Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
sukelduja
HV Guru

|
29.12.2024 01:04:20
|
|
|
londiste kirjutas: |
sukelduja kirjutas: |
heretic666 kirjutas: |
Nii veider kui see ka ei tundu siis hetkepildi järgi on flagship kaardi omamine üsna ok kuna pole väga näha et väärtus drastiliselt kukuks võrreldes 10 aasta taguste olukordadega. |
Mida sa võidad praegu 5090 ostmisel? Hiljemalt 2 aasta pärast on see midrange. Ja praegu ei viita mitte midagi, et mõni mängu/softi tootja tormaks kiiresti midagi välja laskma, mis hirmasti 5000 seeriat vajaks. Vähemalt lähima 2 aasta jooksul. Mida mina näen on see, et nVidia otsustas hinnabaasi panna sellise, et scalperite äri täiesti mõttetuks muuta. (Milleks anda neile raha, kui me ise võime seda ise ka nülgida?) |
meil ei ole selleks head võrdlusbaasi. praeguse põlve midrange 4070 on pigem 3080, mitte 3090 kanti. 3090-le saab algsest launchist vastu pigem ikka 4070ti või hilisem 4070s. aga 3090 on sama kivi, mis 3080 ja vahed on väiksed. 4090 vahe 4080 ja edasi väiksematega on juba väga suur.
lootus on praeguste nsr andmete pealt, et 5080 võiks 4090le järgi jõuda (mitte 5060 ega 5070). ja 5090 vahe tuleb veel suurem. |
Küsimus on, et milleks? Nagu ei julenud ükski tarkvara arendaja välja öelda, et nende toode vajab 4090t, ei tule seda ka 5090 puhul. Eeldusega, et see kaart kõlbab veel 10 aastat, pole suurt midagi peale hakata. Tõenäoliselt ei pea isegi mitte riistvara nii kaua vastu, moraalsest vananemisest rääkimata..
|
|
Kommentaarid: 24 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
24 |
|
tagasi üles |
|
 |
1dumbpcuser
HV Guru
|
29.12.2024 01:08:21
|
|
|
Tomorrow kirjutas: |
Mina kirjutan selle monopoli arvele. |
millise monopoli? amd-d sinu silmis ei eksisteeri, või intelit isegi tänasel päeval? |
äkki ta mõtles kiireima kaardi monopoli? AMD pole vist üle 10 aasta suutnud teha läbivalt kiiremat kaarti kui nvidia - 7970 GHz Ed oli küll kiirem kui GTX680, aga too polnud ka "full" Kepler...
nVidia on muutnud oma nn halokaardid ehk Titan seeria - mis polnud ju üldsegi mitte miskit moodi ega kuidagi mängimiseks mõeldud - tasapisi mängurikaartideks ja hind lendab üha rohkem ja rohkem taeva poole.
_________________ O: Low-profile pci bracket |
|
Kommentaarid: 100 loe/lisa |
   |
1 :: |
95 |
|
tagasi üles |
|
 |
londiste
HV Guru

|
29.12.2024 01:54:43
|
|
|
Küsimus on, et milleks? Nagu ei julenud ükski tarkvara arendaja välja öelda, et nende toode vajab 4090t, ei tule seda ka 5090 puhul. Eeldusega, et see kaart kõlbab veel 10 aastat, pole suurt midagi peale hakata. Tõenäoliselt ei pea isegi mitte riistvara nii kaua vastu, moraalsest vananemisest rääkimata.. |
ultra high end. ega seda miinimumiks hakkagi praegu keegi panema. aga lisajõudlus kulub alati ära. tahad 2160p-d, kõrgemat fps-i või raytracingut, milline iganes. hind on iseasi, aga 4090 pealt paistab, et turgu ikkagi on.
1dumbpcuser kirjutas: |
äkki ta mõtles kiireima kaardi monopoli? AMD pole vist üle 10 aasta suutnud teha läbivalt kiiremat kaarti kui nvidia - 7970 GHz Ed oli küll kiirem kui GTX680, aga too polnud ka "full" Kepler...
nVidia on muutnud oma nn halokaardid ehk Titan seeria - mis polnud ju üldsegi mitte miskit moodi ega kuidagi mängimiseks mõeldud - tasapisi mängurikaartideks ja hind lendab üha rohkem ja rohkem taeva poole. |
miks see peaks läbivalt kiirem olema? 6900xt sai ju päris hästi hakkama, 7900xtx sedapuhku 4090 vastu küll mitte aga 4080 vastu küll. kui halo product välja arvata, on ilusasti konkurentsis. ja allapoole ka. ning nüüd siis on intel altpoolt vastu tulemas veel lisaks.
_________________ - londiste
...aga mina ei saa kunagi suureks! |
|
Kommentaarid: 241 loe/lisa |
   |
215 |
|
tagasi üles |
|
 |
1dumbpcuser
HV Guru
|
29.12.2024 04:34:02
|
|
|
nVidia on muutnud oma nn halokaardid ehk Titan seeria - mis polnud ju üldsegi mitte miskit moodi ega kuidagi mängimiseks mõeldud - tasapisi mängurikaartideks ja hind lendab üha rohkem ja rohkem taeva poole. |
miks see peaks läbivalt kiirem olema? 6900xt sai ju päris hästi hakkama, 7900xtx sedapuhku 4090 vastu küll mitte aga 4080 vastu küll. kui halo product välja arvata, on ilusasti konkurentsis. ja allapoole ka. ning nüüd siis on intel altpoolt vastu tulemas veel lisaks. |
Kiirelt numbrid Techpowerup-ilt:
Radeon RX 6900 XT - 100%
GeForce RTX 3080 Ti - 108%
GeForce RTX 3090 - 110%
GeForce RTX 3090 Ti - 128%
Pole ju hästi, kui sellest on kolm Nvidia kaarti kiiremad... (Radeon RX 6950 XT on 108% peal).
Ja minu arvates pole 3090(ti) ja 4090 "halotooted", vaid lihtsalt tippklassi tooted (aga näiteks ASUS ROG MATRIX RTX 4090 PLATINUM, mis on muuhulgas üle 2x tavalise 4090-i MSRP, seevastu liigitub halo tooteks). Ma kujutan ette, et 4090 pealt teenib Nvidia päris korralikult, AI datacentritesse läks neid ikka suurem kogus.
Edit:
Blackwell GPU reportedly takes 3X to 4X longer to test than Hopper — more complex designs lead to skyrocketing test requirements
Toms hw
_________________ O: Low-profile pci bracket |
|
Kommentaarid: 100 loe/lisa |
   |
95 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tomorrow
HV Guru

|
29.12.2024 07:27:55
|
|
|
millise monopoli? amd-d sinu silmis ei eksisteeri, või intelit isegi tänasel päeval? |
90% turuosa viimaste andmete kohaselt. AMD 10%. Intel veel 0%.
Sellise turuosaga on juba samahästi kui monopol kes ei pea isegi reageerima väiksema turuosaga konkurentidele. Kui neid üldse enam konkurentideks saab nimetada...
Ütleme siis virtuaalne monopol. Täielik monopol oleks siis kui konkurente üldse ei eksisteeriks.
heretic666 kirjutas: |
Nii veider kui see ka ei tundu siis hetkepildi järgi on flagship kaardi omamine üsna ok kuna pole väga näha et väärtus drastiliselt kukuks võrreldes 10 aasta taguste olukordadega. |
Mida sa võidad praegu 5090 ostmisel? Hiljemalt 2 aasta pärast on see midrange. Ja praegu ei viita mitte midagi, et mõni mängu/softi tootja tormaks kiiresti midagi välja laskma, mis hirmasti 5000 seeriat vajaks. Vähemalt lähima 2 aasta jooksul. Mida mina näen on see, et nVidia otsustas hinnabaasi panna sellise, et scalperite äri täiesti mõttetuks muuta. (Milleks anda neile raha, kui me ise võime seda ise ka nülgida?) |
Konkurentsi puuduse ja Nvidia enda hindade tulemusel ei ole 5090 kahe aasta pärast midrange. See oli minevikus. Ei ole ka nelja aasta pärast. Võibolla 6-8 aasta pärast on aga ma ei usu, et me saame siis alla 400 maksvaid 32GB midrange kaarte....
Kas 4090 on peale kahte aastat midrange? On meil 800€ maksev kaart mis pakub sama jõudlust samade speccidega? Ei ole.
7900 XTX hind on küll langenud aga mitte 800 peale ja see jääb ikka 4090'le 18%'ga alla, minimaalselt.
3090Ti jõudlusega on 700+ maksev 7900 XT ja veel kallim 1000+ maksev 4080 Super. Kumbki pole midrange.
Esimene mineviku tippkaart mis tänasel päeval on midrange jõudlusega on 7 aastat vana 2080 Ti mille jõudluse saab tänapäeval kätte 4060 Ti ostes veidi alla 400€. Seegi tuleb 8GB mudeli puhul mälu hulga downgrade'ga ja 16GB mudel maksab 450+
Võibolla juhtub väike ime ja uued 9070 XT ja 5060 Ti vms suudavad pakkuda 5 aastat vana 3090 Ti jõudlust. Seda mõistagi vastavalt 8GB ja 16GB vähema mäluga, ehk siis järjekordne kompromiss.
Ja kõrge baashind scalpereid ei mõjuta. Mõjutab ainult saadavus. Kui saadavus on hea a'la PS5 Pro, siis vaatamata kõrgele baashinnale jäävad scalperid tühjade pihkudega (või isegi miinusega).
Kui saadavus on kehv nagu Nvidia viimased kõrgema otsa launchid (ja kõrge nõudlus) on olnud, siis scalperid teenivad kasu sõltumata toote baashinnast. Eriti selle hinna puhul.
90 klassi ostjal pole ilmselt suurt vahet kas see maksab 1600, 2600 või scalperi käest 4000. Teda motiveerib FOMO. Ta peab kohe saama uusima ja kiireima.
Läbivalt kiiremat mitte aga on saanud üsna lähedale. See paar-kolm protsenti on võrdlemisi tähtsusetu vahe. 290X, 6900XT, 6950XT jne.
miks see peaks läbivalt kiirem olema? 6900xt sai ju päris hästi hakkama, 7900xtx sedapuhku 4090 vastu küll mitte aga 4080 vastu küll. kui halo product välja arvata, on ilusasti konkurentsis. ja allapoole ka. ning nüüd siis on intel altpoolt vastu tulemas veel lisaks. |
Kiirelt numbrid Techpowerup-ilt:
Radeon RX 6900 XT - 100%
GeForce RTX 3080 Ti - 108%
GeForce RTX 3090 - 110%
GeForce RTX 3090 Ti - 128%
Pole ju hästi, kui sellest on kolm Nvidia kaarti kiiremad... (Radeon RX 6950 XT on 108% peal).
Ja minu arvates pole 3090(ti) ja 4090 "halotooted", vaid lihtsalt tippklassi tooted (aga näiteks ASUS ROG MATRIX RTX 4090 PLATINUM, mis on muuhulgas üle 2x tavalise 4090-i MSRP, seevastu liigitub halo tooteks). Ma kujutan ette, et 4090 pealt teenib Nvidia päris korralikult, AI datacentritesse läks neid ikka suurem kogus.
Edit:
Blackwell GPU reportedly takes 3X to 4X longer to test than Hopper — more complex designs lead to skyrocketing test requirements
Toms hw |
Vaata ka nende hindu mis sa välja tõid. Kui 6900 XT kuni 6950 XT puhul võib veel vaielda, et hinnavahed on väikesed, siis 3090 oli +500 kallim kui 6900 XT olles ainult 10% kiirem.
Hilisem võrdlus 6950 XT ja +900 maksva 3090 Ti vahel on vaatamata 20% jõudlusevahele veelgi kehvem.
Radeon RX 6900 XT - 100% - 1000
GeForce RTX 3080 Ti - 108% - 1200
Radeon RX 6950 XT - 108% - 1100
GeForce RTX 3090 - 110% - 1500
GeForce RTX 3090 Ti - 128% - 2000 (mitteametlik krüpto aegne MSRP)
Minevikus 290X oli 550 aga ainult 3% aeglasem kui esimene Titan @ 1000.
780 Ti oli 4% kiirem ja 700 ehk juba loogilisem vahe.
|
|
Kommentaarid: 92 loe/lisa |
   |
82 |
|
tagasi üles |
|
 |
Auron
HV Guru

|
29.12.2024 12:05:26
|
|
|
Ma seda inflatsiooni juttu eriti ei usu. Enamus teisi komponente on jäänud sama hinna peale (prosed nt - ei ole kõigil vaja osta 9800X3D. Zen 5 MSRP langes vs Zen 4), või tugevalt langenud a'la monitorid. Isegi OLED monitorid on nüüd saada juba alla 600€. |
Mis sa tahad öelda, et inflatsiooni pole või, või kui on siis on see sedasi, et puudutab absoluutselt kõike aga vot arvutijupid on erand. Aga see muidugi hea, et kui 9800X3D prose ei saa siis "aga ei olegi teil seda vaja". Noh ostaks siis 7800X3D - palju selle hind langend on?
OLED mollide hind on jahh kukkund aga selle põhjus on kõige tavalisem olukord kus mingihetk uus ja eksklusiivsem teholoogia (mitte siis OLED kui OLED mõttes vaid kui OLED monitoride mõttes) on sigakallis aga kui jõuab massidesse siis hind kukub kolinal. Kehtib kõigekohta.
|
|
Kommentaarid: 152 loe/lisa |
   |
129 |
|
tagasi üles |
|
 |
Kristoferr
HV Guru

|
29.12.2024 12:10:59
|
|
|
Inflatsiooni jutt ei usu? Putja juttu pole mõtet uskuda, aga inflatsioon on kahjuks/õnneks faktipõhine statistika.
_________________ Liitu Binance'ga
Liitu Honey'ga |
|
Kommentaarid: 257 loe/lisa |
   |
4 :: |
209 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tomorrow
HV Guru

|
29.12.2024 13:43:40
|
|
|
Auron kirjutas: |
Ma seda inflatsiooni juttu eriti ei usu. Enamus teisi komponente on jäänud sama hinna peale (prosed nt - ei ole kõigil vaja osta 9800X3D. Zen 5 MSRP langes vs Zen 4), või tugevalt langenud a'la monitorid. Isegi OLED monitorid on nüüd saada juba alla 600€. |
Mis sa tahad öelda, et inflatsiooni pole või, või kui on siis on see sedasi, et puudutab absoluutselt kõike aga vot arvutijupid on erand. Aga see muidugi hea, et kui 9800X3D prose ei saa siis "aga ei olegi teil seda vaja". Noh ostaks siis 7800X3D - palju selle hind langend on?
OLED mollide hind on jahh kukkund aga selle põhjus on kõige tavalisem olukord kus mingihetk uus ja eksklusiivsem teholoogia (mitte siis OLED kui OLED mõttes vaid kui OLED monitoride mõttes) on sigakallis aga kui jõuab massidesse siis hind kukub kolinal. Kehtib kõigekohta. |
Allpool vastan sellele. Ma pole ka öelnud, et inflatsioon arvukomponente kuidagi ei puudutaks.
Jah kõigil ei ole 9800X3D vaja. Kui raha on ja tõesti parimat tahate, siis see valik on olemas aga enamus inimesi saaks vabalt ilmselt 9600X'ga läbi.
Pealegi irooniline vinguda 9800X3D kallal. Kuidas AMD julgeb maailma parima gaming prose eest 480 küsida ega suuda kuu ajaga normaalset saadavust tekitada?
Samal ajal Nvidia on aastatega hindu mitmekordistanud ja parima toote puhul täpselt samamoodi ei suuda esimesed 30-40 päeva normaalset saadust tagada.
Ma ei näe sind Nvidiat kirumas selle eest. Samas AMD tood sa alati jutuks.
SSD hinnad on kah langenud. See ei ole mingi uus tehnoloogia enam. Mäletan kui 2TB Gen4 mudel maksis ligi 400€. Nüüd saab selle kätte saja euroga, ehk 4x odavamalt.
Kummaline kuidas levinud asi on viie aastaga 4x hinnas langenud aga graafikakaardid jätkavad hinnatõusu.
Vaatasin ka toidete hindu. Sarnane toide mille ma kuus aastat tagasi ostsin (veidi parem mudel) on nüüd 20€ kallim. Selle võin vabalt inflatsiooni arvele panna aga kui graafikakaartide hinna tõusevad niipalju, et kastreeritud 80 klass maksab nüüd 1000+, siis seda puhtalt inflatsiooniga enam ei seleta. See ei kasuta isegi ulmesesuurt uusima protsessi kivi mis osaliselt seletaks hinnatõusu.
Teised tootjad suudavad mitmeid aastaid hindu samal tasemel hoida. Intel isegi 250 peal müüa. Kuidas see inflatsioon neid siis ei mõjuta?
Kristoferr kirjutas: |
Inflatsiooni jutt ei usu? Putja juttu pole mõtet uskuda, aga inflatsioon on kahjuks/õnneks faktipõhine statistika. |
See tähendab, et ma ei usu seda, et graafikakaartide massiivse hinnatõusu peapõhjus oleks inflatsioon.
Mitte seda, et ma inflatsiooni kui sellist ei usuks. Need on kaks eri asja.
|
|
   |
82 |
|
tagasi üles |
|
 |
dex
HV veteran

|
29.12.2024 13:56:50
|
|
|
Ma ei saa aru, mis asja te siin lehekülgede kaupa jahute. On ju päevselge, et kui sa teed maailma parima asja, millel ei ole ühtegi konkurenti, siis sa tõstad hinda täpselt nii palju, kui tarbija on valmis alla neelama. Tarbijana on sul valik, kas ostad või jätad letile. Millest siin veel jahuda on?
_________________ Süümi, juumi, makkami ja kui tüüle nakkami... |
|
Kommentaarid: 96 loe/lisa |
   |
85 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tomorrow
HV Guru

|
29.12.2024 15:07:10
|
|
|
dex kirjutas: |
Ma ei saa aru, mis asja te siin lehekülgede kaupa jahute. On ju päevselge, et kui sa teed maailma parima asja, millel ei ole ühtegi konkurenti, siis sa tõstad hinda täpselt nii palju, kui tarbija on valmis alla neelama. Tarbijana on sul valik, kas ostad või jätad letile. Millest siin veel jahuda on? |
Räägi seda nendele kes siin õigustusi välja mõtlevad nendele hindadele. Minule on selge, et sellised hinnad eksisteerivad monopoli tõttu. Ma ei pea mingit umbluud ja absurdseid vabandusi uskuma.
|
|
   |
82 |
|
tagasi üles |
|
 |
Scart
HV Guru

|
29.12.2024 15:50:53
|
|
|
dex kirjutas: |
Ma ei saa aru, mis asja te siin lehekülgede kaupa jahute. On ju päevselge, et kui sa teed maailma parima asja, millel ei ole ühtegi konkurenti, siis sa tõstad hinda täpselt nii palju, kui tarbija on valmis alla neelama. Tarbijana on sul valik, kas ostad või jätad letile. Millest siin veel jahuda on? |
Räägi seda nendele kes siin õigustusi välja mõtlevad nendele hindadele. Minule on selge, et sellised hinnad eksisteerivad monopoli tõttu. Ma ei pea mingit umbluud ja absurdseid vabandusi uskuma. |
Ärme siis maini fakte, nagu toote enda keerukukus tõttu mitmekordistunud disainiaeg ja selle difficulty, vahvlitootja vajadus ka natuke kasummi teenida ja mitmekordistunud GPU'de kasutuspõld, mille puhul iga erinev suund konkureerib sama koguse vahvlite peale, mida TSCM toota suudab. Kõik muu selline vähetähtis, noh.
|
|
Kommentaarid: 119 loe/lisa |
   |
5 :: |
2 :: |
101 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tomorrow
HV Guru

|
29.12.2024 16:17:45
|
|
|
Scart kirjutas: |
Ärme siis maini fakte, nagu toote enda keerukukus tõttu mitmekordistunud disainiaeg ja selle difficulty |
Kas 2080 Ti hind vs 1080 Ti oli samal põhjusel niipalju kõrgem? Aga 4080 hind vs 3080?
Muidugi ma mõistan, et 14 kihilne PCB ja 32GB G7 ei ole 5090 peal odav aga see ei ole siin üksikjuhus. Hinnaralli algas juba ammu enne seda.
Ja 5080 oletatavat hinda see kah ei õigusta.
vahvlitootja vajadus ka natuke kasummi teenida |
Kummaline kuidas teised sama vahvlitootja toodangut kasutavad firmad suudavad põlvkondade vältel enamvähem samu hindu säilitada või isegi alla 300 maksvaid 12GB kaarte teha.
Ma ei usu, et neil on Nvidia mahuga võrreldes mingi eridiil kus nad saavad need vahvlid odavamalt kätte. Pigem vastupidi.
mitmekordistunud GPU'de kasutuspõld, mille puhul iga erinev suund konkureerib sama koguse vahvlite peale, mida TSCM toota suudab. |
2018 ei olnud veel mingit AI'd. 2022 samuti mitte. Pealegi tihtipeale ei ole 100 seeria HPC kaardid toodetud isegi sama node peal mis gaming kaardid ja workstation kaardid vaatama samale tootmisprotsessile on rohkemate arvutusüksustega samas, kui gameritele müüakse rohkem kärbitud kive sama tootmisprotsessi pealt kalli hinna eest.
|
|
   |
82 |
|
tagasi üles |
|
 |
londiste
HV Guru

|
29.12.2024 17:24:13
|
|
|
Tomorrow, 12gb seondub teiste asjadega kui vahvli hinnaga.
|
   |
215 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tomorrow
HV Guru

|
29.12.2024 17:45:42
|
|
|
londiste, Seondub ka Nvidiaga kes teeb 400+ maksvaid 8GB kaarte ja 1200+ maksvaid 16GB kaarte.
|
|
   |
82 |
|
tagasi üles |
|
 |
sukelduja
HV Guru

|
29.12.2024 19:29:46
|
|
|
Suured mängutootjad on hädas graafikaga. Probleem pole isegi mitte hardwares, et visuaalselt hea mängu mudelid, tekstuurid ja kunstiline tase on muutunud astronoomiliselt kalliks. Kuigi nVidia reklaamib 4090 ikka veel kui mängudeks mõeldud kaarti, siis ei hakka AAA arendajad oma niigi suurt probleemi veelgi suurendama. Parem kaart ei tähenda automaatselt ilusamat pilti.
https://www.techspot.com/news/106125-aaa-games-struggle-keep-up-skyrocketing-graphics-costs.html
|
|
   |
24 |
|
tagasi üles |
|
 |
londiste
HV Guru

|
29.12.2024 19:43:18
|
|
|
Parem kaart ei tähenda automaatselt ilusamat pilti. |
miks ei tähenda? suurem reso, kõrgem fps. üsna konkreetne ju?
|
   |
215 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tomorrow
HV Guru

|
29.12.2024 19:50:33
|
|
|
londiste, Mitte tingimata. 4090 omanik ilmselt juba mängib 4K või UltraWide resol. Sealt pole kuhugi edasi minna, sest 8K on slaidishow.
Kõrgem FPS sõltub mängust. Kui jookseb mootori limiiti siis pole enam paremast kaardist või prosest kasu. Lisaks peab ka monitor seda suutma kuvada.
|
|
   |
82 |
|
tagasi üles |
|
 |
londiste
HV Guru

|
29.12.2024 20:38:24
|
|
|
Tomorrow, oled sa 2160p või mõnel suuremal ultrawide resol mänginud? uusi mänge selle põlvkonna midrange või highend gpu-del? edasi on minna küll ja veel.
|
   |
215 |
|
tagasi üles |
|
 |
-FoX-
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 365 loe/lisa |
   |
6 :: |
3 :: |
306 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tomorrow
HV Guru

|
30.12.2024 03:31:58
|
|
|
Tomorrow, oled sa 2160p või mõnel suuremal ultrawide resol mänginud? uusi mänge selle põlvkonna midrange või highend gpu-del? edasi on minna küll ja veel. |
Ma räägin seda, et suurema reso peale pole võimalik eriti minna kui juba 4K kasutuses. Eriti kui on soov säilitada 240Hz. 4K 360Hz vajab juba DP 2.1.
Mõistagi saab 4K peal parema jõudluse saavutada kiirema kaardiga (eeldusel, et prose pole väga vaja ja mäng ise pole CPU limited).
|
|
   |
82 |
|
tagasi üles |
|
 |
Auron
HV Guru

|
30.12.2024 09:16:02
|
|
|
Jah kõigil ei ole 9800X3D vaja. Kui raha on ja tõesti parimat tahate, siis see valik on olemas aga enamus inimesi saaks vabalt ilmselt 9600X'ga läbi. |
Kas kõigil on 5090, 4090 >VAJA< ? Enamus saab ju ka 3060'ga läbi Samas on natuke imelik selline copium, et "ahh polegi vaja".
Pealegi irooniline vinguda 9800X3D kallal. Kuidas AMD julgeb maailma parima gaming prose eest 480 küsida ega suuda kuu ajaga normaalset saadavust tekitada?
Samal ajal Nvidia on aastatega hindu mitmekordistanud ja parima toote puhul täpselt samamoodi ei suuda esimesed 30-40 päeva normaalset saadust tagada.
Ma ei näe sind Nvidiat kirumas selle eest. Samas AMD tood sa alati jutuks. |
Kuskohast saab AMD'lt otse selle 480'ga osta? Reaalne hind on pmst topelt ja ka siis pole saada. Lisaks on see läbinämmutatud teema - kaartide saadavus oli kehva, sest krüpto tõttu oli nõudlus ulmeline. Kui sa oskad mulle nüüd tuua näite kuidas Hiinas ja misiganes riikides on mingid pedecoin kaevandused millel on kümnetes tuhandetes vaja just 9800X3D prosesid + kõik väiksemad kaevandused kuni kohaliku HV kasutajani välja kel "ainult" kümme 9800X3D'd garaažinurgas sumiseb ja "tasuta raha" teeb siis olen nõus, et jahh, AMD ei saa midagi teha sellises olukorras kus mingil X abnormaalsel põhjusel on nõudlus lõpmatu. Ja nagu sa ise ütlesid siis tegu on gaming prosega ehk siis lahjas mängurikastis pole seda vaja, seal kus vaja numbreid crunchida pole seda samuti vaja kuna selleks on kõvasti parem 9950X või TR. Ehk siis erinevalt uuest tippkaardist mis on universaaslelt hea vägapaljude asjade jaoks nagu profitöö või isesõitvate autode AI jne. jne. jaoks siis puhtalt >gaming< prose sellist haaret ei evi.
SSD hinnad on kah langenud. See ei ole mingi uus tehnoloogia enam. Mäletan kui 2TB Gen4 mudel maksis ligi 400€. Nüüd saab selle kätte saja euroga, ehk 4x odavamalt.
Kummaline kuidas levinud asi on viie aastaga 4x hinnas langenud aga graafikakaardid jätkavad hinnatõusu. |
SSD'de puhul on klassikaline HDD'de keiss kus hinda määrab kõvasti see kuisuured mahud on üldse võimalikud. Niikaua kuni miski 2TB oli absoluutne lagi oli see loomulikult kallis, kui aga on saada ka 8+TB siis ilmselgerlt nagu ketastega alati kordades väiksem maht ei maksa siis enam suurt midagi.
|
|
Kommentaarid: 152 loe/lisa |
   |
129 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tomorrow
HV Guru

|
30.12.2024 13:25:18
|
|
|
Jah kõigil ei ole 9800X3D vaja. Kui raha on ja tõesti parimat tahate, siis see valik on olemas aga enamus inimesi saaks vabalt ilmselt 9600X'ga läbi. |
Kas kõigil on 5090, 4090 >VAJA< ? Enamus saab ju ka 3060'ga läbi Samas on natuke imelik selline copium, et "ahh polegi vaja". |
Ei olegi vaja jah. See on puhas fomo.
Ma ei näe sind Nvidiat kirumas selle eest. Samas AMD tood sa alati jutuks. |
Kuskohast saab AMD'lt otse selle 480'ga osta? Reaalne hind on pmst topelt ja ka siis pole saada. Lisaks on see läbinämmutatud teema - kaartide saadavus oli kehva, sest krüpto tõttu oli nõudlus ulmeline. Kui sa oskad mulle nüüd tuua näite kuidas Hiinas ja misiganes riikides on mingid pedecoin kaevandused millel on kümnetes tuhandetes vaja just 9800X3D prosesid + kõik väiksemad kaevandused kuni kohaliku HV kasutajani välja kel "ainult" kümme 9800X3D'd garaažinurgas sumiseb ja "tasuta raha" teeb siis olen nõus, et jahh, AMD ei saa midagi teha sellises olukorras kus mingil X abnormaalsel põhjusel on nõudlus lõpmatu. Ja nagu sa ise ütlesid siis tegu on gaming prosega ehk siis lahjas mängurikastis pole seda vaja, seal kus vaja numbreid crunchida pole seda samuti vaja kuna selleks on kõvasti parem 9950X või TR. Ehk siis erinevalt uuest tippkaardist mis on universaaslelt hea vägapaljude asjade jaoks nagu profitöö või isesõitvate autode AI jne. jne. jaoks siis puhtalt >gaming< prose sellist haaret ei evi. |
Otse ei saa meil osta ka Nvidia kaarte nende MSRP'ga peale seda kui uus tipp väljastatakse. Sina muudkui räägid AMD ja AMD.
Ma siin eespool tõin lingid launch 4080 mudelitele. Need väljastati 2022 lõpus kui krüptobuum oli läbi. Täpselt samamoodi nende hinnad olid kõrgemad ja saadavus kehva esimesed 40 päeva.
Kummaline kuidas levinud asi on viie aastaga 4x hinnas langenud aga graafikakaardid jätkavad hinnatõusu. |
SSD'de puhul on klassikaline HDD'de keiss kus hinda määrab kõvasti see kuisuured mahud on üldse võimalikud. Niikaua kuni miski 2TB oli absoluutne lagi oli see loomulikult kallis, kui aga on saada ka 8+TB siis ilmselgerlt nagu ketastega alati kordades väiksem maht ei maksa siis enam suurt midagi. |
Tollal oli ka 4TB olemas juba. Ei olnud 2TB lagi. Ja kuigi nüüd on tehniliselt 8TB olemas, siis selle hind on kehva. Tahetakse saada üle 700€. Selle raha eest saab osta 12TB jagu 4TB mudeleid.
Kui 8TB hind oleks normaalne, siis see maksaks alla 450. Pealegi sinu loogika kohaselt peaks siis ka 4TB praegu kallis olema, kuna 8TB on max. Aga 4TB on tegelikult üsna hea hinnaga.
|
|
   |
82 |
|
tagasi üles |
|
 |
sukelduja
HV Guru

|
30.12.2024 21:14:50
|
|
|
Kas kõigil on 5090, 4090 >VAJA< ? Enamus saab ju ka 3060'ga läbi Samas on natuke imelik selline copium, et "ahh polegi vaja". |
Ei olegi vaja jah. See on puhas fomo.
|
Muidugi pole vaja. Natuke paned 3060 hinnale juurde ja saad PS5e.
|
|
   |
24 |
|
tagasi üles |
|
 |
Zonerman
HV veteran

|
|
Kommentaarid: 66 loe/lisa |
   |
65 |
|
tagasi üles |
|
 |
SirAskAlot
Kreisi kasutaja
|
04.01.2025 11:35:59
|
|
|
Majandusprofessor tomorrow möllab jälle. Ise ei tea isegi seda mida % tähendab.
OT.
Suured mängutootjad on hädas graafikaga. Probleem pole isegi mitte hardwares, et visuaalselt hea mängu mudelid, tekstuurid ja kunstiline tase on muutunud astronoomiliselt kalliks. Kuigi nVidia reklaamib 4090 ikka veel kui mängudeks mõeldud kaarti, siis ei hakka AAA arendajad oma niigi suurt probleemi veelgi suurendama. Parem kaart ei tähenda automaatselt ilusamat pilti.
https://www.techspot.com/news/106125-aaa-games-struggle-keep-up-skyrocketing-graphics-costs.html |
Ma võtaks selliseid artikleid ettevaatlikult. Ühelt poolt on see õige. Teiselt poolt on see suurtootjate promo, et hinnatõusu õigustada.
Aja jooksul arenevad ka töövahendid ja kõigi nende detailide mängu panek muutub lihsamaks ja odavamaks. Kui keegi on UE demodel ja muudatustel silma peal hoidnud, siis see on hea näide kuidas mängutootmis tarkvara areneb.
Isegi tehnoloogia areng muudab mängude tegemist lihsamaks. Näiteks RT tulek võimaldab varjude seadistamise asemel lihsalt valgusallika paika panna ja mäng paneb varjud ise paika. (seda, et praegu topelt tehakse on eelkõige Microsofti ja Sony süü.)
Suurim mängutegemise kokkuhoiu koht on muidugi veel tulekul. 5-10 aasta jooksul peak AI areng mängutegemise viima selleni, et enamus musta tööd tehakse AI abil. Inimesele jääb ilmselt ülevaataja ja kontollija roll, et nina ja t___ omavahel vahetusse pole läinud.
See jäetakse ka tavaliselt välja, et viimasel kümnendil oli suurfirmadel suurim osturalli kus hind oli tavaliselt kallim kui asi väärt oli. Üldine elatustaseme tõus ja lõpetuseks fakt, et inimesed pole enam nõus kuid ületunde tegema. Asi mis mängutööstuses oli varem väga tavaline. Samuti arvas iga BoB, et tema on parim mängutegija ja tegi oma mängutegemise firma. Palju eelmisel aastal seatmis mänge väja tuli ? Keegi ei jõua neid läbi mängida.
Kõik see viis selleni, et valdkonnas töötab palju ebakompetentseid inimesi.
Ma isikikult arvan, et viimane osa on mängude tegemise hinda mõjutanud palju rohkem kui parem pilt.
|
|
tagasi üles |
|
 |
|