|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
| autor |
|
elukaz
HV Guru

|
28.01.2026 12:07:51
|
|
|
| Markos kirjutas: |
| tsitaat: |
| No ma võtan lahti oma gaasi info lahti ja saan 1kWh soojuse hinnaks umbes 8s/kWh. |
Ma saan 5.6s + võrgutasu, koos sellega ka ~8s, aga see ei ole nii ühene ja otse elektrisse arvutatav. |
See on ju otse elektrisse arvutatav erinevalt pumbast kus jääb tambov sisse.
_________________ Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale. |
|
| Kommentaarid: 192 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
3 :: |
0 :: |
155 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
28.01.2026 13:22:55
|
|
|
| elukaz kirjutas: |
| No ma võtan lahti oma gaasi info lahti ja saan 1kWh soojuse hinnaks umbes 8s/kWh. |
Ma saan 5.6s + võrgutasu, koos sellega ka ~8s, aga see ei ole nii ühene ja otse elektrisse arvutatav. |
See on ju otse elektrisse arvutatav erinevalt pumbast kus jääb tambov sisse. |
Kui sa arvutad elektriradiaatoriga siis jah, aga kui soojuspumbaga, siis gaasi energiakulu on soojuspumba väljund, aga palju sisse läheb tulebki tamboviga, nagu sa just ise ütlesid. Lisaks on gaasikatlal ka oma kasutegur jne. Jäme arvutus näitab mul keskmiselt +2 eur ööpäevas gaasi kahjuks, seda siis gaasi ja elektri keskmise hinna järgi. Gaasi börsihind tõenäoliselt nõudluse suurenedes kerkib, elektrihind fixi puhul mitte.
|
|
| Kommentaarid: 14 loe/lisa |
   |
2 :: |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
ranel
HV Guru
|
28.01.2026 14:32:25
|
|
|
| elukaz kirjutas: |
See on ju otse elektrisse arvutatav erinevalt pumbast kus jääb tambov sisse. |
Kui sa arvutad elektriradiaatoriga siis jah, aga kui soojuspumbaga, siis gaasi energiakulu on soojuspumba väljund, aga palju sisse läheb tulebki tamboviga, nagu sa just ise ütlesid. Lisaks on gaasikatlal ka oma kasutegur jne. Jäme arvutus näitab mul keskmiselt +2 eur ööpäevas gaasi kahjuks, seda siis gaasi ja elektri keskmise hinna järgi. Gaasi börsihind tõenäoliselt nõudluse suurenedes kerkib, elektrihind fixi puhul mitte. |
Sa ikka tead, et kaasaegsetel gaasikateldel on kombeks, et efektiivsus on võib olla isegi üle 100%. Tuleneb sellest, et gaasimüüja näitab alumist kütteväärtust, reaalsuses see kõigub ja on vahel ka kõrgem. Maaülikooli laboris näiteks testidega saadi efektiivsuseks 98%. Atmosfäärkateldes on keskmine kasutegur 10-15% väiksem ning kasutegur kõigub väga palju kasutuses. Kondensaatkatlad seevastu on väga ühtlase kasuteguriga. Mul on näiteks 240m2 köetavat pinda (millest 28m2 on köetud garaaž +10C ja 60m2, kus umbes +18C sees) . Arvutades energiaklassi saan ma C ja D piiripeal tulemuse. Ühes kuus tarbitud rekord on mul olnud 600m3. See teeb hetkel oleva hinnaga ~470 eur. Natuke annab ka õhksoojuspump juurde, kuid vähe. See kuu tarbitud näiteks 574kWh elektrit ja ma olen päris palju autot see kuu kütnud. Kui välisfasaadi ära soojustaks, siis saaks seda numbrit veel allapoole. Ilmselgelt kasutan kondentsaatgaasikatelt.
Köetavat pinda tundub meil suht võrdselt olevat. Gaasikatel maksis 1500 eur ja prognoositav eluiga 20a. Sul aga õhk-vesi maksumus orienteeruvalt 4000-5000eur ja prognoositav eluiga 10 aastat. Jutu järgi on sul väga hästi sooja pidav maja, mul aga vana maja, mis tahaks lisasoojustamist. Jooksev küttekulu on meil aga sarnane, aga eluruumide tubades on mul 22-25c(soe ronib teisele korrusele avatud planeeringu tõttu ja termostaate pole).
_________________ Mobiilne rehvivahetus Lõuna-Eestis ja rehvide tellimine üle Eesti. www.rsrehvid.ee 55 684 121 |
|
| Kommentaarid: 186 loe/lisa |
   |
165 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
28.01.2026 15:19:18
|
|
|
| Üks asi on see, mida tootja lubab, teine asi on tegelikkus ja ei ole kondensaat, vaid atmosfäär, lisaks labor on labor, reaalne elu midagi hoopis muud, seega jätame selle teooria praegust sinnapaika. Meid ei huvita mida keegi kusagil laboris sai või mida tootja brozüür ütleb, me mõõdame tegelikkust. Köetavat pinda võib samapalju olla, soojustus on buumiaja standardite kohane, mitte "väga hästi", lisaks on siin sundvent, mida vanas majas ilmselt ei ole. Temp on ka samas vahemikus. Ja küttekulu võibki sama olla. Mul on ka garaaz, millel on põrandaküte maha keeratud, aga, kus on ikkagi 18-20 kraadi sooja, sest küttesüsteem asub seal ja küttetorud jooksevad põranda alt läbi. Küttesüsteemi torud isoleerisin ära, need olid enne kõik haljad, asi seegi. Gaasikatla eluiga on pmst täis, kui otsa saab, paneb moodsa ja, kui soojuspumbal saab elu täis, siis paneb ka uue ja võimsama, ei ole siin mingit muret.
|
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
ranel
HV Guru
|
28.01.2026 16:00:01
|
|
|
No eurides saab ikka numbreid võrrelda ja seda on kenasti näha kogust, mis läbi katla käib. Eriti kuna köetav pind on sarnane. Majas on osaline soojustagastusega sundvent. Sundvent on planeeritud kahe agregaadiga. Üks paigas, teine mitte.
Küttetorusid isoleerinud pole. Ei näe sel erilist pointi, see soojendab nagunii keldrikorrust. Hoonel on soe täiskelder, kus radikad seinas.
Katusel on 45cm soojustust. Hoones 2 ja 3 kordsed pakettaknad (3-kordsed suures enamuses). Aknaid oli vist 28tk. Täpselt ei teagi. Välisseinad tuhaplokk, millel 5cm villa soojustuseks juures (lahti võetud kohtades ära vajunud pole olnud) ning väljas silikaattellis.
Klassikaline suur kuubikelamu nagu 80ndatel neid nõuka ajal püsti pandi. Ju siis ikka kaasaegne gaasikatel on nii efektiivne, et annab hea säästu.
_________________ Mobiilne rehvivahetus Lõuna-Eestis ja rehvide tellimine üle Eesti. www.rsrehvid.ee 55 684 121 |
|
   |
165 |
|
| tagasi üles |
|
 |
rex
HV Guru

|
28.01.2026 16:03:40
|
|
|
| ranel kirjutas: |
| (soe ronib teisele korrusele avatud planeeringu tõttu ja termostaate pole). |
Huvitav, et mul mitu kahekordses elamises sõpra nutavad, et ei taha see alumise korruse soe sugugi nii hästi trepihallist üles teisele korrusele minna. Konvektsioonile tekib kuskile kork ette.
|
|
| Kommentaarid: 248 loe/lisa |
   |
227 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
28.01.2026 16:06:07
|
|
|
| Kas trepp on lahtine? Mul läheb ka väga ilusti üles, pole üldse avatud lahendus vaid selline paras trepi suurune ava vahelaes
|
|
| Kommentaarid: 207 loe/lisa |
   |
5 :: |
173 |
|
| tagasi üles |
|
 |
rex
HV Guru

|
28.01.2026 16:19:40
|
|
|
| Ühe puhul olen küll kindel, et isegi trepiastmete vahed on lahtised, samuti kogu trepihall nii all kui üleval eraldi usteta. Kui üleval tubades uksi lahti hoida, ei soojene need ikkagi nii hästi, kui "soojus läheb üles" seadusest tuletada võiks. Viskame vahel nalja, et ehk toimiks paremini majades, kus on korruste vahel kaks treppi ja seal saaks ehk siltidega luua korra "soe üles" ja "külm alla" trepp.
|
|
   |
227 |
|
| tagasi üles |
|
 |
ranel
HV Guru
|
28.01.2026 16:21:21
|
|
|
| rex kirjutas: |
| Ühe puhul olen küll kindel, et isegi trepiastmete vahed on lahtised, samuti kogu trepihall nii all kui üleval eraldi usteta. Kui üleval tubades uksi lahti hoida, ei soojene need ikkagi nii hästi, kui "soojus läheb üles" seadusest tuletada võiks. Viskame vahel nalja, et ehk toimiks paremini majades, kus on korruste vahel kaks treppi ja seal saaks ehk siltidega luua korra "soe üles" ja "külm alla" trepp. |
Uksed on ikka lahti. Kinniste ukse korral ei jõua jah erilist sooja ülemise korruse tubadesse.
|
   |
165 |
|
| tagasi üles |
|
 |
rex
HV Guru

|
28.01.2026 16:26:17
|
|
|
| See on su tsiteeritud tekstis ka juba kirjas, jah.
|
|
   |
227 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Hiid
HV Guru

|
28.01.2026 16:52:56
|
|
|
ehk on katus nii külm, et kogu soe, mis üles läheb jahtub kohe maha
_________________ Hapud viinamarjad |
|
| Kommentaarid: 660 loe/lisa |
   |
510 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
28.01.2026 16:57:52
|
|
|
| Magamistubade uksed peavad olema lahti, ütlevad eksprdid (eksperdid=kassid). Aga nende ekspertarvamus mind ei huvita ja magamistubade uksed on KINNI just sellepärast, et eksperdid nii arvavad. Magamistubades on oma küttekehad ja seisev õhk on kõige parem isolaator. Mida rohkem liikuvat õhku, seda kiirem on ka jahtumine.
|
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
jägaja
HV Guru

|
28.01.2026 17:22:46
|
|
|
| rex kirjutas: |
| Ühe puhul olen küll kindel, et isegi trepiastmete vahed on lahtised, samuti kogu trepihall nii all kui üleval eraldi usteta. Kui üleval tubades uksi lahti hoida, ei soojene need ikkagi nii hästi, kui "soojus läheb üles" seadusest tuletada võiks. Viskame vahel nalja, et ehk toimiks paremini majades, kus on korruste vahel kaks treppi ja seal saaks ehk siltidega luua korra "soe üles" ja "külm alla" trepp. |
Sama siin.
|
|
| Kommentaarid: 145 loe/lisa |
   |
1 :: |
130 |
|
| tagasi üles |
|
 |
rex
HV Guru

|
28.01.2026 17:47:29
|
|
|
| Uksed majapidamises kinni/lahti on omaette teema. Kütte ja loomuliku vendi seisukohast võiks kõik avatud olla (kui tempi diferentseerida ei soovi), tuleohutuse ja privaatsuse omast aga pigem suletud.
|
|
   |
227 |
|
| tagasi üles |
|
 |
lauri
HV veteran

|
28.01.2026 18:10:12
|
|
|
Jaanuar siiani:
* kogu maja ~2700kWh
* vent 90kWh
* maaküte ~1000kWh
* autod ~702kWh
* ülejäänud siis kodumasinad, arvutid, nõrkvooluinfra
lisaks tööl auto laadimine 440kWh
_________________ The sh*t has hit the fan. |
|
| Kommentaarid: 90 loe/lisa |
   |
80 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Sold OUT
no credit

|
28.01.2026 18:14:27
|
|
|
Oodake nüüd 3 päeva ära oma kuu kokkuvõtega. Arved maksate ka igaks juhuks paar päeva enne arve laekumist ära?
_________________ Every version of the garment appears to be sold out online, with prospective shoppers given the opportunity to join a waitlist. |
|
| Kommentaarid: 93 loe/lisa |
   |
5 :: |
1 :: |
80 |
|
| tagasi üles |
|
 |
elukaz
HV Guru

|
28.01.2026 18:21:37
|
|
|
| Magamistubades on oma küttekehad ja seisev õhk on kõige parem isolaator. Mida rohkem liikuvat õhku, seda kiirem on ka jahtumine. |
Sellel on ainult siis pointi kui soovid et välisseinad püsiks külmemana. Samas kui kütteks on radikad, eeldaks et ikka sealsamas välisseinas allpool otsas akna all (neid pannakse sinna põhjusega, et just seal soe õhk liiguks). Või mida millest see õhk isoleerima peaks?
_________________ Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale. |
|
| Kommentaarid: 192 loe/lisa |
   |
155 |
|
| tagasi üles |
|
 |
miq1988
HV kasutaja

|
28.01.2026 18:49:33
|
|
|
| lauri kirjutas: |
Jaanuar siiani:
* kogu maja ~2700kWh
* vent 90kWh
* maaküte ~1000kWh
* autod ~702kWh
* ülejäänud siis kodumasinad, arvutid, nõrkvooluinfra
lisaks tööl auto laadimine 440kWh |
Suur maja ?
_________________ I don't need anger management. I need people to stop pissing me off ! |
|
| Kommentaarid: 10 loe/lisa |
   |
10 |
|
| tagasi üles |
|
 |