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 152 loe/lisa |
   |
129 |
|
tagasi üles |
|
 |
guest1902
Kreisi kasutaja

|
05.07.2006 23:27:44
|
|
|
Ho Ho kirjutas: |
Oleneb softist ja meediast. Kui sul n2iteks kehtivat wini litsentsi ei ole siis sa seda tirida v6id kuid kasutada ei v6i. Sama lugu ka enamus teiste tasuliste tarkvaradega. |
Mul näiteks on kehtiv Windowsi litsents praegu, st et mul on "vabad käed"?
|
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
05.07.2006 23:34:25
|
|
|
Kui kehtiv litsents on sama wini jaoks mida tirid siis võib (pro vs home). Loomulikult on lubatud wini kasutada ainult ühes arvutis korraga, kui tahad mitmesse installida peab igal masinal olema oma litsents.
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
Melks
HV vaatleja
|
06.07.2006 00:02:12
|
|
|
Pehh... Pidin kiiresti välja lippama ja seega jäid paar mõtet poolikuks...
See raamatu näide ei olnud minu teksti jaoks parim ning veidi muuga läks ka mööda >_<
Pean taas minema, pärast kirjutan õigesti.
|
|
Kommentaarid: 7 loe/lisa |
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
guest1902
Kreisi kasutaja

|
06.07.2006 00:08:35
|
|
|
Ho Ho kirjutas: |
Kui kehtiv litsents on sama wini jaoks mida tirid siis võib (pro vs home). Loomulikult on lubatud wini kasutada ainult ühes arvutis korraga, kui tahad mitmesse installida peab igal masinal olema oma litsents. |
Ai kurat väljendaisn ennast valesti v-o.
Ma räägin kõiksugu softist. Proovin järgneva lausega ettevaatlik olla, toon lihtsalt ühe näite:
Kui ma tirin netist nt Adobe Photoshopi ja otsin ka serial numberi ning käivitan ilma, et ma oleks selle teenuse eest maksnud, on tegu piramisega?
Et siis tarkvara autoriõiguste rikkumine on piramine nagu ma siiamaani aru olen saanud?
Parandage mind
|
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
06.07.2006 00:11:52
|
|
|
Jah mõlemale küsimusele.
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |