Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Küsimused, mis kripeldavad vol.3 märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 203, 204, 205
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Longero
HV veteran

sõnum 01.08.2026 12:20:43 vasta tsitaadiga

elukaz, Kahjuks CD ei mahuta midagi, läheks väga hulluks plaatide kogus, aga saan su mõttest aru, parem loetavus kuna "augud" suuremad.
Ega neid kiirusi oma suva järgi valida saa, sõltub softist ja riistvarast. Ma ise olen ka aeglaste kiirustega põletanud koguaeg.
Mingiaeg nägin kuskil arutelu, et väga aeglased kiirused ei pidavadki ok olema, põhjuseks toodi liigne plaadi kuumutamine mis ei pidanud samuti hea olema salvestuskihi koostisele ja lisaks liigne põletus pidavat ka kõrvalasuvaid sektoreid mõjutama. Kas see nii on ma ei tea, aga jutul iseenesest on iva sees.

tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Mnator
HV Guru

sõnum 01.08.2026 12:43:23 vasta tsitaadiga

Longero kirjutas:
elukaz, Kahjuks CD ei mahuta midagi, läheks väga hulluks plaatide kogus, aga saan su mõttest aru, parem loetavus kuna "augud" suuremad.
Ega neid kiirusi oma suva järgi valida saa, sõltub softist ja riistvarast. Ma ise olen ka aeglaste kiirustega põletanud koguaeg.
Mingiaeg nägin kuskil arutelu, et väga aeglased kiirused ei pidavadki ok olema, põhjuseks toodi liigne plaadi kuumutamine mis ei pidanud samuti hea olema salvestuskihi koostisele ja lisaks liigne põletus pidavat ka kõrvalasuvaid sektoreid mõjutama. Kas see nii on ma ei tea, aga jutul iseenesest on iva sees.
jutul saab olla iva sees laseri halva fokuseeringu korral ja/või plaadi materjali probleemi korral (kasvõi metallikihi paksus on liiga õhuke tehtud)
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
salatoimik
HV Guru
salatoimik

sõnum 01.08.2026 17:51:38 vasta tsitaadiga

Igaljuhul aastal ~2002 kanti kirjutatud CD-d toimivad veel edukalt, 2010 kanti kirjutatud DVD-d samuti, kuskil 2021+ olen ka bluraysi kirjutanud aga see aeg veel suht lühike, et mingit statistikat teha.
Täpselt teagi mis nendega juhtuma peaks kui korralikult hoiustada.

Betamax
HV Guru
Betamax

Autoriseeritud ID-kaardiga
sõnum 01.08.2026 17:54:27 vasta tsitaadiga

Ainus, mis võib juhtuda, on see, et pealmine kiht saab kahjustada. See kiht, millele kõrvetatakse, kannatab palju, aga pealmine kirjakiht on habras ja olematu kaitsega.
Kommentaarid: 753 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 1 :: 565
tagasi üles
von Wu
HV Guru
von Wu

sõnum 01.08.2026 19:34:26 vasta tsitaadiga

Kirjutatava CD ja DVD andmesalvestuskiht on orgaaniline värvaine, mis aja jooksul laguneb (päikese käes seistes eriti kiiresti).
Blu-Ray on kahte tüüpi. Algne ehk HTL on anorgaaniline ja kestab kauem. Hilisem (odavam) LTH orgaaniline nagu CD ja DVD.

Kui tahta kaua säilivat DVD-d, siis selleks on M-DISC, millel keraamiline kirjutuskiht. Vajab spetsiaalset kirjutajat. Ei tea, kas neid plaate ja kirjutajaid praegu enam müüakse. Enda jaoks on väike varu olemas.
M-DISC logoga Blu-Ray toorikud on ka olemas, aga ei tule meelde, kas nende puhul kasutatakse sama tehnoloogiat, mis DVD-l või on tegemist lihtsalt HTL toorikutega.

viimati muutis von Wu 01.08.2026 19:43:42, muudetud 2 korda
Kommentaarid: 904 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 678
tagasi üles
Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 01.08.2026 19:35:22 vasta tsitaadiga

Betamax kirjutas:
Ainus, mis võib juhtuda, on see, et pealmine kiht saab kahjustada. See kiht, millele kõrvetatakse, kannatab palju, aga pealmine kirjakiht on habras ja olematu kaitsega.

See kiht millele kõrvetatakse on fotokeemiline, kui tegemist pole litograafilise M-disc tehnoloogiaga. Pimedas ja jahedas hoidmine pikendab selle seisundi säilimist, aga tegemist pole siiski füüsilise mulgustamisega, mis säiliks sama kaua kui plaadi põhimik.

Ja DVD ning Bluray plaat on salvestuskihi kahjustamise suhtes vastupidavamad, CD puhul on seal kaitsekihiks parimal juhul paks kiht lakki või värvi.

viimati muutis Dogbert 01.08.2026 19:37:55, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 33 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 32
tagasi üles
Betamax
HV Guru
Betamax

sõnum 01.08.2026 19:37:24 vasta tsitaadiga

Ma igaks juhuks mainin, et ma pean silmas seda kihti, millele markeri või muu sarnase vahendiga kirjutatakse.
Kommentaarid: 753 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 1 :: 565
tagasi üles
Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 01.08.2026 19:44:31 vasta tsitaadiga

Betamax kirjutas:
Ma igaks juhuks mainin, et ma pean silmas seda kihti, millele markeri või muu sarnase vahendiga kirjutatakse.

Jah, saime aru. Ma juba parandasin "pealmise kihi" "salvestuskihiks", sest DVD ja Bluray puhul on salvestuskiht kahe polükarbonaadist plaadi vahel nagu pihv burgeris saiapoolte vahel. Pealmisele kihile võid ka noaga teksti kraapida, midagi ei juhtu (kui kraapsud just pingekontsentraatorina plaadi purunemist lugeja sees ei põhjusta)

tagasi üles
von Wu
HV Guru
von Wu

sõnum 01.08.2026 19:45:38 vasta tsitaadiga

Ma nagu mäletaks, et ka DVD pealmise kihi vigastuse puhul polnud plaat loetav, aga ju siis ajan ikkagi CD-ga segi.
Peab proovima noaga kraapida. icon_smile.gif

tagasi üles
Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 01.08.2026 19:49:42 vasta tsitaadiga

von Wu kirjutas:
Ma nagu mäletaks, et ka DVD pealmise kihi vigastuse puhul polnud plaat loetav, aga ju siis ajan ikkagi CD-ga segi.
Peab proovima noaga kraapida. icon_smile.gif

Ära sa kahepoolset DVD-d küll kummaltki poolt kratsima hakka icon_biggrin.gif
Ühepoolsega lase käia.

Kahepoolseid toorikuid ma ei mäleta, kas toodetakse, pressitud plaate tehakse küll kahepoolseid.

tagasi üles
von Wu
HV Guru
von Wu

sõnum 01.08.2026 20:07:33 vasta tsitaadiga

Tornis hoidmise kohta oma kogemusest:
Aeg-ajalt ikka liigutad seda torni ja selle käigus tekivad kriimud. Ringkriimud on teatavasti hullemad kui ristkriimud.
On juhtunud, et mõni plaat jääb teise külge kinni.

Minul seda pole juhtunud, et plaat tornis surve all nii loperguseks oleks vajunud, et lugejas kuuldavalt kuhugi vastu käiks, samas pole plaate paljudeks aastateks kõrgetesse tornidesse jätnud.
Kui alumine plaat peaks kogemata viltu jääma, siis ilmselt on piixus.
Säilitamist vajavaid plaate hoiaks ikka nii nagu ette nähtud: pimedas, kuivas, mitte väga soojas (15-20 kraadi olevat ideaalne), kõik eraldi karpides ja ka siis mitte üksteise otsa laotuna.

Kõige kindlam oleks vast pressitud plaadid tellida, aga maksumus ja suur võimalus, et privaatsed materjalid teistele nähtavaks saadavad, ei pane seda varianti kaaluma.

tagasi üles
Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 01.08.2026 20:15:21 vasta tsitaadiga

M-disc odavam ei tule kui pressima minek?

Ma vist huvi pärast paar toorikut M-disci ostsin, aga ma pole enam kindel, kas üles ka leian. Kirjutada pole neile igatahes proovinud.

tagasi üles
von Wu
HV Guru
von Wu

sõnum 01.08.2026 20:22:10 vasta tsitaadiga

Ma ei tea pressimise täpset hinda, aga väikeses koguses on M-Disc kindlasti odavam.
Paberil trükised on ise printimisest odavamad, kui kogus ületab 100 tk, tõenäoliselt on plaatidega ka midagi sarnast.

tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Küsimused, mis kripeldavad vol.3 mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 203, 204, 205
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.