|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
| autor |
|
degrass
HV kasutaja

|
12.01.2026 16:11:40
|
|
|
| Etz kirjutas: |
| Janis kirjutas: |
| Aga küünal toodab nii vähe niikuinii, et kuhu ja miks sa seda vahepeal salvestad? Las tuleb kõik ruumi. Soojamüür on selleks, et see otse korstnasse mineku asemel ka tuppa jõuaks |
Tasuvusarvutused jätaks ma idee autorile.  |
Fck, niipalju, kui ma kooliajast mäletan, siis termodünaamika, soojusarvutused jms oli täielik horror...
_________________ All it took was for a lot of seemingly decent people to put the wrong person in power, and then pay for their innocent choice. |
|
| tagasi üles |
|
 |
netcat
Kreisi kasutaja

|
12.01.2026 16:32:32
|
|
|
| netcat kirjutas: |
| Tundub, et need kriisibrošüürid vist sellega oma plaanides ei ole arvestanud, kuhu mingi Õika "hiina müüri" täis rahvast nädala jooksul need kakit täis turbakotid ladustama peaks näiteks? |
Kui asi sealmaal, on need kakikotid su väikseim mure.
|
Minu mure see muidugi ei ole, sest kui asi peaks sinnamaale minema, siis hakkan kasvõi jala maakodu suunas liikuma. Tee peal saab metsa alla ka teha ja maal on sobiv s*talepik lähedal.
Mure on hoopis ühiskonnal kui keset iga tänavat mingisugune s*takotimüür tekib, kus muu prügi sees rotid möllavad ja üldse.
|
|
| Kommentaarid: 6 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
6 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Leinö
HV veteran

|
12.01.2026 16:33:42
|
|
|
Magama ei minda kui sul on mingi krdi põlev küünal kuskil külje all
Savipotte sa kuskile ei tassigi, küsimus oli korterist. Metsas teised nipid (lõke ja soojasein, magamisaseme valik (kui on niiske pinnas- maast lahti, mis varjualune teha, kui palju kuuseoksi alla panna, mis aastaaeg on)
Ülessoojendatud asi pakub sulle pikema aja jooksul sooja (st siis kui sa magad). Lisaks ei küta sa laealust õhku, vaid kui see savipott on su lähedal, on sul soojem tunne.
Magades kuivad sokid jalga ja soe müts pähe Magamiskotti sisse/teki alla ei hinga
Teooriaid on tore pilduda, testida tuleb.
viimati muutis Leinö 12.01.2026 16:35:10, muudetud 1 kord |
|
| Kommentaarid: 34 loe/lisa |
   |
33 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
12.01.2026 16:33:51
|
|
|
| tsitaat: |
| Fck, niipalju, kui ma kooliajast mäletan, siis termodünaamika, soojusarvutused jms oli täielik horror... |
See pole nõrkadele jah. Mis sellesse lillepotti ja küünlasse puutub, siis tegemist on sisuliselt ir kiirguriga. Lahtiselt põleva küünla puhul toimub suure kuumuse tõttu leegi ülaosas õhu kiire liikumine otse üles, mis viib soojuse lae alla. Kui paned leegile poti peale, siis soe ei tõuse otse üles vaid jaotub ühtlaselt poti materjali, mis hakkab sooja infrapunana kiirgama ka külgedele. Leegi ja poti pindala on ka oluliselt erinev, mistõttu pott kiirgab efektiivsemalt. See pole toa kütmiseks, vaid toimib lokaalse soojendina, näiteks kirjutuslaua peal. Sina ei tunne soojust mitte õhu, vaid ir kiirguse kaudu.
|
|
| Kommentaarid: 14 loe/lisa |
   |
2 :: |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Ricki
HV kasutaja
|
12.01.2026 16:38:26
|
|
|
netcat, ega sa kompostimisest pole midagi kuulnud?
https://kompostiljon.ee/korteriuhistud-me-pole-moelnud-kompostimisele/
| tsitaat: |
| „Eestis on palju selliseid kortermaju, kus ühine kompostimine toimib ilma suuremate probleemideta“, ütles Angela Hollo, Kompostiljoni teavituskampaania eestvedaja. „ Nende näitel julgen väita, et kompostimine on võimalik kõikides kortermajades, olenemata asukohast, suurusest või aia olemasolust. Kompostimisega alustamiseks on vaja enamikes korteriühistutes lihtsalt head pealehakkamist ja kellegi initsiatiivi,“ lisas Hollo. |
Küll kriisiga koos ka see pealehakkamine iseenesest tekib.
|
|
| Kommentaarid: 3 loe/lisa |
   |
3 |
|
| tagasi üles |
|
 |
netcat
Kreisi kasutaja

|
12.01.2026 16:43:13
|
|
|
Seda ma ju ütlesingi, et auk tuleks kaevata.
Aga niipalju kui ma olen neid kriisinõuandeid lugenud, siis need juhendid näivad eeldavat, et korralik kodanik seob täis saanud kotile lipsu peale ja viib selle prügikasti. Lihtsalt sellised skeemid tuleks lõpuni läbi mõelda enne elanikkonnale jaotamist.
|
|
   |
6 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Prillpapa
Kremli troll
|
12.01.2026 16:43:33
|
|
|
| Leinö kirjutas: |
Magama ei minda kui sul on mingi krdi põlev küünal kuskil külje all |
vot see ongi kui on ellujäämis situatsioon, kas põletad küünalt ja tiksud hommikuni või hommikul ei ärka,..
See lillepoti variant tundub rohkem selline TikToki lifehack et mitte öelda peotrikk, kui elekter ära läheb paariks tunniks, igavusest õrnemale soole muljet avaldada, et oled kõva isane ellujäämistehnikate instruktor..
Paljudel päriselt kodus üldse savist lillepotte on, ja kui on kas tormate esimese küünlapõletamise peale taimi potist välja küüditama. Aastatega savipotid kuidagi plastpottidega asendunud..
Veel parem oleks indiaanlaste stiil, lõkkes kivid kuumaks ja siis kuumad kivid onni. Tänapäeval siis miskid tellised tänaval seisvale autole ja tuli otsa, pärast kuumad kivid tuppa
_________________ --- |
|
| Kommentaarid: 20 loe/lisa |
   |
20 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Winterwind
One

|
12.01.2026 16:47:18
|
|
|
| Tuppa telk, magad normaalses magamiskotis..
|
|
| Kommentaarid: 1009 loe/lisa |
   |
3 :: |
1 :: |
728 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
12.01.2026 16:55:10
|
|
|
| Aga tegelt ka, mis juhtub üldse. Ma sellise väikese treeningu mõnikümmend aasta tagasi lasnamäel täiesti sain. Väljas oli mingi -20 kandis ja siis seal üks alajaam lendas ülekoormusest (tervitused ev entusiastidele). Pimedus saabus ja koos sellega kadus ka keskküte. Mingi paari tunniga hakkas üsna vastikult jahedaks tõmbuma ja ega midagi teha ka polnud. Pakun, et 10 tunniga on korralik p'se majas juba. Probleem ei ole vaid selles, et sinul on külm, torustikega hakkab ka asju juhtuma kangete miinustega.
|
|
| Kommentaarid: 14 loe/lisa |
   |
2 :: |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Etz
HV Guru

|
12.01.2026 16:57:01
|
|
|
Prillpapa, lifehack on see, kui võtad tellise, eelnevalt leotad seda pikalt petrooleumis või bensiinis ja siis paned sellele tule otsa.
Saad tõelist isast mängida ja sõna otseses mõttes tellistega tuba kütta, põleb uskumatult kaua. Tellis peab ainult eelnevalt kuivas seisnud olema.
Katsetamine omal vastutusel, otse loomulikult.
_________________ ...life is random...so am I...
So, there is a fan. Time to grab your sh*t, gentlemen! |
|
| Kommentaarid: 232 loe/lisa |
   |
195 |
|
| tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
12.01.2026 17:00:10
|
|
|
Sooja toodab inimene ka. Mitmekesi ühes toas olles läheb tuba juba sellest soojemaks et seal mitu inimest on.
Inimese "küttevõimsus" ilma suurema füüsilise aktiivsuseta on 70-100W.
Ebamugav lahendus kui pole "oma tuba, oma luba", aga tõsise kriisi korral on mõistlik sõbrad külla kutsuda või ise neile külla minna.
Teki all on vast enamik kogenud, et koos kaasaga teki all on soojem kui üksi.
|
|
| Kommentaarid: 77 loe/lisa |
   |
60 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Kassmees
Kreisi kasutaja

|
12.01.2026 17:00:28
|
|
|
| Ek see savipott annab juurde ka tuleohutusele. Sobib asendada ükskõik millega, mis ei põle. Nagu suuremad klaasist, plekist ja portselanist nõud. Tõsi küll, kuna kodustesse lauanõudesse üldiselt inimene kodus auke ei puuri, siis tuleb nõud lihtsalt asetada õigetpidi ja küünal panna sisse. Olen teeküünlaid tihti mingis joogiklaasis põletanud.
|
|
| Kommentaarid: 59 loe/lisa |
   |
46 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Leinö
HV veteran

|
12.01.2026 17:02:15
|
|
|
| Prillpapa kirjutas: |
vot see ongi kui on ellujäämis situatsioon, kas põletad küünalt ja tiksud hommikuni või hommikul ei ärka,..
See lillepoti variant tundub rohkem selline TikToki lifehack et mitte öelda peotrikk, kui elekter ära läheb paariks tunniks, igavusest õrnemale soole muljet avaldada, et oled kõva isane ellujäämistehnikate instruktor..
Paljudel päriselt kodus üldse savist lillepotte on, ja kui on kas tormate esimese küünlapõletamise peale taimi potist välja küüditama. Aastatega savipotid kuidagi plastpottidega asendunud..
Veel parem oleks indiaanlaste stiil, lõkkes kivid kuumaks ja siis kuumad kivid onni. Tänapäeval siis miskid tellised tänaval seisvale autole ja tuli otsa, pärast kuumad kivid tuppa  |
Need tunded võid võtta ja kellelegi teisele avaldada - selle "peotriki" olen päriselt kodustes tingimustes olude sunnil ära proovinud. Töötab.
|
|
| Kommentaarid: 34 loe/lisa |
   |
33 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Etz
HV Guru

|
12.01.2026 17:10:10
|
|
|
| napoleon kirjutas: |
Sooja toodab inimene ka. Mitmekesi ühes toas olles läheb tuba juba sellest soojemaks et seal mitu inimest on.
Inimese "küttevõimsus" ilma suurema füüsilise aktiivsuseta on 70-100W.
Ebamugav lahendus kui pole "oma tuba, oma luba", aga tõsise kriisi korral on mõistlik sõbrad külla kutsuda või ise neile külla minna.
Teki all on vast enamik kogenud, et koos kaasaga teki all on soojem kui üksi. |
Jaa, lisaks ei maksa ka unustada et kehade omavahelisel hõõrdumisel on kõrvalsaaduseks samuti soojuse eraldumine…
|
   |
195 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Prillpapa
Kremli troll
|
12.01.2026 17:23:30
|
|
|
| napoleon kirjutas: |
| .., aga tõsise kriisi korral on mõistlik sõbrad külla kutsuda või ise neile külla minna. |
Ja kui külalised hakkavad külma üle vinguma, näost kaameks ja üldse vähem jutukaks jääma, on neil aeg koju minna - ei ole neist enam seda sooja pigistada
Aga jah, kriisil ja kriisil on vahe, mõni tund, päev-paar elektrita vs elektrijaamad on sodiks lastud, riik ja instantsid enam olukorda ei ohja..
_________________ --- |
|
| Kommentaarid: 20 loe/lisa |
   |
20 |
|
| tagasi üles |
|
 |
degrass
HV kasutaja

|
12.01.2026 17:30:17
|
|
|
Mul on olemas nii diiselgenekas, diiselpuhur, kui ka diiselauto...koos inverteri ja 180l küttega, olen vist valmis  |
Ühe öö istub küünlavalgel, kuid nädalat väga mitte. Teisel-kolmandal päeval oleks toimivat lahendust vaja. Pakun, et see on hetkel kõige mõstlikum lahendus. Muidugi, see eeldab, et sul on toimiv ahel (diisel) ja natuke tehnilist taipu (mina olen täitsa tuhm). Samuti eeldab see, et suudad generaatorit töökorras hoida ega jää remondiga hätta, kui käivitamine ebaõnnestub.
Ma mõtlesin millegi taolise peale, et generaator on rõdul vms. Kuid generaatori hooldus/töökorras hoidmine on tõenäoliselt kõig suurem taksitus/väljakutse.
_________________ All it took was for a lot of seemingly decent people to put the wrong person in power, and then pay for their innocent choice. |
|
| tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
12.01.2026 18:19:10
|
|
|
Hapnikuvaeguse puhul lihtsalt jäädakse magama, tahad või ei taha. Kui hapnikku selle unekese ajal juurde ei saa, siis enam ei ärkagi.
Sa pole siis kuulnud/lugenud ühestki lennukatastroofist, kus rõhuleke saabus märkamatult ja magama jäid nii meeskond kui reisijad ning enam ei ärganudki? Lennuk lendas autopiloodil, kuni küts otsa sai ja alla sadas.
Pole näinud ühtegi vabatahtlikel tehtud eksperimenti järkjärgulisest sissehingatava õhu hapnikusisalduse vähendamisest ja nende vaimsest võimekusest, enda ümbruse ja iseenda seisundi tajumisest hüpoksiaseisundis? Paari aasta eest näitas seda ESA astronaudiks kandideerijate reality show'd, seal tegid kõik selle läbi, kuna hüpoksiaseisundi iseendal äratundmiseks treenimine käib programmi juurde.
Ilma treeninguta seda ära ei tunne, jääd lihtsalt sujuvalt endale märkamatult lollimaks ja selleks ajaks kui tudule jääd, ei saa enam ööd ega mütsi mitte millestki aru ega pole võimeline enam ust üles leidma ega linki alla vajutama (sest see on liiga keeruline protseduur), isegi kui ukseni jõuaks.
Kümmekonna normaalsuuruses küünla põlemisgaasid muidugi suudab ventilatsioon ehk ka isevoolu teel korterist eemaldada, aga gaasiga- või diislikütusel töötava soojendi puhul mina riskida ei julgeks.
_________________ Tee inimesele lõke ja tal on soe üheks päevaks, pista ta põlema ja tal on soe elu lõpuni. (Terry Pratchett)
e.k spikker: muhk on kumer, lohk on nõgus. |
|
| Kommentaarid: 33 loe/lisa |
   |
32 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Etz
HV Guru

|
12.01.2026 19:41:01
|
|
|
| Dogbert kirjutas: |
Kümmekonna normaalsuuruses küünla põlemisgaasid muidugi suudab ventilatsioon ehk ka isevoolu teel korterist eemaldada, aga gaasiga- või diislikütusel töötava soojendi puhul mina riskida ei julgeks. |
Diiselkütusega soojendit sa nagunii ei tahaks siseruumis sedasi kasutada et sa väljalaskegaase õue ei juhi.
Sealt väljalaskes on peale CO2 veel, igasugu muud toredat.
|
   |
195 |
|
| tagasi üles |
|
 |
netcat
Kreisi kasutaja

|
12.01.2026 20:27:05
|
|
|
| Dogbert kirjutas: |
Ilma treeninguta seda ära ei tunne, jääd lihtsalt sujuvalt endale märkamatult lollimaks ja selleks ajaks kui tudule jääd, ei saa enam ööd ega mütsi mitte millestki aru ega pole võimeline enam ust üles leidma ega linki alla vajutama (sest see on liiga keeruline protseduur), isegi kui ukseni jõuaks.
|
Kummaline küll, et seda peab treenima, minul hakkab enne "tudule" jäämist piisavalt paha, et ma lähen tigedaks kui herilane kui kohe akent lahti ja tuuletõmbust majasse ei saa. Ei ole lihtsalt nõus vaikselt nurgas ära "kustuma"
|
|
   |
6 |
|
| tagasi üles |
|
 |
ranel
HV Guru
|
12.01.2026 20:56:52
|
|
|
| degrass kirjutas: |
Mul on olemas nii diiselgenekas, diiselpuhur, kui ka diiselauto...koos inverteri ja 180l küttega, olen vist valmis  |
Ühe öö istub küünlavalgel, kuid nädalat väga mitte. Teisel-kolmandal päeval oleks toimivat lahendust vaja. Pakun, et see on hetkel kõige mõstlikum lahendus. Muidugi, see eeldab, et sul on toimiv ahel (diisel) ja natuke tehnilist taipu (mina olen täitsa tuhm). Samuti eeldab see, et suudad generaatorit töökorras hoida ega jää remondiga hätta, kui käivitamine ebaõnnestub.
Ma mõtlesin millegi taolise peale, et generaator on rõdul vms. Kuid generaatori hooldus/töökorras hoidmine on tõenäoliselt kõig suurem taksitus/väljakutse. |
Geneka hooldusvälp on umbes 50h ja õlivahetus. Pannes lisaks kütusevaru, siis kas reaalselt kujutad ette kusagil rõdul genekat töös hoida?
Kes tahab, ostku omale mõni ~3kWh akuga akujaam koju. Seinast laeb umbes paari tunniga 0-100% ära. Lisaks saab ostku juurde rõdule paar päikesepaneeli, mida saab 90 kraadi nurga alla panna ning akujaama taha ühendada.
_________________ Mobiilne rehvivahetus Lõuna-Eestis ja rehvide tellimine üle Eesti. www.rsrehvid.ee 55 684 121
viimati muutis ranel 12.01.2026 21:04:56, muudetud 1 kord |
|
| Kommentaarid: 186 loe/lisa |
   |
165 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Etz
HV Guru

|
12.01.2026 21:00:21
|
|
|
| ranel kirjutas: |
| degrass kirjutas: |
Ma mõtlesin millegi taolise peale, et generaator on rõdul vms. Kuid generaatori hooldus/töökorras hoidmine on tõenäoliselt kõig suurem taksitus/väljakutse. |
Geneka hooldusvälp on umbes 50h ja õlivahetus. Pannes lisaks kütusevaru, siis kas reaalselt kujutad ette kusagil rõdul genekat töös hoida? |
Ei kujuta ja see pole mul ka selleks hangitud.
Hooldan kord aastas, töötunde ei ole eriti, rohkem kui katsetamine.
|
   |
195 |
|
| tagasi üles |
|
 |
netcat
Kreisi kasutaja

|
12.01.2026 21:03:06
|
|
|
| Winterwind kirjutas: |
| Tuppa telk, magad normaalses magamiskotis.. |
Kuidas see "normaalne" magamiskott mitmest kihist korralikest tekkidest erineb?
| Prillpapa kirjutas: |
|
Mul maal on küll terve riiulitäis savipotte keldris. Aga linnas jah, tuleks hakata taimedele tõsiselt otsa vaatama, et kes nüüd välja kolib. Kui nii külm on, et peab savipotiga sooja kütma, siis küll ilmselt surevad need toataimed ise vabatahtlikult eest ära. Kui potilill veel vastu peab, siis järelikult pole ka nii külm et küünlaga kütma peaks.
| Kassmees kirjutas: |
| Ek see savipott annab juurde ka tuleohutusele. Sobib asendada ükskõik millega, mis ei põle. |
Inimesel kellel on tavaliselt kodus küünlaid, on ka küünlaalused või -laternad tavaliselt olemas. See pott on seal ikka soojuse salvestamiseks, plekist või klaasist kauss ei annaks sellist efekti.
|
|
   |
6 |
|
| tagasi üles |
|
 |
ranel
HV Guru
|
12.01.2026 21:09:05
|
|
|
Vahel lihtsalt on selline tunne, et inimesed üldse ei taju, mis kogust kütust tuleks bensiinigenekast läbi põletada, et elekter 24/7 tagada pikemaajaliselt.
Kui elektrivõrk on täiesti maas, siis esimese asjana joostakse nagunii tanklad tühjaks. Boonusena lisaks, osad tanklad lakkavad töötamast suurema elektrikatkestuse korral.
_________________ Mobiilne rehvivahetus Lõuna-Eestis ja rehvide tellimine üle Eesti. www.rsrehvid.ee 55 684 121 |
|
   |
165 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Etz
HV Guru

|
12.01.2026 21:27:08
|
|
|
ranel, päris palju, ma olen kunagi 6kW bensugenekaga ühte rannapidu helindanud.
Kütust kulus ikka rohkem kui üks 20l kanister, täpseid liitreid ei mäleta. Kahte ei läinud.
|
   |
195 |
|
| tagasi üles |
|
 |
ranel
HV Guru
|
12.01.2026 21:41:25
|
|
|
ranel, päris palju, ma olen kunagi 6kW bensugenekaga ühte rannapidu helindanud.
Kütust kulus ikka rohkem kui üks 20l kanister, täpseid liitreid ei mäleta. Kahte ei läinud. |
Mul omal on töö tegemiseks 6kW 4T bensugenekas. Kütusekulu on 3-3.5l/h sõltuvalt koormusest. Honda GX390 mootor. See on suht jõhker kulu, kui hakkad kalkuleerima ööpäevast kulu.
_________________ Mobiilne rehvivahetus Lõuna-Eestis ja rehvide tellimine üle Eesti. www.rsrehvid.ee 55 684 121 |
|
   |
165 |
|
| tagasi üles |
|
 |