Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Andmeside ja kõnelevi »  Telia piiramatu mahuga 4G/5G Koduinternet märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 154, 155, 156
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Maldur
HV veteran

sõnum 12.12.2025 22:03:46 vasta tsitaadiga

blas kirjutas:
Maldur, kui lugema satud, mis seadet Sa levi äärealadele täna osta soovitaksid?

Ega siin praegu palju valida polegi, ZTE 889A Pro (2,5Gb port) või Mikrotik ATL 5G r16 (1Gb port). Kui on lootust üle gigabiti kiirust saada siis ZTE.
Huawei uus 5.5G väliseade pole veel müüki tulnud, ei tea mida see endast kujutama hakkab ning UniFi 5G Max näib et jääb kenasti alla Zyxeli ja veidi paremaks levi mõttes kui tavaline väike ZTE MC889A.
Kommentaarid: 4 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 4
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Etz
HV Guru
Etz

Autoriseeritud ID-kaardiga
sõnum 25.12.2025 00:42:35 vasta tsitaadiga

Paar küsimust siin teadjamatele:
1. Neid väliruutereid mis Telia selle 5G kodu interneti tarbimiseks paigaldab, saab sillaks samuti konfida? Et oma seadmeid seal taga kasutada?
2. Kas staatilise IP lisateenust, samuti pakutakse?

Või kui kohitsetud need NR7305’ed üldse on?
DMZ’ti lastakse näiteks teha või on kogu see krempel mõeldud toimima ainult nende enda wifi extenderitega. icon_rolleyes.gif

tagasi üles
avrn
Kreisi kasutaja

Autoriseeritud ID-kaardiga Online
sõnum 25.12.2025 08:34:37 vasta tsitaadiga

Staatilist ip-d pakutakse lisateenusena, 6,27 € kuus.
Ma seda tellinud pole, samas ei ole ip aastate jooksul muutunud.
Ip on avalik, pordid lahti. Ruuteri kohta ei oska sõna võtta, kasutan enda oma.
Kommentaarid: 5 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 5
tagasi üles
Prillpapa
Kreisi kasutaja

sõnum 25.12.2025 08:49:32 vasta tsitaadiga

Etz kirjutas:
Paar küsimust siin teadjamatele:
1. Neid väliruutereid mis Telia selle 5G kodu interneti tarbimiseks paigaldab, saab sillaks samuti konfida? Et oma seadmeid seal taga kasutada?

Mul oli paar aastat rendikas Telia Zyxel NR7101, wifi oli sellel ainult seadistamiseks. Asendasin rendiikkest vabanemiseks ruuteri sama mudeli järelturu ruuteriga, mis resetitud tehaseseadistuses toimiski ainult sillana ja pidin interneti abiga süvenema ja võimlema, et ruuterina ka toimima saada.
Telia variandi tarkvara oli kohitsetud, sama mudeli kasutajaliideses oli erinevusi, Telia omas vähem valikuid..

Järelturu omal müüa väitis, et kõige uuem soft peal, ise leidsin veel uuema ja lasin peale. Uuendused on kahes osas ruuter ja modem eraldi. Modemi osale paistis ka uuendusi leiduvat aga nendes orienteerumine (regioonide, operaatorite jm spetsiifiline) tundus keerulisem, ja igal sammul hoiatused, kuidas modemi uuendusi tuleb lasta peale järjest, ehk kohe kõige uuemat lastes võib seadme ära rikkuda. Lisaks tehase juhend eraldi hoiatas kuidas modemi uuendusi ei soovitata teha, kui ei ole just konkreetset probleemi/puudust mida uuendus lahendaks - kui kõik toimib ära torgi icon_biggrin.gif

Etz
HV Guru
Etz

sõnum 25.12.2025 12:35:05 vasta tsitaadiga

Natuke veider on see, et infot selle teenuse kohta on suht vähe ja niru seda leida (või ma lihtsalt ei oska otsida).
Algul mõtlesin et võtaks Starlinki aga siis, mõtlesin et rpooviks algul kohaliku opekaga, kui mingi jama peaks olema on ehk natuke lihstam supporti saada. icon_rolleyes.gif
Lisaks ma eelistaks, et mul on avalik IP ja ideaalis võik see ka staatiline olla ning et ma saaks sisevõrku südamerahus oma seadmetega teha, ilma igasuguse CGNAT'i ja topelt-NAT'ta. icon_rolleyes.gif

tagasi üles
avrn
Kreisi kasutaja

sõnum 25.12.2025 13:37:22 vasta tsitaadiga

No aga siis teegi oma seadmetega. Kui Telia lehel tellimist alustad, tulevad valikud: rendi- või enda seade, tahad paigaldust või ei, SIM-i saatmise valikud.
Mul on ATL 5G R16, toimetab küll.
tagasi üles
kaabakas
HV veteran
kaabakas

sõnum 25.12.2025 14:37:50 vasta tsitaadiga

Minu mälu on selles osas küll nii viis aastat vana, aga oleks nagu nii olnud, et mobiilsele internetile ainult Telia käest staatilise ip ja avatud pordid saigi.
Kas pruukida seda oma või Telia seadmega... kui sul on piisavalt arenenud vajadused, et tunned huvi Telia purgi sillaks konfimise vastu, siis ilmselt oleks mõistlik see kebla vahele jätta ja otse Tiku poole vaadata.

Etz
HV Guru
Etz

sõnum 25.12.2025 14:39:44 vasta tsitaadiga

avrn kirjutas:
No aga siis teegi oma seadmetega. Kui Telia lehel tellimist alustad, tulevad valikud: rendi- või enda seade, tahad paigaldust või ei, SIM-i saatmise valikud.

Suurepärane mõte aga kust ma peaks nagu teadma, millise masti pihta seda suunata?

kaabakas kirjutas:
Minu mälu on selles osas küll nii viis aastat vana, aga oleks nagu nii olnud, et mobiilsele internetile ainult Telia käest staatilise ip ja avatud pordid saigi.
Kas pruukida seda oma või Telia seadmega... kui sul on piisavalt arenenud vajadused, et tunned huvi Telia purgi sillaks konfimise vastu, siis ilmselt oleks mõistlik see kebla vahele jätta ja otse Tiku poole vaadata.

Vaatakski aga kui pärast on kiirus mul ainult klibottides siis Telia kehitab ainult õlgu. icon_lol.gif
Raadioeetri asjadega pole asi päris nii lihtne, nagu ethernetiga, et torka oma seade otsa ja tuld. icon_wink.gif

viimati muutis Etz 25.12.2025 14:45:30, muudetud 4 korda
Kommentaarid: 231 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 195
tagasi üles
Janis
HV Guru

sõnum 25.12.2025 14:41:45 vasta tsitaadiga

5a tagasi Elisas olid mul samasuguse teenusega pordid lahti ja staatiline ip ka. Hiljem kolisin Tele2 ja seal sama teema.
Kommentaarid: 206 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 3 :: 5 :: 172
tagasi üles
kaabakas
HV veteran
kaabakas

sõnum 25.12.2025 15:06:54 vasta tsitaadiga

Kui opeka supporti tahad, siis pead opeka parameetrite piires tegutsema ka. Sillatud opeka ruuter seda ka ei ole.
Kui Tikuga asja tööle ei saa, siis kasutad veebipoe 14 päeva tagastusõigust ja võtad Starlingi, sest opeka ruuteritega pole sel juhul lootustki.

Kui detailidesse minna, siis.
Mastide jaoks on cellmapper.net, sealt näed ära, millised mastid ümbruskonnas on, ja kas nende sektorid ka sinu poole suunatud on. Kas ta paistab kaardi pealt sinuni ka ulatuvat pole isegi nii oluline, aga suund on. Lhg teeb 10km kenasti, Atl ilmselt vähem.
Üldiselt on sul ümber 1-3 masti, kes kandidaadid on, ja ühes neist on ainult Telia. Võtad kolme opeka sim kaardid, ronid katusele, ja teostad igaühega mõõtmised iga teenindava masti pihta. Päeval kui naabrilapsed koolis on, ja võrdluseks õhtul, kui nad netis on ja mõne masti umbe tõmbavad. Kiirusetestid, paketikao ja latentsi kõikumise mõõtmised.
Üldiselt ühe enamvähem variandi ikka leiad. Selle vormistad ära.

Etz
HV Guru
Etz

sõnum 25.12.2025 15:11:31 vasta tsitaadiga

kaabakas kirjutas:
Kui opeka supporti tahad, siis pead opeka parameetrite piires tegutsema ka. Sillatud opeka ruuter seda ka ei ole.

Arusaadav, lihtsalt mitte kui kuskil ei ole mingit infot, kui ahistavad need nende parameetrid on.
Võib-olla see polegi probleem?

kaabakas kirjutas:
Kui detailidesse minna, siis.
Mastide jaoks on cellmapper.net, sealt näed ära, millised mastid ümbruskonnas on, ja kas nende sektorid ka sinu poole suunatud on. Kas ta paistab kaardi pealt sinuni ka ulatuvat pole isegi nii oluline, aga suund on. Lhg teeb 10km kenasti, Atl ilmselt vähem.
Üldiselt on sul ümber 1-3 masti, kes kandidaadid on, ja ühes neist on ainult Telia. Võtad kolme opeka sim kaardid, ronid katusele, ja teostad igaühega mõõtmised iga teenindava masti pihta. Päeval kui naabrilapsed koolis on, ja võrdluseks õhtul, kui nad netis on ja mõne masti umbe tõmbavad. Kiirusetestid, paketikao ja latentsi kõikumise mõõtmised.
Üldiselt ühe enamvähem variandi ikka leiad. Selle vormistad ära.

thumbs_up.gif

EDIT: Viskasin pilgu sinna cellmapperisse ja Teliaga vist pole lootustki, ainumas 5G cell (band 78), mis seda aadressi katab asub metsa taga ja linnulennult 4-5km. icon_neutral.gif

viimati muutis Etz 25.12.2025 15:23:37, muudetud 3 korda
Kommentaarid: 231 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 195
tagasi üles
avrn
Kreisi kasutaja

sõnum 25.12.2025 15:19:45 vasta tsitaadiga

Etz kirjutas:

Suurepärane mõte aga kust ma peaks nagu teadma, millise masti pihta seda suunata?

Cellmapper ehk aitab, ega see info seal eriti ajakohane ei pruugi olla:
www.cellmapper.net
Veel miski kaardi leidsin, kus mastid kirjas on:
https://coverage.ddc.teliasonera.net/groupcoverageportal/?country=EE
Ei tundu ka eriti täpne olevat.
tagasi üles
napoleon
Unknown virus
napoleon

sõnum 25.12.2025 15:42:01 vasta tsitaadiga

Omal ajal Telia koduühendusel oli väline ip ja pordid lahti. Staatilise eest peab jah lisa maksma kui seda vaja on.
Ainuke mida vist väga lihtsasti lahti ei saa eraisikuna on väljuv port 25. Arusaadavatel põhjustel.
Kommentaarid: 77 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 60
tagasi üles
Maldur
HV veteran

sõnum 25.12.2025 17:20:16 vasta tsitaadiga

kaabakas kirjutas:

Ma läksin mobiilse neti peale 2019, siis igatahes static IP oli tasu eest, sellega kaasnesid avatud pordid. Ja tavaline klienditugi ei omanud selle valiku saamiseks pädevust, suunati edasi tehnikapoiste tuppa selle jutuga.

Etz kirjutas:
Viskasin pilgu sinna cellmapperisse ja Teliaga vist pole lootustki, ainumas 5G cell (band 78), mis seda aadressi katab asub metsa taga ja linnulennult 4-5km. icon_neutral.gif

Nagu siin on mainitud, ega see cellmapper täpsusega ei hiilga kuidagi. Et midagi teada saada, tuleb ise 5G telefoniga ringi liikuda ja endale võimalused selgeks teha.
Kommentaarid: 4 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 4
tagasi üles
Etz
HV Guru
Etz

sõnum 25.12.2025 18:13:30 vasta tsitaadiga

Maldur kirjutas:
Et midagi teada saada, tuleb ise 5G telefoniga ringi liikuda ja endale võimalused selgeks teha.

ot:
5G Telefonidega sai liigutud, tulemused olid seal suht katastrofaalsed, mõtlesin et väliruuteritega äkki toimiks äkki.
Kusjuures kino on selles, et pole mingi metsatalu, täitsa Saue külje all, ühegi opeka võrgus üle mõne megabiti ei saanud, telefoniga vähemalt mitte.

Cellmapperit uskudes, Elisaga ja Teliaga võiks nagu lootust olla. icon_rolleyes.gif

tagasi üles
dex
HV veteran
dex

sõnum 25.12.2025 18:18:19 vasta tsitaadiga

avrn, kas Sa viitsiksid korra vaadata, kas Su ruuteri modemi tarkvara lõpus on 200 või 300 number? Ja kui on 300, siis mis seal access pointi seadetes täpselt on?

(Mul oli originaalis 200 ja sain ühenduse kenasti toimima moblast võetud SIMiga, aga enne katusele viimist otsustasin tarkvarad ära upgradeda, kahjuks peale modemi tarkvara uuendust enam ei toimi mobla SIMiga Telia võrgus. Võtab ühenduse üles ja viskab maha ja jääbki niimoodi luupi. Tagasi flashimine tundub ka igavene porr olema. Veateade iseendast on selline: lte1 mbim: register state denied, gsm operator:24801 Telia (Telia) nwe missing or unknown apn
accespointina proovisin internet ja internet.emt.ee. vana softiga toimis AP internet kenasti. Samas kui kaardi pärast tagasi telefoni pistsin, siis tuli telefoni peale sõnum, et saadame sulle uued interneti seaded)

avrn kirjutas:

avrn
Kreisi kasutaja

sõnum 25.12.2025 18:47:55 vasta tsitaadiga

dex kirjutas:
avrn, kas Sa viitsiksid korra vaadata, kas Su ruuteri modemi tarkvara lõpus on 200 või 300 number? Ja kui on 300, siis mis seal access pointi seadetes täpselt on?

Firmware on : RG520FEUEAR03A02M4GX_01.200.01.200

Sa pead "access pointi" all silmas ehk siiski APN-i?
See sõltub paketist. Mul pealkirjas nimetatu, ehk siis 4/5G kodunett, sellel peab olema "fix".
Kui aga moblale mõeldud pakett, siis sel on ehk "internet" või midagi sellist, ma pole päris kindel.
tagasi üles
BA79
Kreisi kasutaja

sõnum 25.12.2025 18:48:54 vasta tsitaadiga

Hakkasin kah uurima seda cellmappi. Nüüd saan aru, miks minu kandis mobiilse netiga kehvad lood on. Telia mast 5G signaaliga on teisel pool raudteed (asub Kreutzwaldi tänaval ja jääb linnulennult umbes 2km kaugusele). Sektor millele selle masti signaal suunatud on, jääb elukohast eemale. Võib-olla väliruuter aitaks, aga ei hakka sellega jändama. Looduslikud takistused on maastik ja puud+ Teatripark ja künklik Kreutzwaldi/Tallinna tänav.
4G signaaliga mast asub Põhjakeskuses ja see vist on mõeldud Põhjakeskuses levi tagamiseks sest sektor mida see mast katab on ümber Põhjakeskuse. Mast ei ole kaugel, aga kuna on mõeldud piiratud territooriumile siis ilmselgelt pole lootustki.
Teiste operaatoritega pole ka olukord parem. Elisa 4G asub Põhjakas ja 5G Kreutzwaldi tänaval. Sektori piir jookseb ka elukohast mööda. Tele2: 5G Cellmapi andmetel puudub üldse (või pole keegi seda üles märkinud). 4G asub samades mastides, mis teistelgi operaatoritel.
Ühesõnaga ainus variant on ilmselt Starlink kui vaadata üle õhu alternatiive. Cellmapi kaart paistab kinnitavat neid tulemusi, mis ma ühe sõbra juures kahe operaatori siseruuteritega mõõtsin ja selle järgi oli parim Tele2.

viimati muutis BA79 25.12.2025 18:51:46, muudetud 1 kord
tagasi üles
Janis
HV Guru

sõnum 25.12.2025 18:51:36 vasta tsitaadiga

Sul on midagi katki siis. Rakveres pole mul küll samas kandis mingeid probleeme mobiilsega, kõik on tiptop.
tagasi üles
BA79
Kreisi kasutaja

sõnum 25.12.2025 18:54:44 vasta tsitaadiga

Janis, Ei tea. 4G toega telefon ja viskab õues sõbra juures (Moonakülas) üldse võrgust välja. Moonaküla ja 5G masti vahel on Teatripark, raudtee ja sada erinevat muud takistust (ennekõike kuppelmaastik). Põhjakas on küll lähemal, aga minu juures levib kõige paremini ainult 2G (2G mast asub Kesklinnas).
Kesklinnas võib-olla pole probleeme, aga äärealadel küll.

viimati muutis BA79 25.12.2025 18:56:40, muudetud 2 korda
tagasi üles
Janis
HV Guru

sõnum 25.12.2025 18:55:36 vasta tsitaadiga

No ma just seal jah käingi, väga ok nagu ka kesklinna pool. Mina käin oma Tele2ga ja teistel Teliaga samamoodi kõik 5+.
tagasi üles
BA79
Kreisi kasutaja

sõnum 25.12.2025 18:58:41 vasta tsitaadiga

Ei tea. Ma võin pereliikme 5G telefoniga proovida (Endal iPhone 4G toega vaid).
Asukoht on väga määrav,kui elada mägede vahel või orus (Rakvere on Vallimäega piiratud ja sisuliselt asub orus,Vallimäe külje all).
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Andmeside ja kõnelevi »  Telia piiramatu mahuga 4G/5G Koduinternet mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 154, 155, 156
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.