Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Elektri- ja vesinikautode (ja muude alternatiivide) teema märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 496, 497, 498 ... 512, 513, 514  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
jeesus188
kodustatud
jeesus188

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 22.04.2025 14:24:30 vasta tsitaadiga

Mis te seal poes nii kaua teete? icon_eek.gif
Kommentaarid: 71 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 64
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Equinox
HV veteran
Equinox

sõnum 22.04.2025 14:32:32 vasta tsitaadiga

Ega ei teegi. Aga noh, laadijast poodi edasi-tagasi tuleb juba 5minti ja peale. Poes läheb ikka ka 15 minutit ära, teinekord sabad jne. Täiesti tavaline ma ütleks. Ise laen enamasti Lõunakeskuse Circle K laadijas, puhtalt Autocharge pärast ning noh sealt poodi ja tagasi on natuke ikka vantsida icon_biggrin.gif Eelmine aasta meenub kus soojal suvepäeval laadis Tesla mul 0%-95% 27 minutiga ära ning neid kordi on ikka veel mõned olnud. Kui ilm on soe, aku on soes ja laadijast vurtsu tuleb siis on täitsa nummi.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Janis
HV Guru

sõnum 22.04.2025 14:49:05 vasta tsitaadiga

Ma tavaliselt ei jõua nii kiiresti poes või burksil käiagi kui juba piisavalt laetud
Kommentaarid: 204 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 3 :: 5 :: 170
tagasi üles
sakinaga
HV Guru

sõnum 22.04.2025 16:55:23 vasta tsitaadiga

Janis kirjutas:
Ma tavaliselt ei jõua nii kiiresti poes või burksil käiagi kui juba piisavalt laetud
Ei jaksa jah nii kiiresti süüa kui laadija laeb icon_lol.gif
Kommentaarid: 159 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 151
tagasi üles
Markos
HV veteran

sõnum 22.04.2025 16:55:47 vasta tsitaadiga

napoleon kirjutas:
Miks see 12V aku EV puhul üldse vajalik on? Samahästi võiks ju mingi inverteri panna ja põhiakust see 12V saada nende seadmete jaoks, mis 12V tahavad.

Elektroonika toitmiseks on see, sõiduaku on elektrisüsteemist lahutatud, kui masin on välja lülitatud. 12v akut laetakse sõiduaku pealt, siis, kui auto on sisse lülitatud, mõnel kuuldakse lausa, et vaid sõidu ajal. Ohutuse teemad peamiselt. Hübriididel on ka eraldi 12v aku samaks otstarbeks.
Kommentaarid: 14 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 2 :: 12
tagasi üles
etk
HV kasutaja
etk

sõnum 22.04.2025 16:56:12 vasta tsitaadiga

Markos kirjutas:

Seda, et auto tootja ei soovita laadimisjuhet pikemaks külge jätta, kui laadimise ajaks. Pidi 12v akut tühjendama. 5-10s tegevus mul laadimiskaabli ühendamine ei ole. Esiteks see kaabel on pikk, 7m ja mul on laadija garaazis sees, ei taha mingit koledat musta karpi oma maja kenale fassaadile silma riivama. Ja mulle ei meeldi, et mingi kaabel kusagil vedeleb, see keritakse ilusti rulli kokku ja pannakse riiulile, kuniks seda järgmine kord vaja läheb jälle. Kaabel on nii jäik, et see on ilmselt disainitud terveks jääma ka siis, kui sellest tank peaks üle sõitma. Rulli kerimine vajab füüsilist jõudu, eriti talvel külmaga. Tegelt, kui keegi teab soovitada mingit peenikest ja pehmet kaablit (vedru ei sobi), siis oleks tänulik. 11kw on maa ja ilm.

Kuidas see ütlus oligi, "loll kes vabandust ei leia" vms.

Markos kirjutas:

Ja elektriautosi on ka rohkem, ehk üha enam näeme seda olukorda, kus laadima ei pääse esimese korraga sinule sobivas asukohas. Et laadijaid juurde tuleb on tervitatav, aga peab arvestama, et need peavad omanikele ka ära tasuma ja siin ampritasude jõudsa kerkimise valguses ei pruugi levik tulevikus enam nii kiireks osutuda. Lisaks peab arvestama, et second hand ev'd hakkavad tasapisi ka nende kätte liikuma, kellel kodus laadimise võimalus puudub.

Tundub, et kusagil läks sul lugemisel midagi kaduma. Mina ei räägi kiirlaadijatest vaid vahelduvvoolu ühendustest. Nende jaoks ampreid juurde veel vaja osta üldjuhul ei ole. Võib-olla 15-20 aasta pärast, kui autopark sinna 30-50% elektrilise lähedale hakkab jõudma.

Sold OUT kirjutas:

Miks üldistad, mul on kodule lähim laadija 600m, kas peaksin tööjuures varastama?

Sest ühte vastusesse ei ole võimalik kõigi 8 miljardi inimese erisusi kirja panna. Ei maksa kõike, mida internetis loed võtta isikliku rünnaku või kiitusena. Samas seniste kirjutiste põhjal võib järeldada, et sinu tagumik püsivalt elektriauto juhiistmele lähikümnendil ei jõua ju nagunii seega ei näe, miks peaksid end metsikult puudutatult tundma.

Üldiselt, oma parkimiskohale voolu tekitamine on ikka omaniku asi. Avaliku parklate osas survestab turg ja riik.

Sold OUT kirjutas:
Ei ma pole EV vastu, ma olen fanboyde vastu lihtsalt, kelle arvates 15-20 minti kuskil kiirlaadijas istuda on okei aga tankuri juures autos istudes 2 minutit on elu raiskamine.

Jällegi, asja point ongi selles, et neid kiirlaadijaid ei peagi aktiivselt kasutama, sest aeglased laadijad peaksid olema seal, kus su auto nagunii seisab enamus ajast ja seega saab ta seal ka rahus laadida. Kiirlaadijad on hädalahendus või pikkadel pikkadel sõitudel. Praegu pole lihtsalt aeglased laadijad veel igale poole jõudnud.

napoleon kirjutas:

Kui tööjuures on ampreid piisavalt, siis ilmselt saaks tööandjaga kokkuleppele, et pannakse eraldi arvesti ja kompenseerid selle kulu.

jeesus188 kirjutas:

Igale töötajale oma arvesti ja laadija? Optimist icon_lol.gif

Naljakas kohe tarkpeade juttu lugeda kuidas hakatakse tänapäeval paberil järge pidama kes kui palju elektrit tarbis.
Kõik need süsteemid ja automaatikad on ammu olemas ja ka kasutusel. Terminal nüüd juba reklaamib oma lahendusi, kus maksad ka nende avalikes laadijates oma koduse elektrilepingu hinnaga laadimise eest. Ei lähe üldse laadija asukoha elektriarvelegi mitte see kulu. Tööandjatele hea ja mugav lahendus ju.

napoleon kirjutas:
Miks see 12V aku EV puhul üldse vajalik on? Samahästi võiks ju mingi inverteri panna ja põhiakust see 12V saada nende seadmete jaoks, mis 12V tahavad.

Selleks, et suur 400/800 voldine aku ei peaks koguaeg ühendatud olema.
Üldiselt on need pigem kehvad disainid, kus 12V aku liiga kiirelt ära sureb.

jeesus188 kirjutas:
Mis te seal poes nii kaua teete? icon_eek.gif

Oled sa reaalselt aega võtnud kaua sa poes käid, kui terve nädala oste korvi/kärru laod? Sarnaselt nagu tankimisega tundub mulle, et kiputakse ka poes käikude ajalist kulu alahindama.
Kommentaarid: 44 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 42
tagasi üles
napoleon
Unknown virus
napoleon

sõnum 22.04.2025 17:08:36 vasta tsitaadiga

etk kirjutas:

napoleon kirjutas:

Kui tööjuures on ampreid piisavalt, siis ilmselt saaks tööandjaga kokkuleppele, et pannakse eraldi arvesti ja kompenseerid selle kulu.

jeesus188 kirjutas:

Naljakas kohe tarkpeade juttu lugeda kuidas hakatakse tänapäeval paberil järge pidama kes kui palju elektrit tarbis.
Kõik need süsteemid ja automaatikad on ammu olemas ja ka kasutusel. Terminal nüüd juba reklaamib oma lahendusi, kus maksad ka nende avalikes laadijates oma koduse elektrilepingu hinnaga laadimise eest. Ei lähe üldse laadija asukoha elektriarvelegi mitte see kulu. Tööandjatele hea ja mugav lahendus ju.

Kui on tööandja poolt selline laadija paigaldatud. Tavalise aeglase laadijaga saaks muidugi ka igasugust automaatikat ehitada kui huvi on.

Naljakas on hoopis fanboy-de juttu lugeda, kus iga väite peale, et miski on tülikas/ebamugav tuleb vastus, et läbi ussi m-i ju kuidagi saab.
Kommentaarid: 77 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 60
tagasi üles
Markos
HV veteran

sõnum 22.04.2025 17:43:14 vasta tsitaadiga

tsitaat:
Kiirlaadijad on hädalahendus või pikkadel pikkadel sõitudel. Praegu pole lihtsalt aeglased laadijad veel igale poole jõudnud.

Mis ma selle aeglase laadijaga teen, kui mul on tartust või pärnust tagasi vaja saada ? Aeglased laadijad juba ON igalühel kodus olemas. Meil pannakse tööl ka 220v pesi parkimismajja hübriididele, sest päris AC laadijaid enam ei jagu ja on järjekorrad tekkinud. See on reaalsus, tule maapeale oma roosast mullist, kus igaühe jaoks on laadija seal, kus auto seisab.
tagasi üles
kjaups
MeesKesTuliMetsast
kjaups

sõnum 22.04.2025 18:21:37 vasta tsitaadiga

Markos, ostad normaalse ICE auto ja ei pea ka naabrile häbi silmas valetama, et kui hea see EV ikka on...

Huvitav tööandja. Meil pole küll kuulda olnud, et propageeritakse oma jama teiste kulul laadima tooma.

See 12v jama on ka mild tüübil. Sportage päeva seisab, siis täis aku juba caution/warning. Samas nädal talvel seistes käis ka critical peal, käima läks probleemideta. Mingi 11v oli jääki. Kuigi noh, vana bensu V6 olen ka 8V pealt käima saanud :lol, et need alarmid on ikka väga äkiliseks seadistatud...

tagasi üles
von Wu
HV Guru
von Wu

sõnum 22.04.2025 18:45:51 vasta tsitaadiga

kjaups kirjutas:
vana bensu V6 olen ka 8V pealt käima saanud

Kuidas see üldse võimalik on?
Mul pole isegi pisike R4 käima läinud, kui aku pinge natuke üle 10V. 10,8-ga juba kuidagimoodi õnnestus.

tagasi üles
napoleon
Unknown virus
napoleon

sõnum 22.04.2025 18:53:46 vasta tsitaadiga

von Wu kirjutas:
kjaups kirjutas:

Mul pole isegi pisike R4 käima läinud, kui aku pinge natuke üle 10V. 10,8-ga juba kuidagimoodi õnnestus.

Oleneb mida sa tõestada tahad. On suur vahe kas 8V oli enne käivitamist või siis kui starter juba rakendus icon_biggrin.gif
Kommentaarid: 77 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 60
tagasi üles
Etz
HV Guru
Etz

sõnum 22.04.2025 19:00:37 vasta tsitaadiga

napoleon kirjutas:
von Wu kirjutas:
kjaups kirjutas:

Oleneb mida sa tõestada tahad. On suur vahe kas 8V oli enne käivitamist või siis kui starter juba rakendus icon_biggrin.gif

Hübriide ei käivitata reeglina 12V aku pealt. icon_rolleyes.gif

tagasi üles
Markos
HV veteran

sõnum 22.04.2025 19:54:02 vasta tsitaadiga

tsitaat:
ostad normaalse ICE auto ja ei pea ka naabrile häbi silmas valetama, et kui hea see EV ikka on...

Ei saa, ice'ga pole võimalik ev entukatele puid alla laduda, ütlevad, et sul pole kogemust. Igale jõule on olemas vastupidine jõud, et säiliks tasakaal.
tagasi üles
Betamax
HV Guru
Betamax

sõnum 22.04.2025 20:03:55 vasta tsitaadiga

Sured siin teemas märtrisurma oma õilsate kavatsustega.
Kommentaarid: 730 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 1 :: 551
tagasi üles
Markos
HV veteran

sõnum 22.04.2025 20:13:39 vasta tsitaadiga

Oh mil ükskord nähakse, kuivõrd halb on olla ev mees
Küll rõõmuga me kannataks, kui ilm me piinu tunnustaks
Aga meelt on heita vara, kõik me kannatame ära!
Kannatame ära!
tagasi üles
Etz
HV Guru
Etz

sõnum 22.04.2025 20:17:35 vasta tsitaadiga

Markos kirjutas:
tsitaat:
ostad normaalse ICE auto ja ei pea ka naabrile häbi silmas valetama, et kui hea see EV ikka on...

Ei saa, ice'ga pole võimalik ev entukatele puid alla laduda, ütlevad, et sul pole kogemust. Igale jõule on olemas vastupidine jõud, et säiliks tasakaal.

Siin teemas saad alati ise puid alla, vahet pole on sul ICE, EV, või HEV icon_lol.gif

tagasi üles
etk
HV kasutaja
etk

sõnum 22.04.2025 21:01:03 vasta tsitaadiga

napoleon kirjutas:
Naljakas on hoopis fanboy-de juttu lugeda, kus iga väite peale, et miski on tülikas/ebamugav tuleb vastus, et läbi ussi m-i ju kuidagi saab.

Elektriautode fännboisid ei ole siin teemas ammu enam. On üksikud realistid, kes püüavad agressiivsete elektrikate vastate (fossiili fännboide) vahele natuke reaalsust puhuda aga needki enamasti vait jäänud, sest neid pori loopivaid bensiinipeasid on liiga palju.
Ei mõista ma siiani, mis paneb teid/neid elektrikate vastaseid säärase pühendumuse ja kirega käima internetis pori loopimas millegi pihta, millega nad isiklikult ei soovi kunagi kokku puutuda. Millise vaimse puude alla see läheb peab vist mõnelt psühholoogilt küsima.
Huvitaval kombel ei leia elektriautodega liiklejaid käimas V8, hübriidide vms bensiinipeade kogukondades pori loopimas.

Markos kirjutas:

Mis ma selle aeglase laadijaga teen, kui mul on tartust või pärnust tagasi vaja saada ? Aeglased laadijad juba ON igalühel kodus olemas. Meil pannakse tööl ka 220v pesi parkimismajja hübriididele, sest päris AC laadijaid enam ei jagu ja on järjekorrad tekkinud. See on reaalsus, tule maapeale oma roosast mullist, kus igaühe jaoks on laadija seal, kus auto seisab.

Aeglastega laetakse autosid, sest 90%+ ajast autod seisavad. Sinu puhul vist ligemale 99%. Aeglased laadijad tähendavad ka seda, et elektrivõrk ei pea olema metsikult üle dimensioneeritud.
See, kui mõni "tark" ei oska AC laadijaid paigaldada ja seadistada vajadusel koormusjuhtimist ei ole nüüd küll kusagilt otsast loogiline lähenemine sellele, et pooldada kiirlaadijaid.
Eks see ole omamoodi arusaadav kiruja mõttemaailma puhul. Peab ju sõdima selle eest, et jääks alles asi mille üle vinguda saaks. Mõtle kui kohutav sellise jaoks saab olema see, kui jõuabki kätte hetk, mil igas parklas on AC laadija ning saabki auto koguaeg parkides laadida ning enam ei peagi kiirlaadijates ootama. Siis enam ei saagi Markos ja sarnased vinguda kui jubedalt kaua peab ikka ootama auto järgi ja kui palju "mugavam" ikka on sõita tanklasse, voolikut pigistades auto kõrval seista ning selle "luksuse" eest veel kõvasti rahakotti ka kergendada.

Reaalsus on see, et me liigume sinna suunas, kus igas parklas on AC laadijad.
Kommentaarid: 44 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 42
tagasi üles
kjaups
MeesKesTuliMetsast
kjaups

sõnum 22.04.2025 21:37:27 vasta tsitaadiga

Etz, mul peaks olema nupust 12V aku ja start/stop 48V aku ja mikromootor (Mild-Hybrid).
von Wu, Etz, kutu pütiga akud, siis veel teeb jõnka jõnka icon_lol.gif
Betamax, ega ma olekski keelt hammaste vahel edasi hoidnud, kuid Toyota ülimus viskas koppa ette.

tagasi üles
Markos
HV veteran

sõnum 22.04.2025 21:56:34 vasta tsitaadiga

tsitaat:
Siis enam ei saagi Markos ja sarnased vinguda kui jubedalt kaua peab ikka ootama auto järgi ja kui palju "mugavam" ikka on sõita tanklasse, voolikut pigistades auto kõrval seista ning selle "luksuse" eest veel kõvasti rahakotti ka kergendada.

Vinguda ? Kas reaalsusest teavitamine on vingumine ? Mul oleks hea meel, kui igal pool oleksid laadijad, tõesti oleks, siis ei peaks kuradi "lennuplaani" tegema iga kord, kui on vaja kaugemale sõita. Aga noh, lennuplaanide tegemine on käpas, tuulte arvutamine ka.
tagasi üles
Rasmus
HV veteran

sõnum 22.04.2025 22:39:32 vasta tsitaadiga

jeesus188 kirjutas:
napoleon kirjutas:
Sold OUT kirjutas:
tsitaat:

laadija on seal, kus sa auto nagunii pargiksid seniks kuni oma eluga tegeled.

Miks üldistad, mul on kodule lähim laadija 600m, kas peaksin tööjuures varastama?

Aga noh, kohe tehakse sulle selgeks, et takso tellimine on ju lihtne kui seda 600m jalutada ei viitsi icon_biggrin.gif

Õnneks on tänapäeval juba sellele ka täitsa põnev lahendus. Laadimispunkti ehitab välja sellele orienteerunud ettevõte, kes pakub ka taristu kasutamise lahendusi. Näiteks personaalne kaart, mille abil identifitseeritakse ja siis ka hiljem sulle arve tuleb.

Janis
HV Guru

sõnum 22.04.2025 22:54:26 vasta tsitaadiga

Suvaline laadija peaks toetama seda. On kaardid ja sinna lisad krediiti, mu junnil on selline funktsioon.
tagasi üles
lauri
HV veteran
lauri

sõnum 22.04.2025 22:55:39 vasta tsitaadiga

etk kirjutas:
Elektriautode fännboisid ei ole siin teemas ammu enam. On üksikud realistid, kes püüavad agressiivsete elektrikate vastate (fossiili fännboide) vahele natuke reaalsust puhuda aga needki enamasti vait jäänud, sest neid pori loopivaid bensiinipeasid on liiga palju.
Ei mõista ma siiani, mis paneb teid/neid elektrikate vastaseid säärase pühendumuse ja kirega käima internetis pori loopimas millegi pihta, millega nad isiklikult ei soovi kunagi kokku puutuda. Millise vaimse puude alla see läheb peab vist mõnelt psühholoogilt küsima.
Huvitaval kombel ei leia elektriautodega liiklejaid käimas V8, hübriidide vms bensiinipeade kogukondades pori loopimas.

Tänud, sa panid selle sõnadesse, mida ma olen ammu tahtnud öelda.

Ma olen suhteliselt pikalt kasutanud elektriautosid, kuid enam ei räägi nendest ei siin ega mujal interneti gruppides, lihtsalt ei näe mõtet vaidluseks/arutluseks, kuna see ei vii kuskile.
Peres on igapäevaselt kasutusel kaks elektriautot. Ühel on läbisõit 5 aasta kohta 150kkm, teisel saab varsti 40kkm täis (alla 2 aasta vana sõiduk). Kui on vaja mingil hetkel järgmine sõiduk hankida, siis on selleks elektrikas.
Enne oli veel Leaf ka, see oli igapäevases kasutuses 2014-2023.

Janis
HV Guru

sõnum 22.04.2025 23:01:22 vasta tsitaadiga

lauri kirjutas:

Ma olen suhteliselt pikalt kasutanud elektriautosid, kuid enam ei räägi nendest ei siin ega mujal interneti gruppides, lihtsalt ei näe mõtet vaidluseks/arutluseks, kuna see ei vii kuskile.

Äkki see on peeglisse vaatamise koht?
tagasi üles
lauri
HV veteran
lauri

sõnum 22.04.2025 23:03:07 vasta tsitaadiga

Janis kirjutas:
lauri kirjutas:

Äkki see on peeglisse vaatamise koht?

Võibolla, samas ei ole ma kellelegi elektriautosid peale surunud ega teisi sõidukeid maha teinud. Ma olen vastanud ainult küsimustele, mida on küsitud. Igaüks teeb oma (auto)valikud ise.

sakinaga
HV Guru

sõnum 23.04.2025 00:01:24 vasta tsitaadiga

Hobisõidukiks on ICE väga hea.
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Elektri- ja vesinikautode (ja muude alternatiivide) teema mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 496, 497, 498 ... 512, 513, 514  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.