praegune kellaaeg 01.12.2025 03:54:36
|
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
| autor |
|
RCC
HV Guru

|
23.11.2025 11:36:04
|
|
|
| Tanel kirjutas: |
Aga kuidas just need kergeusklikud lambaajud on suutnud sellise papi kokku ajada?
Mis valemiga, kui nad meediat ei tarbi ja elementaarne ohutunne puudub? Mis valemiga? |
ei olegi, see on hoax. oled sa 10ne aasta jooksul näinud ÜHTEGI nime ja nägu kuskil meedias? et näed sorri mul juhtus, ja tõestus ka sinna juurde
see on sama hoax, mis nett eestis, räägitakse et on, aga kui tellima lähed, siis tuleb et ei ikka e isaa
_________________ Ära suurenda telia kasumit - lõpeta leping! 20/4 pole eriline max kiirus. 1992 kaaperdas telia neti |
|
| Kommentaarid: 185 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
9 :: |
1 :: |
147 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
23.11.2025 11:37:09
|
|
|
| Saad poole milliga üle ja lähed meediasse seda kuulutama?
|
|
| Kommentaarid: 206 loe/lisa |
   |
3 :: |
5 :: |
172 |
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja
|
23.11.2025 17:37:11
|
|
|
napoleon, Parandan ennast veidi. Sissetulek on väiksem kui kolmekohaline 9-ga algav number.
Hmm jah. Need suurte numbritega pettuste uudised kõlavad umbes samamoodi nagu suurte lotovõitude uudised. Minu tutvusringkonnas pole mitte keegi, kaasaarvatud mina, saanud suurt võitu a la' 1000 ja ülespoole, kuni Eurojackpoti peavõiduni kümnetes miljonites... Ometi meedias kirjutatakse aeg-ajalt kuidas keegi kas veebist või terminalist ostetud piletiga miljoneid võidab.
Minu enda suurim võit on olnud ca 20€. Ma isiklikult arvan, et tõenäosus võita rohkem kui 100 000 on suht võimatu. Suurem tõenäosus on, et saab mingi 5000-20000€ aga neid kümnetes miljonites võitude loosimine tundub ikkagi kahtlane, kas reaalselt neid välja loositud on. OK ma saan aru, et privaatsuse ja julgeoleku kaalutlustel Eestis nimesid ei avaldata, aga tegelikult peaks see siiski olema läbipaistvam. Samas ma pole kindel, kas USA lotomiljonärid ka päriselt miljonärid on. Võidakse vabalt ju maksta mingi motiveeriv summa a la' 50 000 selle eest, et õnnelikku jackpot'i võitjat mängida, kes poseerib nt 50 miljonilise tšekiga. Tegelikkuses ei saa avalikkus seda kuidagi kontrollida kas ja kellele need võidud välja maksti. Ma ise ka põhimõtteliselt enne ei usu, kui mina või keegi mu tutvusringkonnast või lähisugulastest suurema võidu koju toob.
viimati muutis BA79 23.11.2025 19:48:25, muudetud 1 kord |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
23.11.2025 17:51:11
|
|
|
| McMillions
|
|
   |
172 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
| Kommentaarid: 472 loe/lisa |
   |
13 :: |
7 :: |
359 |
|
| tagasi üles |
|
 |
MatchMaker
Kreisi kasutaja

|
25.11.2025 15:41:25
|
|
|
| tsitaat: |
HOIATUS: kelmid esitlevad end politseiametnikena!‼️
Hetkel tehakse petukõnesid peamiselt (riigi)asutuste, pankade ja politsei nimelt. Petturite eesmärk on tekitada hirmu, et kannatanul poleks aega mõelda ega helistaja jutus kahelda. Tavaliselt väidab kelm, et kui ohver kohe ei tegutse, siis kaotab ta kogu oma raha või hirmutab kannatanut õiguslike tagajärgedega.
Petuskeemide usutavamaks muutmiseks teevad kelmid politsei nimelt ka videokõnesid WhatsApp keskkonnas. Kõnes kannab kelm politseivormi meenutavaid riideid, kasutab päris ametniku nime ning näitab kaamerasse väidetavat töötõendit. Ohvrile öeldakse, et ta osaleb sajalases politseioperatsioonis ning peab turvalisuse kaalutlustel oma raha pakiautomaati viima või väidetavale politsei esindajale andma. Just selline inimeste emotsioonidel mängimine ja hirmutamine ongi petturite peamine tööriist.
Näiteid juhtumitest:
🔴 80-aastasele Tallinna naisele helistasid näiliselt Elektrilevi, panga ja politsei nimelt petturid. Kelmid väitsid kannatanule, et politsei tuleb tema juurde läbiotsimist tegema. Hiljem samal päeval andis kannatanu tema juurde koju tulnud tundmatule mehele sularahas 4155 eurot.
🔴 68-aastasele Sillamäe naisele helistasid näiliselt pensioniameti nimelt petturid. Kõnes räägiti naisele, et tema tööstaažiga on segadus ja seetõttu tuleb tal end registreerida vastuvõtule. Aja registreerimisel pidi naine kinnitama selle PIN1 parooliga. Seejärel helistas talle väidetav politseiametnik, kes teatas, et eelmise kõne olid teinud petturid ja raha kaotamise takistamiseks tuleb naisel saata oma pangakaart Omniva pakiautomaadi kaudu panka ning edastada ka enda PIN-koodid. Naine käitus vastavalt juhistele ning avastas hiljem, et tema pangakontolt võeti välja 3200 eurot sularaha. |
|
|
| Kommentaarid: 2 loe/lisa |
   |
0 :: |
2 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Betamax
HV Guru

|
27.11.2025 11:10:26
|
|
|
Esimesed kaks näidet ajavad mind närvi, kuna Telia ise surus nüüd sellise makseviisi peale. Varem oli arvega kaasas PDF ja said ülekande teha. Nüüd ainult mingi maksmisnupuke, mis viib kusagile maksmise lehele. Mina tunnen võltsingu ära, aga ma olen oma emale ja vanematele sugulastele pidanud korduvalt nende asjade suhtes nõu ja jõuga abiks olema, sest iga teenusepakkuja, kes arve saadab, kasutab mingit erinevat makseteenuse pakkujat. Ja neil kõigil on erinev kujundus. Lisaks veel mingid võõrapärased nimed nagu Montonio ja muu selline ei tekita absoluutselt usaldust. Krt, kunagi oli üks disain, üks viis. Nüüd pead googeldama, et mis asi selle lätikeelse UAB taga peitub ja kas see on mingi legit asi.
|
|
| Kommentaarid: 742 loe/lisa |
   |
560 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Mnator
HV Guru
|
27.11.2025 11:28:17
|
|
|
need kahtlase klikilingiga e-mailid tuleks massiliselt cert.ee saata edasi kui potentsiaalsed petukirjad
ehk see paneks nende juurutajatele veidi aru pähe
|
|
| Kommentaarid: 1 loe/lisa |
   |
1 |
|
| tagasi üles |
|
 |
pppd
Kreisi kasutaja
|
27.11.2025 11:36:41
|
|
|
| miks sa certi kiusata tahad, ilmselt lähevad kõik sellised teated kohe "false positive/user error" kasti ja töötaja, kelle ülesandeks on esmataseme filtrit teha, kaotab igasuguse usu inimkonda ning kukub iga päev punkt kell 5 pudelisse. Geniaalsed ärihundid ei kuula kedagi peale iseenda, ei oma infoturvet ega ka mingit näkast certi, nende asi on kliendi käest raha kätte saada.
|
|
| Kommentaarid: 3 loe/lisa |
   |
3 |
|
| tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
27.11.2025 11:38:07
|
|
|
| Betamax kirjutas: |
Esimesed kaks näidet ajavad mind närvi, kuna Telia ise surus nüüd sellise makseviisi peale. Varem oli arvega kaasas PDF ja said ülekande teha. Nüüd ainult mingi maksmisnupuke, mis viib kusagile maksmise lehele. Mina tunnen võltsingu ära, aga ma olen oma emale ja vanematele sugulastele pidanud korduvalt nende asjade suhtes nõu ja jõuga abiks olema, sest iga teenusepakkuja, kes arve saadab, kasutab mingit erinevat makseteenuse pakkujat. Ja neil kõigil on erinev kujundus. Lisaks veel mingid võõrapärased nimed nagu Montonio ja muu selline ei tekita absoluutselt usaldust. Krt, kunagi oli üks disain, üks viis. Nüüd pead googeldama, et mis asi selle lätikeelse UAB taga peitub ja kas see on mingi legit asi. |
Iseteeninduses saab ju ka maksta kui mingit linki ei usalda. Ise oleks ka mingi maksevahendaja puhul ettevaatlik.
Aga sellest saan ma aru küll, miks nad seda PDFi ei taha kaasa panna. Selline stsenaarium on suht tavaline - leping on onuheino nimel, arve maksab tädimaali kuna onuheino pole selles arvutivärgis väga osav, selline ebaoluline asi nagu viitenumber jäetakse muidugi sisestamata, selgituse väljale kirjutatakse muinasjutt, summa pole ka täpselt see mis arvel kirjas ja siis raamatupidamine vaadaku kristallkuuli pealt, mille eest nüüd maksti.
|
|
| Kommentaarid: 77 loe/lisa |
   |
60 |
|
| tagasi üles |
|
 |
woox2k
Kreisi kasutaja

|
27.11.2025 11:44:11
|
|
|
| Betamax kirjutas: |
| Esimesed kaks näidet ajavad mind närvi, kuna Telia ise surus nüüd sellise makseviisi peale. Varem oli arvega kaasas PDF ja said ülekande teha. Nüüd ainult mingi maksmisnupuke, mis viib kusagile maksmise lehele. |
See on nagu idiootne tõesti. PDF saab ka võltsida aga massipetukirjades ei saaks tel numbrid, aadress jms. ju õige olla ja lihtne kahtlast ära tuvastada. Lingid ongi kõige hullemad asjad e-kirjades, need tuleks üldse ära jätta ja suunata klient ise iseteenindusse minema.
Loomulikult oleks aeg ka meiliteenuse pakkujatel sekkuda, need on üldse liugu lasknud siiani. Saatja päris aadressi nägemine lihtsamaks teha (telos on gmailiski vaja sõrmega toksida selle nägemiseks), keelata valede linkide peitmine "õigesti näivate taha" ja piltidel klikates kasvõi hoiatust kuvada koos päris domeeniga kuhu see link viib.
_________________ Mess with the best, die like the rest! |
|
| Kommentaarid: 20 loe/lisa |
   |
18 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
   |
359 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
   |
359 |
|
| tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
30.11.2025 18:38:10
|
|
|
| Kuidas see võimalik on? Kaardi nr on üsna pikk. Lisaks CVV2. Üsna raske huupi proovides pihta saada + mingi kaitsemehhanism peaks ka ju rakenduma brute-force puhul.
|
|
   |
60 |
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja
|
30.11.2025 21:12:08
|
|
|
Korra annad CVV koos kaardiandmetega valele saidile (kahtlasele telefoniäpile) kui andmed lekivad ja siis hakkab broneeringuid tulema. Seepärast ongi soovituslik toimida kahel viisil: Kas paned kaardile limiidi selle ühe ostu sooritamiseks või teed virtuaalkaardi samamoodi väiksema limiidiga. Siis nii, et raha saab broneerida ainult selleks konkreetseks tehinguks- korduvad katsed enam läbi ei lähe.
Abonementpõhimõttel (Subscription) debiteeritakse korduvalt, aga sellise teenuse ostu puhul tavaliselt peab tarbija olema teadlik, et nt arveldusperioodiga üks kuu, läheb igal kuul kokkulepitud summa maha. Kui inimene seda endale enne siduvat klikki tegemata ei teadvusta siis on ta kas äärmiselt rumal või ei oska keelt, et aru saada (Teenuse osutamise tingimused on alati enne lepingu sõlmimist kättesaadavad ja loetavad ennekõike inglise keeles kui on tegemist rahvusvaheliselt kättesaadava sisuteenuse või ostu-müügi kanaliga). Seepärast ongi nii, et enamike teenuste puhul on vanuse alampiir (alates 18) või kui tegemist on alaealisele suunatud teenusega (nagu nt Roblox) siis peab vanem andma enda nutitelefoni vahendusel nõusoleku.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
30.11.2025 21:35:00
|
|
|
| BA79, kas artiklit lugesid? Väide on, et uus kaart ja kuhugi pole andmeid jaganud. Ma natuke kahtlen selles kuna ei kujuta ette kuidas see võimalik saaks olla. Täieliku paranoia korral mõne variandi suudaks välja mõelda, aga jah, selleks peab see paranoia ikka suur olema.
|
|
   |
60 |
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja
|
30.11.2025 22:28:54
|
|
|
napoleon, Paljud väidavad, et pole kunagi midagi jaganud, aga kui äpi paigaldavad ja sellele ka kaardiandmed sisestavad, siis on tegelikult teadlikult ignoreeritava tõsiasjaga, mis on suure tõenäosusega lihtsalt enesekaitseks meelega mainimata jäänud. Mul kunagi ühtedel tuttavatel oli nii, et andsid lapsele oma telefoni, installisid mänguäpi ja Google Pay'ga oli seotud ka vanema pangakaart. Mõne aja pärast läks installitud mängu eest raha maha (Kas upgrade vms, ei tea- paljudel juhtudel on install tasuta, aga järgnev upgrade ehk n.ö Pro versioon on tasu eest nagu paljud äpid rakendustepoes saadaval on).
Ma ei tea, kuidas Androidis virtuaalne rahakott toimib,kas on PIN, sõrmejäljega kinnitamine aga mul endal on nt Swedi ja LHV deebetkaardid Apple Walletis. Pole kunagi juhtunud, et ise kuskil midagi maha läheb, seda lihtsalt sel põhjusel, et ma ei installi igasuguseid äppe App Store'st ilma veendumata, et see on päriselt tasuta ega ole scam. Nt on mul LG Thinq, Bolt, Owlfiles, FTP Manager. Osa neist pakub upgrade ehk Pro versiooni aga ma ignoreerin pakkumisi ja seega ei osta. Ilma minu loata pole veel kuskilt raha maha läinud (Walletiga maksmisel nt poes, kasutades telefoni NFC funktsiooni, pean tehingut kinnitama Passcode'ga). On ka App Stores imelikke äppe müüdud a la' kasuta telefoni kaamera välklampi pulssoksümeetrina- Need on küll puhta scamid ja kui inimene ratsionaalselt ega loogiliselt mõelda ei oska ning installibki suure raha eest selle, siis on ise süüdi ja lisaks sellele riskib sellega, et debiteeritakse korduvalt. Selliste äppide puhul on isegi turvalisem see kaart mille andmed scammerile anti, üldse sulgeda ja tellida uus ning järgmine kord olla targem. Samas kõige turvalisem on muidugi, kui telefonis kaarti digitaalkujul üldse mitte hoida. Kui pole kaarti, mida kuritarvitada siis ei ole ja nii on. Samas siis tekib teine oht, et kui kaardiga osta läbi arvuti veebibrauseri siis võib samamoodi petta saada kui ratsionaalselt ja külma peaga mitte mõelda ega veenduda tehingu ohutuses.
Kui on uus kaart ja see on sisestatud telefoni digitaalsesse rahakotti siis seda peab olema inimene ise teinud ükski pank ega äpp ei saa iseseisvalt neid kaardiandmeid kusagilt kopeerida ega äppi sisestada- üldistatult, ei sihi konkreetset juhtumit- tavaliselt kipuvad sellised ebameeldivad seigad tekkima siis kui inimene nt alkoholijoobes midagi telefoniga teeb, aga hommikul midagi "ei mäleta" ja siis ajab tagasi. Ma olen ka alkojoobes nt mobiililotoga lotopileteid ostnud, aga ma mäletan seda ja ei hakka järgmisel päeval kelbast ajama, et "ma pole ostnud!". Teadlikult tehes inimene enne mõtleb kui teeb. Kui on emotsionaalselt üles köetud, eriti alkojoobes, võib ka terve palga online kasiinos maha mängida.
Üks asi veel, et uut kaarti ilma aktiveerimata kasutada ei saa. Üks asi on, et kaart tuleb aktiveerida internetipangas või mobiilse seadme pangaäpis. Lisaks peavad ka internetiostud lubatud olema. Vist Swed vähemasti nõuab et inimene ise lükkaks veebiostud sisse, vaikimisi vist on keelatud (võin eksida siinkohal). Mitteaktiivset kaarti ei tohiks üldsegi mitte olla võimalik kasutada isegi inimesel endal kellele see kaart väljastatud on.
Artiklit lõpuni lugeda ei saa, see maksumüüri taga, aga mul pole tasulisele sisule ligipääsu ega kavatse seda ka kunagi osta, ennekõike seepärast, et Eesti meedia kipub olema kallutatud, ajakirjanikud on uudiste ja sündmuste kajastamisel manipuleerivad ja sugugi mitte erapooletud.
viimati muutis BA79 30.11.2025 23:11:25, muudetud 2 korda |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
30.11.2025 22:34:43
|
|
|
| Sa ei anna kunagi kuskile leheküljele oma kaardiandmeid ju kui makset teed.
|
|
   |
172 |
|
| tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
30.11.2025 22:40:23
|
|
|
Nojah, aga artiklit vist ikka ei lugenud:
| tsitaat: |
Mõni aeg varem oli Erki pangast võtnud krediitkaardi. Seda selleks, et reisile minnes oleks automaatne tervisekindlustus. «Kõige halvem selle kõige juures on see, et ma ei ole seda kaarti iialgi kuskil kasutanud!» kinnitab ta toimetusele. «Ma ei ole kaardiandmeid kuskile sisestanud. Pangas alati väidavad, et ju klient on midagi tellinud ja nii need andmed lekkisid, aga minu puhul on see välistatud.»
|
Kas see tõele vastab, ei oska mina öelda, copy-paste samast artiklist.
|
|
   |
60 |
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja
|
30.11.2025 22:43:46
|
|
|
Janis, On maksevahendajaid kes küsivad kaardiandmeid ja arve koostamiseks nõutakse ka elukohaandmeid, tõsi keegi paberarvet teiselt poolt lompi kliendile koju saatma ei hakka sest üldiselt saab ostuga kaasa .pdf formaadis arve, mis saadetakse kas ostja meilile või saab ostja selle oma kontol pärast alla tõmmata ja trükkida välja siis kui seda vaja läheb. Paljudes välismaistes portaalides ja sisuteenuste makseväravates ongi makseviisidek Paypal, krediitkaart, mõnel juhul ka IBAN pangaülekandega tasumine. OK samuti pakutakse ka nt Apple Pay'd või Google Pay'd aga üldjuhul makseviis väga probleemi olemust ei muuda sest need alternatiivsed maksemeetodid on ka enamasti füüsilise pangakaardiga seotud. Paypal muidugi selles mõttes natuke erineb, et sellele võib lisada raha ja siis debiteeritakse. Paypal kontolt, mitte kontoga seotud kaardilt (kui selline säte Paypal kontoseadetes on sisse lülitatud). Üksikud pakuvad ka krüptos maksmist. Kõige tähtsam moment on see, et ostja peab ise veenduma, et sisuteenuspakkuja on autentne ja turvaline.
napoleon, Me ei saagi seda väidet kuidagi kontrollida, aga ma ei usu, et pank kaardiandmeid kuhugi lekitab. Uus füüsiline kaart tuleb telefoniga kasutamiseks (kuidas muidu see Erki neid teavitusi saab konkreetselt selle kaardiga tehtud tehingute kohta) ise lisada, automaatselt ei tohiks kaart telefoni rahakotti sattuda. See tuleb käsitsi lisada, kas kasutades telefoni kaamerat või siis tippida kaardiandmed nõutud väljadesse. Teine ja ainus võimalik seletus on see, et kaardiga ikkagi on arvuti vahendusel midagi tehtud, aga kui inimene väidab, et pole siis seda väidet ikkagi kontrollida me ei saa.
Me olime sõpradega kord koos ja mis telefoniga katsetades välja tuli on see, et Google Gemini AI on võimeline kasutaja telefonis teatud funktsioone kasutama iseseisvalt ilma inimese sekkumiseta. Tegi kasutaja nõudmisel foto ja helistas käsu peale konkreetsele numbrile, lülitas välklambi sisse ja seadistas äratuse. Sisuliselt nagu Siri või Alexa ent palju funktsionaalsem. Kui siit edasi fantaseerida siis sisuliselt teoreetiliselt on küll võimalik, et tehisintellekt aktiveerib kaardi, aga tehniliselt peaks see siiski olema välistatud sest kaardi aktiveerimiseks peab sõlmima kaardi kasutamise lepingu ja seda peab kinnitama mID või Smart-ID PIN2'ga. Ja siit omakordi koorubki välja tulevikuoht, et mida rohkem tehisintellektile telefonis õigusi anda seda riskantsemaks telefoni kasutamine tegelikult muutub.
viimati muutis BA79 30.11.2025 22:56:50, muudetud 1 kord |
|
| tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
30.11.2025 22:54:47
|
|
|
Ta võttis kaardi selleks, et saada tervisekindlustust. Ta ei kasutanud seda kaarti ..
Kui sa pole kokku puutunud siis pangad kohati võimaldavad vastutasuks nende mingite toodete kasutamise eest mingeid teisi teenuseid kasutada. Kunagi oli american express kaardiga ostetud tehnikale mingi kindlustus automaatselt mis katki läinud asja lihtsamalt vahetada võimaldas ja kavalamad ostsid oma kalli tehnika selle kaardiga.
_________________ Kontrollitud ja hooldatud sülerid: https://www.facebook.com/marketplace/profile/100087345405856 või https://www.yaga.ee/mox-fulder küsi akut, klaviatuuri ja laadijat. |
|
| Kommentaarid: 1145 loe/lisa |
   |
722 |
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja
|
30.11.2025 23:12:30
|
|
|
laurx, Aga inimene imestab tehingute üle, mis kaardiga väidetavalt ilma tema teadmata tehti.
Mul on vana vaba tagasimaksega krediitkaart, millel mingeid kindlustushüvitisi pole. Praegu on ju suht popp, et võta krediitkaart, millel on ostukindlustus. Niisamuti on olemas nt Kaardikasko, mis korvab ootamatu haigestumise või töökohakaotuse korral kindlustus korvab tagasimaksed). Aga kaardikasko loomulikult pole tasuta. Kui kaardivaldaja nt näeb nende lisakaitsete eest kuutasude debiteerimisi siis peaks tegelikult suht selge olema, kuhu koer maetud on. Inimene lihtsalt ei teadvustanud seda, et lisateenused pole tasuta.
Teine nüanss et artikli järgi sooritati tehinguid Inglismaal. Täiesti võimalik, et ikkagi maksis mingis kõrvalises putkas kohvi eest kaardiga ja kaardiandmed kopeeriti ehk siis nagu aru saan siis läks Inglismaale reisile ja seal sai ebameeldiva üllatuse osaliseks.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
|
| Kommentaarid: 1145 loe/lisa |
   |
722 |
|
| tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
01.12.2025 00:04:37
|
|
|
2010 vist mõnel pool sai kopeerida. Tänapäeval kiipi kopeerida ei saa.
Jah, kaardi numbri ja CVV2 saab, aga suht keeruline on seda salaja teha.
|
|
   |
60 |
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja
|
01.12.2025 02:30:26
|
|
|
CVV ja kaardinumber on füüsiliselt kaardile trükitud ja nähtavad igaühele, kes kaarti käes hoiab/leiab. Kui ostan veebipoest arvuti abil midagi, siis sisestan kaardimakse valimise korral käsitsi kõik nõutud kaardandmed ja siis juba maksesüsteem kontrollib, kas selline kaart sellise numbri ja turvakoodiga eksisteerib ja teostab debiteerimise/broneeringu. Samas ei saa kuidagi kindlaks teha, kas tehingu sooritas kaardivaldaja või keegi teine (eeldatakse, et kaardivaldaja). Samamoodi saab kaardinumbri ja CVV salvestada ja pärast käsitsi mingeid tehinguid teha. OK Swed on liitunud Mastercard ID Check süsteemiga, mis tähendab, et kaupmees, kes kasutab makselahendust, kus ka seda kasutatakse, suunab ostja kaardi väljastanud panga internetipanka, kus peab siis ennast enne identifitseerima (enne debiteerimist ega tehingu sooritamist ei toimu). Seega hea tahtmise korral saab kõrvale põigata või kui tegemist on pangaga kellel see täiendav turvakiht puudub, tehingut siiski sooritada.
Kiip on kaardiandmete salvestamiseks selleks, et saaks ATM-is ja kaarditerminali vahendusel tehinguid teha. Tehnoloogiliselt jah on see turvaline, aga käsitsi sooritatud volitamata väärkasutuse eest kiip ei kaitse. Nt kui teismeline on piisavalt nutikas, et ema/isa kaardiga arvuti vahendusel mingi tehingu sooritab. Maksesüsteem reeglina ei tee vahet, kes tegelikult sooritab tehingut.
Ma pole küll spetsialist aga mulle tundub, et tavaoludes terminal lihtsalt küsib kaardikeskuse vahendusel, kas konkreetsel kaardil on vabu vahendeid tehingu sooritamiseks või mitte, saades vastuseks Jah või Ei. Täielikke kaardiandmeid ei salvestata vist, isegi kaardi neli viimast numbrit on maskeeritud (ostutšekil on ilusti näha, et viimase nelja numbri asemel on neli tärni). Salaja muidugi kohapeal kliendi nähes on raske kopeerida, aga kui on modifitseeritud terminal, mis kaardiandmed mällu jätab siis võib kõike juhtuda (teoreetiliselt võimalik, aga kas ka praktiliselt, jään vastuse võlgu).
|
|
| tagasi üles |
|
 |
|
| lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|