|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
| autor |
|
Tsernobil
HV kasutaja

|
11.03.2006 11:39:37
|
|
|
| DeadZed kirjutas: |
Nonii, hakkan aru saama, mis inimestega tegemist on. kui keegi sõda tahab pidada, tuleks ta vangi panna või kõik hambad välja taguda või midagi sellist, mida Saddam Husseiniga tehakse.
|
Aga kas poleks parem gaasikambrid või meditsiinilised katsed, kui juba kord natsismist eeskuju võtma hakkad.
|
|
| Kommentaarid: 2 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
2 :: |
0 :: |
0 |
|
| tagasi üles |
|
 |
kännuämmelg
HV Guru

|
11.03.2006 12:04:20
|
|
|
| .. Igaljuhul olen aru saanud, misasi see HinnaVaatluse foorum on ja pange ennast palun põlema.... |
hakka või kirikus käima ja palvetama selle eest, et nii kehva närvisüsteemiga inimesed it-meesteks või kõrgematele kohtadele otsustama ei saaks..
ps. kui tahad kangesti eestit linuxeerida, pead tegema kanget lobitööd- lubama poliitikutele linuxi saabumisel nirvaanat, paremat ministrikohta, "kinkima" edukate ettevõtete aktsiaid vms.. või lubada otsutaja näoga 50m graniitkuju paigutada irbeni väina..
ammuilma pole riiklikul tasandil otsused lähtunud kõigile hoomatavast ratsionaalsusest vaid ikkagi mingist egoistlikust eneseteostuse kaalutlusest
|
|
| Kommentaarid: 243 loe/lisa |
   |
4 :: |
3 :: |
205 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Silver?!
HV veteran
|
11.03.2006 14:39:43
|
|
|
| nutt ja hala põlemise teemal. |
No anna andeks, sa vist oled juba 14 täis küll või umbes nii, miks muidu paljas tiss su avataris on?
Kui raske on olla kirjuta www.pihi.net või mine lõhu puid. See kas keegi kasutab sindoosi (olgu siis pira või ei ) või linuskit on tema isiklik valik. Tehtu mis tahavad...[mul üks p*** puha] Samas selliste meetodite ja solvumisega sa midagi ei saavuta. Kui sa linuskis kodus oled, ole aga rõõmsalt õnnelik sest keskmine linuski admin saab küll sindoosi adminnist iga kuu miski 5000-10000 tammetõru rohkem. Las aga nad ikalduvad oma 6 000 palgaga ning palvetavad iga lõuna meerikamaa poole.
|
|
| Kommentaarid: 13 loe/lisa |
   |
1 :: |
11 |
|
| tagasi üles |
|
 |
alliance
The Transporter

|
13.03.2006 12:59:59
|
|
|
Silver?! nii suur vahe ikka vast ei ole
_________________ --- |
|
| Kommentaarid: 531 loe/lisa |
   |
5 :: |
431 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
13.03.2006 13:03:21
|
|
|
| alliance kirjutas: |
| Silver?! nii suur vahe ikka vast ei ole |
Oleneb mida too admin tegema peab. Võimalik et Linuxi omad saavad seetõttu rohkem et suhteliselt suur osa wini adminidest tegelevad peamiselt ainult töömasinate käigus hoidmisega. Linuxi tüübid aga valdavalt serverite hooldamisega. Ma arvan et enamus firmades on serverite hooldamine märksa tähtsam kui aeg-ajalt töölistel käe hoidmine kui nood mõne kahtlase maili saavad
_________________ Teach a man to reason and he'll think for a lifetime
Common sense - so rare that it's a damn superpower
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
| Kommentaarid: 106 loe/lisa |
   |
86 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Elof
HV Guru

|
13.03.2006 13:15:52
|
|
|
Igal juhul kui *kõik* Linuxile ümber koliks siis hakkaks kõik adminnid saama praeguste Linux-kastide adminnidega võrdset palka ?
Või hakkaks praegu Linuxi-kaste administreerivad kodanikud sandikopikaid praeguste MS-admillide sarnaselt saama ?
Vaevalt et Eestis tahetaks pakkuda võrdväärset palka kõigile Tux'i dresseerijaile, väljamaal ikka muru rohelisem ja palgid suuremad
viimati muutis Elof 13.03.2006 14:36:54, muudetud 2 korda |
|
| Kommentaarid: 212 loe/lisa |
   |
175 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Scart
HV Guru

|
13.03.2006 14:02:26
|
|
|
kui keskmise linuxikasutaja IQ number on võrdne teemaalgataja omaga, pole Billil lähiaastatel küll midagi karta vaja
|
|
| Kommentaarid: 119 loe/lisa |
   |
101 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Death
HV Guru

|
13.03.2006 14:04:35
|
|
|
Scart, julgen arvata et see number on tunduvalt kõrgem, ja et mainitud kasutaja kahjustab seda keskmist tugevalt
_________________ "To be or not to be?" is a question of when, not if. |
|
| Kommentaarid: 39 loe/lisa |
   |
36 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Elof
HV Guru

|
13.03.2006 14:52:57
|
|
|
Ega Hitler olnud ka just kõige teravam nuga sahtlis, ent ülevoolava fanaatilisusega saatis korda üsnagi palju
|
|
   |
175 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tsernobil
HV kasutaja

|
13.03.2006 17:49:21
|
|
|
| Ho Ho kirjutas: |
Võimalik et Linuxi omad saavad seetõttu rohkem et suhteliselt suur osa wini adminidest tegelevad peamiselt ainult töömasinate käigus hoidmisega. Linuxi tüübid aga valdavalt serverite hooldamisega.
|
Ho-Ho, sa oled ikka paras maniakk oma tõeväänamisega. Windowsi servereid on Eestis piisavalt palju.
Vaata näiteks microsoft.ee kodulehelt edasimüüjate/partnerite alt. Kõik seal kirjas olevad firmad kasutavad Windowsi
servereid ning on spetsialiseerunud just MS-le. Paljud neist on teenusepakkujad (hooldus) s.t. et nad pakuvad oma
klientidele ka teenust Windowsi serverite teemal, plus kaasates väga palju muud kommertssofti ning riistvara pole ka
mitte põlveotsas tehtud vaid pigem IBM-i serverid. Mis palka puutub, siis ei saaks siin erilist vahet teha, välja arvatud
juhul kui Linuxi adminn peab tegelema ka mahukama arendustööga (siis saab jah rohkem).
|
|
   |
0 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
13.03.2006 21:57:37
|
|
|
| Tsernobil kirjutas: |
Vaata näiteks microsoft.ee kodulehelt edasimüüjate/partnerite alt. Kõik seal kirjas olevad firmad kasutavad Windowsi
servereid ning on spetsialiseerunud just MS-le. |
Palun täpsusta kas nad:- kasutavad ainult wini servereid
- peamiselt wini servereid
- lisaks Linuxi serveritele ka mõnd wini serverit.
Eriti tore oleks kui oleks võimalik teada saada ka allikas kust selle info teada saad/said.
[edit]
Ma julgeks oletada et umbkaudu pooled microsoft.ee lehel edasimüüjate/partnerite all olevaist firmadest kasutavad veebiserveris *nix'i või *bsd'd, Apache't üle poolte
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
   |
86 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tsernobil
HV kasutaja

|
13.03.2006 22:14:24
|
|
|
Palun täpsusta kas nad:- kasutavad ainult wini servereid
- peamiselt wini servereid
- lisaks Linuxi serveritele ka mõnd wini serverit.
|
[*]peamiselt wini servereid
Eriti tore oleks kui oleks võimalik teada saada ka allikas kust selle info teada saad/said.
|
Vaata, ma olen sust lihtsalt vanem - allikaks on isiklikud kontaktid.
[edit]
Ma julgeks oletada et umbkaudu pooled microsoft.ee lehel edasimüüjate/partnerite all olevaist firmadest kasutavad veebiserveris *nix'i või *bsd'd, Apache't üle poolte  |
Oh, veebiserver on äritarkvara skaalal üpris tähtsusetu ja üks lihtsamaid servereid üldse.
|
|
   |
0 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
13.03.2006 23:11:52
|
|
|
| Vaata, ma olen sust lihtsalt vanem - allikaks on isiklikud kontaktid. |
Minu vähesed umbes viimase 10a jooksul saadud isiklikud kogemused näitavad seevastu et valdavalt kasutatakse Linuxi servereid. Ju me liigume väga erinevates ringkondades
| Oh, veebiserver on äritarkvara skaalal üpris tähtsusetu ja üks lihtsamaid servereid üldse. |
Kuid kas näiteks MS'i sertifitseeritud partnerite poolt ei võiks oodata et nad ka nii lihtsate asjade jaoks kasutaksid MS'i softi? Minu väike uuring näitas et ~47% neist kasutavad Linuxit, ~8% FreeBSD'd ning ülejäänud ~45% erinevaid wini versioone. Allikas http://uptime.netcraft.com/
Poleks oodanud MS'i partneritelt nii laialdast "üle aisa löömist".
Hetkel pole viitsinud teisi MS'i lehel olevaid linke läbi kolada. Kui see väga kedagi huvitab võin seda teha kuid kahtlen et üldpilt oluliselt muutuks ühele või teisele poole.
Btw, miks su arvates on veebiserverid nii tähtsusetud? Kas neil mitte pole tarvis väga head uptime'i ning kräkkerikindlust? Firmasiseste serveritega on reeglina see et nendel võib väljapool tööaega kõiksugu loomkatseid teha ilma et töö häiritud oleks kuid veebiserverit ei võta keegi nii naljalt maha kui midagi vaja muuta on. Samuti on siseserverites turvanõuded reeglina hoopis midagi muud võrreldes otse neti küljes istuvate asjadega.
Btw, vaatasin pulli pärast data.zone'i ning ühe seal hostitud serveri kohta inffi. Mõlemad olid Linux/Apache peal. Kas mitte ei võiks oletada et Zone'i laadne suur virtuaalserveri pakkuja võiks vajada väga suurt veakindlust ning vastupidavust nii riistvaralistele ja tarkvaralistele riketele kui ka rünnakutele? Kui win seda tõesti pakuks ning enterprise lahendused oleks sinu jutu järgi targem wini peale ehitada siis huvitav miks nad seda teinud pole?
Tuntumatest veebiserveritest kasutavad Linuxid veel neti.ee, rate.ee , hot.ee, microlink.ee, delfi.ee, postimees.ee, www.ee
Wini peal nägin arvutid.com,
Esialgse "tõe väänamise" kohta nii palju et sa said sellest pisut valesti aru.
Minu kogemuse järgi väiksemates firmades peab sageli admin tegelema ka tavamasinate hooldamisega. Tihtipeale on serveritega tegelevaks isikuks hoopis keegi teine. Kuna sageli on serverid just Linuxi peal ning serverite administreerimine on reeglina vastutusrikkam tegevus kui töömasinate käigus hoidmine siis tegin loogilise järelduse et suurema vastutusega inimesed on kõrgemalt tasustatud. Ehk siis teisisõnu on paljud wini adminid sisuliselt tööarvutite hooldajad ning puhtad Linuxi adminid serverite adminid, serverite adminid saavad minu teada ka rohkem palka.
Loomulikult kui on ühes isikus koos nii töömasinate kui serverite hooldaja siis on lugu hoopis teine.
|
   |
86 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tsernobil
HV kasutaja

|
14.03.2006 00:13:51
|
|
|
Btw, miks su arvates on veebiserverid nii tähtsusetud?
|
Sellest mida mina arvan, pole ma üldse midagi rääkinud.
|
|
   |
0 |
|
| tagasi üles |
|
 |
HacaX
HV Guru

|
14.03.2006 07:28:51
|
|
|
Magamata ja söömata nagu ma olen käiks ühe hullu mõtte välja: üldise sundkorralise "aasta pärast on kõik-see-mees Linuxil!" asemel võiks ju rakendada soovitust - minna *võimaluse korras* Linuxile üle. Näiteks - varem või hiljem ju masinaid parandatakse/uuendatakse. Miks mitte siis juhust kasutada ning uuele masinale Winni asemel Linux (või suvaline muu odav OS) peale lükata? Akendet pool kujundada Winblowsi stiilis, ehk siis need kasutajad kes pikemalt menüüdes surfata ei viitsi ei pea isegi aru saama et istuvad võõra opsüsteemi taga. Saan täiesti aru et kasutajale on kõige olulisem siiski rakendused ja mitte OS ja see on koheselt probleemiks kasvõi erinevate dokumendiformaatide pärast. Siinkohal aga tuleks mängu IT tugiisik/süsteemiadminn/vms patsiga poiss, kes juba enne üleminekut kasutajaid suunab. Näiteks et Wordis tuleb salvestamisel failitüübiks valida mitte DOC vaid HTML (Wordi genereeritav HTML on küll spagetikoodi täis, aga seeest vaadatav suvalise brauseriga ning peaks ka muudes progedes samasugune välja nägema nagu Wordi enda aknas). Vast annaks isegi mõte registrisissekandega antud tüübi vaikimisi kasutatavaks sättida.
Ehk siis oleks tegu väga vaikse üleminekuga... suuremamastaabilist (loe: kulukat) üleminekut tuleks ette alles päris lõpus kui jäänud on ainult minimaalne hulk Winni peal elavaid kodanikke.
_________________ IMO & GPLed |
|
| Kommentaarid: 24 loe/lisa |
   |
22 |
|
| tagasi üles |
|
 |
pppd
Kreisi kasutaja
|
14.03.2006 13:50:46
|
|
|
| HacaX, seda on proovitud päris mitmel pool. Pidurdama jääb ikkagi (asutusesisene) dokumendifailide vahetus (mitu inimest kirjutavad ühe dokumendi eri osasid, parandamised, kooskõlastamised jms), paraku on elu näidanud et vähegi suuremas kontoris MS Office't ja OpenOffice't kõrvuti kasutada on ilge piin, nii kasutajatel kui ka neid toetaval IT-toel. Lisa puhttehnilistele probleemidele veel kasutajate puhtsubjektiivsed eelistused, arvamused ja igasugune krillimine (et miks temal see msoffice on ja mina mingi neegri-OOO'ga pean läbi ajama, mina ei oska, taha, suuda ja olen rohkemat väärt..) ja hullumaja ongi valmis. Lihtsam on muutused korraga sisse viia, alguses on hullem aga läheb vähemalt kiiremini mööda. Ja alles siis, kui kontoritarkvara (pluss muu, mis peaks kõigile töötajatele ühine olema) on ühtlustatud, siis võib hakata mõtlema, kas ja miks opsüsteemi vahetama hakata.
|
|
| Kommentaarid: 3 loe/lisa |
   |
3 |
|
| tagasi üles |
|
 |
oth
HV vaatleja

|
14.03.2006 16:54:12
|
|
|
Töötan yhes Eesti teadusasutuses ja siin mõned minu tähelepanekud. Peaaegu kõigeks kasutatakse Linuxit, Windowsi olen näinud ainult paaris lauaarvutis. Kõikides serverites ning samuti kohalikus klastris on Linux. Rõhuv enamus erialasest tarkvarast, nii vaba kui tasuline, on *nix-ite jaoks arendatud. Kohapeal kirjutatavad programmid ka. Kyllap eksisteerivad ka Windowsi pordid, aga nende kasutamine oleks lisapingutus. Mulle isiklikult tundub, et Windowsi kasutatakse põhiliselt Powerpointis presentatsioonide ettevalmistamiseks, aga ka neid tehakse järjest rohkem OO-s või Latex-i abi. Raamatupidamise kohta ei tea ma midagi, seal on võibolla Windows. Siin toodud näide on kindlasti pisut ekstreemne ja ma ei yrita midagi tõestada .
|
|
| tagasi üles |
|
 |
pppd
Kreisi kasutaja
|
14.03.2006 17:16:05
|
|
|
Teadus on selles kontekstis väga hea valdkond sest a) arvuteid kasutavad inimesed on hoopis teisel tasemel kui tavalised kontoritöötajad b) oluliste süsteemide arendus käib käsikäes ja kõrvuti kasutamisega c) kontoritarkvara kui sellist on suuremas osas vaja ainult tulemuste ilusaks vormistamiseks ning sageli tavatarkvara selleks otstarbeks ei kõlbagi (MS Office valemiredaktor on pikemate valemite kirjutamiseks õudus kuubis) ja d) raha on alati vähe ning seda tuleb kulutada olulistele asjadele
Tore aeg oli, kui sai ise veel teadusvallas töötatud.. aga palgaga oli kahjuks nirusti Härdalt loodan et ehk on praegune olukord natukenegi parem
|
|
   |
3 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Silver?!
HV veteran
|
14.03.2006 17:54:19
|
|
|
| pppd kirjutas: |
| Pidurdama jääb ikkagi (asutusesisene) dokumendifailide vahetus MS Office't ja OpenOffice't kõrvuti kasutada on ilge piin.. |
Siis on ilmselt vaja juba korralikku grupitöötarkvara. Kõrvuti ei peagi kasutama. kui office nii kui nii ostetud võib ju seda ka linuxi peal kasutada.
|
|
   |
11 |
|
| tagasi üles |
|
 |
pppd
Kreisi kasutaja
|
14.03.2006 19:32:55
|
|
|
| Silver?! kirjutas: |
| Siis on ilmselt vaja juba korralikku grupitöötarkvara |
Hmm.. ma võin küll olla aeglase arusaamisega, aga ma ei taipa ka pikemalt mõeldes, kuidas grupitöötarkvara kasutamine otseselt failide mitme inimese poolt kasutamisesse (erinevate softidega) puutub? Jah, see (grupitöötarkvara) lihtsustaks dokumentide vahetust ja üldist asjaajamisprotsessi ennast, aga nt OOo mõnevõrra puudulikku MS Office formaatide tunnistamist (millest jutt sisuliselt käis) ei lahenda see kuidagi.
| Kõrvuti ei peagi kasutama. kui office nii kui nii ostetud võib ju seda ka linuxi peal kasutada. |
Mõttetu nikerdamine ja ressursi raiskamine. Kui kõik litsentsid on niigi olemas, siis saab väga raske olema üldse seda üleminekuvajadust põhjendada - pealegi mida selline poolik üleminek üldse annaks, sõltuvus MS Office'st jääks endiselt kehtima?
Ja lõpetuseks - ärgem unustagem üht põhilist tõde - opsüsteem iseenesest (vahet pole, kas tasuline või tasuta) ei saa olla eesmärk omaette, arvuti ja sinna installitud programmid on eelkõige mõeldud kasutajale määratud tööülesannete täitmiseks, need kasutaja tööülesanded määravad kasutaja tarkvarale kehtivad nõuded, vastavalt nendele (ja mõnele kriteeriumile veel, nt asutuse tarkvarapoliitika, konkreetse tarkvara hind ja kulud hooldusele jms) valitakse kasutaja tööülesannete täitmiseks sobilik tarkvara (märkusena, minu jutt oli näitena ja ainult teemal MS Office vs OpenOffice.org) ning alles selle valiku põhjal valitakse opsüsteem ja riistvara. Kui on tõsine ja põhjendatud vajadus kasutada millegi tegemiseks MS-i tarkvara, siis on oluliselt mõttekam jooksutada seda ka MS-i opsüsteemil (nagu enne öeldud, vajadus põhjendab terve komplekti kulud), mingi nikerdamine eesmärgil et saaks endale vastu rinda peksta, et mul jookseb asutuses ainult linux, on äärmiselt mõttetu (kui sellise (tasuta) nikerdise ülevalpidamine võtab rohkem ressursse kui mingi softi ostmine).
|
|
   |
3 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tsernobil
HV kasutaja

|
14.03.2006 20:00:21
|
|
|
Ja lõpetuseks - ärgem unustagem üht põhilist tõde - opsüsteem iseenesest (vahet pole, kas tasuline või tasuta) ei saa olla eesmärk omaette, arvuti ja sinna installitud programmid on eelkõige mõeldud kasutajale määratud tööülesannete täitmiseks, need kasutaja tööülesanded määravad kasutaja tarkvarale kehtivad nõuded, vastavalt nendele (ja mõnele kriteeriumile veel, nt asutuse tarkvarapoliitika, konkreetse tarkvara hind ja kulud hooldusele jms) valitakse kasutaja tööülesannete täitmiseks sobilik tarkvara (märkusena, minu jutt oli näitena ja ainult teemal MS Office vs OpenOffice.org) ning alles selle valiku põhjal valitakse opsüsteem ja riistvara. Kui on tõsine ja põhjendatud vajadus kasutada millegi tegemiseks MS-i tarkvara, siis on oluliselt mõttekam jooksutada seda ka MS-i opsüsteemil (nagu enne öeldud, vajadus põhjendab terve komplekti kulud), mingi nikerdamine eesmärgil et saaks endale vastu rinda peksta, et mul jookseb asutuses ainult linux, on äärmiselt mõttetu (kui sellise (tasuta) nikerdise ülevalpidamine võtab rohkem ressursse kui mingi softi ostmine). |
Väga hästi öeldud. Opsüsteemil pole asutuse jaoks üldse mingit tähtsust s.t. et kõigepealt tuleb selgeks teha ülesanded,
siis leida nende ülesannete lahendamiseks sobilik tarkvara ning alles lõpuks vaadata millist opsüsteemi see tarkvara soovib.
Pealegi on opsüsteemi hind võrreldes tarkvaraga tühine ning samuti ei sõltu stabiilsus mitte opsüsteemist vaid pigem nendest
programmidest (kas on palju buge või ei).
|
|
   |
0 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Silver?!
HV veteran
|
14.03.2006 23:35:35
|
|
|
pppd ja Tsernobil, väga tore aga lõpetame siis selle konkreetsete rakenduste konkreetsete võimaluste võrdlemise ja püüame asja vaadata kui ühtset tervikut-
Antud juhul pakuks mina välja kriteeriumid, millele korralik äriühingu infosüsteem peaks vastama:
- toetama ühingu juhtimist ning olema vastavalt sellele kohaldatav;
- teistest sarnastest lahendustest eristuma ning tagama konkurentsieelise;
- info ja lahendus peavad olema turvaliselt kaitstud;
- arenema koos organisatsiooniga;
- piisavalt jätkusuutlik, et kiiremini kui teised kasutusele võtta uusi tehnoloogiaid;
- ennast rahalises mõttes ära tasuma;
- lihtne kasutada;
- odav hallata ja toetada;
- vajadusel ühilduv partnerite süsteemidega;
st minu jaoks tulevad siit märksõnad: avatud kood, avatud failide formaadid, skaleeruv, stabiilne, turvaline, jne.
Nüüd palun öelge milline on Microsofti infosüsteemi lahendus (palun ärge nimetage konkreetseid tooteid ala Office, Exchange, Project jne) mis kas või ligilähedaselt vastaks nendele kriteeriumitele. Täielikult ei vasta sellele loomulikult mitte ükski lahendus, sest see on ideaal, mille poole võiks pürgida.
Microsoft jms iganes konkreetsed programmid või tarkvaralahendused on surnud tee. See on juba üheksakümnendatel läbi käidud ning sinna tagasi ei ole vaja.... Keegi ei taha enam osta konkreetseid programme, vaja on organisatsiooni vajadustele võimalikult täpselt vastavat terviklahendust.
|
|
   |
11 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tsernobil
HV kasutaja

|
15.03.2006 00:41:17
|
|
|
Microsoft jms iganes konkreetsed programmid või tarkvaralahendused on surnud tee. See on juba üheksakümnendatel läbi käidud ning sinna tagasi ei ole vaja.... Keegi ei taha enam osta konkreetseid programme, vaja on organisatsiooni vajadustele võimalikult täpselt vastavat terviklahendust. |
Terviklahendus koosnebki tarkvarast ehk programmidest. Pole veel kuulnud arvutitest mis töötaksid ilma programmideta.
Kui aga pidasid silmas eritellimusi, siis miks mitte kui rahakott kannatab.
|
|
   |
0 |
|
| tagasi üles |
|
 |
joulukas
Kreisi kasutaja

|
15.03.2006 02:23:31
|
|
|
pppd ja Tsernobil, väga tore aga lõpetame siis selle konkreetsete rakenduste konkreetsete võimaluste võrdlemise ja püüame asja vaadata kui ühtset tervikut-
Antud juhul pakuks mina välja kriteeriumid, millele korralik äriühingu infosüsteem peaks vastama:
- toetama ühingu juhtimist ning olema vastavalt sellele kohaldatav;
- teistest sarnastest lahendustest eristuma ning tagama konkurentsieelise;
- info ja lahendus peavad olema turvaliselt kaitstud;
- arenema koos organisatsiooniga;
- piisavalt jätkusuutlik, et kiiremini kui teised kasutusele võtta uusi tehnoloogiaid;
- ennast rahalises mõttes ära tasuma;
- lihtne kasutada;
- odav hallata ja toetada;
- vajadusel ühilduv partnerite süsteemidega;
st minu jaoks tulevad siit märksõnad: avatud kood, avatud failide formaadid, skaleeruv, stabiilne, turvaline, jne.
Nüüd palun öelge milline on Microsofti infosüsteemi lahendus (palun ärge nimetage konkreetseid tooteid ala Office, Exchange, Project jne) mis kas või ligilähedaselt vastaks nendele kriteeriumitele. Täielikult ei vasta sellele loomulikult mitte ükski lahendus, sest see on ideaal, mille poole võiks pürgida.
Microsoft jms iganes konkreetsed programmid või tarkvaralahendused on surnud tee. See on juba üheksakümnendatel läbi käidud ning sinna tagasi ei ole vaja.... Keegi ei taha enam osta konkreetseid programme, vaja on organisatsiooni vajadustele võimalikult täpselt vastavat terviklahendust. |
Ega siis kõik kes siin vastu vaidlevad ole Linuxi vastu, esiteks, ning teiseks ei ole see ka mingi taevamanna, mis kõik probleemid lõpetab ja maailma rahu, "Ilus unistus ilma Microsoftita!" toob.
Siit vastu küsimus, et mis mõttes on terviklahendused surnud tee? Kui mina soetan tarkvara, siis soovin saada tervet komplekti, soovitavalt ühest kohast, ilma pead murdmata! Seda pakub MS - OS, kontor, andmebaasid, serverid jne. kurat tellin kõik sealt saan veel alet ka. Ettevõttena pean niikuinii toe eest maksma, turvalisus ei ole kinni ainult Windowsi enda "läbilaske võimes", peaaegu kõik inimesed, kes on CVsse kirjutavad - arvuti oskus, on näinud või katsunud Wini ja office-it, ei vaja nad selle kohast lisa õpet ega midagi - MS "kummardada" on mulle mugavam.
Punkt vajadusel ühenduv partneri süsteemidega on kindlasti suur eelis MSi toodetel, neid on lihtsalt rohkem!
Samuti ettevõtted, kes kasutavad eri tarkvara, mis on kirjutatud MS baasile ja oli "väga kallis" tellida, mis peaks olema MINU motivatsioon selleks, et seda investeeringut uuesti ette võtta, kui vana mind täiesti rahuldab?
Mulle on sellest "vestlusest" jäänud mulje, et siin on kahte liiki "vaidlejaid", ühed, kes iga hinna eest tahavad kõigile arvutitele linuxi instaleerida, sest see on tasuta ja seal ei ole karbil kirjas "Microsoft" ning teised, kes ei ütle midagi kindlat vaid vaagivad hetke olukorda ning teevad vastavalt sellele otsuse - ning kahjuks jäävad nad surmani vaidlema!
Linux ei ole jumalast ja Windows, või siis parem juba kogu MS, ei ole kuradist! Kindlasti ei thiks unustada alternatiiv tarkvara, aga iga monopoli vastu ei tohiks ka pimesi võidelda, sest keegi tark ütles sulle, et nii on hea. Praeguses olukorras ei kujutaks ma ette, et kõik hakkaks win-i asendama, see tooks meie riiki totaalse kaose, hetkel tundub see "mitte töötav" süsteem igati õigustatum kui alternatiiviks pakutav Linuxi Messias.
_________________ HinnaVaatlus liituja nr. 285 |
|
| Kommentaarid: 16 loe/lisa |
   |
14 |
|
| tagasi üles |
|
 |
8
HV Guru
|
15.03.2006 05:10:18
|
|
|
| ...kasutajate puhtsubjektiivsed eelistused, arvamused ja igasugune krillimine (et miks temal see msoffice on ja mina mingi neegri-OOO'ga pean läbi ajama, mina ei oska, taha, suuda ja olen rohkemat väärt..) ja hullumaja ongi valmis. |
Tehke selline diil (näiteks), et OOo kasutajad saavad aasta jooksul iga kuu kuni 100 krooni palgalisa ja kogu see krillimine-vingumine on otsekohe vastupidine! Kontoritöötajad on teadagi eriliselt kadedad siis kui kolleegile kasvõi paarkümmend krooni palka juurde kirjutatakse
|
|
| Kommentaarid: 37 loe/lisa |
   |
37 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tsernobil
HV kasutaja

|
15.03.2006 08:07:41
|
|
|
| 8 kirjutas: |
Tehke selline diil (näiteks), et OOo kasutajad saavad aasta jooksul iga kuu kuni 100 krooni palgalisa ja kogu see krillimine-vingumine on otsekohe vastupidine! Kontoritöötajad on teadagi eriliselt kadedad siis kui kolleegile kasvõi paarkümmend krooni palka juurde kirjutatakse  |
OOo ei kvalifitseeru üldse kontoritööks kuna tal puudub Exchange tugi.
|
|
   |
0 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
15.03.2006 10:45:04
|
|
|
| 8 kirjutas: |
Tehke selline diil (näiteks), et OOo kasutajad saavad aasta jooksul iga kuu kuni 100 krooni palgalisa ja kogu see krillimine-vingumine on otsekohe vastupidine! Kontoritöötajad on teadagi eriliselt kadedad siis kui kolleegile kasvõi paarkümmend krooni palka juurde kirjutatakse  |
OOo ei kvalifitseeru üldse kontoritööks kuna tal puudub Exchange tugi. |
Mitte iga inimene ei vaja Exchange tuge
|
   |
86 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Overkilla
HV veteran
|
15.03.2006 12:52:53
|
|
|
| Selles peitub üksiti ka kogu selle sõja point. |
Igaljuhul olen aru saanud, misasi see HinnaVaatluse foorum on ja pange ennast palun põlema. Mul üpris kama mis paska te endale kõvaketastele ja ettevõtetesse salvestate - on see mingi Win XP või Linux või pornofilmid.
Mul on ikka palju paremat oma ajaga teha, kui vaielda nagu 13.a. kuskil haiges foorumis.
Meeldivat vaidlemise jätku ja Estooonias elu lohistamist.. |
T'aitsa n~ous.
|
|
| Kommentaarid: 97 loe/lisa |
   |
6 :: |
80 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Scart
HV Guru

|
15.03.2006 13:24:41
|
|
|
| Overkilla kirjutas: |
| Selles peitub üksiti ka kogu selle sõja point. |
Igaljuhul olen aru saanud, misasi see HinnaVaatluse foorum on ja pange ennast palun põlema. Mul üpris kama mis paska te endale kõvaketastele ja ettevõtetesse salvestate - on see mingi Win XP või Linux või pornofilmid.
Mul on ikka palju paremat oma ajaga teha, kui vaielda nagu 13.a. kuskil haiges foorumis.
Meeldivat vaidlemise jätku ja Estooonias elu lohistamist.. |
T'aitsa n~ous. |
ma soovitaks soojalt pea oma tagumikust välja tõmmata ja maailma vaadata, siis ehk kaob selline suur maailmaparandaja valu hingest ära, mis sunnib täielikku idiootsust suust välja paiskama - antud juhul on teemaalgataja see 13. aastane haige vaidleja.
|
|
| Kommentaarid: 119 loe/lisa |
   |
101 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Overkilla
HV veteran
|
15.03.2006 14:33:48
|
|
|
| Scart kirjutas: |
| T'aitsa n~ous. |
ma soovitaks soojalt pea oma tagumikust välja tõmmata |
Aga pea tagumikus ongi ju soe olla. Ma ei tea, mida DeadZed enne 'paiskas' aga selle tsiteeritud osaga olin k'ull nous!
|
|
| Kommentaarid: 97 loe/lisa |
   |
6 :: |
80 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Elof
HV Guru

|
15.03.2006 14:46:31
|
|
|
Ma ei tea
|
Täiesti nõus
|
|
   |
175 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Silver?!
HV veteran
|
15.03.2006 21:17:58
|
|
|
| Kui aga pidasid silmas eritellimusi, siis miks mitte kui rahakott kannatab. |
Paluks konkreetne näide Microsofti portfooliost.
| joulukas kirjutas: |
| Siit vastu küsimus, et mis mõttes on terviklahendused surnud tee? |
Möhh? Ma ju kirjutasin: "Keegi ei taha enam osta konkreetseid programme, vaja on organisatsiooni vajadustele võimalikult täpselt vastavat terviklahendust"
| ..Seda pakub MS - OS, kontor, andmebaasid, serverid jne. kurat tellin kõik sealt saan veel alet ka. |
Okei, teeme väikse katse ning paneme pirukasse mulla.
Väljamõeldud klinet: Luudade tootmisega tegelev firma. Neli tootmisüksust neljas eestimaa nurgas (a ca 20 inimest) kontor ja müük ühes eesti suuremas linnas (3 inimest). Raamatupidamise teenus ostetakse sisse suvaliselt "väikekontorilt", logistikateenus ostetakse sisse keskmise suurusega logistikafirmalt.Tooraine tuleb 5-6 metsandusega seotud firmast. Klientideks on kümmekond kodutarvete hulgimüügiga tegelevat firmad baltikum, Itaalia ja Hispaania. Oleks vaja lahendust, mis teeks järgmist:
- Ühenduse pidamine kontori ja tootmisüksuste vahel, ( e post, kõneside, videokonverents,)
- Tootmisarvestus. (väga minimaalne sest automaatikat on vähe ja ei soovi raisata inimeste aega andmete sisestamine). Küll aga igas üksuses spetsiifiline aotmaatikaseade(ise valmistatud) millelt andmete saamiseks mõeldud tarkvaralahendust ei ole
- Suhtlemine kilentidega. Soovitavalt lahendus mis tootmisüksustega. Küll aga kasutajaliidesel Itaalia ja Hispaania keele tugi. Kuna nemad seal praktiliselt midagi ei oska siis kõne alla tuleb ainult veebilahendus + kõrvaklapp ja veebikaamera)
- Andmete edastamine raapatupidamisfirmale, (soovitavalt võimalikult automaatne aga ei ole nii väga oluline sest klientide ja tarnijate arv on väike ning raamatupidamise kontor on kontoriga samas majas)
- Admete vahetus logistikafirmaga. Väga tihe kahepoolne admevahetus . Laoseisud, tarned tarnete jälgimine, tellimused tehakse suht kaootiliselt, arvestades Itaalia ja Hispaania kultuurilisi eripärasid. Logistiafirmal on enda välja töötatud süsteem nad on nõus andma välja enda süsteemi kirjelduse ning võimaldama juurdepääsu nende logistika süsteemi (aga ainult andmebaasi liidese tasemel) , neil aga puudub enda huvi süsteemi otseseks pikendamiseks ettevõtteni.
- Veebileht. Põhiliselt mõeldud firma tutvustamiseks ning "näitamiseks"
Kontorisse on võimalik palgata üks IS spetsialist osalise tööajaga, kuna juhiabi on tehnilise kõrgharidusega, siis lihtsamaid asju oskab ise teha (riistvara haldamise sooviks võimalusel sisse osta (rendiarvutid, uuendamine, hooldus, vahetamine jne koos, internetiühendusega) Tootmisüksustesse ei ole võimalik eraldi IS palgata küll on igas aga olemas elektrik/automaatik/tehnik kes üht-teist jagab. Kogu süsteem peab olema eesti keelne, sest lõppkasutajad ei oska inglise keelt.
Esialgne investeering peaks olema minimaalne. Küll aga on äri edukal käivitamisel plaan tootmisüksusi laiendada ning juurde luua. (eeldatav kasv kuni 8 üksust a 50 inimest)
Ja nüüd paluks lahendust >80% MS toodete põhjal ning lahendust >80% Linuxi ja nende rakenduste põhjal. Siis saab ilusti vaadata kumb on majanduslikult otstarbekam.
|
|
   |
11 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tsernobil
HV kasutaja

|
16.03.2006 00:04:54
|
|
|
.............................................
Ja nüüd paluks lahendust >80% MS toodete põhjal ning lahendust >80% Linuxi ja nende rakenduste põhjal. Siis saab ilusti vaadata kumb on majanduslikult otstarbekam. |
Aga ära küsi seda siit vaid mine mõnda IT täislahendusi pakkuvasse firmasse. Ainult ära ütle et luudasid teed...
Opsüsteemi võrdlus on siin kohatu, kuna see ei oma mingit tähtsust ega väljaminekut. Võibolla on sulle vaja Navisioni või
Axaptat või kui asi puudutab tootmist, siis hoopis SAP jt, plus Sharepoint Portal ja Live Communications Server.
|
|
   |
0 |
|
| tagasi üles |
|
 |
joulukas
Kreisi kasutaja

|
16.03.2006 01:54:40
|
|
|
.............................................
Ja nüüd paluks lahendust >80% MS toodete põhjal ning lahendust >80% Linuxi ja nende rakenduste põhjal. Siis saab ilusti vaadata kumb on majanduslikult otstarbekam. |
Esiteks, kas tegemist on uue ja alustava ettevõttega või juba käimas olev firma, mis läheb reorganiseerimisele?
Kui uus firma võtab kätte ja hakkab tarkvara soetama, samas pakutakse talle erinevaid teenuseid nagu raamatupidamine, logistika jne., mis nõuavad vaid andmebaaside sünkroniseerimist, ning põhiline arvuti funktsioon "luuamüügi" juures on mailid, videokonverents, tellimuste tegemine laos ning igapäevane dokumendi haldus, siis seljuhul jah Linuxi baas on odavam, kirjad saab kirjutatud, mailid lähevad kohale jne.
Aga kui tuua siia teema algataja mõtte, siis Eesti riik ei ole mitte teps "Uus ettevõtmine", tegemist on väga komplekse struktuuriga, mille erinevad osad peavad laitmatult omavahel töötama, ning pikad pausid arvutikasutamises ei tule kõneallagi ja personali koolitamine on meeletult kulukas. Ma ei vaidle, et Linuxit ei anna kasutada, sest see on jama, rakendusi ei ole, mängud ei tööta ja ma üleüldse olen Winiga harjunud, diskussioon käib ikkagi praeguse IT baasüsteemi vahetamise üle! Vaidlus Linux vs Win on suhteliselt mõttetu, sest kellele ema kellele tütar, aga võttes arvesse kõiki aspekte, siis riik ei tegele "luuamüügiga"!
|
   |
14 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tsernobil
HV kasutaja

|
16.03.2006 02:37:07
|
|
|
Aga kui tuua siia teema algataja mõtte, siis Eesti riik ei ole mitte teps "Uus ettevõtmine"....................
|
Siia võiks veel lisada et Eesti riik pole ettevõte mis toodab luudasid, või vähemalt ei tohiks olla
|
|
   |
0 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Silver?!
HV veteran
|
16.03.2006 23:57:27
|
|
|
| Oot-oot, kus ma siin nagu riigist rääkisin? Riigiasutused ei puutu praegu asjasse, sest nemad kopeerivad või rakendavad tavaliselt seda, mis erasektoris olemas on. Palju on meil süsteeme mille on 100% arendanud riik? Tegelikult algab kõik ikkagi haridus ja teadusasutustest. Sellest on loomulikult Microsoft jms väga hästi aru saanud, miks muidu koolid softi tunduvalt odavamalt saavad. Meie haridusministeeriumi ajukääbikutele see aga kohale ei jõua, muidu ütleks nad onu Billi MS arvutiklassi pakumisele "NEIN!", sest see halvendab meie noorte inimeste konkurentsivõimet, ning leiaks ise see tühised 40 - 50 tuhat krooni nende petsukate ostmiseks(see vist isegi väiksem summa kui mõne kantsleri kuupalk). Nii et küsimus võiks hoopis olla: "Kuidas rakendada eesti koolides linuxit?"
|
|
   |
11 |
|
| tagasi üles |
|
 |
joulukas
Kreisi kasutaja

|
17.03.2006 00:32:23
|
|
|
| Oot-oot, kus ma siin nagu riigist rääkisin? Riigiasutused ei puutu praegu asjasse, sest nemad kopeerivad või rakendavad tavaliselt seda, mis erasektoris olemas on. Palju on meil süsteeme mille on 100% arendanud riik? Tegelikult algab kõik ikkagi haridus ja teadusasutustest. Sellest on loomulikult Microsoft jms väga hästi aru saanud, miks muidu koolid softi tunduvalt odavamalt saavad. Meie haridusministeeriumi ajukääbikutele see aga kohale ei jõua, muidu ütleks nad onu Billi MS arvutiklassi pakumisele "NEIN!", sest see halvendab meie noorte inimeste konkurentsivõimet, ning leiaks ise see tühised 40 - 50 tuhat krooni nende petsukate ostmiseks(see vist isegi väiksem summa kui mõne kantsleri kuupalk). Nii et küsimus võiks hoopis olla: "Kuidas rakendada eesti koolides linuxit?" |
Aga miks linuxit, miks mitte mõnda muud OSi, mis selles linuxis nii erilist on? Küsimus peaks olema, kuidas laiendada inimeste silmaringi? Kuidas tuua nendeni valik, mitte "käsk" valida mingit kindlat! Ja riik tuli siia sisse, sest see oli teema algatamise mõte.
|
   |
14 |
|
| tagasi üles |
|
 |
no9
Kreisi kasutaja

|
17.03.2006 00:39:44
|
|
|
Sisuliselt oleks see samamoodi paha nagu Windowsi õpetamine. Mina tahaks hoopis X operatsioonisüsteemi. Windows maksab raha ja on populaarne, linux on opensource ja ei maksa midagi. Argumendid missugused!
Või õpetame hoopis operatsioonisüsteemide teooriat? Et siis igaüks valib, mida tahab.
Või lükkame usuõpetuse asemel õppekavasse gpliõpetuse? Et siis on igaühel võimalus usku kuulutada ja maailma vabastada kapitalismiikkest.
Või hoopis vaatame, et tööd tehtud saaks ja jätame selle operatsioonisüsteemi vaidluse seniks kui see reaalseks probleemiks kerkib? (operatsioonisüsteem on tänapäeval aluseks muule tarkvarale, mida kasutatakse reaalse töö tegemiseks. Ma ei imestaks kui järgmised fanaatikud tahaksid opensource spekkidega rauda Vabariigis endile tootma hakata.) No andke andeks, aga inimesed ei maksa MS office eest lihtsalt raha, kui "sama hea või parem" openoffice on saadaval täiesti ilma eest. Kui maksavad, siis eeldame et inimesed ei kuula, mis teised neile räägivad ja seega ei kuula ka meid siin. Ja üleüldse on see vaidlus siis mõttetu.
IT-äri on nagu iga teine äri - loeb turundus. Turundus, mida linuxiinimesed siin kiruvad (märksõna bill). Turundus, mis linuxi üldse sünnitas ja kommunismivaim (mina paneks ühte patta turundusega) mis teda toitis. Tehnoloogia poolest ei ole linux ju mitte miskit. Unix on ikka tuntud olnud oma robustsuse ja lihtsuse poolest, mitte hiilgava turvalisuse, stabiilsuse (vaieldav - kas raud või opsüs - mina ütleks mõlemat) või kasutajasõbralikkuse poolest.
Ma nüüd ei mõistagi, kas siin üritatakse väita, et linux nii hea on või seda et windows nii halb on. Vaatamata mitmel korral viidatud faktile, et operatsioonisüsteem ei ole praegu üldse oluline - oluline on rakendustarkvara.
|
|
| Kommentaarid: 30 loe/lisa |
   |
27 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
17.03.2006 00:43:23
|
|
|
| Aga miks linuxit, miks mitte mõnda muud OSi, mis selles linuxis nii erilist on? |
Kusjuures täpselt sama võiks praegu küsida wini kohta
Ega Linuxis muud erilist ei olegi kui on kõige laiemalt levinud vabavaraline OS ning selle asjatundjaid on märksa rohkem kui näiteks BSD-laadsete omi.
Loomulikult võiks ju ka OSX'i näidata kuid kardetavasti ei jõua koolid kaht tasulist OS'i ja topelt riistvara hankida, liiatigi kui ühega ei anta megasoodustusi.
Pealegi, Linux, BSD ja OSX on omavahel väga sarnase ülesehitusega. Kui tead neist üht juba enam-vähem siis pole eriline probleem ka kahe teise kasutamise selgeks tegemine. Just kõige suurem probleem ongi selles et hetkel oskab rahvas läbi saada ainult wini laadsete asjadega kuid *nixilistega ei oska valdavalt midagi peale hakata.
|
   |
86 |
|
| tagasi üles |
|
 |
no9
Kreisi kasutaja

|
17.03.2006 00:45:47
|
|
|
| Just kõige suurem probleem ongi selles et hetkel oskab rahvas läbi saada ainult wini laadsete asjadega kuid *nixilistega ei oska valdavalt midagi peale hakata. |
Ja siis ei osata MVSi, VMSi, DOSi, VOSi, QNXi, ZOSi ja mitme muuga midagi peale hakata. Mis on rahval unixist? Mitmele autole oskad Sina diagnostikat läbi viia?
|
|
   |
27 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Elof
HV Guru

|
17.03.2006 00:53:24
|
|
|
| Aga miks linuxit, miks mitte mõnda muud OSi, mis selles linuxis nii erilist on? |
Kusjuures täpselt sama võiks praegu küsida wini kohta  |
Kõige enam levinud ...
...ning seega suurem osa inimesi harjunud just sellega/vähemalt kokkupuuteid olnud.
...ning inimesi ei huvita IT sügavuti, vaid just see, et saaks teha seda mida endil vaja, mitte pole tahtmist kulutada aega alternatiiviga läbi saamiseks.
OS mis laialt levinud eelisseisus seetõttu, et iga kalle-malle suudab enam-vähem asja laiali jagada
...ning kodudes loomulikult DirectX'i tõttu - inimesed mängivad mänge, mitte vaid OGL mänge.
Damn, jälle postitasin siia asutuste linuxeerimise teemasse Win'i toetavat müra. Polnud plaanis.
viimati muutis Elof 17.03.2006 00:58:49, muudetud 1 kord |
|
   |
175 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tsernobil
HV kasutaja

|
17.03.2006 00:56:59
|
|
|
Oot-oot, kus ma siin nagu riigist rääkisin? Riigiasutused ei puutu praegu asjasse, sest nemad kopeerivad või rakendavad tavaliselt seda, mis erasektoris olemas on. Palju on meil süsteeme mille on 100% arendanud riik? Tegelikult algab kõik ikkagi haridus ja teadusasutustest. Sellest on loomulikult Microsoft jms väga hästi aru saanud, miks muidu koolid softi tunduvalt odavamalt saavad. Meie haridusministeeriumi ajukääbikutele see aga kohale ei jõua, muidu ütleks nad onu Billi MS arvutiklassi pakumisele "NEIN!", sest see halvendab meie noorte inimeste konkurentsivõimet, ning leiaks ise see tühised 40 - 50 tuhat krooni nende petsukate ostmiseks(see vist isegi väiksem summa kui mõne kantsleri kuupalk). Nii et küsimus võiks hoopis olla: "Kuidas rakendada eesti koolides linuxit?" |
"Palju on meil süsteeme mille on 100% arendanud riik"
"halvendab meie noorte inimeste konkurentsivõimet"
Mnjah....kui oled 13a. vana, siis võibolla tõesti pole probleemi ise systeeme aretada ja tarkvara luua kuna puudub reaalsustaju. Eesti on selleks ikka liiga väike riik, mõningate usa tarkvara firmade eelarve on sama mis tervel Eesti riigil kokku. Eesti tippsaavutus seniks on olnud Skype, pisike tarkvarajubin millega reaalselt pole suurt midagi peale hakata.
Aga minu teada kõrgkoolides kahjuks just on Unixi süsteemid rohkem kasutuses kui MS või muud kommertstarkvara.
|
|
   |
0 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Silver?!
HV veteran
|
17.03.2006 01:19:19
|
|
|
"Palju on meil süsteeme mille on 100% arendanud riik" halvendab meie noorte inimeste konkurentsivõimet" |
Sa ju rääkisid et ega riik ei ole luuafirma, mina väitsin et riigi ja riiklike asutustega ei ole siin midagi pistmist. Loomulikult halvendab, sest ega MS ei tee softi mõtlevale inimesele vaid treenitud ahvile.
| Mnjah....kui oled 13a. vana ..... |
Kui oleksin naisterahvas, siis ilmselt rõõmustaks selle üle... Kui ma olin 13 polnud veel Eesti riigist haisugi(ok väike hais juba oli). Siis sai nagu rõõmsalt pioneerilaagris käia ja programmeeritavat lauakalkulaatorit torkida.
| Eesti on selleks ikka liiga väike riik,... |
Liiga väike milleks? Riigi ülesanne ei ole tegeleda infosüsteemide arendamisega. Pealegi - mitte suured ei söö väikseid, vaid kiired söövad aeglaseid. (üks ilus tsitaat aga omaniku enam ei mäleta)
| Eesti tippsaavutus seniks on olnud Skype, .. |
Esiteks kust otsast Eesti ning teiseks kust otsast tippsaavutus? Skype hype on mõttetu MULL.
| Aga minu teada kõrgkoolides kahjuks just on Unixi süsteemid rohkem kasutuses kui MS või muud kommertstarkvara. |
Tjah, õnneks ei ole meie kõrgkoolidest veel viimased mõtlevad inimesed läände või itta jalga lasknud nii et kõik ei ole veel kadunud...
viimati muutis Silver?! 17.03.2006 11:55:12, muudetud 1 kord |
|
   |
11 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tsernobil
HV kasutaja

|
17.03.2006 01:41:55
|
|
|
Loomulikult halvendab, sest ega MS ei tee softi mõtlevale inimesele vaid treenitud ahvile.
|
Liiga väike milleks? Riigi ülesanne ei ole tegeleda infosüsteemide arendamisega.
|
Väga õige - riigi ülesanne on seda osta.
|
|
   |
0 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
17.03.2006 01:53:12
|
|
|
| "Palju on meil süsteeme mille on 100% arendanud riik" |
Riik ise ei arenda suurt midagi vaid ostab arendusteenust firmadelt, enamasti meie enda väikse Eesti tarkvara arendajatelt. Tean omast käest et hetkel käib mitu projekti kõikvõimalike süsteemide arendamiseks-implementeerimiseks ning üsna paljud neist kasutavad vabavaralisi lahendusi serveri poolel. Kliendil pole muud vaja kui brauserit. Kuna üsna suur osa asjadest kolib lähiajal üle klient-serveri põhimõttele ei näe ma probleemi riigil väikseks kokkuhoiuks ning OS'i vahetuseks. Peale OS'i vahetamise võib ära jätta ka pahalaste ja viiruste tõrjujad. Kuidas täpselt üleminekut korraldada on juba keerulisem küsimus ning selleks on olemas terve armee analütikuid.
| Eesti on selleks ikka liiga väike riik, |
Just väiksus ongi üks meie suurimaid trumpe. Tänu sellele ei ole meil hiiglaslikke monstrumeid mis on ürgajast pärit ning mida ei saa süsteemi suuruse ja keerukuse tõttu välja vahetada või moderniseerida.
Paralleele võiks tõmmata pangandusega.
Ma ei tea kuidas on hetkeolukord kuid kui ~10-15a tagasi hakkasid Eestis pangad tegutsema pakuti neile välismaalt aastakümneid teistes pankades kasutatud süsteeme. Nood jooksid ürgaegsete avutite peal ning nii mõnigi oli progetud Cobolis. Ühesõnaga tõelised dinosaurused. Samas tegu oli ära proovitud ning töötavate lahendustega, ehkki tarkvara ning selle jooksutamiseks vajalik spetsiaalriistvara maksis hingehinda.
Meie omad olid targad ning arendasid endale põlve otsas ise süsteemid välja. Aega võttis kuid tulemuseks oli tunduvalt odavam ja kaasaegsem süsteem.
Btw, tegin väikse uuringu ning selgus et seb.ee jookseb Linux/Apache ning hanza.net HP-UX'i peal. Ju siis nende ülikõrgete turvanõuete jaoks piisab vabavaralistest lahendustest
| Aga minu teada kõrgkoolides kahjuks just on Unixi süsteemid rohkem kasutuses kui MS või muud kommertstarkvara. |
Mis sa arvad millest on see põhjustatud? Keegi ju ei sunni neid seda kasutama.
Kusjuures miskipärast viiakse enamus TTÜ laboritundidest läbi wini peal kuigi enamus masinates peaks olema dualboot Linuxiga. Samuti kui õieti mäletan siis TTÜ klaster on ehitatud just Linuxi peale, rääkimata siis kõikvõimalikest serveritest. Ülikoolis peaks ju olema konsentreeritud üsna suured ajuhiiglased ning nad peaks üsna hästi teadma mida on hea ja kasulik kasutada. Võibolla tasuks neid uskuda?
[edit]
Loomulikult halvendab, sest ega MS ei tee softi mõtlevale inimesele vaid treenitud ahvile.
|
|
Point oli vist selles et winiga hakkama saamiseks ei ole vaja erilisi teadmisi. Samas kui midagi keerukamat ette tuleb on edasi tegutsemine järsult raskendatud kuna süsteem on oma ehituselt disainitud kasutajale võimalikult lihtsaks* kuid paraku peidavad nad selle käigus ära üsna palju funktsionaalsust mida võib vaja minna keerukamate ülesannete jaoks.
*) see ei tähenda et see ka õnnestunud on. Winis on terve hunnik asju millega on kasutajamugavuse koha pealt kõvasti puusse pandud.
Ehk siis ahvi on võimalik üsna lihtsalt välja treenida et nupule vajutades saab banaani kuid kui lisatakse nupu kõrvale veel teine ning peab alla vajutama kaht korraga läheb ahvil tükk aega enne kui mõikab milles point. Süsteem on tema jaoks lihtsalt niivõrd erinev harjumuspärasest.
Kui selle ahvi koha pealt eksisin siis parandage
|
   |
86 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Elof
HV Guru

|
17.03.2006 02:32:29
|
|
|
Mis sa arvad millest on see põhjustatud? Keegi ju ei sunni neid seda kasutama.
Kusjuures miskipärast viiakse enamus TTÜ laboritundidest läbi wini peal kuigi enamus masinates peaks olema dualboot Linuxiga. Samuti kui õieti mäletan siis TTÜ klaster on ehitatud just Linuxi peale, rääkimata siis kõikvõimalikest serveritest. Ülikoolis peaks ju olema konsentreeritud üsna suured ajuhiiglased ning nad peaks üsna hästi teadma mida on hea ja kasulik kasutada. Võibolla tasuks neid uskuda?
|
Targad pead oskavad vajalikus kohas vajalikku OS-i/tarkvara kasutada, ent OS-põhiste õpetuste suhtes on tegemist siiski händikäpiga ?
Miks ei õpetata siis ainult Linuxit ?
Ehk siis ahvi on võimalik üsna lihtsalt välja treenida et nupule vajutades saab banaani kuid kui lisatakse nupu kõrvale veel teine ning peab alla vajutama kaht korraga läheb ahvil tükk aega enne kui mõikab milles point. Süsteem on tema jaoks lihtsalt niivõrd erinev harjumuspärasest.
Kui selle ahvi koha pealt eksisin siis parandage  |
Eks midagi taolist ole, mingi tasemeni on probleemid lihtsamini lahendatavad enamusele, kui aga väga keeruliseks lahendus läheb siis saab lõdva randmega banaane vaid 1-1000'st.
Osades :
Itimees - banaani panija
tavakasutaja - puuris elutsev AHV(istik)
Ahvil eeldatavasti üsna savi mis kamasutra äraõppimist temalt soovitakse. Eelistab ilmselt ühe nupu vajutamist või kahe-kolme. Igal juhul saab banaani selle eest piisavalt, elu on roosa 8)
Ent nüüd banaaniasetajal hea idee - unustame ära nupud, muretseme kangid ja pedaalid. Kangid ja pedaalid ei võta elektrit
Nüüd ahvid tahavad ikka banaani ... üritavad siis uue süsteemiga läbi saada ... võtab aega ent mõned õpivad ära - saavad banaani .. võtab veel aega ning ka viimased on teiste pealt ära õppinud kangi-pedaali süsteemi. Tegemist on sügavat frustratsiooni täis ajajärguga puuriahvide elus kuna neil on savi mis on selle triki eelised/omapärad, mille eest banaani saab [sügaval sisimas teavad, et eelistavad vana head nupu-versiooni ... ]
Mis on konkreetsed eelised pedaalidel ja kangidel vana lollilegi selge nupusüsteemi ees - banaanipanijal tore vaadata kui "alluvad" puuris imetrikke teevad ning lõpuks nendega vabalt hakkama saavad.
PS Vabandage - õhtuti on pea segane.
viimati muutis Elof 17.03.2006 11:39:42, muudetud 1 kord |
|
   |
175 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tsernobil
HV kasutaja

|
17.03.2006 02:35:50
|
|
|
Kliendil pole muud vaja kui brauserit.
Kuna üsna suur osa asjadest kolib lähiajal üle klient-serveri põhimõttele
|
Need kaks lauset ei lähe nagu omavahel kokku.
Meie omad olid targad ning arendasid endale põlve otsas ise süsteemid välja.
|
Põlve otsas võid sa omale kodus aretada.
Point oli vist selles et winiga hakkama saamiseks ei ole vaja erilisi teadmisi. Samas kui midagi keerukamat ette tuleb on edasi tegutsemine järsult raskendatud kuna süsteem on oma ehituselt disainitud kasutajale võimalikult lihtsaks* kuid paraku peidavad nad selle käigus ära üsna palju funktsionaalsust mida võib vaja minna keerukamate ülesannete jaoks.
*) see ei tähenda et see ka õnnestunud on. Winis on terve hunnik asju millega on kasutajamugavuse koha pealt kõvasti puusse pandud.
|
Aga millegipärast sa siiski ei saa temaga hakkama. Need peidetud funktsionaalsused on kirjas kõik raamatutes ja MSDNis.
|
Jah, hiirega "linnukeste" panemisega tuleb harjuda.
|
|
   |
0 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
17.03.2006 03:20:35
|
|
|
| TanElofJ kirjutas: |
| Targad pead oskavad vajalikus kohas vajalikku OS-i/tarkvara kasutada, ent OS-põhiste õpetuste suhtes on tegemist siiski händikäpiga ? |
Tõenäoliselt teatakse et umbes 90% inimestest pole Linuxit elu sees kordagi näinud ning et mitte õpilasi väga traumeerida ning aega säästa minnakse sama auruga edasi. Samas kui ma praktikumides sageli ainsa inimesena Linuxisse bootisin ei hakanud keegi õiendama ning sain kõik harjutused kaasa tehtud. Eks nad on lihtsalt kasutajasõbralikud ning lubavad kasutada igal inimesel seda mida nood tahavad. Kuna valdav osa kasutvad wini siis enamasti on masinatel ka ees wini login aken ning võibolla nii mõni ei teagi et masinas pesitseb ka teine OS.
| TanElofJ kirjutas: |
| Miks ei õpetata siis ainult Linuxit ? |
Kui õieti mäletan siis sellises aines nagu "operatisoonisüsteemid" käis kogu õpetus *nixi põhjal, ju nad ei pea wini "päris" OS'iks või midagi sarnast
Teine variant on et winis on OS'i põhi kaetud niivõrd paksu soustiga et asja tuumani jõudmine on pehmelt öelda raskendatud ning selle põhjal pole eriti lihtne õppida OS'i tööpõhimõtteid.
Kliendil pole muud vaja kui brauserit.
Kuna üsna suur osa asjadest kolib lähiajal üle klient-serveri põhimõttele
|
Need kaks lauset ei lähe nagu omavahel kokku. |
... sest et?
Mina seal küll konflikti ei näe.
Meie omad olid targad ning arendasid endale põlve otsas ise süsteemid välja.
|
Põlve otsas võid sa omale kodus aretada. |
Kui tead midagi lähemalt rääkida tolle aja tegemistest pangandussektoris kuulaks ma heameelega. Kui avalikult rääkida ei taha võid ka PS'i saata.
|
Jah, hiirega "linnukeste" panemisega tuleb harjuda. |
Sellega harjutakse kiiresti ära kuid kui seal linnukestes midagi muutuma peaks on paanika lahti kuna ollakse harjunud asju ainult ühtmoodi tegema. Ehk siis toosama ahvi näide millest TanElofJ üsna huvitavalt rääkis.
|
   |
86 |
|
| tagasi üles |
|
 |
no9
Kreisi kasutaja

|
17.03.2006 10:25:12
|
|
|
Ma ei tea kuidas on hetkeolukord kuid kui ~10-15a tagasi hakkasid Eestis pangad tegutsema pakuti neile välismaalt aastakümneid teistes pankades kasutatud süsteeme. Nood jooksid ürgaegsete avutite peal ning nii mõnigi oli progetud Cobolis. Ühesõnaga tõelised dinosaurused. Samas tegu oli ära proovitud ning töötavate lahendustega, ehkki tarkvara ning selle jooksutamiseks vajalik spetsiaalriistvara maksis hingehinda.
Meie omad olid targad ning arendasid endale põlve otsas ise süsteemid välja. Aega võttis kuid tulemuseks oli tunduvalt odavam ja kaasaegsem süsteem. |
Ennast kiitmast me ei väsi. Oleme IT-riik, maailma esirinnas, nii targad ja tublid jne. Lollid, kes kasutavad mainframe ja töökindlat tarkvara. Ometi osteti just meie pangad ära, mitte vastupidi.
Kaasaegsem on küll huvitav sõna. Linux ei ole kaugeltki sinnamaale jõudnud, kus ibm oma mainframe operatsioonisüsteemidega juba kaua olnud on. Natuke aega tagasi saadi mingi hädine xen tööle, eks muid pooliklahendusi ole ka veel olnud. Odavus on jällegi suhteline. Ja mis sellel COBOLil viga on? Eelistad miskit GPL tarkvara, mille on kokku pannud täiesti suvalised inimesed, kellel pole tõenäoliselt paremat töökohta, et korralikku softi kirjutada raha eest?
Btw, tegin väikse uuringu ning selgus et seb.ee jookseb Linux/Apache ning hanza.net HP-UX'i peal. Ju siis nende ülikõrgete turvanõuete jaoks piisab vabavaralistest lahendustest  |
Kui need turvanõuded ülikõrged oleksid, siis ei oleks su uuring vilja kandnud. Mis serveritest jutt käib? Veebiserveritest? Transaction processing serveritest? Andmebaasiserveritest(hpuxi puhul usuks isegi)? Ja mis ajast võib HPUXi klassifitseerida vabavara alla?
Üldsegi, ma ei ole mitte ühtegi tõsiselt võetavat põhjendust näinud, et miks siis ikkagi windows ja msoffice ei sobi. Jooksete nagu peaga vastu seina - linux on parem, linux on tasuta, linux on avatud koodiga, linuxile saame ise paranduse kirjutada, linux jne. Ja ärge norige ülikoolide kallal, haridus ja teadus saab riigilt toetust palju saab. Ilmselgelt mitte piisavalt. Kui ülikoolil oleks lõputult raha ja seal oleks kõik üliinimesed, siis oleks seal hoopis alphad ja openvms nende otsas. Klastrina loomulikult.
|
|
   |
27 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
17.03.2006 11:23:50
|
|
|
| no9 kirjutas: |
Meie omad olid targad ning arendasid endale põlve otsas ise süsteemid välja. Aega võttis kuid tulemuseks oli tunduvalt odavam ja kaasaegsem süsteem. |
Ennast kiitmast me ei väsi. Oleme IT-riik, maailma esirinnas, nii targad ja tublid jne. Lollid, kes kasutavad mainframe ja töökindlat tarkvara. Ometi osteti just meie pangad ära, mitte vastupidi. |
Ju siis meie pangad olid väärt ostmist
| Kaasaegsem on küll huvitav sõna. Linux ei ole kaugeltki sinnamaale jõudnud, kus ibm oma mainframe operatsioonisüsteemidega juba kaua olnud on. |
Kui küsida võib siis mis seal panganduse mõttes puudu on?
| Ja mis sellel COBOLil viga on? |
Sa ei taha teada palju maksab Cobolot progeva inimese töötund
Eelistad miskit GPL tarkvara, mille on kokku pannud täiesti suvalised inimesed, kellel pole tõenäoliselt paremat töökohta, et korralikku softi kirjutada raha eest? [/qutoe]Miks mitte?
Btw, tegin väikse uuringu ning selgus et seb.ee jookseb Linux/Apache ning hanza.net HP-UX'i peal. Ju siis nende ülikõrgete turvanõuete jaoks piisab vabavaralistest lahendustest  |
Kui need turvanõuded ülikõrged oleksid, siis ei oleks su uuring vilja kandnud. Mis serveritest jutt käib? Veebiserveritest? |
Jah, nendest serveritest mis istuvad otse kasutaja ja panga poolse süsteemi vahel.[quote="no9"] Ja mis ajast võib HPUXi klassifitseerida vabavara alla?[/qutoe]Siin kohal pean vabandama. Pidasin silmas *nix'i. Vanast harjumusest et paljud praegused *nixid on vabavaralised toppisin sinna ka vabavara.
| Üldsegi, ma ei ole mitte ühtegi tõsiselt võetavat põhjendust näinud, et miks siis ikkagi windows ja msoffice ei sobi. |
Vendor lockin, ühe monopoolse ettevõtte eelistamine, võibolla ka mitte kõige optimaalsema lahenduse kasutamine. Kuniks pole tehtud mõnd korralikku analüüsi tulemusi nägemata ei oska ma detailsemalt loetleda.
Ega sellist asja et ei sobi polegi keegi väitnud. Lihtsalt üsna palju asju saak tehtud alternatiivsete, tihtipeale odavamate, lahendustega.
|
   |
86 |
|
| tagasi üles |
|
 |