Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Andmeside ja kõnelevi »  Küsimus VLAN'i kohta märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
ruts8
Kreisi kasutaja
ruts8

sõnum 02.06.2006 14:47:15 Küsimus VLAN'i kohta vasta tsitaadiga

Olen uurinud ja puurinud seda, mis on VLAN, kuid kontrolli mõttes tahaks üle küsida, kas olen asjast õigesti aru saanud.

Nimelt mina olen aru saanud, et VLAN tähendab siis virtuaalset "võrku" - seega primitiivselt seletades: kui näiteks luua 2 vlan'i - üks näiteks oleks neile, kes on ruuteri portide 1-10 taga ning teine, kes on ruuteri portide 11-24 taga, siis sisuliselt on kummagi vlan'i kasutajad erinevates võrkudes ning üksteist ei näe?

Kas siis oleks olnud võimalik ka SEE probleem hoopis nii lahendada, et oleks loodud juurde lihtsalt üks vlan sellele ainsale arvutile?
Kommentaarid: 47 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 45
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Vidget
HV Guru
Vidget

sõnum 02.06.2006 14:52:44 vasta tsitaadiga

http://www.google.com/search?q=define%3Avlan&start=0&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US:official
Sinu lahenduse jaoks oleks mõttekam teha kaks segmenti ja ongi si tahe.
Kommentaarid: 148 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 4 :: 128
tagasi üles
ruts8
Kreisi kasutaja
ruts8

sõnum 02.06.2006 15:11:59 vasta tsitaadiga

Vidget kirjutas:
http://www.google.com/search?q=define%3Avlan&start=0&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US:official
Sinu lahenduse jaoks oleks mõttekam teha kaks segmenti ja ongi si tahe.

Juba ammu loetud ning ka wiki läbivaadatud - mul endal pole midagi vaja teha - küsimus tekkis puhtalt uudishimust icon_wink.gif
tagasi üles
Death
HV Guru
Death

sõnum 02.06.2006 15:28:51 vasta tsitaadiga

Vidget, VLAN on mälu järgi mõeldud just Broadcast domeenideide ja erinevate kohtvõrkude eraldamiseks. näide: sama swichi taga on raamatupidamise ja uuishimuliku andmesisestaja arvutid, kuid on vaja tagada, et uudihimulik andmesisestaja mingil juhul raamatupidamise masinaid ja võrku ei näeks. Siin tuleb appi VLAN ja teeb yhest reaalsest switchist kaks virtuaalset.
Vidget
HV Guru
Vidget

sõnum 02.06.2006 15:33:50 vasta tsitaadiga

Death, sain just ise kah jälile icon_razz.gif
Oled sa ise muidu kasutanud seda VLAN'i?
tagasi üles
Death
HV Guru
Death

sõnum 02.06.2006 15:50:44 vasta tsitaadiga

Tööl täitsa kasutuses, kuigi switchiconfi õigused hoiab it-päälik omale icon_wink.gif Vlani abil on kylastajatele mõeldud võrk eraldatud ettevõtte sisevõrgust.
ruts8
Kreisi kasutaja
ruts8

sõnum 02.06.2006 16:01:42 vasta tsitaadiga

Tänud thumbs_up.gif, mina olen seega enda küsimusele vastuse saanud icon_wink.gif
tagasi üles
Vidget
HV Guru
Vidget

sõnum 02.06.2006 16:05:35 vasta tsitaadiga

Aga see eeldab siiski manageeritavat switchi?
tagasi üles
Death
HV Guru
Death

sõnum 02.06.2006 16:07:59 vasta tsitaadiga

Vidget, seda kindlasti. Seebikarbis ikka vlane ei tee.
mks
HV veteran

sõnum 02.06.2006 21:35:54 vasta tsitaadiga

ilmselt kõige odavam lahendus koduseks (või siis väikefirma) VLANiks on Linksys WRT54G koos Alchemy firmwarega... kuni 4 VLANi, kui on rohkem kui 4 arvutit, siis peaks küll mõned lollid (mittemanageeritavad) switchid juurde ostma, kodustes tingimustes ajab asja ilusti ära (näiteks kange soov naabrile netti jagada, aga ei soovi, et tema su failidele ligi pääseks)...
Kommentaarid: 11 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 9
tagasi üles
Laubet
HV vaatleja

sõnum 09.01.2011 18:10:22 vasta tsitaadiga

saan ma õieti aru ..
Vlan on turvaline võrk lan-i sees, sellesmõttes et lani piires ... ja kui luua vlan kahe nt lani vahel mis asuvad üksteisest kaugel siis nimetatakse seda vpn-ks
tagasi üles
eldorado
HV veteran

sõnum 09.01.2011 22:56:39 vasta tsitaadiga

Laubet kirjutas:
saan ma õieti aru ..
Vlan on turvaline võrk lan-i sees, sellesmõttes et lani piires ... ja kui luua vlan kahe nt lani vahel mis asuvad üksteisest kaugel siis nimetatakse seda vpn-ks

VPN tavaliselt krüpteeritud ja läheb läbi internetti.

VLAN kasutusel sissevõrgus. Näiteks sul kaks maja, mõlemas on tw-424ws trendnet manageeritavad switchid.
Vlan1 saab sissepääs ainult internetti, ehk gateway-le
Vlan2 saab sissepääs internetti+ftp servusse.

Kasutajad vlan1 ja vlan2 on mõlemas majas. Switchide vahel port on TAGGed ja vlan info läheb nende vahel. samas määrata Pordid vlan1 või vlan2 annab mõlemas majas.. kuidagi nii =))

Kokkuvõttes VLAN kasutusel ühe füsiliselt ühendatud võrgus, kus on füsiline ühendus objektide vahel olemas kas fiibriga või vasega. Kui aga seda võimalust pole ja kuskil kanaaris on vaid interneti ühendus luuakse VPN eesti kontoriga ja tuleb sama võrk, kuid 1/1mbps kiirusega näiteks =)
Kommentaarid: 148 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 9 :: 4 :: 106
tagasi üles
Laubet
HV vaatleja

sõnum 12.01.2011 23:16:09 vasta tsitaadiga

jah see vastas mu küsimusele .. tänud!
kuid on tekkinud uus küsimus .. mis asi tähendab untagged .. saan aru et tagged tähendab kui freimile on külge pandud nö. märk et ta teaks millisesse vlani ta kuulub, prioriteet ja midagi veel ... aga mida tähendab untagged .. kas kuskil võetakse see tagg maha w ... või tähendab untagged liht seda et freim läheb kõikidesse switchi portidesse (broadcastile icon_smile.gif

Tänud !
tsitaat:

jah sain lõpuks ise asjale pihta ma loodan .. ja vastan ise enda küsimusele .. untagged tähendab põhimõtteliselt seda et üks switchi port kuulub ainult ühe vlan hulka .. pordist välja ei ole võimalik vedada ühe kaabli sees mitut vlani muidu untagged pakett ei tea kuhu minna icon_biggrin.gif , sest paketi sees puudub info kuhu võrku minema peab.
Kui ajan jahu sis parandused on alati teretulnud
tagasi üles
Etz
HV Guru
Etz

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 12.01.2011 23:31:17 vasta tsitaadiga

Laubet kirjutas:
kuid on tekkinud uus küsimus .. mis asi tähendab untagged .. saan aru et tagged tähendab kui freimile on külge pandud nö. märk et ta teaks millisesse vlani ta kuulub, prioriteet ja midagi veel ... aga mida tähendab untagged .. kas kuskil võetakse see tagg maha w ... või tähendab untagged liht seda et freim läheb kõikidesse switchi portidesse (broadcastile icon_smile.gif

Tänud !
tsitaat:

jah sain lõpuks ise asjale pihta ma loodan .. ja vastan ise enda küsimusele .. untagged tähendab põhimõtteliselt seda et üks switchi port kuulub ainult ühe vlan hulka .. pordist välja ei ole võimalik vedada ühe kaabli sees mitut vlani muidu untagged pakett ei tea kuhu minna icon_biggrin.gif , sest paketi sees puudub info kuhu võrku minema peab.

http://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.1Q
Kommentaarid: 228 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 194
tagasi üles
eldorado
HV veteran

sõnum 15.01.2011 01:23:48 vasta tsitaadiga

Laubet kirjutas:

Tänud !
tsitaat:

untagged port on kasutajate jaoks icon_smile.gif tag/untagged saad määrata manageeritaval switchil =)
Kommentaarid: 148 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 9 :: 4 :: 106
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Andmeside ja kõnelevi »  Küsimus VLAN'i kohta
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.