Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
ruts8
Kreisi kasutaja

|
02.06.2006 14:47:15
Küsimus VLAN'i kohta |
|
|
Olen uurinud ja puurinud seda, mis on VLAN, kuid kontrolli mõttes tahaks üle küsida, kas olen asjast õigesti aru saanud.
Nimelt mina olen aru saanud, et VLAN tähendab siis virtuaalset "võrku" - seega primitiivselt seletades: kui näiteks luua 2 vlan'i - üks näiteks oleks neile, kes on ruuteri portide 1-10 taga ning teine, kes on ruuteri portide 11-24 taga, siis sisuliselt on kummagi vlan'i kasutajad erinevates võrkudes ning üksteist ei näe?
Kas siis oleks olnud võimalik ka SEE probleem hoopis nii lahendada, et oleks loodud juurde lihtsalt üks vlan sellele ainsale arvutile?
|
|
Kommentaarid: 47 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
45 |
|
tagasi üles |
|
 |
Vidget
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 148 loe/lisa |
   |
1 :: |
4 :: |
128 |
|
tagasi üles |
|
 |
ruts8
Kreisi kasutaja

|
02.06.2006 15:11:59
|
|
|
Juba ammu loetud ning ka wiki läbivaadatud - mul endal pole midagi vaja teha - küsimus tekkis puhtalt uudishimust
|
|
   |
45 |
|
tagasi üles |
|
 |
Death
HV Guru

|
02.06.2006 15:28:51
|
|
|
Vidget, VLAN on mälu järgi mõeldud just Broadcast domeenideide ja erinevate kohtvõrkude eraldamiseks. näide: sama swichi taga on raamatupidamise ja uuishimuliku andmesisestaja arvutid, kuid on vaja tagada, et uudihimulik andmesisestaja mingil juhul raamatupidamise masinaid ja võrku ei näeks. Siin tuleb appi VLAN ja teeb yhest reaalsest switchist kaks virtuaalset.
_________________ "To be or not to be?" is a question of when, not if. |
|
Kommentaarid: 39 loe/lisa |
   |
36 |
|
tagasi üles |
|
 |
Vidget
HV Guru

|
02.06.2006 15:33:50
|
|
|
Death, sain just ise kah jälile
Oled sa ise muidu kasutanud seda VLAN'i?
|
|
   |
128 |
|
tagasi üles |
|
 |
Death
HV Guru

|
02.06.2006 15:50:44
|
|
|
Tööl täitsa kasutuses, kuigi switchiconfi õigused hoiab it-päälik omale Vlani abil on kylastajatele mõeldud võrk eraldatud ettevõtte sisevõrgust.
|
   |
36 |
|
tagasi üles |
|
 |
ruts8
Kreisi kasutaja

|
02.06.2006 16:01:42
|
|
|
Tänud , mina olen seega enda küsimusele vastuse saanud
|
|
   |
45 |
|
tagasi üles |
|
 |
Vidget
HV Guru

|
02.06.2006 16:05:35
|
|
|
Aga see eeldab siiski manageeritavat switchi?
|
|
   |
128 |
|
tagasi üles |
|
 |
Death
HV Guru

|
02.06.2006 16:07:59
|
|
|
Vidget, seda kindlasti. Seebikarbis ikka vlane ei tee.
|
   |
36 |
|
tagasi üles |
|
 |
mks
HV veteran
|
02.06.2006 21:35:54
|
|
|
ilmselt kõige odavam lahendus koduseks (või siis väikefirma) VLANiks on Linksys WRT54G koos Alchemy firmwarega... kuni 4 VLANi, kui on rohkem kui 4 arvutit, siis peaks küll mõned lollid (mittemanageeritavad) switchid juurde ostma, kodustes tingimustes ajab asja ilusti ära (näiteks kange soov naabrile netti jagada, aga ei soovi, et tema su failidele ligi pääseks)...
|
|
Kommentaarid: 11 loe/lisa |
   |
9 |
|
tagasi üles |
|
 |
Laubet
HV vaatleja
|
09.01.2011 18:10:22
|
|
|
saan ma õieti aru ..
Vlan on turvaline võrk lan-i sees, sellesmõttes et lani piires ... ja kui luua vlan kahe nt lani vahel mis asuvad üksteisest kaugel siis nimetatakse seda vpn-ks
|
|
tagasi üles |
|
 |
eldorado
HV veteran

|
09.01.2011 22:56:39
|
|
|
Laubet kirjutas: |
saan ma õieti aru ..
Vlan on turvaline võrk lan-i sees, sellesmõttes et lani piires ... ja kui luua vlan kahe nt lani vahel mis asuvad üksteisest kaugel siis nimetatakse seda vpn-ks |
VPN tavaliselt krüpteeritud ja läheb läbi internetti.
VLAN kasutusel sissevõrgus. Näiteks sul kaks maja, mõlemas on tw-424ws trendnet manageeritavad switchid.
Vlan1 saab sissepääs ainult internetti, ehk gateway-le
Vlan2 saab sissepääs internetti+ftp servusse.
Kasutajad vlan1 ja vlan2 on mõlemas majas. Switchide vahel port on TAGGed ja vlan info läheb nende vahel. samas määrata Pordid vlan1 või vlan2 annab mõlemas majas.. kuidagi nii =))
Kokkuvõttes VLAN kasutusel ühe füsiliselt ühendatud võrgus, kus on füsiline ühendus objektide vahel olemas kas fiibriga või vasega. Kui aga seda võimalust pole ja kuskil kanaaris on vaid interneti ühendus luuakse VPN eesti kontoriga ja tuleb sama võrk, kuid 1/1mbps kiirusega näiteks =)
|
|
   |
9 :: |
106 |
|
tagasi üles |
|
 |
Laubet
HV vaatleja
|
12.01.2011 23:16:09
|
|
|
jah see vastas mu küsimusele .. tänud!
kuid on tekkinud uus küsimus .. mis asi tähendab untagged .. saan aru et tagged tähendab kui freimile on külge pandud nö. märk et ta teaks millisesse vlani ta kuulub, prioriteet ja midagi veel ... aga mida tähendab untagged .. kas kuskil võetakse see tagg maha w ... või tähendab untagged liht seda et freim läheb kõikidesse switchi portidesse (broadcastile
Tänud !
tsitaat: |
jah sain lõpuks ise asjale pihta ma loodan .. ja vastan ise enda küsimusele .. untagged tähendab põhimõtteliselt seda et üks switchi port kuulub ainult ühe vlan hulka .. pordist välja ei ole võimalik vedada ühe kaabli sees mitut vlani muidu untagged pakett ei tea kuhu minna , sest paketi sees puudub info kuhu võrku minema peab.
Kui ajan jahu sis parandused on alati teretulnud |
|
|
tagasi üles |
|
 |
Etz
HV Guru

|
12.01.2011 23:31:17
|
|
|
kuid on tekkinud uus küsimus .. mis asi tähendab untagged .. saan aru et tagged tähendab kui freimile on külge pandud nö. märk et ta teaks millisesse vlani ta kuulub, prioriteet ja midagi veel ... aga mida tähendab untagged .. kas kuskil võetakse see tagg maha w ... või tähendab untagged liht seda et freim läheb kõikidesse switchi portidesse (broadcastile
Tänud !
jah sain lõpuks ise asjale pihta ma loodan .. ja vastan ise enda küsimusele .. untagged tähendab põhimõtteliselt seda et üks switchi port kuulub ainult ühe vlan hulka .. pordist välja ei ole võimalik vedada ühe kaabli sees mitut vlani muidu untagged pakett ei tea kuhu minna , sest paketi sees puudub info kuhu võrku minema peab.
|
http://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.1Q
|
|
Kommentaarid: 228 loe/lisa |
   |
194 |
|
tagasi üles |
|
 |
eldorado
HV veteran

|
15.01.2011 01:23:48
|
|
|
Tänud !
|
untagged port on kasutajate jaoks tag/untagged saad määrata manageeritaval switchil =)
|
|
   |
9 :: |
106 |
|
tagasi üles |
|