praegune kellaaeg 06.01.2026 22:43:29
|
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
| autor |
|
Janis
HV Guru
|
04.01.2026 22:22:52
|
|
|
| No ma ei tea. Ma arvan mõne kallima telekaga saaksin ma päevasel ajal vähe paremini pilti vaadata.
|
|
| Kommentaarid: 206 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
3 :: |
5 :: |
172 |
|
| tagasi üles |
|
 |
vigurvänt
HV kasutaja
|
04.01.2026 22:29:35
|
|
|
| BA79, minu puhul on see eripära, et olen praktiseerinud ainult hädavajalike kulutuste tegemist u 20 aastat (vahel ikka vääratan) ja seetõttu on midagi säästuhoiustele kogunenud. Nii et uute arvutite, kodumasinate jmt hankimine ei tohiks praegu väga suuri probleeme tekitada (v.a absurdsed mälu hinnad). Suuremate asjadega (nt kodu kapitaalremont) võib küll raskusi tekkida ja seetõttu lükkan neid edasi nii kaua, kui vähegi võimalik.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja
|
04.01.2026 22:32:26
|
|
|
Janis, Jah loomulikult, kõik sõltub kasutaja rahakotipaksusest millist omale lubada saab. Aga tehnoloogia arengust tingitud progress või ka regress teatud oludes, on teine teema. Aja möödudes võetakse kasutusele uued tehnoloogiad, aga vahel juhtub see üleminek olema suhteliselt vaevaline (Plasma sissepõlemine, OLED halb nähtavus päevasel ajal).
Ma pole endale veel OLED'i lubada saanud aga niipalju kui foorumitest lugenud olen siis sellega tegelikult suurt ei võida energia kokkuhoiu mõttes.
vigurvänt, OK sain mõttest aru. Eks säästmisega on nagu on, aga mul pole õnnestunud. Pigem ikka nii, et, kui miski üles ütleb, siis järekaga uus aga nt pesumasin läks vahetusse ilma järekata. 2 kuud raha kõrvale panna ja kuidagi saime hakkama.
Kodu korraline remont on jah selline, et seda nii lihtsalt ei tee. Meil sedasi kujunenud, et lahendame probleemi siis, kui see tekib, ent kõike uuendada korraga ei jõua.
viimati muutis BA79 04.01.2026 22:36:42, muudetud 1 kord |
|
| tagasi üles |
|
 |
lightbluefox
HV Guru
|
04.01.2026 22:33:26
|
|
|
| BA79, läheb väga offtopicuks siin, aga ma ostsin itx arvuti asemel lihtsalt Nvidia Shield Pro, sinna saab üle USB panna kettaid palju kulub. Meediat mängib plex. Töötab ülihästi ja palju lihtsam kui mingi voolu õgiv kast. Pult lisaboonus.
|
|
| Kommentaarid: 45 loe/lisa |
   |
0 :: |
44 |
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja
|
04.01.2026 22:44:59
|
|
|
lightbluefox, OT tekib sest üks teemaarendus viib teiseni, vahet pole tegelikult millest jutt käib. Nvidia Shield on kallis. USB-d ma andmekandja ühendusena tegelikult väga ei usalda. Kui pesa väsib, siis võib igasugu anomaaliad tekkida, halvemal juhul jääb andmetest ilma sest väline USB ketas või USB pulk on loetamatuks muutunud (Mul on seda juhtunud ühe spetsiifilise USB mälukaardilugejaga). Kindlalt ja püsivalt paigaldatud ketas olgu M2 SSD või SATA SSD oma liidestes on parem variant. Mul nt on sülearvutil juba ühe USB pesaga tekkinud probleem, et on üsna lõdva. Tuleb osta HUB ja sinna ühendada USB seadmeid.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
salatoimik
HV Guru

|
04.01.2026 22:51:20
|
|
|
| BA79 kirjutas: |
| vigurvänt, inflatsioon ja kauba juurdehindlus söövad tänapäeval säästud ära kiiremini kui midagi koguda jõuad. Tahad osta nt asja, mis maksab 1200€. Otsustad selleks siis iga kuu näiteks 100€ kõrvale panna. Aasta pärast selgub et ups, hind on vahepeal tõusnud, maksab hoopis 1500€ või enam. Minimaalselt 300€ puudu. Kust võtad? Püüad siis veel 3 kuud koguda. |
Krt ma ei saa selle loogikaga nõustuda.
Näita mulle millise teleri, telo vms hind lampi aasta hiljem oleks kallim kui aasta varem müügiletuleku hetkel? Jah hind võib "tõusta" kui sa aasta hiljem otsustad, et kurat mul on ikka seda 300€ kalllimat uut mudelit vaja. Jah RAM, HDD, SSD jne hinnad tõusevad kuid inflatsioonist siin küll jahuda ei tasu.
| BA79 kirjutas: |
[b]Mul on arvutimonitorina kasutataval 2012 aasta teleril kõik analoogliidesed, 4 HDMI pesa, 3 USB pesa, ethernet pesa ja optiline audio. Nii rikkalike ühendusvõimalustega telekat nii naljalt enam ei leia.
|
Olgem ausad, mida sa hakkad tänasel päeval pihta mingi 10 USB ja HDMI auguga kui teler mängib nagunii meediat üle võrgu?
_________________ LehesFoto - Täis suvaklõpse ja muud |
|
| Kommentaarid: 39 loe/lisa |
   |
35 |
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja
|
04.01.2026 23:59:55
|
|
|
salatoimik,
OK toon näite. Ostsin Klickist 2023 aastal 65" LG ca 600€ eest (JM intressikuluga kokku ca 765€). Mudel: https://www.lg.com/ee/telerid/lg-65uq79003la: 2 USB/3 HDMI+ Magic Remote.
Hetkel on ainus ligilähedase hinna ja omadustega müügil 65QNED80A3A (Klickis 602.99+ kuller 24.99): https://www.lg.com/ee/telerid/lg-65qned80a3a
Vana teleka kuumakse oli 31.90. Uut pakutakse samadel tingimustel sama krediidiandja poolt 24 kuuks kuumaksega 34.05€ (Intressikuluga kokku ca 817€). Seega on läinud teleka ostmine kallimaks ca 52€ võrra. OK. Möönan, ei ole kallinenud +100€ võrra, aga kui tahta osta sama suurt OLED-i
https://www.klick.ee/lg-65-oled65c51-uhd-smarttv
siis OLED on saadaval soodushinnaga 1339€ ja selle kuumakse 24- kuulise perioodi puhul on hinnanguliselt 74,61€ ehk kokku: ca 1790,64. (hinnanguliselt seepärast sest lõplik kuumakse on iga JM taotluse puhul individuaalne, samuti nagu ka pakutav intressi suurus protsentides).
Sedasi arvestades saab ühe OLED teleka hinnaga juba 2 Mini-LED TV-d! Ja siit omakorda siis tekibki küsimus, miks peab niipalju maksma? Igal tehnoloogial on omad plussid/miinused, ent antud juhul ei näe mõtet, miks maksta OLED eest rohkem,kui see suurt midagi mulle ei anna.
Ei oska arvata, mida AI-buum kaasa toob, aga uuesti tasub kalkuleerida siis kui hinnamuutused on ära toimunud.
Mis ma teen mitme USB pesaga ja muude liidestega? Hmm. Põhimõtteliselt teoreetiliselt: Hiir+ klaviatuur, USB välise toitega kõvaketas, juba 3 USB pesa hõivatud. Äkki keegi soovib oma vanemat mängukonsooli, digiboksi ja videomakki ära ühendada? RCA väljundid näiteks väliste arvutikõlarite jaoks olukorras, kui telekal ei ole sinihammast, et välist heliriba ühendada? Muusikakeskuse või ressiiveriga ühendada? Võimalusi on mitmeid sest näiteks on DVD mängijaid millel komponentvideoväljund. Iga telekaga seda enam kasutada ei saa.
Jah need on erandlikud ja suure tõenäosusega 2012+ väljalaskeaastaga telereid enam palju toimivaid alles ei ole. Minu oma veel toimib, aga kui üles ütleb siis ilmselt ostan juba 32" monitori, mitte teleka. Telekas jäi lihtsalt üle ja võtsin kasutusse sest saab kasutada välise monitorina sülearvuti jaoks.
viimati muutis BA79 05.01.2026 03:15:10, muudetud 2 korda |
|
| tagasi üles |
|
 |
von Wu
HV Guru

|
05.01.2026 00:08:11
|
|
|
2023. a sügisel on esimene maksnud 531€, 2024. a sügisel 599€.
Teise madalaim hind praegu 550€.
LG 55" CX OLED-i ostsin 2021. a ~1300€ eest, praegu 55" C5 OLED 881€.
Telerid on siiski märgatavalt odavamaks läinud, eriti inflatsiooni arvestades. 2024. a inflatsioon 3,5% ja 2025. a umbes 5%.
Eks nüüd lähevad jälle kallimaks.
_________________ Müüa igasugu asju |
|
| Kommentaarid: 892 loe/lisa |
   |
1 :: |
671 |
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja
|
05.01.2026 00:12:57
|
|
|
OK, aga nt seda Mini-LED LG-d müüb Photopoint hinnaga 859€. Kui Amazonist tellida, siis üldse ca 780€ telekas+ 132€ tarne:
https://www.amazon.de/-/en/LG-65QNED80A6A-QNED-evo-AI/dp/B0FLDW49WC/
OK natuke äärmuslikud näited muidugi, aga igast e-poest ei julgegi osta ja Saksast ei hakkaks ka telekat tellima.
Odavaim pakkumine ei tähenda kiiret tarnet ja vahest on ka saatekulu kallim, kui mõnest tavalisemast kauplusest sh nende kaupluste e-poest osta.
Enda arvates on Euronics kallis.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
Prillpapa
Kremli troll
|
05.01.2026 07:48:30
|
|
|
Paraku tehnika areng on paratamatu, olnud alati, sul võis olla kui tahes eeskujulik kassetikogu ja seejärel CD kogu aga kui enam autot osta ei saa mis seda toetaks, siis selle asemel, et tootjad hoiaks vanema kolaga ühilduvust, oodatakse et klient läheks tehnika arenguga kaasa.
Kui telekal enam USB pesade rivi ei ole, soetab inimene hädas miski HUB-i või uuendab lisakola bluetoothi peale.
Teemasse tagasi tulles, kus mälude defitsiit ja hinnatõus lööb eelkõige mängureid, kus mängurlus ei ole inimese, ühiskonna ega ka majanduse vaatest põhivajadus, rohkem meelelahutuse, paljude arvates ka ajaraiskamise suund
Kui mälud hakkavad mänguturgu pidurdama, kas see ei positiivset kaasa tuua, kus mängutootja tahtes võimalikult palju müüa peab uute mängude või olemasolevate uuendamisel rohkem mõtlema optimiseerimise peale, et mängud saaks hakkama ka vähema mäluga.
Kes teab võibolla kujundab mäluikaldus kogu mängumaastiku ümber, kus jõudlus kolib miskitesse AI-ga serveritesse, kus lahja konfiga kunde terminalidele jagatakse seda mänguemotsiooni täpselt mõõdetud ja manipuleeritud kujul.
Niigi olevat selle mängude ajas kasvava ressursinõudlikusega omamoodi filosoofiline probleem, kus nii 1990, 2000, või 2010 aasta mängud pakkusid mängurile mitte väiksemat elamust&emotsiooni, kui 2025 mäng milleks tuleb 2-3k riistvara alla laduda, sest kui ei lao kärbib juba teadmine, et ei jookse maksimaalsetel sätetel kogu emotsiooni
Mäludefitsiidi vaatest huvitaks enam, kuipalju see mõjutab reaalelu teenuseid ja vajadusi, miskil CAD tööjaamal või serveril võib ka hinnatõus olla lihtsalt samasugune fakt kui mille tahes muu hinnatõus, olgu elektrihinna ralli või tööjõu tõusnud palgaootus.
_________________ --- |
|
| Kommentaarid: 20 loe/lisa |
   |
20 |
|
| tagasi üles |
|
 |
hans
Nii ränk on olla.
|
05.01.2026 11:11:43
|
|
|
| Prillpapa kirjutas: |
Eluasemelaen või autoliisind on samuti sisus järelmaksud.. tänapäevane maailm ongi võlgadele ehitatud..
Ise üldiselt olen eelistanud samuti asjad välja osta, va eluase&autoliising sest raha polnud niipalju ja kodu jaoks kogumine vist võtaks kümnendeid, kui inflatsioon juba tallele pandut isukalt sööb.
Kuna AM5 peale kolimise magasin maha ja nüüd mäluhindade ralliga ei tundu mälu eest 3-4x rohkem maksta tore, võtaks miski miniPC ligi.
Mis sellest arvate https://minisforumpc.eu/products/minisforum-ms-02-ultra-workstation?variant=52991389565294
Intel® Core™ Ultra 9 275HX
32GB RAM + 1TB SSD
10Gbe LAN port
1300€
läheks tööjaamaks, CAD, jm igapäevane, tunduks mõistlikum kui juppidest kasti uuendada.. vist  |
MINIS masinad on head (perf/cost/size suhe eelkõige) ja popid serveriteks ka, aga neil on UEFI/FW/Bios bugisid mida hiina tootja ei ole eriti kiire lahendama või ei lahenda üldse ning garantii on hullem kui mõne "halva RMA ajalooga" firmal.
Ise loobusin neil põhjustel Minis´e ostust (Reddit ja foorumid seda infot täis)
Muidugi, eks tegemist on väikese %-iga juhtumitest ja kellel töötab on masinatega rahul.
_________________ ------ |
|
| Kommentaarid: 103 loe/lisa |
   |
80 |
|
| tagasi üles |
|
 |
SKG
HV Ihaldatuim Poissmees

|
|
| Kommentaarid: 373 loe/lisa |
   |
313 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Longero
HV veteran
|
06.01.2026 04:37:19
|
|
|
Ma arvan, et AI ralli on küll suur ja keegi ei taha kaotajaks jääda, aga kui vaadata kogu seda värki alates elektivarustusest jms asjadest siis selleni läheb aega veel.
Tõenäoliselt jõuab mingi krahh vahepeal kohale. Las supp keeb üle ääre ära siis vaataks edasi .
_________________ Win ISO'd ja uuendused
Artiklid jagatud |
|
| Kommentaarid: 55 loe/lisa |
   |
52 |
|
| tagasi üles |
|
 |
|
| lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|