praegune kellaaeg 01.08.2026 23:02:49
|
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
| autor |
|
Longero
HV veteran
|
01.08.2026 12:20:43
|
|
|
elukaz, Kahjuks CD ei mahuta midagi, läheks väga hulluks plaatide kogus, aga saan su mõttest aru, parem loetavus kuna "augud" suuremad.
Ega neid kiirusi oma suva järgi valida saa, sõltub softist ja riistvarast. Ma ise olen ka aeglaste kiirustega põletanud koguaeg.
Mingiaeg nägin kuskil arutelu, et väga aeglased kiirused ei pidavadki ok olema, põhjuseks toodi liigne plaadi kuumutamine mis ei pidanud samuti hea olema salvestuskihi koostisele ja lisaks liigne põletus pidavat ka kõrvalasuvaid sektoreid mõjutama. Kas see nii on ma ei tea, aga jutul iseenesest on iva sees.
_________________ Win ISO'd ja uuendused
Artiklid jagatud |
|
| Kommentaarid: 58 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
54 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Mnator
HV Guru
|
01.08.2026 12:43:23
|
|
|
| Longero kirjutas: |
elukaz, Kahjuks CD ei mahuta midagi, läheks väga hulluks plaatide kogus, aga saan su mõttest aru, parem loetavus kuna "augud" suuremad.
Ega neid kiirusi oma suva järgi valida saa, sõltub softist ja riistvarast. Ma ise olen ka aeglaste kiirustega põletanud koguaeg.
Mingiaeg nägin kuskil arutelu, et väga aeglased kiirused ei pidavadki ok olema, põhjuseks toodi liigne plaadi kuumutamine mis ei pidanud samuti hea olema salvestuskihi koostisele ja lisaks liigne põletus pidavat ka kõrvalasuvaid sektoreid mõjutama. Kas see nii on ma ei tea, aga jutul iseenesest on iva sees. |
jutul saab olla iva sees laseri halva fokuseeringu korral ja/või plaadi materjali probleemi korral (kasvõi metallikihi paksus on liiga õhuke tehtud)
|
|
| Kommentaarid: 1 loe/lisa |
   |
1 |
|
| tagasi üles |
|
 |
salatoimik
HV Guru

|
01.08.2026 17:51:38
|
|
|
Igaljuhul aastal ~2002 kanti kirjutatud CD-d toimivad veel edukalt, 2010 kanti kirjutatud DVD-d samuti, kuskil 2021+ olen ka bluraysi kirjutanud aga see aeg veel suht lühike, et mingit statistikat teha.
Täpselt teagi mis nendega juhtuma peaks kui korralikult hoiustada.
_________________ LehesFoto - Täis suvaklõpse ja muud |
|
| Kommentaarid: 39 loe/lisa |
   |
35 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Betamax
HV Guru

|
|
| Kommentaarid: 753 loe/lisa |
   |
1 :: |
565 |
|
| tagasi üles |
|
 |
von Wu
HV Guru

|
01.08.2026 19:34:26
|
|
|
Kirjutatava CD ja DVD andmesalvestuskiht on orgaaniline värvaine, mis aja jooksul laguneb (päikese käes seistes eriti kiiresti).
Blu-Ray on kahte tüüpi. Algne ehk HTL on anorgaaniline ja kestab kauem. Hilisem (odavam) LTH orgaaniline nagu CD ja DVD.
Kui tahta kaua säilivat DVD-d, siis selleks on M-DISC, millel keraamiline kirjutuskiht. Vajab spetsiaalset kirjutajat. Ei tea, kas neid plaate ja kirjutajaid praegu enam müüakse. Enda jaoks on väike varu olemas.
M-DISC logoga Blu-Ray toorikud on ka olemas, aga ei tule meelde, kas nende puhul kasutatakse sama tehnoloogiat, mis DVD-l või on tegemist lihtsalt HTL toorikutega.
_________________ Müüa igasugu asju
viimati muutis von Wu 01.08.2026 19:43:42, muudetud 2 korda |
|
| Kommentaarid: 904 loe/lisa |
   |
678 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
01.08.2026 19:35:22
|
|
|
| Betamax kirjutas: |
| Ainus, mis võib juhtuda, on see, et pealmine kiht saab kahjustada. See kiht, millele kõrvetatakse, kannatab palju, aga pealmine kirjakiht on habras ja olematu kaitsega. |
See kiht millele kõrvetatakse on fotokeemiline, kui tegemist pole litograafilise M-disc tehnoloogiaga. Pimedas ja jahedas hoidmine pikendab selle seisundi säilimist, aga tegemist pole siiski füüsilise mulgustamisega, mis säiliks sama kaua kui plaadi põhimik.
Ja DVD ning Bluray plaat on salvestuskihi kahjustamise suhtes vastupidavamad, CD puhul on seal kaitsekihiks parimal juhul paks kiht lakki või värvi.
_________________ Tee inimesele lõke ja tal on soe üheks päevaks, pista ta põlema ja tal on soe elu lõpuni. (Terry Pratchett)
e.k spikker: muhk on kumer, lohk on nõgus.
viimati muutis Dogbert 01.08.2026 19:37:55, muudetud 1 kord |
|
| Kommentaarid: 33 loe/lisa |
   |
32 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Betamax
HV Guru

|
|
| Kommentaarid: 753 loe/lisa |
   |
565 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
01.08.2026 19:44:31
|
|
|
| Betamax kirjutas: |
| Ma igaks juhuks mainin, et ma pean silmas seda kihti, millele markeri või muu sarnase vahendiga kirjutatakse. |
Jah, saime aru. Ma juba parandasin "pealmise kihi" "salvestuskihiks", sest DVD ja Bluray puhul on salvestuskiht kahe polükarbonaadist plaadi vahel nagu pihv burgeris saiapoolte vahel. Pealmisele kihile võid ka noaga teksti kraapida, midagi ei juhtu (kui kraapsud just pingekontsentraatorina plaadi purunemist lugeja sees ei põhjusta)
_________________ Tee inimesele lõke ja tal on soe üheks päevaks, pista ta põlema ja tal on soe elu lõpuni. (Terry Pratchett)
e.k spikker: muhk on kumer, lohk on nõgus. |
|
   |
32 |
|
| tagasi üles |
|
 |
von Wu
HV Guru

|
01.08.2026 19:45:38
|
|
|
Ma nagu mäletaks, et ka DVD pealmise kihi vigastuse puhul polnud plaat loetav, aga ju siis ajan ikkagi CD-ga segi.
Peab proovima noaga kraapida.
|
|
   |
678 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
01.08.2026 19:49:42
|
|
|
| von Wu kirjutas: |
Ma nagu mäletaks, et ka DVD pealmise kihi vigastuse puhul polnud plaat loetav, aga ju siis ajan ikkagi CD-ga segi.
Peab proovima noaga kraapida.  |
Ära sa kahepoolset DVD-d küll kummaltki poolt kratsima hakka
Ühepoolsega lase käia.
Kahepoolseid toorikuid ma ei mäleta, kas toodetakse, pressitud plaate tehakse küll kahepoolseid.
|
   |
32 |
|
| tagasi üles |
|
 |
von Wu
HV Guru

|
01.08.2026 20:07:33
|
|
|
Tornis hoidmise kohta oma kogemusest:
Aeg-ajalt ikka liigutad seda torni ja selle käigus tekivad kriimud. Ringkriimud on teatavasti hullemad kui ristkriimud.
On juhtunud, et mõni plaat jääb teise külge kinni.
Minul seda pole juhtunud, et plaat tornis surve all nii loperguseks oleks vajunud, et lugejas kuuldavalt kuhugi vastu käiks, samas pole plaate paljudeks aastateks kõrgetesse tornidesse jätnud.
Kui alumine plaat peaks kogemata viltu jääma, siis ilmselt on piixus.
Säilitamist vajavaid plaate hoiaks ikka nii nagu ette nähtud: pimedas, kuivas, mitte väga soojas (15-20 kraadi olevat ideaalne), kõik eraldi karpides ja ka siis mitte üksteise otsa laotuna.
Kõige kindlam oleks vast pressitud plaadid tellida, aga maksumus ja suur võimalus, et privaatsed materjalid teistele nähtavaks saadavad, ei pane seda varianti kaaluma.
|
|
   |
678 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
01.08.2026 20:15:21
|
|
|
M-disc odavam ei tule kui pressima minek?
Ma vist huvi pärast paar toorikut M-disci ostsin, aga ma pole enam kindel, kas üles ka leian. Kirjutada pole neile igatahes proovinud.
|
   |
32 |
|
| tagasi üles |
|
 |
von Wu
HV Guru

|
01.08.2026 20:22:10
|
|
|
Ma ei tea pressimise täpset hinda, aga väikeses koguses on M-Disc kindlasti odavam.
Paberil trükised on ise printimisest odavamad, kui kogus ületab 100 tk, tõenäoliselt on plaatidega ka midagi sarnast.
|
|
   |
678 |
|
| tagasi üles |
|
 |
|
| lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|