Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Wiltz
HV Guru
|
19.07.2005 13:49:41
ketaste surm! (kas viga on rauas, möllab mingi viirus või hoopis muu viga?) |
|
|
niisiis, minu jaoks on asi juba nii müstiliseks muutunud, et mõtlesin HV's sel teemal natuke juttu teha ja vaadata, mis teised asjast arvavad!
jamasid kõvaketastega on umbes nii viimase aasta jooksul ikka omajagu olnud, kõigepealt sai siin millalgi eelmine aasta üks kurikuulus maxtor dm9 välja vahetatud, paar kuud hiljem lendas üks raidis olnud hitachidest...nojah, sitt jopp nagu öeldakse! aga kui nüüd viimase kuu aja jooksul on täpselt ühtmoodi p*rse kukkunud järjest 3 erinevat ketast, siis muutus asi minu jaoks juba tõepoolest müstiliseks krt, kui reaalne on, et nii lühikese perioodi sees läheb täiesti erinevates masinates ühtmoodi peeti 3 ketast üksteise järel, kõigepealt 160gb maxtor dm9, siis 80gb WD ja lõpuks mu enda 160gb hitachi ka takka-otsa?! esimesed kaks olid vist korralikult juba oma aastakese tiksunud.
maxtori ja WD puhul ma nii täpselt ei tea, kuidas nad seisma jäid, kuid tulemus on täpselt sama, mis minu enda kettaga! ketta alguses olev ~3gb win'i hoidev part muutub niiöelda vigaseks ja peale selle formattimist sinna enam win'i installida ei saa, kuna selle käigus lööb ette "disk read errori". seejuures teise masina külge pannes ja selle kaudu vaadates on kõik kettad nagu täitsa okei, asju saab liigutada, kopida, kustutada, kasutada jne. WD'le tegin ka kogu ketta formati, uued partid ja panin win'i kaugema partitsiooni peale ning töötab kenasti!
endal jäi masin seisma aga täiesti suvalisel hetkel, google oli lahti ja pilt freezes ära...resakas ja minut paar masin töötas ilusti, mingi minuti pärast jälle freeze! peale seda tuli nagu ikka bootides a'la /system32/...file is missing or corrupted.
kas ma olen ainuke, kellel sellise hooga kettaid lendab? või on teisigi, aga kõik on sellega juba harjunud?
omal lõi juba selline mõte pähe, et krt äkki mingi viirusenäss kummitab hoopis...kuid kas on tõesti võimalik, et viirus kettale füüsilise kahjustuse teha suudab??? (no kas just füüsilise, kuid piisava, et kettatootja testinguproge selle kasutuskõlbmatuks tunnistab!)
...kui nüüd mõtlema hakata, siis on mul kõik viimase paari aasta jooksul muretsetud kettad vastu taevast lennanud, 2 maxtori 160gb'st, 2 hitachi 160gb'st + veel üks 80'ne WD kas kettatootjaid enam üldse ei koti, kaua nende aparaat kliendi väärtuslikku datat säilitada suudab, ei julge enam uut ketast ostagi...tuleb vist mõned usaldusväärsed vanad 30gb tükid masina külge ühendada
(tegin teema rauafoorumisse, sest tundus, et selline üldisem jutt...)
_________________ "There will be an entire generation of deaf audio enthusiasts who were brought up on CD players and Best Buy receivers, electronic music and so on. These people won't know good sound if it bites them in the ass, so in the end the industry wins." |
|
Kommentaarid: 275 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
9 :: |
3 :: |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
suurpealik
HV Guru

|
19.07.2005 13:51:58
|
|
|
Oleneb jällegi sellest kui suure masinahulga peale need kettad on läinud. Kuumadega on siinpool ka nii mõnigi (7-8) ketast saba andnud. Aga mis teha, tuleb jälle järgmised võtta ja uue hooga edasi panna.
_________________ Apple business solution partner. |
|
Kommentaarid: 227 loe/lisa |
   |
0 :: |
195 |
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
19.07.2005 14:00:12
|
|
|
et mitmes erinevas masinas need olid? no põmst 3's...ühes neist, ehk enda masinas on 3 tükki saba andnud
imelik on see, et varasemalt oli ketta peeti minemine ikka suht haruldane asi...vähemalt mul omal ja ütleme ka tutvusringkonnas juhtus seda ikka vägaväga harva. ei tea nüüd täpselt kui palju teistel, aga minumeelest oli see praagiprotsent üldiselt ikka suht väike. nüüd tundub ta olema nii suur, et osad poed ei julge teatud tootjate kettaid enam seepärast müüagi
_________________ "There will be an entire generation of deaf audio enthusiasts who were brought up on CD players and Best Buy receivers, electronic music and so on. These people won't know good sound if it bites them in the ass, so in the end the industry wins."
viimati muutis Wiltz 19.07.2005 14:04:15, muudetud 1 kord |
|
   |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
suurpealik
HV Guru

|
19.07.2005 14:02:32
|
|
|
Wiltz kirjutas: |
et mitmes erinevas masinas need olid? no põmst 3's...ühes neist, ehk enda masinas on 3 tükki saba andnud  |
No 2 tükki olid ühes, ülejäänud erinevates, aga samas surid need ka konkreetselt ära. Põmm ja valmis, läinud.
Kolm ühes on jah juba veidikene kahtlane
|
   |
195 |
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
19.07.2005 14:08:18
|
|
|
kahtlane on see, et nad kõik nii pagana ühtmoodi lendavad...õigemini, ega nad ju päris ära ei lendagi maxtor on nüüd juba garantiis, see oli esimene, mis läks ja ei tulnud selle peale, et proovida win'i kaugemale partile installida. WD ketas PÕHIMÕTTELISELT töötab praegu masinas edasi nagu ennegi. olen kindel, et tegelikult saaksin ka enda hitachi nii jälle tööle panna, et teen partid ümber ja win'i kaugemale partitatsioonile...aga no krt, kas jäängi sellist pulli tegema?
_________________ "There will be an entire generation of deaf audio enthusiasts who were brought up on CD players and Best Buy receivers, electronic music and so on. These people won't know good sound if it bites them in the ass, so in the end the industry wins." |
|
   |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
suurpealik
HV Guru

|
19.07.2005 14:10:00
|
|
|
Sata, Ata, masin kellatud?
|
   |
195 |
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
19.07.2005 14:14:38
|
|
|
seda system32 missing or corrupted asja n2gin yhes matx raalis mille toitekavent seisma j2i ja kast siis ylem22ra kyymaks l2ks kuni toide suri ja valed voolud molexitesse l2ksid. ketast k2ima ei saanudki kuigi voolu sisse andes p88rlema hakkas ja wini al ka parti n2itas. minu isiklik ja ebaproffesionaalne arvamus selle kotha, et su masinas seal kus kettad asuvad, liiga v2he jahutust. (eeldan, et kogu su ketaste lendamine on leidnud aset samas masians ja sa vanast harjumusest kinnitad kettad samasse kohta )
_________________ Kontrollitud ja hooldatud sülerid: https://www.facebook.com/marketplace/profile/100087345405856 või https://www.yaga.ee/mox-fulder Umbes 25 arvutit kohe olemas. |
|
Kommentaarid: 1130 loe/lisa |
   |
716 |
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
19.07.2005 14:26:34
|
|
|
njaah, esiteks mul ei ole juba aastat 3 või nii masinal kasti kui sellist ümber olnud kui rääkida jahutusest minu arvuti puhul siis mitte, et kelkida tahaksin, kuid julgen väita, et see on pehmelt öeldes üle keskmise 2*hitachi kettad (nagu ka maxtorid kunagi varem) on mul tegelikult spetsiaalselt selle jaoks tehtud alumiiniumist raami vahel kinni, üksteisest eraldatud umbes nii 3cm ja kogu asi hetkel põranda peal (madalal on jahedam ) kettad ise muust soojustekitajatest tegelikult veel suht kaugel ka ja temp pole hitachide puhul kohe kindlasti probleem! maxtorid, tuleb tunnistada, et läksid tõesti JUBE kuumaks vaatamata sellisele paigutusele.
ketaste lendamine on aset leidnud tegelikult 3 erinevas masinas (tõsi, mina olen need kõik kokku ladunud )
suurpealik, maxtor ja hitachi olid sata, WD ata. enda masin ehk hitachi masin oli küll prose poole pealt kergelt kellatud, teised masinad kellatud ei olnud.
muidugi kui veel temperatuuridest rääkida, siis eks siis viimastel päevadel nägi mu ketas kõigi aegade kõrgemat tempi kindla peale, kuivõrd asi ju millalgi eelmisel sügisel ostetud aga ma siiski sügavalt kahtlen, et asi tempis oli, sest need hitachid on ikka väga jahedad ükskõik mille muuga võrreldes.
_________________ "There will be an entire generation of deaf audio enthusiasts who were brought up on CD players and Best Buy receivers, electronic music and so on. These people won't know good sound if it bites them in the ass, so in the end the industry wins."
viimati muutis Wiltz 19.07.2005 14:30:37, muudetud 1 kord |
|
   |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
Rajareits
HV Guru

|
19.07.2005 14:28:38
|
|
|
Wiltz, a siis äkki selles jama, et just põrandal ja igast jama läheb vahele?
|
|
Kommentaarid: 74 loe/lisa |
   |
1 :: |
69 |
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
19.07.2005 14:28:55
|
|
|
kurat teab mis neile ei sobi, minul lendas mingi samsung sedasi restardi ajal. ise resasin, peale seda ketas ainult kilises piirajasse. oma kast seisab alates septembrist suht 24/7 yleval, sees kolm ketast kaks ata ja 1 vana raid. viimane on paras radikas ..
_________________ Kontrollitud ja hooldatud sülerid: https://www.facebook.com/marketplace/profile/100087345405856 või https://www.yaga.ee/mox-fulder Umbes 25 arvutit kohe olemas. |
|
   |
716 |
|
tagasi üles |
|
 |
toivoku
HV veteran

|
19.07.2005 14:30:37
|
|
|
mnjah mul läks ming i40gb maxtor siis veel yks 40gb maxtor sisi 60gb maxtor ja tuli välja, et viimane 80gb maxtor oli kah vigane. ja kõik mingi kuu ajaliste vahedega :S
_________________ roogi räime. |
|
Kommentaarid: 81 loe/lisa |
   |
8 :: |
7 :: |
50 |
|
tagasi üles |
|
 |
Deep Fury
Kreisi kasutaja

|
19.07.2005 14:33:28
|
|
|
Kuum teeb ilmselt oma tööd. Endal firmas viimase kuu ajaga 4-5 kettaga muresi olnud. Võrdluseks et paar kuud tagasi valmistas ainult 1 ketas probleeme.
Edit:
SATA ketastest läinud Hitachid, WDd "puhkusele".
viimati muutis Deep Fury 19.07.2005 14:46:25, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 1 loe/lisa |
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
19.07.2005 14:36:10
|
|
|
Rajareits, mille vahele? ketas ju kinnine asi
aga äkki keegi tarkvarapealik oskab öelda, kas selline asi mingi ilge viiruse põhjustatud ei saa olla? minu mõistus ütleb, et ei saa...kuid mina pole see kõige targem ka kuid jah, eks oleks tõenäoline, et ma poleks ainuke kui taoline viirus ringi möllab...
|
   |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
|
   |
716 |
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
19.07.2005 14:41:37
|
|
|
kuid kui viirus LBR'i rikub, kas siis asi avaldub ütleme mingi üksiku bad sectorina? (ma ei kujuta ette, mis see muud saab olla, kui ketas muidu korralikult edasi töötab, kuid tootja utiliit näitab, et on aeg asi garantiisse viia ja ise enam midagi teha ei saa)
|
   |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
Rajareits
HV Guru

|
19.07.2005 14:41:43
|
|
|
Wiltz, alt ju ei ole.
EDIT: seda küll..
viimati muutis Rajareits 19.07.2005 14:48:16, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 74 loe/lisa |
   |
69 |
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
19.07.2005 14:47:11
|
|
|
ühesõnaga, miks ma kahtlustan justnimelt mingit viirust on see, et KÕIGIL neil 3 kettal tekkis see nö. "väike viga" ju tegelikult umbes-täpselt samasse kohta, st. kõik (minu tehtud) win'i partitsioonid neil ketastel olid mingi paar giga ketta alguses! ja ülejäänud osas tunduvad kõik need kettad ühtmoodi korras olevat.
Rajareits, alt on ikka ka, see liikuv osa on hermeetiliselt suletud põmst
|
   |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
elukaz
HV Guru

|
19.07.2005 21:43:15
|
|
|
Toidet oled selle aja jooksul vahetanud? Käi testriga molex üle.
_________________ Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale. |
|
Kommentaarid: 187 loe/lisa |
   |
151 |
|
tagasi üles |
|
 |
toivoku
HV veteran

|
19.07.2005 21:44:12
|
|
|
irw, mitte et mul ei hakka samsung praegu vist pille kotti panema, õnneks veel garantii alles, igatahes täna ütles mulle erroriks ntfs sys. oi jah juhtub
_________________ roogi räime. |
|
Kommentaarid: 81 loe/lisa |
   |
8 :: |
7 :: |
50 |
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
20.07.2005 01:22:00
|
|
|
toidet sai tegelikult miski pool aastat tagasi vahetatud...eks vaatan igaksjuhuks üle jah, mis sealt molexist näitab!
|
   |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
suurpealik
HV Guru

|
20.07.2005 08:19:03
|
|
|
toidet sai tegelikult miski pool aastat tagasi vahetatud...eks vaatan igaksjuhuks üle jah, mis sealt molexist näitab! |
Vaadates su profiili (kui tegu on sama arvutiga), siis võib vabalt toite viga olla. 350W Aopen on küll võimas, aga hunnik kettaid raidis, A64, giga mälu, R9800pro jne... võtab selle päris võhmale, eriti full-loadis.
|
   |
195 |
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
20.07.2005 16:23:24
|
|
|
aopen tegelikult enam ei ole, sai pandud üks teine, võimsuselt umbkaudu sama...natuke oli tugevam. kettad enam raidis kah ei olnud, sellega on valus kogemus juba olemas profiilis on vist märgitud jah 440gb ja hunnik kettaid, korraga järel on tavaliselt siiski ainult need 2 160gb hitachit, teiste peale teen aegajalt backup'i või võtan sealt midagi. ja kui aus olla siis full load'i on mu masin viimasel ajal ka ikka VÄGA harva näinud! aga jah, eks need komponendid ole toitele ikka omajagu kõva load kindlasti.
|
   |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
SKG
HV Ihaldatuim Poissmees

|
20.07.2005 21:24:38
|
|
|
Rajareits, alt on ikka ka, see liikuv osa on hermeetiliselt suletud põmst  |
mis imeketas see veel on
kas 5V ja 12V on normaalsusepiires? eraldi voltmeetriga mõõtes, mitte BIOS-ist vaadates.
|
|
Kommentaarid: 373 loe/lisa |
   |
313 |
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
21.07.2005 00:37:42
|
|
|
mis eriline imeketas ta ikka peab olema, täiesti tavaline no okei, hermeetiliselt on vb natuke vale sõnakasutus, aga no oleme ju ometi nõus, et ketta sisu (pean silmas loomulikult plattereid ja lugemispäid ning siis seda ülejäänud liikuvat mehhanismi) on ikkagi nö. kinniste kaante vahel!?! mitte aga ei alt ega ülevalt poolt, ega ka mitte külje pealt avatud...minumeelest on ainuke koht, kust õhk liigub see pisike "do not cover this hole" ketta ülemisel pinnal.
nii 12 kui 5v on täiesti normis (kui õieti mäletan olid mõlemad pisut üle), seesamunegi 3.3 oli õige pisut alla. kui linna jõuan, eks vaatan veel testriga igaksjuhuks üle kõik pinged
|
   |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
remi
Kreisi kasutaja
|
21.07.2005 01:28:30
|
|
|
Üks omapärasemaid lugusid meenus:
Täiesti uus server(sõna otseses mõttes server, Inteli serveriplaat, 2x SCSI ketas mirroris, hotswap toited jne).
Jooksis enne kliendile väljastamist erinevaid teste ~3 ööpäeva(sisse-väljalülitamine, HCT, memtest, kettatestid jne)
Toimetati kliendile.
Klient pani juhtmed seina ja - vaikus. Ei lülitu masin sisse.
Tehnik tõi masina ära.
Remondi käigus selgus, et mõlemad hotswap toited on surnud.
Uued toited sisse ja masin tagasi.
Ülejärgmisel päeval - raid utiliit teatab, et raid on degraded - "1 disk failed".
Tehnik kettaga kohale, kettavahetus. Enne lahkumist veendutud, et raid on "rebuilding" seisus(eeldatav buildimisaeg ~5 tundi)
Järgmisel hommikul kõne kliendilt - raid failed.
Tehnik kettaga kohale - ketta vahetus(suri seesama ketas, mis eelmisel päeval sisse pandi). Raid rebuildima. Kliendile kompensatsiooniks ja turvalisuse tagamiseks ka kolmas SCSI ketas masinasse lisatud(spare kettaks).
Samal päeval õhtupoole - rebuild lõpuni ei jõudnud, raid failed.
Tehnikuga hommikuks aeg kokku lepitud, klient pani spare peale rebuildima.
Tekkis kuri kahtlus, et kuskil transpordil on konkreetne SCSI ketaste kast maha kukkunud/põrutada saanud/lihtsalt vigane partii.(Pane tähele, et ~3 ööpäeva jooksul testid vigu ei leidnud).
Hommikuks ka spare ketas failinud.
Uued kettad tellitud.
Kõik kliendi juurest toodud kettad testimisele. Tulemus:
2tk. - Bad sctoritega
2tk. - täiesti surnud, raid adapter ketast ei leia.
Uued kettad kohal ja tehnik kolme uue kettaga kliendi juurde.
Kohale jõudes selgus, et ainsal seni veatult toiminud kettal S.M.A.R.T hoiatus(täpselt ei mäleta, milline - aga hoiatas peatse suremise eest)
Uued kettad masinasse, vanalt kettalt(sellelt, mille kohta SMART hoiatuse andis) data kloonimine - kloonimise käigus leiti vanalt kettalt bad sector(ega SMART loll pole)
Probleeme on olnud juba kuhjaga ja kliendil serveri kasutussevõtul tähtaeg kukil
Tehniku sügava veendumuse kohaselt(kliendile öeldud sõnad - "ma olen 200% kindel et nüüd jääb masin tööle") oli probleem vanade ketaste partiis ja uute ketastega peaks kõik probleemid kaduma.
Kliend rahustamiseks antud lubadus, et ükskõik millise probleemi korral pannakse lihtsalt täiesti uus masin kokku.
Igaks juhuks uue serveri jaoks detailid laost lauale tõstetud.
Hommikuks kolmest kettast 2 failinud
Uue serveri koostamine - kuna kliendil tähtaeg juba põleb siis igasugune testimine jääb ära.
Uus server töötab siiamaani(kui väga mööda ei pane siis varsti saab aasta täis).
Kokkuvõtteks:
Kliendi käes surid masinal "2 hotswap toidet" ja "6 ketast" "5 päeva jooksul".
Ketastest neljal "bad sectors" ja kahel "raid adapter ei leia ketast".
Toidete suremise põhjus jääb ilmselt igavesti kõigile saladuseks.
Ketaste osas niipalju, et kliendi komponentide testimisel saime veel kolmest kettast lahti enne kuni vigane detail selgus.
Vigane oli Inteli serveriemaplaat.
Siiamaani ei mõista, kuidas emaplaat saab bad sectoreid tekitada
Ahjaa .. ära kunagi ütle kliendile, et oled 100 või 200 protsenti kindel - isand Murphy tuletab sulle oma olemasolu kiirelt meelde.
Järelkokkuvõtteks:
Siiamaani on piinlik mõelda, mis mulje kliendile jäi.
Õnneks oli ta ise ka pisut arvutitega tegelenud - ma loodan siiralt, et ta sai aru kui võimatu oleks olnud õiget diagnoosi kohe panna
|
|
Kommentaarid: 16 loe/lisa |
   |
8 |
|
tagasi üles |
|