Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
meybo
Kreisi kasutaja

|
30.12.2024 23:50:58
|
|
|
BA79 kirjutas: |
Tere! Tundub, et tänapäeva kiibipõhised andmekandjad on suurem loterii, kui vanad HDD-d. |
Kui osta hea ja kvaliteetne SSD, on see kahtlemata töö- ja lollikindlam, kui HDD. Adata puhul müüakse hinda, mitte kvaliteeti. Samsung on üks kallimaid, aga seda ka põhjusega - selle tootja SSD-d on lihtsalt parimad. Mitte ainult reklaamjutu põhjal, vaid ka päriselus.
Endale SSD-d ostes ma isegi ei kaalu ühtegi teist tootjat peale Samsungi. Ühtlasi on Samsung ainus SSD-tootja, kes valmistab kõik kasutatavad mälukiibid ja ka kontrolleri majasiseselt ise.
Kui eelarve on väga kitsas, siis odavamast otsast julgeks mööndustega Kingstonit soovitada. Olen küll ise kunagi tellimusena kokku pannud arvuti, millesse valisin eelarvet arvestades jupid ise ning üheks nendest oli Kingstoni SSD. Mõned kuud hiljem oli see SSD surnud ja tuli garantiikorras välja vahetada, jättis Kingstoni SSD-st natuke paha maigu suhu. See oli aga umbes 10 aastat tagasi, kui SSD keskmine töökindlus oligi veel oluliselt halvem, kui tänapäevastel mudelitel.
_________________ www.meybo.ee |
|
Kommentaarid: 21 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
19 |
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 1130 loe/lisa |
   |
3 :: |
716 |
|
tagasi üles |
|
 |
kaabakas
HV veteran

|
31.12.2024 06:08:31
|
|
|
Kaks asja, mida ei tasu kunagi odavate hulgast valida: toiteplokk ja kõvaketas.
Ka kõige parem ketas tahab muidugi varukoopiate tegemist.
_________________ Mida Ott ei õpi, seda Egon ei tea. |
|
Kommentaarid: 105 loe/lisa |
   |
2 :: |
95 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tomorrow
HV Guru

|
31.12.2024 08:23:56
|
|
|
SMART viskas välja veateate (Available Spare 4%, Media and data Integrity error counts 2) ehk nagu ma aru saan TBW on ära kasutatud. . |
2 Media errorit on tühiasi. Mul oli Samsungi OEM SSD millel üle 4000 media errori. Siis juba hakkas probleeme tekkima katkiste failidega.
seda lubatud TBW-d ei ole võimalik nii lühikese ajaga täis saada. Andmed kettal ja partitsioon paistavad olevat terved- mis tundub kummaline sest kui TBW on täis ei tohiks enam olla võimalik ka andmeid lugeda/kirjutada. . |
Seda küll. Kaua see SSD sul siis olnud on?
Jutu järgi justkui loetud päevad või nädalad.
Ma ei tea mida ma nüüd teen, üks võimalus on garantii korras lasta välja vahetada, kui müüja nõustub, ent igaljuhul Adatat ma enam ei usalda. . |
Kahtlustan, et kui tootja utiliit näitab, et kõik on ok, siis müüja ei pruugi vahetada. Sõltub müüjast kah aga mul on halvad kogemused Eesti omadega.
Mul on kah üks ADATA (tegelikult küll XPG aga see on nende gaming bränd) SSD ja see on juba aastaid normaalselt toiminud ühegi veata. 4TB kah veel.
Ostad nt 4TB ketta, millel on olulised andmed ja siis ühel hetkel põhimõtteliselt ilma ette hoiatamata oled andmetest ilma, sest kiip annab opsüsteemile valeinfo ja keeldub andmeid lugemast/kirjutamast. . |
Ketta mahul pole vahet. Varukoopiaid peaks tegema sõltumata mahust. 4TB ei ole kuidagi problemaatilisem kui 2TB.
SSD tundub olevat väljamõeldud püsiva sissetuleku tagamiseks. Kiipide töökindlus on nagu on aga kasutajad on sundvaliku ees, sest arvutit tahad kasutada ja nii jäädki neid SSD kettaid ostma. . |
Mul on töötamise lõpetanud kaks SSD'd - Crucial (Micron) MX200 olid mõlemad. See oli veel MLC ajastul. Kaks Samsungi OEM SSD (PM9A1 Gen4) hakkasid erroreid viskama.
Samas on mul kapis virn vanu SSD'sid mis on täiesti töökorras.
Ma ei usalda enam neid turvalisust lubavaid reklaamtekste tootjate lehel. See kõik on lihtsalt "sisuturundus". Reaalsuses pole ühtki garantiid, et ketas lubatud aja vastu peab. Piisab ühest I/O errorist või ketta enda puhvri pidurist, et sekundiga andmetest ilma jääda. |
Consumer mudelitel on ainult nende andmete kaitse mis on juba salvestatud. Enterprise mudelitel on lisatud vastavad komponendid mis kaitsevad ka andmeid mida parasjagu alles kirjutatakse (data at rest vs data in flight).
Olulistest failidest tegin juba eile koopiad ja olen valmis selleks, et tuleb ajutiselt vanale SSD kettale Win tagasi paigaldada. |
Sellised koopiad võiks ikka kord kuus tehtud igalt kettalt.
samas kui lihtsalt image teha siis see pole 1:1 kloon, kui pärast lahtipakkimisel selgub, et mingi fail/windowsi komponent on katki, siis tekitab see probleeme ja Win tuleb üle installida nagunii, ilmselt siis juba puhtalt.. |
On ka võimalik byte by byte kloon teha mis on 1:1 k.a bootloader. Mõistagi tasub peale seda vana välja võtta, kuna windows võib segadusse sattuda sellest kui kaks täpselt sama GUID'ga SSD'd on järgi ühendatud.
meybo kirjutas: |
Kui osta hea ja kvaliteetne SSD, on see kahtlemata töö- ja lollikindlam, kui HDD. Adata puhul müüakse hinda, mitte kvaliteeti. Samsung on üks kallimaid, aga seda ka põhjusega - selle tootja SSD-d on lihtsalt parimad. Mitte ainult reklaamjutu põhjal, vaid ka päriselus.. |
Samsung ei ole kaugeltki enam kvaliteedi etalon. Eriti peale seda kui kunagi nende 840 seeria probleemid olid ja hiljem 980 Pro kulus samuti kiiremini kuni nad parandatud firmware väljastasid.
Minul endal hakkasid ka kaks Samsungi OEM SSD'd erroreid viskama kuni uusima firmware peale lasksin.
Endale SSD-d ostes ma isegi ei kaalu ühtegi teist tootjat peale Samsungi. Ühtlasi on Samsung ainus SSD-tootja, kes valmistab kõik kasutatavad mälukiibid ja ka kontrolleri majasiseselt ise.. |
See on lihtsalt pime usk siis. Minu silmis on samsung palju oma mainet määrinud ja ei vääri enam kõrgemat hinda.
Ühtlasi samsung ei ole ainus kellel on vertikaalselt integreeritud tooteahel. Ka Micron, Kioxia, SK Hynix ja Western Digital teevad sama, kuigi vähemal määral (st rohkem nende mudelitest ei ole täielikult oma toodetest tehtud).
Kui eelarve on väga kitsas, siis odavamast otsast julgeks mööndustega Kingstonit soovitada. Olen küll ise kunagi tellimusena kokku pannud arvuti, millesse valisin eelarvet arvestades jupid ise ning üheks nendest oli Kingstoni SSD. Mõned kuud hiljem oli see SSD surnud ja tuli garantiikorras välja vahetada, jättis Kingstoni SSD-st natuke paha maigu suhu. See oli aga umbes 10 aastat tagasi, kui SSD keskmine töökindlus oligi veel oluliselt halvem, kui tänapäevastel mudelitel. |
Tänapäeval pole ka odavamas otsas enam suurt vahet. Micron, Kioxia, SK Hynix ja WD teevad täpselt samu häid odavaid mudeleid mida julgen soovitada. Ei pea nn "samsungi maksu" maksma iga hinna eest.
Probleeme võib tekkida kõigil.
kaabakas kirjutas: |
Kaks asja, mida ei tasu kunagi odavate hulgast valida: toiteplokk ja kõvaketas.
Ka kõige parem ketas tahab muidugi varukoopiate tegemist. |
Ma ütleks, et see kehtib kõige kohta. Ma ei eelistaks absoluutselt odavaimat üheski kategoorias.
Toide muidugi eelkõige, kuna kehv toide võib olla terve suure hulga probleemide allikas.
Kõvaketas nii kriitiline pole kui regulaarsed varukoopiad tehtud.
|
|
Kommentaarid: 92 loe/lisa |
   |
82 |
|
tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
31.12.2024 13:21:52
|
|
|
Tomorrow kirjutas: |
Toide muidugi eelkõige, kuna kehv toide võib olla terve suure hulga probleemide allikas.
Kõvaketas nii kriitiline pole kui regulaarsed varukoopiad tehtud. |
Tegelikult on ketas ka oluline. Toite asendamine on lihtne. Ketta asendamine on ebamugavus ikka kui see pole üks ketas RAID-st isegi kui värske backup olemas. Ja näiteks läpakas ei saa tihti RAID-i teha kuna pole teist ketast kuhugi pista. Sellega võib ikka terve päev minna, et kõik uuesti installida/konfida, andmed backupist taastada jne. Kui backup on veel pilves ja netiühendus mitte just kõige parem, siis palju õnne.
|
|
Kommentaarid: 77 loe/lisa |
   |
60 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tomorrow
HV Guru

|
31.12.2024 15:04:16
|
|
|
napoleon, Minu kogemus on ikka vastupidine. Vähemalt raua vahetuse osas. Ketta puhul on muidugi ka tarkvaraline pool mis tuleb uuesti üles seada ja see on tõesti tüütu. Seda küll OS ketta puhul. Data ketta puhul on lihtsam. Minul ongi jagatud OS, data, mängud ja video eri ketaste vahel. Video on HDD peal mahu tõttu. Vaevalt kõik neli ühel ajal lähevad ja kui OS tõesti läheb, siis peab ainult ühe ketta üle laskma.
Raua poolest on isegi modulaarset toidet tunduvalt tüütum vahetada. Ketta puhul ainult siis kui see juhtub asuma graafikakaardi all asuvas M.2 pesas ja selleks tuleb kas kaart või isegi CPU jahutus eemaldada kui on suur heatsink.
Eriti vanematel plaatidel millel puudub toolless M.2 kinnitus ja peab selle mõttetu kruviga veel jändama.
|
|
   |
82 |
|
tagasi üles |
|
 |
BA79
HV kasutaja
|
02.01.2025 17:25:14
|
|
|
Head uut aastat kõigile!
@"Tomorrow":
Tänud põhjaliku ja sisuka seletuse eest. Ei hakka eraldi tsiteerima, ent vastan kõikidele küsimustele jooksvalt.
Jah, see õnnetu Adata SSD on vaid 2 kuu vanune. Minuni jõudis kinnises pakendis, kiles nii, et mingit manipuleerimiskahtlust olla ei saa (et oleks müüdud kasutatud seade). Karta on, et garantiist asja ei saa. Tundub scam ja halvamaiguline tegelikult, et nagu tootja utiliidid oleksidki meelega sedasi progetud. Ikka müstika küll, kuidas saab nii olla, et 3. osapoole tarkvara hindab seisundit kriitiliseks, ent tootja oma mitte. Väärtused SMART järgi samad.
Ketta mahu osas pidasin silmas seda, et kellel on suurel kettal palju olulisi andmeid siis neist ilma jääda on ikka väga kurb siiski. Eks sõltub kasutajast ja kelle milline arvuti on, mõne jaoks võib ka mingi väiksemahuline ketas olla väärtuslikum kui nt mõne mänguriarvuti mitmeterabaidine ketas mis on mänge täis.
Sellest Adata kettast bit-to bit kettaklooni ei julge tegelikult teha enam. OK, ma saan aru, et uue klooni TBW-d see ei tohiks mõjutada, aga Windowsil on ju endal ka märge sees, et SMART info järgi ketas halb, pärast loeb selle ka maha ja kirjutab kloonitud Windowsile sisse.
Mis ketta valikusse puutub siis ei teagi. Kõige kallimat ilmselt ei jaksa osta, aga midagi keskpärast, äkki Crucial vms? Enda arvuti standardkonfis oli 512GB Micron sees ja selle Wear level läks tegelikult päris kiiresti 100%-lt 94%. Olen kursis, et Wear levelit mõjutab ka SSD firmware, nii et selles osas ilmselt on loterii iga tootja puhul olemas, et kui Firmware vigane (ja mis kõige hullem,kui FW upgrade ebaõnnestub vms) siis võib halba õnne oodata igalt tootjalt. Kettaid müüakse ju sisuliselt AS IS ja keegi tegelikult ei võta mingit vastutust kui midagi juhtub.
Mul on teooria (lootma peab), et Available Spare valepositiivne kirje on puhtalt informatiivne (ketas ise tegelikult OK) ja tegelikkuses rakendub see 4% spare alles siis kui TBW päriselt sellise tasemeni jõuab. Hetkel on kirjutatud 3710GB ehk siis 3.71TB . Tootja lubab, et TBW on 1200TB. 4% 1200TB-st Peaks olema 48TB. Ehk siis teoreetiliselt ma peaks saama veel tegelikult päris palju kettale kirjutada enne kui see 4% wear level rakendub eeldusel, et CrystalDiski SMART raport on õige. Kui hästi läheb jõuan veel seda ketast kasutada kuni uue ostan. Aga Adata jääb nüüd raudselt valikust välja. Ma ei tea, millal see TBW täis saab, ent loodan, et ma saan ketast kuni uue muretsemiseni kasutada. Failidest hakkan muidugi nüüd sagedamini koopiaid tegema.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Tomorrow
HV Guru

|
|
   |
82 |
|
tagasi üles |
|
 |
Optimist
HV veteran

|
|
Kommentaarid: 10 loe/lisa |
   |
1 :: |
8 |
|
tagasi üles |
|
 |
Zonerman
HV veteran

|
09.01.2025 18:25:04
|
|
|
Ma lisan omalt poolt, et mul seni üks ADATA (gammix S50 lite ) SSD m.2 2TB lõpetas töötamise. Ca 2-3 aastat vist oli. Lampi läks health alla ja ise olin veidi loll, et kohe varundama ei hakanud. Kui SSD health näitab alla 70%, siis minu jaoks kogemusest nüüd on ohumärk, et võib pekki minna üsna varsti. Mul vist näitas viimasena mingi 60% health ja siis kustus ära. See ei jooksegi väga alla enne annab otsad. Tulemus oli see, et paar korda kuvas ja device manager suutis leida aga siis hiljem mitte. Data olulisus ei olnud (mängud jne mille sain taastada uuele).
Peale seda jälgin tihti healthi. Nii kui kukub, siis kohe varundada ja jätta pahna jaoks juhul kui garantii periood kestab.
_________________ Sõim ja räuskamine läheb SIIA |
|
Kommentaarid: 66 loe/lisa |
   |
65 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tomorrow
HV Guru

|
09.01.2025 18:31:28
|
|
|
990 Pro 1TB hetkel kirjutatud 68,47TB. Health on 87% ja PoT on 346 päeva.
Selle spec väidab 600TBW, seega praeguse kulumisastme juutes (~70TB aastas) on kogukestvus ~8,5 aastat ja arvestades seda, et üks aasta on läbi, siis veidi enne 2033 peaks olema kutu omadega.
|
|
   |
82 |
|
tagasi üles |
|
 |
BA79
HV kasutaja
|
20.01.2025 22:17:49
|
|
|
Zonerman kirjutas: |
Ma lisan omalt poolt, et mul seni üks ADATA (gammix S50 lite ) SSD m.2 2TB lõpetas töötamise. Ca 2-3 aastat vist oli. Lampi läks health alla ja ise olin veidi loll, et kohe varundama ei hakanud. Kui SSD health näitab alla 70%, siis minu jaoks kogemusest nüüd on ohumärk, et võib pekki minna üsna varsti. Mul vist näitas viimasena mingi 60% health ja siis kustus ära. See ei jooksegi väga alla enne annab otsad. Tulemus oli see, et paar korda kuvas ja device manager suutis leida aga siis hiljem mitte. Data olulisus ei olnud (mängud jne mille sain taastada uuele).
Peale seda jälgin tihti healthi. Nii kui kukub, siis kohe varundada ja jätta pahna jaoks juhul kui garantii periood kestab. |
Tänud kogemuse jagamise eest! Vaat see ongi imelik, et AData SSD Toolbox järgi on mu Legend 800 ketta seisund "Hea" aga CrystalDiskInfo järgi "Halb". Kusjuures remaining Lifetime on 100% juures (Mõlemal tarkvaral: CrystalDiskinfo on punasega Bad 100% juures ent AData rohelisega 100% juures) aga Available Spare on 4%... Ma saan aru nii, et reserv kuhu data ümber tõsta juhul kui kasutatavate plokkide arv kahaneb, on kriitilises seisus ehk kui uuesti feilib siis võib kutupiilu olla täiesti ette hoiatamata päevapealt sest varuplokke ei ole niipalju kuhu data ümber tõsta, et andmete kadu välistada.
Praegu töötab ja TBW järgi olen veel selle 4% täitumisest veel suht kaugel. Kui veab, saab ketas enne täis kui see Available Spare. Read-Only reziimis, kui peakski hullem juhtuma, varukoopiana saan seda siis edaspidi kasutada, aga uue ketta ostmine paneb kukalt kratsima sest raske usaldada sõltumata tootjast. Ma olen juba siin kommentaare lugenud ja võtan arvesse erinevaid soovitusi, aga ainult kaubamärgile loota ei saa. Uue ketta ostmisega läheb mul aega sest enam kui 150€ välja käia (alla 2TB enam vaadata ei taha) ei ole lihtne.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Vael
HV Guru
|
21.01.2025 17:00:39
|
|
|
Paistab et mõlemad siin välja toodud kettad Adata poolt on kõige odavad mis saadaval- qlc ja teine DRAMless. Miks Samyongil sellises hinnaklassis statistika puudub? Sest ta ei toodagi nii odavaid kettaid.
Ptüi ptüi ptüi aga enda Adata kettad mis vastupidanud on sinna samyongi evo või parem klassis...
Lihtsalt aspekt mida arvestada...
|
|
Kommentaarid: 17 loe/lisa |
   |
16 |
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
|
   |
716 |
|
tagasi üles |
|
 |
SKG
HV Ihaldatuim Poissmees

|
21.01.2025 19:03:41
|
|
|
Vael kirjutas: |
Paistab et mõlemad siin välja toodud kettad Adata poolt on kõige odavad mis saadaval- qlc ja teine DRAMless. Miks Samyongil sellises hinnaklassis statistika puudub? Sest ta ei toodagi nii odavaid kettaid.
Ptüi ptüi ptüi aga enda Adata kettad mis vastupidanud on sinna samyongi evo või parem klassis...
Lihtsalt aspekt mida arvestada... |
Samsungil on samuti DRAM-less ja QLC-ga SSD-sid.
_________________ 17/1/2023, Scart: "Selle sajandi senise möödunud aja üks suuremaid skandaale on hetkel lahti rullumas..."
6/4/2025, RFK Jr: "The most effective way to prevent the spread of measles is the MMR vaccines." |
|
Kommentaarid: 373 loe/lisa |
   |
313 |
|
tagasi üles |
|
 |
new1
HV kasutaja
|
|
Kommentaarid: 8 loe/lisa |
   |
8 |
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
|
   |
716 |
|
tagasi üles |
|
 |
new1
HV kasutaja
|
|
   |
8 |
|
tagasi üles |
|
 |
Longero
HV veteran

|
|
Kommentaarid: 54 loe/lisa |
   |
51 |
|
tagasi üles |
|
 |
new1
HV kasutaja
|
25.01.2025 21:33:45
|
|
|
Krt seda ei olnud ikkagi kohapeal, või vähemalt ta ei leidnud seda mulle, ei viitsinud seal kusagilt mujalt ka tuhlata enam ja võtsin selle kingstoni siis ja mis seal ikka.
|
|
   |
8 |
|
tagasi üles |
|
 |
SSD
HV Guru

|
25.01.2025 21:41:48
|
|
|
Oi, täitsa kogemata juhtusin siia teemasse.
Aga kui juba juhtusin siis küsin soovitust ka.
Soovitage 4tb ka M.2 jubinat. Ei pea olema väga töökindel, sest kõik on võimalik uuesti alla laadida.
|
|
Kommentaarid: 312 loe/lisa |
   |
266 |
|
tagasi üles |
|
 |
Longero
HV veteran

|
25.01.2025 22:02:15
|
|
|
SSD kirjutas: |
sest kõik on võimalik uuesti alla laadida. |
No kurat, allalaadimine ka ju paras vaev ja soovitu ei pruugi enam niiväga saadaval olla
_________________ Win ISO'd ja uuendused
Artiklid jagatud |
|
Kommentaarid: 54 loe/lisa |
   |
51 |
|
tagasi üles |
|
 |
new1
HV kasutaja
|
26.01.2025 09:16:35
|
|
|
Veel üks vaheküsimus, mis kuradi moodi see ssd seal kinni on topitud https://photos.app.goo.gl/n9qSwUa4tgFdpYwm8 . See ülemine lilla plastist tõmmatav hoob ei liigu kuskile suunas, niisama küüsi taha ajades ka see ssd sealt välja ei tule, kuigi peale vaadates tundub, et niisama tõmmates nende plekist verdukõrvadega võiks seal fikseeritud olla, või pean mingi konksu vahele üritama ajada ja toore jõuga murdma?
|
|
   |
8 |
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
|
   |
716 |
|
tagasi üles |
|
 |
new1
HV kasutaja
|
26.01.2025 10:24:37
|
|
|
Neid tundub sada eri varianti olevat, enamus annab läpakate kohta infot, mul mingi veidras minikorpuses lauaarvutis see.
E: Sain ise lahti ikka, mingi veider sahtel seal selle ketta jaoks ja põhja alt kruvidega kinni ikkagi.
viimati muutis new1 26.01.2025 10:32:24, muudetud 1 kord |
|
   |
8 |
|
tagasi üles |
|