Julgeks pakkuda, et see loogika kuidas just illegaalsed relvad on kuritegevuse alustala, on rohkem riigi propagandamüüt, kui tegelikkus..
Sel ajal olid tõesti, nagu märkisid, hunnikutes rohkem relvi tänavatel ja inimeste taskutes. Ei, illegaalsed relvad ei ole kuritegevuse alustaja aga kui lihtsal poevargal on tukk taskus siis kipuvad need asjad hullemini lõppema - näiteks 1994 detsember ja Mäo rist... Leitakse täna ka kaubikutest varastatud kraami aga võimalus, et sul on juht kellel AK käepärast, on kaduvväike. Tol ajal aga reaalsus.
Need toodud suhtarvud on suvalised - reaalsus on see, et mitteregistreeritud relvi on tänaseks oluliselt vähem kui seda oli 90ndatel ja ka omavahelistes arveteklaarimistes on, kui üldse tulirelv, kasutusel registreeritud asi.
90ndate poolelt veel - tulirelvaga oli meil täna alla kümne tõsise insidendi aastas, ~10a tagasi umbes 15 tõsist insidenti aastas ja 90ndate alul oli see umbes 10 nädalas... Olen ise olnud ühe väikelinna aastavahetuse üritusel kus üks kohalik armeenlane otsustas täis peaga keset tänavat ühe pideme jagu "saluuti lasta". Tänasel päeval siiralt kahtlen, et midagi sellist juhtuks (ei välista aga tol hetkel polnud nagu eriti suurt üllatust, eriti arvestades, et paar kuud varem oli kohalikus baaris paar tegelast maha lastud arveteklaarimise taustal).
Näide, mis sa tood välja politseinike jms halturtside osas 90ndatel - seal kasutati kas teenistusrelva, või kui seda ei õnnestunud kaasa haarata, siis tuli see tõesti sisejulgeoleku ladudest (asitõendite laost läks kah nii relvi kui moona vajadusel kasutusse). Illegaalne relv on korrektselt registreerimata relv ja 90ndatel oli see pigem reaalsus kui erand (sh ka jahirelvad).
Mis puutub "huvitava kultuurilise taustaga isikutesse", siis siin läks sul kontekst kaduma - meie vanglates ei ole relvahulle jänkisid, on küll paar relvahullu eestlast ja kusagil 3-4x rohkem relvahulludest mitte-eestlasi. Sama ka üldise vangla demograafia osas - peamine suhtluskeel on vanglas vene keel. Huvitav küll miks?
ref, saab küll asju paremini teha - esimene samm oleks pädev meditsiiniline kontroll. Praegu saad paberi kätte 2 minutilise (!!!) videokõne järel.
Prillpapa, relvi ei võetud ära venekeelsetelt elanikelt, relvad võeti ära vene kodanikelt. Kui sa ei ole vaeva näinud, et n+1 aasta jooksul kodakondsust taotleda, siis miks peaksid saama nautida hüvesid? Seda veel eriti olukorras, kus sinu reisidokument vihjab truudust sõbralikule naaberriigile?
Eestis on mitmeid vene-keelseid airsofti klubisid, mille liikmed tunduvad harjutavat pigem vene armee toetamist kohalikus võtmes, mitte ei tegele hobindusega.
ref, saab küll asju paremini teha - esimene samm oleks pädev meditsiiniline kontroll. Praegu saad paberi kätte 2 minutilise (!!!) videokõne järel.
See videokõne on mingi viimase aja teema? 2020 taheti füüsiliselt kohale minekut ja vestlust ning seda korduva loa korral...
Samas EKV puhul pole sedagi - parimal juhul mingi ammune üldine tervislik komisjon ja selle baasilt antakse relvad ja moon kätte. Aga see on õunad-pirnid-apelsiinid-banaanid võrdlus
Ardo kirjutas:
Prillpapa, relvi ei võetud ära venekeelsetelt elanikelt, relvad võeti ära vene kodanikelt. Kui sa ei ole vaeva näinud, et n+1 aasta jooksul kodakondsust taotleda, siis miks peaksid saama nautida hüvesid? Seda veel eriti olukorras, kus sinu reisidokument vihjab truudust sõbralikule naaberriigile?
Eestis on mitmeid vene-keelseid airsofti klubisid, mille liikmed tunduvad harjutavat pigem vene armee toetamist kohalikus võtmes, mitte ei tegele hobindusega.
Ma pole päris nõus, et relvad võeti ära vene kodanikelt seisukohaga... Päris mehine hulk ei andnud (müünud) relvi ära vaid kasutas võimalust anda relvad mõne sobiva klubi hoole alla. Sisuliselt liigutati asjad kodust lasketiiru relvakappi ja suures enamuses ka sobivalt meelestatud klubi/tiiru kappi. Ehk, et ma pigem argumenteeriks, et olukord muutus hullemaks - suurem kogus relvi millele on ligipääs hunnikul inimestel kelle osas enam järelvalvet ei tehta (sest pole alust - neil pole ju relvaluba).
Samad klubid on gramm karmim kui need venekeelsed/-meelsed airsofti kohad.... millega ka ei taheta kohe kuidagi tegeleda.
Puhtalt kallutatud statistika - tutvusringkonnas on tulirelvi absoluutarvudes rohkem venekeelt emakeelena kõnelevate isikute käes ja need isikud moodustavad väikseima hulga tutvusringkonnast... Eestlased, kui omavad relva, siis pigem jahipidamiseks... asja eest teist taga tiirus paugutamas ei taheta käia.
ref, 2 aastat tagasi piisas psühhiaatri videovastuvõtust. Võttis algusest lõpuni 2 minutit ja 32 sekundit.
See mingi koroona aja teema ei võinud olla? Aga kui nii siis tundub, et psühhiaater väga ei viitsinud, pani lihtsalt templi alla... nii küll ei tohiks/pole normaalne.
Ardo kirjutas:
Kuidas sa saad relvaloa kaotades viia relva suvalissu tiiru? Mäletan valesti, et PPA kätte läheb kohe houle ja pead ise ostja leidma või hävitavad?
Mingi skeem tundub eksisteerivat kus siis relv klubi kasuks loovutatakse... Sisuliselt ju jur. isik, sobivad vastutajad olemas ja tõenäoliselt JOKK (ok, vb mu sõnastus oli vale - ei lähe hoiule sõna otseses mõttes vaid võõrandatakse klubi kasuks, sisuliselt ligipääs relvale siiski säilib).
ref, 2 aastat tagasi piisas psühhiaatri videovastuvõtust. Võttis algusest lõpuni 2 minutit ja 32 sekundit.
See mingi koroona aja teema ei võinud olla? Aga kui nii siis tundub, et psühhiaater väga ei viitsinud, pani lihtsalt templi alla... nii küll ei tohiks/pole normaalne.
Ardo kirjutas:
Kuidas sa saad relvaloa kaotades viia relva suvalissu tiiru? Mäletan valesti, et PPA kätte läheb kohe houle ja pead ise ostja leidma või hävitavad?
Mingi skeem tundub eksisteerivat kus siis relv klubi kasuks loovutatakse... Sisuliselt ju jur. isik, sobivad vastutajad olemas ja tõenäoliselt JOKK (ok, vb mu sõnastus oli vale - ei lähe hoiule sõna otseses mõttes vaid võõrandatakse klubi kasuks, sisuliselt ligipääs relvale siiski säilib).
Sellistel "klubidel" tuleks kiiresti hakata elu keerulisemaks tegema. Sinna tekib ebamõistlikult suur relvade koondumine.
ref, okei, seda skeemi ma tõesti ei teadnud. Relvaseadusest lähtuvalt ei tundu üleliia loogiline sahkerdamine. Ma loodan, et jõustruktuurid taoliste kohtadega ka aktiivselt tegelevad.
Pärnus oli (ja on ilmselt endiselt) üks venekeelne airsofti klubi, mille õppuste põhisisu oli pikka aega Pärnu lennujaama hõivamise harjutamine.
2022. aastal polnud enam mingit koroonat. Pakuvad endiselt videokonsultatsioone - https://documentalcare.com/
2018. aastal oli kogemus ka füüsilise kohtumisega kusagil Suur-Ameerika tänava kliinikus - sisuliselt ainus küsimus oli "A ise tunned, et kõik on okei?", peale millele vastamist väljastati tõend. No ei ole normaalne.
Kogenud psühhiaater (Suur-Ameerikas tegutsev Imre Rammul seda ilmselt on) tunneb juba ukse pealt "lõhnast", kas on vajadust pikemaks küsitlemiseks või ei. Olek, kõnnak, miimika, viis, kuidas ukse sulged ja end ümber pöörad, kas saad naljast (samane "A ise tunned, et kõik on okei?") aru jne jne... Samas teab, et praktiliselt iga inimene on võimalik viia seisundisse, kus ta enam (ühiskondlike normide suhtes) päris adekvaatseid otsuseid ei tee. Seadusega pole paika pandud, kui kaua ja kui süvitsi ta grillima ja millisel levelil välja praakima peaks.
Praegu juba 70€ tõendi eest on selle paari minuti eest muidugi räige kirves ja psühhiaatrile easy money. Täna ei julge vist ükski perearst (kes omakorda tõendi eest 40-50€ küsib) oma perset kaitsmata jätta, kuigi ta tegelikult üheselt ei pea psühhiaatrit kaasama. Thanks, tõesti, Tarraste ja muud loomad...
Rääkides naabritevahelistest tülidest, ei kutsu adekvaatne relvaomanik nüüd politseid ka siis, kui see justkui põhjendatud olla võiks. Vaidluses naabriga surub end pigem alla ja laseb pähe istuda, sest teab, et relvaloast ilma jäämiseks pole palju vaja isegi juhul, kui relva konflikti käigus isegi ei mainita.
Mis püstolit soovitate keskmisest suurema käega kodanikule? Eesmärk turvatunde suurendamine ja vahest lasketiirus harjutamine. _________________ Everybody dies, but not everyone gets to live!
Mis püstolit soovitate keskmisest suurema käega kodanikule? Eesmärk turvatunde suurendamine ja vahest lasketiirus harjutamine.
USA-s?
G17 on kindla peale minek, kahjuks või õnneks.
Õige vastuse leidmiseks tasub aga proovida erinevaid, Glockist parem on tegelikult Sig Sauer 226 ja päris ekstreem on ikkagi Colt 1911. CZ tasub ka proovida, iseasi USA-s saadavusega, pole kursis.
Eesti kogemuse pealt mudugi ka H&K USP, aga olgem ausad, see on ikka saast võrreldes loetletutega.
Mul endal väike käsi, nii et ma pakkusin asjad, mis levinud ja mulle ei sobi just selle pärast, et on minu käekese jaoks liiga mölakad. Kuigi on head.
Mine ja käpi asju, ma olen kuulnud, et sealmail on poed, kus ka oma tiir kohe käepärast, et enne ostu veenduda, kas tapab või mitte
Mis püstolit soovitate keskmisest suurema käega kodanikule? Eesmärk turvatunde suurendamine ja vahest lasketiirus harjutamine.
Glock 19 või 17 või midagi CZ valimist. Moodsatel polümerraamiga püstolitel on tavaliselt vahetatav käepideme tagumine osa, et oma käe järgi paika sättida. Ilma selle featuurita ei suutnud Glocke väga mugavalt endale kätte istutada, nüüd aga istub sama loomulikult kui CZ. Aga nagu varem mainitud, kõige parema valiku leiad kui käid näppimas ja proovimas, võib vabalt täiesti teine tootja olla kui minu mainitud. _________________ Olen jah muusika suhtes elitaarne sitapea
000 WHILE hangover
001 drink beer
USA-s mine lihtsalt relvapoodi ja proovi oma käele sobivat. Väga lahkelt aidatakse. Mõnel poel on isegi oma lasketiir või läheduses oleva lasketiiruga diilid, et saab käia proovimas, kui mõni mudel on kasutatud kujul neil olemas. Maksad väikese summa (tiiru rent + laskemoona hind) ja leiad vast sobiva. Isikliku käsirelva soetamine on ülimalt subjektiivne tegevus ja ainus soovitus on midagi parameetrite järgi välja vaadata ning minna proovima.
Kui on plaanis punatäppi vms optilist lahendust lisada siis tasub kohe vaadata "MOS" (Modular Optic System) märkega mudel - sellel vastav kinnitusalus juba standardis olemas.
Vajab täpsustamist, kas turvatunnet on vaja kosutada ainult kodus või plaanid ka kandmist, avalikult või varjatult. Tootjana oleks juba soovitatud Glock üldiselt kindla peale minek, pruukimise viis määrab siis mudeli.
Isikliku käsirelva soetamine on ülimalt subjektiivne tegevus ja ainus soovitus on midagi parameetrite järgi välja vaadata ning minna proovima.
See "käsirelva" mõiste läheb meil usalastest ja muudest tiba lahku. Nemad, jah mõtlevad "handgun" all vaid püstolit-revolvrit, meil on siiski pikad püssid ka käsirelvad. Meie piir võiks ehk kuskilt sealt kerge- ja raskekuulipilduja vahelt joosta.
Texases tõesti - mine poodi ja riputa vööle. Seal oli vist niipidi, et ei tohtinud varjatult kanda? Kunagi vähemalt. Iga sealne poodnik on parem nõuandja, kui ilmselt keegi siin meist.
Isikliku käsirelva soetamine on ülimalt subjektiivne tegevus ja ainus soovitus on midagi parameetrite järgi välja vaadata ning minna proovima.
See "käsirelva" mõiste läheb meil usalastest ja muudest tiba lahku. Nemad, jah mõtlevad "handgun" all vaid püstolit-revolvrit, meil on siiski pikad püssid ka käsirelvad. Meie piir võiks ehk kuskilt sealt kerge- ja raskekuulipilduja vahelt joosta.
Texases tõesti - mine poodi ja riputa vööle. Seal oli vist niipidi, et ei tohtinud varjatult kanda? Kunagi vähemalt. Iga sealne poodnik on parem nõuandja, kui ilmselt keegi siin meist.
Igas osariigis on omad piirangud - seega tasub uurida, kui väljaspoole koduosariiki on plaan relvaga minna.
Osad on tõesti nii, et avalikult võib kanda, aga varjatud kandmiseks peab eraldi luba olema
Kui natukenegi sportlaskmise huvi (kasvõi omal käel regulaarselt tiirus paugutamas käies) ja igapäevaselt kanda pole plaanis, siis on isegi G19 ebamugavalt väike. See on ju tegelikult 1:1 G17, millel on mõlemast otsast paar senti maha naksatud eesmärgiga minna kompromissile kasutusmugavuses kandmise huvides. Kasutades annab see selgelt tunda, eriti suurema käe korral. Lühem sihikuliin ja raud ei aita tabamistäpsusele kaasa. G43-ga sa tiirus üle paari salve lasta ei taha. Isegi arvestades salvede mahutavust...
USA-s on väikestele Glockidele huvitavamaid alternatiive - ühena näiteks Kahr'i erinevad mudelid, mis meil siin puhta tundmatud.
Või siis midagi rasket. Kui ei tulista, saab visata.
Legendaarne asi aga tahaks naabrid ikka ellu jätta kui peaksin sihtmärki mitte tabama
rmz kirjutas:
rauli kirjutas:
USA-s?
G17 on kindla peale minek, kahjuks või õnneks.
Õige vastuse leidmiseks tasub aga proovida erinevaid, Glockist parem on tegelikult Sig Sauer 226 ja päris ekstreem on ikkagi Colt 1911. CZ tasub ka proovida, iseasi USA-s saadavusega, pole kursis.
Eesti kogemuse pealt mudugi ka H&K USP, aga olgem ausad, see on ikka saast võrreldes loetletutega.
Mul endal väike käsi, nii et ma pakkusin asjad, mis levinud ja mulle ei sobi just selle pärast, et on minu käekese jaoks liiga mölakad. Kuigi on head.
Mine ja käpi asju, ma olen kuulnud, et sealmail on poed, kus ka oma tiir kohe käepärast, et enne ostu veenduda, kas tapab või mitte
Head vihjed, G17 ja 1911 tunduvad päris head asjad ja paningi endale laupäevaks ka lasketiiru aja, kus saab väidetavalt rentida praktiliselt kõike, mida neil pakkuda on.
antikondor kirjutas:
rauli kirjutas:
Glock 19 või 17 või midagi CZ valimist. Moodsatel polümerraamiga püstolitel on tavaliselt vahetatav käepideme tagumine osa, et oma käe järgi paika sättida. Ilma selle featuurita ei suutnud Glocke väga mugavalt endale kätte istutada, nüüd aga istub sama loomulikult kui CZ. Aga nagu varem mainitud, kõige parema valiku leiad kui käid näppimas ja proovimas, võib vabalt täiesti teine tootja olla kui minu mainitud.
See vahetatava käepideme info on hea, kindlasti uurin lähemalt- tänud!
Betamax kirjutas:
rauli kirjutas:
USA-s mine lihtsalt relvapoodi ja proovi oma käele sobivat. Väga lahkelt aidatakse. Mõnel poel on isegi oma lasketiir või läheduses oleva lasketiiruga diilid, et saab käia proovimas, kui mõni mudel on kasutatud kujul neil olemas. Maksad väikese summa (tiiru rent + laskemoona hind) ja leiad vast sobiva. Isikliku käsirelva soetamine on ülimalt subjektiivne tegevus ja ainus soovitus on midagi parameetrite järgi välja vaadata ning minna proovima.
Panin laupäevaks aja, saab erinevaid proovida ja siis mingi ära rebida.
Draqula kirjutas:
Betamax soovitus on kõige mõistlikum - miski ei saa praktilise katsetamise kogemuse vastu.
Kui on plaanis punatäppi vms optilist lahendust lisada siis tasub kohe vaadata "MOS" (Modular Optic System) märkega mudel - sellel vastav kinnitusalus juba standardis olemas.
Tänud sihiku info eest
pppd kirjutas:
rauli kirjutas:
Eesmärk turvatunde suurendamine
Vajab täpsustamist, kas turvatunnet on vaja kosutada ainult kodus või plaanid ka kandmist, avalikult või varjatult. Tootjana oleks juba soovitatud Glock üldiselt kindla peale minek, pruukimise viis määrab siis mudeli.
Turvatunnet parandan kodus ja autos üldiselt, igalpool kaasas kanda ei plaani ja pean kandma avalikult kuni varjatult kandmise loa saamiseni (koolitus Septembris).
rex kirjutas:
Betamax kirjutas:
Täpselt, ilma loata varjatult kanda ei tohi.
Draqula kirjutas:
rex kirjutas:
Betamax kirjutas:
Igas osariigis on omad piirangud - seega tasub uurida, kui väljaspoole koduosariiki on plaan relvaga minna.
Osad on tõesti nii, et avalikult võib kanda, aga varjatud kandmiseks peab eraldi luba olema
Tõsi, osariikide kaupa erinevad piirangud aga üldiselt kui oled saanud (LTC- License to carry), laieneb see enamustele osariikidele, v.a mõned väga karmide relvaseadustega osariigid. Septembriks koolituse aeg pandud, et vältida võimalikke vastuolusid.
rtfm99 kirjutas:
võta midagi väiksemat. walther ppk või glock g43.
Need tunduvad eriti pisikesed, kaovad mu kämbla sisse ära. Vb prouale kunagi, kui suudan ka temas antud huvi tekitada.
rex kirjutas:
Kui natukenegi sportlaskmise huvi (kasvõi omal käel regulaarselt tiirus paugutamas käies) ja igapäevaselt kanda pole plaanis, siis on isegi G19 ebamugavalt väike. See on ju tegelikult 1:1 G17, millel on mõlemast otsast paar senti maha naksatud eesmärgiga minna kompromissile kasutusmugavuses kandmise huvides. Kasutades annab see selgelt tunda, eriti suurema käe korral. Lühem sihikuliin ja raud ei aita tabamistäpsusele kaasa. G43-ga sa tiirus üle paari salve lasta ei taha. Isegi arvestades salvede mahutavust...
USA-s on väikestele Glockidele huvitavamaid alternatiive - ühena näiteks Kahr'i erinevad mudelid, mis meil siin puhta tundmatud.
Hea info, endale jäi silma lisaks eelmainitutele Hellcat Pro OSP, tundub paras jurakas ja hea tagasisidega, proovin ka seda laupäeval.
Kokkuvõtteks, tänud kõigile kaasamõtlejatele ja hoian teid kursis, mis sõelale jäi ja valituks osutus.
Glock 43 on tillukese päraga, võta siis juba 43x, see on parem. Mina seda teed läksin, aga meil on siin lubatud varjatult kandmine ju. Ja selleks 43X just sobibki. Ma pole üksi, Brandon Herrera on ka 43x usku ses osas. Ja tal on hea maitse relvade osas _________________ MTÜ Sõdurilt Sõdurile (FB-leht)
Ukraina (ja Eesti) vastupanuvõime toetamine läbi pisikeste tegude
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.