|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
| autor |
|
sakinaga
HV Guru
|
22.01.2026 01:37:56
|
|
|
| Markos kirjutas: |
| sakinaga kirjutas: |
| Küll on äpu masina teinud Toyota, üks häda teise otsa. |
Nagu füüsikat automark huvitaks. Õnneks lubab üsna külma ilma, ehk ei lähe klaasipesu vaja, ainult see krdi teade tahab nullimist pidevalt. Vähemasti on ukselingid normaalsed, mitte nagu mingil Teslal, millel need ära külmuvad ja autosse sissegi ei saa. |
Saan sisse ukselinki puudutamata, kui vaja.
|
|
| Kommentaarid: 160 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
1 :: |
152 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
22.01.2026 09:01:07
|
|
|
| tsitaat: |
| Saan sisse ukselinki puudutamata, kui vaja. icon_lol.gif |
Tellisega ikka saab jah, sellel ju külmuvad klaasid ka tihendi külge kinni ja loll loogika on ka tehtud, et ukse avanemiseks peab enne klaas alla nihkuma. Ära tule mulle rääkima, et probleeme ei ole.
|
|
| Kommentaarid: 14 loe/lisa |
   |
2 :: |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
22.01.2026 09:03:56
|
|
|
| Enamus ei suudagi probleeme tunnistada ja peab iga hinna eest oma valikut kaitsma ja õigustama
|
|
| Kommentaarid: 207 loe/lisa |
   |
3 :: |
5 :: |
173 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
22.01.2026 09:24:17
|
|
|
| No siit edasi mõelda, paljudel on probleeme 12v akudega. Kui see on kusagil kapoti all, ja see on kinni jäätunud, siis on suht pupu ju. Jah see võib spm'ga juhtuda ka, aga spm puhul on tõenäosus ikka märgatavalt väiksem, sest iga sõit tähendab ikkagi sulatus ja kuivatustsüklit.
|
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
sakinaga
HV Guru
|
22.01.2026 10:19:27
|
|
|
| tsitaat: |
Saan sisse ukselinki puudutamata, kui vaja. |
Tellisega ikka saab jah, sellel ju külmuvad klaasid ka tihendi külge kinni ja loll loogika on ka tehtud, et ukse avanemiseks peab enne klaas alla nihkuma. Ära tule mulle rääkima, et probleeme ei ole. |
Klaasi nihkumine ei ole ukse avamiseks eeldus ja alternatiivne nupp ukse avamiseks on äpis, auto lükkab ise ukse lahti (kapoti samamoodi). Uks avaneb ka siis, kui klaas ei liigu. Aga targuta edasi, naljakas näha, kuidas sa oma valikut kirud ja arvad, et teised sama kehva valiku tegid
Probleeme on muidugi, lihtsalt need probleemid ei ole need, mida sa välja oled toonud.
|
|
   |
152 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
22.01.2026 11:15:48
|
|
|
Ega sa ometi ei arva, et ma Tesla gruppe ei loe ? Kullipilguga loen.
Väike kokkuvõte:
1. Uksed ja lingid võivad kinni külmuda
Kõige tüüpilisem Tesla talveprobleem.
Model 3 / Model Y: uksekäepidemed on “sisse ehitatud” ja uksed on raamita klaasiga → kui tihendid ja klaasi serv jäätuvad, võib uks olla raskesti avatav.
Klaas peab ukse avamisel natuke “alla vajuma” (et tihendist lahti tulla). Kui see ei liigu jäätumise tõttu, võib uks “kangeks” jääda.
2. Akna servad ja tihendid jäätuvad (raamita klaas)
Raamita uste puhul on tavaline, et:
klaasi ülemine serv on tihendi küljes kinni,
uks avaneb, aga klaas ei liigu õigesti,
sulgemisel võib klaas jääda tihendi peale valesti.
3. Laadimispordi luuk ja pistik võivad jääs olla
Tesla laadimisluuk võib:
olla jääkooriku all ja ei avane vajutusega,
sulguda halvasti, kui ümber on jää.
Ka laadimiskaabli ots võib külmuda/kinni jääda (eriti kui oli niiske ja siis külmetas).
4. Klaasipuhastid ja pesurid jäätuvad
Puhastid võivad olla jääs kinni (eriti kui jäetakse “tavalisse asendisse” ja tuleb lörts + külm).
Pesuridüüsid ja voolikud võivad jäätuda, kui vedelik pole piisavalt külmakindel.
See on väga tavaline kõikidel autodel, aga Tesla suure klaasi ja aerodünaamika tõttu koguneb vahel jää “veidratesse kohtadesse”.
5. Kaamerad ja sensorid võivad jää/poriga “pimedaks” minna
Tesla sõltub kaameratest palju:
lörts + sool + jäätumine võib kaamerapildi ära rikkuda,
siis võivad Autopiloti/abide funktsioonid piirangusse minna (hoiatused, “funktsioon piiratud” jne).
6. Luugid (pagasiluuk / frunk) võivad jäätuda
Tihendite vahele kogunev vesi külmub ja luuk võib olla “kinni liimitud”.
Elektriline avamine võib siis proovida avada, aga ei jaksa → ebamugav.
7. Pidurid võivad “kinni roostetada/jäätuda” pärast seismist
Talvel kasutatakse palju regenit ja mehaanilisi pidureid vähem → ketastele võib tekkida rooste/niiskus.
Kui auto seisab märjalt ja külmub, võib pidur natuke “kinni” olla esimestel meetritel.
Ehk täpselt samad teoreerilised ja praktilised probleemid võivad esineda, mis teistel ev'del, pole vaja vastupidist väita. Mul ka auto "lükkab" ust lahti, aga see ei tähenda, et see peaks avanema, kui tihendid on kinni külmunud. Õnneks seda probleemi pole veel ette tulnud, kuna ma täiesti teadlikult sõidan väga sooja salongiga, mitte ei ürita iga hinna eest ökotada. Kapotil mul mingi lükkurit ei ole, kuna see on tehniline kate, mitte mingi pagasnik ja tesla ei suuda ka jääga kleebitud frunki alati lahti lükata.
viimati muutis Markos 22.01.2026 11:23:50, muudetud 1 kord |
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
22.01.2026 11:19:21
|
|
|
Mul ka selline auto, kus see odav variant ja klaas ei nihku. Lõpuks aastate järel norm tallesaba see klaas seal kuigi veel püsib küljes.
Pidurite värk on pm kõigil elektrikatel, igal pool kirutakse. Samas ma see talv ei olegi vist kogenud, eelmine talv oli väga hull, seega ilmselt on need seal trumli sees täiesti läbi või sodid omadega.
|
|
   |
173 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Equinox
HV veteran

|
|
| Kommentaarid: 27 loe/lisa |
   |
26 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
22.01.2026 11:22:06
|
|
|
| Kindlasti on enamus dacia või mõne muu junni ostjaid ka väga rahul oma autoga aga see ei tee neist autodest head autot ju.
|
|
   |
173 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
22.01.2026 11:26:35
|
|
|
| Janis kirjutas: |
Mul ka selline auto, kus see odav variant ja klaas ei nihku. Lõpuks aastate järel norm tallesaba see klaas seal kuigi veel püsib küljes.
Pidurite värk on pm kõigil elektrikatel, igal pool kirutakse. Samas ma see talv ei olegi vist kogenud, eelmine talv oli väga hull, seega ilmselt on need seal trumli sees täiesti läbi või sodid omadega. |
Mul on elus olnud päris mitu raamita klaasiga autot, hoolega silikoonitasin ja probleeme ei olnud. Juba sellepärast hooldasin nagu loll, et see tihend maksis kulla hinda tol ajal. Klaas iseenesest püsis kenasti oma koha peal ja oli tihe ka.
|
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
sakinaga
HV Guru
|
22.01.2026 11:27:23
|
|
|
| Ehk täpselt samad teoreerilised ja praktilised probleemid võivad esineda, mis teistel ev'del, pole vaja vastupidist väite. |
Sõbrake, mina ei olegi midagi sellist väitnud. Ja ei ole ka öelnud, et probleeme ei ole. Murrad lahtisest uksest sisse.
Selge on lihtsalt, et Toyota sai veel halvemini hakkama kui Tesla
|
|
   |
152 |
|
| tagasi üles |
|
 |
salatoimik
HV Guru

|
22.01.2026 11:33:25
|
|
|
Tunnistan, et probleem tõesti oli ühe korra laadimisluugiga kui + ja - vahet pidevalt pendeldas. Hoop rusikaga ning tuli lahti
Kapott tuli aasta alguses igaljuhul lahti kui klaasipesu juurde valasin.
_________________ LehesFoto - Täis suvaklõpse ja muud |
|
| Kommentaarid: 39 loe/lisa |
   |
35 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
22.01.2026 11:42:04
|
|
|
| sakinaga kirjutas: |
| Ehk täpselt samad teoreerilised ja praktilised probleemid võivad esineda, mis teistel ev'del, pole vaja vastupidist väite. |
Sõbrake, mina ei olegi midagi sellist väitnud. Ja ei ole ka öelnud, et probleeme ei ole. Murrad lahtisest uksest sisse.
Selge on lihtsalt, et Toyota sai veel halvemini hakkama kui Tesla  |
Ja mille põhjal, kui probleemid on täpselt samad ja seotud ev'ks olemisega ?
|
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
etk
HV kasutaja

|
22.01.2026 11:44:14
|
|
|
Ja mille põhjal, kui probleemid on täpselt samad ja seotud ev'ks olemisega ? |
Sorry, sinu probleemid ei ole kusagilt otsast seotud ev-ks olemisega.
Tihendis võib küll probleemi näha jah
Toyotas ka kindlasti
|
|
| Kommentaarid: 44 loe/lisa |
   |
42 |
|
| tagasi üles |
|
 |
sakinaga
HV Guru
|
22.01.2026 11:49:25
|
|
|
| Ja mille põhjal, kui probleemid on täpselt samad ja seotud ev'ks olemisega ? |
Endal Toyotaga kogemus puudub, hinnangu annan sinu postituste põhjal siin teemas ning võrrelnud olen seda enda kogemusega Model 3'ga. Meil ei ole esinenud täpselt samad probleemid, sinu auto tundub palju problemaatilisem.
Minu probleemid on peaasjalikult seotud auto nutikusega, ehk siis adaptiivse püsikiirusehoidjaga, mis suvalisel momendil pidurdab (sest tema kaardil on teel jõnks sees ja "Curvature assist" pidurdab autot) ja automaatsete kojameestega, mis ei toimi üldse (minu hinnangul). Teise probleemi lahendasin S3xy buttonsiga, esimesele probleemile hetkel kahjuks lahendus puudub, mis on muidugi absurd.
Edit: ahjaa, kolmas probleem on, et Tesla pole siiamaani Carplay'd toetama hakanud. Seda ei ole veel lahendanud, kuigi variante on.
|
|
   |
152 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Equinox
HV veteran

|
22.01.2026 11:51:27
|
|
|
Kindlasti ei ole perfektest autot olemas. Aga jah see õpitud abitus paljude asjade osas on maailmas järjest rohkem kanda kinnitamas.
_________________ Live long and prosper!
RIP, Spock. Leonard Nimoy 1931-2015 |
|
| Kommentaarid: 27 loe/lisa |
   |
26 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Raiku
HV Guru

|
22.01.2026 11:52:47
|
|
|
Mul kõik Markose kirjaldatud probleemid (va nr 2, sest pole raamita küljeklaasidega autot olnud) on esinenud erinevatel bensiinimootoriga autodel.
Sealjuures.... kui kapott on ikka jääkihi all, siis ei suuda tänapäeva ICE auto (vähe jääksoojust ja kapott isolatsioonga) ka seda normaalsõidul lahti sulatada.
_________________ Честных психов можно не лечить... |
|
| Kommentaarid: 58 loe/lisa |
   |
45 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
22.01.2026 11:56:56
|
|
|
Kui normaalsõit on 5 min linnas, siis pole ime ja pole vaja ka sõna võtta.
Endal päris autodega ikka kapott alati puhtaks saanud, alustame juba sellest, et enne sõitu puhastad ära nii palju lund kui võimalik et see vahedesse sulama ei hakkaks.
Enda autol kapote nagu mõne auto benaluuk, täpselt samasugune tihend ja läheb ümbritsevaga samasse tasapinda. Peabki pekkis värk olema. Laadimisluugul samas tihend puudub.
|
|
   |
173 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
22.01.2026 11:59:27
|
|
|
| Aga mul selliseid probleeme ei ole üldse, mis puudutavad sõiduomadusi, need on ekstraordinaarsed. Samamoodi minu üllatuseks ei ole sensorid ka eriti jonninud, jah, ütleb vahel, et tagurdamiskaamera on must ja osa "nägemisvaatest" võib olla limiteeritud. Tõttöelda ongi mul peamiselt aknapesuvedelikku vaja selle kaamera pesuks, väga hea on tagurdada, kui sa näed. Peegliga saab ka indeed, aga kaameraga on veel täpsem, saab sentimeetri täpsusega paika ja mul on seda laadimiskaabli pikkuse tõttu vaja. Natuke ikka veel ei usalda seda, et auto päriselt ka slammib pidurit, kui kuhugile otsa oled minemas. Püsikiiruse hoidja töötab sellel autol kaameraga, mitte kaardi järgi ja pidurab ka kurvides, toimib ideaalselt, nagu ka kojamehed töötavad nagu peab. Kõik tehnoloogia, mis autol küljes on, see töötab väga hästi.
|
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
londiste
HV Guru

|
22.01.2026 12:10:42
|
|
|
| Endal päris autodega ikka kapott alati puhtaks saanud, alustame juba sellest, et enne sõitu puhastad ära nii palju lund kui võimalik et see vahedesse sulama ei hakkaks. |
sõltub automargist, sõitude pikkustest jne jne. mul kapott siin külmade ilmadega ikka puhtaks ei saanud. vana 2l bensiinimootor, millest sooja võiks nagu tulla. kinni, tõsi küll, ei külmu aga see on kinni keredisainis
_________________ - londiste
...aga mina ei saa kunagi suureks! |
|
| Kommentaarid: 241 loe/lisa |
   |
215 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Raiku
HV Guru

|
22.01.2026 12:12:07
|
|
|
| Kui normaalsõit on 5 min linnas, siis pole ime ja pole vaja ka sõna võtta. |
Miks sa eeldad 5 minutit. Pool tundi tööle sõitu pidasin siiski selle all silmas
| Endal päris autodega ikka kapott alati puhtaks saanud, alustame juba sellest, et enne sõitu puhastad ära nii palju lund kui võimalik et see vahedesse sulama ei hakkaks. |
See on eeldusel, et kapotil ongi lumi, mitte vahelduvate ilmaolude tõttu seisvale autole tekkinud jääkiht.
Ning ma jah eeldan, et suurte mootoritega (eriti kui need ei ole väga efektiivsed kütuse energia liikumisenergiaks muundamisel) autodel läheb kapott tõesti ruttu soojaks.
_________________ Честных психов можно не лечить...
viimati muutis Raiku 22.01.2026 12:13:02, muudetud 1 kord |
|
| Kommentaarid: 58 loe/lisa |
   |
45 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
22.01.2026 12:12:33
|
|
|
No siis on auto katki kui poole tunniga ka ei saa
Mahlapakk saab hakkama küll mul
|
|
   |
173 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
22.01.2026 12:28:59
|
|
|
| 2l hübriid sulab ka nagu kevadine lumi ühe linnaskäiguga (ca 30km). Tegelt olen juba pikemat aega mõelnud, et mõõdan mootori ja inverteri temperatuuri ära peale sõidust tulekut, kui nüüd kapoti lahti saan millaski.
|
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
M8T0
HV Guru
|
22.01.2026 22:37:15
|
|
|
Teist talve model 3. Null korda midagi kinni jäätunud. Sügisel tasub tihendid silikooniga üle käia ja ukselinkide ümber lasen wd40. Lisaks preconditioning sulatab siit-sealt mujaltki (näiteks laadimispesa).
Klaase pole ka kordagi kraapima pidanud - auto õues varikatuse all. Eks kõik sõltub eeltööst ja kasutamisest. Defrost nuppu ei vajutaks ennetavalt siis oleks loomulikult häda rohkem. Viimase lumetormiga sai olerexi käru ringi tassitud - ülihea. Enamik ei saand niisamagi minema aga mul läks koos käruga nagu tank igaltpoolt läbi. 😀
|
|
| Kommentaarid: 87 loe/lisa |
   |
78 |
|
| tagasi üles |
|
 |
new1
HV kasutaja
|
22.01.2026 22:45:34
|
|
|
| Proovisin ka siis spetisaalselt kapotti avada möödaminnes, mul siis igasuguse hoolduseta/silikoonimiseta see kapott diisel töökuudil, lühikesed otsad ja kaoptt pole nende miinuste saabumise ajast nullist kõrgemale kerkinud ning tuli suht lihtsalt lahti. Pigem see põhiliste kiunatsite loogika siin just ei pea väga paika, kui ikka kapott pidevalt sulamise ja külmumise tsüklites pole vaid stabiilselt allpool nulli, ega siis naljalt sinna mingit jääd ei teki ka, millest ta niiväga tekikski, kui vahepeal sinna vedelas olekus vett ei teki. Pigem just olekski kerele ja auto detailidele parem, kui seal kusagil keredetailide vahel igapäevaselt vesi ei sulaks ja siis uuesti jääks ei muutuks, vaid stabiilselt ühes olekus püsiks. Ega ilmaaegu ei öelda, et kerele kõikse hullem pidavat olema, kui iga päev soojast garaazist pakasesse lähed ja õhtul samamoodi sulama vead, eks sama tsükkel toimu ka seal mootoriruumi kandis samamoodi, kui kuum mootor seda sulatus/jäätmistsüklit seal korraldab.
|
|
| Kommentaarid: 8 loe/lisa |
   |
8 |
|
| tagasi üles |
|