Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Kriisiks valmistumine, kriisivarude teema märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 88, 89, 90, 91  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Magic
HV Guru
Magic

sõnum 12.01.2026 11:19:41 vasta tsitaadiga

nojah, naabrimees on tõesti lausdibla... see hea märkus.
See paneb mõtlema, et oleks võinud ikka relvaloa ära teha icon_razz.gif
Kommentaarid: 234 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 200
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Etz
HV Guru
Etz

Autoriseeritud ID-kaardiga
sõnum 12.01.2026 11:24:58 vasta tsitaadiga

kyrvas kirjutas:
Etz kirjutas:
Magic kirjutas:
thumbs_up.gif
Nohh, aga tankla maas ja elektriauto aku tühi... Ehk kui eeltöö tegemata, siis niru seis icon_lol.gif

Mul on olemas nii diiselgenekas, diiselpuhur, kui ka diiselauto...koos inverteri ja 180l küttega, olen vist valmis icon_lol.gif

a naabrimehel on Makarov icon_lol.gif

A kui mul on Clock ja AR? icon_lol.gif

tagasi üles
CnZ
HV veteran

Autoriseeritud ID-kaardiga Online
sõnum 12.01.2026 11:29:48 vasta tsitaadiga

Tundub, et Glocki sul ei ole. Siis vähemalt teaks kirjutada icon_lol.gif
Kommentaarid: 14 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 13
tagasi üles
Etz
HV Guru
Etz

sõnum 12.01.2026 11:35:14 vasta tsitaadiga

CnZ kirjutas:
Tundub, et Glocki sul ei ole. Siis vähemalt teaks kirjutada icon_lol.gif

Autocorrecti võlud aga Makarov kõlbab viskerelvaks ainult nagunii. icon_biggrin.gif
Aga okei ei ole ei Glocki ega ka AR'id, vajadusel siiski midagi on nii et Makaroviga mees end ilusti täis situks, aga selle jätaks enda teada.
Lisaks kui ikka juba sellise ulatusega kriis, ei kavatse ma linna passima jääda icon_wink.gif

tagasi üles
Janis
HV Guru

sõnum 12.01.2026 11:53:47 vasta tsitaadiga

Relva pole vaja karta, sest niikuinii tulistada ei tohi endakaitseks, anubised tulevad kohe natsiks sõimama
Kommentaarid: 207 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 3 :: 5 :: 173
tagasi üles
Leinö
HV veteran
Leinö

sõnum 12.01.2026 13:38:18 vasta tsitaadiga

degrass kirjutas:
SKG, 630, teadupärast tekivad põlemise käigus CO2 + H2O + muud, mitte täieliku põlemise käigus tekkivad kõrvalproduktid.
Kui väljas on -10°C, ei ole gaasipõleti korteris lahenduseks, kuna see vajab ventilatsiooni. Vanemates korterites (siin) on gaasiküte, kuid ka see vajab toimimiseks elektrit.
Nagu ma aru saan, siis siin ei ole head lahendust?

Toauks kinni, igale poole savist lillepotid, mille sees on teeküünlad (alustassile küünal, savipott tagurpidi peale). See salvestab küünlast tulenevat soojust. Mida väiksem ruum kütta on, seda parem. Kõige sitemal juhul tuppa telk püsti ja elad seal, kuniks olukord taastub.
Kommentaarid: 34 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 33
tagasi üles
Etz
HV Guru
Etz

sõnum 12.01.2026 13:39:55 vasta tsitaadiga

Leinö kirjutas:
degrass kirjutas:
SKG, 630, teadupärast tekivad põlemise käigus CO2 + H2O + muud, mitte täieliku põlemise käigus tekkivad kõrvalproduktid.
Kui väljas on -10°C, ei ole gaasipõleti korteris lahenduseks, kuna see vajab ventilatsiooni. Vanemates korterites (siin) on gaasiküte, kuid ka see vajab toimimiseks elektrit.
Nagu ma aru saan, siis siin ei ole head lahendust?

Toauks kinni, igale poole savist lillepotid, mille sees on teeküünlad (alustassile küünal, savipott tagurpidi peale). See salvestab küünlast tulenevat soojust. Mida väiksem ruum kütta on, seda parem. Kõige sitemal juhul tuppa telk püsti ja elad seal, kuniks olukord taastub.

Keskmises korteris on küttematerjali nii et tapab, alustades mööbliga ja lõpetades parketiga.
Laminaat küll väga sooja ei anna aga abiks ikka kui sitt ventikas.

tagasi üles
Leinö
HV veteran
Leinö

sõnum 12.01.2026 13:41:50 vasta tsitaadiga

Etz, see on katastroofisituatsiooni pärusmaa, kus küttesüsteemi töölesaamine ei ole päris kindel. Kui lühiajaliselt elekter ära on, siis ei tasu veel parketti põletama hakata icon_biggrin.gif
tagasi üles
degrass
HV kasutaja
degrass

sõnum 12.01.2026 13:56:59 vasta tsitaadiga

Etz kirjutas:
Magic kirjutas:
thumbs_up.gif
Nohh, aga tankla maas ja elektriauto aku tühi... Ehk kui eeltöö tegemata, siis niru seis icon_lol.gif

Mul on olemas nii diiselgenekas, diiselpuhur, kui ka diiselauto...koos inverteri ja 180l küttega, olen vist valmis icon_lol.gif

thumbs_up.gif

Kardan, et see lahendus jääb kaugele väljaspoole minu tehnilist võimekust. icon_redface.gif

Nagu ma aru saan, kriisiennetuse seisukohast on mõistlik omada oma maja ahju ja puupliidiga. Kortermajas hakata midagi aretama, ei ole vist kõige mõstlikum.
Meil on keldris õliküte. Iseenesest saaks sellele mingi backupi organiseerida, kuid see muudaks üürimakset. Suvel, kui ühel hoovist ratas varastati, tegin ettepaneku kaamera panna. Rumal minust. See paar kilo kahju on väike probleem, võrreldes ideega, et keegi hakab sind 24/7 jälgima vms. Imbetsillid rsk.

Tahtsin lihtsalt üle küsida, kas on mingeid kavalaid lahendusi.

---
Leinö, kuidas sa põlemise käigus tekkivast CO ja CO2 vabaned? Samuti küünal ei põle puhtalt. Valgus on siin kõige väiksem probleem,. Temperatuur on see, mis mulle (talvel) muret teeb.

Janis
HV Guru

sõnum 12.01.2026 13:58:13 vasta tsitaadiga

Need hiina webastod on sellises olukorras väga asjalikud ja autoaku pealt saab veits aega käitada küll. Millalgi kütsin osaliselt maja sellega, sumps oli alumisse tuhaluuki surutud. 5 liitriga sai 24h lasta miinimumasendis ja max asendis 12h.
tagasi üles
Etz
HV Guru
Etz

sõnum 12.01.2026 14:17:02 vasta tsitaadiga

degrass kirjutas:
Kortermajas hakata midagi aretama, ei ole vist kõige mõstlikum.

Ma elan kortermajas, juhtumisi on mul muidugi võimekus, terve selle maja veevarustus ja küte käimas hoida...mõnda aega.
Aga selle asemel, kavatsen ma siis juba esimesel võimalusel leebet teha siit, teise kohta kus on lihtsam ellu jääda. icon_biggrin.gif

degrass kirjutas:
Leinö, kuidas sa põlemise käigus tekkivast CO ja CO2 vabaned? Samuti küünal ei põle puhtalt. Valgus on siin kõige väiksem probleem,. Temperatuur on see, mis mulle (talvel) muret teeb.

Diiselpuhuri väljalaske, pistad näiteks köögikubusse otsapidi. icon_wink.gif

viimati muutis Etz 12.01.2026 14:18:02, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 233 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 195
tagasi üles
Leinö
HV veteran
Leinö

sõnum 12.01.2026 14:19:04 vasta tsitaadiga

degrass kirjutas:

---

Pole veel sihukest asja näinud, et küünaldest CO andur üürgama hakkab. Valguse pärast sa neid ei põletagi, ikka selleks, et ta savipotti soojust üle kannaks

Link

Olen testinud lumeonnis miinuskraadidega küünaldega kütmist, väga okei on thumbs_up.gif
tagasi üles
napoleon
Unknown virus
napoleon

sõnum 12.01.2026 14:46:22 vasta tsitaadiga

Leinö, CO andur CO2 peale ei erutu. CO võib hakata küünla põlemisel siis tekkima kui CO2 juba liiga palju on ehk toas jääb hapniku väheks.
Kommentaarid: 77 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 60
tagasi üles
Leinö
HV veteran
Leinö

sõnum 12.01.2026 15:04:43 vasta tsitaadiga

CO2 uimasusest/õhu lõppemisest saad aru enne kui see ohtlikuks muutub. Magama nagunii ei lähe, kui sul mingine iseleiutatud küttesüsteem töötab.
tagasi üles
Etz
HV Guru
Etz

sõnum 12.01.2026 15:09:35 vasta tsitaadiga

Leinö kirjutas:
CO2 uimasusest/õhu lõppemisest saad aru enne kui see ohtlikuks muutub. Magama nagunii ei lähe, kui sul mingine iseleiutatud küttesüsteem töötab.

Spoiler Spoiler Spoiler

tagasi üles
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 12.01.2026 15:30:13 vasta tsitaadiga

Andur ei peagi üürgama hakkama, aga jah. Ma ei tea, kuidas küünlafännid seda taluvad, aga isiklikult mind hakkab isegi üks küünal segama mõne tunni jooksul, kui see avamata aknaga toas põlenud on. Harilikult tahaks peale seda ikka kohe korralikult tuulutada, aga see nulliks ju igasuguse kütteefekti.
Kommentaarid: 6 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 6
tagasi üles
Sold OUT
no credit
Sold OUT

sõnum 12.01.2026 15:32:00 vasta tsitaadiga

Tavalise küünlaga ei ole aga nv keegi pani mingi lõhnaküünla põlema toas ja õhpuhasti, mille olemasolu ma olin juba unustanud hakkas kohe punast tuld näitama ja täiega puhuma
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 12.01.2026 15:44:16 vasta tsitaadiga

Jep, lõhnaküünlad on saatanast. Minu õhupuhasti on samal arvamusel. Enamik neist lõhnab paremini siis kui nad ei põle, enivei.

Teate ju seda kuldset kriisinõuannet, et kui vets ei tööta, siis kilekotid, turvas jne? Seni olin seda lugedes noogutanud, et meigib senssi kui just põõsa taha ei taha minna ja no asukohast sõltuvalt võib ju neid põõsaid ka vähevõitu olla ja üldse. Täna delfi kommentaariumis oli üks silmiavav kommentaar, et mitmesaja elanikuga maja suudab niiviisi mõne päevaga toota ikka hämmastava koguse s*tta ja kuhu see kõik pannakse, et miks arvatakse, et kui puudub vesi ja elekter pikemat aega, siis prügivedu toimib nagu kellavärk?

Tundub, et need kriisibrošüürid vist sellega oma plaanides ei ole arvestanud, kuhu mingi Õika "hiina müüri" täis rahvast nädala jooksul need kakit täis turbakotid ladustama peaks näiteks?
Kommentaarid: 6 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 6
tagasi üles
Etz
HV Guru
Etz

sõnum 12.01.2026 15:49:13 vasta tsitaadiga

netcat kirjutas:
Tundub, et need kriisibrošüürid vist sellega oma plaanides ei ole arvestanud, kuhu mingi Õika "hiina müüri" täis rahvast nädala jooksul need kakit täis turbakotid ladustama peaks näiteks?

Kui asi sealmaal, on need kakikotid su väikseim mure.
Lohutuseks võin sulle ka kinnitada, kui ei söö siis jääb sittumine ise-enesest samuti ära. icon_wink.gif

tagasi üles
Prillpapa
Kremli troll

sõnum 12.01.2026 15:54:52 vasta tsitaadiga

Pigem sellest savipoti mõttest aru ei saa.. icon_rolleyes.gif Teeküünla energia ja põlemise teel toodetav soojushulk jääb samaks nii ilma kui potiga.
Võibolla kui siis miski ohutuskaalutlus, a'la kitsas telgis või korterisse köögilaua alla ehitatud onnis icon_lol.gif ei taha magamise ajaks lahtist tuld jätta ja kütad savipoti ette soojaks nagu ahju.
Lisaks kriisiks valmistumisel teeküünal võtab vähem ruumi ja on kergem kaasas kanda, kui mahutada ja kaasas kanda teeküünlaid+savipotte icon_biggrin.gif

Etz
HV Guru
Etz

sõnum 12.01.2026 16:04:53 vasta tsitaadiga

Prillpapa, savipott toimib akumulaatorina ja soojuskiirgurina.
Mõtle korraks, milleks on olemas sellised asjad nagu puupliitidel soojamüür ja miks ahjud on reeglina suured ja massiivsed, mitte lihtsalt "lõke keset tuba" icon_wink.gif

tagasi üles
Janis
HV Guru

sõnum 12.01.2026 16:07:11 vasta tsitaadiga

Aga küünal toodab nii vähe niikuinii, et kuhu ja miks sa seda vahepeal salvestad? Las tuleb kõik ruumi. Soojamüür on selleks, et see otse korstnasse mineku asemel ka tuppa jõuaks
tagasi üles
Etz
HV Guru
Etz

sõnum 12.01.2026 16:08:35 vasta tsitaadiga

Janis kirjutas:
Aga küünal toodab nii vähe niikuinii, et kuhu ja miks sa seda vahepeal salvestad? Las tuleb kõik ruumi. Soojamüür on selleks, et see otse korstnasse mineku asemel ka tuppa jõuaks

Tasuvusarvutused jätaks ma idee autorile. icon_lol.gif

tagasi üles
Prillpapa
Kremli troll

sõnum 12.01.2026 16:10:33 vasta tsitaadiga

Jah need nipid on ka ise päriselus ära nähtud, kus ühikatoas laoti sellele üksikule elektripliidile telliseid, kui korteris gaasipliidile.
Aga lillepoti soojusmahutavuse osas jääks skeptiliseks, eriti veel plaaniga neid kriisiks varuda..
Ennem saaks aru kui ohutuse vaatest, telgis paned magamaminekuks põlevale küünlale savipoti peale, et teki-riideäär, käsi vms ja lahtine leek olukordi ei tekitaks..

Tean päriselust inimest kes suvitab elektrita 4cm seinaga freespruss majakeses ja kevadel-sügisel ikka juhtub kus ilmad heitlikud ja ööd külmad. Temal oli autosse eraldi ostetud see sigaretisüütajasse käiv istmesoojendus ja kuna suvilas asjade laadimiseks oli üks suurem 12 voldi aku, pani selle istmesoojenduses voodisse ja oli rahul, ka veits tige miks varem selle peale ei tulnud. Varem ärkas öösiti külma peale ja pidi tekki kohendama ja jopesid peale kuhjama.
Piisavat natuke soojemast küljealusest ja juba uni&magamine hoopis teine.

Neid soojenevaid tekke, muhve, veste, kindaid, sokke jm on nii 12V kui USB-ga akupangast toimivaid, Makital vist tööriistaakudele ka vestid vms olemas.
Võiks olla efektiivne, kus ei pea tervet ruumi kütma vaid hoiad keha-jäsemeid soojas.

Meenub nõuka-aja suusatunnid, kus tihti külm näpistas ja toona kehalise õpetaja targutas alati, kuidas tähtis on jalad soojas hoida, see aitavat tervel kehal soojatunnet hoida ja toimida.
Hiljem üks hõredama juuksekasvuga kursakaaslane kandis jällegi ka soojemal ajal pealage katvat mütsikest - tema teooria järgi soojus liikuvat ülespoole ja kui pealt kuppel kinni katta, aitavat see kogu keha soojakadu vältida beer_yum.gif .. teooriaid on erinevaid..

viimati muutis Prillpapa 12.01.2026 16:14:42, muudetud 2 korda
Kommentaarid: 20 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 20
tagasi üles
Janis
HV Guru

sõnum 12.01.2026 16:11:08 vasta tsitaadiga

Vb käsi on seal ümber parem soojendada kui see ühtlaselt ringiratast midagi õhkab aga mingit ruumi soojendamise vahet ju küll pole kokkuvõttes.
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Kriisiks valmistumine, kriisivarude teema mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 88, 89, 90, 91  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.